Träningen som hobby hittade Ann-Sofie Kock av en slump för sex år sedan när hon låg i soffan och scrollade på sin nya telefon.

– Jag var en välodlad soffpotatis tidigare. Av en slump kom jag över en hälsoapp på min nya telefon och fyllde i att jag var nybörjare på träning och ville springa fem kilometer. Två dagar senare plingade det till i telefonen och appen uppmanade mig till att springa 200 meter. Jag tänkte att jaha, då gör jag det! Och det visade sig vara kul, säger Kock.

"Två dagar senare plingade det till i telefonen och appen uppmanade mig till att springa 200 meter. Jag tänkte att jaha, då gör jag det!"

Ann-Sofie Kock

vinterbadar i Maxmo

 

 I samband med att hon började löpträna hittade hon också hinderbanelöpning. Hinderbanelöpningen är varierad och tränar såväl uthållighet som styrka. 2019 anmälde sig Kock till ett hinderbanelöp i Ylläs tillsammans med sin svåger. I tävlingen ingick det att man skulle ner i en isvak. För att klara av tävlingsmomentet var de tvungna att pröva på hur det känns att fara ner i en isvak innan tävlingen.

– Vi for iväg en kväll, jag och min svåger, med yxa och pannlampa till simstranden. Vi testade en gång, och sedan en gång till och en gång till. Svågern hoppade av, men jag har fortsatt vinterbada sen dess, säger Kock.

Ann-Sofie Kock går ner till stranden med sin yxa ett par gånger i veckan för att hålla vaken öppen. Någon bastu behöver hon inte.

600 meter från Kocks hus ligger en simstrand där hon har en isvak som hon upprätthåller. Två gånger i veckan går hon ner till simstranden med yxa för att ta upp vaken så att den inte ska frysa igen. Någon bastu har hon däremot inte tillgång till men det är inte heller något hon saknar.

– Nästan alla frågar om jag inte har nån bastu. Jag går i en gång. Skulle jag göra två dopp efter varandra skulle jag nog behöva bastu, säger Kock.

"Nästan alla frågar om jag inte har nån bastu. Jag går i en gång. Skulle jag göra två dopp efter varandra skulle jag nog behöva bastu."

Ann-Sofie Kock

vinterbadar i Maxmo

 

 Tack vare att hon har delat med sig av sin hobby på sociala medier har många vänner velat pröva på att vinterbada själva. Kock själv badar nästan året runt. Ibland med en kortare paus under våren, beroende på vädret.

–Jag går på känsla. Det finns inget bättre än att ta ett dopp en tidig sommarmorgon efter en löprunda, säger Kock.

Kock vinterbadar främst för den härliga känslan som uppstår i kroppen efter det kalla doppet i isvaken. Hon beskriver känslan efter doppet som varm.

"Jag har inte bråttom att klä på mig efteråt. Ofta har jag en kompis med. Vi kan bara stå med handdukar runt oss och prata. Det är faktiskt häftigt att det inte alls känns kallt när man kommit upp ur vattnet."

Ann-Sofie Kock

vinterbadar i Maxmo

 

– Jag har inte bråttom att klä på mig efteråt. Ofta har jag en kompis med. Vi kan bara stå med handdukar runt oss och prata. Det är faktiskt häftigt att det inte alls känns kallt när man kommit upp ur vattnet, säger Kock.

Den optimala lufttemperaturen för ett vinterbad ligger kring -5 grader, enligt Kock. Om det är plusgrader i luften känns vattnet mycket kallare. Vid kraftig vind avstår hon däremot vinterbad. I isvaken stannar hon kring 45 sekunder. Under den tiden hinner Kock, hyperventilera men också ta kontroll över andningen och få en känsla tusen nålar i huden. 

Kock har skapat en Whatsappgrupp för de som gillar vinterbad. Hon ser gärna att Whatsapp gruppen växer. Enligt henne bör man testa på att vinterbada minst två gånger före man bestämmer sig för om det är något för en eller inte. Hon tycker också att det är viktigt att man är medveten om att de flesta upplever panik i början. Därför kan det vara bra att inte bada ensam de första gångerna.

– Kom gärna och testa på tillsammans med mig. Jag skriver alltid i Whatsappgruppen när jag öppnat vaken så att andra kan passa på, säger Kock.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.