Två nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2279 personer. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på fredagen 25 vilket betyder att det sjunkit ytterligare sedan torsdagen då det var 35. Förra fredagen var incidensen 58.

Totalt var det 253 personer i sjukvårdsdistriktet som testade sig för coronaviruset under torsdagen.


 
Vasas sjukvårdsdistrikt befinner sig inte längre i coronaepidemins svåraste fas, spridningsfasen, utan tog i tisdags steget ner till accelerations-/inbromsningsfasen.


Hittills 12 fall den här veckan

Hittills den här veckan är man nu uppe i tolv bekräftade fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens två rapporterade man om sju i går, om ett i tisdags och om två i måndags. I onsdags hade man inga nya fall.

Av gårdagens sju fall fanns tre i Vasa och två i Vörå medan Närpes och Laihela hade ett vardera. En av de smittade i Vasa är en spelare i Vasa Sport och hela laget sitter som bäst i karantän. Lagets arbetshälsovård har dessutom testat ytterligare några spelare och man väntar nu på svar på de proverna, berättade Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta på torsdagen.

Läs också: Torsdagens fall finns i Vasa, Vörå, Närpes och Laihela – "På skärtorsdagen testas hela laget i Sport"

Vasa stad fortsätter i dag, fredag, med sina masstester i de östra stadsdelarna. Klockan 14.30–17 kan man coronatesta sig på på Lidls parkering i Melmo (Barkvägen 1).

Sjukvårdsdistriktet planerar också masstester vid järnvägsstationen i Vasa strax före och efter påsk.


Över 25 000 har fått första vaccindosen

Vasa sjukvårdsdistrikt ger varje tisdag ut ny statistik på hur många i distriktet som fått coronavaccin. Enligt den här veckans siffror handlar det om cirka 25 660 personer, det vill säga 18,5 procent av befolkningen över 16 år, som nu fått den första vaccindosen. 

1640 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.