Riksdagen godkände enhälligt flytten av kommunalvalet på fredagen. Valet som egentligen skulle ske den 18 april flyttas därmed till den 13 juni.

I samband med flytten kommer förhandsröstningen att förlängas till två veckor. Syftet är att öka hälsosäkerheten kring valet och möjligheterna för även isolerade personer att använda sin rösträtt. Förhandsröstningen kommer att pågå från den 26 maj till den 8 juni.

Därtill bekräftade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) under behandlingen i riksdagen att fler åtgärder förbereds för att trygga de isolerades möjlighet att använda sin rösträtt.

Också grundlagsutskottet har enhälligt gett sitt stöd för valflytten. Utskottet anser att det på grund av det rådande coronaläget är oundvikligt att flytta valet. Det enda ändringsförslag utskottet i sitt betänkande kom med var att de invaldas mandatperiod skulle börja redan i början av augusti. Enligt regeringens förslag skulle mandatperioden börja i september.

Det slutliga beslutet att flytta kommunalvalet fattades av Justitieministeriet och riksdagspartiernas partisekreterare i början av mars. Åtta av nio riksdagspartier godkände flytten. Partiet som inte ställde sig bakom beslutet var Sannfinländarna.

Sannfinländarna har nu godkänt valflytten, men i samband med debatten i plenum föreslog ändå partiet misstroende mot justitieministern.