Två nya coronafall har bekräftats det senaste dygnet. Det meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt på sin webbplats på tisdagen. Det innebär att sammanlagt 2 327 personer smittats i sjukvårdsdistriktet sedan pandemin bröt ut i fjol.  

Sedan 23 mars befinner sig Vasa sjukvårdsdistrikt i accelerationsfasen och incidenstalet, som anger antalet nya fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är nu 31. Dagen innan var det 32. 

Chefsöverläkare Peter Nieminen sade på måndagen att nu hänger utvecklingen på hur väl sjukvårdsdistriktet klarat påsken. 

– Det lär visa sig under nästa vecka och senast därpå följande vecka. Det är ju många som är lediga ännu den här veckan, säger Nieminen.

Under måndagen sökte sig 107 personer till vården för att testa om de smittats av coronaviruset. I nuläget har totalt 61 713 test tagits.


Vaccinationerna framskrider

Institutet för hälsa och välfärds webbplats kan man följa vaccinationsläget i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. Enligt de senaste uppgifterna har 19,2 procent av befolkningen fått första vaccindosen och 0,7 procent har fått båda doserna. Institutet för hälsa och välfärds statistik uppdateras med viss fördröjning.