EMA anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än sällsynt – biverkning av Astra Zenecas covidvaccin.

Myndigheten bekräftar också att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och de fall där personer som tagit det drabbats av blodproppar.



Kvinnor yngre än 60


Hittills har de flesta av de rapporterade fallen inträffat bland kvinnor yngre än 60 år, inom två veckor efter vaccineringen, skriver EMA i ett pressmeddelande.

Fördelarna med vaccinet överväger likväl nackdelarna, och de enskilda ländernas beslut om att använda sig av vaccinet bör anpassas efter situationen, enligt EMA.

– Nationella beslut om hur vaccinet används optimalt bör ta hänsyn till det rådande pandemiläget i varje land och faktorer såsom sjukhusvården och tillgängligheten av vaccin, säger EMA-chefen Emer Cooke vid en presskonferens.

"Den rapporterade kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar är väldigt sällsynt och de övergripande fördelarna av vaccinet när det gäller att hindra covid-19 väger tyngre än riskerna för biverkningar."

Misstankarna om en koppling mellan Astra-vaccinet och blodproppar som drabbat vissa vaccinerade har lett till oroliga miner och avbrutna vaccineringsprogram runt om i EU.



Rekommenderas enbart till äldre


EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri uttalade sig redan i tisdags i en italiensk tidningsintervju om att det enligt hans mening redan går att slå fast en koppling mellan vaccinet och de blodproppar som upptäckts.

Senare i eftermiddag ska EU-ländernas hälsoministrar diskutera läget i ett extrainsatt webbmöte.

Inom kort väntas svenska Läkemedelsverket hålla presskonferens med anledning av EMA:s besked. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin endast ges till personer som är äldre än 65 år.