Sannfinländarna drygar ut sitt försprång till SDP i tidningen Helsingin Sanomats färska gallup inför kommunalvalet i juni. I gallupen uppger 21,6 procent att de skulle rösta på Sannf om valet var nu, vilket är en ökning med 0,1-procentenheter på en månad.

Samtidigt minskar SDP:s stöd med 0,8-procentenheter till 19,7 procent. Det är första gången sedan mars i fjol som SDP ligger under 20 procent i HS gallup. Förändringen är dock klart inom felmarginalen på cirka 2,1 procent för de stora partierna.

Markku Jokisipilä, chef för centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet, säger till HS att Sannfinländarna kan gynnas ifall de lyckas få kommunalvalet att handla om regeringens fortlevnad i stället för om kommunala frågor. Frågan är dock hur gallupstödet ska omsättas i röster i kommunerna, där partiet är klart mindre än gallupens siffror.

SDP:s minskade stöd ser Jokisipilä som resultatet av att corona- och Sanna Marin-effekten avtagit, och att oppositionen nu ökat sin kritik mot regeringens coronaåtgärder. Det havererade lagförslaget om begränsningar i rörelsefriheten personifierades i hög grad av statsminister Marin.

De övriga partiernas stöd: Samlingspartiet 16,2 procent (+0,2), Centern 11,4 (-0,4), De gröna 10,0 (+0,2), Vänsterförbundet 7,8 (+0,5), SFP 4,3 (-0,1), Kristdemokraterna 3,8 (+0,1) samt Rörelse nu 2,5 (-0,1).

I gallupen fick 2 462 personer på fastlandet frågan vilket parti de skulle rösta på om kommunalvalet var nu. Gallupen utfördes av Kantar TNS under perioden 15.3–9.4.