Föreningen Pohjola-Nordens förbundsstyrelse har beslutat att det finns förutsättningar att häva generalsekreterare Michael Oksanens tjänsteförhållande. Hufvudstadsbladet har under våren rapporterat om misstänkta oegentligheter i Oksanens verksamhet som generalsekreterare för Pohjola-Norden.

HBL har bland annat rapporterat att Oksanen haft en tjänstebil utan lov och att han lyft för höga kilometerersättningar. Efter HBL:s rapportering om ämnet beslöt Pohjola-Nordens styrelse att låta göra en specialrevision om hur föreningens ekonomi skötts under Oksanen.

Slutsatserna från specialrevisionen presenterades på Pohjola-Nordens styrelsemöte på fredagen, rapporterar HBL. Förbundsstyrelsen har beslutat att ge Oksanen möjlighet att bli hörd i ärendet. Styrelsen meddelar dock också att man fatta beslut om att vidta åtgärder för att rekrytera en ny generalsekreterare.

Vidare fattade förbundsstyrelsen beslut om att utreda hur stora ekonomiska skador Pohjola-Norden råkat ut för och om det finns fog för kompensationskrav. Dessutom kommer Pohjola-Nordens interna praxis och kontrollförfarande samt dess ekonomiska stadgar att förnyas.

Föreningen Pohjola-Norden grundades år 1924. Dess huvudsakliga syfte är att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland.

Pohjola-Nordens verksamhet finansieras till stor del av staten, stiftelser och fonder.

Michael Oksanen skulle ställa upp som Svenska folkpartiets kandidat i kommunalvalet i Kimitoön men avsade sig sin kandidatur efter att oklarheterna i hans agerande kom fram.