Under de senaste två veckorna har 56 personer bekräftats ha coronasmitta. Det innebär att incidenstalet nu är 72,3.

Listan över nya ställen där allmänheten kan ha exponerats är lång. På listan finns bland annat butiker och restauranger.

En daghemsgrupp vid Tervanpolttajan päiväkoti och niondeklassisterna vid Juhani Vuorisen koulu i Kannus hör också till de som kan ha exponerats för coronasmitta. Alla som misstänks vara exponerade på dessa platser har kontaktats och är i karantän. De övriga barngrupperna på daghemmet är inte exponerade, för dem fortsätter verksamheten som vanligt men vårdnadshavarna uppmanas ändå vara uppmärksamma och kontakta coronamottagningen ifall barnen får symptom.


Positivt är dock att Mellersta Österbottens centralsjukhus inte har en enda patient för vård på grund av covid-19.

Men coronaläget påverkar sjukhuset ändå. Bland annat från barnsjukhuset lånas nu personal för handräckning inom coronaarbetet. De läkartider för maj månad som bokats vid barnsjukhuset och inte är akuta skjuts därför upp till juni, men alla berörda kommer att kontaktas.

Man uppmanar också allmänheten att inte ringa infektionsenheten i onödan, eftersom den är kraftigt överbelastad.

"Om man besökt en coronaexponerad plats men inte har några symtom behöver man inte ta kontakt", råder kommunikationssekreterare Karoliina Jaakonaho i ett pressmeddelande.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen sammanträder på fredag för att se över situationen och vid behov uppdatera de gällande reglerna och rekommendationerna.

Snart inleds coronavaccineringen av över 50-åringar. Det innebär att alla som är över 50 år och de som hör till riskgrupp 1 eller 2 kan få vaccin.

Tidsbeställningen per telefon öppnar igen på tisdag den 18 maj klockan 12. Man kan också beställa tid på internet på adressen https://soite.terveytesi.fi där man loggar in med nätbankskoder.