– Vi var i höstas och körde metalldetektering och fick spännande utslag på platsen. Ett av utslagen visade sig troligen vara en kanonlavett – en vagga där kanonen ligger, säger biträdande dykledare Mikael Björk, marinarkeolog på Blekinge museum, till TT.

Ett internationellt team genomför nu nya dykningar under tre veckors tid.

Tidigare har flera unika fynd gjorts, bland annat ett svarvat dryckesstop, en arkebus (eldhandvapen) och en två meter lång atlantisk stör som kung Hans, skeppets ägare, tog med sig vid resan mot Kalmar för att imponera på svenskarna.

Danske kung Hans hade nämligen lasten full av lyxvaror på vägen till ett toppmöte i Sverige 1495. Fartyget var på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen. När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord.

Gribshunden var ett fartyg av den här typen.


Kvar på havets botten tros det finnas gott om spektakulära objekt som väntar på att upptäckas. Den kanonlavett teamet nu tror sig ha funnit är ovanlig då den är mycket större än de tidigare lavetter man hittat, berättar Mikael Björk.

– Det är en lång kanon, 4,50 meter. Tidigare har man bärgat kanonlavetter från platsen men de har varit runt 2,70, säger han.

– Och för första gången sitter troligtvis kanonen kvar.

Gribshunden

  • Fartyget, som tillhörde danske kung Hans, var 1495 på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen. När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord och både besättning och föremål följde med fartyget till botten. Kungen var dock inte ombord vid tillfället.
  • Vraket, som ligger på nio meters djup, har varit känt sedan 1970-talet, men först 2013 fastställdes att det var just Gribshunden.
  • Sommaren 2015 togs fartygets galjonsfigur i land. Den har undersökts och konserverats på Nationalmuseum i Köpenhamn.
  • Marinarkeologer uppskattar att Gribshunden var ett 35 meter långt och 10 meter brett fartyg, som hade en besättning på 150 man.
  • Skeppet var i dansk tjänst åtminstone från 1486 fram till förlisningen utanför Ronneby.
  • Örlogsskeppet byggdes i Europa, sannolikt i Holland, på 1480-talet.
  • Gribshunden är ovanligt välbevarad eftersom det inte finns skeppsmask i Östersjön på grund av den låga salthalten. Det stora vetenskapliga intresset för vraket beror på att det kan ge ledtrådar till hur de skepp som användes av Columbus och Vasco da Gama var byggda.
  • Större delen av fartyget ligger kvar på havsbotten. Fartyget har fallit ihop och är allt för skadat för att kunna bärgas i sin helhet, men förhoppningen är att kunna gräva fram och bärga föremål som sedan ska visas i det museum som planeras i Ronneby.
  • Källa: Blekinge museum i Sverige