Ordet "yoni" är användbart för alla med en vagina, vulva och livmoder. Yoni är sanskrit och beskriver kvinnliga könsorgan, men betyder också 'källan till allt liv' och 'helig plats'.

Är du medveten om din relation till din yoni? frågar Jenny Sumelius på Instagram.

Sumelius jobbar inom vården, men försöker hitta sin väg till ett eget företag inom sexualitet och självkännedom. De här ämnena har alltid intresserat henne, och på Instagram delar hon med sig av information och inspiration om allt från nakenhet till onani och mindfulness.

 
Sumelius är från Pargas, men har också bott i Åbo, Norge och på Nya Zeeland. För åtta månader sedan flyttade hon till Helsingfors för att jobba som skolhälsovårdare. Hon har många andra järn i elden också. Efter olika utbildningar kan hon kalla sig sexualrådgivare, mental tränare, avslappningscoach och female yin yoga-instruktör.

För att ta reda på mer om hur Sumelius jobbar för att krossa tabun kring sex, självnjutning och psykisk hälsa ringde vi upp henne med några frågor.


Hur har du det och hur har ditt 2021 varit hittills?

– Jag mår bra. Jag jobbar som coronavaccinerare i Helsingfors och mitt 2021 har varit fullt av självreflektion. Det är välbehövligt och jag har lärt mig mycket om mig själv. På det sättet har det varit bra med annorlunda tider.

Du förespråkar självnjutning och självreflektion. Kan du berätta mer om det?

– Jag hade mycket att dela med mig av och ville få utlopp för det samtidigt som jag hoppades att det kunde hjälpa någon. På Instagram delar jag med mig av sexualitetsrelaterade frågor. Det är viktigt att prata om de här ämnena, både online och offline, och jag tänker att information och öppenhet kan bidra till att fler vågar prata om sex och känslor. Nätet och sociala medier kan vara bra ställen för information, stöd och kraft.

Jenny Sumelius är besatt av vinterbad. Hon tycker att vattnet är alldeles för varmt på sommaren, men det får duga. I vattnet trivs hon ändå.

Hur uppstod intresset för de här ämnena?

– Det har alltid intresserat. Kanske för att det varit lite tabu att tala om sex. Jag har själv haft mycket osäkerhet och frågor kring det. Jag har haft svårt att acceptera mig själv. Det drev mig till ett djupare intresse och nu har jag vänt ett trauma från barndomen till en styrka där jag känner att det finns mer att upptäcka hela tiden. Det finns alltid något nytt inom en att utforska och dit hör sexualiteten.

"Själv är jag väldigt öppen kring sex och delar mycket av mina innersta tankar och nakenhet och sånt. Det här har en tendens att göra folk obekväma."

Jenny Sumelius

 
Ordet sexpositivitet förekommer till exempel på Instagram. Vad betyder det för dig?

– Det har förekommit en hel del diskussion kring det ordet. Själv är jag väldigt öppen kring sex och delar mycket av mina innersta tankar och nakenhet och sånt. Det här har en tendens att göra folk obekväma. Sexpositiviteten kan bli för mycket för vissa men min åsikt är att vi måste ha personer som vågar och kan prata öppet om det. Om vi gömmer det blir vi aldrig bekvämare med att prata om sex och sexualitet.

Vilka förändringar skulle du vilja se i samtal om sex och sexualitet i samhället?

– Diskussionen har blivit bättre, men det är fortfarande tabu att tala om vissa ämnen öppet. Man borde ändra på hur sexualitet tas upp i skolan för det är där många kommer i kontakt med det första gången. Det känns som att man skrämmer upp barnen. Det pratas mest om sjukdomar och om att bli gravid, men det här är ett så mycket större ämne.

Att vara ute i naturen är Jenny Sumelius svar på vad som utgör en bra dag.

Vad vill du se mer av i sexualundervisningen?

– Jag tycker att det borde handla mer om relationer och egna gränser, den egna kroppen och vad det innebär att utforska kroppen och sexualiteten. Och förstås mens, men då att det handlar om en hel menscykel med olika delar som påverkar kroppen på olika sätt och att det inte bara är en vecka per månad som man märker av det. Jag förstår varför man lyfter upp sjukdomar men det borde inte ha störst prioritet. Vad är sex och vad har känslorna för betydelse där? Det är viktigare. Om man pratar om hur man kan utforska och lära känna sin kropp skulle det kanske inte heller vara lika tabubelagt att prata om till exempel onani. Brist på kunskap och information kan göra att man inte vågar prata om sex, sexualitet och identitet. 

Hur kan man öka sin kunskap i ämnet och utforska sin egen sexualitet?

– Det finns mycket information och stöd till exempel på Instagram. Själv gillar jag innehåll som går mer mot det spirituella hållet, och som handlar om att gå in i sig själv. Via hashtaggar kan man hitta innehåll som ger mod och kunskap. Men det gäller att vara källkritisk och känna efter vad man vill se i sitt flöde och vad man inte vill se. Alla vill inte mötas av utförliga bilder av underliv varje gång man ser på telefonen. Det är okej det också.

Jenny tipsar: Instagramkonton

  • ylex3msex
  • nuortenvaestoliitto
  • umo.se
  • vulvani_
  • the_yoni_empire
  • bra_sjalvkansla_nu
  • yoninutritionist
  • floliving
  • shrimpteeth (18 års åldersgräns)
  • thesexed
  • the.vulva.gallery
  • risingwoman
  • yonilicious (18 års åldersgräns)
 

Hur upplever du diskussionen om sex och självkännedom på nätet?

– Enligt det jag sett och märkt är det här ett internationellt växande fenomen. Man börjar bli mer öppen och pratar mer om de här sakerna. Eller så beror den iakttagelsen bara på vem jag råkar följa. Men det finns många där ute som förespråkar självreflektion och sexpositivitet och vill krossa tabun kring självnjutning och sexualfrågor.

– Det finns alltid nytt att upptäcka inom sig själv, säger Jenny Sumelius.

Själv mediterar du och utforskar din inre värld. Kan du berätta mer om hur det psykiska och spiritualitet kan kopplas till sexliv, lust och självnjutning?

– Det största sexorganet är hjärnan. Där börjar det. Humöret inverkar på allt. Nervositet likaså. Våra känslor är där av en orsak och det är okej att kroppen reagerar på ett visst sätt för att vi har en viss känsla. Det är jätteviktigt att se kopplingen. Sexualiteten är en del av dig och en del av din identitet. Därför är det också viktigt att utforska sin andlighet eller inre värld. Jag hittade fram till den genom meditationen.

Kan du utveckla?

– Att utforska sin inre värld betyder inte att sitta tyst på en kudde, utan att observera sig själv. Hur går tankarna? Hur känner man sig? Vad säger kroppen? Att låta alla känslor komma.

 
Om du skulle bli strandsatt på en öde ö: Vad hoppas du att du hittar i din väska?

– Oj, så svårt! Ett tält som skydd och en skön kudde som får mig att känna mig trygg. Kuddar är viktiga för mig. Telefonen hoppas jag hitta och så ett av mina yoni-ägg. Jag tror yoni-ägget skulle kunna guida mig bort från ön.

Vad är ett yoni-ägg?

– Det är kristaller som är slipade till äggformer och används inne i vaginan för att träna och tona bäckenbottenmusklerna. Lite som knipövningar på en ny nivå. Jag använder dem varje vecka och de betyder mycket för mig. De ger mig styrka och jag känner mig bra i mig själv. Kristallerna i mina ägg är röd karneol, som sägs ska ge mer sexualenergi, lust, självförtroende och mod. Den andra är nefritjade, en mörkgrön kristall som ska ge lugn och känslomässig balans och som ska starta läkningsprocesser.

 
Du använder ofta ordet 'self pleasure' eller självnjutning. Varför det?

– Jag gillar inte ordet onani. Dessutom tycker jag att självnjutning innefattar så mycket mer än att onanera. Det kan vara vad som helst som får dig att må bra. Kanske är det en massage, en bra bok eller att bada naken. Jag gillar till exempel att använda mina tibetanska klangskålar eftersom ljudet och vibrationerna påverkar mig starkt. Att hitta något som ger en självnjutning är viktigt.


Självreflektion och att handskas med många olika känslor är också något som framkommer i enkäten "Ung 2021 – Livet här och nu". Skrivtävlingen "Ung 2021" är i full gång och du har fortfarande gott om tid att delta. Hur upplever du att det är att vara ung i dag? Skicka in ditt bidrag för att ha chans att vinna en Iphone 11.

Ämnet får vara precis vad som helst som är aktuellt i ditt liv.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.