Den riksomfattande rekommendationen om distansarbete förlängs till den 30 september i de områden som är i epidemins accelerations- och samhällsspridningsfas. Det meddelar Finansministeriet och Social- och hälsovårdsministeriet.

"Rekommendationen förlängs eftersom vaccinationstäckningen inte är tillräcklig med tanke på epidemiläget", skriver man i ett pressmeddelande på torsdagen.

I nuläget har 72 procent av finländarna fått den första vaccindosen, medan 47 procent fått två doser.

På dagens presskonferens med hälsomyndigheterna sade såväl Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd och Liisa-Maria Voipio Pulkki att det inte finns någon entydig, skarp procentgräns på hur stor vaccinationstäckningen måste vara för att samhället ska kunna återgå till det normala.

Läs direktrapporteringen från presskonferensen här.

I det gemensamma pressmeddelandet från ministerierna konstaterar man att epidemiläget förändrats sedan början av sommaren och att antalet nya fall är så pass stort att läget snabbt kan förändras trots att vaccineringen framskrider.

"Dessutom består smittfallen för närvarande huvudsakligen av deltavarianten som smittar lättare än andra varianter. Omfattande distansarbete har enligt bedömningar begränsat spridningen av sjukdomen".

Rekommendationen ska utvärderas på nytt i mitten av september.

Då vaccinationstäckningen ökar börjar man omedelbart beredningen av övergången från distansarbete till hybridarbete.