Totalt 24 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 142 – vilket betyder att det igen ökat litet. I går var incidensen 138 och i förrgår 144.

 
I går, måndag, hade distriktet bara ett nytt fall att rapportera vilket enligt Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta kan bero på att trycket är stort på labbet i Tammerfors nu igen när det är många som testar sig.

Läs också: Trycket på coronatester har ökat: Centralsjukhuset rekryterade fler till testningen

– Läget är knappast så bra som det ser ut. Vi har säkert en del positiva svar som står i kö, sade Kaukoranta på måndagen.

Under måndagen var det 775 personer i distriktet som testade sig för coronaviruset. Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 3008 personer.


Kring hälften av österbottningarna fullt vaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 70,8 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. 47,2 procent har fått två doser.

Om man endast räknar befolkningen över 12 år är det 81,6 procent som fått första dosen och 54,3 procent som fått båda doserna.

Läs också: Ny drop in-vaccinering ordnas i Vasa i helgen

Läs också: Nu ordnar även Korsholm drop in-vaccinering

I hela landet är vaccinationstäckningen 71,8 procent för första dosen medan 49,7 procent är fullt vaccinerade.


Händer i dag: Coronatestning med låg tröskel

Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter den här veckan med coronatestning med låg tröskel i Vasa. I dag och i morgon är provtagningspersonal från centralsjukhuset på plats med sin ambulans på parkeringen vid Vasa universitet på Brändö, och på fredag är man på torget.

Att gå och testa sig är gratis och kräver ingen remiss. Alla intresserade testas, även den som är symptomfri eller har en annan hemort än Vasa

Här kan man testa sig i Vasa den här veckan

  • Onsdag 1 september kl. 15–18: Parkeringsplatsen vid Vasa universitet.
  • Fredag 3 september kl. 15–18: Vasa torg.