Coronasmitta har konstaterats i ett flertal skolor samt ett daghem i Vasa i slutet på förra veckan, meddelar Vasa stad. Värst är läget i högstadiet Variskan koulu, där man konstaterat tre smittfall – och totalt 120 personer bland elever och personal satts i karantän efter att de exponerats för smittan.

Eftersom hela 13 personer i personalen nu sitter i karantän har skoldirektören beslutat att skolan övergår till distansundervisning den här veckan, det vill säga från i dag måndag och fram till fredag den 10 september.

"Lärare och annan personal har försatts i karantän i ett så stort antal att undervisning och skolgång inte kan genomföras på ett tryggt sätt utan att beslut fattas om övergång till distansundervisning", säger skoldirektör Kari Nummela i ett pressmeddelande från staden.

Läs också: Över trettio av dagens fall från Vasa – "Det här är skatten vi nu måste betala"

Utöver Variska har man även konstaterat ett fall vardera i de lägsta klasserna i Isolahden koulu i Storviken, i Nummen koulu i Korsnäståget och i Keskuskoulu i centrum samt i Villekulla daghem i Roparnäs.

I Isolahden koulu har 22 elever och fyra i personalen blivit exponerade och därför satts i karantän. I Nummen koulu handlar det om 33 elever och en i personalen.

I såväl Keskuskoulu som Huvikummun päiväkoti har det inte funnits något behov av karantän eftersom exponeringarna skett redan för ett tag sedan och den sista karantänsdagen i båda fallen skulle ha varit i går, söndag.

Läs också: Olika informationspolicy om coronafall som kan kopplas till skolor – Direktör: "Skolor väljer vilken väg de går"

Coronafall i skolor och daghem i Vasa

  • Variskan koulu: 3 smittfall konstaterade 4–5.9. 120 personer i karantän, skolan har distansundervisning den här veckan.
  • Isolahden koulu: 1 smittfall konstaterat 3.9. 26 personer i karantän.
  • Nummen koulu: 1 smittfall konstaterat 4.9. 34 personer i karantän.
  • Keskuskoulu: 1 smittfall konstaterat 4.9. Inget behov av karantän.
  • Huvikummen päiväkoti: 1 smittfall konstaterat 4.9. Inget behov av karantän.