Biden uppmanar företag med fler än 100 anställda att företagen fordrar att de anställda vaccinerar sig. Alternativet är att de anställda tar ett covidprov en gång i veckan.

I det tv-sända talet från Vita huset på torsdagskvällen markerade Biden vikten av nya insatser och skärpta regler för att bekämpa coronapandemin och den smittsamma deltavarianten.

Flera av åtgärderna beslutas genom presidentdekret, meddelade Biden.

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Men vi kan lösa detta tillsammans, så låt oss göra det tillsammans. Vaccinera er, sade Biden.

Försöken från den amerikanska regeringen att få bukt med coronapandemin väntas påverka omkring 100 miljoner invånare, både inom privata och statliga sektorer, skriver AFP.



80 miljoner privatanställda


Enligt tidningen Wall Street Journal kommer USA:s arbetsmarknadsdepartement att införa ett tillfälligt beslut för kravet om vaccinering. Detta kommer att gälla omkring 80 miljoner privatanställda.

Företag som inte följer uppmaningen kan komma att få böta upp till motsvarande 12 000 euro per överträdelse, enligt förslag som Wall Street Journal tagit del av.

Biden kommer också att kräva att omkring 17 miljoner inom sjuk- och hälsovårdsprogrammen Medicare och Medicaid vaccineras.

Och till dem som vägrar att bära mask där så är tillsagt, sade en ilsken Biden:

"Visa respekt."