Totalt 20 nya fall av coronasmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har nu sjunkit litet – från 219 till 218.

344 personer testade sig för coronaviruset under torsdagen.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 3443 personer.


 

Nästan hundra fall på fem dagar

Hittills den här veckan har nu 99 fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 20 rapporterade man om 29 nya fall i går, 23 i onsdags, åtta i tisdags och 19 i måndags.

Av torsdagens 29 fall fanns åter de flesta i Vasa och Larsmo. Sydösterbotten hade två fall.

– Det handlar mycket om fortsatta smittor inom familjer. Det här viruset plöjer ofta genom hela familjen, sade chefsöverläkare Peter Nieminen på torsdagen. 

Läs också: Vasabor och Larsmobor bland torsdagens fall – snart kan vårdpersonal få den tredje sprutan


Drygt hälften av österbottningarna är fullt vaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 72,5 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt som tagit den första dosen av coronavaccinet. 56,9 procent har även tagit den andra dosen.

Räknar man enbart med befolkningen över 12 år är det 65,5 procent som är fullt vaccinerade.

Här kan du följa hur vaccineringen framskrider i de olika åldersgrupperna och kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

I hela landet är det 57,4 procent som är fullt vaccinerade. Räknar man enbart befolkningen över 12 år är andelen fullt vaccinerade 65,2 procent.