Totalt 13 nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker för femte dagen i rad och är nu 130. I går, torsdag, var incidensen 144.

Under torsdagen var det 362 personer som testade sig för coronaviruset.

Totalt har distriktet nu haft 4007 positiva fall sedan pandemins början.


 

Sex covidpatienter på VCS i går

Hittills den här veckan har 68 nya fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 13 rapporterade distriktet om 14 fall i går, om 19 i onsdags, om nio i tisdags och om 13 i måndags.

Läs också: Fyra medelålders och två pensionärer behöver sjukhusvård för covid-19

Enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus var det sex personer som behövde sjukhusvård på grund av covid-19 på torsdagen. Tre av dessa fick intensivvård.

Enligt Salonen är fyra av patienterna medelålders medan två är pensionärer.


Över 77 procent är fullvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 85,5 procent av invånarna över 12 år i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 77,6 procent som även fått den andra.

I åtta kommuner i distriktet har 80 procent eller fler redan hunnit bli fullvaccinerade – om man bara räknar de som är över 12 år. Larsmo och Laihela ligger långt efter.

Se vår sammanställning av vaccinläget i Österbotten här.