Totalt nio nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats klockan 11 på lördagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker för sjätte dagen i rad och är nu 117. I går, fredag, var incidensen 130.

Under fredagen var det 362 personer som testade sig för coronaviruset.

Totalt har distriktet nu haft 4016 positiva fall sedan pandemins början.

Läget förbättras i Vasa sjukvårdsdistrikt

Hittills den här veckan har 77 nya fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens nio rapporterade distriktet om 13 fall i går, 14 fall i torsdags, om 19 i onsdags, om nio i tisdags och om 13 i måndags.

Läs också: Vaccinationstäckningen kan bli 80 procent i november

Enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus var det fem personer som behövde sjukhusvård på grund av covid-19 på fredagen. Tre av dessa fick intensivvård. Två av dem var fullt vaccinerade. 


78 procent är fullvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 85,7 procent av invånarna över 12 år i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 78 procent som även fått den andra.

Vasa stad ordnade drop in-vaccinering på fredagen. En av dem som tog en spruta var Vasabon Morad Hadidi som i och med det blev fullt vaccinerad.

– Vet ni, då jag fick sprutan sade jag "jippii" åt skötaren, sade han då. 

I åtta kommuner i distriktet har 80 procent eller fler redan hunnit bli fullvaccinerade – om man bara räknar de som är över 12 år. Larsmo och Laihela ligger långt efter.

Se vår sammanställning av vaccinläget i Österbotten här.