Grundlagsutskottet blev klart med sitt utlåtande om regeringens förslag till ändringar i smittskyddslagen på torsdagen.

Utskottet ger därmed i princip grönt ljus för det planerade coronaintyget. Dock vill utskottet först se en ändring vad gäller möjligheter för personer under 16 år att delta i aktiviteter. Utskottet anser att regeringens förslag inte tillräckligt väl garanterar de ungas möjligheter att delta i aktiviteter.

Regeringen har föreslagit att coronapasset ska gälla alla över 12 år, medan Institutet för hälsa och välfärd har förespråkat åldersgränsen 16 år.

Grundlagsutskottet tar inte direkt ställning till om gränsen bör vara 12 eller 16 år, utan överlåter frågan till social- och hälsovårdsutskottets avgörande. Båda alternativen är enligt utskottet grundlagsenliga.

Grundlagsutskottet anser också att man måste garantera att de minderåriga som kommer att omfattas av coronaintyget har reella möjligheter att få coronatesta sig.


Enligt regeringens förslag ska inget separat intyg skapas, utan det nationella coronaintyget kopplas samman med EU:s gemensamma coronaintyg.

EU:s gemensamma coronaintyg hittas redan nu i Kantatjänsterna för dem som vaccinerats. Dessutom innehåller intyget uppgifter om personen i fråga haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller testat negativt för coronaviruset.

Syftet med coronaintyget är att det ska gå att ordna evenemang även om virusläget i ett område förvärras så pass att nya coronabegränsningar måste införas.