Totalt 14 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker något och är nu 101. I går, tisdag, var incidensen 105.

Under tisdagen var det 516 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4491 personer.


 
Lugnt på Centralsjukhuset

Hittills den här veckan har nu 26 smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 14 rapporterade man om fyra i går och om åtta i måndags.

Av gårdagens fall fanns två i Vasa och ett i Korsholm, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Den fjärde personen är inte bosatt i Österbotten, men har testat positivt här.

Läs också: Tisdagens coronafall finns i Vasa och Korsholm – "Nu måste vi vara noggranna om vi vill fira en normal jul"

Under tisdagen var det en person som vårdades på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Personen behövde inte intensivvård.

– Det är mycket lugnt här om man jämför med till exempel Åbo och Helsingfors, sade Salonen till VBL/ÖT.


6 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna (från tisdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,2 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 82,8 procent har fått två doser och 6,2 procent har fått tre doser.

Över 40 procent av alla över 80 år har nu fått den tredje dosen.

Läs också: Nu tar österbottningarna tredje sprutan – "Den ger bättre och längre skydd"

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det nu om 71,9 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.