Dans och musik

Disco på dansgolvet

På fredag rullar partybandet Uncle Ben's Pumped Up Frisco in på O'Malleys. Showtime blir kring 23. Det blir funky disco med boogie och groove från detta Pargasband – finns det något bättre sätt att inleda helgen på?

Flyttfåglarna återvänder och vårsolen värmer. Förstärk vårkänslan med en konsert i helgen.

Fånga vårkänslan

Jakobstads Sångarbröder bjuder på traditionell manskörssång, vårsånger och en hel del modernare material under sin vårkonsert i Schaumanssalen i Jakobstad på lördag. En stor del av låtarna är specialarrangerade för JSB just med tanke på denna kväll. På scenen finns också ett kompband under ledning av David Hellman, samt en stråkkvartett.

Upplev "Gloria" som shottis

Damkörerna QuinnTon från Vasa och Norakören från Närpes framför den svenska tonsättaren Mårten Janssons "Missa Popularis". En stråkorkester av österbottniska musiker kommer att ackompanjera körerna. Texten följer den traditionella kyrkliga mässan med musik inspirerad av svensk folkmusik och tongångar från polska, schottis och gånglåtar. Konserterna hålls i Trefaldighetskyrkan i Vasa på lördag den 15 april klockan 18 och i Närpes kyrka på söndag den 16 april klockan 18. Läs mer om konserterna i vår intervju med körledarna.

Susanne Sandell är uppvuxen i Korsholm, har studerat musikpedagogik i Helsingfors och bor numera i Vasa. Hon uppträder på fredag på Doo-bop club.

Jazza till det

På fredag uppträder Susanna Sandell på Doo-bop club i Vasa, med sig har hon Johan Myrskog på gitarr och sång, Oscar Sundman på bas samt Joel Streng på trummor. Det blir musik på svenska, med influencer från pop och nordisk jazz.

På lördag intar Organic Growth plays Coltrane jazz-scenen. Trion Arto Ikävalko på orgel, Mathias Sandberg på gitarr och Ville Luukkonen på trummor tar sig an musik av den amerikanska jazzmusikern Coltrane.

Både fredag och lördag öppnas dörrarna till Doo-bop club klockan 19. Showen börjar klockan 20 och inträdet är 10 euro (eller 6 euro för studerande och pensionärer) – och gratis om man är medlem.

Tusentals hundar och deras ägare samlas i Botniahallen under det här veckoslutet.

Spana in gulliga hundar i mängder

Vasa internationella hundutställning ordnas i helgen, 15–16 april, på Botniahallen i Korsholm. Hundutställningen är en s.k. drive-in hundutställning under två dagar. Hundarna visas och bedöms av domare i 18 ringar. Hundar som inte har anmälts till utställningen är tillåtna på utställningsområdet. Vaccinationsintyg bör medtas. Det blir en hundfest med gulliga fyrbenta vänner i massor.

Passa på och upplev saker utanför mobilskärmpen; sällskapsspel, något att läsa, serietidningar, korsord, målarböcker eller sällskapsspel hemma.

Sök fram brädspelen

Besöker du föräldrarna i helgen och hittar hyllan med sällskapsspelen från gångna barndomsår? Spela en runda "Vem där?", "Yatzy", "Alfapet", "Afrikas stjärna", "Trivial Pursuit" eller "Rappakalja".

Eller varför inte testa hur starka familjebanden är med en omgång "Monopol"?

Passa på och upplev saker utanför mobilskärmpen: sällskapsspel, något att läsa, serietidningar, korsord eller målarböcker kan kännas som en bra paus i den stressiga vardagen.

Under vårmarknaden finns försäljare på de traditionella marknadsområdena i Kristinestad.

Gå på vårmarknad

Våren är på intågande, det vet man bland annat för att de traditionella marknaderna börjar ordnas. I Kristinestad blir det vårmarknad lördag och söndag med äkta gammaldags stämning. Strosa runt bland kryddor, lakritsstänger och handarbeten vid stånden på Kristinestads salutorg och i Rådhusparken.

Familjedag

På lördag blir det Family day i köpcentret Espen i Vasa, med program som passar familjer. Det blir bland annat lyckohjul, ansiktsmålning och utdelning av gratis biobiljetter till "The Super Mario Bros. Movie", filmen med den välkända rörmokaren från Mario-spelen som nyligen hade premiär. Ballonger delas ut till de 500 första besökarna. Läs hela programmet för Family day här.

Närpes skolmusikkårs show Fantasia.

En show i filmmusikens värld

På lördag framför Närpes Skolmusikkår och drillor Fantasia i Malax. Det blir en show med musik från Disneyfilmer och andra stora filmer som Harry Potter, Sagan om ringen och Star Wars. Solister är Sonja Biskop, Philip Järvenpää, Markus Lytts, Rebecca Sretenovic samt orkestermedlemmen Tilde Snickars. Här kan du läsa vår recension av showen.

Bänka dig i biosalongen

Ritz visar två filmer på lördagen: hämndthrillern "Oldboy" i 4K-restaurering 20-årsjubileet till ära visas klockan 17.30 och den moderna monsterhistorien om Draculas lojala tjänare "Renfield" börjar klockan 20.15.

Mellan filmerna blir det pub-quiz, med start 19.30. Tilltugg fås från kaféet så länge lagret räcker.

I samband med evenemangen på Ritz är konstutställningen "Human" öppen att besöka. Joa Korhonen har haft en lång karriär som musiker och använt musiken som ett verktyg för att förmedla känslor och känslotillstånd. Nu förmedlar det som blev osagt på målarduken.

Många filmer spelas på bio under helgen för den som vill byta ut hemma skärmen mot en lite större skärm.

Under helgen visas flera filmer också på Bio Rex. Se filmen som gav Brendan Fraser en Oscar, "The Whale", eller begrunda att det är 27 år sedan första "Scream"-filmen kom ut när du går på visningen av nyutkomna "Scream 6".

"Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves", "65", "John Wick: Chapter 4" och "Den tysta flickan" är några andra filmer som visar under helgen.