Tittar man in genom fönstret hos Lena Lindgård i Maxmo skärgård en sen kväll är sannolikheten stor att man ser en som smattrar på tangentbordet och skriver nya intriger. Mest produktiv är hon sena kvällar eller någon tidig morgon. Ibland är hon inspirerad och ibland inte. Men skriver gör hon oavsett.

Vi träffas på biblioteket i Maxmo. Maxmo och Österbotten ligger henne varmt om hjärtat. Det är också här som hennes böcker utspelar sig.

Så länge hon kan minnas har hon drömt om att bli författare. Men vägen dit har inte varit spikrak. Hon har hunnit jobba både i vården och som sekreterare. Länge höll hon sig till att skriva blogginlägg och dagbok. Men det hela förändrades en dag då hennes man frågade:

– Varför skriver du inte själv en bok när du läser så mycket?

Hon svarade:

– Vad skulle jag skriva om?

– Skriv det som du själv skulle vilja läsa om.

Makens ord väckte något inom henne. Hon började skriva på en roman. Med påhejningar från författarkollegan Nilla Kjellsdotter skickade Lindgård in ett manus till förlaget Lind och Co. Svaret från förlaget var uppmuntrande och positivt. Sedan gick det fort. Ett halvt år senare kom "Ljuva känslor i blomsterbutiken Fröken Flora" som ljudbok.

Boken gick hem hos förlaget och hos läsarna. Och snabbt kom nästa beställning: en ljudbok som julkalender. Det fick bara finnas 24 kapitel och alla kapitel förutom det första och sista skulle vara 30 minuter långa.

– Det var en utmaning.

Lindgård lyckades mycket bra med utmaningen. Julkalendern heter Jul i Klockarviken och den blev nominerad till stora ljudbokspriset Storytel Awards 2023 i Sverige.

Fast jag skriver för ljud för tillfället är min målsättning att jag ska ge ut böckerna i alla format i framtiden, säger Lena Lindgård.

– Det kändes häftigt och stort att få bli nominerad i en kategori med så många stora författare, säger Lindgård.

Ljudböcker har blivit väldigt populära och flera förlag har valt att prioritera det lyssnade formatet.

– Det är lite speciellt att som finlandssvensk författare skriva ljudböcker som läses upp av en sverigesvensk person. Jag märker när jag skriver att vi finlandssvenskar är influerade av finskan då vi bygger meningar. När en person från Sverige läser upp texten hör man att det låter fel.

Lena Lindgård.

Förlaget och Lindgård har haft diskussioner om språket. De har kommit fram till att Lindgård ska skriva som det känns naturligt för henne.

– Jag försöker ändå att inte använda alltför poetiska utsvängningar när jag skriver ljudböcker. Jag undviker också finlandismer. Förlaget har sagt att det är huvudsaken att lyssnaren och läsaren förstår.

Lindgård har aldrig träffat Jenny Lindberg som ger röst åt hennes karaktärer, men hon är mycket nöjd med henne.

– Min förhoppning är att hon kan läsa in de andra böckerna som utspelar sig i Klockarviken, eftersom det inte är populärt när man byter inläsare mitt i en serie.

Lena Lindgård

  • Ålder: 46.
    Bor: På Djupön i Maxmo skärgård.
    Familj: Maken Erik och barnen Linnea, 16, och Leo, 14.
    Fritid: Tycker om trädgårdsarbete.
    Läser: Blandat.
    Senaste ljudbok jag lyssnat på: "Sly" av Sara Strömberg.

För tillfället studerar Lindgård till merkonom. Den stora drömmen är att bli författare på heltid, men det är en tuff bransch. De flesta författare i Svenskfinland jobbar vid sidan om eller lever på bidrag och stipendier. Bokvärlden är ingen lukrativ bransch om du inte har ett starkt namn eller slänger ut bästsäljare på löpande band.

– Det är en fördom att man skulle bli rik på att vara författare, speciellt i ljudboksgenren. Författarna får betalt per lyssnad timme, och det är inga stora summor.

Lindgård själv föredrar den tryckta boken eller e-böcker. Att hennes böcker blev ljudböcker berodde på att Lind och Co uttryckligen sökte efter ljudböcker. Men det ska bli tryckta böcker också. Bland annat ska "Jul i Klockarviken" tryckas.

– Jag har kontrakt med förlaget Lava om en ny bok som heter "Lev nu och dö sen". Det är en feelgoodroman, som ändå behandlar svåra ämnen som självhat, kroppsfixering och ätstörningar. Vi lever i svåra tider med mycket oro; därför behöver vi böcker som får oss att må bra.

Fler ljudböcker blir det också. I sommar kommer boken "Sommaren i Klockarviken", och en fortsättning är också planerad. Våren 2024 utkommer Lindgård med en helt ny bokserie.

– Fast jag skriver för ljud för tillfället är min målsättning att jag ska ge ut böckerna i alla format i framtiden.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.