Ekonomi

Företagsaffärer

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Friends & Brgrs uppköpt av Noho – ska öppna många nya restauranger

JAKOBSTAD Jakobstadsbaserade Friends & Brgrs har sålt aktiemajoriteten till restaurangföretaget Noho Partners.

Nyhetsbild

Irländska Irish Ferrier köper bokningssystem från Vasa

Det irländska färjebolaget Irish Ferries köper ett bokningssystem utvecklat av Hogia Ferry Systems på Cirkelvägen i Vasa.

Nyhetsbild

Genero fortsätter att växa – öppnar byrå i Stockholm

JAKOBSTAD Christopher Oksman är Sverigechef och Edvin Årefors business direktor på growth marketing-byrån Genero som nu expanderar till Sverige.

Nyhetsbild

Wärtsiläteknik till Finnlines nybyggen och till kraftverk i Myanmar

Tre nybyggen som byggs vid varvet Nanjing Jinling i Kina för Finnlines ska få en hybridlösning levererad av Wärtsilä. Till Myanmar ska Wärtsilä leverera två kraftverk och 16 motorer.

Nyhetsbild

EU tar Telia i örat i tv-bråk – fyller inte villkoren för köp av ägaren till MTV3 och TV4

Telia bryter mot de villkor som EU satte upp för att godkänna Telias köp av Bonnier Broadcasting, enligt Com Hem som tidigare anmälde Telia till EU:s konkurrensmyndighet.

Nyhetsbild

Nu föll också Icon Wasa Bond: Skulle bygga bostäder i Gerby – ansöker om konkurs

VASA En efter en har de olika Icon-bolagen lämnat in ansökningar om konkurs. Ett av de bolag som, enligt ägarna, ansågs ha en chans att stå på egna ben var Icon Wasa Bond. Men även det bolaget har nu tvingats kasta in handduken.

Nyhetsbild

LKI Käldman uppköpt av utländskt storföretag – Japanska Amada köper hela aktiestocken

PEDERSÖRE Japanska Amada Holdings äger nu LKI Käldman helt och hållet. Företaget har varit delägare sedan 2009 men har nu hela aktiestocken.

Nyhetsbild

Burgerhaket Himas till salu – "Fötts ur kärlek, svett och tårar"

VASA Restaurangerna har blivit fler men det har inte invånarna. Hamburgarstället Himas intill torget är till salu och ägaren satsar fullt ut på sitt andra ställe Illyrians: "Tiden räckte inte till".

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar energilagring och hybridpropulsion

Wärtsilä har fått en beställning på en energilagringslösning från Honduras. Dessutom ska Wärtsilä leverera ett unikt hybridpropulsionssystem.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Botnia-Sealing nu en del av Sisustus-Nummi: "Affären ger oss större muskler att växa"

Familjeföretaget Sisustus-Nummi har köpt Botnia-Sealing. Nu är planen att växa i Österbotten. Vi fortsätter som tidigare, men med ny ägare, säger Tomas Kivistö.

Nyhetsbild

Wärtsilä leverar kraftverk till Tyskland och Barbados – och teknik till Bore

Wärtsilä har fått kraftverksbeställningar från Tyskland och Barbados. Leveransen till Tyskland omfattar nio motorer. Wärtsilä Marine ska i sin tur leverera teknik, bland annat motorer, till fartyg som byggs i Kina.

Nyhetsbild

Juha Hissa sålde sin disponentbyrå – är nu nöjd anställd

VASA Disponentservice Hissa i Vasa får ny ägare. Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, trappar ner. Verksamheten och företaget övertas av Elisa Havusela.

Nyhetsbild

Wärtilä levererar LNG-lösning till fyra nya fartyg

Wärtsiläs vecka har börjat bra. Först gav Goldman Sachs köprekommendation på Wärtsiläs aktie och strax efter kunde Wärtsilä meddela att bolaget levererar LNG-lösningar till fyra fraktfartyg.

Nyhetsbild

Niina Asujamaa: "Viicon och HeTi-Tilit är två bokföringsbyråer med samma värdegrund"

Viicon har köpt bokföringsbyrå HeTi-Tilit i Vasa. Efter affären har Viicon 35 anställda i Vasa. Byrån har kontor också i Tammerfors och Jurva.

Nyhetsbild

Wärtsiläs system övervakar hamnar i Calais och Boulogne

Calais och Boulogne är två livligt trafikerade hamnar i Frankrike. I fortsättningen övervakas trafiken in och ut ur hamnarna med hjälp av Wärtsiläs teknik.

Nyhetsbild

Nu är Aktia ensam ägare i Aktia Kapitalförvaltning

Aktiebolaget Evergreen Holding har med en andel på 24 procent varit ägare i Aktia Kapitalfövaltning. Nu tar Aktia Bank över aktierna. De tidigare delägarna i Aktia Kapitalförvaltning blir nu delägare i Aktia.

Nyhetsbild

Bröderna Nyvall skruvar till torgnära mack – "Bilar är vår passion"

Mikael och Niklas Nyvall, eller Autoparts Nyvall, övertar vid nyår den anrika Essofastigheten intill torget i Nykarleby, som i dag säljer bränsle under SEO-flagg.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar första modulära blocket

Ett kraftverk som plockas ihop som lego, eller rättare sagt moduler. Det är en innovativ ny lösning som Wärtsilä lanserar. Den första leveransen sker till en guldgruva i Mali i Västafrika.

Nyhetsbild

Fastighetsfond köpte K-market Piffis fastighet i Smedsby – vill köpa fler byggnader i regionen

KORSHOLM En fastighetsfond, som förvaltas av Elite Alfred Berg, har köpt K-supermarket Piffis fastighet i Smedsby i Korsholm. Vasaregionen är en intressant marknad, säger fastighetsplaceringschef Antti Hänninen.

Nyhetsbild

Wärtsilä säljer företag som utvecklat ekosystem för militära ubåtar

Wärtsilä säljer aktierna i det tyska bolaget Elac Nautic. Köpare är det brittiska börsbolaget Cohort. Elac Nautic utvecklar ekosystem för små och medelstora militära ubåtar.

Nyhetsbild

Michael Söder om etableringen i Seinäjoki: "Ett naturligt steg"

Inkassoföretaget Cash-In Consulting, som är en del av DL-bolagen, köper inkassoverksamheten av företaget Lakiasiaintoimisto Business-Laki LBL i Seinäjoki. "Vi har tittat på den marknaden en längre tid", säger vd Michael Söder.

Nyhetsbild

Kaffestugan i Fäboda är till salu – Mäenpääs tar tid för familjen

JAKOBSTAD Kaffestugan i Fäboda i Jakobstad har drivits av Saul och Karin Mäenpää i sex års tid. Nu säljer företagarparet företaget.

Nyhetsbild

Sampos if köper bärgningsföretaget Viking

Försäkringsbolaget Sampos skadeförsäkringsbolag If köper bärgnings- och vägassistansbolaget Viking. If betalar 32 miljoner euro för det norska bolaget Viking Redningstjeneste Topco.

Nyhetsbild

Affärslägenhet i Maxmo säljs inte – kommunstyrelsen sa nej till budet som kom in

VÖRÅ Vörå kommun har försökt sälja en affärslägenhet i Maxmo två gånger via nätauktion. Nu har man fått ett bud, men valde att tacka nej.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar kraftverk till Myanmar

Det har varit lugnt på kraftverksmarknaden, men Wärtsilä fick göra en viktig bokning i september när MCM Power beställde ett 40 megawatts kraftverk till Myanmar.

Nyhetsbild

EU-kommissionen låter Telia köpa MTV3 och TV4 av Bonnier-koncernen

EU-kommissionen gav grönt ljus. MTV:s tv-kanaler får säljas till Telia. Därmed blir telekombolaget också en mediajätte.

Nyhetsbild

Telia ror hem TV4-affären – får kritik av konkurrenter och politiker i Sverige

I början av december ska Telias köp av Bonnier Broadcasting, med C More och TV4, slutföras. Det är planen sedan EU-kommissionen gett grönt ljus för det omstridda köpet.

Nyhetsbild

Cramo säljs till Holland

Ännu ett finländskt börsbolag säljs till utlandet. Denna gång är det Cramo som säljs till Holland. Budet är 13,25 euro per aktie.

Nyhetsbild

Granlund köpte ingenjörsbyrå i Alavo

Granlund Österbotten, som specialiserat sig på hus- och fastighetsteknik, har köpt en ingenjörsbyrå i Alavo. Det uppköpta företaget är Sartekno, med sex anställda.

Nyhetsbild

Mehiläinen expanderar ännu mer – köper också upp Pihlajalinna

Fusionsavtalet mellan Mehiläinen och Pihlajalinna undertecknades i dag, tisdag.

Nyhetsbild

Promedi får ny ägare – den föreslagna köpesumman överraskade

Promedis vd Mikael Fredman berättar att bolaget länge har varit ett eftertraktat byte. Att sälja har ändå inte varit att tala om – förrän nu.

Nyhetsbild

VIDEO: ABB Power Grids Finland är igång – nya bolaget nyanställer och ska växa

VASA Nu är nya ABB Power Grids Finland, med hemort Vasa, officiellt igång. Bolaget med cirka 500 anställda, av vilka 440 i Vasa, nyanställer och gör det helst i Vasa.

Nyhetsbild

Mehiläinen avslöjar: Promedi och Seimedi en del av bolaget

Mehiläinen meddelade i dag att de har köpt upp både Promedi och Seimedi. Avtalen undertecknades i fredags.

Nyhetsbild

Google köper Fitbit

Söktjänstjätten Google köper Fitbit, som tillverkar produkter som aktivitetsarmband.

Nyhetsbild

Vasa får nytt industriföretag – närmare 500 anställda

ABB Power Grids Finland är från och med fredag ett separat finländskt bolag, dock fortfarande ägt av ABB och som så småningom ska få japanska jätten Hitachi som majoritetsägare. Samtidigt får Vasa ett nytt industriföretag med närmare 500 anställda.

Nyhetsbild

Hotellmagnaten Petter Stordalen blir ny ägare i Vinggruppen

UPPDATERAD. Petter Stordalen har tillsammans med bolagen Altor och TDR Capital ingått avtal att förvärva Vinggruppen i Norden och den finska resebyrån Tjäreborg. Det meddelade Vinggruppens vd Magnus Wikner på en presskonferens på onsdagen.

Nyhetsbild

Sports ordförande sålde låsföretag för 190 miljoner

Låsföretaget iLoq, med Heikki Hiltunen som vd, har sålts för 190 miljoner euro. Köpare är Nordic Capital.

Nyhetsbild

Företagarna Benny Mörk och Sebastian Österblad vill se fler i vvs-branschen – "Viktigt att kunna läsa ritningar"

VASA Två företag inom vvs-branschen går samman när Vasaföretaget VVS & Värmeteknik köper Wasa T & K Rör. Företaget VVS & Värmeteknik vill växa och expandera. Utmaningen är att hitta arbetskraft.

Nyhetsbild

Nathalie blev allergisk på jobbet – nu tvingas hon sälja konditoriet i Vasa

VASA Nathalie Österblad, 25, letar efter en ny ägare till Wasa Konditori i Saluhallen. Hon vill egentligen inte, men har inget val: hon har blivit allergisk mot mjöldamm.

Nyhetsbild

VEO köpte företag med 20 anställda i Sverige – "Vi får viktig lokal expertis som behövs för att växa"

VEO har förvärvat ett konsultföretag i Sverige. Företaget, som heter Tech Team 360, har specialiserat sig på transmission, distribution och projektering inom elkraftsbranschen.

Nyhetsbild

Anrik torgfastighet söker nya ägare – FAF hoppas få stanna

NYKARLEBY Den anrika fastigheten vid torget där stadens enda pub finns är till salu. Om eller när fastigheten hittat nya ägare hoppas Michael Sampert att FAF får fortsätta sin verksamhet i huset.

Nyhetsbild

Danske Bank säljer Kiinteistömaailma

Fastighetsförmedlingsbolagets nya ägare är entreprenörerna Risto Kyhälä, Arto Martonen, Kenneth Kaarnimo och bolaget Merasco Real Estate, uppger Danske Bank i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Mirka tar över alla anställda i Munsalaföretag – En lyckospark säger vd Sjöberg

Samtliga sex anställda i elföretaget Elogic Ab i Munsala kommer att övergå i Mirkas tjänst. För Mirka är det är lyckospark, enligt vd Stefan Sjöberg.

Nyhetsbild

Österbottens största tidningshus expanderar – köper Seger Marketing

HSS Media har köpt in sig i Småböndersbaserade Seger Marketing som jobbar med marknadsföring och sociala medier. Men det var ingen självklarhet att sälja.

NCC gör norsk miljardförsäljning

UTRIKES Byggbolaget säljer flera kontorsfastigheter och byggrätter i Norge.