Ekonomi

Batterifabrik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Här är orsakerna som trissar upp elpriserna – risk för dyr el i vinter

1

PODCAST I övergången från fossila till fossilfria energikällor kommer elpriserna att vara högre en tid. Men på lång sikt ska prisnivån vara rimlig, det säger Vasa elektriskas vd Stefan Damlin som gästar Bakom rubrikerna.

Nyhetsbild

Nya rekordnivåer för Ålandsbanken – historiskt rörelseresultat

Ålandsbanken fortsätter att slå nya rekord. Rörelseresultatet för de tre första kvartalet var det bästa någonsin. Banken justerar finansiella mål.

Nyhetsbild

David Backlund vill göra Nykarlebyborna starkare: "Rörelse är medicin för kroppen"

NYKARLEBY David Backlund har lett fysträningar för såväl Blue Fox damlag som för representationslaget i Muik Hockey, där han själv spelar back.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska gör en återhämtning från fjolåret och coronapandemin – Stefan Damlin: "Jag skulle kalla det ett standardkvartal"

VASA Försäljningen av el, fjärrvärme och elöverföringar ökade jämfört med tidigare år, då resultatet blev lidande på grund av industrins strejk, coronapandemin och det milda vädret.

Nyhetsbild

Lemonsoft vill in på First North – Christoffer Häggblom: "Nu ska vi lotsa ett Vasaföretag till börsen"

Mjukvaruföretaget Lemonsoft, med huvudkontor på Vasaesplanaden i Vasa, vill in på börsen. Bolaget planerar en notering på Nasdaq First North.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererade energilager till Storbritannien

Wärtsilä, som publicerar sitt kvartalsresultat på tisdag, har levererat ett 50 megawatts energilager till Storbritannien.

Nyhetsbild

Wärtsiläs Håkan Agnevall: "Det går åt rätt håll" – stor efterfrågan på energilager

Det går åt rätt håll. Håkan Agnevall ser en hel del positivt i Wärtsiläs tredje kvartal, även om han gärna skulle se att marknaden återhämtade sig ännu snabbare.

Nyhetsbild

Busslinjer i Vasa fortfarande ur trafik – för få passagerare, säger Wasabus vd Patric Wiik

VASA Två busslinjer i Vasas lokaltrafik fortsätter ligga nere åtminstone till slutet av året. Ingen av dem har varit igång sedan mars 2020. "Läget har inte normaliserats än", säger Patric Wiik på Wasabus.

Nyhetsbild

Full rulle på UPM i Jakobstad – "Vi har haft full produktion hela året"

UPPDATERAD. Cellulosaproduktionen i UPM täljde guld under det gångna kvartalet. Hur ser fabriksdirektör Simon Fagerudd på året i Jakobstad?

Nyhetsbild

Håkan Agnevall på Wärtsilä: "Det råder fortsatt osäkerhet på marknaden"

Det råder fortsatt osäkerhet på marknaden. Återhämtningen fortsätter, säger Wärtsiläs vd Håkan Agnevall. Han räknar med ett klart starkare fjärde kvartal.

Nyhetsbild

ENKÄT: Vad tycker du om handeln i Vasa centrum – svara på vår enkät

VASA Behöver Vasa fler klädbutiker? Eller tycker du att öppettiderna borde förlängas? Hur är det med parkeringsmöjligheterna? Nu vill vi veta vad du tänker om handeln och servicen i stadskärnan.

Nyhetsbild

Emma, Lena, Malin och Anne utmanar företagare att hjälpa någon som haft det tufft under pandemin: "Vill sprida glädje"

VASA Lena Sjöberg och Malin Österåker i Vasa vill hjälpa någon som inte haft råd att gå till frisören under pandemin. Nu hoppas de att fler företagare vill vara med och sprida glädje. Emma Maris och Anne Holmback hakade genast på.

Nyhetsbild

Bezos bolag planerar ny rymdstation

Amazongrundaren Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin vill bygga en kommersiell rymdstation tillsammans med Sierra Space. Det är ett av omkring tolv företag som kämpar om miljarder som står på spel från Nasa.

Nyhetsbild

Facebook nådde inte upp till förväntningarna

Facebook ökade både omsättning och vinst under det gångna kvartalet, men sociala medier-jätten varnar för att bolagets resultat och intäkter i framtiden kommer att påverkas negativt av Iphone-tillverkarens Apples nya integritetsbestämmelser.

Nyhetsbild

Nordea: Nu vill allt fler bo i egnahem i Vasa – "Populärt att köpa hus, men framför allt att bygga nytt"

Det är stor efterfrågan på egnahemshus i Vasa. Kristian Ranta, som leder Nordea i Vasa, säger att många vill bygga nytt.

Nyhetsbild

Flexibilitet ska ge Alholmens Kraft en framtid – "Starta upp snabbt då det finns behov"

JAKOBSTAD Förändringen på elmarknaden tvingar Alholmens Kraft att tänka om. Större flexibilitet för att kunna hänga på då elpriset stiger krävs.

Nyhetsbild

DN: Vasa tänkbar ort för Northvolts och Volvos nya batterifabrik

VASA Kampen hårdnar om vem som får Northvolts och Volvo Cars nya batterifabrik, skriver DN. I Sverige ligger Göteborg, Sundsvall, Gävle, Norrköping och Skövde bäst till, men enligt tidningen finns även belgiska Gent – och Vasa med i bilden.

Nyhetsbild

Microsoft pekar ut ryska hackare

Microsoft pekar ut den ryska hackergruppen Nobelium som skyldig till tusentals cyberattacker de senaste månaderna. Många attacker har riktats mot leverantörer av it-tjänster, skriver företaget.

Nyhetsbild

Finnair sätter in flera turer mellan Vasa och Helsingfors

Från och med november går det fler flyg mellan Vasa och Helsingfors. Och Vasa finns med bland SAS destinationer från Stockholm.

Nyhetsbild

LISTA: Få länder klarar klimatmål om förnybar energi – Finland stoltserar på topplistan

Den stora majoriteten av världens länder har aldrig nått upp till en tillräckligt hög utbyggnadstakt av vind- och solkraft för att världen ska ha möjlighet att klara FN:s klimatmål, visar en svensk studie.

Nyhetsbild

Vöråbon Kaj Svels svarade ja när Norlic ville köpa – nu har han sålt sin bokföringsbyrå

VÖRÅ När Cedric Frostdahl undrade om Norlic fick köpa Vörå bokföringsbyrå kändes det lite som en lättnad för ägaren Kaj Svels. Det är svårt att klara sig ensam som liten aktör i dag.

Nyhetsbild

Svag veckostart på asiatiska börser

Börserna i Asien inledde handelsveckan försiktigt. I Japan inväntar man bland annat de allmänna val som ska hållas till helgen och vid de kinesiska börserna håller investerare ett extra vaksamt öga på ett lokalt covid-utbrott.

Nyhetsbild

Andreas Knip stänger kafé Rosetten i Smedsby – "Det har varit för liten försäljning"

Kulturhuset i Smedsby blir snart utan kafé. För få kunder tvingar Andreas Knip att stänga Rosetten.

Nyhetsbild

Gröna i Finland lobbar för kärnkraft som hållbar energikälla

Finlands miljöparti har sakta men säkert vänt i kärnkraftsfrågan. De gröna vill att EU klassar kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen.

Nyhetsbild

Martin Granholm om innovationspriset: ”Banbrytande för förpackningsindustrin”

JAKOBSTAD Industrirådet Martin Granholm från Jakobstad som är styrelseordförande för Metgen säger att kreativitetsprocessen i företaget fungerar bra.

Nyhetsbild

Med nummerplåten kommer man långt i jakten på reservdelar

TEMA: BIL & MOTOR Även om dagens moderna bilar är svåra att reparera själv är det inte omöjligt. Guider på nätet har sänkt tröskeln för hemmaskruvaren.

Nyhetsbild

Jakten på den försvunna konsolen – Playstation 5 är ännu en bristvara i världen: "Du får den inte som julklapp i år"

November 2020. Lanseringen av den nya generationen av spelkonsoler tar världen med storm. Nu, ett år senare, är det ännu näst intill omöjligt att få tag på en Playstation 5. Vi har tagit reda på varför.

Nyhetsbild

Entreprenören Adil startade biltvätt i Korsholm – "Finland är ett fantastiskt land"

2

Han var företagare i hemlandet Irak. Nu är Adil Abbas Ali involverad i två företag i Finland, en pizzeria i Vasa och en biltvätt i Korsholm.

Nyhetsbild

Ny visselblåsare anmäler Facebook

Ännu en före detta anställd på Facebook anklagar nu sociala medie-jätten för att prioritera ekonomisk vinning framför att stoppa problematiskt innehåll. Facebook har den senaste månaden varit i blåsväder sedan visselblåsaren Frances Haugen larmat om att bolaget inte stävjat hat och desinformation på sina plattformar.

Nyhetsbild

OECD förbjuder finansiering av kolkraft med exportkrediter

Förbudet väntas träda i kraft den sista oktober inför klimatkonferensen i Glasgow.

Nyhetsbild

Finländskt företag får EU:s huvudpris för miljöinnovation

Den finländska innovationen kan revolutionera förpackningsindustrin.

Nyhetsbild

Klädaffären Jääskeläinen gör comeback i Vasa – "Man måste våga vara lite galen"

VASA Bara några månader efter att Jääskeläinen stängde sina dörrar i Vasa är man redo att öppna igen. Konceptet är samma som tidigare, men platsen är ny.

Nyhetsbild

Kund fann loppor i madrassen – FRK:s loppmarknad kallar in expert

KARLEBY FRK:s loppis i Karleby ber om ursäkt efter att en kund fått med sig vägglöss i en madrass de sålt till denne i september.

Nyhetsbild

LISTA: Ska du ut på krog i helgen? De här Vasabarerna kräver covidintyg

Eftersom Vasa sjukvårdsdistrikt fortfarande befinner sig i spridningsfasen är covidintygen nu ett faktum på många av Vasas krogar.

Nyhetsbild

Transport- och kommunikationsverket varnar för ökat fiske av nätbankskoder

Antalet anmälningar har ökat med 65 procent i år.

Nyhetsbild

Rysk styrränta höjs för sjätte gången i år

Rysslands centralbank stramar åt penningpolitiken med att höja sin viktigaste styrränta till 7,5 procent. Det innebär att centralbanken bara i år har höjt räntan sex gånger.

Nyhetsbild

Bolidens vinst sjönk – störningar i produktionen påverkade resultatet

KARLEBY Trots generellt sett högre metallpriser presenterar Boliden sämre resultat. Vinsten sjönk en aning på grund av störningar i produktion och underhåll.

Nyhetsbild

Malin i Malax har öppnat en webbshop med inredning hon själv älskar: "Ett experiment"

MALAX Blivande Malaxbon Malin Vesterback har varit företagare i tio år och hunnit med mycket. Nya webbshoppen Pretty Good Store är ändå det roligaste projektet hittills – hon kallar det sin "jobby".

Nyhetsbild

Så målas en vinnare – Simon lackar prisbelönta timmerbilar

TEMA: BIL & MOTOR En långtradare är som ett konstverk. Det kan gå åt hundratals timmar med precisionsjobb för Simon Ahlsved i Terjärv att måla klart en vinnare.

Nyhetsbild

Alko får inte beaujolais nouveau-rödviner till försäljning i år

Alko har haft som vana att börja sälja beaujolais nouveau-rödviner den tredje torsdagen i november men i år ingår vinerna inte i sortimentet.

Nyhetsbild

Storägare i Rederiaktiebolaget Eckerö vill ha nyemission

Få Birka Stockholm i trafik igen i stället för att sälja henne. Det är ett mål för fyra delägare i Rederi ab Eckerö som vill ha en nyemission som kan ge upp till 30 miljoner.

Nyhetsbild

Centralhandelskammaren vill göra immigrationen smidigare – efterlyser "invandringspositiv attityd"

Familjeåterförening bör göras lättare för utländska arbetstagare i Finland, anser Centralhandelskammaren.

Nyhetsbild

ABB Finlands Pekka Tiitinen: "Stark efterfrågan som ser ut att hålla i sig"

Det är en grundläggande bra efterfrågan på marknaden. Och den ser ut att hålla sig. Det säger Pekka Tiitinen, som leder ABB i Finland.

Nyhetsbild

Nordea ser över sina finansiella mål och planerar för återköp av aktier

Ett rörelseresultat som förbättrades 17 procent och ett räntenetto som förbättrades sju procent. Nu ska Nordea se över sina finansiella mål och börja planera för återköp av aktier.