Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Piccolo Group tar över jobb av ABB i Vasa

VASA Piccolo Solutions, som är ett nygrundat bolag inom koncernen Piccolo Group, tar över affärsverksamhet och logistikfunktioner av ABB:s transformatorenhet i Vasa. Med affären följer 22 anställda från ABB till Piccolo.

Nyhetsbild

Fallande oljepriser inför Opec-möte

En mjukare ton från Iran och varning från saudiarabiskt håll om risk för minskade lager får oljepriset att sjunka. Inför morgondagens Opec-möte i Wien har priset på Brent-oljan backat till 73,50 dollar fatet.

Nyhetsbild

Häyry och Strand om batteritillverkning: "Diskussioner förs på många håll"

Elon Musks uttalande om Tyskland som Teslas Europaalternativ är enligt stadsdirektör Tomas Häyry ett tecken på att företaget nu på allvar vänder blickarna hit. I Vasa fortsätter diskussionerna med ett flertal batteritillverkare.

Nyhetsbild

Musk gillar Tyskland för Teslas europeiska batterifabrik

Enligt Reuters ser den amerikanska elbil-tillverkaren Tesla Tyskland som bästa alternativet för sin första batterifabrik i Europa.

Nyhetsbild

Tävling om stöd till vindkraft hålls i höst – betalas 2020

I november och december ska anbuden lämnas in till det nya stödsystemet för förnybar elproduktion. Det mesta väntas gå till vindkraft.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden

Solenergi och Wärtsilä är vid första anblicken kanske inte den mest självklara kombinationen. Men skenet, i det här fallet solskenet, bedrar. Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden och potentialen är stor. Wärtsiläs solhybrid presenteras som bäst på världens största solindustrimässa i München i Tyskland.

Nyhetsbild

Foodchimps levererar restaurangmat till hemmen – Start i Vasa på måndag

VASA Småstadsbor måste kunna få hemleverans av annat än pizza och kebab. Det tyckte Moeed Ahmad och Aun Hyder och startade Foodchimps. Från och med måndag kan Vasabor beställa restaurangmat från deras webbsida.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger högklassigt finanshus i åtta våningar

Wasa Group har satt ribban högt när koncernen förverkligar en högklassig kontorsfastighet i åtta våningar i området Stenkilen mellan Vasa centrum och Smedsby. Prislappen är cirka 20 miljoner euro.

Nyhetsbild

Nordens största lyftkran till skeppsvarvet i Åbo

2

Åbovarvet Meyer Turku tog på tisdagen i bruk en ny lyftkran, den största i Norden. Den nya bockkranen är ett led i en omfattande modernisering av varvet och gör det möjligt att bygga allt större farttyg.

Nyhetsbild

Baltics ägare: Cantieri di Pisa ett logiskt alternativ

Nu kommenterar Baltic Yachts majoritetsägare Hans Näder uppgifterna om att firman lagt ett bud italienska båtvarvet Cantieri di Pisa.

Nyhetsbild

Sparbanksgruppen: "Volymerna inom bostadshandeln en besvikelse"

Ekonomin växer och konsumenternas förtroende är på en rekordhög nivå. Då borde det finnas alla förutsättningar för en livlig bostadshandel. Så är ändå inte fallet, hävdar Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem. Endast sju procent av finländarna är för närvarande villiga att byta bostad. Det är ett mysterium.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger finanscentrum norr om Vasa

VASA Byggkoncernen Wasa Group planerar och förverkligar ett finanscentrum i åtta våningar för företag inom finans- och ekonomisektorn i Vasa. Byggstart för fastigheten, som beräknas kosta 20 miljoner euro, sker tidigast i höst.

Nyhetsbild

Elon Musk: Tesla utsatt för sabotage

Teslas vd Elon Musk skrev i ett mejl till personalen på måndagen att bolaget utsatts för ett "omfattande och skadligt sabotage". Enligt Musk är det en icke namngiven manlig anställd som bland annat gjort ändringar i det datoriserade tillverkningssystemet och skickat känslig data till utomstående.

Nyhetsbild

Hoplop öppnar stor lekpark i Tyskland

Hoplop öppnar en stor lek- och äventyrspark i närheten av Köln i Tyskland. Det är samtidigt kedjans första stora internationella satsning. Inomhusparken i Pulheim är kedjans största.

Nyhetsbild

Trump hotar med bredare Kinatullar

Donald Trump hotar nu att skruva upp handelskonflikten med Kina rejält. Från varor för 50 miljarder kan produkter för ytterligare 200 plus 200 miljarder dollar komma att omfattas av nya tullar, nästan all export från Kina till USA.

Nyhetsbild

Gunder Häggström: Från "Rökiö universitet" till bankvärlden

En utbildning som Gunder Häggström är stolt över är "Rökiö universitet." Något universitet är det förstår inte fråga om, men många Vöråbor minns den lilla folkskolan i Rökiö i Vörå med värme. Bankvärlden är inte sig lik, tycker han, och syftar på de rekordlåga räntorna.

Nyhetsbild

Yacht-tidskrift: Baltic vill köpa italienskt båtvarv

Baltic Yachts har lagt ett bud på Toscana-baserade båtvarvet Cantieri di Pisa, uppger tidskriften Superyacht Times. Motsvarande uppgifter rapporteras också av flera italienska medier.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraften konkurrenskraftig utan stöd

1

Omfattande mängder markbaserad vindkraft kommer att byggas under de närmaste åren. Kapaciteten kan till och med sjufaldigas. Det har Wärtsilä Energy Solutions kommit fram till i en analys.

Nyhetsbild

Wärtsilä får ny hyresvärd i Powergate – fastigheten såld till Nordisk Renting

Det av Vasa stad ägda fastighetsbolaget Vaasa Parks har sålt Powergate i Runsor. Köpare är Nordisk Renting. Fastigheten ska inhysa cirka 900 Wärtsilä-anställda. Ett nytt hyresavtal har undertecknats mellan Wärtsilä och Nordisk Renting. Vasa Parks fortsätter som byggherre.

Finansministeriets prognos: Tillväxten i Finland fortsätter

Finansministeriet förutspår en ökning av Finlands bruttonationalprodukt och höjning av sysselsättningsgraden, men varnar för ökad protektionism i världshandeln.

Nyhetsbild

Audis vd gripen

Tyska biljätten Audis vd Rupert Stadler har gripits i anslutning till den dieselskandal som omgärdat Audi och flera andra tyska bilmärken.

Nyhetsbild

EU och Australien förhandlar om handel

EU och Australien har lanserat förhandlingarna om ett handelsavtal.– Handeln kan öka med 37 procent, säger Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär.

Nyhetsbild

Hittade gamla recept – startade lemonadfabrik i Övermark

Det började med några gamla etiketter, recept och en begravd T-Ford. Nu driver Fredrik Bäckstrand Österbottens enda lemonadfabrik hemma i Övermark.

Nyhetsbild

Självkörande bilar i fokus på EU-möte

Den europeiska bilbranschen kommer ständigt med nya besked om när nästa generation självkörande bilar ska finnas på marknaden.

Nyhetsbild

Minister Lintilä om nya gruv- och batteriklustret: Mycket viktigt för Vasaregionen

VASA I Finland finns råvaran för storskalig batteriframställning. Nu samlar staten sina sina strategiska gruvinnehav i nytt bolag. Målet är ökad förädlingsgrad och flera batterifabriker till landet.

Nyhetsbild

Smedsbyföretag producerar innovativ dränering: Vi har lösningen på fuktproblem i byggnader

KORSHOLM Fuktskador i huset är ett vanligt problem. Petec Engineering säger sig ha lösningen: deras innovativa dräneringsrör. Deras produkt finns både under Vasa centralsjukhus och Vasa yrkeshögskola, men nu vill de nå ut till privathushållen. – Grunden är det viktigaste på huset, säger vd:n Peter Stenbacka.

Nyhetsbild

Kinas svar: Nya tullar på 659 USA-produkter

Oron sprider sig på marknaden sedan president Donald Trump lanserat en tvåstegsraket av USA-tullar på varor från Kina, kryddad med hot om mycket mer. Kina svarar med samma mynt.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda avslutad – "Priserna täcker inte produktionskostnaderna"

Saga Furs valde att inte sälja en del av skinnen vid juni auktionen för att mota de sjunkande priserna. I nuläget säljs skinnen under produktionskostnaderna.

Nyhetsbild

Fäboda satsar på gästkock i sommar – prisvinnare gästspelar

Tre helger i sommar kommer Mattias Åhman att laga mat på restaurang Fäboda. Det blir lokala råvaror och rätter med rena smaker när landslagskocken får tillreda det han gillar bäst.

Nyhetsbild

Konsumenterna vill ha förpackningar som gör det enkelt och snabbt att handla

Livsmedelsindustrin letar efter sätt att minska på förpackningsplasten men det är inte lätt att ersätta den. Konsumenternas beteende har stor betydelse.

Nyhetsbild

Kina kallar Trumpregeringen trångsynt

Kina svarade omedelbart då Trumpregeringen offentliggjorde nyheten om tullar på importerat gods från Kina. Såväl Kina som Vita huset hotar nu med ytterligare sanktioner.

Nyhetsbild

Spänt läge i sikte - Trump godkänner tullavgift på kinesiska varor

USA:s president Donald Trump har godkänt amerikanska tullavgifter på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, enligt en källa till CNN. Bloomberg har två källor på samma uppgift.

Nyhetsbild

IKEA ska bli klimatpositiv senast 2030

Under den senaste veckan har koncernen i flera etapper offentligt nya ambitiösa klimatmål. Mindre plast, mer återvinning i produktionen och mer vegetariskt i restaurangerna är några av åtgärderna som på sikt ska göra IKEAs verksamhet klimatpositiv.

Nyhetsbild

En halv miljon vita minkskinn såldes på Saga Furs auktion

På Saga Furs auktion i Vanda såldes hela utbudet på nära 500 000 skinn av vit mink. Efterfrågan var särskilt stor på hanskinnen. De mest aktiva köparna kom från Kina.

Nyhetsbild

Kelibers projekt visar lönsamhet

Kelibers kartläggning om litiumprojektet har nu slutförts och rapporten offentliggjordes under torsdagen. Gruvbolagets rapport bekräftar att litiumprojektet som planeras i Mellersta Österbotten kommer att vara lönsamt.

Nyhetsbild

Casa Caterings verksamhet är köpt – personalen får fortsätta driva restaurangen

NYKARLEBY Lunchserveringen i Casa Campen fortsätter på måndag efter att fastighetsägaren NKL-Partners tryggat att verksamheten fortsätter i sin lokal genom att köpa konkursföretaget Casa Caterings verksamhet.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Wärtsilä satsar på förnybar energi

Sol- och vindenergi utgör i dag en stor del av den energi som produceras på ett antal marknader. Wärtsilä vill vara med och förändra energibranschen, meddelar bolaget. En värld som bara använder förnybar energi är möjlig, säger de.

Nyhetsbild

Andreas Lindroos: "OK Indrivning utmanar inkassobranschens normer"

Det är dags för inkassoybråerna att ta verksamheten närmare kunderna. Andreas Lindroos, försäljnings- och marknadsföringsdirektör inom OK Indrivning, säger att kompromisslösa processer är förgången tid.

Nyhetsbild

ECB fortsätter med stödköp och styrräntorna ligger kvar

Europeiska Centralbanken (ECB) skulle egentligen ha upphört med stödköp i september, men stödköpen fortsätter åtminstone fram till årsskiftet. Dock sänks summan från 30 till 15 miljarder euro per månad. De centrala styrräntorna ligger kvar på nuvarande rekordlåga nivåer.

Nyhetsbild

Seinäjoki får Ideapark med 100 affärer

Byggkoncernen Lehto Group och Sukari Invest bygger Ideapark i Seinäjoki. Det nya köpcentret ska inrymma 100 affärer. Totalkostnaden är beräknad till närmare 100 miljoner euro.

Nyhetsbild

Ny företagare tar över Casa Catering

NYKARLEBY Fastighetsägaren och hyresvärden NKL-Partners vid Casa Campen har köpt Casa Caterings verksamhet och inventarier. Lunchserveringen fortsätter i Campen i Nykarleby på måndag.

Nyhetsbild

Unga överger Facebook – väljer Whats App och Snapchat istället

I USA har ungdomar börjat att överge Facebook för att snacka om nyheter. Många vänder sig i stället till Whats App och Snapchat för att diskutera händelser, enligt en medieundersökning från tankesmedjan Reuters Institute.

Nyhetsbild

80 procent av dagens minkutbud såldes i Vanda

Saga Furs juniauktion fortsatte på onsdagen. 750 000 silverblue och sapphire minkskinn bjöds ut. 80 procent av silverblueskinnen gick åt.

Nyhetsbild

Nautor sjösatte första 78:an

JAKOBSTAD Båtvarvet försöker hitta sin plats genom att tydligare nischa sina båtserier. Sjuttioåttan tillhör Swan-serien, vars båtar är lite mera mångsidiga och standardiserade sinsemellan.