Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Ansvarig politiker: "Vi behöver inte tjäna pengar på snus"

VASA Det är oetiskt och onödigt att Vasa stad är med och driver snusförsäljning. Det anser koncernsektionens ordförande Lars-Erik Wägar (SFP). Men vill andra politiker ha snus, så får de ha snus, anser han.

Nyhetsbild

Det stormar kring snusboden i Umeå – Från rederiets sida är det tyst

3

VASA I tidningen Apu och på tv-kanalen MTV problematiseras snusturismen från Vasa till Umeå. Resenärer ska också ha köpt mer än lagen tillåter. Från rederiets sida presenteras en enhetlig linje: "inga kommentarer".

Nyhetsbild

Karp och Risberg tog emot Företagarkorsets storkors

Caj-Erik Karp och Pentti Risberg har tagit emot Företagarkorsets storkors, ett kors som är den högsta utmärkelsen som Företagarna i Finland delar ut.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Logset fick ny marknadsföringsdirektör

Logset har fått en ny försäljnings- och marknadsföringsdirektör. Han heter Mikko Laurila och har ett förflutet inom Ponsse och Ecolog.

Nyhetsbild

Politiker vill granska Wahlroos roll i Estlandshärva

Nordeas och Sampos starke man, den finländske huvudägaren Björn Wahlroos, dras nu allt mer in i den avslöjade Danske Bank-härvan i Estland.

Nyhetsbild

Etla: Vartannat nytt jobb tack vare politiska beslut

Näringslivets forskningsinstitut Etlas rapport visar att en tillväxt på två procent är möjlig under nästa valperiod.

Nyhetsbild

Pälsexpert: "Päls har aldrig varit mera rätt i tiden"

1

Sett till det enorma mediala genomslag som raden av modehus fått då de tagit avstånd från äkta päls ser det ut som om naturpäls är på väg ur både modet och tiden.

Nyhetsbild

Minskad produktion lyfter oljepris

Oljepriset på världsmarknaden steg med närmare tre procent i den asiatiska måndagshandeln sedan Saudiarabien meddelat att man planerar begränsa produktionen i december.

Nyhetsbild

Aktia: Räntehöjningar syns i bostadslånen hösten 2019

Om ett år kommer räntorna att stiga och då är det bra att vara förberedd, påpekar Aktia. Några jättehöjningar tror banken ändå inte på.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Gambit växer kraftigt med digitaliseringen

Intresset för digitala lösningar och verktyg bland företag och organisationer har exploderat. Alla talar om den digitala resan. Vasaföretaget Gambit introducerade de första digitala lösningarna 2011. Nu jobbar Gambit på en mogen marknad och det gav en tillväxt på 50 procent enbart i fjol.

ERTO: Endast juristerna tjänar på nya uppsägningslagen

Tjänstemannaförbundets ordförande är inte imponerad av regeringens ändringar i arbetsavtalslagen. Juri Aaltonen tror att den kommer att leda till en våg av uppsägningar som sedan ska behandlas i rätten.

Nyhetsbild

Världens största shoppingdag slog rekord

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba sålde varor för rekordsumman 280 miljarder kronor under den så kallade "singeldagen" med rabatter på tusentals varor. Fenomenet utklassar den amerikanska motsvarigheten Black Friday.

Nyhetsbild

Familjen Nygård i Vörå är företagare i flera generationer

1

VÖRÅ För familjen Nygård i Vörå är det en självklarhet att vara företagare. Det finns i blodet, eller kanske i modersmjölken, säger Patrik Nygård. Så småningom lämnar han över företaget till sönerna Simon och Jonatan Nygård.

Nyhetsbild

Stefan Hjorth: "Vi gör vårt bästa och bjuder till"

1

Det började med en begagnad grusbil 1993. Året efter grundade bröderna Stefan, Christer och Tomas Hjorth aktiebolaget Trans-Hjorth. Numera är det Stefan som driver företaget, som är mest känt för tankbilar och ST1 Fladan.

Nyhetsbild

Michael och Pernilla Ekman är årets företagare: "Roligt att få ett erkännande"

VASA Michael och Pernilla Ekman har gjort stora satsningar på restaurang Faros i Vasa. Nu belönas de av Kust-Österbottens Företagare för sin vilja att växa.

Kust-Österbottens företagare valde årets företagare

Kust-Österbottens företagare har valt årets företag. Det är Michael och Pernilla Ekmans Vaasan Joutsen. Företagarna i Vasa har valt Wasa Talent och Tarkmet, medan Stefan Hjort är årets företagare i Korsholm. I Vörå går titeln till Patrik Nygård och hans Kone Nygård Maskin.

Nyhetsbild

SFP föreslår 6000 euro i stöd till elbilsköp – bilbranschen bara delvis övertygad

Elbilarnas intåg går för långsamt och stödet måste höjas kraftigt, anser Svenska riksdagsgruppen. Bra, säger bilförsäljarna medan Bilförbundet är skeptiskt.

Nyhetsbild

Kinesisk shoppinghögtid störst i världen

UTRIKES Den i Finland och Sverige relativt okända shoppinghögtiden Singles day, som infaller på söndag, har tagit Kina med storm och blivit världens största shoppingdag. I fjol drog den kinesiska e-handelsjätten Alibaba in en miljard dollar under reans två första minuter.

Nyhetsbild

Svenskt rederi tar i bruk batteridrivna färjor

UTRIKES Efter över ett år av förseningar var det på fredagen dags för jungfrufärd för de batteridrivna färjorna mellan Helsingborg och Helsingör.

Nyhetsbild

Bred nedgång på Wall Street

BÖRS Börsveckan på Wall Street avslutades brett nedåt. Ett sjunkande oljepris, stigande producentpriser i USA och kinesisk statistik tyngde indexen.

Nyhetsbild

Fel hittade på Iphone och MacBook

EKONOMI Apple har upptäckt stora komponentfel i både Iphone X och MacBook Pro, och varslar nu kunder om att apparaterna ska kunna lagas gratis.

Nyhetsbild

Walki-sponsrad portal ska sätta snurr på ekonomin

JAKOBSTAD Walki tror att framtiden ligger i en cirkulär ekonomi. Koncernen Walki har sponsorerat ett omfattande webbmaterial om cirkulär ekonomi för elever i högstadie- och gymnasieålder att fritt använda i undervisningen.

Nyhetsbild

Mänskligt misstag bakom elavbrottet i Karleby- och Jakobstadsregionen

Orsaken till varför elavbrottet inträffade har klarnat. Ett elavbrott kommer aldrig lägligt, men som tur är går det att förbereda sig på olika sätt.

Nyhetsbild

Nedåt på Asiens börser

Asiens börser öppnade något nedåt på fredagen efter en positiv handelsvecka.

Nyhetsbild

Helsingfors Börsklubb välkomnar kvinnor

Den 108 år gamla, anrika föreningen Helsingfors Börsklubb öppnar sina dörrar nu också för kvinnor.

Nyhetsbild

Tyskt bolag vill lansera obemannad flygtaxi

UTRIKES Flygtaxi mellan London och Paris på en timme. Det hoppas det tyska startup-bolaget Lilium åstadkomma som i april förra året lyckades med sin första obemannade testflygning av sin elektriska flygfarkost.

Nyhetsbild

Svagt ned på Stockholmsbörsen

BÖRS Stockholmsbörsen sjönk svagt på torsdagen. Astra Zenecas delårsrapport fick ett positivt mottagande.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

1

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Energistrateg: "Vasa har infrastrukturen för en batterifabrik"

VASA Vasa kunde vara en bra plats för batteriproduktion – här finns den infrastruktur som krävs. Det säger Maria Xylia, som har forskat i elbilar och elbussar och infrastrukturen bakom.

Nyhetsbild

EU: Danmark, Lettland och Estland ska utredas

EU-kommissionen har för första gången beordrat den europeiska bankmyndigheten EBA att utreda misstänkta brott mot eu-lagstiftningen, rapporterar Financial Times.

Nyhetsbild

Telia, Elisa och DNA betalade nästan 78 miljoner för 5G-koncessioner

Från och med nästa år kan telebolagen börja bygga ut sina 5G-nät. Näten möjliggör tio gånger snabbare dataöverföring.

Nyhetsbild

EU sänker italiensk tillväxtsprognos – men det ljusnar för Finland

EU-kommissionens oro över Italiens ekonomi ökar allt mer. Tillväxten i år beräknas nu bara till 1,1 procent, mot 1,5 procent i våras. Men för Finlands del ser siffrorna lovande ut.

Nyhetsbild

Astra Zeneca vänder trenden

Efter år av nedgång ser Astra Zeneca ljuset i tunneln. För första gången på länge visar läkemedelsjätten tillväxt i produktförsäljningen. Och tillväxten kommer att hålla i sig, enligt bolaget.

Nyhetsbild

Facebook fyrdubblar kontorsytan – 4000 till får jobb i Irland

Sociala nätverksjätten Facebook byter upp sig i Dublin. Bolaget har skrivit under ett hyresavtal som innebär att Facebooks nya internationella huvudkontor blir fyra gånger så stort som i dagsläget.

Nyhetsbild

Efterfrågad tjänst: Aktia ska leverera kontanter hem till kunden

JAKOBSTAD I början av 2019 börjar Aktia leverera kontanter till hemdörrar i Jakobstadsregionen i samarbete med Posten. På kontoren kan man avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Nyhetsbild

SLC uppmanar kommunerna: Stöd bönderna genom att upphandla finländskt

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, vill att kommunerna och städerna ger tillräckliga anslag för upphandling av mat till de offentliga köken.

Nyhetsbild

Singlarnas dag kommer före Black Friday – köpjippona är här för att stanna, tror Hankenprofessor

I år verkar singlarnas dag komma på bredare front även till Finland.

Nyhetsbild

Färre vill bo i förorter – centrumlägenheter kan kosta dubbelt så mycket

Städerna fortsätter att fyllas men man flyttar inte lika ofta inom staden, skriver Finlands hypoteksförening Hypo i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Asienbörserna stiger

Börserna i Asien inledde torsdagen starkt, i spåren efter mellanårsvalet i USA.

Nyhetsbild

Johanna Norrean från Danfoss till Arjessa

Johanna Norrena lämnar jobbet som kommunikationsrådgivare inom Danfoss-koncernen för att bli kommunikationsdirektör för social- och hälsovårdsföretaget Arjessa.

Bilaffär J Rinta-Jouppi öppnar i Reso

Bilaffär J Rinta-Jouppi öppnar en bilaffär i Reso. Den nya affären säljer bytesbilar.

Nyhetsbild

Wasa Groups fonder sålde fastigheter för 30 miljoner

VASA Byggkoncernen Wasa Groups fastighetsutvecklingsfonder har sålt fastigheter för 30 miljoner euro. Köpare är svenska Cibus. Kesko och Tokmanni är hyresgäster i de sex fastigheterna.

Nyhetsbild

Verso Food ska göra färs av bondbönor i ny fabrik – skapar 20 nya jobb i Kauhava

Verso Food och Kauhava stad bygger en ny 4000 kvadratmeter stor fabrik för 10 miljoner euro. När den tas i bruk i början av 2019, får 20 personer jobb där.

Nyhetsbild

Sebu Björklund leder reklambyrå i Vasa

VASA Reklambyrån Slogan har anställt medieprofilen och Masterchef Finland-kocken Sebu Björklund som kundchef. Roligt att vara hemma i pulserande Vasa, säger Björklund.