Ekonomi

Båtindustri

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjan får 68 hytter – inredningen byggs av Merima

Företaget Merima bygger alla allmänna utrymmen och hytter samt stora delar av de tekniska områdena ombord på den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild

Se bilder: Klart hur interiören i nya Kvarkenfärjan blir

Interiören på nya färjan har inspirerats av "vindpinade öar i österbottniska skärgården".

Nyhetsbild

Nya Wasaline navigeras med Wärtsiläs system

VASA Nya Wasaline utrustas med ett navigations- och kommunikationssystem som levereras av Wärtsilä. Varvet Rauma Marine Constructions anlitar Wärtsilä också för bland annat motorer och propulsionssystem.

Nyhetsbild

Replotbåten Force 10 visades upp i Helsingfors

Replotföretaget Greenbay Marine hade en inofficiell premiärvisning av den egenutvecklade aluminiumbåten Force 10 i Helsingfors i fredags. Samtidigt levererades den första fritidsversionen till en kund i Ryssland.

Nyhetsbild

VIDEO: Lyxkatamaranen Cool Beauty sjösattes vid Alholmen

JAKOBSTAD Det var både förväntan och nervositet i luften när OQS sjösatte sin tredje 60-fot långa katamaran på måndag morgon i hamnen på Alholmen. Den nya ägaren var på plats och skålade i champagne när båten Cool Beauty sänktes ner i vattnet.

Nyhetsbild

Ny vd på Baltic – Anders Kurtén tar över

JAKOBSTAD Baltic Yacht har gjort klart med ny vd. Anders Kurtén tar över rollen från och med september.

Nyhetsbild

Ny order för Baltic – bygger 117-fotare i komposit

JAKOBSTAD Baltic Yacht har fått en ny beställning. Byggandet av en knappt 40 meter lång yacht i komposit inleds till hösten.

Nyhetsbild

Båtbranschen ser fram emot livlig sommar

Den finländska båtbranschen har medvind. Registreringen av nya båtar växer med drygt 40 procent jämfört med senaste år och den Flytande båtutställningen tar emot anmälningar i rekordfart, meddelar Finnboat.

Nyhetsbild

Botnia Marin är varvet som bygger på långsiktighet

Med full orderstock och sikte på nya marknader bland annat i USA ser Botnia Marin ljust på framtiden. I varvet jobbar man som bäst med ett tjugotal båtar i olika stadier.

Nyhetsbild

Årets båtar en blandning av lyx och flexibilitet

SPECIAL: BIL & BÅT Marex 360 Cabriolet Cruiser, Nimbus C9 och Brabus Shadow 500. Där har ni årets båtmodeller.

Nyhetsbild

Här är trenderna som gäller för årets båtsäsong

SPECIAL: BIL & BÅT Tåliga mattor, flytande solglasögon och avancerad båtelektronik. Några försäljare i regionen lyfter fram vårens och sommarens trender för båtlivet.

Nyhetsbild

Hogia Ferry Systems i Vasa hade snabbaste tillväxten

Hogia Ferry Systems i Vasa noterade den snabbaste tillväxten inom den svenska koncernen Hogia i fjol.

Nyhetsbild

Axopars Brabus Shadow 800 årets öppna motorbåt

Årets båtar har valts i samband med båtmässan i Helsingfors. Etta i klassen öppna motorbåtar är Brabus Shadow 800, en båt utvecklad i Vasa.

Nyhetsbild

Den varma sommaren gynnade båtbranschen – småbåtar populära

Över tusen nya vattenskotrar registrerades i Finland i fjol.

Nyhetsbild

Baltics huvudförtroendeman: "Vi har fullt upp i produktionen"

JAKOBSTAD Baltic Yachts kommer nästa vecka att ha första mötet inom ramen för de samarbetsförhandlingar som utlystes på fredagen.

Nyhetsbild

Baltic Yachts samarbetsförhandlar

JAKOBSTAD Baltic Yachts meddelar att man inleder samarbetsförhandlingar "för att förbättra sin verksamhet".

Nyhetsbild

Wärtsilä presenterar sin första höghastighetsmotor

Wärtsilä 14 är Wärtsiläs första höghastighetsmotor. Den har designats för att uppfylla nuvarande och framtida globala utsläppsbestämmelser.

Nyhetsbild

Bättre ytfinish är målet för Nautors nya satsning

JAKOBSTAD En målarbox modell större ska skapa bättre ytfinish på lyxbåtarna. Det handlar om en investering  som ska ta målandet in i framtiden.

Nyhetsbild

Raumovarvet och Försvarsmakten undertecknade intentionsavtal om fyra korvetter

Parterna planerar att skriva på det egentliga byggavtalet i början av nästa år.

Nyhetsbild

Raumovarvets vd om Kvarkenfärjan: "Ett mycket intressant projekt"

Tallinks nya miljövänliga passagerar- och bilfärja byggs i Raumo. Färjan, som ska trafikera på rutten Helsingfors-Tallinn, ska vara klar att sjösättas 2021. Om den nya Kvarkenfärjan konstaterar Raumovarvets vd: "Ett mycket intressant projekt".

Nyhetsbild

Jurate Keblyte är ny på Baltic Yachts – hon är van att se företag växa

JAKOBSTAD På onsdagen kom nyheten att litauiska Jurate Keblyte rekryterats som finansiell och operativ direktör på Baltic Yachts. "Världen och marknaderna ändras och dagens företag behöver utvecklas i samma takt" säger hon.

Nyhetsbild

Baltics vd får gå: "Det ligger inga meningsskiljaktigheter bakom"

LARSMO UPPDATERAD. Baltic Yachts vd Sam Stenberg lämnar sin post och företaget. "Det ligger inga meningsskiljaktigheter bakom beslutet", säger han. Samtidigt rekryterar företaget litauiska Jurate Keblyte som finansiell och operativ direktör.

Nyhetsbild

Varvet som sticker ut hakan – Sålde båt åt rapparen Cheek

Varvets målsättning är blygsam: det här ska bli havets Tesla. Q-Yachts eldrivna daycruiser Q30 ses som nyskapande och inte minst efter att Cheek köpte en åt sig har elbåten fått en hel del publicitet.

Nyhetsbild

Statsstöd till Kvarkenfärjan endast om den byggs i Finland – hoppet står till Raumovarvet

VASA Ett finskt varv, antagligen det i Raumo, är med i kampen om att få bygga nya Vasafärjan. Ifall lotten faller på ett av de tre utländska varven blir det svårare med statsstödet.

Nyhetsbild

Österbottniska båtfirmor fruktar handelskrig: Nästan alla USA-båtar tillverkas här

MALAX Malaxföretaget Targa och Karlebybaserade Sargo följer handelskriget med bävan. Båda motorbåtstillverkarnas marknad växer i USA, men det kan snabbt ta slut.

Nyhetsbild

Wasalines vd var orolig inför sommaren: "Det gick överraskande bra"

VASA Fotbollsturneringen U19 fyllde hotellrummen i Vasa och därför drogs Wasalines hotellplatser in. Wasalines vd önskar mer konkurrens i hotellverksamheten i Vasa.

Nyhetsbild

Nautor satsar på ny exklusiv jolle för miljonärer

Nautor har spjälkt upp produktionen i två typer. Dels den traditionella lyxbåtstillverkningen och så en serie med extrema entypsbåtar för kappsegling. Nyast där är en 36 fot lång kappseglingsbåt som ska ut på banorna i nästa år.

Nyhetsbild

Wasalines vd om nya färjan: "Vi vill ha det mest miljövänliga fartyg som går att få"

VASA Kvarkenfärjan blir cirka 150 meter lång och ska utrustas med de senaste tekniska innovationerna. Högst upp på önskelistan står framför allt miljövänlighet och driftsäkerhet. Den nya färjan saknar livbåtar.

Nyhetsbild

Fyra båtvarv tävlar om att bygga Kvarkenfärjan

VASA Fyra båtvarv är med i slutkampen om att få bygga den nya färjan som ska gå mellan Vasa och Umeå. Tre av varven finns i Europa och ett i Asien.

Nyhetsbild

Forskningsfartyg byggs i Karleby – Vd: "Viktigt att kompetensen hålls i regionen"

KARLEBY Tvärminne zoologiska station har beställt ett nytt forskningsfartyg för 1,9 miljoner euro. Den 18 meter långa aluminiumkatamaranen kommer byggas av Karlebyföretaget Kewatec AluBoat.

Nyhetsbild

Kewatec bygger katamaran åt Helsingfors universitet

KARLEBY Karlebyföretaget Kewatec ska bygga en 18 meter lång maskindriven katamaran åt Tvärminne zoologiska station vid Helsingfors universitet. Universitetet har beställt fartyget för sin forskningsverksamhet i Hangö.

Nyhetsbild

Marina marknaden en stor möjlighet för Danfoss i Vasa

VASA Hybridteknik och eldrift är två stora megatrender inom den marina sektorn. I stormens öga finns Danfoss i Vasa. Företaget utvecklar centrala komponenter och teknik till både hybridfartyg och eldrivna fartyg och färjor.

Ny beställning för Baltic – bygger 68 fotare

Baltic Yacht har fått in en beställning på en ny 68 fotare. Bygget är tänkt att ta tretton månader och båten ska överlämnas i oktober 2020.

Nyhetsbild

Nordens största lyftkran till skeppsvarvet i Åbo

Åbovarvet Meyer Turku tog på tisdagen i bruk en ny lyftkran, den största i Norden. Den nya bockkranen är ett led i en omfattande modernisering av varvet och gör det möjligt att bygga allt större farttyg.

Nyhetsbild

Baltics ägare: Cantieri di Pisa ett logiskt alternativ

Nu kommenterar Baltic Yachts majoritetsägare Hans Näder uppgifterna om att firman lagt ett bud italienska båtvarvet Cantieri di Pisa.

Nyhetsbild

Yacht-tidskrift: Baltic vill köpa italienskt båtvarv

Baltic Yachts har lagt ett bud på Toscana-baserade båtvarvet Cantieri di Pisa, uppger tidskriften Superyacht Times. Motsvarande uppgifter rapporteras också av flera italienska medier.

Nyhetsbild

Nautor sjösatte första 78:an

JAKOBSTAD Båtvarvet försöker hitta sin plats genom att tydligare nischa sina båtserier. Sjuttioåttan tillhör Swan-serien, vars båtar är lite mera mångsidiga och standardiserade sinsemellan.

Nyhetsbild

Lokala företagarkrafter utvecklade och byggde ny aluminiumbåt

KORSHOLM En österbottnisk båttillverkare utmanar marknaden med en ny aluminiumbåt. Nygrundade företaget Greenbay Marine lanserar båten Force 10 som både är utvecklad och byggd i Vasatrakten.

Nyhetsbild

Ny Nautorbåt väntas - Clubswan 36 bland de minsta

JAKOBSTAD Jakobstadsbaserade Nautor introducerar en ny entypsklass som blir varvets minsta båt på mycket länge.

Nyhetsbild

Nytt katamaranbygge – OQS fick order på större modell

JAKOBSTAD Ocean Quality Systems har fått en order på en över 70 fot lång katamaran. Bygget inleds i sommar och om två år ska den nya jättekatamaranen vara klar för leverans.

Nyhetsbild

Första fartyget med Wärtsilä 31 huvudmotorer sjösatt

Den första fartygsinstallerade Wärtsilä 31-motorn har med framgång startats upp i Raumo. Motorn, eller rättare sagt motorerna, är installerade i det danska rederiet Mols-Liniens bil- och passagerarfärja Hammershus. Fartyget överlämnas den 27 juni.

Nyhetsbild

"Båtindustrin behöver den kreativa sektorn"

Då en bransch möter en annan bransch som normalt ligger långt från varandra ökar sannolikheten att man är något nytt på spåren. Båtindustrin behöver kontakter utanför det normala nätverket.

Nyhetsbild

1200 hästkrafter - Targa och Nordstar bygger ännu större

SPECIAL: BIL & BÅT Bjässarna från Targa i Malax och Nord Star i Karleby växer ytterligare. Samtidigt satsar Sargo på en nyhet i mellanformatet.

Nyhetsbild

Varvet som sätter vingar på båtarna

SPECIAL: BIL & BÅT Bärplan eller foiling har blivit hett inom segling. I Sverige har man försett en optimistjolle med bärplan och allt större båtar förses med lyft. Baltic Yachts hakar på och bygger en värsting.

Nyhetsbild

Busters nya monsterbåt får hytt

SPECIAL: BIL & BÅT Välkända Buster kunde inte motstå frestelsen att sätta hytt på sin allra största båt. Resultatet beskrivs som förvånansvärt bra.