
Wärtsilä levererar sju motorer till kraftverk i USA
Wärtsilä har fått en beställning på sju motorer till ett kraftverk i USA. Motorerna ska levereras i oktober i år.
Wärtsilä har fått en beställning på sju motorer till ett kraftverk i USA. Motorerna ska levereras i oktober i år.
Vasa elektriska redovisar en förlust på över tre miljoner euro för det första kvartalet. Orsaken är höga anskaffningskostnader. Fortsatt tryck på att höja priser.
Ett flertal av Finlands största bagerier använder gas för att grädda sina produkter. Men exempelvis Fazer har redan berett sig på ryska gasproblem.
Det finländska statsägda gasbolaget Gasum varnar för att leveranserna av rysk gas kan upphöra sent på fredagskvällen eller tidigt på lördagsmorgonen.
Klockan 1 på lördagen den 14 maj slutar ryska RAO Nordic importera el från Ryssland till Finland. Den formella orsaken är svårigheter med betalningarna för den el som har sålts via elbörsen Nord Pool.
JAKOBSTAD Väte ses som lösningen på problemet med att lagra energi, då mer och mer vindkraft tas i bruk. Helt problemfritt är väte inte och EU borde se fler lösningar.
Stålkoncernen SSAB:s ambitioner att göra fossilfritt stål har fått mycket publicitet. Vägen dit är inte gratis och allt hänger på elström och på priset.
ÖSTERBOTTEN Det sitter solpaneler värda tusentals euro på mitt tak. De lapar glupskt i sig solenergi. Jag ser det som en miljögärning. Elpriset avgör om jag gjort en bra affär.
En solcellsanläggning växer i snabb takt fram på en industritomt i Finby, Närpes. 700 paneler ska leverera solel till kumminfabriken. Därmed svarar företaget också mot de förväntningar på grön produktion som de internationella kunderna har.
UPPDATERAD Torvbrytningen har avslutats – och kan ge plats för tiotusentals solpaneler. Energibolaget EPV har stora planer för en gammal torvtäkt i Lappo. Men beskattningen kan bromsa utbyggnaden av solkraften.
Färsk undersökning visar hur stor del av Finlands energiproduktion som kom från Ryssland i fjol. – Resultatet var väntat, säger Ville Maljanen, överaktuarie på Statistikcentralen.
Sol, vind och vatten är det bästa han vet – när det kommer till den gröna omställningen. Professor Jero Ahola förväntar sig nu stora solkraftverk. Mer grön el behövs för att slippa fossila bränslen, för att spjälka väte ur vatten, säger innovatören – som även vet hur man utvinner mat ur luft.
VBL/ÖT I PYHÄJOKI Vi skulle bygga världens bästa kärnkraftverk just här, säger Fennovoimas ordförande Esa Härmälä i Pyhäjoki. "Nu blir det inte så, det grämer mig."
VBL/ÖT I PYHÄJOKI Det blev för mycket problem med det ryska samarbetet. Men kärnkraftverket behövs och nu hoppas folk i Pyhäjoki på en japansk reaktor.
När Fortum ska avskilja koldioxid i Oslo är det Vasaföretaget Citec och danska Cowi som har rollen av ingenjörspartner. – En stor dag för Citec, säger vd Johan Westermarck.
VBL/ÖT I PYHÄJOKI Hanhikiviudden utanför Pyhäjoki blir fortfarande arena för ett eller flera kärnkraftverk. Det tror kommundirektören Matti Soronen.
Stoppet för mer rysk kärnkraft i Finland var väntat, säger expert vid Åbo universitet: "På det här sättet slapp vår regering fatta beslutet."
Näringsminister Mika Lintilä anser att Fennovoima fattade ett klokt beslut då man bestämde sig för att säga upp sitt avtal med ryska Rosatoms dotterbolag Raos. Från energibolagets håll ser man beslutet som den enda utvägen, men man beklagar samtidigt att beskedet kommer att få följder för de anställda.
I värsta fall väntar en flera år lång rättsprocess sedan Fennovoima kastat ut sin ryska reaktorleverantör. Det säger Andreas Rasmus, vd för Katternö kärnkraft.
"Oacceptabelt och oberättigat". Det kallar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Rysslands gasstopp. Hon likställer beskedet från statliga Gazprom med att Ryssland försöker utpressa EU-länderna. Nu väntar ytterligare sanktioner mot Ryssland, utlovar hon.
Gaspriserna i Europa steg på tisdagskvällen med upp till 17 procent, efter beskeden från Polen och Bulgarien att Ryssland stoppar gasleveranserna till de två länderna från och med onsdag.
Ryska energibolaget Gazprom stoppar gasleveranser till Polen i sin Yamal-ledning. Åtgärden gäller från och med onsdagen, enligt det polska gasbolaget PGNiG.
Ryska energibolaget Gazprom stoppar gasleveranser till Polen i sin Yamal-ledning. Åtgärden gäller från och med onsdag, enligt det polska gasbolaget PGNiG.
Vasa elektriska delar ut 8,4 miljoner euro. De utmaningar som drabbade elmarknaden i slutet av fjolåret fortsätter. Ett svagt första kvartal, säger Stefan Damlin.
Två stora satsningar på solkraft är aktuella i Kristinestad: Tyska CPC tecknar avtal med privata markägare för en solkraftspark på 80–90 megawatt i Dagsmark, medan staden planerar hyra ut mark för solceller någon kilometer från stadskärnan.
Uppstartföretaget Hycamite i Karleby bygger en ny anläggning för att ta ut kol ur natur- och biogas. Restprodukten är vätgas som industrin längs Bottenviken kan nyttja.
Våren är en tidpunkt när många husägare börjar fundera på att installera solpaneler på hustaket. Vasa elnät bedömer att snart producerar en procent av kunderna solel.
Nästan all vår olja har varit rysk, men den håller på att ersättas på grund av kriget. Neste är specialiserat på rysk olja och kommer att påverkas, säger expert.
Mindre än tio procent av vår el kommer från Ryssland. Olkiluoto och vindkraften kan ersätta, men elbehovet ökar och enligt Peter Lund måste alla kraftverk hållas i skick.
Naturgas står för sex procent av energibehovet, till största delen är den rysk. Professor Peter Lund: "Ransonering kan bli aktuell men på lite sikt klarar vi oss."
Marknadspriset på el stiger kraftigt. Det gör att elbolag också höjer sina avgifter. Herrfors kunder fick nyligen hem ett brev, där det framkom att de som tecknat ett tillsvidareavtal utan fast pris får en dyrare elräkning från och med maj månad.
Regeringen satsar nästan en miljard euro på övergången till grön energi. Ökade anslag påskyndar gröna investeringar, säger Vasa stads energi- klimat och sakkunniga Mika Hakosalo.
I södra Finland finns ett flertal industrier och fjärrvärmeverk som använder rysk gas för sin energiproduktion. Nu ska den här gasen köpas från andra länder i stället.
Kärnkraftsbygget har ingen framtid, säger tidigare riksdagsledamoten Hanna Halmeenpää: "Detta slöseri borde avslutas nu genast."
Danska Danfoss, med fabrik i Vasa, och tyska Semikron, bildar en gemensam affärsverksamhet med fokus på kraftelektronik.
EU-kommissionen och den tyska konkurrensmyndigheten har utfört gryningsräder mot flera tyska bolag som i sin verksamhet levererar, överför eller lagrar naturgas.
Enligt de ursprungliga planerna skulle Industrins Krafts tredje kärnreaktor i Olkiluoto ha börjat producera el redan i maj 2009. Nu går enheten med 30 procents effekt.
Tyskland har aktiverat en krisplan som kan leda till ransonering av naturgas. Krisåtgärden vidtas sedan Ryssland hotat att strypa naturgasleveranser till EU om de inte får betalt i rubel.
Öka andelen förnybar energi. Det är Wärtsiläs lösning på energikrisen i Europa. Energisektorns gasförbrukningen kunde halveras, visar Wärtsiläs färska rapport.
En talesman för Putinregeringen upprepar president Vladimir Putins krav på betalningar i rubel för ryska gasleveranser. Detta sedan G7-ländernas energiministrar i enighet avvisat kravet som ett kontraktsbrott.
Vanda Energi har investerat 39,6 miljoner euro i Fennovoima, men nu vill stadsstyrelsen i Vanda att energibolaget drar sig ur kärnkraftsprojektet.
VASA Island har redan nästan hundra procent förnybar energi. Nästa steg är att få bort utsläppen från bilar och andra transportmedel, säger Anna Margrét Kornelíusdóttir som deltog i Energy Week.
Kristinestad bedöms vara intressant för storskalig produktion av vätgas. Kapitalförvaltaren Prima Capital, som satsar i vätgas i Harjavalta, har visats runt i Kristinestad. Stadsdirektör Mila Segervall välkomnar bolaget och en möjlig investering på 150 miljoner euro.
Juha Känkänen, Marjukka Sippola och Jimmy Forsman tror på vindkraft. De förvaltar Ålandsbankens fond som investerar i vindparker. De är öppna för förslag, men parken bör ha minst 7-8 turbiner.
När Anni Mikkonen tog över som vd för vindkraftsföreningen i Finland fanns det 143 megawatt vindkraft i Finland. I fjol var kapaciteten knappt 3300 megawatt.
Samhället kan vara på väg mot en energikris på grund av kriget i Ukraina. Men det är inte första gången som det råder brist på energi.
VASA I Europa finns cirka 1000 kluster, alltså geografiska koncentrationer som bildats kring aktörer inom samma bransch. Ett av de absolut bästa är energiklustret i Vasa.
VASA I dag börjar Vasas egen energivecka, Energy Week. Det är tre år sedan sist. Evenemanget, som pågår till fredag, samlar flera tusen deltagare från ett tiotal olika länder.
I Vaskiluodon voimas lager ligger rysk stenkol. Men några fler affärer lär det inte bli. Inte nu och troligen inte i framtiden heller.