Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Google storsatsar på svensk vindkraft för att ge anläggningen i Fredrikshamn energi

Internetjätten Google storsatsar på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda. Syftet är att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.

Nyhetsbild

Näringsminister Kulmuni: Googles investeringar bekräftar vilken utmärkt investeringsmiljö Finland är

Näringsminister Katri Kulmuni (C) säger att Googles storsatsning på Finland kommer att gynna hela Finlands näringsliv.

Nyhetsbild

Forskare: Den stora vinnaren är Google – inte Finland

Forskaren Julia Velkova ställer sig kritisk till Googles nya investering i en datahall i Fredrikshamn och nya vindkraftverk. – Om några år kanske man kan köpa el från Google.

Nyhetsbild

Stefan Damlin: "Energilagret i Vasklot erbjuder flexibilitet och optimering"

VASA Befintliga grottor under kraftverket i Vasklot utnyttjas och återanvänds när EPV Energi och Vasa Elektriska investerar fem miljoner euro i ett underjordiskt energilager. Lösningen erbjuder flexibilitet, stabilitet och optimering.

Nyhetsbild

Två bolag visar intresse för vindkraft i Pedersöre – många markägare är positiva

Två bolag verksamma inom vindkraftsbranschen, eller Prokon och Vasaföretaget Etha Wind, har anmält sitt intresse för vindkraftsetableringar i Pedersöre.

Nyhetsbild

Världsmarknadspris på olja faller kraftigt – saudisk produktion normal inom kort

Dagens saudiska källor uppger att effekten av drönarattacken inte kommer att märkas särskilt länge. Det här uttalandet gjorde att oljepriset genast sjönk.

Nyhetsbild

Analytiker: Vi får leva med ett högt oljepris

Bensinpriserna har höjts kraftigt efter attacken på den Saudiarabiska oljeproduktionsanläggningen. Och priserna lär ligga kvar på en hög nivå framöver, enligt en råvaruanalytiker.

Nyhetsbild

Det vet vi om attackerna i Saudiarabien

Två stora oljeanläggningar i Saudiarabien började brinna i lördags efter en attack. Här listar vi vad vi vet om händelsen, där mycket fortfarande är oklart.

Nyhetsbild

Grundstenen för Wärtsiläs teknologicenter är murad – Koncernchefen: "Det är en historisk dag"

VASA Lovorden haglade när grundstenen för Wärtsiläs teknologicenter murades. "Det är en betydande investering för Finland och Europa", säger Ilona Lundström, Arbets- och näringsministeriets överdirektör.

Nyhetsbild

Stort intresse för solenergi – då trappar ministeriet ned sitt investeringsstöd

Investeringarna i solenergi växer så det knakar i Finland just nu. Det senaste tillskottet är ett nytt kraftverk med 1 589 solpaneler som i måndags invigdes på Mässcentrets tak i Helsingfors.

Nyhetsbild

Nu reser sig kraftverken över trädtopparna i Övermark – nästa år får Google el härifrån

De första turbinerna snurrar redan lite på prov för att testas. Nästa år börjar vindkraftsparken i Övermark sälja ström åt Google.

Nyhetsbild

14 vindkraftverk byggstartar i Oravais och Munsala

NYKARLEBY Nu är det klart. OX2 byggstartar två vindkraftsprojekt i höst - ett på Kröpuln i västra Munsala och ett i Storbacken öster om Oravais fabrik.

Nyhetsbild

Sopor ger snart hälften av fjärrvärmen i Vasa – 2,4 kilometer lång fjärrvärmeledning klar i höst

1

Snart tillverkas över hälften av Vasa Elektriskas fjärrvärme av hushållsavfall. Bolaget bygger ut fjärrvärmenätet.

Nyhetsbild

Mirka ska bli bättre på att återvinna värme och vatten

NYKARLEBY Jeppoföretaget Mirka kommer att återvinna värme och vatten vid slipmedelsfabriken i Jeppo mer effektivt från och med början av 2020. Vattenåtervinningen beräknas spara cirka 40 000 kubikmeter vatten varje år.

Nyhetsbild

Rapport: Ökat nordiskt energisamarbete ger grönare el

Om politikerna från de nordiska länderna lyckas enas om en starkare, gemensam elmarknad kan du som konsument få en billigare elräkning och hjälpa till att stoppa klimatförändringen. Det är budskapet i en ny rapport som publicerades på onsdagen.

Nyhetsbild

Pedersöre satsar i biogas – projekt i miljonklassen tar form

PEDERSÖRE Ett biogasprojekt med en budget på över nio miljoner tar form i Pedersöre. Det handlar om en ny biogasanläggning i Kållby, där råvaran ska bestå av gräs som vuxit på åkrar i regionen.

Nyhetsbild

Grönt ljus för miljardladdat Northvolt – 10 000 nya jobb i Skellefteå

Batteribolaget Northvolt har gjort klart med finansieringen av sin planerade batterifabrik i Skellefteå. I kommunen är det klackarna i taket. Uppemot 10 000 jobb väntas. I augusti inleds byggandet och 2021 ska tillverkningen av litiumbatterier starta.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska delar ut stipendier för 10 000 euro

VASA Pengarna går till elever och studerande i Vasaregionen för att främja intresset för energibranschen.

Nyhetsbild

Danfoss Janne Kuivalainen: "Vasaregionen en underskattad champion"

1

Lägre kostnader eller högre försäljning och helst båda. Janne Kuivalainen, ny medlem av Danfoss Drives globala ledningsgrupp, anser att digitalisering bör alltid leda till konkret nytta och konkreta resultat.

Nyhetsbild

Ny avloppsvattenlag öppnar för mer miljövänliga alternativ

KORSHOLM Från och med oktober 2019 träder den nya avloppsvattenlagen i kraft. Detta gäller de som har rinnande vatten i sin fastighet. Har du en fritidsbostad utan rinnande vatten och med en torr- eller komposttoalett behöver du inte oroa dig.

Nyhetsbild

Växande intresse för solpaneler – kräver minimalt med underhåll

Före 2010 sålde solpanelsentreprenören Ari-Jussi Uunila mest off-grid solcellspaket till sommarstugeägare utan el. Men de senaste åren installerar hans företag mestadels on-grid system, nätkopplade system, till olika företag och egnahem.

Nyhetsbild

Vilpe i Korsholm har snart över tusen solpaneler på taket

Vilpe, eller tidigare SK Tuote, fortsätter att investera i solenergi. Företaget har sedan tidigare 740 solpaneler på taket och nu ska ytterligare 300 upp.

Nyhetsbild

Ryssland: Ren olja i pipelinen

Det pumpas åter ren olja till Östeuropa genom den ryska pipelinen Druzjba, meddelar Rysslands energidepartement.

Nyhetsbild

Fallna träd bröt elen i skärgården i Vasa, Malax och Korsnäs

Under torsdagskvällen orsakade fallna träd ett flertal elavbrott i både Vasa, Malax och Korsnäs kommuner. En del problem reddes snabbt upp, medan andra kunder var utan el i flera timmar.

Nyhetsbild

Olkiluoto genomgår underhåll tidigare än normalt – skadade bränslestavar orsaken

Underhållet av kärnkraftverket i Olkiluoto görs fyra dagar tidigare än normalt. Orsaken är att några bränslestavar i Olkiluoto 2 har skadats och måste bytas ut.

Nyhetsbild

Kraftverken i Vasa och Jakobstad är koldioxidbovar – svårt att minska utsläppen

Bland landets tio värsta koldioxidutsläppare finns två i Österbotten. Kraftverken här är ännu helt beroende av stenkol för sin elproduktion.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset – karteller begränsar utbudet

Världsmarknadspriset på råolja har stigit till den högsta nivån i år, med draghjälp från starka tillväxttal från Kina och svag lagerstatistik från USA.

Nyhetsbild

Olkiluoto III försenas med mer än 11 år

1

Den tredje kärnkraftsenheten på Olkiluoto i Euraåminne skulle ursprungligen tas i bruk 2009. Men förseningarna har avlöst varandra. Nu kommer ännu en.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska delar ut över 6,2 miljoner euro i dividend

VASA Vasa Elektriska delar ut drygt 6,2 miljoner euro i dividend. Det beslutet fattade Vasa Elektriskas bolagsstämman på tisdag.

Nyhetsbild

West Welding levererar gärna LNG-tankar till nya färjan och till Vasklot

I Östermark tillverkar företaget West Welding tryckkärl och bland annat LNG -tankar. Företaget hoppas nu få en chans att leverera tankar till den nya Kvarkenfärjan och den planerade LNG-terminalen i Vasklot.

Nyhetsbild

Wärtsilä valde samarbetspartner till Smart Partner Campus på Vasklot

I november i fjol bjöd Wärtsilä in företag och forskare inom industrin att utveckla verksamhetsmodellen för Smart Partner Campus som byggs i Vasa. Över 200 aktörer anmälde intresse. Nu har Wärtsila utsett de första samarbetspartnerna.

Nyhetsbild

Maria Landtman: "Allt vanligare att el från vindkraftverk säljs med långa avtal"

Det blir allt vanligare att vinkraftsparker som är under uppbyggnad ingår avtal för att sälja sin el redan innan en enda turbin har rests. Advokatbyrån Hannes Snellman har specialiserat sig på att göra upp avtalen.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja lyfter till årshögsta. Fortsatta tak för utbudet från Opecländerna och minskad produktion i Iran och Venezuela till följd av USA-sanktioner bidrar till prisutvecklingen.

Nyhetsbild

Tuuli Sarvilinna: "Finland är supernation inom kraftelektronik"

VASA Finland är en supernation inom kraftelektronik och Vasa har en nyckelroll. Det säger Tuuli Sarvilinna, som sitter i danska Danfoss Drives ledningsgrupp.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft och värmepumpar kan ersätta kolkraft i Helsingfors

Wärtsilä har analyserat fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och kommit fram till att kolkraften kan ersättas med vindkraft och värmepumpar.

Nyhetsbild

Vattenfallägt kolkraftverk i Nederländerna ska stängas

Nederländerna vill senast vid årsskiftet stänga ett koleldat kraftverk som ägs av Vattenfall: Hemweg 8, byggt 1994.

Nyhetsbild

Ryssland skyfflar ut mera stenkol på världsmarknaden

KARLEBY Finland har blivit ett transitland för stenkol. Trots all uppmärksamhet på till exempel Kinas satsningar på förnyelsebart är Asien fortfarande storkonsument på stenkol. På den här fossila marknaden har Ryssland tänkt vara en betydande aktör även i framtiden.

Nyhetsbild

Vasa Elnäts pris för elöverföring stiger

Vasa Elnät höjer priset på elöverföring från början av april. Samtidigt ändras sättet för hur större elöverföringsprodukter prissätts.

Nyhetsbild

Förnybara energikällor i fokus under Energy Week

VASA Wärtsiläs teknologi- och utvecklingscenter i Vasklot och bygget av nya Kvarkenfärjan är två av flera teman under årets Energy Week. I år kommer även representanter från samtliga riksdagspartier att diskutera energipolitik.

Nyhetsbild

Nya EU-regler får inverkan på Nord Stream 2

EU har slagit fast att gasledningarna och naturgasen inte får ägas av samma bolag. Det här får inverkan på Nord Stream 2.

Nyhetsbild

EU tillåter Nord Stream 2 men gör ledningsbygget svårare

Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har varit en svår huvudvärk för EU att enas om. Kompromissen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen.

KPO har minskat energiförbrukningen rejält

Genom att effektivisera kylanläggningar och belysning har Handelslaget KPO:s lyckats minska energiförbrukning med femton procent från 2016 till 2018. vilket motsvarar årsförbrukningen i cirka 600 eluppvärmda enfamiljshus.

Nyhetsbild

Elkablar grävs ner där dagens kraftledning går

EPV ändrar den planerade sträckningen för kraftledningen på Vasklot i Vasa. De nya jordkablarna ska grävas ner på samma ställen där dagens luftledningar går.

Nyhetsbild

Brist på inhemsk el – vid en kris kan Finland slockna

4

Kylan visar åter igen hur sårbar Finlands elförsörjning är. – Vi är helt beroende av importerad el. Och några enkla lösningar finns inte, säger Kymppivoimas vd Anders Renvall.