Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Danfoss Janne Kuivalainen: "Vasaregionen en underskattad champion"

1

Lägre kostnader eller högre försäljning och helst båda. Janne Kuivalainen, ny medlem av Danfoss Drives globala ledningsgrupp, anser att digitalisering bör alltid leda till konkret nytta och konkreta resultat.

Nyhetsbild

Ny avloppsvattenlag öppnar för mer miljövänliga alternativ

KORSHOLM Från och med oktober 2019 träder den nya avloppsvattenlagen i kraft. Detta gäller de som har rinnande vatten i sin fastighet. Har du en fritidsbostad utan rinnande vatten och med en torr- eller komposttoalett behöver du inte oroa dig.

Nyhetsbild

Växande intresse för solpaneler – kräver minimalt med underhåll

Före 2010 sålde solpanelsentreprenören Ari-Jussi Uunila mest off-grid solcellspaket till sommarstugeägare utan el. Men de senaste åren installerar hans företag mestadels on-grid system, nätkopplade system, till olika företag och egnahem.

Nyhetsbild

Vilpe i Korsholm har snart över tusen solpaneler på taket

Vilpe, eller tidigare SK Tuote, fortsätter att investera i solenergi. Företaget har sedan tidigare 740 solpaneler på taket och nu ska ytterligare 300 upp.

Nyhetsbild

Ryssland: Ren olja i pipelinen

Det pumpas åter ren olja till Östeuropa genom den ryska pipelinen Druzjba, meddelar Rysslands energidepartement.

Nyhetsbild

Fallna träd bröt elen i skärgården i Vasa, Malax och Korsnäs

Under torsdagskvällen orsakade fallna träd ett flertal elavbrott i både Vasa, Malax och Korsnäs kommuner. En del problem reddes snabbt upp, medan andra kunder var utan el i flera timmar.

Nyhetsbild

Olkiluoto genomgår underhåll tidigare än normalt – skadade bränslestavar orsaken

Underhållet av kärnkraftverket i Olkiluoto görs fyra dagar tidigare än normalt. Orsaken är att några bränslestavar i Olkiluoto 2 har skadats och måste bytas ut.

Nyhetsbild

Kraftverken i Vasa och Jakobstad är koldioxidbovar – svårt att minska utsläppen

Bland landets tio värsta koldioxidutsläppare finns två i Österbotten. Kraftverken här är ännu helt beroende av stenkol för sin elproduktion.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset – karteller begränsar utbudet

Världsmarknadspriset på råolja har stigit till den högsta nivån i år, med draghjälp från starka tillväxttal från Kina och svag lagerstatistik från USA.

Nyhetsbild

Olkiluoto III försenas med mer än 11 år

1

Den tredje kärnkraftsenheten på Olkiluoto i Euraåminne skulle ursprungligen tas i bruk 2009. Men förseningarna har avlöst varandra. Nu kommer ännu en.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska delar ut över 6,2 miljoner euro i dividend

VASA Vasa Elektriska delar ut drygt 6,2 miljoner euro i dividend. Det beslutet fattade Vasa Elektriskas bolagsstämman på tisdag.

Nyhetsbild

West Welding levererar gärna LNG-tankar till nya färjan och till Vasklot

I Östermark tillverkar företaget West Welding tryckkärl och bland annat LNG -tankar. Företaget hoppas nu få en chans att leverera tankar till den nya Kvarkenfärjan och den planerade LNG-terminalen i Vasklot.

Nyhetsbild

Wärtsilä valde samarbetspartner till Smart Partner Campus på Vasklot

I november i fjol bjöd Wärtsilä in företag och forskare inom industrin att utveckla verksamhetsmodellen för Smart Partner Campus som byggs i Vasa. Över 200 aktörer anmälde intresse. Nu har Wärtsila utsett de första samarbetspartnerna.

Nyhetsbild

Maria Landtman: "Allt vanligare att el från vindkraftverk säljs med långa avtal"

Det blir allt vanligare att vinkraftsparker som är under uppbyggnad ingår avtal för att sälja sin el redan innan en enda turbin har rests. Advokatbyrån Hannes Snellman har specialiserat sig på att göra upp avtalen.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja lyfter till årshögsta. Fortsatta tak för utbudet från Opecländerna och minskad produktion i Iran och Venezuela till följd av USA-sanktioner bidrar till prisutvecklingen.

Nyhetsbild

Tuuli Sarvilinna: "Finland är supernation inom kraftelektronik"

VASA Finland är en supernation inom kraftelektronik och Vasa har en nyckelroll. Det säger Tuuli Sarvilinna, som sitter i danska Danfoss Drives ledningsgrupp.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft och värmepumpar kan ersätta kolkraft i Helsingfors

Wärtsilä har analyserat fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och kommit fram till att kolkraften kan ersättas med vindkraft och värmepumpar.

Nyhetsbild

Vattenfallägt kolkraftverk i Nederländerna ska stängas

Nederländerna vill senast vid årsskiftet stänga ett koleldat kraftverk som ägs av Vattenfall: Hemweg 8, byggt 1994.

Nyhetsbild

Ryssland skyfflar ut mera stenkol på världsmarknaden

KARLEBY Finland har blivit ett transitland för stenkol. Trots all uppmärksamhet på till exempel Kinas satsningar på förnyelsebart är Asien fortfarande storkonsument på stenkol. På den här fossila marknaden har Ryssland tänkt vara en betydande aktör även i framtiden.

Nyhetsbild

Vasa Elnäts pris för elöverföring stiger

Vasa Elnät höjer priset på elöverföring från början av april. Samtidigt ändras sättet för hur större elöverföringsprodukter prissätts.

Nyhetsbild

Förnybara energikällor i fokus under Energy Week

VASA Wärtsiläs teknologi- och utvecklingscenter i Vasklot och bygget av nya Kvarkenfärjan är två av flera teman under årets Energy Week. I år kommer även representanter från samtliga riksdagspartier att diskutera energipolitik.

Nyhetsbild

Nya EU-regler får inverkan på Nord Stream 2

EU har slagit fast att gasledningarna och naturgasen inte får ägas av samma bolag. Det här får inverkan på Nord Stream 2.

Nyhetsbild

EU tillåter Nord Stream 2 men gör ledningsbygget svårare

Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har varit en svår huvudvärk för EU att enas om. Kompromissen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen.

KPO har minskat energiförbrukningen rejält

Genom att effektivisera kylanläggningar och belysning har Handelslaget KPO:s lyckats minska energiförbrukning med femton procent från 2016 till 2018. vilket motsvarar årsförbrukningen i cirka 600 eluppvärmda enfamiljshus.

Nyhetsbild

Elkablar grävs ner där dagens kraftledning går

EPV ändrar den planerade sträckningen för kraftledningen på Vasklot i Vasa. De nya jordkablarna ska grävas ner på samma ställen där dagens luftledningar går.

Nyhetsbild

Brist på inhemsk el – vid en kris kan Finland slockna

4

Kylan visar åter igen hur sårbar Finlands elförsörjning är. – Vi är helt beroende av importerad el. Och några enkla lösningar finns inte, säger Kymppivoimas vd Anders Renvall.

Nyhetsbild

Biogasen värmer allt fler i Jeppo – gasledning byggs ut

NYKARLEBY Sedan ett år är det biogas från Jeppo Biogas som värmer skolområdet, gamla kommungården, brandstationen och bostadsområdet i centrum av Jeppo.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Det är en djungel att jämföra elpriser

JAKOBSTAD Att jämföra elavtal är lättare sagt än gjort. Men det är kanske också tjänsteleverantörens affärsidé?

Nyhetsbild

Herrfors höjer priser – dyrare att överföra el

JAKOBSTAD Herrfors Nät höjer priserna med i snitt 8 procent på grundavgifter och överföring från med den 1 mars. Men vd Kristian Finell förnekar att det skulle handla om vare sig smygbeskattning av ett monopolföretag eller att Jakobstadsborna skulle subventionera den omgivande landsbygden.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas elförsäljning ökade tvåsiffrigt

Vasa Elektriska hade bra fart på elförsäljningen i fjol. Försäljningen till elbörsen nästan fördubblades och den totala elförsäljningen ökade med 12 procent.

Nyhetsbild

Tillväxtproblem sänker oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja sjunker med omkring 1 procent.

Nyhetsbild

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild

Kritiserade kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki försenas fyra år

Bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki i mellersta Finland försenas ytterligare, rapporterar Svenska Yle. Byggstart uppskattas nu till 2021.

Nyhetsbild

Vestas först att nå 100 gigawatt

Danska Vestas är den första vindturbintillverkaren i världen som når en installerad kapacitet på 100 gigawatt.

Nyhetsbild

Citec inleder samarbete med Javier Cavadas Highview Power

Citec inleder samarbete kring energilagring med Highview Power. Det brittiska företaget leds av Javier Cavada, som lämnade Wärtsilä i fjol.

Nyhetsbild

120 av Vasa Elnäts fast bosatta kunder är ännu utan el

1

Det finns fortfarande 1900 kunder som saknar el inom Vasa Elnäts område. Majoriteten gäller sommarstugor, men 120 kunder saknar ännu el till de hem där de bor.

Nyhetsbild

Grönsaksodlare i Närpes har egna elstationer

NÄRPES En egen elstation som matar el från stamnätet. Det är väl inte möjligt? Visst är det. Grönsaksodlaren Jan-Erik Sigg i Närpes har två. Hans bror Sven Sigg har också en. ABB har levererat tekniken.

Nyhetsbild

Stor biogasanläggning byggs i Nurmo – energistödet över 9 miljoner

Det handlar om den hittills största biogasanläggningen som ska producera drivmedel för fordon.

Nyhetsbild

Ny vindpark för 100 miljoner euro planeras i Munsala

NYKARLEBY Det tyska bolaget Energiequelle vill etablera en vindpark med 28 vindkraftverk på två platser i Munsala - eller i kyrkbyn och i Jussila.

Nyhetsbild

Solen ska värma Åbos torgparkering under vinterhalvåret – får 1,3 miljoner euro i energistöd

Parkeringshallen som byggs under Åbo salutorg ska ta tillvara solvärmen med ett snillrikt rörsystem.

Nyhetsbild

Oljepriset stiger efter Opec-överenskommelse

Oljepriset stiger kraftigt efter beskedet att Opec-länderna tillsammans med Ryssland kommit överens om att reducera oljeproduktionen.

Nyhetsbild

Danskt klartecken för norsk-polsk gasledning

Baltic Pipe, en naturgasledning från Norge till Polen har godkänts av Danmarks regering.

Nyhetsbild

Destia bygger elledningar i Vörå – arbetet ska vara klart i slutet av juni

VÖRÅ En gammal elledning ska bytas ut i Vörå. Den nya ledningen blir cirka 5,4 kilometer lång.

Nyhetsbild

Ytterligare försening av den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto

Areva-Siemens har uppdaterat tidtabellen för bygget av den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto. Enligt planen ska reaktorn anslutas till stamnätet i oktober nästa år. Den regelbundna elproduktionen ska köra i gång i januari 2020

Nyhetsbild

Neste och Lauri Markkanen gör klimatkampanj

Basketstjärnan Lauri Markkanen uppmanar alla att göra klimatgärningar i Nestes kampanj.