Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Ryssland tar i bruk nytt kärnkraftverk av samma typ som planeras i Pyhäjoki

Ett nytt kärnkraftverk är klart att tas i bruk i Leningrad-distriktet i Ryssland, inte långt från St Petersburg. Kärnkraftverket, som går under namnet Leningrad-2, har en kärnreaktor av typen VVER-1200. Det är samma typ som Fennovoima planerar i Pyhäjoki.

Nyhetsbild

Kärnkraften gör comeback? Kan ersätta kol i fjärrvärme

Små, ibland till och med portabla kärnreaktorer väcker allt större intresse. I Kina finns bland annat planer på att låta kärnkraft driva befintliga kolkraftverk. I Helsingfors föreslog fullmäktigeledamöter att kolen också ersätts med kärnkraft.

Nyhetsbild

Fortums kärnkraftverk i Lovisa servas i två månader

Den årligt återkommande tekniska tillsynen och underhållet av kärnkraftverket i Lovisa kör i gång på söndag. Servicearbetet beräknas pågå i två månader.

Nyhetsbild

Allt fler skaffar egna solpaneler – "Det är på grund av miljötänk"

Grön energi och framför allt solenergi blir populärare. Ännu är det inte särskilt lönsamt för privatpersoner att sälja el, men många skaffar solpaneler för att minska på den egna elräkningen och bli miljövänligare.

Nyhetsbild

Sverige varnar för elbrist till vintern – kan ge blackout även här

1

Sverige varnar för elbrist under den kommande vintern. Det här är dåliga nyheter för Finland som importerar stora mängder el från Sverige.

Nyhetsbild

Norsk oljestrejk avslutad – parterna kom överens

Strejken på norska oljeplattformar har avslutats, meddelar arbetsgivarsidan Rederiforbundet. Avtalet kan också påverka oljepriset.

Nyhetsbild

Stram eltillgång i landet i dag – transformatorer kopplades ur

Under onsdagen uppstod en brand i Fingrids transformator i Olkiluotos transformatorstation. Reaktorerna 1 och 2 kopplades bort från nätverket. Att ett helt kärnkraftverk kopplas bort från elförsörjningen fick omedelbara effekter både på importen och priset på elbörsen Nordpool.

Nyhetsbild

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.

Wärtsiläs gaskraftverk till Myanmar

Wärtsilä levererar ett gaskraftverk till Myanmar (Burma). Kraftverket på 145 megawatt drivs av åtta Wärtsilä 50SG-motorer. Kraftverket kopplas till det nationella elnätet i Myanmar.

Nyhetsbild

Fallande oljepriser inför Opec-möte

En mjukare ton från Iran och varning från saudiarabiskt håll om risk för minskade lager får oljepriset att sjunka. Inför morgondagens Opec-möte i Wien har priset på Brent-oljan backat till 73,50 dollar fatet.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden

Solenergi och Wärtsilä är vid första anblicken kanske inte den mest självklara kombinationen. Men skenet, i det här fallet solskenet, bedrar. Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden och potentialen är stor. Wärtsiläs solhybrid presenteras som bäst på världens största solindustrimässa i München i Tyskland.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Wärtsilä satsar på förnybar energi

Sol- och vindenergi utgör i dag en stor del av den energi som produceras på ett antal marknader. Wärtsilä vill vara med och förändra energibranschen, meddelar bolaget. En värld som bara använder förnybar energi är möjlig, säger de.

Nyhetsbild

Därför drog sig Boliden ur Fennovoima

KARLEBY Boliden var med och grundade Fennovoima, men var också bland de första som drog sig ur. Koncernchefen Mikael Staffas berättar varför.

Nyhetsbild

Svenska kärnkraftsmotståndare protesterar på marknad – Fennovoima bjuder på korv

En marknad i Pyhäjoki får besök av svenska kärnkraftsmotståndare. Med sin närvaro vädjar de till ortsborna att försöka stoppa Fennovoima.

Nyhetsbild

Finland sänker tullen på rysk el

Finland sänker tullen på el som importeras från Ryssland. Åtgärden gör det billigare för energihandlare att sälja rysk kraft i Finland. Tullsänkningen går på tvären med EU:s strävan om att få EU-länder att minska beroendet av rysk energi.

Nyhetsbild

Sverige säger ja till omdebatterade gasledningen Nord Stream 2

Regeringen ger klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att lägga en gasledning i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Regeringen är kritisk till projektet, men anser sig inte kunna säga nej.

Nyhetsbild

Nordiska investeringsbanken finansierar Carunas uppgradering av elnätet

Nordiska investeringsbanken har beviljat ett lån på 150 miljoner euro till landets största elöverföringsbolag Caruna. Pengarna ska investeras i en uppgradering av Carunas elnät.

Nyhetsbild

Tiden kan rinna ut för Fennovoima – grön politiker kritiserar kärnkraftsprojektet

1

Förhoppningen är att byggnadstillståndet beviljas i slutet av nästa år. Men Fennovoima har bara lämnat in tio procent av dokumentationen till Stuk. Nu växer kritiken.

Nyhetsbild

Kraftverken i Jeppo får inte byggas – kraftverks-vd: Det är surt

1

NYKARLEBY Nu har frågan slutgiltigt avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Jeppo Kraft och Herrfors får inte utnyttja vattenkraften i fyra forsar i Jeppo.

Nyhetsbild

Naftogaz: Gazpromtillgångar frysta

Det statskontrollerade ukrainska gasbolaget Naftogaz uppger att en nederländsk domstol godkänt en begäran om att frysa tillgångar i Nederländerna som tillhör den ryska gaskoncernen Gazprom.

Nyhetsbild

Vanda Energi får rapport om Fennovoima på sin bolagsstämma

Under vårens lopp har Vanda Energi tagit reda på vilka ekonomiska och juridiska konsekvenser det skulle få om bolaget drog sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Nu är rapporten klar.

Nyhetsbild

Händelser ute i världen påverkar priset på bensinen du köper

När USA:s president inte kommer överens med Iran påverkar det bilister i Finland. Priset på råolja stiger nu vilket gör att även bensinen blir dyrare här.

Fyra energibolag vill gå ihop och bli fjärde störst i landet

Savon Voima, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia och Lappeenrannan Energia planerar att tillsammans forma ett nytt nationellt elbolag. Genom fusionen skulle det nya bolaget bli fjärde störst av alla Finlands energibolag.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Klart med finansieringen av LNG-terminalen i Fredrikshamn

Nu är det klart. Wärtsilä har allt som krävs, finansiering och tillstånd, för att börja bygga LNG-terminalen i Fredrikshamn. Terminalen, som ägs av Hamina Energy och estniska Alexela, ska vara klar i augusti 2020. Kostnaden är 100 miljoner euro.

KL: Fortum utreder förutsättningarna att förlänga driftstillståndet för kärnkraftverket i Lovisa

Energibolaget Fortums vd Pekka Lundmark säger till Kauppalehti att bolaget utreder möjligheterna att hålla kärnkraftverket i Lovisa i bruk ännu på 2030-talet.

Nyhetsbild

Vanda Energi avstår från stenkol och tar VEO till hjälp

Energibolaget Vanda Energi avstår från stenkol. Det ska ske under 2020-talet. Vanda Energi bygger nu om en del av sina pannor. I Mårtensdal omvandlas en olje- och gaspanna till biopanna. Vasaföretaget VEO tar hand om elektrifieringen.

Nyhetsbild

Alholmens Kraft förbereder sig för stenkolsförbud

JAKOBSTAD En ny lag år på gång som ska förbjuda användningen av stenkol senast år 2029. Hur påverkar detta Alholmens Kraft och el- fjärrvärmepriset för Herrfors kunder?

Nyhetsbild

Caruna höjer priserna på elöverföringen

1

Elöverföringsbolaget Caruna höjer sina priser med i genomsnitt 6,5 procent från och med juli.

Nyhetsbild

Regeringen förbjuder förbränning av stenkol 2029

Regeringen har beslutat att förbjuda användningen av stenkol i energiproduktionen från och med 2029. De städer som går in för att avveckla stenkolen i sin energiproduktion redan 2025 eller tidigare kan få ekonomisk uppbackning av staten.

Nyhetsbild

Elbolag samlar in personuppgifter till ny datahub

1

Frågar det lokala elbolaget efter personuppgifter och ett personsignum så beror det antagligen på att uppgifterna samlas in till en ny datacentral som upprätthålls av Fingrid. Uppgifter från 3,5 miljoner elanslutningar samlas in.

Nyhetsbild

Statsrådet sa ja till Nord Stream 2 – ska vara klar i början av 2020

Projektet inbegriper två parallella gasledningar mellan Ryssland och Tyskland.

Nyhetsbild

Teraloop utvecklar unik lösning för lagring av energi, utan batterier

VASA En av de stora utmaningarna inom energiindustrin är att hantera energitoppar och energidalar, det vill säga när det finns för mycket eller för lite el. Det är ett problem som företaget Teraloop ska lösa med en innovativ uppfinning. Företaget har intresse av att starta en produktutvecklingsenhet i Vasa.

Nyhetsbild

Energiveckan lockade närmare 4 500 besökare

VASA Energiveckan, eller Energyweek, är över för denna gång. Arrangörerna är nöjda. Veckan och evenemangen lockade närmare 4 500 besökare till Vasa.

Nyhetsbild

"Österbotten har goda förutsättningar att bli en föregångare inom biogas"

1

Biogas är cirkulär ekonomi när den är som bäst. Det hävdar Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige. Hon har rötterna i Närpes och tycker att Österbotten har goda förutsättningar att bli en föregångare inom bioekonomi.

Wärtsilä har levererat världens största solenergibaserade hybridkraftverk

SE VIDEO Wärtsilä har levererat världens största solenergibaserade hybridkraftverk. Kraftverket förser en guldgruva i Burkina Faso med energi.

Nyhetsbild

De sista förberedelserna inför årets Energyweek igång

VASA De sista förberedelserna är i full gång inför energiveckan som startar i dag måndag vid middagstid. Elva månaders arbete kulminerar i fem dagar med fullspäckat energiprogram i stadshuset i Vasa.

Nyhetsbild

Energyweek är här igen – här är veckans program

1

VASA På måndag börjar Energyweek, energiveckan, i Vasa. Evenemanget som pågår i fem dagar lockar experter inom energiteknik till stadshuset.

Ännu ett kraftverk från Wärtsilä till Bangladesh

I 20 år har Wärtsilä levererat kraftverkskapacitet till Bangladesh. Leveranserna fortsätter. Det senaset avtalet omfattar utrustning till ett kraftverk på 105 megawatt.

Nyhetsbild

Möjlig jätteinvestering i Jakobstad skjuts fram

JAKOBSTAD Det var tänkt att St1 skulle fatta beslut om placeringsorten om etanolfabriken för 140 miljoner euro i slutet av 2017, men tidpunkten har skjutits fram med ett år.

Nyhetsbild

EPV Energi köpte majoriteten av kraftverk i Seinäjoki

EPV Energi tar över kraftverket i Seinäjoki. Kraftverket har ägts av Vaskiluodon Voima, som i sin tur ägs av EPV Energi och Pohjolan Voima. Genom arrangemanget blir EPV Energi ensam ägare till kraftverket som producerar en stor del av energibehovet i Seinäjokiområdet.

Nyhetsbild

Elkonsumtionen slog nytt rekord

3

De kalla luftmassorna från Sibirien och köldknäppen ställer hårda krav på den finländska elförsörjningen och stamnätet. Ett nytt rekord i elkonsumtionen uppmättes på onsdagen.

Nyhetsbild

Energyspin ska hjälpa energiföretag accelerera och nå den globala marknaden

VASA Drygt 120 företag från 43 olika länder har ansökt om att få ansluta sig till företagsacceleratorn Energyspin i Vasa. Tio kommer att väljas ut. Företagen genomgår ett program som ska hjälpa dem att skaffa kunder, hitta finansiering och nå ut till den internationella marknaden.

Nyhetsbild

OPEC spår mer råolja, men just nu stiger priset

Oljekartellen Opec spår att det kommer att dröja till slutet av 2018 innan det råder balans mellan utbud och efterfrågan på marknaden.

Nyhetsbild

Ökad USA-produktion pressar oljepris

Oljepriset på världsmarknaden har tagit rejält med stryk den gångna veckan. Allmän turbulens på finansmarknaderna, men framför allt stigande oljeutvinning i USA ligger bakom det största veckofallet på tio månader.