Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

EU får kritik för att se ensidigt på energifrågor – forskare: "Jag är skeptisk till att det här går att genomföra med vindkraft"

JAKOBSTAD Väte ses som lösningen på problemet med att lagra energi, då mer och mer vindkraft tas i bruk. Helt problemfritt är väte inte och EU borde se fler lösningar.

Nyhetsbild

Finlands största koldioxidbov finns i Brahestad – men siktet är inställt på fossilfri produktion

Stålkoncernen SSAB:s ambitioner att göra fossilfritt stål har fått mycket publicitet. Vägen dit är inte gratis och allt hänger på elström och på priset.

Nyhetsbild

Jag byggde nyss ett eget solkraftverk på taket – så gick det under första månaden

ÖSTERBOTTEN Det sitter solpaneler värda tusentals euro på mitt tak. De lapar glupskt i sig solenergi. Jag ser det som en miljögärning. Elpriset avgör om jag gjort en bra affär.

Nyhetsbild

Kumminföretaget får el från sol – "Det blev en perfekt tajmning"

En solcellsanläggning växer i snabb takt fram på en industritomt i Finby, Närpes. 700 paneler ska leverera solel till kumminfabriken. Därmed svarar företaget också mot de förväntningar på grön produktion som de internationella kunderna har.

Nyhetsbild

Efter torv kommer sol – EPV har planer på stort solkraftverk

UPPDATERAD Torvbrytningen har avslutats – och kan ge plats för tiotusentals solpaneler. Energibolaget EPV har stora planer för en gammal torvtäkt i Lappo. Men beskattningen kan bromsa utbyggnaden av solkraften.

Nyhetsbild

En tredjedel av Finlands energiproduktion kom från Ryssland i fjol – "Spännande att se hur nästa år ser ut"

Färsk undersökning visar hur stor del av Finlands energiproduktion som kom från Ryssland i fjol. – Resultatet var väntat, säger Ville Maljanen, överaktuarie på Statistikcentralen.

Nyhetsbild

Professor och innovatör: Satsa på sol och vind – och på köpet får vi mat ur luft

Sol, vind och vatten är det bästa han vet – när det kommer till den gröna omställningen. Professor Jero Ahola förväntar sig nu stora solkraftverk. Mer grön el behövs för att slippa fossila bränslen, för att spjälka väte ur vatten, säger innovatören – som även vet hur man utvinner mat ur luft.

Nyhetsbild

Fennovoima-basen Esa Härmälä på besök i Pyhäjoki: "Klart jag är besviken, så här borde det ju inte ha gått"

VBL/ÖT I PYHÄJOKI Vi skulle bygga världens bästa kärnkraftverk just här, säger Fennovoimas ordförande Esa Härmälä i Pyhäjoki. "Nu blir det inte så, det grämer mig."

Nyhetsbild

"Bra att det stoppades", "Nu borde det komma en västerländsk reaktorbyggare" – så säger folk i Pyhäjoki om Fennovoima

VBL/ÖT I PYHÄJOKI Det blev för mycket problem med det ryska samarbetet. Men kärnkraftverket behövs och nu hoppas folk i Pyhäjoki på en japansk reaktor.

Nyhetsbild

Citec med i jätteprojekt i Oslo när koldioxid ska avskiljas

När Fortum ska avskilja koldioxid i Oslo är det Vasaföretaget Citec och danska Cowi som har rollen av ingenjörspartner. – En stor dag för Citec, säger vd Johan Westermarck.

Nyhetsbild

Pyhäjokis kommundirektör Matti Soronen tror fortfarande på kärnkraft: "Måndagens besked var inte det jag hade önskat"

VBL/ÖT I PYHÄJOKI Hanhikiviudden utanför Pyhäjoki blir fortfarande arena för ett eller flera kärnkraftverk. Det tror kommundirektören Matti Soronen.

Nyhetsbild

Professor Kari Liuhto prisar beslut att bryta avtal om rysk reaktor: "Jag var rädd det skulle gå politik i detta"

Stoppet för mer rysk kärnkraft i Finland var väntat, säger expert vid Åbo universitet: "På det här sättet slapp vår regering fatta beslutet."

Nyhetsbild

Fennovoima säger hejdå till rysk kärnkraft – "Ingen har pressat oss"

Näringsminister Mika Lintilä anser att Fennovoima fattade ett klokt beslut då man bestämde sig för att säga upp sitt avtal med ryska Rosatoms dotterbolag Raos. Från energibolagets håll ser man beslutet som den enda utvägen, men man beklagar samtidigt att beskedet kommer att få följder för de anställda.

Nyhetsbild

Får de små österbottniska kärnkraftsägarna tillbaka pengarna nu? – I dagsläget hopplöst svårt säga hur det går, svarar vd

I värsta fall väntar en flera år lång rättsprocess sedan Fennovoima kastat ut sin ryska reaktorleverantör. Det säger Andreas Rasmus, vd för Katternö kärnkraft.

Nyhetsbild

Efter gasstoppet: Nu jobbar EU intensivt med nytt sanktionspaket mot Ryssland – "Eran med ryska fossila bränslen snart slut"

"Oacceptabelt och oberättigat". Det kallar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Rysslands gasstopp. Hon likställer beskedet från statliga Gazprom med att Ryssland försöker utpressa EU-länderna. Nu väntar ytterligare sanktioner mot Ryssland, utlovar hon.

Nyhetsbild

Gaspriser skjuter i höjden efter ryskt stopp – "Kanske Ryssland vill straffa Polen"

Gaspriserna i Europa steg på tisdagskvällen med upp till 17 procent, efter beskeden från Polen och Bulgarien att Ryssland stoppar gasleveranserna till de två länderna från och med onsdag.

Nyhetsbild

Gazprom stoppar gas till Polen och Bulgarien

Ryska energibolaget Gazprom stoppar gasleveranser till Polen i sin Yamal-ledning. Åtgärden gäller från och med onsdagen, enligt det polska gasbolaget PGNiG.

Nyhetsbild

Gazprom stoppar gas till Polen

Ryska energibolaget Gazprom stoppar gasleveranser till Polen i sin Yamal-ledning. Åtgärden gäller från och med onsdag, enligt det polska gasbolaget PGNiG.

Nyhetsbild

Vasa elektriska delar ut 8,4 miljoner euro – Stefan Damlin: "Svagt första kvartal"

Vasa elektriska delar ut 8,4 miljoner euro. De utmaningar som drabbade elmarknaden i slutet av fjolåret fortsätter. Ett svagt första kvartal, säger Stefan Damlin.

Nyhetsbild

Två solkraftsparker på gång i Kristinestad – CPC planerar solceller i Dagsmark

Två stora satsningar på solkraft är aktuella i Kristinestad: Tyska CPC tecknar avtal med privata markägare för en solkraftspark på 80–90 megawatt i Dagsmark, medan staden planerar hyra ut mark för solceller någon kilometer från stadskärnan.

Nyhetsbild

Visionen: En pipeline för vätgas från Vasa till Sverige – "Som nya Persiska viken"

Uppstartföretaget Hycamite i Karleby bygger en ny anläggning för att ta ut kol ur natur- och biogas. Restprodukten är vätgas som industrin längs Bottenviken kan nyttja.

Nyhetsbild

Solpaneler en allt vanligare syn på hustaken – Vasa elnät ersätter luftburna kablar i Molpe och Korsholm

Våren är en tidpunkt när många husägare börjar fundera på att installera solpaneler på hustaket. Vasa elnät bedömer att snart producerar en procent av kunderna solel.

Nyhetsbild

Betydande del av ryska oljeexporten förädlas i Finland: "Blir en huvudvärk för Neste och finska staten"

Nästan all vår olja har varit rysk, men den håller på att ersättas på grund av kriget. Neste är specialiserat på rysk olja och kommer att påverkas, säger expert.

Nyhetsbild

Finland köper bara lite rysk el, men: "Samhällets elektrifiering en stor utmaning – investeringar krävs i hela elsystemet"

Mindre än tio procent av vår el kommer från Ryssland. Olkiluoto och vindkraften kan ersätta, men elbehovet ökar och enligt Peter Lund måste alla kraftverk hållas i skick.

Nyhetsbild

Expert om Finland och ryska naturgasen: "Kan ersättas med biogas och amerikansk naturgas från Estland, men risk för ransonering"

Naturgas står för sex procent av energibehovet, till största delen är den rysk. Professor Peter Lund: "Ransonering kan bli aktuell men på lite sikt klarar vi oss."

Nyhetsbild

Herrfors höjer elpriserna med 25 procent – gäller avtal utan fast pris

Marknadspriset på el stiger kraftigt. Det gör att elbolag också höjer sina avgifter. Herrfors kunder fick nyligen hem ett brev, där det framkom att de som tecknat ett tillsvidareavtal utan fast pris får en dyrare elräkning från och med maj månad.

Nyhetsbild

Finland vill komma ifrån fossila bränslen och sätta fart på den gröna omställningen – så här ska det gå till

Regeringen satsar nästan en miljard euro på övergången till grön energi. Ökade anslag påskyndar gröna investeringar, säger Vasa stads energi- klimat och sakkunniga Mika Hakosalo.

Nyhetsbild

Finland och Estland gör gemensam sak – leasar LNG-fartyg för att ersätta rysk gas

I södra Finland finns ett flertal industrier och fjärrvärmeverk som använder rysk gas för sin energiproduktion. Nu ska den här gasen köpas från andra länder i stället.

Nyhetsbild

Aktivisten Hanna Halmeenpää demonstrerade för fred nära Fennovoimas bygge: "Troligen var Skyddspolisen där i en bil"

Kärnkraftsbygget har ingen framtid, säger tidigare riksdagsledamoten Hanna Halmeenpää: "Detta slöseri borde avslutas nu genast."

Nyhetsbild

Danfoss och tyska Semikron bildar företag kring kraftelektronik

Danska Danfoss, med fabrik i Vasa, och tyska Semikron, bildar en gemensam affärsverksamhet med fokus på kraftelektronik.

Nyhetsbild

Gryningsräder mot gasbolag i EU

EU-kommissionen och den tyska konkurrensmyndigheten har utfört gryningsräder mot flera tyska bolag som i sin verksamhet levererar, överför eller lagrar naturgas.

Nyhetsbild

Biden kan öppna oljereserven – oljepris rasar

Nyhetsbild

Nu går kärnreaktorn Olkiluoto 3 med 30 procents effekt – regelbunden produktion i juli

Enligt de ursprungliga planerna skulle Industrins Krafts tredje kärnreaktor i Olkiluoto ha börjat producera el redan i maj 2009. Nu går enheten med 30 procents effekt.

Nyhetsbild

Gastvist kan leda till tysk ransonering

Tyskland har aktiverat en krisplan som kan leda till ransonering av naturgas. Krisåtgärden vidtas sedan Ryssland hotat att strypa naturgasleveranser till EU om de inte får betalt i rubel.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Europa kan halvera gasförbrukningen och spara 323 miljarder euro

Öka andelen förnybar energi. Det är Wärtsiläs lösning på energikrisen i Europa. Energisektorns gasförbrukningen kunde halveras, visar Wärtsiläs färska rapport.

Nyhetsbild

Ryssland upprepar kravet på betalning i rubel för ryska gasleveranser

En talesman för Putinregeringen upprepar president Vladimir Putins krav på betalningar i rubel för ryska gasleveranser. Detta sedan G7-ländernas energiministrar i enighet avvisat kravet som ett kontraktsbrott.

Nyhetsbild

Vanda sällar sig till dem som vill slippa sin andel i Fennovoima

Vanda Energi har investerat 39,6 miljoner euro i Fennovoima, men nu vill stadsstyrelsen i Vanda att energibolaget drar sig ur kärnkraftsprojektet.

Nyhetsbild

Anna Margrét vill minska utsläppen på Island – det går framåt: "I dag bryr sig många inte ens om att skaffa körkort"

VASA Island har redan nästan hundra procent förnybar energi. Nästa steg är att få bort utsläppen från bilar och andra transportmedel, säger Anna Margrét Kornelíusdóttir som deltog i Energy Week.

Nyhetsbild

Kristinestad kan få produktion av vätgas – stadsdirektör: "Logiskt nästa steg"

Kristinestad bedöms vara intressant för storskalig produktion av vätgas. Kapitalförvaltaren Prima Capital, som satsar i vätgas i Harjavalta, har visats runt i Kristinestad. Stadsdirektör Mila Segervall välkomnar bolaget och en möjlig investering på 150 miljoner euro.

Nyhetsbild

De förvaltar vindkraftsfond med 130 miljoner euro – söker nya projekt i Österbotten

Juha Känkänen, Marjukka Sippola och Jimmy Forsman tror på vindkraft. De förvaltar Ålandsbankens fond som investerar i vindparker. De är öppna för förslag, men parken bör ha minst 7-8 turbiner.

Nyhetsbild

Anni Mikkonen har sett hur vindkraften tagit fart i Finland – stort antal nya projekt

När Anni Mikkonen tog över som vd för vindkraftsföreningen i Finland fanns det 143 megawatt vindkraft i Finland. I fjol var kapaciteten knappt 3300 megawatt.

Nyhetsbild

"Så frigör vi oss från rysk energi" – Sitras fyra förslag i händelse av en djup energikris

Samhället kan vara på väg mot en energikris på grund av kriget i Ukraina. Men det är inte första gången som det råder brist på energi.

Nyhetsbild

Energiklustret i Vasa får internationell uppmärksamhet – Finlands första guldcertifikat

VASA I Europa finns cirka 1000 kluster, alltså geografiska koncentrationer som bildats kring aktörer inom samma bransch. Ett av de absolut bästa är energiklustret i Vasa.

Nyhetsbild

Händer i dag: Energy Week börjar – tusentals människor kommer till Vasa

VASA I dag börjar Vasas egen energivecka, Energy Week. Det är tre år sedan sist. Evenemanget, som pågår till fredag, samlar flera tusen deltagare från ett tiotal olika länder.

Nyhetsbild

Köpstopp på rysk stenkol till kraftverk i Vasa – "Vi har inget intresse att göra affärer med våra östra grannar"

I Vaskiluodon voimas lager ligger rysk stenkol. Men några fler affärer lär det inte bli. Inte nu och troligen inte i framtiden heller.