Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Oljepriset faller två procent – hopp om billigare bränsle

Världsmarknadspriset på olja faller ordentligt under tisdagens handel. Priset trycks ner av oro för att handelskriget mellan USA och Kina ska kyla ner världsekonomin och därmed efterfrågan på olja. Tecken på ett ökat utbud bidrar också.

Nyhetsbild

Inhemska och svenska finansiärer bakom oljelagring på Björnön

Alfa Oil ska köpa och sälja olja som lagras i PVO:s gamla underjordiska lager på Björnön i Kristinestad. Enligt vd:n står finländska och svenska investerare bakom företaget.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: Westenergy står stilla – kallnar elementen i husen nu?

VASA Ingen el eller fjärrvärme kommer från Westenergys anläggning denna vecka. Hundra personer jobbar med reparationer av anläggningen. Vad är det konstigaste de hittat i soporna? Och blir elementen kalla nu? Det får du svar på här.

Nyhetsbild

Tidning: Giftattacken i Salisbury kan påverka kärnkraftbygget i Pyhäjoki

1

Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i Pyhäjoki stöter på nya problem. Nu byter man plötsligt leverantör av automationssystem efter vad som kan vara brittiska politiska påtryckningar.

Nyhetsbild

Stenkol förbjuds i nytt lagförslag – biobränsle ska ta över

Förbud mot användning av stenkol och ökad användning av biobränsle. Det är delar av det recept som ska hålla Finland rent.

Nyhetsbild

Grönt ljus för åtal mot svenska oljemagnater för folkrättsbrott i Sudan

Sveriges regering ger åklagaren grönt ljus för att väcka åtal mot topparna i oljebolaget Lundin Petroleum för misstänkt folkrättsbrott i Sudan kring millennieskiftet. Om och när åtal kommer är dock fortsatt oklart.

Nyhetsbild

Seminarium om cirkulär ekonomi ordnas på Westenergy

KORSHOLM Ett nytt seminarium om cirkulär ekonomi och vilka konkurrensfördelar tankesättet ger företagarna ordnas i november på Westenergy i Kvevlax. Bakom seminariet står också projekt vid såväl Vasek som Vasa universitet.

Nyhetsbild

"I fucking love science" filmar i Vasa – Motarbetar klimatförändringen med miljövänligt bränsle

VASA Två Londonbor står utanför Wärtsiläs enhet i Klemetsö med kameran i högsta hugg. Testa filma den skylten, säger den ena och den andre lyder. De arbetar för Facebookjätten "I fucking love science" och de lyfter upp Wärtsiläs arbete med förnybara bränslen.

Nyhetsbild

IFL Science är i Vasa och spelar in Wärtsiläavsnitt

VASA Den populärvetenskapliga sajten IFL Science med 25 miljoner följare är i Vasa för att filma in material från Wärtsiläs test- och bränslelaboratorium. Det är första gången IFL Science samarbetar med ett finländskt företag.

Nyhetsbild

Atte Palomäki: "Det hänger på den politiska viljan, inte på tekniken"

Snabba och radikala åtgärder krävs för att sätta stopp för den globala uppvärmingen, står det att läsa i IPCC:s miljörapport. Teknik finns och utvecklas för att nå målen, men utan politisk vilja lyckas det inte. Det betonar Atte Palomäki, kommunikationsdirektör inom Wärtsilä.

Nyhetsbild

Stefan Råback: "Kan betyda fina affärsmöjligheter för energiklustret"

Investeringarna i att minska utsläpp och stoppa den globala uppvärmningen betyder affärer för företagen i energiklustret. Politikerna, med president Donald Trump i spetsen, måste dock börja ta klimathotet på allvar, betonar Stefan Råback, Vaseks vd.

Nyhetsbild

Experten tipsar: Så sparar du energi och pengar i höst

Drar elräkningen i väg under hösten? Här är kundrådgivaren Timo Riikis på Vasa elektriskas bästa tips som sparar både el och pengar.

Nyhetsbild

UPM klart med miljöutredning för nytt bioraffinaderi i Kotka

Det nya bioraffinaderiet skulle producera en halv miljon ton biobränslen per år. De centrala miljökonsekvenserna bedöms som ringa.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar litet kraftverk till liten stat

Wärtsilä levererar, ett med Wärtsilä mått mätt, litet kraftverk till en av de minsta staterna i Afrika, Ekvatorialguinea. Kraftverket på 38 megawatt drivs av fyra stycken Wärtsilä 34DF flerbränslemotorer.

Nyhetsbild

Statsrådet har räknat kostnaderna för att minska utsläppen i trafiken

Energin som kommer från biobränslen måste öka med trettio procent för att Finland ska uppnå trafikens klimatmål. Det uppger Statsrådet.

Nyhetsbild

Ny justering av tidtabellen för reaktorbygget i Olkiluoto

1

Industrins Kraft (TVO) gick på onsdagskvällen ut med beskedet att nya uppdateringar i tidtabellen för bygget av den tredje reaktorn i Olkiluoto är att vänta.

Nyhetsbild

Stuk:s nya uppgifter om Fennovoimas bygglov – beviljas tidigast 2020

1

Säkerhetskulturen brister ännu kring kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Det visar Strålsäkerhetscentralens senast rapport som även slår fast att det blir ytterligare förseningar.

Nyhetsbild

Oljepriset nära fyraårshögsta

Världsmarknadspriset på råolja lyfter då marknaden börjar positionera sig inför nya amerikanska sanktioner mot Iran som står för dörren.

Nyhetsbild

Oljekonsumtionen spränger 100-miljonersvallen – ingen minskning i sikte

Inom några veckor når världens oljekonsumtion 100 miljoner fat per dag, mer än dubbelt så mycket som för femtio år sedan. Och det finns inga omedelbara tecken på att efterfrågan ska vika.

Nyhetsbild

Atrias solenergipark i Nurmo klar

Atrias solenergianläggning i Nurmo är monterad och klar. Det finns totalt 22 000 solpaneler utplacerade på en yta som motsvarar nio fullstora fotbollsplaner.

Nyhetsbild

Suvi Karirinne leder energilaboratoriet Vebic

VASA Det blir teknologie doktor Suvi Karirinne, 46, som leder energilaboratoriet Vebic i Vasa. Laboratoriet samlar forskare och näringsliv i Vasa kring forskning om motor- och bränsleteknik.

Nyhetsbild

Lotsförbundet kritiserar Trafiksäkerhetsverkets beslut om Nord Stream 2

Lotsförbundet har lämnat ett rättelseyrkande till Trafiksäkerhetsverket efter verkets beslut att befria Nord Stream 2-projektets fartyg från skyldigheten att använda sig av lotsning i finländska farleder.

Nyhetsbild

Vasabolaget VEO elektrifierar biobränsleanläggning

VASA Energibolaget VEO, med huvudkontor i Vasa, har ingått ett avtal med Lahti Energia. VEO sköter elektrifieringen av den nya bioanläggningen på kraftverksområdet i Lahtis. Den nya bioanläggningen minskar Lahti Energias koldioxidutsläpp med 600 000 ton per år, enligt ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Ryssland tar i bruk nytt kärnkraftverk av samma typ som planeras i Pyhäjoki

Ett nytt kärnkraftverk är klart att tas i bruk i Leningrad-distriktet i Ryssland, inte långt från St Petersburg. Kärnkraftverket, som går under namnet Leningrad-2, har en kärnreaktor av typen VVER-1200. Det är samma typ som Fennovoima planerar i Pyhäjoki.

Nyhetsbild

Kärnkraften gör comeback? Kan ersätta kol i fjärrvärme

Små, ibland till och med portabla kärnreaktorer väcker allt större intresse. I Kina finns bland annat planer på att låta kärnkraft driva befintliga kolkraftverk. I Helsingfors föreslog fullmäktigeledamöter att kolen också ersätts med kärnkraft.

Nyhetsbild

Fortums kärnkraftverk i Lovisa servas i två månader

Den årligt återkommande tekniska tillsynen och underhållet av kärnkraftverket i Lovisa kör i gång på söndag. Servicearbetet beräknas pågå i två månader.

Nyhetsbild

Allt fler skaffar egna solpaneler – "Det är på grund av miljötänk"

Grön energi och framför allt solenergi blir populärare. Ännu är det inte särskilt lönsamt för privatpersoner att sälja el, men många skaffar solpaneler för att minska på den egna elräkningen och bli miljövänligare.

Nyhetsbild

Sverige varnar för elbrist till vintern – kan ge blackout även här

1

Sverige varnar för elbrist under den kommande vintern. Det här är dåliga nyheter för Finland som importerar stora mängder el från Sverige.

Nyhetsbild

Norsk oljestrejk avslutad – parterna kom överens

Strejken på norska oljeplattformar har avslutats, meddelar arbetsgivarsidan Rederiforbundet. Avtalet kan också påverka oljepriset.

Nyhetsbild

Stram eltillgång i landet i dag – transformatorer kopplades ur

Under onsdagen uppstod en brand i Fingrids transformator i Olkiluotos transformatorstation. Reaktorerna 1 och 2 kopplades bort från nätverket. Att ett helt kärnkraftverk kopplas bort från elförsörjningen fick omedelbara effekter både på importen och priset på elbörsen Nordpool.

Nyhetsbild

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.

Wärtsiläs gaskraftverk till Myanmar

Wärtsilä levererar ett gaskraftverk till Myanmar (Burma). Kraftverket på 145 megawatt drivs av åtta Wärtsilä 50SG-motorer. Kraftverket kopplas till det nationella elnätet i Myanmar.

Nyhetsbild

Fallande oljepriser inför Opec-möte

En mjukare ton från Iran och varning från saudiarabiskt håll om risk för minskade lager får oljepriset att sjunka. Inför morgondagens Opec-möte i Wien har priset på Brent-oljan backat till 73,50 dollar fatet.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden

Solenergi och Wärtsilä är vid första anblicken kanske inte den mest självklara kombinationen. Men skenet, i det här fallet solskenet, bedrar. Wärtsilä tar ett allt fastare grepp om solenergimarknaden och potentialen är stor. Wärtsiläs solhybrid presenteras som bäst på världens största solindustrimässa i München i Tyskland.

Nyhetsbild

Privatmackarnas förbund om bränslepriset: Oljebolagen skapar osund konkurrens

Konkurrensen om bränslepriset förs på två fronter. Privata mackägare tävlar mot varandra men också mot oljebolagen.

Nyhetsbild

Wärtsilä satsar på förnybar energi

Sol- och vindenergi utgör i dag en stor del av den energi som produceras på ett antal marknader. Wärtsilä vill vara med och förändra energibranschen, meddelar bolaget. En värld som bara använder förnybar energi är möjlig, säger de.

Nyhetsbild

Därför drog sig Boliden ur Fennovoima

KARLEBY Boliden var med och grundade Fennovoima, men var också bland de första som drog sig ur. Koncernchefen Mikael Staffas berättar varför.

Nyhetsbild

Svenska kärnkraftsmotståndare protesterar på marknad – Fennovoima bjuder på korv

En marknad i Pyhäjoki får besök av svenska kärnkraftsmotståndare. Med sin närvaro vädjar de till ortsborna att försöka stoppa Fennovoima.

Nyhetsbild

Finland sänker tullen på rysk el

Finland sänker tullen på el som importeras från Ryssland. Åtgärden gör det billigare för energihandlare att sälja rysk kraft i Finland. Tullsänkningen går på tvären med EU:s strävan om att få EU-länder att minska beroendet av rysk energi.

Nyhetsbild

Sverige säger ja till omdebatterade gasledningen Nord Stream 2

Regeringen ger klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att lägga en gasledning i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Regeringen är kritisk till projektet, men anser sig inte kunna säga nej.

Nyhetsbild

Nordiska investeringsbanken finansierar Carunas uppgradering av elnätet

Nordiska investeringsbanken har beviljat ett lån på 150 miljoner euro till landets största elöverföringsbolag Caruna. Pengarna ska investeras i en uppgradering av Carunas elnät.

Nyhetsbild

Tiden kan rinna ut för Fennovoima – grön politiker kritiserar kärnkraftsprojektet

1

Förhoppningen är att byggnadstillståndet beviljas i slutet av nästa år. Men Fennovoima har bara lämnat in tio procent av dokumentationen till Stuk. Nu växer kritiken.

Nyhetsbild

Kraftverken i Jeppo får inte byggas – kraftverks-vd: Det är surt

1

NYKARLEBY Nu har frågan slutgiltigt avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Jeppo Kraft och Herrfors får inte utnyttja vattenkraften i fyra forsar i Jeppo.

Nyhetsbild

Naftogaz: Gazpromtillgångar frysta

Det statskontrollerade ukrainska gasbolaget Naftogaz uppger att en nederländsk domstol godkänt en begäran om att frysa tillgångar i Nederländerna som tillhör den ryska gaskoncernen Gazprom.

Nyhetsbild

Vanda Energi får rapport om Fennovoima på sin bolagsstämma

Under vårens lopp har Vanda Energi tagit reda på vilka ekonomiska och juridiska konsekvenser det skulle få om bolaget drog sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Nu är rapporten klar.