Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Minister Ville Skinnari i Vasa: "Coronaläget ger också möjligheter att ta vara på"

ÖSTERBOTTEN Hösten kan bli tuff för exportföretagen. Det gäller att vara redo med rätt utbud då marknaderna öppnar sig, säger utrikeshandelsminister Skinnari.

Nyhetsbild

Wärtsilä i unikt samarbete med Vanda energi

Energi ur avfall. Det är vardag i Westenergys anläggning i Korsholm. Nu ska Wärtsilä tillsammans med Vanda energi undersöka hur avfall ska omvandlas till syntetisk biogas.

Nyhetsbild

Wärtsilä och Uniper bygger stort kraftverk i Tyskland

Wärtsilä och Uniper bygger ett 105 megawatts kraftverk i Bremen i Tyskland. Som drivkälla används Wärtsiläs 31 SG gasmotorer.

Nyhetsbild

Fortum blockade parodifilm – videon kritiserade nya kolkraftverk i Tyskland

Greenpeace har i en parodifilm kritiserat det finländska energibolaget Fortum för bolagets planer på att öppna ett nytt kolkraftverk i Tyskland i år.

Nyhetsbild

Förnybart är grejen för Ketola – säljer hybridsystem och smarta pelletspannor

PEDERSÖRE I dag ryggar folk ofta tillbaka då ordet pellets nämns, men enligt Mauritz Ketola är nya smarta pelletspannor någonting helt annat.

Nyhetsbild

Vändning i Kanäsfrågan – nu säger bolaget att bergrummen fylls med olja i veckan

Österbotten Oljefartyget Themsestern klarar Kanäs grunda farled och stävar nu mot Österbotten. Redan i slutet av veckan ska bergrummen börja fyllas.

Nyhetsbild

Wärtsilä servar kraftverk i tuffa förhållanden i Argentina

Hårda vindar, kallt vintertid och outhärdligt varmt sommartid. Det är förhållandena på det oljefält i Argentina som Wärtsilä levererar ett kraftverk till. Serviceavtalet löper på 10 år.

Nyhetsbild

Strålsäkerhetscentralen granskade rysk kärnkraftsteknik på distans

Diskussionen med den ryska leverantören Raos Project sköttes på Skype.

Nyhetsbild

Jeppo biogas köper anläggning från Sverige – ska levereras i vinter

JEPPO Under tidiga vintern ska en ny anläggning från svenska Malmberg driftsättas på Jeppo biogas. Det skriver företaget Malmberg.

Nyhetsbild

Ett skepp kom lastat med olja – saknar tillstånd för lagring i Kanäs

Tankerfartyget Seamullet lär ligga kvar några dagar till utanför Kristinestad. Tillstånd för att lagra oljan i Nykarleby saknas.

Nyhetsbild

De som lagrar olja kan tälja guld – unikt läge säger expert

Företag som kan lagra olja kan tjäna stora summor för tillfället. Svenska experten Samuel Ciszuk förklarar varför lager som de i Kristinestad och Nykarleby är intressanta.

Nyhetsbild

Norges flytt av iskant söderut väcker protest – påverkar oljeutvinningen

Den norska regeringens kompromiss om var landets omstridda iskant ska gå väcker starka protester. Iskanten är den gräns som avgör var olja får utvinnas.

Nyhetsbild

Fortsatt svajigt på oljemarknaden – USA vill rädda energisektorn

Turbulensen i den amerikanska olje- och gassektorn kan spilla över på den finansiella sektorn och bli ett hårt slag mot den redan ansträngda arbetsmarknaden i landet, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Nyhetsbild

Wärtsilä fick 1 miljon av Business Finland – ska öka kunnandet inom energisektorn

Wärtsilä har beviljats ett stöd på 1 miljon euro. Pengarna har beviljats av Business Finland och de ska användas till att stärka Wärtsiläs kunnande inom Power-to-X.

Nyhetsbild

Shell ska bli koldioxidneutralt 2050 – Följer konkurrenten BP:s exempel

Trycket från samhället på klimatanpassning får den brittisk-holländska oljekoncernen Shell att följa i konkurrenten BP:s spår och sätta upp ett mål att bli koldioxidneutralt till 2050, eller tidigare.

Nyhetsbild

Skjuta fram Energy Week var enda vettiga lösningen – men ekonomiskt är det en smäll

VASA

Det hade varit oansvarigt att erbjuda en stor plattform för spridning, säger stadsdirektören om att Energy Week skjuts upp. Men för staden, och turistnäringen, innebär det stora förluster.

Nyhetsbild

Energy Week drabbas – "evenemang skjuts upp för alla deltagares och Vasabors säkerhets skull"

VASA Energy Week skulle ordnas 16–19 mars, men skjuts nu upp på grund av coronavirusriskerna. Evenemanget hålls senare, men något nytt datum finns inte ännu.

Nyhetsbild

Vindkraftsbygget i Malax håller tidtabellen – nattjobb har gjort det möjligt

Vintern har varit stormig och vindkraftverk monteras inte i hård vind. Men genom att jobba länge, på söndagar och på natten har man fått upp möllorna i Malax.

Nyhetsbild

Corona stoppar inte Energy Week i Vasa – Arrangörer: "Vi har fler anmälda än någonsin"

VASA En föreläsare från USA har tvingats ställa in och arrangörerna har beställt handsprit. Men i övrigt kommer Energiveckan i Vasa ordnas precis som vanligt. Man väntar till och med besöksrekord.

Nyhetsbild

Hemliga planer kring gas i Kristinestad – koppling till Alfa Oil

Planerna är tills vidare mycket hemliga. Men de verkar handla om gas och involverar kolkraftverket i Kristinestad och sannolikt både hamnen och bergrummen.

Nyhetsbild

Se bilderna: Petalaxborna firade bensinstationen – "Det är mer liv och rörelse i byn"

PETALAX Pumparna går i ett när Petalax Proina bjudit in till öppning av bränslestationen i Petalax. En av dem som sett fram emot att tanka i byn igen är Maj-Lis Sjöberg som aldrig, så länge hon minns, tankat utanför byn.

Nyhetsbild

Prisras på olja efter att Opec-förhandlingar kollapsat

Världsmarknadspriset på olja rasar efter att förhandlingarna mellan Opecländerna och Ryssland brutit samman.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar betydande energilagringssystem till Storbritannien

Wärtsilä ska leverera ett energilagringssystem till Storbritannien. Det är den största affären inom energilagring som Wärtsilä gjort i Europa.

Nyhetsbild

Oljepriset pressas av oro för coronaviruset – efterfrågan går ner

Ökad oro för spridningen av det nya coronaviruset, som smittat över 60 000 personer, pressar ned världsmarknadspriset på olja. Prisnedgången har fått nytt bränsle sedan ännu en tung prognosmakare sänkt utsikterna för efterfrågan på olja.

Nyhetsbild

Snart dags för Energy Week i Vasa – deltagarna uppmanas resa miljövänligt

VASA Årets energivecka, Energy Week, förväntas locka över 4600 deltagare till Vasa. I år är klimatfrågorna starkt i fokus.

Nyhetsbild

Utsläppen av koldioxid planade ut i fjol – minskat bruk av kol förklaringen

De globala energirelaterade koldioxidutsläppen planade ut i fjol efter två års ökningar, enligt Internationella energiorganet (IEA).

Nyhetsbild

Stormen Ciara gav minuspriser på el i Sverige – "Ett unikt läge"

Storm, mildväder och natt. Perfekt läge för billiga elpriser. För första gången någonsin hade Sverige negativa elpriser natten till måndag. – Ett unikt läge, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Nyhetsbild

Gasum går med i nordiska elbörsen

Enligt Gasum kommer medlemskapet att stärka bolagets profil som ett nordiskt energibolag.

Nyhetsbild

Nu testas ny teknik – koldioxiden ska låsas in i berget för gott

I stället för att släppa ut koldioxiden i atmosfären kan den i framtiden fångas in och lagras i berggrunden för att brytas ned. Tekniken som testas vid ett kraftvärmeverk i Stockholm kan bli en viktig pusselbit för att nå klimatmålen.

Nyhetsbild

Coronaviruset får oljepriset på fall – efterfrågan rasar i Kina

Världsmarknadspriset på råolja faller. Trycket nedåt på priset kommer sedan efterfrågan från Kina, världens största importör av råolja, minskat som en konsekvens av spridningen av det nya coronaviruset.

Nyhetsbild

Snart ska vindkraften stå för över hälften av energin i Österbotten – men ingen vill ha den runt stugknuten

På bara tio år ska den österbottniska vindkraften öka femdubbelt. Men alla är inte sålda på ett sådant framtidsscenario.

Nyhetsbild

Nu ska Sture ha solpaneler på taket – men tidtabellen är tajt

VASA Nu är han på gång igen, entreprenören Sture Udd. Den här gången ska han placera 2240 solpaneler på tryckerifastighetens och innovationscentrets tak.

Nyhetsbild

Fingrid sålde del av elbörsbolaget Nord Pool Holding till Euronext

I december ingick Fingrid och de övriga ägarna i Nord Pool Holding ett avtal om att sälja 66 procent aktierna i elbörsbolaget till Euronext. Nu är affären slutförd.

Nyhetsbild

Elräkningen steg – samtidigt så sjönk elpriset ifjol

JAKOBSTAD Fjolåret gav större elräkningar för konsumenterna trots sjunkande priser på elmarknaden. Orsaken ligger främst i höjda överföringsavgifter.

Nyhetsbild

Han bor ett stenkast från vindkraftsparken: "Tänk all skog som nu är borta"

Övermarkbon Lars Forsén har svårt att smälta vindkraftens inverkan på naturen. Han förvånas också av det ljud som turbinerna ger upphov till. Men nu är det för sent att agera, konstaterar han när parken snart står klar.

Nyhetsbild

Hästdynga värmer Meteorian i vinter – torde vara unikt i landet

Hästdynga och björkflis är den nyaste energiformen vid besökscentret Meteoria Söderfjärden. Dyngan har många fördelar, berättar projektledare Hans Lindén.

Nyhetsbild

Gasbranschen avreglerades – Väntas öka intresset för gas

JAKOBSTAD Sedan årsskiftet är gasbranschen i Finland avreglerad. Målet är att skapa konkurrens och göra det lättare för nya aktörer att starta upp.

Nyhetsbild

Rekordår för Sveriges elexport – Finland är den största köparen

Full fart på allt fler vindsnurror. Samtidigt minskar användningen. 2019 blev året då Sverige nettoexporterade mer el än någonsin hittills.

Nyhetsbild

Nord Stream 2 så gott som färdig – Gazprom ser fram emot ökad gasexport från Ryssland

Bygget av gasledningsprojektet Nord Stream 2 som dras genom Östersjön från Ryssland till Tyskland är näst intill färdig. 2 300 av 2 460 kilometer gasledning är lagd, enligt ett pressmeddelande från Nord Stream 2 AG.

Nyhetsbild

Yle-enkät: Hälften av finländarna tycker att kärnkraft är en hållbar energikälla

Finland vill att EU ska klassificera kärnkraft som en hållbar energikälla. Enligt en enkät som Yle har låtit göra är cirka hälften av finländarna positivt inställda till kärnkraften.

Nyhetsbild

Wärtsilä lagrar energi i guldgruva i Mali

Wärtsilä levererar ett system för energilagring till en guldgruva i Mali i Västafrika.

Nyhetsbild

Undersökning: Herrfors har nöjdaste elkunderna i Finland

JAKOBSTAD I en oberoende undersökning är Herrfors elkunder nöjdast i Finland med sitt elbolag 2019. Vasa elektriska kommer på andra plats.

Nyhetsbild

ABB stöttar Exegers solcellstillverkning

Nyhetsbild

Nu har första vindkraftverket i Malax fått vingar – när de snurrar får Ikea el

Långmossa fick ett nytt landmärke i måndags. Då restes det första vindkraftverket. Det ska bli elva till i Långmossa och Ribäcken. I april kan möbeljätten Ikea få grön el härifrån.

Nyhetsbild

Satsning på soldrönare med obegränsad flygtid

SOLENERGI Den italienska försvars- och flygteknikgruppen Leonardo har investerat i Skydweller Aero, som utvecklar drönare som drivs med solenergi.