Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Fabrik för syntetisk metan kan ge 25–30 nya jobb i Kristinestad – "Stor efterfrågan i Tyskland"

Uppdaterad. Storskalig produktion av grön vätgas och syntetisk metan i Kristinestad kan ge 25–30 nya jobb. Det kan bli en investering på upp till 450 miljoner euro i en fabrik, där man ska framställa metan av väte och koldioxid med hjälp av vindkraftsel.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar två energilager till Caymanöarna

Wärtsilä ska leverera två stycken tio megawatts energilager till Caymanöarna i Västindien.

Nyhetsbild

Janne, 41, från Karperö var direktör på Fennovoima – nu har han startat eget: "Finns ett enormt behov av kärnkraft"

KORSHOLM Finland borde snabbt bygga fler kärnkraftverk, säger Janne Liuko, på besök hos sin mamma i Karperö. I somras lämnade han Fennovoima och startade eget företag med några kollegor.

Nyhetsbild

Fingrids vd Jukka Ruusunen: "Kallt och vindstilla kan leda till strömavbrott i vinter"

Det som händer på energimarknaden är ingen vanlig turbulens. Strömavbrott kan bli aktuella, om det är kallt och inte blåser.

Nyhetsbild

Handeln med Fortums aktie avbröts – tyska staten kan gå in som ägare i Uniper

Handeln med Fortums aktie avbröts klockan 16. Uppgifter om att tyska staten går in som ägare i Uniper har nått marknaden.

Nyhetsbild

Priset på bensin kring 2 euro igen – stor efterfrågan på diesel pressar priset

Priset på bensin sjunker. På tisdagen kostade 95-oktanig bensin under 2 euro per liter i bland annat Tusby och Hyvinge. I Vasa och Jakobstad ligger priserna fortfarande över 2 euro.

Nyhetsbild

Gaspriserna faller för fjärde dagen i rad

Gaspriserna fortsätter att falla, under morgonen har terminshandeln när det gäller gas backat 6,8 procent.

Nyhetsbild

Professor Minna Halme: "Elbolagen har ett samhällsansvar att tänka på"

Aalto-universitetets professor Minna Halme uppmanar elbolagen att leva upp till det samhällsansvar som bolagen hänvisar till i sina verksamhetsberättelser.

Nyhetsbild

Elbolaget Karhu Voima i konkurs – elkonsumenterna uppmanas söka ny leverantör

Elbolaget Karhu Voima avslutar verksamheten efter att bolaget lämnat in en ansökan om konkurs.

Nyhetsbild

Bo-Göran i Korsbäck en av de som "turligt nog" har gammalt avtal med Vasa Elektriska – oroar sig ändå för vintern

I Vasatrakten upplevs Vasa Elektriskas nya pris dyrt. Men Sydösterbotten är Fortum-land, och där är det ännu dyrare. Vi åkte hem till Bo-Göran Lindh.

Nyhetsbild

Lyssna: VD Stefan Damlin talar om höjda priserna – "Elmarknaden är i kaos"

Vasa elektriskas vd Stefan Damlin förklarar det exceptionella läget på elmarknaden och öppnar upp kring bolagets beslut att höja elpriset från och med oktober.

Nyhetsbild

Högt elpris gör att Fortum kan ta nedstängt kolkraftverk i bruk igen

Sedan 2017 har kolkraftverket på Tahkoluoto i Björneborg stått stilla. Men gör energikoncernen Fortum allt klart för att åter ta Meri-Pori i bruk.

Nyhetsbild

Timo Rothovius om elpriset: "Vasa Elektriska kan inte sälja rabatterad el"

VASA Professor Timo Rothovius tycker inte att ett elbolag som Vasa Elektriska ska använda sin starka balansräkning för att sälja energi under marknadspriset.

Nyhetsbild

I vinter blir det mörkt i Patrik Siggs växthus – belysningen skulle kosta 100 000 euro per dag

Halva personalstyrkan permitteras då Patrik Sigg stänger ner tomatproduktionen i vinter. Belysningen blir helt enkelt för dyr. Och han är inte ensam.

Nyhetsbild

Så här ska de skenande energipriserna tacklas i Vasa – "Priserna är en katastrof"

UPPDATERAD. Vintern närmar sig. Nu läggs det upp strategier i Vasa för hur man ska förhålla sig till de stigande energipriserna.

Nyhetsbild

Här ska gänget bakom Keskis Torv bygga Österbottens första solpark i megawattskala: "Vill bli stor industriell aktör"

ORAVAIS En nedlagd pälsfarm mellan Oravais och Pensala blir ett pilotprojekt på 1,9 megawatt som ska stå klar nästa vår. Under 2023 tänker entreprenörerna bygga en handfull solparker.

Nyhetsbild

Vd Stefan Damlin om Vasa Elektriskas nya elpris: "För många är det här faktiskt ett förmånligt avtal"

Få kunder har sagt upp sina elavtal trots höjningen från 10,70 cent. I själva verket har Vasa Elektriska haft ett "gott inflöde" av nya kunder, säger vd Stefan Damlin.

Pristak på el föreslås i Danmark

Den danska regeringen vill att energikrisen ska tacklas genom att hushållen ska kunna frysa elräkningarna och få tillbaka kostnader över ett visst maxbelopp under en flerårsperiod.

Nyhetsbild

Det höjda elpriset oroar Vasa Elektriskas kunder: "Lönen räcker snart inte till"

Vasa Elektriska höjer priset på el från och med mitten på oktober. Det nya elpriset kommer att medföra stora ekonomiska svårigheter för en del av deras kunder i vinter.

Nyhetsbild

Franskt bolag sålde el som inte fanns

Det franska elbolaget Électricité de Strasbourg råkade sälja alltför stora kvantiteter el under förra veckan.

Nyhetsbild

Kärnavfallet begravs på 430 meters djup i urberget – en miljon år i Onkalo-grottan: "Vi är först med det här"

Djupt nere i urberget ska det radioaktiva avfallet begravas på ett sätt som gör att levande varelser ska skyddas från den farliga strålningen – och enligt myndigheterna behövs det skyddas i hundratusentals år.

Nyhetsbild

Minister Mika Lintilä efter EU-möte om el och energi: "En mycket svår vinter väntar oss"

– På förhand var jag orolig för enigheten inom EU, men den var mycket stark och bred, säger näringsminister Mika Lintilä (C) efter fredagens Brysselmöte med sina EU-kollegor.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska chockhöjer elpriset – tillsvidareavtal kostar 29,90 cent om en dryg månad

I dag betalar de allra flesta 10,70 cent per kilowattimme. För en egnahemshusägare med eluppvärmning kan kostnaderna öka med 400 euro per månad.

Nyhetsbild

I Vörå blir fjärrvärmen 29 procent dyrare i vinter – både Herrfors och Vasa Elektriska talar om pristryck men oklart om de höjer

Vörå värmeförsörjning höjer nu då flis blivit så dyrt. Smarta investeringar gör att Vasa Elektriska håller priset i år. Herrfors kan höja i vinter.

Nyhetsbild

EU-målet är el för max 20 cent per kilowattimme: "Just nu lever hushållen i en mardröm och producenterna i nirvana"

Om inget händer kan dyr el tvinga Finland att stöda hushållen med tio miljarder i vinter. EU:s nya åtgärder lär hjälpa situationen. "Mycket bråttom", säger två forskare.

Nyhetsbild

LYSSNA: Olkiluoto 3 – ett osannolikt öde från skampåle till räddare i nöden

Nyhetspodden Bakom rubrikerna ser närmare på den smått otroliga vändning som Olkiluoto 3 tagit den senaste tiden. Vasabladets reporter Mats Ekman medverkar.

Nyhetsbild

Tretton år försenad, men mer välkommen än någonsin – Olkiluoto 3 ger redan mest el i Finland

Efter sju sorger och åtta bedrövelser – Olkiluoto 3 är nära målsnöret, tretton år försenad. Reaktorn ska enligt planen tas i kommersiell drift den 10 december och då tillföra 1 600 megawatt ny effekt – som får stor betydelse för Finlands elförsörjning i vinter. Men redan nu under testkörningen seglar OL3 upp som Finlands största elproducent.

Nyhetsbild

Fortum och staten överens – bolaget får lyfta lån på 2,35 miljarder: "Elbolagen ska inte tvingas på knäna på grund av Putin"

Tills vidare klarar Fortum sig utan det lån på 2,35 miljarder euro som staten är villig att ge. Enligt Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen måste summan lyftas senast i slutet av september.

Nyhetsbild

Rysslands gasstopp får följder – Tyska kärnreaktorer stängs inte som planerat

Två av de tre tyska kärnkraftsreaktorer som fortfarande är i drift kommer inte att stängas som planerat i slutet av året. Reaktorerna ska hållas beredda fram till mitten av april 2023, meddelar den tyska regeringen.

Nyhetsbild

Staten garanterar 10 miljarder för att stabilisera skakig elbörs – Vasa Elektriska ett bolag som kan behöva hjälpen framöver

ÖSTERBOTTEN Även solida bolag med elproduktion kan behöva statlig garanti, säger vd Stefan Damlin. "Krävs mer turbulens än så här för att vi ska behöva hjälpen."

Nyhetsbild

Gaspriser kommer stiga rejält: "Ingen gas via Nord Stream till EU innan sanktionerna mot Ryssland avskaffas"

Naturgaspriserna rusar med över 30 procent efter ryska Gazproms besked om strypta leveranser. – Risken för ransonering på el har ökat påtagligt sedan i fredags, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.

Nyhetsbild

Strypt gas ger börsfall i Europa – "Väldigt rött på börsen"

Den växande energikrisen i kombination med höjda räntor skapar stress på finansmarknaderna i Europa. – Det är väldigt rött på börsen, säger aktiestrategen Maria Landeborn.

Nyhetsbild

Dan i Pensala vurmar för vindkraften – klättrar upp i egna möllan och skuffar igång den när vinden inte räcker

ÖSTERBOTTEN Han är ingen miljökämpe, svinfarmaren Dan Norrgård. Han gav sig in i vindkraftsbranschen för att minska elräkningen. Och det har varit en bra affär.

Nyhetsbild

Gazprom stoppar all gas till Europa genom Nord Stream

Ryska gasmonopolet Gazprom stoppar helt gasen till Europa genom Nord Stream-ledningen. Anledningen är enligt Gazprom att det krävs ytterligare reparationer av en turbin.

Nyhetsbild

Tysk vicekansler: Räkna inte med rysk gas i vinter

Det går inte att räkna med någon naturgas från Ryssland via Nordstream-ledningen i vinter. Det är det senaste beskedet från Tysklands ekonomiminister och vice förbundskansler Robert Habeck, rapporterar Bloomberg.

Nyhetsbild

Planering av anodfabrik i Vasa fortsätter – trots bakslag med indiska bolaget: "Epsilon var en möjlighet, nu tittar vi på andra"

Beowulf Mining och Grafintec förlorade sin samarbetspartner när indiska Epsilon drog sig ur planerna på en anodmaterialfabrik i Vasa. Arbetet fortsätter, försäkrar Rasmus Blomqvist.

Nyhetsbild

Freyr ingår miljardavtal med japanska Nidec – reserverar halva kapaciteten i Mo i Rana

Norska Freyr, med planer på en etablering i Vasa, har ingått ett miljardavtal med japanska Nidec. Det viktigaste avtalet hittills, säger Freyrs vd Tom Einar Jensen. Avtalet omfattar även energilager.

Nyhetsbild

Besked: Herrfors höjer inte elpriset

Herrfors kommer inte att höja på elpriset för sina privata elkunder, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Nu vill många österbottningar ha solpaneler – företagarna Mats och Andreas har fullt upp: "Skyhög efterfrågan"

KORSHOLM Niklas och Pia-Maria Cederberg i Jungsund har precis skaffat solpaneler. De är inte ensamma. Efterfrågan är stor nu, säger Mats Nordling och Andreas Fors på företaget Solartech Wasa.

Nyhetsbild

EU-åtgärder ska stoppa stigande energipriser

EU jobbar för för ett strukturellt reformarbete av elmarknaden och nödintervention som ett led i att få bukt med de stigande energipriserna. Det uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal på plats i Slovenien.

Nyhetsbild

Fortsatta problem med Olkiluoto 3 – elproduktionen nere på noll

Av okänd orsak kopplades Olkiluoto 3 plötsligt under måndagen bort från riksnätet. Det är oklart när provkörningen av den nya reaktorn kan fortsätta.

Nyhetsbild

Herrfors om lagligheten i deras utbud av elpriser: "Varför skulle inte spotavtal duga som avtal?"

ÖSTERBOTTEN Enligt Jakobstadsregionens Herrfors duger avtalet med spotpriser som avtal inom deras leveransskyldighet. Det säger vd Roger Holm.

Nyhetsbild

Lagligheten kan prövas då kaos råder på elmarknaden – regionala storbolag som Herrfors har ett särskilt ansvar

ÖSTERBOTTEN Vasa Elektriska, Herrfors och Karleby Energi kan inte bara rycka på axlarna då elkunder i deras områden hamnar i trubbel. Ett särskilt fall kan komma att prövas.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas elförsäljning på minus – priserna höjs i höst: "Finns en plan för eventuell ransonering"

En ny höjning av elpriset är att vänta i höst, antagligen under oktober månad. Vasa elektriskas elförsäljning på minus. Stefan Damlin berättar hur eventuell elbrist hanteras.

Nyhetsbild

Oklart om Herrfors och Vasa elektriska är redo hjälpa utsatta kunder inom egna elnätet: "En svår fråga"

Är de regionalt ägda bolagen skyldiga att ordna vettiga elavtal till de i Jakobstads- och Vasaregionen? Herrfors meddelar nästa vecka, Vasa Elektriska i september.