Ekonomi

Finans

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Vändning uppåt för global industri

Den globala konjunkturen är på väg uppåt, trots fortsatta problem med spridning av coronaviruset på många håll. Aktiviteten i industrin ökar i stora ekonomier som Kina och Tyskland, visar inköpschefsindex för juli.

Nyhetsbild

Barclays tar oväntat stora kreditförluster

Coronapandemin slår hårt mot den brittiska storbanken Barclays, som sätter av 1,6 miljarder pund (cirka 1,78 miljarder euro) för att täcka potentiella kreditförluster, enligt kvartalsrapporten.

Nyhetsbild

Finansministeriet: Hållbarhetsgapet har minskat, men är ändå ansenligt

Enligt Finansministeriet är det arbetskraftsinvandringen som kommer att gynna Finlands ekonomi på lång sikt.

Nyhetsbild

De satsar på ny fastighetsplaceringsfond

Med den nya fastighetsplaceringsfonden ska Ari Tyynismaa, Jani Peräsarka och Jussi Palmroth investera i privata och offentliga fastigheter i Finland.

Nyhetsbild

Finanisministeriet: Hållbarhetsgapet mindre än tidigare

De offentliga finanserna är inte i balans på lång sikt. Konsekvenserna av pandemin är mycket osäkra.

Nyhetsbild

Europeiska centralbanken förbereder bankakut

Europeiska centralbanken (ECB) förbereder en bankakut för att hantera problemlån för hundratals miljarder euro, som väntas bli resultatet när företag och hushåll får betalningsproblem i coronakrisen, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Nyhetsbild

Danske Bank lämnar Estland efter skandalen

Efter penningtvättsskandalen i Estland har Danske Bank nu nått en uppgörelse om att sälja all sin verksamhet i landet till estniska LHV.

Nyhetsbild

Nasdaqs kompositindex på plus för året

USA-börsen öppnar med stigande kurser.

Nyhetsbild

Aktias Stefan Grönholm: "Många kunder ansökt om amorteringsfritt"

Kundmöten på distans och högst fem kunder inne i banksalen samtidigt. Det är några av de specialarrangemang som Aktia introducerat under coronakrisen.

Nyhetsbild

Finlands Bank har använt upp nästan hela sin coronamiljard

Nästan 40 bolag har fått hjälp med sina coronarelaterade likviditetsproblem av Finlands Bank. Centralbanken ger inte ut uppgifter om vilka företag det är fråga om.

Nyhetsbild

Nordea avvecklar delar av verksamhet i Ryssland – slutar ge service till nordiska kunder

Storbanken Nordea avvecklar en del av sin ryska verksamhet, uppger Afroditi Kellberg, som är koncernens chef för extern kommunikation.

Nyhetsbild

Lokala profiler ger sin syn på regeringens finanspolitik

VBL/ÖT frågade fyra kända österbottningar med kunskaper i ekonomi vilka tankar Finlands ekonomiska politik väcker hos dem. Så här svarade de:

Nyhetsbild

Experter rädda för ökat statligt lån utan täckning – "Det är lite för mycket såsande hit och dit"

Det saknas långsiktighet i regeringen Sanna Marins ekonomiska politik. Den bedömningen gör experter VBL/ÖT talat med.

Nyhetsbild

Regeringen försöker minska överskuldsättningen – Finlands Bank ska förbättra finländarnas ekonomikunskaper

Nästan 400 000 finländare har en betalningsanmärkning. Nu ska Finlands Bank koordinera en plan för att stoppa överskuldsättningen.

Nyhetsbild

Icon Corporations ägare ska ta ställning till sanering eller konkurs

VASA Sanering eller konkurs. Det är alternativen som Icon Corporations ägare ska ta ställning till. Klart är att verksamheten körs ner, på ett eller annat sätt.

Nyhetsbild

Över 1 500 konsumenter vill stämma snabbkreditsbolag som tog ockerräntor

Konkurrens- och konsumentverket KKV överväger att gå vidare med sin grupptalan mot snabbkreditbolagen J.W. Yhtiöt och Euro24 Finance.

Nyhetsbild

Eeva Grannenfelt: "Min första fråga är om det finns pengar i kassan"

Tillväxt och utveckling kostar, men var hitta finansieringen? Det är en fråga som många små- och medelstora företag ställer sig. Eeva Grannenfelt har lång erfarenhet av finansieringsbranschen. Pengar finns att hämta, säger hon.

Nyhetsbild

Estländsk brottsutredning mot Swedbank

Det har under en inspektion av Swedbank i Estland framkommit tecken på att det har begåtts brott i Swedbanks estniska verksamhet, skriver Estlands finansinspektion i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Handelsbankens Nina Arkilahti: " Vi vill vara en bank som har ett ansikte"

VASA Digitalisering, bankreglering och förändrat kundbeteende har lett till att bankerna måste tänka om. I omvälvningen är det en sak som består, nämligen den personliga servicen. Det säger Nina Arkilahti, Frej Björses och Tom Hägglund.

Nyhetsbild

Kapitalförvaltaren Maria tar hand om österbottningarnas pengar: "Stolt över att vi är så aktiva här"

VASA Maria Östergård Käld, med rötterna på Bergö, har varit i finansbranschen i 20 år. I dag jobbar hon på Fennia och träffar kunder i hela Österbotten och södra Finland – som gärna investerar pengar.

Nyhetsbild

Google gör som Apple och Facebook: satsar på privata bankkonton

It-jätten Google följer några av de andra techbjässarna och kommer att erbjuda personliga betalkonton.

Nyhetsbild

Snellman i egen division bland företagen i Jakobstad

JAKOBSTAD Precis som i fjol är det köttförädlaren Snellman Ab som är det företag som betalar klart mest skatt av företagen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Elho en raket i Pedersöre – fördubblat resultat jämfört med 2017

PEDERSÖRE Företaget Elho som tillverkar arbetsmaskiner har enligt siffrorna gjort ett starkt år.

Nyhetsbild

Konkurrens- och konsumentverket vill väcka grupptalan mot två snabbkreditbolag

Konsumentombudsmannen förbereder en grupptalan som gäller två snabbkreditbolag. Konkurrens- och konsumentverket KKV uppmanar nu konsumenter att förhandsanmäla sig för en talan så att verket ska kunna driva en rättsprocess mot de snabbkreditbolag som avslöjas på onsdag.

Nyhetsbild

PHP Holding vill dela ut tusen euro till ägarna efter DNA-försäljning

PHP Holding, som sålde aktier i DNA till norska Telenor för cirka 713 miljoner euro, har kallat till en extra bolagsstämma. Styrelsens förslag är att varje aktieägare ska få tusen euro per aktie i extra utdelning.

Nyhetsbild

Nordea säljer aktieinnehav i Luminor

Nordea och den norska banken DNB har sålt en 60-procentig andel av den baltiska banken Luminor till det amerikanska kapitalbolaget Blackstone.

Nyhetsbild

LISTA: Skatteåterbäringen per kommun – hittills

Privatpersoner i Finland får numera skatteåterbäring någon gång mellan juli och december. Här har vi sammanställt totalsummorna för skatteåterbäring och kvarskatt i de österbottniska kommunerna hittills i år.

Nyhetsbild

Finansbranschen vill satsa på klimatvänliga investeringar

FN Representanter för finansbranschen undertecknar på söndag en deklaration i New York som förbinder bankerna att följa nya principer för hållbar utveckling.

Nyhetsbild

MTV: Tjäreborgs ägare nära konkurs – "Vår verksamhet fortsätter"

Den brittiska resekoncernen Thomas Cook har stora ekonomiska svårigheter, skriver MTV. Thomas Cook äger resebolaget Tjäreborg – bekant för många som flyger direkt från Vasa på solsemester.

Nyhetsbild

Tio fastigheter överförs till YIT:s och Ålandsbankens samföretag

Tio flervåningshus under byggnad, som färdigställs 2020–2021, överförs till ett nytt företag med Ålandsbanken som majoritetsägare. Byggkoncernen YIT äger 40 procent.

Nyhetsbild

Inga tvistefrön när regeringen presenterade sin nya statsbudget

Den sociala rättvisan, sysselsättningen, företagsamheten och miljöskyddet stod i fokus då regeringen presenterade den nya statsbudgeten för nästa år. Statsbudgeten bygger på ett underskott på två miljarder euro.

Nyhetsbild

Danske Bank: Nordiska storbolag tror inte på brexit i oktober

Storbritannien lämnar inte EU innan utgången av oktober. Det tror representanter för finska, svenska och norska storbolag, uppger en enkät som Danske Bank har låtit göra.

Nyhetsbild

Ålandsbankens Lars Söderfjäll: "Vi valde att sälja Wärtsilä efter andra kvartalet"

Tålamod, uthållighet och tolerans. Det är tre ledord som varje aktieplacerare bör hålla i minnet när marknaden svajar kraftigt. Ålandsbanken valde att sälja Wärtsilä efter det andra kvartalet.

Nyhetsbild

Joel Sunabacka: "Ålandsbanken i Vasa vuxit kraftigt"

VASA Ålandsbanken i Vasa har vuxit kraftigt under de senaste åren. I kontoret jobbar för närvarande 14 anställda, av vilka fem är specialiserade på placeringskunder med förmögenhetsförvaltning.

Nyhetsbild

Etla skruvar ner sin tillväxtprognos: "Finland kommer att låna mer än EU tillåter"

Näringslivets forskningsinstitut (Etla) skruvar åter ner sin ekonomiska prognos. Förutom en svagare konjunktur i allmänhet skyller Etla på de förhöjda utgifterna som regeringen har budgeterat.

Nyhetsbild

Aktia satsar på Vasa – men oklart vad som händer med de små kontoren på landsbygden

VASA Aktia ska fokusera resurser på starka tillväxtcentrum. Vasa hör till de prioriterade städerna. De övriga är Uleåborg, Tammerfors, Åbo och huvudstadsregionen.

Nyhetsbild

Frankrike vill stoppa Facebooks kryptovaluta – "Ingen libra på europeisk mark"

Frankrike kommer att blockera Facebooks planerade kryptovaluta libra i Europa. Det sociala nätverket planerar att lansera kryptovalutan 2020.

Nyhetsbild

Finanschef tar över som vd på Telia – aktien steg på börsen

Telias finanschef Christian Luiga tar över som tillförordnad vd och koncernchef efter Johan Dennelind. Beskedet kommer kort inför vad som väntas bli grönt ljus för Telias köp av Bonnier Broadcasting.

Nyhetsbild

Aktias vd för första gången i Jakobstad

JAKOBSTAD. Aktia har numera det fysiskt största och förnämsta bankkontoret i Jakobstad. Så ska det förbli, men samtidigt betonar vd:n Mikko Ayub vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen.

Nyhetsbild

OP-gruppen sänker förväntningarna på 2019

Det första kvartalet vittnar om att OP-gruppen inte når upp till fjolårets resultat. Finanskoncernen sänker nu förväntningarna på helåret, jämfört med 2018.

Nyhetsbild

Arktiska rådet samarbetar med EU-sanktionerad rysk bank

Arktiska rådet och den ryska banken VTB Bank samarbetar. VTB Bank har svartlistats av EU sedan 2014 och figurerar på Europeiska unionens lista över ryska bolag som är föremål för EU:s ekonomiska sanktioner.

Nyhetsbild

Finland vill lägga band på EU:s finanspolitik: "Medlemsländerna ska själva ansvara för sin ekonomi"

En grupp nordeuropeiska länder anser att Europeiska kommissionens förslag till ett nytt budgetinstrument är för generöst.

Nyhetsbild

Nordea varnar för falska sms – öppna inte länkar du får i textmeddelanden

Nordeas kunder har blivit föremål för bedrägeriförsök. Textmeddelanden som skickats i Nordeas namn leder till en falsk bank.

Nyhetsbild

USA vill träffa Finansinspektionen om Swedbanks agerande

USA reagerar nu på uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

Nyhetsbild

Kvevlax Sparbank och Lokal-Tapiola inleder samarbete

Att Kvevlax Sparbank och Lokal-Tapiola Österbotten inleder samarbete är ingen överraskning. Båda har samma värdegrund och betjänar kunder på samma sätt, säger Peter Finne och Pasi Haarala.