Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Puuilo öppnar i Klemetsö i Vasa – Waasa Kiinteistöt bygger nytt

VASA Ett år efter att Puuilo öppnade i Karleby är det dags för en etablering i Vasa. Kedjan öppnar i Klemetsö i början av 2021. Butiken sysselsätter 17-20 personer.

Nyhetsbild

Ny läkarstation öppnar i Smedsby: "Vi vill att människor ska må bra"

KORSHOLM Vasabon Marta Backlund vill inte att folk ska hamna i kläm i vården. Nu öppnar företaget Wellmedic, där hon är vd, en läkarstation i Smedsby där människovärdet ska vara i fokus.

Nyhetsbild

Nytt kafé vid gågatan i Vasa – "Det är stans bästa plats"

VASA Butiker försvinner, serviceföretag kommer i stället. Bara coronarestriktionerna ger med sig får Vasa centrum ett nytt kafé.

Nyhetsbild

Första tankfartyget angör Kanäs nästa vecka – oljelagret fylls helt med sju fartygslaster

Nästa vecka angör ett tankfartyg hamnen i Kanäs för att lossa den första lasten av dieselolja i oljelagret som Uusikarleby Tank Storage numera hyr och tagit över driften av efter Nykarleby stad.

Nyhetsbild

Ny kedja öppnar i ny lokal vid gamla busstationen i Vasa

NYBYGGE En stor inhemsk affärskedja som inte tidigare finns i Vasa öppnar mittemot gamla busstationen i början av nästa år. Bygget börjar i sommar.

Nyhetsbild

Klart för byggstart – betongelementbolag ska bygga nytt i Lepplax

PEDERSÖRE Byggtillståndet är klart för nya hallen i Lepplax. Nu hänger flytten från Larsmo för BCE Perustus på att företaget får sålt sin lokal i Larsmo.

Nyhetsbild

Det gamla svinhuset i Klemetsö blir hyrlager

VASA De gamla grisbåsen har fått ge rum för nya förråd i Klemetsö Svinhus. Den skyddade byggnaden har genomgått en omfattande renovering.

Nyhetsbild

Vasaföretag vill slå sig in på kombucha-marknaden – med österbottniska råvaror

"Tillverkat i det soliga Vasa" står det på etiketten till drycken som tillagas enligt ett hemligt recept. Wasa Fools Paradise gör kombucha och har målet att bli större – mycket större.

Nyhetsbild

Nykarleby speedar upp för företagsetableringar – nya företagare lockas till staden

Såväl staden som privata aktörer jobbar aktivt och på bred front för att bädda för nya företag i Nykarleby. Under våren bjuder man in både företagare och investerare till småstaden.

Nyhetsbild

Nu kan Petalaxborna tanka i byn igen – "Hela byn var engagerad"

PETALAX Petalax har en egen bensinstation igen efter en paus på ett halvår. Officiell öppning blir det om en vecka.

Nyhetsbild

Sebastian Helsing expanderar – flyttar måleriet från Vörå till Nykarleby

NYKARLEBY Som 24-åring startade Sebastian Helsing upp ett måleri intill husknuten i Tuckor, Vörå. I dag, elva år senare, har måleriet för länge sedan vuxit ur hallen. Därför flyttar Helsing hela verksamheten till en ny industrihall i Nykarleby.

Nyhetsbild

Karleby får egen skivaffär igen – "Det känns som helt rätt läge nu"

KARLEBY Efter en paus på över ett decennium kommer Karleby ha en egen skivbutik snart igen. 33 1/3 rpm öppnar sina dörrar i april och ägarna hoppas på ett stöd från hela regionen.

Nyhetsbild

KPO visade skiss på nya Prismacentret i Vasa – så här ska det se ut

Handelslaget KPO har publicerat en skiss på nya Prisma som ska byggas i Liselund, Vasa. Investeringen är den största i KPO:s historia.

Nyhetsbild

En arbetsplats ska vara mera än ett jobb – Tim Wallin fick nog och grundade eget

JAKOBSTAD Dåligt ledarskap ledde till att Tim Wallin startade eget. Företaget Gambit har i dag 30 anställda. Nu siktar man på kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

Över 2 000 fler nyregistrerade företag 2019 efter att kravet på aktiekapital slopades

Det slopade kravet på kapital har ökat aktiebolagens popularitet.

Nyhetsbild

Gambit öppnar kontor i Jakobstad – vill komma närmare kunderna

JAKOBSTAD Vasabaserade företaget Gambit som producerar digitala tjänster till exempel mobil-appar etablerar fysiskt kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

De öppnar två nya gym i Black Jack-huset – målet är en egen gymkedja

VASA Vasaborna Johanna och Kalle Mattila tror det finns rum för två gym till i Vasa.  – Det underlättar när vi kan dela på personal och ledning, säger Johanna Mattila.

Nyhetsbild

De öppnar kaxig bilaffär i Nykarleby – bilhandel ny del i nytt holdingbolag

NYKARLEBY August Strandberg och Christoffer Sirén slår ihop sina verksamheter i holdingbolaget NY Group. Hörnstenarna är företagskonsultering, maskinhandel och en tjusig bilaffär i Nykarleby.

Nyhetsbild

Elementfabrikens dagar är räknade – KPO river för ett nytt Prisma i Vasa

VASA Skogen är borta och grävmaskinerna arbetar. Nästa vecka får KE Nymans gamla elementfabrik rivas för att ge plats för Prisma i Liselund.

Nyhetsbild

Ny thailändsk restaurang slog upp dörrarna på Brändö

VASA Korat Vaasa är Ueangkham Kaatajas och Chomwita Wattanaklangs första egna restaurang. De är glada över att nu kunna utöka lunchutbudet på Brändö med thaimat.

Nyhetsbild

Ivonne och Erica tror stenhårt på sin företagsidé och söker finansiering: "Målet är 10000 euro"

Vasaborna Erica Nieminens och Ivonne Ruiz Olates företagsidé: Hyr dina festplagg, i stället för att äga dem. Du behöver inte ens tvätta dem.

Nyhetsbild

Marjo och Jessica vill blåsa nytt liv i fastighetsbranschen: "Många köpare är födda på 90-talet – och dem vill vi nå"

VASA Mäklarbranschen luktar lite för mycket åttiotal. Nu är det dags för något nytt, tycker Marjo Huhmarsalo och Jessica Forsström på nystartade fastighetsbyrån Door Lkv i Vasa.

Nyhetsbild

Herrmodekedjan Volt öppnar butik i Vasa: "En självklarhet"

VASA Norska kedjan Volt, som säljer mode för män, har länge letat efter en lokal i Vasa. Nu är man redo för öppning. "Vasa har alltid varit en nål på kartan för oss", säger vd:n Toni Collin.

Nyhetsbild

Så kan batterifabriken i Karleby se ut

KARLEBY Vasa gick bet på Teslas batterifabrik men i Karleby tror man hårt på en egen gigafactory. Plats att bygga på finns reserverad på Kronobyåsen.

Nyhetsbild

Tillsammans vill de ge Petalax bränsle igen – ”Jag skulle helst tanka här på julafton”

PETALAX Fyra månader utan bensinstation och lunchcafé. Så vill man inte ha det i Petalax. Nu finns aktiebolaget Petalax Proina med bränsle som första prioritet.

Nyhetsbild

Master Chef-vinnare ville bort från it-branschen – nu öppnar han hamburgerrestaurang i Vasa

VASA På bara två år har hamburgerkedjan Social Burgerjoint öppnat åtta restauranger. På torsdagen stektes de första hamburgarna i Vasa.

Nyhetsbild

Händer i dag: Ideapark i Seinäjoki öppnar – blir stor utmaning för stadskärnan

Tio fotbollsplaner med affärer öppnar i dag i Seinäjoki, eller strax utanför. Det blir en utmaning för stadskärnan, men den har förberett sig.

Nyhetsbild

Sofia och Rebecka vill få företag att lyfta – med hjälp av kamera och stativ

VASA Fotograferna Sofia Ylimäki-Lindqvist och Rebecka Hägert-Backull klickade direkt när de träffades för två år sedan. Nu har de startat företag ihop – och öppnat kontor i Vasa.

Nyhetsbild

Stina från Korsnäs tröttnade på att bli nekad jobb – nu vill hon hjälpa andra i stället

KORSNÄS Sitter man i rullstol kan det vara svårt att få jobb. Det vet Korsnäsbon Stina Österbro. Men hon väntar inte bara på att saker ska hända. För en månad sedan startade hon eget.

Nyhetsbild

Tesla bekräftar: Batterifabrik byggs i Shanghai

Tesla överraskar marknaden med en vinst för tredje kvartalet. I samband med rapporten, som fick aktien att rusa, bekräftar vd Elon Musk att den nya "gigafabriken" i Shanghai även ska satsa på batteritillverkning.

Nyhetsbild

Dansk kedja öppnar irländsk pub i Vasa – marknadschefen: "Vi har stora förväntningar"

VASA Danmarks största pubkedja, The Old Irish Pub, öppnar krogar på fyra orter i Finland. Vasa är en av dem. "Det verkar som en perfekt stad för oss", säger företagets marknadschef Kasper Toft Jørgensen.

Nyhetsbild

Linda, Marielle och Monica hade samma dröm – nu ger de Vasaborna avkoppling och lyx

VASA För två år sedan kände Linda Österberg varken Monica Rantala eller Marielle Westerlund. Tack vare två helt slumpmässiga möten öppnar hon nu en skönhetssalong med dem i Vöråstan.

Nyhetsbild

Bilhuset Rinta-Jouppi öppnar i Ideapark i Lempäälä

Rinta-Jouppi fortsätter att expandera och bygga ut distributionsnätverket. Denna gång öppnar bilhuset en bilaffär i samband med Ideapark i Lempäälä.

Nyhetsbild

Fransk hotellkedja sneglar mot Vasa

Franska B & B Hotels har undersökt den finländska marknaden och Vasa är en av städerna som intresserar kedjan med över 500 hotell.

Nyhetsbild

Vasarestaurangen Vegoshi öppnar i Helsingfors – ägaren Hoang: "Känns spännande"

VASA När Hoang Le öppnade Vegoshi i Vasa hade hon aldrig jobbat med mat. Men hennes koncept var unikt – ingen annan i landet serverar vegansk, asiatisk mat. Nu utvidgar hon till Helsingfors.

Nyhetsbild

Ny fraktlinje från Vasa hamn – Wärtsiläs motorer levereras direkt till Antwerpen

Det svenska rederiet Wallenius Sol öppnar en ny fraktlinje från Vasa hamn direkt till Mellaneuropa. Beslutet innebär att Wärtsiläs motorer kan transporteras direkt från den nya fabriken i Vasklot till Antwerpen.

Nyhetsbild

Klättra upp längs väggarna i Academill – "En mjuk, behaglig och mångsidig träning"

VIDEO. Vasa får snart ett eget klättercenter där klättrare, hinderbanelöpare och yogis får mötas och utöva både sina egna och andras grenar.

Nyhetsbild

Vad blev det av etanolen? Stor nyhet att St1 vill bygga men sedan blev det tyst och stilla

JAKOBSTAD Det skrevs mycket om etanol år 2016. Bolaget St1 var då intresserad av att bygga en ny stor anläggning till Jakobstad men sedan hände inget.

Nyhetsbild

Klart: Då öppnar Vasas nyaste hamburgerrestaurang

VASA Nu vet man närmare när Social Burgerjoint öppnar i Vasa. Företaget söker ännu efter en franchiseföretagare, men den är inte avgörande för restaurangens öppning.

Nyhetsbild

Företag ser möjligheter i Latinamerika

Ambassadörer och företag diskuterade och inspirerades av företag som etablerat sig i Latinamerika och vilka möjligheter som finns för finländska företag. – Finländare tas väldigt bra emot, vi har väldigt bra rykte där, säger Jouko Leinonen, Finlands ambassadör i Brasilien.

Nyhetsbild

Hesburger till gågatan – hoppas öppna ännu i år

JAKOBSTAD Hesburger planerar ny restaurang i Åströmshuset i Jakobstad. Snabbmatskedjan väntar på tillstånden men hoppas öppna redan i år.

Nyhetsbild

Nu sjunker litiumpriset – Kelibers vd Pertti Lamberg: "Det är en bra sak för oss"

På bara ett år har priset på litium fallit med 30 procent. Är det oroande för Kelibergruvan som vill vara först med europeiskt litium? Inte alls, säger Pertti Lamberg, vd på Keliber.

Nyhetsbild

Si förverkligar en dröm – öppnar nytt kafé i Vasa centrum

VASA. Det nya kaféet PausSi på Handelsesplanaden satsar på både salt och sött. För ägaren Si Gästgivar är det en dröm som går i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Eduart med passion för bilar öppnar biltvätt i Nykarleby

NYKARLEBY Eduart Hasa öppnar en splitterny biltvätt i Nykarleby – en biltvätt han själv saknat och där man för ett bra pris kan snygga upp bilen både ut- och invändigt.

Nyhetsbild

UPM investerar 2,4 miljarder i ny fabrik i Uruguay

Nu är det klart. UPM bygger en ny cellulosafabrik i Uruguay. Fabriken, som beräknas kosta drygt 2,4 miljarder euro, använder eukalyptus som råvara.