Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nu byggs Greenstar Hotel i Vasa – ska vara klart nästa höst

1

VASA Byggarbetet har börjat i Klemetsö där ett nytt hotell så småningom ska resa sig. Hotellet får 100 rum och ska vara klart hösten 2019.

Nyhetsbild

Netflix tar nytt jättelån

Nyhetsbild

Ny butik för underkläder öppnar i Vasa: "Det finns ett stort behov"

VASA Många Vasabor åker till Karleby för att handla underkläder. Där har Carola Jokihaara haft butik i tretton år. Nu öppnar hon en i Vasa också. Som butikschef har hon anställt dottern Hanna.

Nyhetsbild

Löständer och låtsasblod i Narniaan – "Det behövs en maskeradbutik i Vasa"

VASA På torsdagen slog maskeradbutiken Narniaan upp sina dörrar. Flera Vasabor kom för att hitta en utstyrsel. Ägaren Heli Kahlos tror att Vasaborna saknat en butik för fest och temakvällar.

Nyhetsbild

Kämpigt för småföretagare i centrum: "Vi orkar inte jobba sju dagar i veckan"

VASA Småföretagarna i Vasa centrum har svårt att locka nya kunder. Gratis torgparkering på söndagar gynnar bara de stora butikerna, säger Annica Håkans, caféägare i Saluhallen.

Nyhetsbild

Ny fastighetsförmedling i Vasa vill utmana konkurrenterna

VASA Vasa får en ny fastighetsförmedlingsbyrå när Visiona öppnar officiellt på fredag. Det är inga duvungar som väljer att starta eget. Samtliga fem delägare har lång erfarenhet från branschen.

Nyhetsbild

Klart: Då öppnar Espresso house i Vasa

VASA Kafékedjan Espresso House öppnar i Espen senare i år. Det blir företagets 32:a kafé i Finland.

Nyhetsbild

Matleverantören Wolt växer kraftigt – öppnar nu i Vasa

VASA Från och med i dag levererar finländska matleverantören Wolt mat från 17 olika restauranger och kaféer till kunder i centrum av Vasa. Rekordmånga ville bli kurir för Wolt i Vasa.

Nyhetsbild

Blåkläder öppnade ny butik i Vasa – "Arbetskläder bör uppfylla specifika krav"

VASA Svenska Blåkläder finns nu i Stenhaga med egen butik, eller egentligen ägs butiken av VTR-Workwear Center, som i sin tur ägs av familjen Gustavsson. Det är VTR:s åttonde affär i Finland. I sortimentet finns också en arbetskilt, men ännu har ingen kund i Vasa vågat sig på att bära kilt på jobbet.

Nyhetsbild

SMN Agricenter ordnade öppningsdag – vill vara lyhörda för jordbrukarna

1

SOLF På onsdagen bjöd SMN Agricenter på korv och kaffe och visade upp sig för Solfborna. Det nygamla företaget har varit aktivt i en och en halv månad och responsen har varit positiv. På sikt vill företaget erbjuda detaljhandel till Solfborna utöver lantbruksvarorna, säger verkställande direktör.

Nyhetsbild

Här öppnar Vasas nya rymningsspel – Tar fasta på stadens historia

VASA Vad har Gamla Vasa brand och tidigare puben Potero för gemensam nämnare? Ja, det får du veta kring lilla jul då Vasas nya rymningsspel Pakopeli Findout öppnar i Rewell center. Spelet är speciellt bra för arbetsplatser som vill satsa på grupputvecklande verksamheter, säger företagare Anu Kuivaniemi.

Nyhetsbild

Fågelberget får lunchrestaurang – "Många har frågat när vi ska satsa i området"

KORSHOLM Nästa vecka slår Foodz Corner upp dörrarna på Fågelberget. – Det har redan länge funnits en efterfrågan på en lunchrestaurang i det här området, säger ägaren Sofia Kitinoja som sedan tidigare har Foodz Corner i Stenhaga.

Nyhetsbild

Runsor växer och mår väl – lockar allt fler serviceföretag

VASA De över 4.000 som jobbar i Runsor ställer också krav på att det finns service i området. Antalet lunchställen har ökat, och numera finns också både bilverkstad, biltvätt, däckverkstad, läkarcentral och gym. Växande och välmående Runsor lockar allt fler företag inom servicebranschen.

Nyhetsbild

Tre par öppnar gym i Stenhaga – vill skapa en amerikansk känsla

VASA Ett nytt gym har slagit upp dörrarna i Vasa. Gymmet skiljer sig från mängden genom sin satsning på amerikansk känsla och redskap.

Nyhetsbild

Snart går det att hyra cyklar i Vasa – tjeckiskt företag etablerar sig

VASA Att kunna hyra en cykel genom en app blir snart verklighet i Vasa. Men innan lansering väntar företaget Rekola Bikesharing på att cyklarna ska anlända från Tjeckien, vilket sker när som helst.

Nyhetsbild

Nyföretagarcentret Startia förutspår 200 nya företag i Vasaregionen i år

VASA Nya företag grundas i stadig takt i Vasaregionen, rapporterar nyföretagarcentret Startia. Som det ser ut nu kommer 2018 bli ett bra år i statistiken, säger direktör Tommi Virkama. – Jag tippar på att vi ser cirka 200 nya företag innan årets slut.

Nyhetsbild

100 nya hotellrum i Klemetsö – nytt hotell ska vara klart 2019

Vasa får ett nytt hotell när hotellkedjan Greenstar Hotel öppnar ett hotell med 100 rum i Klemetsö i slutet av 2019. Hotellfastigheten, som beräknas kosta 7–8 miljoner euro, finansieras av byggkoncernen Wasa Groups fastighetsutvecklingsfond WGF III.

Nyhetsbild

Nästa vecka öppnar Friends & Burgers i Vasa: "Roligt att äntligen vara där"

VASA Fredagen den 24 augusti är det dags. Då slår hamburgerkedjan Friends & Burgers upp dörrarna till sin Vasarestaurang. – Vi är entusiastiska, vi sökte länge efter ett bra läge i Vasa och hittade till sist ett riktigt bra, säger vd:n Peter Fagerholm.

Nyhetsbild

Anna Bertills och Linn Jung öppnar kommunikationsbyrå – vill samarbeta med frilansare

VASA I augusti öppnar Anna Bertills och Linn Jung en kommunikationsbyrå i Vasa. Byrån samarbetar med självständiga frilansare. "Som egenföretagare kan man hitta styrkor hos varandra", säger Anna Bertills.

Nyhetsbild

Araz kom till Finland för kärleken – öppnar nu sin andra frisörssalong i Vasa

VASA Araz Hama Khan Hatam flyttade till Vasa för ett år sedan och har nyss öppnat sin andra barberarsalong. Han jobbade också som barberare i Kurdistan, där alla hela tiden ville ha något nytt. – Här i Finland säger man bara "en vanlig klippning, tack".

Nyhetsbild

ABB investerar över 25 miljoner i Ludvika i Sverige

ABB investerar över 25 miljoner euro i en ny fabrik för tillverkning av transformatorkomponenter i Ludvika i Sverige. Investeringen görs till följd av att marknaden för högspänningsgenomföringar växer.

Nyhetsbild

YIT expanderar sin verksamhet till Slovakien

Byggbolaget YIT grundar ett nytt bolag i Slovakien för att bereda marken för bygget av omkring 1 000 nya bostäder i Bratislava.

Nyhetsbild

Foodchimps levererar restaurangmat till hemmen – Start i Vasa på måndag

VASA Småstadsbor måste kunna få hemleverans av annat än pizza och kebab. Det tyckte Moeed Ahmad och Aun Hyder och startade Foodchimps. Från och med måndag kan Vasabor beställa restaurangmat från deras webbsida.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger finanscentrum norr om Vasa

VASA Byggkoncernen Wasa Group planerar och förverkligar ett finanscentrum i åtta våningar för företag inom finans- och ekonomisektorn i Vasa. Byggstart för fastigheten, som beräknas kosta 20 miljoner euro, sker tidigast i höst.

Nyhetsbild

Hoplop öppnar stor lekpark i Tyskland

Hoplop öppnar en stor lek- och äventyrspark i närheten av Köln i Tyskland. Det är samtidigt kedjans första stora internationella satsning. Inomhusparken i Pulheim är kedjans största.

Nyhetsbild

Smedsbyföretag producerar innovativ dränering: Vi har lösningen på fuktproblem i byggnader

KORSHOLM Fuktskador i huset är ett vanligt problem. Petec Engineering säger sig ha lösningen: deras innovativa dräneringsrör. Deras produkt finns både under Vasa centralsjukhus och Vasa yrkeshögskola, men nu vill de nå ut till privathushållen. – Grunden är det viktigaste på huset, säger vd:n Peter Stenbacka.

Nyhetsbild

Seinäjoki får Ideapark med 100 affärer

Byggkoncernen Lehto Group och Sukari Invest bygger Ideapark i Seinäjoki. Det nya köpcentret ska inrymma 100 affärer. Totalkostnaden är beräknad till närmare 100 miljoner euro.

Nyhetsbild

Första tomten reserverad på Fågelbergets industriområde

KORSHOLM Nu har första tomten reserverats på Fågelbergets industriområde för företag inom cirkulär ekonomi. Det blir Lakeuden Ympäristöhuolto, ett företag specialiserat på plastbearbetning, som etablerar sig på området.

Rinta-Jouppi öppnar i Träskända

Bilkoncernen Rinta-Jouppi öppnar en bilaffär i Träskända. Affären kommer att fokusera på försäljning av begagnade fordon.

Gigantti öppnar ny affärskedja i Finland

Varuhuskedjan Gigantti lanserar en ny affärskedja som går under namnet Gigantti Phonehouse. Affärskedjans första affär öppnades i Kampen i Helsingfors i torsdags.

Nyhetsbild

GB-gallerian fick Vöråborna att flockas – uppskattad av såväl personal som kunder

VÖRÅ På torsdagen var det premiär för GB-gallerian med ett nytt K-market och blomsterhandel. Kunderna på plats säger att det är en välkommen nyhet i butiksutbudet i Vörå.

Nyhetsbild

Japansk restaurang öppnar i HS-center – slår upp dörrarna i september

VASA Den japanska restaurangen Juku, som funnits i Seinäjoki sedan 2016, utvidgar nu till Vasa. Restaurangen öppnar i höst på andra våningen i nyrenoverade HS-center.

Nyhetsbild

Ny restaurang med fokus på hälsosam snabbmat "Allt är hundra procent veganskt"

VASA Restaurangutbudet i Vasa fortsätter att växa. Nu senast har dörrarna till en ny vegansk restaurang med inrikting på asiatiska rätter öppnats på Storalånggatan i Vasa.

Nyhetsbild

Ikea öppnar i Sydamerika

Möbeljätten Ikea planerar att öppna sina första butiker i Sydamerika och har skrivit på ett samarbetsavtal med chilenska Falabella.

Vasaregionen fick 65 nya företag i början av året

Under januari–mars 65 nya företag med hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Under samma tid i fjol grundades 60 nya företag via Startia.

Uppstartsföretag bakom long drink-lansering i USA

Den här veckan når 17 000 long drink-burkar barer och affärer i New York, skriver Kauppalehti.

Nyhetsbild

Fareed jobbar hårt för att få hit sin familj – måste tjäna 2500 euro per månad

NYKARLEBY Vöråskräddaren Fareed Al-Magasees utvidgar till Nykarleby. I onsdags öppnade han sin ateljé på Kyrkogatan.

Nyhetsbild

Ny hamburgerrestaurang har öppnat i Vasa – satsar på närproducerad mat

VASA Äggen är från Pörtom, svampen från Österhankmo och brödet från Kvevlax. Nya hamburgerrestaurangen Himas satsar på närproducerade råvaror och mysig stämning. Här kan Vasaborna känna sig som hemma, säger ägarna Fatos och Faton Kavaja.

Finnpulp vill bygga världens största fabrik för bioprodukter i Kuopio

Finnpulp planerar en bioekonomisk storsatsning i Kuopio. Den nya fabriken ska bland annat finansieras av bolagets kinesiska delägare Hengan International.

Nyhetsbild

Gymkedja öppnar nytt gym i Vasa

VASA I september får Vasa ett till gym när kedjan Fit1 Fitnessclub öppnar gym nummer två på Smedsbyvägen nära Lidl.

Nyhetsbild

Ny outletaffär med fokus på barnkläder öppnar i Topsports lokal

VASA På fredagen var det barnkläder för hela slanten då Ipana outlet slog upp dörrarna i Topsports gamla lokal i Rewell center i Vasa. Samtidigt söker fastighetsbolaget fortfarande efter nya fasta hyresgäster för lokalen.

Nyhetsbild

Hennes specialitet lockar långväga kunder – ensam i Finland om ekologiska dreads

JAKOBSTAD En virknål är det verktyg som Heidi Stenberg använder då hon formar dreadlocks. Jobbet kräver tålamod, både av frisören och kunden, ibland tar det 12 timmar att få till frisyren.

Nyhetsbild

Ny spansk restaurang öppnar inom kort i Jakobstad

Jakobstad får en ny spansk restaurang då Alhambra öppnar på samma ställe där Duende fanns tidigare.

Nyhetsbild

Nytt företag tar hand om trasiga telefoner

Trasiga och söndriga telefoner blir som nya. Det är företaget Ihelps affärsidé. Nu öppnar kedjan en servicepunkt i Vasa. Som företagare fungerar familjen Tallgren. Emma och Christian Tallgren har redan planer på att utvidga verksamheten.

Nyhetsbild

Ikea uppges planera produktion i Etiopien

Ikea planerar att förlägga produktion i Etiopien, uppger SVT Nyheter med hänvisning till egna källor. Företaget säger dock att det inte finns något beslut att gå in i landet.