Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nu går det att tanka förnybar diesel i Vasa – Neste öppnar ny station i Klemetsö i dag

VASA På fredagen öppnade Neste sin nya bränslestation i Klemetsö. Nu kan Vasaborna för första gången tanka miljövänlig diesel. Snart blir också Lidl och McDonalds hyresgäster på området.

Nyhetsbild

Amazonchefen: Inga dåliga anställningsvillkor

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige, och slagit upp portarna till sin svenska sajt. Europachefen Alex Ootes berättar för TT att de är spända inför lanseringen – men slår ifrån sig kritiken om dåliga anställningsvillkor.

Nyhetsbild

Nu har Amazon öppnat i Sverige

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige – och slagit upp portarna till sin svenska sajt.

Nyhetsbild

Antero startar airbnb för företag – "Det här är en ny tjänst som ska lösa problem"

Maxmoföretaget Byahjälp planerar för en stor satsning. Vd:n Antero Högander säger att han ska lyckas där som alla andra hittills misslyckats.

Nyhetsbild

Emelie startade målarfirma i Malax: "Jag älskar mitt jobb"

MALAX Emelie Sandelin, 27, bestämde sig redan som liten: hon skulle aldrig bli egenföretagare. Men saker blir inte alltid som man tänkt sig. Och tur är väl det – hon är helnöjd med livet som målare.

Nyhetsbild

Nu har Vasa ett nytt lägenhetshotell: "Vi är stolta"

VASA Forenom har öppnat ett lägenhetshotell med 68 rum i Vasa centrum. Där kan projektanställda bo när de jobbar i stan. "Men alla är välkomna", säger Matias Åminne och Markus Rönnlund.

Nyhetsbild

Familjen Fors i Vasa öppnar klädbutik i centrum – "Hoppas folk vågar komma ut"

Plaggen och accessoarerna är etiskt tillverkade med hänsyn till miljön. – Jag kan stå för det här, säger Linda Fors som öppnar butik tillsammans med dottern Emmy.

Nyhetsbild

Hamburgerkedja ska bli ledande – Friends & Brgrs öppnar nya restauranger

JAKOBSTAD Hamburgerkedjan Friends & Brgrs ska i år ännu öppna sex nya restauranger. Planen är att bli ledande inom sitt område i  Finland.

Nyhetsbild

Wasa Group och Airaksinen Invest bygger affärsområde i Klemetsö: "Kommer röra sig tusentals människor där"

VASA

Lidl, McDonalds och Neste blir hyresgäster i Klemetsö där Wasa Group snart börjar bygga ett affärscentrum. Det finns plats för fler aktörer. Airaksinen Invest ska bygga nytt på samma tomt.

Nyhetsbild

Vasa får en ny friluftsbutik – vd:n Nina Ehrnrooth: "Känns som att vi återvänder hem"

VASA Butikskedjan Partioaitta öppnar i Vasa centrum i höst. Vd:n Nina Ehrnrooth säger att man har letat efter en lokal i flera år. Märket Fjällräven, som ägs av moderkoncernen, tillverkades förut i Vasa.

Nyhetsbild

Forskare: Amazon skärper marknaden – kunden är vinnaren

Näthandelsjätten Amazons etablering i Sverige får knappast omedelbart dramatiska följder här hos oss. På sikt kan det ändå bli mycket tuff konkurrens.

Nyhetsbild

Nu blir Jessicas dröm sann – startar eget café i Vasa: "Bakning är min passion"

VASA Jessica Piispanen växte mer eller mindre upp i föräldrarnas bageri i Harrström. Hon har länge drömt om ett eget café. Till sist dök det perfekta stället upp – en gammal, fin apotekslokal i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa får nytt café – i höst öppnar Pharmacy House i Kyrkoapotekets lokaler

VASA I april flyttade Kyrkoapoteket ut. I höst flyttar Pharmacy House in. Det nya stället på Hovrättsesplanaden är inte bara ett café, utan också ett bageri.

Nyhetsbild

Amazon har påbörjat lansering i Sverige

Efter åratal av spekulationer meddelar den amerikanska e-handelsjätten Amazon att företaget har "påbörjat" lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se.

Nyhetsbild

Northvolt får miljonlån för batterifabriken i Skellefteå

Nordiska investeringsbanken ger ett tioårigt lån på 39 miljoner euro för bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Nyhetsbild

Nu finns Airbnb för hästar – österbottningar skapade app som gör succé i Sverige

Nu är det mycket enklare för hästägare att hitta stallplats när de reser. Bröderna Filip och Joakim Kronqvist från Nykarleby har lanserat en app som snabbt blivit populär, särskilt i Sverige.

Nyhetsbild

Sluten fiskodling till Härmä – Nu söker man miljötillstånd

En cirkulär fiskodling där vatten renas och används på nytt planeras till Alahärmä. Företaget söker nu miljötillstånd för att bygga anläggningen.

Nyhetsbild

Här växer Vasas nya Prisma fram – ett jätteprojekt: "Stort för Vasaregionen"

VASA Bygget av nya Prismavaruhuset i Liselund går snabbt framåt. Handelslaget KPO, som gör sin största investering i historien, hoppas kunna öppna butiken om drygt ett och ett halvt år.

Nyhetsbild

Rollboys vill se en grönare framtid – "Elskotrar är ett bra alternativ"

VASA I somras kläcktes iden. I vintras grundades företaget. Nu har den första leveransen kommit till Vasa. Rollboys vill ge finländarna eldrivna alternativ till traditionella färdmedel.

Nyhetsbild

Vasco blir företagare och tar över köttdisk i Saluhallen – "En dröm går i uppfyllelse"

Vasco Borralho tar över anrika Löfmarks köttdisk i Saluhallen. Han har jobbat i restaurangbranschen i 25 år. Mat är hans stora passion.

Nyhetsbild

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

Mat är hans stora passion. Vasco Borralho tar över den anrika köttdisken i Saluhallen. Han har jobbat i restaurangbranschen i 25 år.

Nyhetsbild

Ny pizzeria öppnar i Vasa: "Det har alltid varit min dröm att starta eget"

Med tio års erfarenhet av jobb på flera pizzerior i Vasa har Labinot Vitija bestämt sig för att öppna en egen. Han vill satsa på kvalitet och säger att han är speciellt vass på kebabsås.

Nyhetsbild

Tom från Jungsund startade musikföretag – sprider finlandssvenska låtar på nordiska radiokanaler

KORSHOLM I april, mitt under brinnande coronapandemi, startade musikern Tom Håkans ett företag. När han får en idé väntar han inte.

Nyhetsbild

Österbottniskt företag siktar högt med uppfinning – kan få europeiskt patent

KORSHOLM Företaget KPS solutions i Korsholm har utvecklat ett vagnlås som gör det möjligt att koppla ihop flera kundvagnar. Nu vill ägarna skydda sin uppfinning – i hela Europa.

Nyhetsbild

Hong Kong blev Rusta – nya affären i Vasa öppnar i tysthet

VASA Lågpriskedjan Hong Kongs affär i Vasa har bit för bit bytt skepnad under våren. Affären ska öppna under ny flagg. Men när det kommer att ske är hemligt.

Nyhetsbild

ABB Power Grids investerar i ny produktionslinje i Vasa – skapar 30 nya jobb

VASA ABB Power Grids Finland investerar i en ny produktionslinje i Vasa. Satsningen ger 30 nya jobb.

Nyhetsbild

Bilkedjan Saka till Vasa – öppnar i Stenhaga med 8 anställda och 100 bilar

VASA Skyltningen är på plats. Det som saknas är bilarna och personalen. Bilkedjan Saka öppnar i Stenhaga i Vasa i juni. Då fylls lokalen med cirka 100 bilar och 7–8 anställda.

Nyhetsbild

Patricia slog sig in i tuff bransch – nu vill hon etablera sitt företag i Österbotten

VASA Nedervetilbon Patricia Brännkärr flyttade till Åbo och startade företaget Brändivaate. Nu satsar hon på Österbotten tillsammans med Anna Fanth. De har stora förhoppningar, särskilt på Närpes.

Nyhetsbild

Afrikansk matbutik öppnar i Smedsby – "Jag vill inspirera afrikaner att starta företag"

KORSHOLM Catherine Mutiganda vill vara närmare sina kunder. Hon har flyttat sin afrikanska mataffär från Vasa centrum till Smedsby.

Nyhetsbild

Trög nystart i Nykarleby: "Vi måste ha fler kunder"

NYKARLEBY Restaurang Karlen var tänkt som en nystart för Bilal Göz med familj. Men som nyöppnad restaurang mitt i coronakrisen är det svårt att få kunderna att räcka till.

Nyhetsbild

Puuilo öppnar i Klemetsö i Vasa – Waasa Kiinteistöt bygger nytt

VASA Ett år efter att Puuilo öppnade i Karleby är det dags för en etablering i Vasa. Kedjan öppnar i Klemetsö i början av 2021. Butiken sysselsätter 17-20 personer.

Nyhetsbild

Ny läkarstation öppnar i Smedsby: "Vi vill att människor ska må bra"

KORSHOLM Vasabon Marta Backlund vill inte att folk ska hamna i kläm i vården. Nu öppnar företaget Wellmedic, där hon är vd, en läkarstation i Smedsby där människovärdet ska vara i fokus.

Nyhetsbild

Nytt kafé vid gågatan i Vasa – "Det är stans bästa plats"

VASA Butiker försvinner, serviceföretag kommer i stället. Bara coronarestriktionerna ger med sig får Vasa centrum ett nytt kafé.

Nyhetsbild

Första tankfartyget angör Kanäs nästa vecka – oljelagret fylls helt med sju fartygslaster

Nästa vecka angör ett tankfartyg hamnen i Kanäs för att lossa den första lasten av dieselolja i oljelagret som Uusikarleby Tank Storage numera hyr och tagit över driften av efter Nykarleby stad.

Nyhetsbild

Ny kedja öppnar i ny lokal vid gamla busstationen i Vasa

NYBYGGE En stor inhemsk affärskedja som inte tidigare finns i Vasa öppnar mittemot gamla busstationen i början av nästa år. Bygget börjar i sommar.

Nyhetsbild

Klart för byggstart – betongelementbolag ska bygga nytt i Lepplax

PEDERSÖRE Byggtillståndet är klart för nya hallen i Lepplax. Nu hänger flytten från Larsmo för BCE Perustus på att företaget får sålt sin lokal i Larsmo.

Nyhetsbild

Det gamla svinhuset i Klemetsö blir hyrlager

VASA De gamla grisbåsen har fått ge rum för nya förråd i Klemetsö Svinhus. Den skyddade byggnaden har genomgått en omfattande renovering.

Nyhetsbild

Vasaföretag vill slå sig in på kombucha-marknaden – med österbottniska råvaror

"Tillverkat i det soliga Vasa" står det på etiketten till drycken som tillagas enligt ett hemligt recept. Wasa Fools Paradise gör kombucha och har målet att bli större – mycket större.

Nyhetsbild

Nykarleby speedar upp för företagsetableringar – nya företagare lockas till staden

Såväl staden som privata aktörer jobbar aktivt och på bred front för att bädda för nya företag i Nykarleby. Under våren bjuder man in både företagare och investerare till småstaden.

Nyhetsbild

Nu kan Petalaxborna tanka i byn igen – "Hela byn var engagerad"

PETALAX Petalax har en egen bensinstation igen efter en paus på ett halvår. Officiell öppning blir det om en vecka.

Nyhetsbild

Sebastian Helsing expanderar – flyttar måleriet från Vörå till Nykarleby

NYKARLEBY Som 24-åring startade Sebastian Helsing upp ett måleri intill husknuten i Tuckor, Vörå. I dag, elva år senare, har måleriet för länge sedan vuxit ur hallen. Därför flyttar Helsing hela verksamheten till en ny industrihall i Nykarleby.

Nyhetsbild

Karleby får egen skivaffär igen – "Det känns som helt rätt läge nu"

KARLEBY Efter en paus på över ett decennium kommer Karleby ha en egen skivbutik snart igen. 33 1/3 rpm öppnar sina dörrar i april och ägarna hoppas på ett stöd från hela regionen.

Nyhetsbild

KPO visade skiss på nya Prismacentret i Vasa – så här ska det se ut

Handelslaget KPO har publicerat en skiss på nya Prisma som ska byggas i Liselund, Vasa. Investeringen är den största i KPO:s historia.

Nyhetsbild

En arbetsplats ska vara mera än ett jobb – Tim Wallin fick nog och grundade eget

JAKOBSTAD Dåligt ledarskap ledde till att Tim Wallin startade eget. Företaget Gambit har i dag 30 anställda. Nu siktar man på kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

Över 2 000 fler nyregistrerade företag 2019 efter att kravet på aktiekapital slopades

Det slopade kravet på kapital har ökat aktiebolagens popularitet.