Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Rebecca i Vasa har alltid älskat färger och former – nu har hon startat eget företag: "En dröm"

VASA När Rebecca Sjöblom, 24, har det fint omkring sig blir hon lugn i själen. Nu vill hon hjälpa andra att trivas med inredningen. Egna företaget Sense Studio i Vasa är en vision hon haft i flera år.

Nyhetsbild

Fraktdrönare till Seinäjoki – slöt avtal med brittiskt bolag

JAKOBSTAD Det brittiskt-bulgariska företaget Dronamics har slutit avtal med Seinäjoki om att inleda fraktflyg med obemannade flygplan. Målet är start i nästa år.

Nyhetsbild

Puuilo öppnar på torsdag – Vd:n: "Vi kommer med ett koncept som är nytt i Vasa"

VASA Allt är klart för torsdagens öppning. Puuilo lockar hemmafixare och proffs. Vd Juha Saarela tror på Vasa som marknad.

Nyhetsbild

KPO öppnar matbutik i gamla Halpa-Halli: "Det har saknats en S-Market i Vasa centrum"

VASA I vår öppnar S-Market i fastigheten där Halpa-Halli tidigare fanns. Det blir KPO:s största matbutik i Vasa centrum. Plats finns för fler hyresgäster, säger Anna-Lena Back på Wasa Group.

Nyhetsbild

Vasa får en ny klädaffär – "Alla kvinnor borde ha en tyllkjol"

Klädföretaget som tillverkade tyllkjolar innan Carrie Bradshaw bar dem i tv-serien "Sex and the city" öppnar butik i Vasa. – Det är en härlig stad, säger företagsägaren.

Nyhetsbild

Nytt finansbolag kommer till Vasa: "Tror vi kan underlätta för företag i Österbotten"

VASA Pandemin har gett Norra Finans ett ordentligt lyft. Allt fler företag vill sälja sina fakturor till dem för att snabbt få pengar. Nu öppnar finansbolaget ett kontor i Vasa där Dan-Ove Stenfors ska jobba.

Nyhetsbild

Tietoevrys etablering: Arbetskraft finns – NTM-centralen redo ordna kurs

Tietoevry skulle inte utvidga i Vasa om inte arbetskraften fanns. NTM-centralen hjälper till med utbildning i de fall det behövs.

Nyhetsbild

Tietoevry valde Vasa: Tvåspråkigheten en viktig orsak

Ett av Nordens största it-bolag, finsk-norska Tietoevry, flyttar en del av verksamheten från Estland till Vasa. Samtidigt skapas 160 nya arbetstillfällen i Vasa. Tvåspråkigheten en viktig orsak.

Nyhetsbild

Häyry om Tietoevry: Nu börjar också andra se att det händer saker här i Vasa

NYETABLERING Den största nyetableringen i Vasa på flera år, så en riktigt positiv nyhet. Det säger Vasas stadsdirektör om 160 nya it-jobb.

Nyhetsbild

It-jätten Tietoevry öppnar i Vasa – 160 nya arbetstillfällen

Ett av Nordens största it-bolag, finsk-norska Tietoevry, flyttar verksamhet från Estland till Vasa. Samtidigt skapas 160 nya arbetstillfällen i Vasa.

Nyhetsbild

Systrarna Camilla och Emma öppnar vin- och kaffebar i Saluhallen: "En galen idé"

VASA Camilla och Emma Snickars vill ge Vasaborna en bit av Köpenhamn. I deras nya bar finns smörrebröd, goda viner och "hygge" – men också nostalgipizzor från Norra Vallgrund.

Nyhetsbild

Kiran och Arpana från Nepal äger en grill i Vasa: "Gillade inte ens hamburgare innan"

VASA Kiran och Arpana Maharjan flyttade till Vasa från Nepal för några år sedan. I april tog de över grillen Hot Wings på Fredsgatan. Nu har de lärt sig tycka om hamburgare.

Nyhetsbild

Coronaåret fick många att grunda företag – över 200 fler än året innan

Många var tvungna att grunda nya företag för att klara sig genom det svåra året, säger Patent, och registerstyrelsens jurist.

Nyhetsbild

Gatuköket Pikku Mexiko tar över luckan vid Tapsan Grilli – serverar både heta och milda smaker

VASA Det har kommit ett nytt gatukök till stan. Och deras meny innehåller ingen smakbit. – Vi vill dela vår kärlek till mexikansk mat med Vasa, säger delägaren Samantha Matute.

Nyhetsbild

Arena för actionspäckat laserspel byggs i Karleby – öppnar snart

KARLEBY En tom lokal på 550 kvadratmeter kommer att förvandlas till en spelplan för actionspäckat laserspel.

Nyhetsbild

Rina såg potential i anrik lokal – flyttade från Uleåborg för att öppna ny restaurang i Vasa

VASA På bottenplanet i Vasa Elektriskas gamla kontor är Rina Hirviniemi i färd med att slutföra årets stora projekt. Köket står redo, inredningen är nästan klar och flygeln är inburen. Snart kan kunderna komma.

Nyhetsbild

Petsmobon Jesper bytte bana – öppnar fiskaffär i Kvevlax: "Visst känns det nervöst"

Coronapandemin drev Jesper Källskog från ingenjörsstudier och Wärtsilä till att i stället bli företagare. Nu öppnar han Jeppes fisk i Kvevlax.

Nyhetsbild

Snart kan Sundom få en ny butik – KPO:s vd: "Jag hoppas projektet går framåt"

VASA KPO har velat bygga en butik i Sundom i närmare 20 år. Snart kan det bli möjligt. Vd:n Kim Biskop håller tummarna.

Nyhetsbild

Österbottningarna Patrick Eriksson och Kim Snickars hjälper seniorer få rörligare liv – "Jag brinner för det"

VASA Ser du en röd bil mellan Larsmo och Kaskö kan det vara Kim Snickars som är på väg hem till en klient. Företaget Hemfysio, grundat av Patrick Eriksson, har etablerat sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu går det att tanka förnybar diesel i Vasa – Neste öppnar ny station i Klemetsö i dag

VASA På fredagen öppnade Neste sin nya bränslestation i Klemetsö. Nu kan Vasaborna för första gången tanka miljövänlig diesel. Snart blir också Lidl och McDonalds hyresgäster på området.

Nyhetsbild

Amazonchefen: Inga dåliga anställningsvillkor

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige, och slagit upp portarna till sin svenska sajt. Europachefen Alex Ootes berättar för TT att de är spända inför lanseringen – men slår ifrån sig kritiken om dåliga anställningsvillkor.

Nyhetsbild

Nu har Amazon öppnat i Sverige

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige – och slagit upp portarna till sin svenska sajt.

Nyhetsbild

Antero startar airbnb för företag – "Det här är en ny tjänst som ska lösa problem"

Maxmoföretaget Byahjälp planerar för en stor satsning. Vd:n Antero Högander säger att han ska lyckas där som alla andra hittills misslyckats.

Nyhetsbild

Emelie startade målarfirma i Malax: "Jag älskar mitt jobb"

MALAX Emelie Sandelin, 27, bestämde sig redan som liten: hon skulle aldrig bli egenföretagare. Men saker blir inte alltid som man tänkt sig. Och tur är väl det – hon är helnöjd med livet som målare.

Nyhetsbild

Nu har Vasa ett nytt lägenhetshotell: "Vi är stolta"

VASA Forenom har öppnat ett lägenhetshotell med 68 rum i Vasa centrum. Där kan projektanställda bo när de jobbar i stan. "Men alla är välkomna", säger Matias Åminne och Markus Rönnlund.

Nyhetsbild

Familjen Fors i Vasa öppnar klädbutik i centrum – "Hoppas folk vågar komma ut"

Plaggen och accessoarerna är etiskt tillverkade med hänsyn till miljön. – Jag kan stå för det här, säger Linda Fors som öppnar butik tillsammans med dottern Emmy.

Nyhetsbild

Hamburgerkedja ska bli ledande – Friends & Brgrs öppnar nya restauranger

JAKOBSTAD Hamburgerkedjan Friends & Brgrs ska i år ännu öppna sex nya restauranger. Planen är att bli ledande inom sitt område i  Finland.

Nyhetsbild

Wasa Group och Airaksinen Invest bygger affärsområde i Klemetsö: "Kommer röra sig tusentals människor där"

VASA

Lidl, McDonalds och Neste blir hyresgäster i Klemetsö där Wasa Group snart börjar bygga ett affärscentrum. Det finns plats för fler aktörer. Airaksinen Invest ska bygga nytt på samma tomt.

Nyhetsbild

Vasa får en ny friluftsbutik – vd:n Nina Ehrnrooth: "Känns som att vi återvänder hem"

VASA Butikskedjan Partioaitta öppnar i Vasa centrum i höst. Vd:n Nina Ehrnrooth säger att man har letat efter en lokal i flera år. Märket Fjällräven, som ägs av moderkoncernen, tillverkades förut i Vasa.

Nyhetsbild

Forskare: Amazon skärper marknaden – kunden är vinnaren

Näthandelsjätten Amazons etablering i Sverige får knappast omedelbart dramatiska följder här hos oss. På sikt kan det ändå bli mycket tuff konkurrens.

Nyhetsbild

Nu blir Jessicas dröm sann – startar eget café i Vasa: "Bakning är min passion"

VASA Jessica Piispanen växte mer eller mindre upp i föräldrarnas bageri i Harrström. Hon har länge drömt om ett eget café. Till sist dök det perfekta stället upp – en gammal, fin apotekslokal i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa får nytt café – i höst öppnar Pharmacy House i Kyrkoapotekets lokaler

VASA I april flyttade Kyrkoapoteket ut. I höst flyttar Pharmacy House in. Det nya stället på Hovrättsesplanaden är inte bara ett café, utan också ett bageri.

Nyhetsbild

Amazon har påbörjat lansering i Sverige

Efter åratal av spekulationer meddelar den amerikanska e-handelsjätten Amazon att företaget har "påbörjat" lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se.

Nyhetsbild

Northvolt får miljonlån för batterifabriken i Skellefteå

Nordiska investeringsbanken ger ett tioårigt lån på 39 miljoner euro för bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Nyhetsbild

Nu finns Airbnb för hästar – österbottningar skapade app som gör succé i Sverige

Nu är det mycket enklare för hästägare att hitta stallplats när de reser. Bröderna Filip och Joakim Kronqvist från Nykarleby har lanserat en app som snabbt blivit populär, särskilt i Sverige.

Nyhetsbild

Sluten fiskodling till Härmä – Nu söker man miljötillstånd

En cirkulär fiskodling där vatten renas och används på nytt planeras till Alahärmä. Företaget söker nu miljötillstånd för att bygga anläggningen.

Nyhetsbild

Här växer Vasas nya Prisma fram – ett jätteprojekt: "Stort för Vasaregionen"

VASA Bygget av nya Prismavaruhuset i Liselund går snabbt framåt. Handelslaget KPO, som gör sin största investering i historien, hoppas kunna öppna butiken om drygt ett och ett halvt år.

Nyhetsbild

Rollboys vill se en grönare framtid – "Elskotrar är ett bra alternativ"

VASA I somras kläcktes iden. I vintras grundades företaget. Nu har den första leveransen kommit till Vasa. Rollboys vill ge finländarna eldrivna alternativ till traditionella färdmedel.

Nyhetsbild

Vasco blir företagare och tar över köttdisk i Saluhallen – "En dröm går i uppfyllelse"

Vasco Borralho tar över anrika Löfmarks köttdisk i Saluhallen. Han har jobbat i restaurangbranschen i 25 år. Mat är hans stora passion.

Nyhetsbild

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

Mat är hans stora passion. Vasco Borralho tar över den anrika köttdisken i Saluhallen. Han har jobbat i restaurangbranschen i 25 år.

Nyhetsbild

Ny pizzeria öppnar i Vasa: "Det har alltid varit min dröm att starta eget"

Med tio års erfarenhet av jobb på flera pizzerior i Vasa har Labinot Vitija bestämt sig för att öppna en egen. Han vill satsa på kvalitet och säger att han är speciellt vass på kebabsås.

Nyhetsbild

Tom från Jungsund startade musikföretag – sprider finlandssvenska låtar på nordiska radiokanaler

KORSHOLM I april, mitt under brinnande coronapandemi, startade musikern Tom Håkans ett företag. När han får en idé väntar han inte.

Nyhetsbild

Österbottniskt företag siktar högt med uppfinning – kan få europeiskt patent

KORSHOLM Företaget KPS solutions i Korsholm har utvecklat ett vagnlås som gör det möjligt att koppla ihop flera kundvagnar. Nu vill ägarna skydda sin uppfinning – i hela Europa.

Nyhetsbild

Hong Kong blev Rusta – nya affären i Vasa öppnar i tysthet

VASA Lågpriskedjan Hong Kongs affär i Vasa har bit för bit bytt skepnad under våren. Affären ska öppna under ny flagg. Men när det kommer att ske är hemligt.

Nyhetsbild

ABB Power Grids investerar i ny produktionslinje i Vasa – skapar 30 nya jobb

VASA ABB Power Grids Finland investerar i en ny produktionslinje i Vasa. Satsningen ger 30 nya jobb.