Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Metsä Boards nya kartongfabrik kan ge 300 nya jobb – vd: "Det blir också en stor indirekt sysselsättning"

De dåliga nyheterna har duggat tätt i Kaskö, men på torsdagen kom Metsä Board med ett glädjebesked som heter duga: Mellan 200 och 300 personer anställs vid den nya kartongfabrik som kan byggas i Kaskö – en investering på över en miljard euro. Om allt går som på räls startar fossilfri produktion av falskartong upp 2026.

Nyhetsbild

Vasa centrum får ny skobutik – Click Shoes öppnar i Rewell: "Levande stad med potential"

VASA I höst öppnar skobutiken Click Shoes i köpcentret Rewell i Vasa. Marjo Saarinen, chef för kedjan, tror på Vasa som handelsplats.

Nyhetsbild

Lounea bygger fibernät i Vasa – Anvia Telecoms tidigare vd leder etableringen

Teleoperatören Lounea från Salo börjar erbjuda fiberanslutningar i Vasa. Direktör för bolaget är Harri Suokko, Anvia Telecoms tidigare vd.

Nyhetsbild

Marianna uppfyller mångårig dröm om en garnbod: "Det är nu eller aldrig – nu är stickboomen så stor"

VASA Marianna Bragges fascination för stickning började med ett par yllesockor till sonen. I många år har hon drömt om en garnaffär. Nu blir den verklighet – men inte i Vasa centrum.

Nyhetsbild

Proagria har startat en fastighetsförmedling – nu lanseras verksamheten på svenska i Österbotten: "Finns en tydlig efterfrågan"

William Berts, ekonomirådgivare på Österbottens svenska lantbrukssällskap, har nyss utbildat sig till mäklare. Nu hjälper han kunder att köpa och sälja gårdar, åkermark och skog.

Nyhetsbild

Fanny i Smedsby förvandlade pappas gamla musikstudio till frisörsalong – nu är hon redo att öppna: "Känns fantastiskt"

KORSHOLM Fanny Pahankala, 27, har haft sin sista dag som mammaledig. Nu är hon redo att jobba igen. Efter mycket slit och planering öppnar hon en egen frisörsalong hemma på gården i Smedsby.

Nyhetsbild

Cenkay blev Roparnäs egen barberare: "Det här är inte bara ett jobb, utan också min hobby"

Cenkay Kaptan är en av tre frisörbröder. Nu har han öppnat egen barberarsalong i Roparnäs. Jag njuter själv av att vara här, säger han.

Nyhetsbild

Lykke öppnar ett eget gym för kvinnor – "Företagare måste slå till när chansen kommer"

Företagare måste slå till när chansen kommer, säger Kati Rapo. Ibland blir det snabba beslut, som nu när Lykke ska öppna ett andra gym i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa får efterlängtad skejtbutik – "Mottagandet har redan varit superbra"

Vasas nya och enda skejtbutik öppnar i augusti. Med butiken vill Oscar Hagen ge något tillbaka till skejtvärlden.

Nyhetsbild

Lena, 64, från Vasa har startat företag som ordnar hållbara resor: "Känns meningsfullt"

Vasabon Lena Johansson, tidvis bosatt i Málaga, tycker inte att vi ska sluta resa. Men vi måste göra det på ett hållbart sätt. I företaget Kidu Travels ordnar hon resor med miljön i åtanke.

Nyhetsbild

Tommi i Vasa föder upp spindlar, skorpioner och tusenfotingar: "Majoriteten av kunderna är kvinnor"

Som 18-åring skaffade Vasabon Tommi Kypärä sin första spindel. I dag föder han upp bland annat spindlar, tusenfotingar och skorpioner som han säljer som husdjur.

Nyhetsbild

Anna öppnade frisörsalong i Petalax – blev överraskad av mottagandet: "Fint med så många positiva hälsningar"

Nybakade kosmetologen Anna Berts öppnade sin egna salong i början av juni. Det är en dröm hon haft i många år och nu tog hon chansen.

Nyhetsbild

Jens Antus öppnar delikatessbutik i Vörå centrum: "En butik jag själv hade velat ha i Vörå"

Passionen för mat blir till yrke när Jens Antus nu slår upp dörrarna till Silverpilen Deli i Vörå centrum. Här ska man kunna handla specialiteter som man inte hittar i dagligvaruhandeln bredvid.

Nyhetsbild

Ali hörde en vän berätta bra saker om Malax – nu har han öppnat en bilverkstad där

MALAX Irakiern Ali Ihsan bor i Vasa men har vänner i Malax. Han hittade en lokal vid Strandvägen och öppnade en egen bilverkstad där.

Nyhetsbild

Foodora har planer på en matbutik i Vasa – nästa steg är att kurirer kör hem elektronik

Det finns utrymme för en Foodora matbutik i Vasa. Det säger Max Börman. Han ser Vasa som en jätteintressant marknad.

Nyhetsbild

Anna i Vasa började sälja smycken förra sommaren – nu är hon med i senaste numret av brittiska Vogue: "Overkligt"

VASA När Vasabon Anna Nguyen öppnade mejlkorgen kunde hon inte tro sina ögon. Brittiska modemagasinet Vogue ville skriva om Luzo Design, företaget som inte ens alla vänner vet om att hon har.

Nyhetsbild

Bästa vännerna Tiia och Jasmine har tagit över grillen i Åminne: "Hit ska folk kunna komma och slappna av"

MALAX Malaxborna Tiia Teräs, 24, och Jasmine Björknäs, 23, umgås varje dag. "Det är nästan som om vi vore tvillingar", säger de. Nu blir de också kollegor när de börjar driva Strandservice i Åminne.

Nyhetsbild

Svenska Voi Technology etablerar sig i Vasa – elsparkcyklar redan på plats i centrum

Konkurrensen om kunder som väljer att ta sig fram med en elsparkcykel i Vasa blir nu hårdare när Voi Technology expanderar sin verksamhet. Elsparkcyklarna kan användas i totalt fem stadsdelar.

Nyhetsbild

Sören öppnar grill på Köklot: "Det här är ett kul sätt att träffa människor"

KORSHOLM Det stod klart för Sören Lundberg att om han ska ta över kioskverksamheten på Köklot vill han också ha matservering. Det kirrade han med hjälp av en foodtruck.

Nyhetsbild

Daniela i Gerby älskar choklad – nu har hon startat eget företag: "Det är som terapi"

VASA Choklad är det bästa Gerbybon Daniela Smeds vet. Hon började tillverka praliner när yngsta dottern var liten. Nu har hon startat ett företag där hon gör helt veganska produkter.

Nyhetsbild

Här klipps bandet i Kilkanens nya fabrik i Vasklot – första motorblocket redo för bearbetning: "Nu börjar det verkliga arbetet"

VASA Det första motorblocket står redo att börja bearbetas. Kilkanens nya fabrik på Reinsgatan i Vasklot invigdes på fredagen.

Nyhetsbild

Härmä rehab etablerar sig i Korsholm – "Det finns inget bättre ställe"

Simhallen avgjorde. På sikt räknar Härmä rehab med att ha en fullskalig rehabiliteringsverksamhet i Smedsby. Det är en stor möjlighet för oss, säger vd.

Nyhetsbild

Nu har Mehmet öppnat sin restaurang i Vasa: "Äntligen"

VASA Vasa har fått ännu en ny restaurang. Mehmet Bekalp har öppnat Memos på Sandögatan. "Hoppas folk gillar det", säger han.

Nyhetsbild

Över 200 nya butiksjobb i Vasa i år: "Det går bra för Vasaområdet – nu är det arbetstagarens marknad"

Nya butiker som etablerar sig i Vasa ger mer än 200 nya jobb inom handeln i år. Det är arbetstagarens marknad nu, säger personaldirektör.

Nyhetsbild

SE BILDER: Nu har Fröj öppnat i Vasa: "Känns bra – jag är nöjd"

VASA Mattias Åhman och hans kollegor har redan hunnit servera mat till de första gästerna. Restaurangen Fröj, syster till Hejm, öppnade på Hovrättsesplanaden i Vasa centrum i torsdags.

Nyhetsbild

Prime Capital diskuterar redan med partner som kan bygga och driva 150-miljonersanläggning i Kristinestad

Vi är inte här för att ödsla tid, varken vår eller er, säger toppdirektör på Prime Capital. Förhandlingarna om partnerskap och markavtal för en vätgasanläggning på 100 megawatt har redan startat.

Nyhetsbild

Många nya matställen öppnar i Vasa centrum – konkurrensen hårdnar men: "Det sporrar företagarna att bli bättre"

VASA Meri, Fröj, El Diablito, Memos … Nya restauranger öppnas på löpande band i Vasa centrum. Kampen om kunderna blir hårdare, men det gynnar också krögarna, tror Peter Björk på Hanken.

Nyhetsbild

Nytt varuhus öppnar i bekant lokal i Klemetsö: "Vasa blir startskottet för vår expansion i Finland"

Österbottningarnas rykte som hemmafixare är en bidragande orsak till att en stor svensk kedja väljer att öppna sitt första Finlandsvaruhus i Vasa. Etableringen ger 20 nya jobb.

Nyhetsbild

David vill bjuda Vasaborna på äkta tacos – nu öppnar han en mexikansk restaurang på sin favoritgata: "Min nya baby"

VASA När David Ortiz säger "tacos" tänker många på den frasiga texmexvarianten. Han menar något helt annat. I restaurangen El Diablito får Vasaborna smaka genuin, hemlagad mexikansk mat.

Nyhetsbild

Hang och Aleksi öppnade koreansk restaurang i Vasa: "Vi blir så glada när vi ser att folk vill äta upp hela maträtten"

VASA Hang Ojala flyttade från Hanoi till Vasa för tre år sedan. Där träffade hon sin man Aleksi. Nyligen öppnade de en koreansk restaurang ihop där kyckling och öl är en av paradrätterna.

Nyhetsbild

Jonas öppnar skönhetssalong i Gerby – i kiosken där han handlade godis som barn: "Känns som hemma"

VASA När Jonas Kesti var liten köpte han lösgodis i Gerbykiosken. Nu gör han skönhetsbehandlingar där med Sophia Hudd. I salongen är det större chans att få höra hårdrock än porlande vatten.

Nyhetsbild

Ny affär öppnade i Vasa centrum – "Det är en efterlängtad butik"

Vasa centrum har fått en nykomling. Den danska kedjan Normal öppnar fem affärer i Finland på en dryg vecka nu – en av dem i Espen.

Nyhetsbild

Snöskor är Vasabon Rolands grej – nu har han startat företag: "Är tokig i naturen"

VASA VIDEO. Vasabon Roland Bäck, med rötterna i Larsmo, har vandrat med snöskor i 20 år. När han blev arbetslös bestämde han sig för att göra det han tänkt på länge: starta friluftsföretag.

Nyhetsbild

Nu öppnar klädbutiken Vila i Espen – Annabella väntar med spänning på kunderna: "Blir roligt att se deras reaktioner"

VASA Företagaren Annabella Kaski har sett fram emot det här länge. Nu får hon äntligen öppna dörrarna till klädbutiken Vila i Espen i Vasa. Det känns underbart och spännande, tycker hon.

Nyhetsbild

Här ska de bygga upp fiskmjölsfabrik – "Kan användas till allt från kosmetika till kosttillskott"

Strömming och vassbuk ska förvandlas till fiskmjöl och -olja av livsmedelskvalitet i Kaskö. Anders Granfors och Jonathan Hast investerar i en fabrik, som ska ge råvara för allt från kosmetika till kosttillskott – och förhoppningsvis ge upphov till nya produkter som vi inte ännu känner till.

Nyhetsbild

Närpes fick ny krog i förvandlat centrumhus – "En gammal dröm har gått i uppfyllelse"

Efter 30 år till sjöss tog Kent Krook i land på Strandhovet. Fem år senare har han ankrat i Grönviks hus. Med nyöppnade La Taverna uppfyller han en gammal dröm om egen restaurang i Närpes centrum.

Nyhetsbild

Jan i Vasa har startat företag med gulligt namn – tänker göra Nallebjörn till en kreativ studio: "Vill ta ut alla svängar"

VASA

Exakt vad Vasabon Jan Lindholm jobbar med är hans mamma osäker på. Klart är i alla fall att han är mångsidig. I nygamla företaget Nallebjörn får Jan utlopp för sin kreativitet.

Nyhetsbild

Pinchos har gjort succé i Norden – nu vill kedjan öppna i Vasa: ”Vi är jätteintresserade”

VASA Svenska restaurangkedjan Pinchos, som också finns i Åbo och Umeå, vill etablera sig i Vasa. Nu letar man efter en företagare. Regionen är spännande, säger marknadschefen Viveca Järhult.

Nyhetsbild

Nu skruvar Khalid i sin egen verkstad – "Känns bra att ha öppnat, men än finns problem"

MALAX Den mer än 60 år gamla bilverkstaden i Långåminne har fått nytt liv. Här har bilmekanikern Khalid Jasim startat sitt företag.

Nyhetsbild

En vd är svärson till indisk stålmagnat – den andra är geolog från Åbo Akademi

Epsilon Advanced Materials vd är svärson till en indisk stålmagnat. Grafintecs vd är utbildad geolog från Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Vasa får en ny restaurang med hälsosam mat från Medelhavet – ägaren Mehmet: "Jag vill göra folk lyckliga – det är mitt mål"

VASA Mehmet Bekalp har jobbat med mat i hela sitt liv. Det är det han älskar och kan. I vår öppnar han en helt egen restaurang, Memos, i Vasa. Han vill att folk ska känna sig som hemma där.

Nyhetsbild

Inkört ställe fick nytt café när Kjell hittade rätt i Solf – "Här vill jag förverkliga min dröm"

En ny företagare serverar kaffet på Strandvägen i Solf. Snart blir det både café och grill. "Vi ska göra så god grillmat att folk kommer hit", säger Kjell Harju.

Nyhetsbild

Tomas och Alexandra öppnar fotoaffär i Malax – har redan fått önskelista från kunderna

Två gånger har Tomas Baliukonis hunnit bli permitterad under coronapandemin. Det blir ingen tredje gång. Nu har han blivit företagare.

Nyhetsbild

"Oravais har ett fantastiskt bra läge" – nytt företag etablerar sig i före detta husfabriken

Vörå kommun har köpt den 12 000 kvadratmeter stora fastigheten i Oravais. Ett nytt företag som vill bli Skandinaviens ledande komposittillverkare ska etablera sig i den.

Nyhetsbild

Klart: Fortum och Helen investerar för 360 miljoner euro i Närpes och Kristinestad

Med en totalkapacitet på 380 megawatt blir projekthelheten Tjöck-Pjelax-Böle den tredje största vindkraftsparken i Finland. Och det ska gå undan – samtliga 56 turbiner ska stå driftsklara våren 2024.