Ekonomi

Företagsetableringar

Nyhetsbild

Näringsminister Mika Lintilä om Plug Power: "Folk förstår sig inte i allmänhet på hur stora saker det handlar om"

KARLEBY Plug Power som ska storsatsa i bland annat Karleby har gått på förlust sedan starten 1997. Detta har väckt debatt om bolagets trovärdighet, men näringsminister Mika Lintilä (C) säger att alla har gjort sina hemläxor.

Nyhetsbild

Amerikanska Plug Power gör miljardinvestering i Karleby och Kristinestad – flera tusen nya jobb

Karleby, Kristinestad och Borgå blir mål för en ny vätgasindustri. Investeringen är stor inte bara ur finländska, utan rentav europeiska, mått mätt.

Nyhetsbild

Jätteinvestering planeras i Karleby – "Vi är stolta över att vara en föregångare inom den gröna omställningen"

KARLEBY Det amerikanska företaget Plug Power Inc. planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland. En av dem ska placeras i Karleby, de övriga i Kristinestad och Borgå.

Nyhetsbild

Familjen Stoyanov har öppnat en bulgarisk matbutik i Vasa – "Välkomna alla!"

VASA Nu går det att köpa stora tomater, kebapche och andra läckerheter från Bulgarien på Handelsesplanaden i Vasa. Dimitar, Yanka och Valentin Stoyanov hoppas på många kunder i familjens matbutik.

Nyhetsbild

Rolf och Barbro har jobbat med transporter hela livet – nu öppnar de grillrestaurang i Vasa: "Det här är så kul"

VASA Det anrika gatuköket på Handelsesplanaden i Vasa stängde i höstas. Nu öppnar restaurangen igen. Gerbyborna Rolf och Barbro Kuula såg uthyrningsannonsen i sista sekunden.

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Sundombon Axel, 14, säljer exotiska snacks i sin webbshop – "Roligt och lärorikt"

Det började med graffitiprodukter, men sedan ett halvår tillbaka säljer Axel Thors ätbart på sin webbshop. I sortimentet hittas bland annat chips, godis och lemonad.

Nyhetsbild

Sexbarnsmamman Daniela förvandlade sitt barndomshem till turistattraktion

Tänk vilken lyxig uppväxt jag hade vid havet, konstaterar Daniela Ingves. Nu vill hon ge turisterna samma möjlighet genom Skatan Tupa.

Nyhetsbild

Svenska kedjan Pinchos har fortfarande planer för Vasa: "Vi vill gärna öppna där nästa vår"

VASA Pinchos, eller Pincho Nation som är varumärket utanför Sverige, har inte gett upp tanken på att öppna en restaurang i Vasa. Det saknas bara någon som vill driva den.

Nyhetsbild

Ny klädbutik öppnade mitt i centrum: "Jag ser fram emot att se kunderna gå över torget klädda i våra kläder"

Välkomna! Butikschefen Hanna-Maria Karhu vinkar glatt och ställer reklamskylten utanför dörren vid Nedre torget. En omfattande renovering är klar. En tidigare kontorslokal har byggts om till klädbutik.

Nyhetsbild

Afry satsar hårt på Vasaregionen och nyanställer: "Blivande ingenjörer med intresse för miljö speciellt välkomna"

Planerings- och konsultbyrån Afry med ett brett utbud av tjänster för industrin tror på Vasaregionen framtid och satsar hårt i synnerhet på den gröna omställningens tekniska lösningar.

Nyhetsbild

Sofia jobbar med människans bästa vän i sin nya salong – samtidigt som hon studerar till hundtrimmare

Med två egna hundar som behöver friseras låg det nära till hands för Sofia Wahlgren att utbilda sig till hundtrimmare. Nu har hon öppnat hundsalongen Paws & Bubbles i Pörtom.

Nyhetsbild

Klädaffär öppnar i Dragnäsbäck i dag: "Vi vill skapa känslan av att man är utomlands"

Från utsidan ser den vita byggnaden på Pohjolagatan ut som en vanlig industrifastighet. Men bakom garagedörren öppnar sig en annan värld – lifestylebutiken Bypias.

Nyhetsbild

Investeringstornado banar väg för tusentals jobb – "Historiska siffror för Österbotten"

Batterier, vätgas, vind- och solkraft, kartong... En investeringstornado sveper fram över den österbottniska kusten, enligt handelskammaren, som räknar med flera tusen nya jobb. "Företagen vill ha grön energi, och det har vi" säger direktör Mikael Hallbäck.

Nyhetsbild

Sydösterbottniska företag hoppas det blir en kartongfabrik – "En injektion för bygden, bara vi hittar arbetskraften"

Simons Infra är ett av många företag som tar del av Metsä Boards planer för Kaskö. Ett mammutprojekt är det, om kartongfabriken förverkligas. Men de, och många andra, vill gärna vara med på ett hörn.

Nyhetsbild

Metsä Boards planerade kartongfabrik i Kaskö kan bli landets största byggnad – med en golvyta på 300 000 kvadratmeter

En total golvyta på 300 000 kvadratmeter, 150 000 kubikmeter betong som ska gjutas på plats och miljoner kubikmeter med jordmassor som ska transporteras. Det är stora siffror på det som kan bli Finlands största byggnad – i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu får biblioteket ett kafé igen – Klod Monther tar över som företagare: "Jag är så ivrig att sätta igång"

Kaféet i huvudbiblioteket i Vasa har stått tomt i över ett år. Nu tar Klod Monther över som företagare. En dröm hon haft länge går i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Ny discgolfaffär öppnar i Jakobstad – blir mer än en butik: "Kom hit och träffa likasinnade för att diskutera sporten vi älskar"

JAKOBSTAD På lördag öppnas dörrarna till en helt ny butik i Jakobstad. Männen bakom Fullflight vill att alla som har ett intresse för frisbeegolf, eller snarare discgolf, ska ha möjlighet att utöva sporten.

Nyhetsbild

Katja, Malin och Anna har öppnat det gamla bankhuset i Solf – ”Äntligen liv och rörelse i centrum igen”

Delar av den gamla banklokalen i Solf har stått tom ett par år. Men nu har Katja Majaniemi, Malin Sandvik och Anna Ros flyttat in med sina företag.

Nyhetsbild

Äntligen har Solf ett bageri igen – Anna Ros bytte jobb från tandtekniker till konditor

Nu har Lyckans bröd flyttat in i sin lokal mitt i Solf. Kunderna har redan hittat bageriet och fler kan komma på öppningen, säger Anna Ros: – Det finns något gott att äta.

Nyhetsbild

"Bra tidpunkt att komma ut på marknaden", säger vd – Kelibers storbygge har startat

KARLEBY Bygget av Kelibers litiumraffinaderi i Karleby har startat. Inom två år ska anläggningen stå klar och förädla litium för bilindustrins behov.

Nyhetsbild

Ännu hemligt exakt var Sokos öppnar – vd vill ändå lyfta lite på locket: "Det har varit så vilda gissningar"

VASA Sokos öppnar en butik i köpcentret Rewell i Vasa nästa vår. Det vet vi med säkerhet nu. Men KPO:s vd Kim Biskop är fortfarande förtegen om detaljerna.

Nyhetsbild

Klart: Här öppnar Sokos i Vasa

VASA För en månad sedan stod det klart att Sokos återvänder till Vasa. Nu avslöjar KPO:s vd Kim Biskop var varuhuset kommer att finnas. Tidpunkten för öppningen preciseras också.

Nyhetsbild

Irländaren Trevor i Karperö slipar knivar i sin bil – "Allting blir lättare med en vass kniv"

Kärleken fick Trevor Collier att flytta till Österbotten för 18 år sedan. Efter många år som styckare vid Snellmans fick han en idé. I höstas köpte han en begagnad skåpbil och gjorde den till ett sliperi på hjul som kan åka vart som helst.

Nyhetsbild

NTM-centralen om kartongfabriken i Kaskö: Konsekvenser för vattendragen och trafiken oroar mest

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett sitt utlåtande om MKB-programmet för Metsä Boards planer på en kartongfabrik i Kaskö. Speciellt konsekvenserna för vattendragen bekymrar dem som lämnat in åsikter, och även myndigheterna.

Nyhetsbild

Sari, Hanne-Mari och Carita säljer glasögon i ny affär – optikeraffären blev granne med ögonsjukhuset

VASA Sedan årsskiftet har Vasa en ny optikeraffär. I samma lokal som ögonsjukhuset Pilke finns nu även Tuike.

Nyhetsbild

I maj kommer de första gästerna till nya Kalles Inn Resort – Katja Ekman: "Vi har drömt om det här stället i flera år"

KORSHOLM Familjen Ekman köpte Kalles Inn i höstas. Katja Ekman, som ska driva stället, väntar spänt på öppningen. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Nyhetsbild

BILDER: Mäklaren Jessica blir krögare – hon och sambon Jukka väcker liv i herrgården i Merikart där hon cyklade förbi som barn

VASA Jessica Forsström, 42, har lämnat mäklaryrket och sambon Jukka Ketola, 51, har sagt upp sig från it-jobbet. Nu satsar de stenhårt på livet som krögare i Golkas herrgård som Jukka har rustat upp.

Nyhetsbild

Video: Fartfylld safari med hundspann på Huskybackan – "Vill dela vårt hundliv med andra"

Man behöver inte åka till Lappland för att köra hundspann. Vid vägens slut i Västanträsk bor familjen Jutila-Nyman och deras tio alaskan huskies som hoppar jämfota på alla fyra i sin iver att få dra iväg med sin förare.

Nyhetsbild

Snart öppnar en ny restaurang i Vasa – "Namnet hedrar områdets historia"

Brändö blir snart en restaurang rikare. Bakgrundskrafterna är samma som bakom ett annat uppmärksammat projekt: nybygget på Universitetsstranden 7.

Nyhetsbild

Sokos kommer till Vasa – KPO:s vd Kim Biskop: "Det här har många väntat på"

VASA På torsdagen kom handelslaget KPO med en pangnyhet. Varuhuset Sokos återvänder till Vasa. Etableringen är en symbol för tron på kärncentrum, säger Max Jansson, vd på Visit Vasa.

Nyhetsbild

Få privatpersoner hade åsikter om kartongfabriken – om en månad vet vi hur kritiska de var

Tiden att lämna in åsikter om MKB-programmet för Metsä Boards fabriksplaner har gått ut.

Nyhetsbild

Finländskt teknikbolag intresserat av Kanäs industriområde – "Det skulle ge ett klart lyft för Nykarleby"

NYKARLEBY Ett finländskt aktiebolag vill teckna ett ettårigt reserveringsavtal med Nykarleby stad för att utreda om Kanäs industriområde uppfyller behoven för verksamhet.

Nyhetsbild

Tillbehör till jordbruksmaskiner, bil och jakt – Nisse Björklund öppnar ny affär i Sydösterbotten

Redan när Nisse Björklund flyttade till Närpes ville han och frun Sofia öppna en butik med reservdelar och tillbehör till jordbruksmaskiner. Tio år senare föll alla bitar på plats.

Nyhetsbild

Metantillverkning skulle ge uppsving i Kristinestad – men frågor finns kring transporter och bebyggelse

Långtradare i Tyskland ska tankas med syntetisk metan från Kristinestad. Men vilka är riskerna för lokalbefolkningen då brandfarliga ämnen ska transporteras och hanteras i Kristinestad? Frågor ställdes när MKB-programmet presenterades på tisdagen.

Nyhetsbild

Fullsatt då Metsä Board mötte publiken i Kaskö – planer på kartongfabrik får också kritiska frågor

Salen i Bladhska gården i Kaskö räckte inte till. Publikintresset var så stort vid Metsä Board-infot för allmänheten. Miljökonsekvenser av en planerad fabrik var temat, och publiken både välkomnade och ifrågasatte.

Nyhetsbild

Grafik: Massor med el behövs för att göra metan i Kristinestad – så här går det till

Ingredienser: Koldioxid, vatten och el från vindkraft. Affärsmodellen: Framställa grön syntetisk metan för kunder i Mellaneuropa. Läget just nu: Det tyskägda bolaget Koppö Energia har ett MKB-program som visar de stora planerna i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kartongfabriken i Kaskö kan bli större – och då ökar både sysselsättning och miljöbelastning

När planerna på en kartongfabrik i Kaskö avslöjades nämndes en produktion på 800 000 ton per år. Men Metsä Board utreder om fabriken kan göras ännu större, till hela 1,2 miljoner ton, vilket ytterligare skulle öka bland annat hamntrafiken.

Nyhetsbild

Ny klädkedja öppnar butik i centrum: "Vasa är en trendig stad där många följer med modet"

I maj kommer klädkedjan Nanso att öppna butik vid torget i Vasa. Företaget tror på staden, där många stamkunder redan finns.

Nyhetsbild

Krockade elbilar ska stabilisera elnätet – prövas ut vid gammal möbelfabrik i Esse i sommar

Pedersöre testbädd när nordisk reservdelskedja kopplar första containern med batterier från utdömda elbilar till nätet.

Nyhetsbild

Därför satsar åländska Flexens en halv miljard på storindustriområdet – "Många faktorer avgjorde till Karlebys fördel"

KARLEBY Norra Europas största kluster för oorganisk kemi finns på storindustriområdet i Karleby. Den statusen kommer att förstärkas ytterligare i och med Flexens massiva investering som uppskattas uppnå över 500 miljoner euro.

Nyhetsbild

Beamex öppnar i Kina – marknaden en av de viktigaste för bolaget

JAKOBSTAD Företaget Beamex från Jakobstad har startat ett dotterbolag i Shanghai i Kina. Asien ser bolaget som ett viktigt framtida område.

Nyhetsbild

Första ronden för Metsä Boards kartongfabrik till Kaskö är i gång – MKB-processen har inletts

Metsä-Board har lämnat in miljökonsekvensbedömningen för en ny kartongfabrik i Kaskö. Nästa vecka ska Södra Österbottens NTM-central offentliggöra programplanen och 24 januari ordnas en träff för allmänheten.

Nyhetsbild

Norskt stålverk för miljarder ser ut att byggas i Ingå – ryktet om Vasa som etableringsort var fel

Miljövänligt stål behövs i bilindustrin. Blastr Green Steel vill börja tillverka det i Ingå i slutet av 2026. Det finns kopplingar till Freyr Battery.

Nyhetsbild

Helomvändning för Lady Line Ritz – fortsätter i Vasa med ny ägare

Det såg mörkt ut för Lady Line Ritz, kvinnogymmet i Vasa centrum. Vid årsskiftet skulle gymmet stänga för gott, men så blir det inte.

Nyhetsbild

Ny restaurang öppnar i Vasa centrum efter nyår – "Har väntat så länge på detta"

Restaurangen blir den internationella franchisekedjans sjuttonde i Finland.

Nyhetsbild

Malaxbon Annika, 32, har byggt hus, vägar och bostadsområden – nu driver hon eget företag: "Viktigt att ha roligt på jobbet"

MALAX Annika Ulfvens älskar att planera byggprojekt, men håller också gärna i hammaren själv. Hon har byggt två egna hus – ett finns i Åminne där hon bor nu.

Nyhetsbild

Ny ingenjörsbyrå etablerar sig i Vasa  – ska rekrytera 2–3 i vår

Ingenjörsbyrån Entop öppnar kontor i Vasa. Rami Nevala ansvarar för etableringen. Byrån siktar på att nyanställa i vår. 

Nyhetsbild

Ny tatueringsstudio öppnade på paradplats i Vasa

En lite annorlunda tatuerings- och piercingstudio har öppnat i Vasa. Stora fönster och paradplats på Handelsesplanaden gör att allt sker inför öppen ridå.

Nyhetsbild

Cassandra och Emma har öppnat frisörsalong i Vasa centrum: "Vi har inte hunnit smälta det än"

VASA Cassandra Airenne och Emma Nordstedt rörde sig i samma kretsar hemma i Vörå, men blev vänner på riktigt när de jobbade ihop i Vasa. Nu har de startat en frisörsalong på Hovrättsesplanaden.

Nyhetsbild

Jättesatsning i Karleby – Finlands största vätgasanläggning planeras på storindustriområdet

En vätgasanläggning som blir Finlands största planeras på storindustriområdet i Karleby.