Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Vasa får nytt café – i höst öppnar Pharmacy House i Kyrkoapotekets lokaler

VASA I april flyttade Kyrkoapoteket ut. I höst flyttar Pharmacy House in. Det nya stället på Hovrättsesplanaden är inte bara ett café, utan också ett bageri.

Nyhetsbild

Amazon har påbörjat lansering i Sverige

Efter åratal av spekulationer meddelar den amerikanska e-handelsjätten Amazon att företaget har "påbörjat" lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se.

Nyhetsbild

Northvolt får miljonlån för batterifabriken i Skellefteå

Nordiska investeringsbanken ger ett tioårigt lån på 39 miljoner euro för bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Nyhetsbild

Nu finns Airbnb för hästar – österbottningar skapade app som gör succé i Sverige

Nu är det mycket enklare för hästägare att hitta stallplats när de reser. Bröderna Filip och Joakim Kronqvist från Nykarleby har lanserat en app som snabbt blivit populär, särskilt i Sverige.

Nyhetsbild

Sluten fiskodling till Härmä – Nu söker man miljötillstånd

En cirkulär fiskodling där vatten renas och används på nytt planeras till Alahärmä. Företaget söker nu miljötillstånd för att bygga anläggningen.

Nyhetsbild

Här växer Vasas nya Prisma fram – ett jätteprojekt: "Stort för Vasaregionen"

VASA Bygget av nya Prismavaruhuset i Liselund går snabbt framåt. Handelslaget KPO, som gör sin största investering i historien, hoppas kunna öppna butiken om drygt ett och ett halvt år.

Nyhetsbild

Rollboys vill se en grönare framtid – "Elskotrar är ett bra alternativ"

VASA I somras kläcktes iden. I vintras grundades företaget. Nu har den första leveransen kommit till Vasa. Rollboys vill ge finländarna eldrivna alternativ till traditionella färdmedel.

Nyhetsbild

Vasco blir företagare och tar över köttdisk i Saluhallen – "En dröm går i uppfyllelse"

Vasco Borralho tar över anrika Löfmarks köttdisk i Saluhallen. Han har jobbat i restaurangbranschen i 25 år. Mat är hans stora passion.

Nyhetsbild

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

Mat är hans stora passion. Vasco Borralho tar över den anrika köttdisken i Saluhallen. Han har jobbat i restaurangbranschen i 25 år.

Nyhetsbild

Ny pizzeria öppnar i Vasa: "Det har alltid varit min dröm att starta eget"

Med tio års erfarenhet av jobb på flera pizzerior i Vasa har Labinot Vitija bestämt sig för att öppna en egen. Han vill satsa på kvalitet och säger att han är speciellt vass på kebabsås.

Nyhetsbild

Tom från Jungsund startade musikföretag – sprider finlandssvenska låtar på nordiska radiokanaler

KORSHOLM I april, mitt under brinnande coronapandemi, startade musikern Tom Håkans ett företag. När han får en idé väntar han inte.

Nyhetsbild

Österbottniskt företag siktar högt med uppfinning – kan få europeiskt patent

KORSHOLM Företaget KPS solutions i Korsholm har utvecklat ett vagnlås som gör det möjligt att koppla ihop flera kundvagnar. Nu vill ägarna skydda sin uppfinning – i hela Europa.

Nyhetsbild

Hong Kong blev Rusta – nya affären i Vasa öppnar i tysthet

VASA Lågpriskedjan Hong Kongs affär i Vasa har bit för bit bytt skepnad under våren. Affären ska öppna under ny flagg. Men när det kommer att ske är hemligt.

Nyhetsbild

ABB Power Grids investerar i ny produktionslinje i Vasa – skapar 30 nya jobb

VASA ABB Power Grids Finland investerar i en ny produktionslinje i Vasa. Satsningen ger 30 nya jobb.

Nyhetsbild

Bilkedjan Saka till Vasa – öppnar i Stenhaga med 8 anställda och 100 bilar

VASA Skyltningen är på plats. Det som saknas är bilarna och personalen. Bilkedjan Saka öppnar i Stenhaga i Vasa i juni. Då fylls lokalen med cirka 100 bilar och 7–8 anställda.

Nyhetsbild

Patricia slog sig in i tuff bransch – nu vill hon etablera sitt företag i Österbotten

VASA Nedervetilbon Patricia Brännkärr flyttade till Åbo och startade företaget Brändivaate. Nu satsar hon på Österbotten tillsammans med Anna Fanth. De har stora förhoppningar, särskilt på Närpes.

Nyhetsbild

Afrikansk matbutik öppnar i Smedsby – "Jag vill inspirera afrikaner att starta företag"

KORSHOLM Catherine Mutiganda vill vara närmare sina kunder. Hon har flyttat sin afrikanska mataffär från Vasa centrum till Smedsby.

Nyhetsbild

Trög nystart i Nykarleby: "Vi måste ha fler kunder"

NYKARLEBY Restaurang Karlen var tänkt som en nystart för Bilal Göz med familj. Men som nyöppnad restaurang mitt i coronakrisen är det svårt att få kunderna att räcka till.

Nyhetsbild

Puuilo öppnar i Klemetsö i Vasa – Waasa Kiinteistöt bygger nytt

VASA Ett år efter att Puuilo öppnade i Karleby är det dags för en etablering i Vasa. Kedjan öppnar i Klemetsö i början av 2021. Butiken sysselsätter 17-20 personer.

Nyhetsbild

Ny läkarstation öppnar i Smedsby: "Vi vill att människor ska må bra"

KORSHOLM Vasabon Marta Backlund vill inte att folk ska hamna i kläm i vården. Nu öppnar företaget Wellmedic, där hon är vd, en läkarstation i Smedsby där människovärdet ska vara i fokus.

Nyhetsbild

Nytt kafé vid gågatan i Vasa – "Det är stans bästa plats"

VASA Butiker försvinner, serviceföretag kommer i stället. Bara coronarestriktionerna ger med sig får Vasa centrum ett nytt kafé.

Nyhetsbild

Första tankfartyget angör Kanäs nästa vecka – oljelagret fylls helt med sju fartygslaster

Nästa vecka angör ett tankfartyg hamnen i Kanäs för att lossa den första lasten av dieselolja i oljelagret som Uusikarleby Tank Storage numera hyr och tagit över driften av efter Nykarleby stad.

Nyhetsbild

Ny kedja öppnar i ny lokal vid gamla busstationen i Vasa

NYBYGGE En stor inhemsk affärskedja som inte tidigare finns i Vasa öppnar mittemot gamla busstationen i början av nästa år. Bygget börjar i sommar.

Nyhetsbild

Klart för byggstart – betongelementbolag ska bygga nytt i Lepplax

PEDERSÖRE Byggtillståndet är klart för nya hallen i Lepplax. Nu hänger flytten från Larsmo för BCE Perustus på att företaget får sålt sin lokal i Larsmo.

Nyhetsbild

Det gamla svinhuset i Klemetsö blir hyrlager

VASA De gamla grisbåsen har fått ge rum för nya förråd i Klemetsö Svinhus. Den skyddade byggnaden har genomgått en omfattande renovering.

Nyhetsbild

Vasaföretag vill slå sig in på kombucha-marknaden – med österbottniska råvaror

"Tillverkat i det soliga Vasa" står det på etiketten till drycken som tillagas enligt ett hemligt recept. Wasa Fools Paradise gör kombucha och har målet att bli större – mycket större.

Nyhetsbild

Nykarleby speedar upp för företagsetableringar – nya företagare lockas till staden

Såväl staden som privata aktörer jobbar aktivt och på bred front för att bädda för nya företag i Nykarleby. Under våren bjuder man in både företagare och investerare till småstaden.

Nyhetsbild

Nu kan Petalaxborna tanka i byn igen – "Hela byn var engagerad"

PETALAX Petalax har en egen bensinstation igen efter en paus på ett halvår. Officiell öppning blir det om en vecka.

Nyhetsbild

Sebastian Helsing expanderar – flyttar måleriet från Vörå till Nykarleby

NYKARLEBY Som 24-åring startade Sebastian Helsing upp ett måleri intill husknuten i Tuckor, Vörå. I dag, elva år senare, har måleriet för länge sedan vuxit ur hallen. Därför flyttar Helsing hela verksamheten till en ny industrihall i Nykarleby.

Nyhetsbild

Karleby får egen skivaffär igen – "Det känns som helt rätt läge nu"

KARLEBY Efter en paus på över ett decennium kommer Karleby ha en egen skivbutik snart igen. 33 1/3 rpm öppnar sina dörrar i april och ägarna hoppas på ett stöd från hela regionen.

Nyhetsbild

KPO visade skiss på nya Prismacentret i Vasa – så här ska det se ut

Handelslaget KPO har publicerat en skiss på nya Prisma som ska byggas i Liselund, Vasa. Investeringen är den största i KPO:s historia.

Nyhetsbild

En arbetsplats ska vara mera än ett jobb – Tim Wallin fick nog och grundade eget

JAKOBSTAD Dåligt ledarskap ledde till att Tim Wallin startade eget. Företaget Gambit har i dag 30 anställda. Nu siktar man på kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

Över 2 000 fler nyregistrerade företag 2019 efter att kravet på aktiekapital slopades

Det slopade kravet på kapital har ökat aktiebolagens popularitet.

Nyhetsbild

Gambit öppnar kontor i Jakobstad – vill komma närmare kunderna

JAKOBSTAD Vasabaserade företaget Gambit som producerar digitala tjänster till exempel mobil-appar etablerar fysiskt kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

De öppnar två nya gym i Black Jack-huset – målet är en egen gymkedja

VASA Vasaborna Johanna och Kalle Mattila tror det finns rum för två gym till i Vasa.  – Det underlättar när vi kan dela på personal och ledning, säger Johanna Mattila.

Nyhetsbild

De öppnar kaxig bilaffär i Nykarleby – bilhandel ny del i nytt holdingbolag

NYKARLEBY August Strandberg och Christoffer Sirén slår ihop sina verksamheter i holdingbolaget NY Group. Hörnstenarna är företagskonsultering, maskinhandel och en tjusig bilaffär i Nykarleby.

Nyhetsbild

Elementfabrikens dagar är räknade – KPO river för ett nytt Prisma i Vasa

VASA Skogen är borta och grävmaskinerna arbetar. Nästa vecka får KE Nymans gamla elementfabrik rivas för att ge plats för Prisma i Liselund.

Nyhetsbild

Ny thailändsk restaurang slog upp dörrarna på Brändö

VASA Korat Vaasa är Ueangkham Kaatajas och Chomwita Wattanaklangs första egna restaurang. De är glada över att nu kunna utöka lunchutbudet på Brändö med thaimat.

Nyhetsbild

Ivonne och Erica tror stenhårt på sin företagsidé och söker finansiering: "Målet är 10000 euro"

Vasaborna Erica Nieminens och Ivonne Ruiz Olates företagsidé: Hyr dina festplagg, i stället för att äga dem. Du behöver inte ens tvätta dem.

Nyhetsbild

Marjo och Jessica vill blåsa nytt liv i fastighetsbranschen: "Många köpare är födda på 90-talet – och dem vill vi nå"

VASA Mäklarbranschen luktar lite för mycket åttiotal. Nu är det dags för något nytt, tycker Marjo Huhmarsalo och Jessica Forsström på nystartade fastighetsbyrån Door Lkv i Vasa.

Nyhetsbild

Herrmodekedjan Volt öppnar butik i Vasa: "En självklarhet"

VASA Norska kedjan Volt, som säljer mode för män, har länge letat efter en lokal i Vasa. Nu är man redo för öppning. "Vasa har alltid varit en nål på kartan för oss", säger vd:n Toni Collin.

Nyhetsbild

Så kan batterifabriken i Karleby se ut

KARLEBY Vasa gick bet på Teslas batterifabrik men i Karleby tror man hårt på en egen gigafactory. Plats att bygga på finns reserverad på Kronobyåsen.

Nyhetsbild

Tillsammans vill de ge Petalax bränsle igen – ”Jag skulle helst tanka här på julafton”

PETALAX Fyra månader utan bensinstation och lunchcafé. Så vill man inte ha det i Petalax. Nu finns aktiebolaget Petalax Proina med bränsle som första prioritet.

Nyhetsbild

Master Chef-vinnare ville bort från it-branschen – nu öppnar han hamburgerrestaurang i Vasa

VASA På bara två år har hamburgerkedjan Social Burgerjoint öppnat åtta restauranger. På torsdagen stektes de första hamburgarna i Vasa.

Nyhetsbild

Händer i dag: Ideapark i Seinäjoki öppnar – blir stor utmaning för stadskärnan

Tio fotbollsplaner med affärer öppnar i dag i Seinäjoki, eller strax utanför. Det blir en utmaning för stadskärnan, men den har förberett sig.