Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Benjamin startade eget vaktbolag i Jakobstad – "Styrkan ligger i det lokala"

JAKOBSTAD Benjamin Hakala beslöt att starta Axia Security Service i Jakobstad då bevakningsföretaget han jobbade som anställd vid såldes till Securitas.

Nyhetsbild

Saku och Tapani fick sin idé under en resa – "Asiatiska hamburgare med skandinavisk tvist"

VASA I helgen slår Saku Railio, Benjamin Smith och Tapani Hovi upp dörrarna till sitt helt nya matställe som erbjuder asiatiska smaker med en skandinavisk tvist.

Nyhetsbild

Solita till Vasa – söker svenskspråkiga it-experter

VASA It-företaget Solita söker experter till Vasa. Svenskspråkiga intresserar. Kontoret är en hub, ett lätt kontor, enligt Solita.

Nyhetsbild

Familjeföretag öppnar mataffär i Solf – "Den ska passa byn och Solfborna"

KORSHOLM Erfaren köpman startar nytt i Solf. Mats Grönlund ser fram emot att slå upp dörrarna, men innan dess är det mycket som ska göras.

Nyhetsbild

Gamla Halpa-Hallihusets bosatta kan andas ut – nu har deras nya närbutik öppnat: "Den ser fräsch ut"

VASA Hur många som besökte Vasas nya S-market på torsdagen kan butikschefen Tommi Lehmus inte svara på. Men: – Kön ringlade lång då vi öppnade, säger han.

Nyhetsbild

Rasmus Holm importerar bilar från Japan – bilarna ska fylla strikta kriterier

KORSHOLM Japaner tar hand om sina bilar, vägarna är högklassiga och japaner är att lita på. Det är några orsaker till varför Rasmus Holm i Korsholm valde att börja importera bilar från Japan.

Nyhetsbild

Historisk byggnad blir glasskiosk – Mathias ser fram emot sommaren: "Det här trodde vi inte för en vecka sedan"

VASA En splitterny glasskiosk öppnar i ett jättegammalt Vasahus. Och det sker med snabba ryck: – Tanken är att vi öppnar helt i morgon torsdag, säger Mathias Niemi.

Nyhetsbild

Karperöbon Fanny odlar mikrogrönt i uthuset – hobbyn har växt till ett företag

Coronapandemin fick Fanny Åman att odla som aldrig förr. Plötsligt hade hon odlat mer än vad familjen mäktade äta. Lösningen blev företaget Örens örter.

Nyhetsbild

Kierto vill bygga anläggning för farligt avfall – kan skapa 50 arbetsplatser på Fågelberget

KORSHOLM Företaget Kierto planerar en anläggning för hantering av farligt avfall på Fågelberget i Korsholm. Det kan ge 50 nya arbetsplatser.

Nyhetsbild

Vasaborna Mervis och Tuukkas hobby: tillverka 600 kilogram müsli i månaden

VASA Allt började med en önskan om att tillverka god och näringsrik müsli åt barnen. Nu finns Tuukka och Mervi Turunens müsli hos återförsäljare runt om i landet.

Nyhetsbild

"Filmuthyrning funkar inte längre" – Filmtown stänger i Vasa och öppnar godisbutik i höst

Filmtown finns kvar i hörnet av Storalånggatan och Vasaesplanaden till 31 maj. Men i höst är man tillbaka med en godisbutik i ett köpcentrum.

Nyhetsbild

Ingsva vill etablera sig på Åland – och satsar på elbussar

Trots dystra tider lever framtidstron på bussbolaget Ingsva. Dotterbolaget Ingsva e-buss har nyss grundats och ett till dotterbolag kan bli aktuellt på Åland.

Nyhetsbild

Sky i Vasa återvänder till rötterna – blir bar och terrass med svindlande utsikt

VASA Sedan åttiotalet har sommarterrassen och senare nattklubben Sky varit ett andra hem för många Vasabor. För sex år sedan tog sagan slut, men nu börjar ett nytt kapitel. I helgen är det öppning.

Nyhetsbild

Tietoevry har hittat anställda till Vasa – nu saknas ännu svenskspråkiga till it-stödet

VASA Tietoevry har rekryterat anställda till den nya serviceenheten i Runsor i Vasa. Snart är samtliga 160 anställda installerade för att börja erbjuda it-stöd till kunder i främst Finland och Sverige.

Nyhetsbild

Nu tar nya eldsjälar över fiskrökeriet – traditionen från Sundom får en fortsättning

VASA Ett generationsskifte är på väg att ske i Sundom. Ole Lundberg har sålt sin rökeriverksamhet och nya krafter tar över. Samtliga ser ljust på framtiden.

Nyhetsbild

Rina dammar av Villa Sandviken: "Ett av Finlands finaste ställen att ordna sommarfester"

VASA Snart öppnar restaurangen Villa Sandviken upp med ny krögare vid rodret. Rina Hirviniemi sprudlar av idéer – hon vill blåsa liv i parken och den historiska byggnaden från 1845.

Nyhetsbild

Johnson Matthey valde Vasa – "Det här är en historisk dag"

VASA

Vi har liverapporterat hela dagen om Johnson Mattheys historiska etablering i Vasa. Du kan också i efterhand läsa om allt som hänt denna händelserika dag – och om reaktioner på nyheten. 

Nyhetsbild

I sommar kan Vasaborna dricka kaffe i växthus – på torget

VASA De som passerat torget i Vasa har kanske noterat att det står ett växthus i närheten av scenen. I det ska inga grönsaker växa, men väl ett kafé.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Nordic Electro Power etablerar sig i norra Sverige: "Händer mycket där"

VASA Nordic Electro Power, ett företag inom elbranschen med bas i Vasa, startar dotterbolag i Skellefteå. Där investeras och byggs det massor nu. "Vi ser stor potential", säger vd:n Mika Alatalo.

Nyhetsbild

Ismat från Umeå äger kedja som fixar spruckna telefoner – nu öppnar han butik i Vasa: "Länge haft span på staden"

VASA När Ismat Husseinis telefon gick sönder var det ingen i Umeå som kunde laga den. Det gav honom en affärsidé. Nu har företaget Fixiphone butiker i hela Sverige – och snart en i Vasa.

Nyhetsbild

Ali och Numan lagar indisk streetfood i Vasas nya restaurang – "Vi är uppväxta på den här maten"

VASA Indisk streetfood är exakt vad Vasa saknat. Det tycker i alla fall Ali Raza och Numan Ahmad som slår upp dörrarna till Urban Bites på fredag.

Nyhetsbild

Med sikte på tillväxt- Kaiser Eur-Mark växte ur Nykarleby

Det blev för trångt i Nykarleby och i väntan på att bygga ut svetsar Kaiser Eur-Mark sedan ett år tillbaka komponenter även i Jakobstad.

Nyhetsbild

Havator etablerar sig i Kaskö hamn – containertrafik blir nästa steg

Internationellt verksamma Havator etablerar sig i Kaskö hamn genom ett köp av Revisols hamnkransverksamhet. Nyinvesteringar utlovas och det kan bli aktuellt att importera vindkraftverksdelar via Kaskö. Bolaget har beredskap även till containtertrafik.

Nyhetsbild

Rebecca i Vasa har alltid älskat färger och former – nu har hon startat eget företag: "En dröm"

VASA När Rebecca Sjöblom, 24, har det fint omkring sig blir hon lugn i själen. Nu vill hon hjälpa andra att trivas med inredningen. Egna företaget Sense Studio i Vasa är en vision hon haft i flera år.

Nyhetsbild

Fraktdrönare till Seinäjoki – slöt avtal med brittiskt bolag

JAKOBSTAD Det brittiskt-bulgariska företaget Dronamics har slutit avtal med Seinäjoki om att inleda fraktflyg med obemannade flygplan. Målet är start i nästa år.

Nyhetsbild

Puuilo öppnar på torsdag – Vd:n: "Vi kommer med ett koncept som är nytt i Vasa"

VASA Allt är klart för torsdagens öppning. Puuilo lockar hemmafixare och proffs. Vd Juha Saarela tror på Vasa som marknad.

Nyhetsbild

KPO öppnar matbutik i gamla Halpa-Halli: "Det har saknats en S-Market i Vasa centrum"

VASA I vår öppnar S-Market i fastigheten där Halpa-Halli tidigare fanns. Det blir KPO:s största matbutik i Vasa centrum. Plats finns för fler hyresgäster, säger Anna-Lena Back på Wasa Group.

Nyhetsbild

Vasa får en ny klädaffär – "Alla kvinnor borde ha en tyllkjol"

Klädföretaget som tillverkade tyllkjolar innan Carrie Bradshaw bar dem i tv-serien "Sex and the city" öppnar butik i Vasa. – Det är en härlig stad, säger företagsägaren.

Nyhetsbild

Nytt finansbolag kommer till Vasa: "Tror vi kan underlätta för företag i Österbotten"

VASA Pandemin har gett Norra Finans ett ordentligt lyft. Allt fler företag vill sälja sina fakturor till dem för att snabbt få pengar. Nu öppnar finansbolaget ett kontor i Vasa där Dan-Ove Stenfors ska jobba.

Nyhetsbild

Tietoevrys etablering: Arbetskraft finns – NTM-centralen redo ordna kurs

Tietoevry skulle inte utvidga i Vasa om inte arbetskraften fanns. NTM-centralen hjälper till med utbildning i de fall det behövs.

Nyhetsbild

Tietoevry valde Vasa: Tvåspråkigheten en viktig orsak

Ett av Nordens största it-bolag, finsk-norska Tietoevry, flyttar en del av verksamheten från Estland till Vasa. Samtidigt skapas 160 nya arbetstillfällen i Vasa. Tvåspråkigheten en viktig orsak.

Nyhetsbild

Häyry om Tietoevry: Nu börjar också andra se att det händer saker här i Vasa

NYETABLERING Den största nyetableringen i Vasa på flera år, så en riktigt positiv nyhet. Det säger Vasas stadsdirektör om 160 nya it-jobb.

Nyhetsbild

It-jätten Tietoevry öppnar i Vasa – 160 nya arbetstillfällen

Ett av Nordens största it-bolag, finsk-norska Tietoevry, flyttar verksamhet från Estland till Vasa. Samtidigt skapas 160 nya arbetstillfällen i Vasa.

Nyhetsbild

Systrarna Camilla och Emma öppnar vin- och kaffebar i Saluhallen: "En galen idé"

VASA Camilla och Emma Snickars vill ge Vasaborna en bit av Köpenhamn. I deras nya bar finns smörrebröd, goda viner och "hygge" – men också nostalgipizzor från Norra Vallgrund.

Nyhetsbild

Kiran och Arpana från Nepal äger en grill i Vasa: "Gillade inte ens hamburgare innan"

VASA Kiran och Arpana Maharjan flyttade till Vasa från Nepal för några år sedan. I april tog de över grillen Hot Wings på Fredsgatan. Nu har de lärt sig tycka om hamburgare.

Nyhetsbild

Coronaåret fick många att grunda företag – över 200 fler än året innan

Många var tvungna att grunda nya företag för att klara sig genom det svåra året, säger Patent, och registerstyrelsens jurist.

Nyhetsbild

Gatuköket Pikku Mexiko tar över luckan vid Tapsan Grilli – serverar både heta och milda smaker

VASA Det har kommit ett nytt gatukök till stan. Och deras meny innehåller ingen smakbit. – Vi vill dela vår kärlek till mexikansk mat med Vasa, säger delägaren Samantha Matute.

Nyhetsbild

Arena för actionspäckat laserspel byggs i Karleby – öppnar snart

KARLEBY En tom lokal på 550 kvadratmeter kommer att förvandlas till en spelplan för actionspäckat laserspel.

Nyhetsbild

Rina såg potential i anrik lokal – flyttade från Uleåborg för att öppna ny restaurang i Vasa

VASA På bottenplanet i Vasa Elektriskas gamla kontor är Rina Hirviniemi i färd med att slutföra årets stora projekt. Köket står redo, inredningen är nästan klar och flygeln är inburen. Snart kan kunderna komma.

Nyhetsbild

Petsmobon Jesper bytte bana – öppnar fiskaffär i Kvevlax: "Visst känns det nervöst"

Coronapandemin drev Jesper Källskog från ingenjörsstudier och Wärtsilä till att i stället bli företagare. Nu öppnar han Jeppes fisk i Kvevlax.

Nyhetsbild

Snart kan Sundom få en ny butik – KPO:s vd: "Jag hoppas projektet går framåt"

VASA KPO har velat bygga en butik i Sundom i närmare 20 år. Snart kan det bli möjligt. Vd:n Kim Biskop håller tummarna.

Nyhetsbild

Österbottningarna Patrick Eriksson och Kim Snickars hjälper seniorer få rörligare liv – "Jag brinner för det"

VASA Ser du en röd bil mellan Larsmo och Kaskö kan det vara Kim Snickars som är på väg hem till en klient. Företaget Hemfysio, grundat av Patrick Eriksson, har etablerat sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu går det att tanka förnybar diesel i Vasa – Neste öppnar ny station i Klemetsö i dag

VASA På fredagen öppnade Neste sin nya bränslestation i Klemetsö. Nu kan Vasaborna för första gången tanka miljövänlig diesel. Snart blir också Lidl och McDonalds hyresgäster på området.

Nyhetsbild

Amazonchefen: Inga dåliga anställningsvillkor

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige, och slagit upp portarna till sin svenska sajt. Europachefen Alex Ootes berättar för TT att de är spända inför lanseringen – men slår ifrån sig kritiken om dåliga anställningsvillkor.

Nyhetsbild

Nu har Amazon öppnat i Sverige

Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige – och slagit upp portarna till sin svenska sajt.

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande