Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Sören öppnar grill på Köklot: "Det här är ett kul sätt att träffa människor"

KORSHOLM Det stod klart för Sören Lundberg att om han ska ta över kioskverksamheten på Köklot vill han också ha matservering. Det kirrade han med hjälp av en foodtruck.

Nyhetsbild

Daniela i Gerby älskar choklad – nu har hon startat eget företag: "Det är som terapi"

VASA Choklad är det bästa Gerbybon Daniela Smeds vet. Hon började tillverka praliner när yngsta dottern var liten. Nu har hon startat ett företag där hon gör helt veganska produkter.

Nyhetsbild

Här klipps bandet i Kilkanens nya fabrik i Vasklot – första motorblocket redo för bearbetning: "Nu börjar det verkliga arbetet"

VASA Det första motorblocket står redo att börja bearbetas. Kilkanens nya fabrik på Reinsgatan i Vasklot invigdes på fredagen.

Nyhetsbild

Härmä rehab etablerar sig i Korsholm – "Det finns inget bättre ställe"

Simhallen avgjorde. På sikt räknar Härmä rehab med att ha en fullskalig rehabiliteringsverksamhet i Smedsby. Det är en stor möjlighet för oss, säger vd.

Nyhetsbild

Nu har Mehmet öppnat sin restaurang i Vasa: "Äntligen"

VASA Vasa har fått ännu en ny restaurang. Mehmet Bekalp har öppnat Memos på Sandögatan. "Hoppas folk gillar det", säger han.

Nyhetsbild

Över 200 nya butiksjobb i Vasa i år: "Det går bra för Vasaområdet – nu är det arbetstagarens marknad"

Nya butiker som etablerar sig i Vasa ger mer än 200 nya jobb inom handeln i år. Det är arbetstagarens marknad nu, säger personaldirektör.

Nyhetsbild

SE BILDER: Nu har Fröj öppnat i Vasa: "Känns bra – jag är nöjd"

VASA Mattias Åhman och hans kollegor har redan hunnit servera mat till de första gästerna. Restaurangen Fröj, syster till Hejm, öppnade på Hovrättsesplanaden i Vasa centrum i torsdags.

Nyhetsbild

Prime Capital diskuterar redan med partner som kan bygga och driva 150-miljonersanläggning i Kristinestad

Vi är inte här för att ödsla tid, varken vår eller er, säger toppdirektör på Prime Capital. Förhandlingarna om partnerskap och markavtal för en vätgasanläggning på 100 megawatt har redan startat.

Nyhetsbild

Många nya matställen öppnar i Vasa centrum – konkurrensen hårdnar men: "Det sporrar företagarna att bli bättre"

VASA Meri, Fröj, El Diablito, Memos … Nya restauranger öppnas på löpande band i Vasa centrum. Kampen om kunderna blir hårdare, men det gynnar också krögarna, tror Peter Björk på Hanken.

Nyhetsbild

Nytt varuhus öppnar i bekant lokal i Klemetsö: "Vasa blir startskottet för vår expansion i Finland"

Österbottningarnas rykte som hemmafixare är en bidragande orsak till att en stor svensk kedja väljer att öppna sitt första Finlandsvaruhus i Vasa. Etableringen ger 20 nya jobb.

Nyhetsbild

David vill bjuda Vasaborna på äkta tacos – nu öppnar han en mexikansk restaurang på sin favoritgata: "Min nya baby"

VASA När David Ortiz säger "tacos" tänker många på den frasiga texmexvarianten. Han menar något helt annat. I restaurangen El Diablito får Vasaborna smaka genuin, hemlagad mexikansk mat.

Nyhetsbild

Hang och Aleksi öppnade koreansk restaurang i Vasa: "Vi blir så glada när vi ser att folk vill äta upp hela maträtten"

VASA Hang Ojala flyttade från Hanoi till Vasa för tre år sedan. Där träffade hon sin man Aleksi. Nyligen öppnade de en koreansk restaurang ihop där kyckling och öl är en av paradrätterna.

Nyhetsbild

Jonas öppnar skönhetssalong i Gerby – i kiosken där han handlade godis som barn: "Känns som hemma"

VASA När Jonas Kesti var liten köpte han lösgodis i Gerbykiosken. Nu gör han skönhetsbehandlingar där med Sophia Hudd. I salongen är det större chans att få höra hårdrock än porlande vatten.

Nyhetsbild

Ny affär öppnade i Vasa centrum – "Det är en efterlängtad butik"

Vasa centrum har fått en nykomling. Den danska kedjan Normal öppnar fem affärer i Finland på en dryg vecka nu – en av dem i Espen.

Nyhetsbild

Snöskor är Vasabon Rolands grej – nu har han startat företag: "Är tokig i naturen"

VASA VIDEO. Vasabon Roland Bäck, med rötterna i Larsmo, har vandrat med snöskor i 20 år. När han blev arbetslös bestämde han sig för att göra det han tänkt på länge: starta friluftsföretag.

Nyhetsbild

Nu öppnar klädbutiken Vila i Espen – Annabella väntar med spänning på kunderna: "Blir roligt att se deras reaktioner"

VASA Företagaren Annabella Kaski har sett fram emot det här länge. Nu får hon äntligen öppna dörrarna till klädbutiken Vila i Espen i Vasa. Det känns underbart och spännande, tycker hon.

Nyhetsbild

Här ska de bygga upp fiskmjölsfabrik – "Kan användas till allt från kosmetika till kosttillskott"

Strömming och vassbuk ska förvandlas till fiskmjöl och -olja av livsmedelskvalitet i Kaskö. Anders Granfors och Jonathan Hast investerar i en fabrik, som ska ge råvara för allt från kosmetika till kosttillskott – och förhoppningsvis ge upphov till nya produkter som vi inte ännu känner till.

Nyhetsbild

Närpes fick ny krog i förvandlat centrumhus – "En gammal dröm har gått i uppfyllelse"

Efter 30 år till sjöss tog Kent Krook i land på Strandhovet. Fem år senare har han ankrat i Grönviks hus. Med nyöppnade La Taverna uppfyller han en gammal dröm om egen restaurang i Närpes centrum.

Nyhetsbild

Jan i Vasa har startat företag med gulligt namn – tänker göra Nallebjörn till en kreativ studio: "Vill ta ut alla svängar"

VASA

Exakt vad Vasabon Jan Lindholm jobbar med är hans mamma osäker på. Klart är i alla fall att han är mångsidig. I nygamla företaget Nallebjörn får Jan utlopp för sin kreativitet.

Nyhetsbild

Pinchos har gjort succé i Norden – nu vill kedjan öppna i Vasa: ”Vi är jätteintresserade”

VASA Svenska restaurangkedjan Pinchos, som också finns i Åbo och Umeå, vill etablera sig i Vasa. Nu letar man efter en företagare. Regionen är spännande, säger marknadschefen Viveca Järhult.

Nyhetsbild

Nu skruvar Khalid i sin egen verkstad – "Känns bra att ha öppnat, men än finns problem"

MALAX Den mer än 60 år gamla bilverkstaden i Långåminne har fått nytt liv. Här har bilmekanikern Khalid Jasim startat sitt företag.

Nyhetsbild

En vd är svärson till indisk stålmagnat – den andra är geolog från Åbo Akademi

Epsilon Advanced Materials vd är svärson till en indisk stålmagnat. Grafintecs vd är utbildad geolog från Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Vasa får en ny restaurang med hälsosam mat från Medelhavet – ägaren Mehmet: "Jag vill göra folk lyckliga – det är mitt mål"

VASA Mehmet Bekalp har jobbat med mat i hela sitt liv. Det är det han älskar och kan. I vår öppnar han en helt egen restaurang, Memos, i Vasa. Han vill att folk ska känna sig som hemma där.

Nyhetsbild

Inkört ställe fick nytt café när Kjell hittade rätt i Solf – "Här vill jag förverkliga min dröm"

En ny företagare serverar kaffet på Strandvägen i Solf. Snart blir det både café och grill. "Vi ska göra så god grillmat att folk kommer hit", säger Kjell Harju.

Nyhetsbild

Tomas och Alexandra öppnar fotoaffär i Malax – har redan fått önskelista från kunderna

Två gånger har Tomas Baliukonis hunnit bli permitterad under coronapandemin. Det blir ingen tredje gång. Nu har han blivit företagare.

Nyhetsbild

"Oravais har ett fantastiskt bra läge" – nytt företag etablerar sig i före detta husfabriken

Vörå kommun har köpt den 12 000 kvadratmeter stora fastigheten i Oravais. Ett nytt företag som vill bli Skandinaviens ledande komposittillverkare ska etablera sig i den.

Nyhetsbild

Klart: Fortum och Helen investerar för 360 miljoner euro i Närpes och Kristinestad

Med en totalkapacitet på 380 megawatt blir projekthelheten Tjöck-Pjelax-Böle den tredje största vindkraftsparken i Finland. Och det ska gå undan – samtliga 56 turbiner ska stå driftsklara våren 2024.

Nyhetsbild

Vätgaslösning för 35 miljoner i Vasa gör det möjligt att spara vindkraftselen:"Vi har ett världsunikt projekt på gång"

ÖSTERBOTTEN Höga elpriser, oberäknelig vindkraftsel, fjärrvärmelagret i Vasklot och Wärtsiläs gasmotorer. Allt detta faller på plats i en ny storsatsning.

Nyhetsbild

Maria har startat kakföretag i Vasa – snart blir det också mat: "Känns roligt och spännande"

VASA Maria Lundström sålde Vasacaféet Raawka i somras. Nu har hon startat företaget The Source Kitchen Company, där hon bakar och säljer rawkakor. I vår börjar hon även med catering.

Nyhetsbild

Nu har bageriet som är döpt efter mjöl på dialekt öppnat i Ekgården – ägaren Eva: "Drömt om det här sedan jag var liten"

VASA Eva Marttila, uppvuxen i Bennäs, har alltid haft en dröm om att driva ett eget bageri. Efter tio år som huvudbagare på Aroma tog hon steget och öppnade Mjöli Bakery i Ekgården i Vasa.

Nyhetsbild

Nykarleby säger upp avtal med Kanäsbolag – obetalda hyror sedan sommaren

Nykarleby har med omedelbar verkan sagt upp det 25-åriga hyresavtalet staden ingick med Uusikarleby Tank Storage Ab för två år sedan i Kanäs. Orsaken är obetalda hyror.

Nyhetsbild

Två österbottniska läkare öppnade eget ögonsjukhus i Vasa – Solfbon Lotta fick jobb där: "Här är det bra att vara”

VASA Ögonläkarna Sanna Toppinen och Sampsa Lind lämnade Vasa centralsjukhus för att öppna ett eget sjukhus. Tre sjukskötare följde med. Janne Järvenpää, tidigare överläkare, arbetar också där nu. Solfbon Lotta Paxal har redan jobbat i lokalerna i sex år.

Nyhetsbild

Nykarlebyborna Elli Flén och Lars Losvik startar kontorslös byrå: "Kommunikation har aldrig varit viktigare än nu"

Elli Flén är expert på kommunikation. Lars Losvik kan allt om ledarskap. Nu startar de en gemensam byrå. Behovet av de här tjänsterna är extra stort när folk återvänder till arbetsplatserna.

Nyhetsbild

Malin i Malax har öppnat en webbshop med inredning hon själv älskar: "Ett experiment"

MALAX Blivande Malaxbon Malin Vesterback har varit företagare i tio år och hunnit med mycket. Nya webbshoppen Pretty Good Store är ändå det roligaste projektet hittills – hon kallar det sin "jobby".

Nyhetsbild

Hundratals har redan sökt jobb i Liselund: "Lättare hitta personal till varuhuset än restaurangerna"

200 nya jobb finns i Liselund när Prisma öppnar. Flera hundra har redan lämnat in ansökan. Svårare hitta personal till restaurangerna än varuhuset, säger branschdirektör.

Nyhetsbild

Dansk butikskedja har siktet på Vasa och Karleby – har börjat rekrytera personal

Detaljhandlarna har fått en ny konkurrent vars mål är etablera sig på flera olika håll i Finland, bland annat Karleby och Vasa.

Nyhetsbild

Sarine drömmer om att få återse sina barn – säljer bubbelte för att ha råd med familjeåterföreningen

VASA Sarine Toroba har en dröm. Hon vill hämta sina barn till Finland så att de ska få ett drägligt liv. Men trots att lönen inte räcker till för familjeåterförening hänger hon inte läpp: hon startar i stället eget och säljer bubbelte.

Nyhetsbild

Ingen etanolfabrik i sikte – St 1 satsar stort på biodiesel i Göteborg

JAKOBSTAD Energibolaget St 1 och skogsbolaget SCA satsar stort på bioraffinaderi i Göteborg. För fem år sedan var planen att bygga etanolfabrik till Jakobstad.

Nyhetsbild

Nyöppnat gym satsar på kvalitet: "Vi hoppas att Vasaborna kommer trivas här"

På fredagen öppnade M&M Kuntotalo dörrarna för allmänheten. I det nya gymmet på Vasaesplanaden vill man erbjuda hög kvalitet både på utrustningen och i servicen.

Nyhetsbild

Ny tandläkarklinik öppnar i Stenhaga – Pirjo och Heidi är taggade: "Känns spännande"

VASA På måndag öppnar kliniken Hammashoiva i Stenhaga i Vasa. Tandläkarna Pirjo Juusela, vd och delägare, och Heidi Vidjeskog ska jobba där ihop. De vill hjälpa folk att må bättre – och våga le.

Nyhetsbild

Vasabon Florentin har varit både cirkusdirektör och clown – nu öppnar han en bar: "Jag är en speciell man"

VASA Florentin Tzvetkov är en showman ut i fingerspetsarna. I sin nya bar vill han att Vasaborna ska trivas, ha roligt och vara lyckliga.

Nyhetsbild

De här tre restaurangerna öppnar i Prismacentret i Liselund

VASA Prisma Liselund i Vasa får en restaurangvärld med nästan 300 kundplatser, då tre restauranger slår upp sina dörrar.

Nyhetsbild

Robert Ekman är ny krögare på teaterrestaurangen Ernst i Vasa: "Känns spännande"

VASA Krögaren Robert Ekman tar över Ernst Salonger – stället där hans mormor en gång var hovmästare. Han driver också restaurang Strampen, men på teatern blir det ett annat koncept.

Nyhetsbild

Nytt liv i Bockska hörnet – Företag: "Vi flyttar in så fort renoveringen är klar"

VASA Affärslokalen på Gerbyvägen 14 har stått tom sedan R-kiosken lade lapp på luckan i våras, men nu håller nästa företag på att rusta upp den för sin verksamhet.

Nyhetsbild

Genero öppnar kontor i Vasa: "Nu ska vi börja bygga upp ett starkare varumärke där"

VASA Genero finns redan i Jakobstad, Helsingfors och Stockholm. Nu öppnar marknadsföringsbyrån kontor också i Vasa. Väldigt naturligt steg, säger Linda Kass, som leder affärsenheten.