Ekonomi

Inkomster

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Näringslivets delegation: Lägre inkomstskatt nästa år

Nästa år betalar löntagare i genomsnitt 0,1–0,6 procentenheter mindre i inkomstskatt jämfört med i år. Det meddelar Näringslivets delegation, Eva.

Nyhetsbild

Skattebetalarnas centralförbund: Höginkomsttagare betalar mer skatt i Finland än i övriga Europa

Inkomstbeskattningen är tuffare i Finland i de högre inkomstklasserna i jämförelse med övriga europeiska länder. Det framgår av en internationell rapport som Skattebetalarnas centralförbund har låtit göra.

Nyhetsbild

Utvidgat inkomstregister ska ge mera ingående överblick – underlättar ansökan om förmåner

Ett inkomstregister ska tas i bruk vid årsskiftet. Inkomstregistret kommer att innehålla pensioner och andra förmåner som används i behandlingen av förmånsbeslut ett år senare.

Nyhetsbild

Företag generar mer pengar än bara samfundsskatt

KARLEBY Företagens betyder ekonomiskt mycket för samhället. Det är mer skatt än bara samfundsskatten som firmorna generar, säger Ann-Mari Kemell vid Centralhandelskammaren.

Nyhetsbild

Nästan 15 000 besökte inkomstsajten – det här intresserade mest

Intresset för för privatpersoners och företagens inkomstuppgifterna är fortsättningsvis stort. Här listar vi vilka personer och företag som intresserade mest.

Nyhetsbild

Willman ökade med 25 000 euro på ett år

NYKARLEBY Pensionerade stadsdirektören i Nykarleby, Gösta Willman, ökade på ett år sin förvärvsinkomst med nästan 25 000 euro. Han placerar sig därmed som topp-tvåa bland kommundirektörerna längs den svenskösterbottniska kusten.

Nyhetsbild

Tretton euro mindre i österbottnisk snittlön oroar inte Hankenprofessor

ÖSTERBOTTEN Den österbottniska löntagaren fick i snitt ut tretton euro mindre i fjol. Professor Kenneth Högholm ser det inte som oroande, tvärtom glädjer han sig åt att fler har arbete.

Nyhetsbild

Jämställdheten går bakåt i toppen av lönelistorna – ”Ändå är kvinnorna högre utbildade”

Kvinnor är högre utbildade än män i Finland. Ändå ryms de knappt in på topplistorna över förvärvsinkomst. Där har jämställdheten snarare råkat ut för ett bakslag.

Nyhetsbild

Viita-aho sålde JS Oy Pietarsaari: "Plötsligt fem som ville köpa"

JAKOBSTAD Jakobstadsbon Pekka Viita-aho hade över en halv miljon euro i kapitalinkomster 2017. De bottnar i sin tur i en vältajmad försäljning av det egna livsverket JS Oy Pietarsaari där han ägde 20 procent.

Nyhetsbild

Jukka Airaksinen får mest kvarskatt – ”Det var helt medvetet”

Airaksinenkoncernen sålde i fjol ett stort bostadsinnehav för att koncentrera sig på affärsfastigheter. Det gör att Jukka Airaksinen är den österbottning som betalar mest kvarskatt.

Nyhetsbild

Dermoshop ohotad etta i inkomsttoppen

Dermoshop i Korsnäs fortsätter att prenumerera på första platsen i topplistan över de bästa skattebetalarna i Sydösterbotten. Färre företag hade över 200.000 i beskattningsbar inkomst i Kristinestad, Kaskö och Korsnäs i fjol medan de blev fler i Närpes jämfört med 2016.

Nyhetsbild

Se grafik: Så många finländare tjänade minst en miljon

Finns det miljonärer i Österbotten? Se vår grafik över hur många som tjänade minst en miljon i landskapen.

Nyhetsbild

Fyra miljonärer i Mellersta Österbotten i fjol – ingen år 2016

UPPDATERAD År 2016 var Mellersta Österbotten det enda landskapet i Finland där ingen hade sammanlagda inkomster på över en miljon. Men i fjol fanns det fyra stycken.

Nyhetsbild

Danfoss hade högst beskattningsbar inkomst i Vasa – Boliden och Freeport Cobalt toppar i Österbotten

Vacon hade den högsta beskattningsbara inkomsten i Vasa, tvåa på listan är Wärtsilä Finland. De företag som hade de högsta beskattningsbara inkomsterna i Österbotten var Boliden och Freeport.

Nyhetsbild

Se grafik: Så mycket tjänade kommun- eller stadsdirektören i din kommun i fjol

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry leder landskapets största stad och har även den största förvärvsinkomsten. Men efter honom följer intressanta namn.

Nyhetsbild

Byggaren Magnus från Solf hamnade högt på skattelistan: "Det var ett misstag"

KORSHOLM Magnus Nyberg som driver ett byggföretag i Solf hamnade nästhögst på listan över förvärvsinkomster i Österbotten. Nu berättar han varför.

Nyhetsbild

Pedersöre: Herrmans etta

PEDERSÖRE Herrmans Ab som brukar finnas i toppen av listan över Pedersöreföretag med högst inkomster har i år klättrat upp till förstaplatsen.

Nyhetsbild

Nykarleby: KWH-koncernen största skattebetalaren

NYKARLEBY Uppdaterad: I Nykarleby är det KWH-koncernen som ligger långt över andra företag i beskattningsbara inkomster och som betalat mest skatt.

Nyhetsbild

Boliden toppar i Karleby

KARLEBY Boliden Kokkola fortsätter vara Karlebys största skattebetalande företag. Freeport Cobalt är tvåa. Men sedan är det långt till trean.

Nyhetsbild

Snellman toppar i Jakobstad

JAKOBSTAD Snellman Ab toppar listan över företagen i Jakobstad med högst beskattningsbara inkomster år 2017. Snellman har klättrat från en andra plats på listan för 2016.

Nyhetsbild

Så mycket tjänar riksdagsledamöterna från Vasa valkrets

Riksdagsledamöter med ministerportfölj och talmanspost ligger i den absoluta skattetoppen när det gäller riksdagsledamöterna från Vasa valkrets.

Nyhetsbild

Antalet kvinnor på toppen av lönelistorna sjönk

Det var inte särskilt väl ställt tidigare med jämställdheten vad gäller de högsta inkomsterna. I fjol blev det ännu sämre. Antalet kvinnor i toppen av lönelistan sjönk från tre till noll.

Nyhetsbild

Lista: Största skattebetalarna i Mellersta Österbotten

KARLEBY Dessa tio personer betalade mest skatt i Mellersta Österbotten under fjolåret, och så här mycket betalade de:

Nyhetsbild

Här är Österbottens största skattebetalare

Det var än en gång företagarna som betalade mest skatt i Österbotten. De allra flesta på tio-i-topp-listan har höga kapitalinkomster.

Nyhetsbild

De tjänade mest i Mellersta Österbotten

KARLEBY Här är de tio som tjänade mest i hela Mellersta Österbotten förra året. Listan toppas av Karlebybon Jan Störling, som sålt sin del i företaget HW-Company. Kim Biskop hade mest lön.

Nyhetsbild

Flera nya namn på Österbottens topplista – men samma man har högst lön

Citecs grundare Rune Westergård hade mest inkomster totalt i Österbotten i fjol. En annan korsholmsföretagare, Riku Potapoff, hör till de nya på tio i topp-listan.

Nyhetsbild

De tjänade mest i Österbotten förra året

Här är de tio som tjänade mest i hela Österbotten i fjol. Uppgifterna är de totala inkomsterna av både förvärvs- och kapitalinkomster. Listan toppas av Citec-grundaren Rune Westergård.

Nyhetsbild

Vem tjänade mest i fjol? Kolla våra skattelistor

Vem tjänade mest i Österbotten i fjol? Vem hade högst kapitalinkomster? Vi har siffrorna!

Nyhetsbild

Uutissuomalainen: Få anser att skatteuppgifter ska vara offentliga

1

Bara 28 procent av finländarna vill hålla kvar skatteuppgifternas omfattande offentlighet.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Forskare: "Inte konstigt att Vasa toppar lönestatistiken"

Det finns mer bakom lönestatistik än man kan tro. Det menar forskaren Rita Asplund som tycker att man ska ta siffrorna med en stor nypa salt. Men hon tycker inte det är konstigt att just Vasaborna i snitt tjänar mest i Österbotten.

Nyhetsbild

LISTA: Så mycket tjänar österbottningar i genomsnitt

Här kan du se genomsnittslönen för alla kommuner från Kaskö till Vasa och Karleby. Tjänar du mer eller mindre än genomsnittet?

Nyhetsbild

Den optimala inkomsten för studerande är strax under tusen euro i månaden

Nyttan av att jobba extra är väldigt liten för en studerande som tjänar över 14 000 euro per år.

Nyhetsbild

"Flera tiotals" har fått för lite lön i Vasa – betydande summor kan behöva betalas ut

VASA Kommunalt anställda utan full behörighet har under flera års tid fått för lite lön. I Österbotten berörs Vasa stad där förhandlingar ska inledas. Saken utreds också i Jakobstad.

Nyhetsbild

FPA: Bara en av tio arbetslösa aktiverade sig när förmånerna reducerades

1

Enligt Folkpensionsanstaltens uppgifter fick 150 000 personer nedsatt förmån under april–juni på grund av den så kallade aktiveringsmodellen.

Etla: De ekonomiska skillnaderna mellan landskapen har jämnats ut men löneskillnaderna ökar

Nyland är fortfarande rikast i Finland, men skillnaderna i både produktivitet och sysselsättningsgrad har minskat mellan landskapen sedan år 2000. Österbotten ligger på samma nivå som medeltalet.

Nyhetsbild

Ny digital räknare ska belysa inkomstfällor

Hur påverkas hushållskassan då livssituationen förändras? En ny digital räknare kan förtydliga läget i komplicerat bidragstrassel.

Nyhetsbild

Allt fler får sin inkomst via digitala plattformar

Nästan 300.000 personer i Finland fick inkomster via digitala plattformar i fjol. Det visar Statistikscentralens senaste arbetskraftsundersökning, som för första gången undersökte den här typen av inkomster.

Nyhetsbild

Strejkvarsel i byggbranschen – övertidsförbud råder

Riksförlikningsmannen träffade Byggnadsförbundet och Byggnadsindustrin för att se om det finns någon chans för medling. Parterna kunde inte enas.

Nu satsar finländarna i fonder

Utländska investerare utökade sina investeringar i finländska fonder i fjol, och finländarna ökade på motsvarande sätt sina investeringar i utländska fonder. Fjolåret kan komma att bli ett rekordår.

Nyhetsbild

Här finns landets högsta och lägsta kommunalskatter

Rent skattemässigt är det betydligt billigare att bo i Helsingfors än i till exempel Karleby. Här har du listan på hur landets kommunalbeskattningar ser ut.

Nytt inkomstregister nästa år

Inkomstregistret förenklar anmälan om löneuppgifter.

Nyhetsbild

Miljöbilister vinner skatteåret 2018

SKATTER Om några dagar slänger vi årets kalender och börjar på en ny. Samtidigt händer det saker i plånboken. Vi har kollat in en del av skatteförändringarna som träder i kraft vid årsskiftet.

Sista chansen få skatteåterbäringen på kontot

I dag är sista dagen att meddela Skatteverket sitt kontonummer om man vill ha sin skatteåterbäring på kontot.

Nyhetsbild

Supercellseptett i topp

Sju chefer för spelbolaget Supercell triumferar i inkomsttoppen till ett totalvärde av astronomiska 145 miljoner euro.