Ekonomi

Jobb & Karriär

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Drömjobbet för unga erbjuder mångsidiga uppgifter, trevliga kollegor och bra lön

När nyutexaminerade högskolestuderande söker sitt första jobb spelar inte arbetsgivarens varumärke så stor roll. Unga vill jobba med krävande och mångsidiga uppgifter, visar en undersökning som Academic Work har gjort.

Nyhetsbild

Josefin, 29, följer drömmen – lanserar egen klädkollektion

VASA/JAKOBSTAD Redan som treåring klädde hon upp sig, och därefter växte intresset för att skapa egna alster. I slutet på oktober släpps kollektionen i hennes egen webbshop.

Nyhetsbild

Tieto anställer ingenjörer som är specialister på etik

Tieto vill utveckla ansvarsfull AI och rekryterar etik- och transparensingenjörer. Företaget vill tjäna planeten och minska säkerhetsrisker.

Nyhetsbild

Wärtsilä Finlands vd: "Vi hoppas att strejken inte utvidgas"

1

VASA Wärtsiläs motorfabrik liksom ABB:s motor- och transformatorfabriker i Vasa står stilla. Wärtsilä Finlands vd Vesa Riihimäki hoppas att strejken inte utvidgas. Rani Plast finns med på listan över de företag som strejkar, men i Terjärv ville en stor del av de produktionsanställda jobba.

Nyhetsbild

Strejkdeltagare i Vasa sågar regeringens uppsägningslag: "Nu är måttet rågat"

VASA Arbetare vid små företag ska inte utsättas för ojämlik behandling. Det anser strejkande arbetare vid Wärtsilä i Vasa.

Nyhetsbild

Henri Kinnunen: "Ryssland är en marknad som erbjuder stora möjligheter"

Var förberedd, gör hemläxan och underskatta inte behovet av tid och resurser. Det är några råd som är användbara för den som planerar att göra affärer i Ryssland. Det är en stor marknad som erbjuder stora möjligheter, säger Henri Kinnunen, vd för Woima Corporation.

Nyhetsbild

Strejker på onsdag – enligt branschorganisationer drabbas exporten

Industrifacket, Elbranschernas fackförbund och fackförbundet Pro har meddelat om politiska strejker nästa vecka.

Nyhetsbild

Industrifacket utlyser dygnslång proteststrejk i Österbottens största företag

ABB, Wärtsilä, UPM-Kymmene, Rani Plast, Skaala och Boliden är några av de företag som berörs när Industrifacket strejkar. I ett dygn avbryts all verksamhet i de strejkdrabbade fabrikerna.

Nyhetsbild

Hårdnackad kapitalist talar för mjuka värden – har själv tjänat miljarder på filosofin

Fantastiska företag har ett högre syfta än att bara tjäna pengar, säger John Mackey. Whole Food Market har 18 år i rad funnits med på listan över de bästa arbetsgivarna USA. I fjol sålde Mackey företaget för 13,4 miljarder dollar.

Nyhetsbild

Ökad brist på arbetskraft i Österbotten

Bristen på arbetskraft sprider sig till allt fler yrken. Störst är behovet av logopeder, men även inom industrin finns behov av nyanställningar.

Nyhetsbild

Också PAM motsätter sig försvagat uppsägningsskydd

Servicefacket PAM går med i striden. Fackförbundet inför övertidförbud i protest mot regeringen planer på att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

Linus Torvalds ber om ursäkt för raseriutbrott – tar en paus från Linux

Linux-grundaren Linus Torvalds försöker ändra sitt osakliga beteende. Nu tar han en paus från sitt trettioåriga projekt.

Nyhetsbild

Svårighet att få jobb tvingar invandrare att grunda företag

Företagare med invandrarbakgrund förtjänar inte lika bra som andra företagare. Näringslivets forskningsinstitut, Etla, publicerade på torsdagen en rapport om företagande bland invandrare.

Nyhetsbild

Tufft för industrin när hundratusentals arbetare inte jobbar övertid

Fackförbunden Pro och Industriförbundet inför ett övertidsförbud från och med måndag. Syftet med förbudet är att sätta tyngd bakom protesterna mot regeringens planer att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

Contria fick ny regiondirektör i Seinäjoki

Contria har valt Jarno Haapanen (BI) till ny regiondirektör vid Contrias kontor i Seinäjoki från och med den första juli 2017. Jarkko Mannersuo (BI) fortsätter som projektchef.

Nyhetsbild

Få arbetsgivare har ansökt om ny förmån

Det kan bli bråttom att ansöka om ersättning för familjeledighet.

Nyhetsbild

Lindström: "Vi vill välkomna sådan kunskap som gagnar Finland"

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) vill välkomna utländska arbetstagare, förutsatt att deras kunskap gagnar finländarnas intressen. Han vill ändå inte definiera vilken utbildningsnivå som tar sig genom Blå framtids nålsöga.

Nyhetsbild

EK: "Många företag har rekryteringsproblem"

Många företag har svårt att hitta arbetskraft. Det visar en företagsenkät som Finlands Näringsliv EK sammanställt. Av företagen som svarat på förfrågan meddelar 26 procent att de har betydande problem med att hitta arbetskraft.

Nyhetsbild

Allt fler ungdomar startar företag – spel och appar är populärast

Det har blivit allt vanligare att ungdomar startar egna företag. De flesta gör det för att förverkliga sig själva, säger Tommi Virkama, direktör för Startia. Just nu är det spel- och appbranschen som verkar locka mest.

Nyhetsbild

Lasse Saarenpää från Tuuri är årets unga företagare – Vasabon Jenni Parpala trea

Lasse Saarenpää på bolaget Laten Kone i Sydösterbotten har korats till årets unga företagare. Vasabon Jenni Parpalas städbolag Kiffel placerade sig trea i tävlingen. "Det här är enda sättet att vara en sådan mamma som jag vill vara", säger hon om livet som privatföretagare.

Nyhetsbild

Långtidsarbetslösheten minskar – 74,1 procent av arbetsföra hade jobb i juli

Antalet långtidsarbetslösa minskar stadigt. Det uppger Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa i juli – allt fler unga har jobb

Betydligt färre finländare gick arbetslösa i juli i år. I Österbotten minskade arbetslösheten med 16,3 procent jämfört med juli förra året.

Bageriet Vaasan samarbetsförhandlar

Bolaget Vaasan planerar att lägga ned produktionen av bageriets kaffebröd i Kuusankoski och Kiminge. Samarbetsförhandlingarna berör sammanlagt 104 personer.

Nyhetsbild

S-gruppen testar anonym rekrytering för att kväsa fördomar

S-gruppen ska satsa på anonym rekrytering för att komma åt diskriminering och främja en sundare arbetskultur.

Nyhetsbild

Grönsaksodlare i Solf uppskattar sina utländska arbetare: "De är som familjemedlemmar"

SOLF Det är nödvändigt med utländsk arbetskraft i dagens läge, säger grönsaksodlaren Christer Finne. För fyra år sedan anställde han iraniern Babak Kupal och har inte ångrat sig en sekund.

Nyhetsbild

Mer utländsk arbetskraft behövs – men även jobb åt de som redan kommit hit

Många företag i Österbotten har svårt att hitta kunnig arbetskraft. Behovet av utländska specialister kommer därför att öka. "Men vi borde också hitta jobb åt de utlänningar som redan finns här", säger Stefan Råback, vd för Vasek.

Nyhetsbild

Yle minskar anställda i Jakobstad – "Vi monterar inte ner nyhetsbevakningen"

JAKOBSTAD Svenska Yle har möblerat om och flyttat en nyhetsreportertjänst från Jakobstad till Vasa. Det sker som följd av en pensionering.

Konsultbolaget Ramboll ger ledigt till föräldrar med barn på ettan

Skolstarten i augusti är bråda tider för många småbarnsfamiljer. Konsultbolaget Ramboll vill ge sina anställda småbarnsföräldrar en mjuklandning och dämpa fjärilsflaxet i magen.

Mellersta Österbottens förbundsstyrelse säger upp sin utvecklingsdirektör

Förbundsstyrelsen inom Mellersta Österbottens förbund sammanträdde på måndagen. Där beslöt styrelsen att säga upp förbundets utvecklingsdirektör Kaj Lyyski. Han får sex månaders uppsägningstid, men behöver inte arbeta under uppsägningstiden.

Facebook dubblar kontorsytan i London

Facebook planerar att fördubbla sin kontorsyta i London. Det sociala nätverket köper 56 000 kvadratmeter i två byggnader vid King's Cross i lokaler som rymmer fler än 6 000 arbetsstationer.

Nyhetsbild

Företagaren på Seljes: "Jag är i ett hopplöst läge"

1

KRONOBY Företagaren och restaurangkocken Juhani Kemppainen har det kämpigt. Det verkar som att kunderna glömt att semesterbyn Seljes Camping har öppet denna sommar.

Nyhetsbild

Emma Storbacka hjälper företag förstå kunden: "Algoritmer styr kundupplevelsen"

Tiden när företagaren själv funderar ut vad kunden vill ha är förbi. Nu är det algoritmer och digitala verktyg som styr kundupplevelsen. Emma Storbacka, med rötter i Karleby, varnar för den konkurrenskraft som Amazon och andra globala jättar står för.

Nyhetsbild

Di: Peter Fellman gör comeback som chefredaktör

Jakobstadsbördige Peter Fellman lämnar jobbet som USA-korrespondent för Dagens industri och återgår till jobbet som chefredaktör för tidningen.

Nyhetsbild

Företag i Sydösterbotten samarbetar för lite med skolor: "Skolorna har den framtida arbetskraften"

Samarbetet mellan företag i Sydösterbotten och yrkeshögskolorna är dåligt. Företagen vet inte hur de ska gå till väga eller vem de ska kontakta för att skapa ett samarbete. Detta ska nu få en ändring.

Nyhetsbild

Bergsrådet Matti Sundberg: "Finland för passivt gentemot övriga Norden"

KARLEBY Finlands mindervärdeskomplex i förhållande till Sverige är till stor del självorsakat. Så länge finländarna envisas med att tala dålig engelska i stället för svenska kommer vi inte att vara en del av Norden på riktigt, säger bergsrådet Matti Sundberg.

Nyhetsbild

KPO anställer 1100 sommararbetare

Handelslaget KPO anställer över 1100 sommarjobbare och är därmed en av de som sysselsätter flest unga i Finland.

Nyhetsbild

Tips till alla sommarjobbare: "Våga fråga om något är oklart"

Sommarjobbssäsongen står för dörren. Byråkratin innebär en del att hålla reda på, både arbetsavtal, lön och skattekort. Vi reder ut detaljerna med sommarjobbsveteranen Johan Löf och fackförbundens sommarjobbsrådgivare.

Nyhetsbild

Trots bättre siffror har många unga svårt att hitta jobb: "Det behövs mer social kompetens"

VASA Allt fler ungdomar får jobb i Österbotten, men många behöver fortfarande hjälp. Det behövs fler enkla jobb och mer träning i social kompetens, säger några av dem som jobbar med unga.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

EK vill göra livet enklare för små och medelstora företag

Verksamhetsförutsättningarna för små och medelstora företag behöver utvecklas i stort och smått. Finlands näringsliv har tagit fram förslag på åtgärder åt nästa regering.

Nyhetsbild

Anna Storåkers lämnar jobbet som Nordeas Sverigechef

– Efter många fantastiska år på Nordea, och i mitten av min karriär, har jag bestämt mig för att tänka över nästa fas i min karriär, skriver Anna Storåkers i ett pressmeddelande där hon berättar att hon slutar sitt jobb som chef för Nordea i Sverige.

Nyhetsbild

Hittade på bästa jobbet – får lön för att rocka i sommar

KARLEBY I sommar får Karleby bland annat ett somrigt rockband och en cyklande fotograf. Åtta ungdomar får jobba med sommarjobb de själva kommit på.

Nyhetsbild

Fazer har det starkaste varumärket i Finland – Fiskars på andra plats

Enligt en enkät som företaget You Gov Brand Index har gjort är Fazer den mest eftertraktade arbetsgivaren i Finland.

Nyhetsbild

Nischar sig på lokala luckor

PEDERSÖRE I stället för att byta hela köket kan det räcka med att byta skåpdörrar och lådor för att få känslan av ett nytt kök. Nygrundade företaget Linro erbjuder lokalt producerade köksluckor.

Nyhetsbild

Kvinnor i arbete ger skjuts i tillväxten

Kvinnors höga deltagande i arbetskraften lyfter de nordiska ländernas ekonomi, slår OECD fast i en ny rapport.