Ekonomi

Jobb & Karriär

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Få arbetsgivare har ansökt om ny förmån

Det kan bli bråttom att ansöka om ersättning för familjeledighet.

Nyhetsbild

Lindström: "Vi vill välkomna sådan kunskap som gagnar Finland"

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) vill välkomna utländska arbetstagare, förutsatt att deras kunskap gagnar finländarnas intressen. Han vill ändå inte definiera vilken utbildningsnivå som tar sig genom Blå framtids nålsöga.

Nyhetsbild

EK: "Många företag har rekryteringsproblem"

Många företag har svårt att hitta arbetskraft. Det visar en företagsenkät som Finlands Näringsliv EK sammanställt. Av företagen som svarat på förfrågan meddelar 26 procent att de har betydande problem med att hitta arbetskraft.

Nyhetsbild

Allt fler ungdomar startar företag – spel och appar är populärast

Det har blivit allt vanligare att ungdomar startar egna företag. De flesta gör det för att förverkliga sig själva, säger Tommi Virkama, direktör för Startia. Just nu är det spel- och appbranschen som verkar locka mest.

Nyhetsbild

Lasse Saarenpää från Tuuri är årets unga företagare – Vasabon Jenni Parpala trea

Lasse Saarenpää på bolaget Laten Kone i Sydösterbotten har korats till årets unga företagare. Vasabon Jenni Parpalas städbolag Kiffel placerade sig trea i tävlingen. "Det här är enda sättet att vara en sådan mamma som jag vill vara", säger hon om livet som privatföretagare.

Nyhetsbild

Långtidsarbetslösheten minskar – 74,1 procent av arbetsföra hade jobb i juli

Antalet långtidsarbetslösa minskar stadigt. Det uppger Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa i juli – allt fler unga har jobb

Betydligt färre finländare gick arbetslösa i juli i år. I Österbotten minskade arbetslösheten med 16,3 procent jämfört med juli förra året.

Bageriet Vaasan samarbetsförhandlar

Bolaget Vaasan planerar att lägga ned produktionen av bageriets kaffebröd i Kuusankoski och Kiminge. Samarbetsförhandlingarna berör sammanlagt 104 personer.

Nyhetsbild

S-gruppen testar anonym rekrytering för att kväsa fördomar

S-gruppen ska satsa på anonym rekrytering för att komma åt diskriminering och främja en sundare arbetskultur.

Nyhetsbild

Grönsaksodlare i Solf uppskattar sina utländska arbetare: "De är som familjemedlemmar"

SOLF Det är nödvändigt med utländsk arbetskraft i dagens läge, säger grönsaksodlaren Christer Finne. För fyra år sedan anställde han iraniern Babak Kupal och har inte ångrat sig en sekund.

Nyhetsbild

Mer utländsk arbetskraft behövs – men även jobb åt de som redan kommit hit

Många företag i Österbotten har svårt att hitta kunnig arbetskraft. Behovet av utländska specialister kommer därför att öka. "Men vi borde också hitta jobb åt de utlänningar som redan finns här", säger Stefan Råback, vd för Vasek.

Nyhetsbild

Yle minskar anställda i Jakobstad – "Vi monterar inte ner nyhetsbevakningen"

JAKOBSTAD Svenska Yle har möblerat om och flyttat en nyhetsreportertjänst från Jakobstad till Vasa. Det sker som följd av en pensionering.

Konsultbolaget Ramboll ger ledigt till föräldrar med barn på ettan

Skolstarten i augusti är bråda tider för många småbarnsfamiljer. Konsultbolaget Ramboll vill ge sina anställda småbarnsföräldrar en mjuklandning och dämpa fjärilsflaxet i magen.

Mellersta Österbottens förbundsstyrelse säger upp sin utvecklingsdirektör

Förbundsstyrelsen inom Mellersta Österbottens förbund sammanträdde på måndagen. Där beslöt styrelsen att säga upp förbundets utvecklingsdirektör Kaj Lyyski. Han får sex månaders uppsägningstid, men behöver inte arbeta under uppsägningstiden.

Facebook dubblar kontorsytan i London

Facebook planerar att fördubbla sin kontorsyta i London. Det sociala nätverket köper 56 000 kvadratmeter i två byggnader vid King's Cross i lokaler som rymmer fler än 6 000 arbetsstationer.

Nyhetsbild

Företagaren på Seljes: "Jag är i ett hopplöst läge"

1

KRONOBY Företagaren och restaurangkocken Juhani Kemppainen har det kämpigt. Det verkar som att kunderna glömt att semesterbyn Seljes Camping har öppet denna sommar.

Nyhetsbild

Emma Storbacka hjälper företag förstå kunden: "Algoritmer styr kundupplevelsen"

Tiden när företagaren själv funderar ut vad kunden vill ha är förbi. Nu är det algoritmer och digitala verktyg som styr kundupplevelsen. Emma Storbacka, med rötter i Karleby, varnar för den konkurrenskraft som Amazon och andra globala jättar står för.

Nyhetsbild

Di: Peter Fellman gör comeback som chefredaktör

Jakobstadsbördige Peter Fellman lämnar jobbet som USA-korrespondent för Dagens industri och återgår till jobbet som chefredaktör för tidningen.

Nyhetsbild

Företag i Sydösterbotten samarbetar för lite med skolor: "Skolorna har den framtida arbetskraften"

Samarbetet mellan företag i Sydösterbotten och yrkeshögskolorna är dåligt. Företagen vet inte hur de ska gå till väga eller vem de ska kontakta för att skapa ett samarbete. Detta ska nu få en ändring.

Nyhetsbild

Bergsrådet Matti Sundberg: "Finland för passivt gentemot övriga Norden"

KARLEBY Finlands mindervärdeskomplex i förhållande till Sverige är till stor del självorsakat. Så länge finländarna envisas med att tala dålig engelska i stället för svenska kommer vi inte att vara en del av Norden på riktigt, säger bergsrådet Matti Sundberg.

Nyhetsbild

KPO anställer 1100 sommararbetare

Handelslaget KPO anställer över 1100 sommarjobbare och är därmed en av de som sysselsätter flest unga i Finland.

Nyhetsbild

Tips till alla sommarjobbare: "Våga fråga om något är oklart"

Sommarjobbssäsongen står för dörren. Byråkratin innebär en del att hålla reda på, både arbetsavtal, lön och skattekort. Vi reder ut detaljerna med sommarjobbsveteranen Johan Löf och fackförbundens sommarjobbsrådgivare.

Nyhetsbild

Trots bättre siffror har många unga svårt att hitta jobb: "Det behövs mer social kompetens"

VASA Allt fler ungdomar får jobb i Österbotten, men många behöver fortfarande hjälp. Det behövs fler enkla jobb och mer träning i social kompetens, säger några av dem som jobbar med unga.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

EK vill göra livet enklare för små och medelstora företag

Verksamhetsförutsättningarna för små och medelstora företag behöver utvecklas i stort och smått. Finlands näringsliv har tagit fram förslag på åtgärder åt nästa regering.

Nyhetsbild

Anna Storåkers lämnar jobbet som Nordeas Sverigechef

– Efter många fantastiska år på Nordea, och i mitten av min karriär, har jag bestämt mig för att tänka över nästa fas i min karriär, skriver Anna Storåkers i ett pressmeddelande där hon berättar att hon slutar sitt jobb som chef för Nordea i Sverige.

Nyhetsbild

Hittade på bästa jobbet – får lön för att rocka i sommar

KARLEBY I sommar får Karleby bland annat ett somrigt rockband och en cyklande fotograf. Åtta ungdomar får jobba med sommarjobb de själva kommit på.

Nyhetsbild

Fazer har det starkaste varumärket i Finland – Fiskars på andra plats

Enligt en enkät som företaget You Gov Brand Index har gjort är Fazer den mest eftertraktade arbetsgivaren i Finland.

Nyhetsbild

Nischar sig på lokala luckor

PEDERSÖRE I stället för att byta hela köket kan det räcka med att byta skåpdörrar och lådor för att få känslan av ett nytt kök. Nygrundade företaget Linro erbjuder lokalt producerade köksluckor.

Nyhetsbild

Kvinnor i arbete ger skjuts i tillväxten

Kvinnors höga deltagande i arbetskraften lyfter de nordiska ländernas ekonomi, slår OECD fast i en ny rapport.

Nyhetsbild

Forskare: Stolta medarbetare mår bättre – då går det också bättre för företaget

Medarbetare som känner stolthet över sitt jobb trivs bättre. Sådana företag når i sin tur större framgång. Alla organisationer kan bli stolta om de vill, menar forskaren Caroline Stenbacka Nordström, som har rötterna i Karperö.

Nyhetsbild

Vasa vill ge alla en chans att sommarjobba – anställer sexton unga med specialbehov

VASA Vasa stad ger sommarjobb till sexton ungdomar med specialbehov. Det är vårt jobb att erbjuda alla möjligheten att arbeta, säger stadens sysselsättningschef Helena Nurmikoski.

Nyhetsbild

Arbetslösheten i EU lägsta på tio år

Arbetslösheten i EU ligger nu på den lägsta nivån sedan 2008. Finland är ett av fem länder där arbetslösheten ökat sedan 2011.

Nyhetsbild

Johanna Högväg skapade sommarkollektion för svenska Cervera

Om några dagar finns svenska butikskedjan Cerveras sommarkollektion i butikerna. Johanna Högväg från Jakobstad är designern bakom den idylliska sommarresan.

Nyhetsbild

Robin Walbergs video sprids över världen

JAKOBSTAD Robin Walbergs video på snowboardåkaren Roope Tonteri visades över 600 000 gånger på ett dygn på Red Bulls facebooksida.

Nyhetsbild

Minister Mika Lintilä: Batterikluster stor möjlighet för regionen

KARLEBY Näringsminister Mika Lintilä är optimistisk gällande ett batterikluster i de österbottniska landskapen. På området mellan Sotkamo och Harjavalta finns alla råvaror som behövs. Dessutom finns Vasa energikluster här.

Nyhetsbild

Nästan en tredjedel av företagen anställer sommarjobbare

Nära på en tredjedel av alla stora och medelstora företag tar in sommarjobbare under sommarmånaderna.

Nyhetsbild

Allt fler österbottningar har jobb

I februari hade antalet arbetslösa i Österbotten minskat med över 2000 personer jämfört med samma tid i fjol.

Nyhetsbild

Fick astma av kemikalierna på jobbet – blev ekofrisör i stället

KORSNÄS Sandra Sund startade en frisörsalong i Korsnäs 2010. Men jobbet gav henne astma och efter två år var hon tvungen att sluta. Nu driver hon en ny salong med bara ekologiska produkter. På onsdagen fick hon pris som årets unga nyföretagare.

Nyhetsbild

Trädgård Hinjärv är årets företag i Korsnäs: "Har hittat en speciell nisch"

KORSNÄS För 32 år sedan började Sven-Åke Wikberg odla tomater och gurkor i växthuset i Taklax. I dag levererar familjeföretaget över 40 olika produkter från lokala odlare till butiker i nejden. Nu har de blivit valda till årets företag i Korsnäs.

Nyhetsbild

Facebook blir arbetsförmedlare

Facebook satsar på platsannonser. – Vi ser det mer som en tjänst som riktas mot små och medelstora företag, säger Mårten Barkman på Facebook.

Nyhetsbild

Fredrik Winberg lämnar kraftverk i Beirut för företagarna i Närpes

NÄRPES

Fredrik Winberg lämnar Beirut och Libanon för att jobba med företagare i Sydösterbotten som ny vd för Dynamo i Närpes. I mars flyttar han tillbaka hem till Kaskö.

Nyhetsbild

Håkan Westermark: "Mycket att göra med begränsade resurser"

Det gäller att se de behov och önskemål som näringslivet och utvecklingen ställer – och veta vad man ska göra åt det. Så sammanfattar vd Håkan Westermark uppgiften han lämnar åt sin efterträdare.

Nyhetsbild

Kraftig ökning i antalet lediga jobb

Under sista kvartalet 2017 fanns det 37 200 lediga jobb. Året innan var antalet 26 400.

Nyhetsbild

Bara några få yrken kan tas över av robotar

Den som är oroad över att en robot kommer att ta över ens arbete i framtiden kan pusta ut. Nästan.