Ekonomi

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Marcus Jansson: En strid för stridens skull – en grälsjuk arbetsmarknad?

JAKOBSTAD Ett UPM som trots pandemin presterat starka resultat och en världshandel som går mot normalisering. Tillfället att precis just nu utmana facket känns som illa valt.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Wolts miljardvärdering får ägarna att slå volter

Hur kan Wolt som omsatte drygt 280 miljoner euro och redovisade en kraftig förlust 2020 värderas till sju miljarder euro? Det är en värderingen som kräver en stark tro på bolaget och marknaden.

Marcus Jansson: Ledningen verkar inte få ut budskapet till de anställda

JAKOBSTAD God kommunikation och en situationsmedvetenhet hos anställda är det som skiljer agnarna från vetet i framtiden.

Björn Stenbacka: Batterier nytt Klondike och Vasa med på resan

Freyr Battery har en ambitiös plan att rampa upp 83 gigawattimmar produktionskapacitet. På torsdagen blev Vasa en del av den planen.

Nyhetsbild

Tunga börsbolag rapporterar den här veckan – höga förväntningar på Wärtsilä och Nordea

En spännande rapportvecka är att vänta. På tisdag är det dags för Wärtsilä, som förväntas berätta om klart förbättrade marknadsutsikter.

Nyhetsbild

Väte ska sätta snurr på affärerna – men räcker strömmen ens för export?

JAKOBSTAD Det är gott med visioner men det krävs också en realistisk syn för att storslagna väteplaner ska bli av. Första frågan är kommer elen ens att räcka till?

Nyhetsbild

KOMMENTAREN: Styrkebesked av Wärtsilä – kopplar allt starkare grepp om megatrender

Wärtsiläs kvartalsrapport var ett styrkebesked. Bolaget har klarat det svåra pandemiåret bättre än väntat. Nu skruvas förväntningarna upp.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Det blev en riktigt fin dag för Vasa och regionen – nu skapas ett batterikluster

Det skrivs industrihistoria i Vasa och Finland. Det säger Tomas Häyry. Han har rätt. Brittiska Johnson Matthey tillåter Vasaregionen att ta ett nytt viktigt utvecklingssteg.

Nyhetsbild

Med nytt batteri fördubblar du räckvidden på din elbil

Hur gör man när märkesverkstäder inte erbjuder batteriuppgradering för elbilen till ett vettigt pris? Jo, man köper ett själv. Från skroten.

Kommentar: Företagen har inte råd att blunda för miljön – risken finns att de går miste om duktig arbetskraft

Allt fler som söker jobb har börjat ställa frågor om hållbarhet på anställningsintervjuerna. Företag som vill fortsätta växa och locka kunnig arbetskraft i framtiden tjänar på att tänka till nu.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: När ett internetforum fick förvaltarna på Wall Street att se rött

Wall Street Bets är internetforumet som fick etablerade hedgefonder att förlora miljarder och fondförvaltarna på Wall Street att se rött när kurser som skulle sjunka rusade.

KOMMENTAREN: Ingen tillfällighet att Tietoevry valde Vasa

Det är ingen tillfällighet att it-jätten Tietoevry etablerar en enhet för it-stöd just i Vasa. Hundratals anställda jobbar med olika stödfunktioner i Vasa redan nu.

Nyhetsbild

Inblick: Miljökrav fäller skorsten – Ett stålbad för den tunga industrin

JAKOBSTAD Det är svårt för att inte säga omöjligt att helt ensam förbättra världen. Proportioner och realism måste finnas med om det inte ska gå helt på tok.

Nyhetsbild

Synsam fokuserar – flyttar hela sin glasögonproduktion till Sverige

JAKOBSTAD Synsam plockar hem produktionen av egna glasögonbågar till Sverige från Asien. Frågan är om det är en ny trend som förstärks i spåren efter pandemin.

Kommentar: Berör Wärtsiläs nästa försäljning Energy?

För tillfället händer det mera i Wärtsiläs struktur och organisation än i orderböckerna. Så känns det i alla fall. Tredje kvartalet ger svar på orderingång och utsikter.

KOMMENTAR: Amazon väcker blandade känslor

Amazon har fått ta mycket kritik från många olika håll. Men trots det växer nätjätten hela tiden och lär inte stoppas.

Björn Stenbacka: Vasa kan bli en vinnare när Wärtsilä möblerar om

Det finns en anledning till att Wärtsilä möblerar om i företagsstrukturen. Indelningen av Marine i tre affärsområden är på många sätt smart. Vasa kan bli en vinnare.

Björn Stenbacka: Det intressanta är vad Eskola säger om Wärtsiläs utsikter

Efter allt det som hänt är förväntningarna inför rapportperioden, som drar i gång på allvar den här veckan, inte speciellt höga. Nu är utsikterna viktigare än på väldigt väldigt länge.

Wärtsiläs investering i Vasa känns viktigare än någonsin

Wärtsiläs permitteringar kunde inte undvikas. Så länge coronaviruset har greppet om världsmarknaden ligger marknadsaktiviteten nere. Service och reservdelar står för stabiliteten.

Svarta svanar, björnmarknad och annat börselände

Efter dagar av svarta svanar, björnmarknad och annat börselände visade aktiemarknaderna tecken på liv under fredagen. Det är långt ifrån över, spänningen fortsätter.

Pekka ska skörda de mogna 5G-frukterna

Efter drygt tio år som vd och tjugofem år i bolaget tackar Rajeev Suri för sig. I stället blir det Pekka Lundmark som ska skörda de mogna 5G-frukterna.

Nyhetsbild

Nokia och Ericsson i stormens öga – 5G har blivit världspolitik

Den omdiskuterade 5G-tekniken rullas ut globalt inom de närmaste åren. Kinesiska Huawei vill tävla om miljardavtalen på samma villkor som Nokia och Ericsson. Kampen hårdnar när 5G blivit politik.

Nyhetsbild

Kommentar: Investor flyttar fram positionerna i Wärtsiläs styrelse

Ett år av utmaningar. Svenska Investor och familjen Wallenberg är en långsiktig ägare, men det ställs fortsatt höga krav på avkastning och utdelning.

Nyhetsbild

Spänd förväntan inför Wärtsiläs rapport på torsdag

"Investors finländska sorgebarn." Så beskrivs Wärtsilä i en artikel i Dagens Industri. På torsdag är det dags för Jaakko Eskola att presentera Wärtsiläs fjolår i siffror. Har utsikterna förbättrats eller är marknaden fortsatt tuff?

Nyhetsbild

Icon – ett luftslott som luften gick ur

En avkastning på åtta procent. Det är vad investerarna och placerarna i det nu konkursdrabbade Icon Corporation föll för.

Nyhetsbild

Hallå Nokia, hur står det till egentligen?

Hur står det till med "folkaktien" Nokia? Efter en omtumlande kvartalsrapport föll aktien som en sten. Nu väntar småsparare och placerare febrilt på livstecken från bolaget, men Nokia verkar ha lagt locket på. Tystnaden skapar ännu mera oro.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Aktias strategiska val drabbar "vanliga" bankkunder

Aktia uppstod ur sparbanksrörelsen, en rörelse med egen ideologi, "sparbanksideologin". Grundbulten i den ideologin är att banken finns till för kunderna, skriver Björn Stenbacka i sin kommentar.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Mehiläinen har hittat honungsburken

Bin (mehiläinen) kan välja bort handlingar som leder till osäker utkomst. Det visar forskningen. När Mehiläinen köper Pihlajalinna och Promedi är det en handling som leder till säker inkomst. Mehiläinen har hittat honungsburken i Finland.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Nokia fick ägarna att dumpa och springa

Vilken börsöppning! Det är en tid sedan vi sett motsvarande kaos på börsen. Nokia faller tungt, riktigt tungt. Ett börsfall på över 22 procent är historiskt. Tron på Nokia verkar helt, åtminstone för tillfället, vara borta.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Tack för allt, Veijo Karppinen

Diplomingenjören, entreprenören, investeraren och mecenaten Veijo Karppinen är borta. Utan Karppinen skulle det inte finnas ett energikluster i Vasaregionen, knappast heller ett lag i hockeyns FM-liga, skriver Björn Stenbacka om Vacons grundare.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Räcker det här, Wärtsilä?

Resultatvarningen indikerade att samarbetsförhandlingar är att vänta. Räcker sparprogrammet, eller är en ny sparplan och omstrukturering att vänta redan 2020? skriver Björn Stenbacka i sin kommentar.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: En smäll på 150 miljoner kräver åtgärder från Wärtsiläs sida

Wärtsiläs aktie fortsatte att vara under hård press under torsdagen. Aktiekursen vände upp på eftermiddagen, men frågan är nu vilka åtgärder koncernen vidtar för att rätta till de problem som orsakat bolaget kostnader på 150 miljoner euro.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: ABB får en bra ledare och vd i Björn Rosengren

En globetrotter och industriman. Så beskrevs Björn Rosengren när han utnämndes till vd för Wärtsilä 2011. Nu tar han över ett annat "Vasaföretag" när han blir vd för den globala koncernen ABB.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Ambitiös men faktabaserad energipolitik, tack!

Klimat- och energipolitiken ska vara ambitiös. Men den ska också styras av realism och framför allt så ska den baseras på ren fakta.

Nyhetsbild

Uppbragt bilbransch knäpper oss privatimportörer på fingrarna – inte läge att skämmas

Jag har under åren hämtat in fem bilar från utlandet. Och nu tycker bilbranschen att jag borde skämmas. Men det kommer jag inte att göra.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Man silar mygg men sväljer kameler i jakten på penningtvätt

JAKOBSTAD Privatpersoner som sätter in kontanter ska redovisa för några hundralappar medan miljoner från suspekta bolag kan passera utan frågor.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Äntligen batteritillverkning i Finland – självklart ska Mercedes nya elbil byggas här

Salo vinner kampen om Finlands första stora batterifabrik. Nästa nyhet lär bli att nya EQC, Daimlers "Tesladödare", börjar byggas i Finland.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Wärtsilä känner av osäkerheten på marknaden

Det var ett tungt besked som Wärtsilä levererade på onsdag morgon. Wärtsiläs orderstock är det inget fel på, men osäkerheten och riskerna på marknaden ökar. Det känner Wärtsilä av.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Risken stor att vi ännu ångrar oss gruvligt

Trots att gruvlagen i Finland är ganska ny är andan i lagen från en svunnen tid. Det här kan vara en riktigt dålig affär för oss.

Nyhetsbild

Wärtsiläaktien föll tungt, men reaktionen överdriven

Wärtsiläaktien föll tungt efter tisdagens resultatrapport. Analytikerna hade skruvat upp förväntningarna och när Wärtsilä inte prickade eller överträffade förväntningarna sjönk aktien som en sten. En överdrift? Antagligen.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Investeringen ett kvitto på att Wärtsilä tror på regionen

Det är en industri och en marknad i förändring och Wärtsilä ska leda utvecklingen. I det arbetet blir det nya innovations- och produktionscentret i Vasa en viktig plattform. Wärtsiläs beslut att investera i Vasa ska ses som ett erkännande för kunnandet och verksamhetsmiljön som finns i Vasa.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga världens bästa katamaraner

Hela katamaranprojektet skulle aldrig ha blivit av om inte Peter Granholm hade närt en långvarig dröm och vision om att bygga katamaraner i det absoluta toppsegmentet. All respekt till alla företag och duktiga hantverkare som står bakom OQS men utan Peter hade det aldrig hänt.

Nyhetsbild

Wärtsilä står allt stadigare på tre ben

När Wärtsilä publicerade siffrorna för det första kvartalet den 25 april 2008 hade finanskrisen ännu inte briserat. Orderstocken var smått ofantliga sju miljarder euro och orderingången drygt 1,9 miljarder euro. Tio år senare är Wärtsilä ett betydligt mångsidigare bolag, med en bred produktportfölj och tre starka stödben.

Nyhetsbild

Rött blev grönt på börsen

Efter måndagens och tisdagens börsras vände kurserna upp igen på onsdagen. Rött byttes mot grönt. I USA steg Dow Jones med 2,33 procent medan S&P 500-indexet slutade på plus 1,74 procent, när handeln avslutades natten till onsdagen. I Helsingfors har börsen öppnat 1,4 procent på plus.

Nyhetsbild

Nu är Onecoin begravt

INBLICK I januari gjordes tillslag mot flera Onecoinföretag i Bulgarien. Misstankarna gäller organiserad brottslighet och stöd av terrorism. Sagan är över och det är svårt att vara förvånad.