Ekonomi

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Björn Stenbacka: Det intressanta är vad Eskola säger om Wärtsiläs utsikter

Efter allt det som hänt är förväntningarna inför rapportperioden, som drar i gång på allvar den här veckan, inte speciellt höga. Nu är utsikterna viktigare än på väldigt väldigt länge.

Wärtsiläs investering i Vasa känns viktigare än någonsin

Wärtsiläs permitteringar kunde inte undvikas. Så länge coronaviruset har greppet om världsmarknaden ligger marknadsaktiviteten nere. Service och reservdelar står för stabiliteten.

Svarta svanar, björnmarknad och annat börselände

Efter dagar av svarta svanar, björnmarknad och annat börselände visade aktiemarknaderna tecken på liv under fredagen. Det är långt ifrån över, spänningen fortsätter.

Pekka ska skörda de mogna 5G-frukterna

Efter drygt tio år som vd och tjugofem år i bolaget tackar Rajeev Suri för sig. I stället blir det Pekka Lundmark som ska skörda de mogna 5G-frukterna.

Nyhetsbild

Nokia och Ericsson i stormens öga – 5G har blivit världspolitik

Den omdiskuterade 5G-tekniken rullas ut globalt inom de närmaste åren. Kinesiska Huawei vill tävla om miljardavtalen på samma villkor som Nokia och Ericsson. Kampen hårdnar när 5G blivit politik.

Nyhetsbild

Kommentar: Investor flyttar fram positionerna i Wärtsiläs styrelse

Ett år av utmaningar. Svenska Investor och familjen Wallenberg är en långsiktig ägare, men det ställs fortsatt höga krav på avkastning och utdelning.

Nyhetsbild

Spänd förväntan inför Wärtsiläs rapport på torsdag

"Investors finländska sorgebarn." Så beskrivs Wärtsilä i en artikel i Dagens Industri. På torsdag är det dags för Jaakko Eskola att presentera Wärtsiläs fjolår i siffror. Har utsikterna förbättrats eller är marknaden fortsatt tuff?

Nyhetsbild

Icon – ett luftslott som luften gick ur

En avkastning på åtta procent. Det är vad investerarna och placerarna i det nu konkursdrabbade Icon Corporation föll för.

Nyhetsbild

Hallå Nokia, hur står det till egentligen?

Hur står det till med "folkaktien" Nokia? Efter en omtumlande kvartalsrapport föll aktien som en sten. Nu väntar småsparare och placerare febrilt på livstecken från bolaget, men Nokia verkar ha lagt locket på. Tystnaden skapar ännu mera oro.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Aktias strategiska val drabbar "vanliga" bankkunder

Aktia uppstod ur sparbanksrörelsen, en rörelse med egen ideologi, "sparbanksideologin". Grundbulten i den ideologin är att banken finns till för kunderna, skriver Björn Stenbacka i sin kommentar.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Mehiläinen har hittat honungsburken

Bin (mehiläinen) kan välja bort handlingar som leder till osäker utkomst. Det visar forskningen. När Mehiläinen köper Pihlajalinna och Promedi är det en handling som leder till säker inkomst. Mehiläinen har hittat honungsburken i Finland.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Nokia fick ägarna att dumpa och springa

Vilken börsöppning! Det är en tid sedan vi sett motsvarande kaos på börsen. Nokia faller tungt, riktigt tungt. Ett börsfall på över 22 procent är historiskt. Tron på Nokia verkar helt, åtminstone för tillfället, vara borta.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Tack för allt, Veijo Karppinen

Diplomingenjören, entreprenören, investeraren och mecenaten Veijo Karppinen är borta. Utan Karppinen skulle det inte finnas ett energikluster i Vasaregionen, knappast heller ett lag i hockeyns FM-liga, skriver Björn Stenbacka om Vacons grundare.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Räcker det här, Wärtsilä?

Resultatvarningen indikerade att samarbetsförhandlingar är att vänta. Räcker sparprogrammet, eller är en ny sparplan och omstrukturering att vänta redan 2020? skriver Björn Stenbacka i sin kommentar.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: En smäll på 150 miljoner kräver åtgärder från Wärtsiläs sida

Wärtsiläs aktie fortsatte att vara under hård press under torsdagen. Aktiekursen vände upp på eftermiddagen, men frågan är nu vilka åtgärder koncernen vidtar för att rätta till de problem som orsakat bolaget kostnader på 150 miljoner euro.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: ABB får en bra ledare och vd i Björn Rosengren

En globetrotter och industriman. Så beskrevs Björn Rosengren när han utnämndes till vd för Wärtsilä 2011. Nu tar han över ett annat "Vasaföretag" när han blir vd för den globala koncernen ABB.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Ambitiös men faktabaserad energipolitik, tack!

Klimat- och energipolitiken ska vara ambitiös. Men den ska också styras av realism och framför allt så ska den baseras på ren fakta.

Nyhetsbild

Uppbragt bilbransch knäpper oss privatimportörer på fingrarna – inte läge att skämmas

Jag har under åren hämtat in fem bilar från utlandet. Och nu tycker bilbranschen att jag borde skämmas. Men det kommer jag inte att göra.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Man silar mygg men sväljer kameler i jakten på penningtvätt

JAKOBSTAD Privatpersoner som sätter in kontanter ska redovisa för några hundralappar medan miljoner från suspekta bolag kan passera utan frågor.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Äntligen batteritillverkning i Finland – självklart ska Mercedes nya elbil byggas här

Salo vinner kampen om Finlands första stora batterifabrik. Nästa nyhet lär bli att nya EQC, Daimlers "Tesladödare", börjar byggas i Finland.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Wärtsilä känner av osäkerheten på marknaden

Det var ett tungt besked som Wärtsilä levererade på onsdag morgon. Wärtsiläs orderstock är det inget fel på, men osäkerheten och riskerna på marknaden ökar. Det känner Wärtsilä av.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Risken stor att vi ännu ångrar oss gruvligt

Trots att gruvlagen i Finland är ganska ny är andan i lagen från en svunnen tid. Det här kan vara en riktigt dålig affär för oss.

Nyhetsbild

Wärtsiläaktien föll tungt, men reaktionen överdriven

Wärtsiläaktien föll tungt efter tisdagens resultatrapport. Analytikerna hade skruvat upp förväntningarna och när Wärtsilä inte prickade eller överträffade förväntningarna sjönk aktien som en sten. En överdrift? Antagligen.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Investeringen ett kvitto på att Wärtsilä tror på regionen

Det är en industri och en marknad i förändring och Wärtsilä ska leda utvecklingen. I det arbetet blir det nya innovations- och produktionscentret i Vasa en viktig plattform. Wärtsiläs beslut att investera i Vasa ska ses som ett erkännande för kunnandet och verksamhetsmiljön som finns i Vasa.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga världens bästa katamaraner

Hela katamaranprojektet skulle aldrig ha blivit av om inte Peter Granholm hade närt en långvarig dröm och vision om att bygga katamaraner i det absoluta toppsegmentet. All respekt till alla företag och duktiga hantverkare som står bakom OQS men utan Peter hade det aldrig hänt.

Nyhetsbild

Wärtsilä står allt stadigare på tre ben

När Wärtsilä publicerade siffrorna för det första kvartalet den 25 april 2008 hade finanskrisen ännu inte briserat. Orderstocken var smått ofantliga sju miljarder euro och orderingången drygt 1,9 miljarder euro. Tio år senare är Wärtsilä ett betydligt mångsidigare bolag, med en bred produktportfölj och tre starka stödben.

Nyhetsbild

Rött blev grönt på börsen

Efter måndagens och tisdagens börsras vände kurserna upp igen på onsdagen. Rött byttes mot grönt. I USA steg Dow Jones med 2,33 procent medan S&P 500-indexet slutade på plus 1,74 procent, när handeln avslutades natten till onsdagen. I Helsingfors har börsen öppnat 1,4 procent på plus.

Nyhetsbild

Nu är Onecoin begravt

INBLICK I januari gjordes tillslag mot flera Onecoinföretag i Bulgarien. Misstankarna gäller organiserad brottslighet och stöd av terrorism. Sagan är över och det är svårt att vara förvånad.

Nyhetsbild

Avslag och dråpslag kring Kvarkenprojektet

Kvarkenprojektet har väckt känslor i veckan. Färjeprojektet går ändå vidare precis som planerat, säger insatta.

Gott nytt börsår 2018

Trots att det gångna året varit turbulent på den politiska fronten har avkastningen på aktiemarknaden fortsatt vara god.

Flera goda tecken på marknaden

MARKNADSANALYSEN För tillfället råder en positiv inställning till placeringsmarknaden.

Finsk och svensk bomarknad är två skilda saker

MARKNADSANALYSEN En återkommande diskussion bland investerare och främst bland fastighetsinvesterare är bostadspriserna i Sverige.

Nyhetsbild

Köplägen på Helsingforsbörsen?

MARKNADSANALYSEN För tillfället går det bra i världsekonomin på bred front. Både de utvecklade ekonomierna och tillväxtekonomierna växer.

Ekonomin går på högvarv

MARKNADSANALYSEN "Såhär långt in i rapportsäsongen kan man konstatera att börsbolagen går bra och marknaden är het för tillfället", skriver Andreas Kjellman.

Nyhetsbild

Klustret är viktigt men inte allt

"Ser man bara på de absoluta skattetopparna i vårt lokala näringsliv hittar vi också mycket annat än energiklustret. Man kan till och med säga att det är riktigt spretigt", skriver Peter Stolpe.

Nyhetsbild

En Viria-aktie har blivit hundra

Virias nya drag kräver inga åtgärder av aktieägarna. Ägarna kan luta sig tillbaka och se på när aktierna ynglar av sig.

Höga förväntningar finns inbyggda

MARKNADSANALYSEN Rapportsäsongen har kommit i gång för tredje gången detta år. Det blir en intressant rapportsäsong med särskilt fokus på huruvida våra börsbolag kommer att kunna leverera ett resultat som motsvarar de höga förväntningar som är inbyggda i dagens aktiekurser.

Stark data och börslistningar

MARKNADSANALYSEN Efter att aktiemarknaderna under sommarmånaderna inte gett avkastning, var september månad desto starkare.

Nyhetsbild

Är Vasas marknad överhettad?

Det byggs och planeras mycket bostäder i Finland just nu. Flera medelstora städer pekas ut som riskzoner för överproduktion.

Nyhetsbild

Rösta med fötterna, råder experten

Vad ska man göra om man irriterar sig på att ett företag tar betalt för att man ringer dem? Visa att det är konsumenten, kunden, som har makten, råder expert.

Nu är det viktigt att köpa kvalitet

MARKNADSANALYSEN Vi har lagt sommaren bakom oss och kvällarna har börjat mörkna. Vi kan ändå trösta oss med att man på marknaden kan hitta både bolagsspecifika samt makroekonomiska ljusglimtar.

Sommaren över – vad vågar vi tro om hösten?

MARKNADSANALYSEN I dag firar vi villaavslutning och livet börjar återgå till det normala. Semesterperioden i Europa är snart över, vi återvänder till våra arbetsplatser och företagen börjar igen gå för fullt.

Nyhetsbild

Tolv av tretton rätt

NYHETSKOMMENTAREN Ett trummande budskap levereras. Det blir nästan full pott, nästan tretton rätt av tretton möjliga, för spelsajter.

Europa har potential

MARKNADSANALYSEN Fram till de senaste dagarnas oro kring amerikanska presidenten Trump har aktiemarknaden präglats av en historiskt låg volatilitet både i USA och i Europa.

Nyhetsbild

Klokt beslut av Wärtsilä

KRÖNIKA Wärtsilä fortsätter att göra strategiskt lyckade företagsköp och kloka beslut.