Ekonomi

Konjunktur

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Veslatec väntade inte på att det skulle vända – utvecklade en automat för handsprit

Veslatec är underleverantörsföretaget som inte nöjde sig med att vänta på att marknaden skulle vända. Företaget tog saken i egna händer och utvecklade en automat för handsprit. Nu är det en exportprodukt.

Nyhetsbild

Små och medelstora företag vågar tro på bättre tider

De små och medelstora företagen börjar så småningom våga tro att det värsta är över och att det vänder. Det visar en färsk konjunkturbarometer.

Nyhetsbild

Eurozonens industri bromsade oväntat mycket

Industriproduktionen i eurozonen sjönk oväntat mycket i december. Detta bekräftar den ekonomiska motvind euroländerna har i covid-19-pandemins spår.

Nyhetsbild

Finländarna minst nöjda med EU:s stödpaket

Drygt 60 procent tror att stimulanspaketet kommer att hjälpa Finland att snabbare återhämta sig efter coronaviruspandemin.

Nyhetsbild

Brittisk ekonomi tog rekordsmäll – nedgången större än på 300 år

Coronapandemin blev ett rekordhårt slag mot Storbritanniens ekonomi. Under 2020 noterades det största bnp-fallet på mer än 300 år.

Nyhetsbild

Mika Palosaari på NTM : "Som mest var över 6500 permitterade, nu har antalet halverats"

Som mest var nästan 6 500 personer permitterade i Österbotten och Mellersta-Österbotten 2020. Nu har antalet halverats. Samtidigt fanns det över 2 000 lediga jobb i slutet av december.

Nyhetsbild

EU tror på snabbare återhämtning i ekonomin

EU-kommissionen skruvar upp sina prognoser och tror på en snabbare återhämtning av ekonomin. Redan i höst kommer vaccinering och lättnader i restriktionerna att ge uppgångar i ekonomin.

Nyhetsbild

Indiens väg ur krisen – satsar på sjukvård

När pandemin bröt ut stängdes hela Indien ner över en natt. Miljoner människor förlorade arbetet och flyttade hem från städerna till landsbygden. Nu satsar regeringen på en snabb återhämtning i en ny budget med sjukvården i centrum.

Nyhetsbild

Centralhandelskammaren kräver finländskt vaccinationsbevis

Finland kan förlora i tävlingen om marknadsandelar om finländska företags arbetare inte kan vara bland de första att åka utomlands och sluta nya handelsavtal efter pandemin, säger Centralhandelskammarens verkställande direktör Juho Romakkaniemi.

Nyhetsbild

Hotel Royal Vaasa berörs när Sokotel inleder samarbetsförhandlingar

S-gruppens hotellkedja Sokotel inleder samarbetsförhandlingar. Ett av hotellen som berörs är Original Sokos Hotel Royal Vaasa i centrum av Vasa. 200 jobb är hotade i kedjan.

Nyhetsbild

Yle: UPM inleder samarbetsförhandlingar om tio tjänstemän på Alholmens såg

JAKOBSTAD Tio tjänstemän på Alholmens såg omfattas av de samarbetsförhandlingar som UPM inleder. De 50 anställda i produktionen, samt försäljningen omfattas inte, enligt Yle.

Nyhetsbild

OP Gruppen: "Ekonomin redo för rejäl uppryckning"

Det blir en rejäl uppryckning i ekonomin i år. Den bedömningen gör OP Gruppens ekonomiska experter.

Nyhetsbild

Viking Lines nya färja sjösätts i Kina – "Nya restriktionerna bör kompenseras"

Viking Line tänker inte missa en trafiksommar till. Nybygget Viking Glory sjösätts på tisdag. Det är en investering för framtiden, säger vd Jan Hanses.

Nyhetsbild

Danfoss i Vasa samarbetsförhandlar – permitteringar för högst 40 dagar

Danfoss i Vasa kallar till samarbetsförhandlingar, för fjärde gången på 10 månader. Även denna gång handlar det om permitteringar, för högst 40 dagar.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen: "Valet av Joe Biden gynnar österbottniska företag"

Gnistrande fyrverkeri och glädjeskutt på börsen. USA är åter med i Parisavtalet. President Joe Biden sätter fokus på miljöfrågor. Det gynnar österbottniska företag.

Nyhetsbild

Handelsbanken: "Det ser ljust ut för ekonomin 2021"

Det ser ljust ut för den finländska ekonomin, men även för den globala, 2021. Tillväxten blir 2,5 procent i Finland och hela 4,9 procent globalt. Den bedömningen gör Handelsbanken.

Nyhetsbild

Produktionen minskade endast marginellt i november

Produktionen minskade endast marginellt, med 0,4 procent, i november. Det kan jämföras i våras då produktionen föll med 6,6 procent.

Nyhetsbild

Bästa året på tolv år för hamnen i Kaskö – "Med tanke på covid-19 kan vi vara mycket nöjda"

Medan trafiken på andra hamnar i Finland vek, tuffade Kaskö på mot ett nytt rekordår. 370 fartyg besökte Kaskö – 2030 ska de vara 900.

Nyhetsbild

Städningen efter Mäenpää-konkursen tuffar vidare – Bostäder sålda till "okej pris"

JAKOBSTAD Realiseringen fortsätter av tillgångarna i den konkurs som Mäenpää Byggnads Ab och My Capital gjorde i mars och april 2020. Samtidigt tilltar trafiken till parkeringsgrottan.

Nyhetsbild

Europeisk arbetslöshet föll i november – värst i Spanien

Trots pandemins tilltagande spridning föll arbetslösheten i eurozonen något i november, från 8,4 procent i oktober till 8,3 procent.

Nyhetsbild

Bättre stämning i eurozonen – detaljhandeln mindre än väntat

Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen stärktes i december, visar ett index från EU-kommissionen. Men inflation och detaljhandel hamnar lägre än väntat, visar samtidigt statistik från Eurostat.

Nyhetsbild

Antalet nyregistrerade bilar sjönk – däremot ökade handeln med begagnade bilar

Nybilsförsäljningen haltade rejält i fjol. Andelen nyregistrerade bilar sjönk med 15,6 procent. Däremot var handeln med begagnade bilar livlig.

Nyhetsbild

New York Post: "Stort intresse för päls i New York"

Det fanns planer på att förbjuda försäljningen av päls i New York. Nu flyger pälsprodukter av hyllorna, skriver New York Post, en tidning med över 230 000 prenumeranter.

Nyhetsbild

Nya samarbetsförhandlingar vid ABB Motors i Vasa

Motorfabriken, eller ABB Motors, i Vasa har inlett samarbetsförhandlingar. Det är andra gången på kort tid.

Nyhetsbild

Etla om 2021: "Barerna fylls och Kanarieöarna kallar"

Barerna fylls och Kanarieöarna kallar. Det är resultatet av att coronakrisen är över till sommaren, bedömer Näringslivets forskningsinstitut Etla.

Nyhetsbild

Bilföretaget Rinta-Jouppi vill locka skådespelare till bilförsäljare

Efterfrågan på begagnade bilar ökar. Då behövs det fler försäljare. Bilföretaget J. Rinta-Jouppi i Seinäjoki tror att skådespelare kan bli bra bilförsäljare.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen: "En vinst för hela Europa" – Brittiskt handelsavtal får Finlands företag att pusta ut

Industrin i Finland kan fortsätta sin tullfria handel med Storbritannien om handelsavtalet godkänns. Konsumenterna kan ändå lägga märke till högre avgifter inom e-handeln.

Nyhetsbild

Rapport: Hushållens skuldberg växer och betalningsstörningar blir vanligare

De finländska hushållens totala skuld uppgår till 135 miljarder euro, enligt en rapport från Statsrådets kansli.

Nyhetsbild

Danske ölkungen: "Det här blir dödsstöten för många restauranger"

Året är redan slut för de danska krögarna. Frågan är hur många som finns kvar när landet öppnar igen på andra sidan nyåret.

Nyhetsbild

Finlands bank: Coronakrisen tär hårt på ekonomin – efter vaccinnyheter skymtas ljus i tunneln

Coronakrisen leder till att Finlands ekonomi i år krymper märkbart, men ändå mindre än vad Finlands bank tidigare förutspått. Nu behövs satsningar på såväl sysselsättning som produktivitet och forskning.

Nyhetsbild

Österbottniska företag har drabbats lindrigare än andra – "Vi måste fatta snabba beslut"

Företagen i Österbotten uppger i högre grad än landets företag överlag att de har påverkats av coronaviruset, men på ett lindrigare sätt. De är också nöjdare med hur krisen har hanterats.

Nyhetsbild

ECB rör inte räntorna – stödköpen utökas med 500 miljarder

Europeiska Centralbanken (ECB) utökar stödköpen av värdepapper med 500 miljarder euro. ECB-rådet valde också att inte röra de centrala styrräntorna.

Nyhetsbild

Svensk ekonomi fortsatt upp i oktober

Månaden innan smittspridningen tog fart och restriktionerna skärptes växte ekonomin i Sverige fortsättningsvis.

Nyhetsbild

Inga extra coronapengar till Oslo

Stortinget i Norge säger nej till Oslos nödrop om att huvudstaden behöver mer pengar i kampen mot coronapandemin och dess påverkan på ekonomin. – Att tro att en kommun ensamt kan lösa detta är som att tro på jultomten, säger Oslos kommunalråd Raymond Johansen besviket.

Nyhetsbild

Färre vill pausa lånen – men en del familjer har det tufft med ekonomin: "Hoppas vi snart landar på alla fyra"

VASA

Många österbottningar ansökte om lånelättnader i våras. Läget är bättre nu, men det finns familjer som fortfarande har det svårt: "Tack och lov för låga räntor", säger Stefan Grönholm på Aktia.

Nyhetsbild

Omena stänger hotellet i Posthuset i Vasa – satsar på hotellet i Espen

Hotellkedjan Omena stänger sitt hotell i det så kallade Posthuset i Vasa. Kedjan fortsätter på det nya hotellet i Espen i Vasa.

Nyhetsbild

Stark tillväxt för kinesisk ekonomi

Tillväxten inom Kinas industri var den största på över tre år i november, när återhämtningen från coronakrisen fortsatte.

Nyhetsbild

En andra coronarecession hotar euroområdet

Nedstängningar för att hejda spridningen av coronaviruset i euroländer som Tyskland och Frankrike kan leda euroområdet in i en andra recession med minskningar av bnp. Inköpschefsindex för november för hela euroområdet föll 45,1, från 50 i oktober, enligt Markit IHS.

Nyhetsbild

Pandemin väntas slå hårt mot fattiga – G20-ministrar gör upp om skuldlättnader

En våg av statsfinansiella problem i fattiga länder befaras komma i kölvattnet på covid-19-pandemin. Inför det har finansministrarna i de så kallade G20-länderna gjort upp om ett nytt ramverk för att omstrukturera statsskulder.

Nyhetsbild

Återhämtningen i Finlands ekonomi tvärnitar

Finlands tillväxt under fjärde kvartalet kommer att falla ned mot noll efter återhämtningen på 3,4 procent under tredje kvartalet, enligt en ny prognos från Finlands bank.

Nyhetsbild

Coronan gav företagen en chock – snabbt verkar ändå många branscher repa sig

KARLEBY Företagen är betydligt mer optimistiska inför framtiden än i våras, visar färsk enkät. Det som oroar är att orderstocken för många företag är sämre nu.

Nyhetsbild

USA-val skakar om marknaden som nu åker berg- och dalbana

Börsturbulens och valutastök präglar marknaden sedan USA-valet blivit just den nagelbitare investerarna inte ville ha. – Vi har faktiskt inte en aning om var det här ska landa, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Nyhetsbild

Valthriller i USA oroar marknaden

Det blev en stökig natt på marknaden sedan vallokalerna stängt i USA-valet. Valet har utvecklats till just den nagelbitare investerarna inte ville ha.

Nyhetsbild

Österbottens exportföretag önskar maktskifte i USA – "Hoppas det går vägen för Biden"

Joe Biden känns som ett säkert alternativ. Men själva valet är ett extra spänningsmoment. Exportföretagen i Österbotten längtar efter stabilitet i ett stormande globalt handelskrig.

Nyhetsbild

Klädbutikschefer i Vasa försiktigt optimistiska – "Läget bättre nu än i våras"

VASA Att Vasa blev coronahuvudstad har inte lamslagit handeln. Kunderna hittar till klädbutikerna i centrum, men bara när de verkligen ska köpa något.