Ekonomi

Konsument

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Två av tio utomhusljus var farliga – släck inte med vatten

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har undersökt säkerheten hos utomhusljus. Två av de tio som testades orsakade fara.

Nyhetsbild

Nu tar tyska konsumenter fajten med VW

Skandalen Dieselgate, där fordonsjätten Volkswagen ertappats med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon i USA, har även skakat om Tyskland. Nu lämnar tyska bilägare in sin första grupptalan mot biljätten.

Nyhetsbild

Första EU-spiken i kistan för engångsplasten – tuffa tag mot sugrören

Engångsplastens framtid är mörk. Havet ska räddas, lyder beskedet från EU-parlamentet som säger ja till tuffa tag mot sugrör, bestick och andra engångsvaror.

Nyhetsbild

Japanska Muji-kedjan kommer till Finland

Praktiska plastlådor, kontorsattiraljer och minimalistiska köksprylar – den japanska kedjan Muji bygger upp verksamhet i Finland.

Nyhetsbild

Luktfria sportkläder hotar djur och växter

Silver i så kallade luktfria sportkläder sköljs ur när kläderna tvättas och samlas sedan som miljögift på sjöbottnar. Det visar analyser som gjorts av branschföreningen Svenskt Vatten.

Nyhetsbild

Puuilo till Karleby och söker affärsplats i Vasa

Företaget Puuilo bygger nytt och öppnar en affär i Karleby våren 2019. Affären förväntas ge 13-15 personer jobb. Företagets vd Juha Saarela söker en lämplig affärsplats också i Vasa.

Nyhetsbild

KPO i topp för fjärde året i rad

Handelslaget KPO hamnar i topp i en företagsanalys som gjorts av Osuustoiminta-lehti. Med sig i toppen har de PKO från Norra Karelen.

Nyhetsbild

Bra drag i ny drive för aktiebolaget Monäsboden

Det pågår en ny aktieteckning i Monäsboden. Engagemanget och kampen för den enda och sista av bybutikerna i Nykarleby är enligt Stefan Sjöberg överraskande goda, inte bara bland byborna utan också bland stugfolket.

Nyhetsbild

Lidl i Melmo förnyas – butiken stängd två dagar

Lidl-affären i Melmo i Vasa förnyas. Förnyelsen är en del av det arbete som inleddes i kedjan redan 2017. Färgskalan blir vit och grå och butiksmöblerna förnyas. Affären i Melmo håller stängt i två dagar nästa vecka.

Nyhetsbild

New Yorker öppnar i Espen den 22 november

VASA New Yorker öppnar sin affär i gallerian Espen i Vasa den 22 november. Det bekräftar PR-chefen Susanna Schreiner på den tyskägda modekedjan.

Nyhetsbild

Nya SD-kort ska råda bot på utrymmesbrist för telefoner med dubbla SIM-kort

Den kinesiska mobiltillverkaren Huawei har skapat ett SD-kort som är 45 procent mindre än microSD-kort. Företaget riktar in sig på den internationellt växande trenden med telefoner med två SIM-kort.

Nyhetsbild

Ny trojan upptäckt i Androidtelefoner – kan tömma mobilen

En nyupptäckt trojan som kan infektera telefoner med mobiloperativsystemet Android har upptäckts. GPlayed kan i värsta fall såväl spionera som ta full kontroll över den drabbade enheten.

Nyhetsbild

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Nyhetsbild

Sista chansen att rösta på Finlands framtida tidszon – tiden går ut vid midnatt

3

Ska Finland ha sommartid eller vintertid i framtiden? Ska vi ha samma tid som Sverige eller som Ryssland? Du kan berätta vad du tycker fram till midnatt! Sedan är det för sent.

Nyhetsbild

2023 ordnas bostadsmässan mellan vattnet och gamla stan i Lovisa

Om fem år ordnas bostadsmässan i Lovisa, därpå följande år i Kervo och 2025 ordnas mässan i Uleåborg.

Nyhetsbild

ABB levererar laddstationer till affärskedjan Lidl

ABB levererar snabbladdstationer till Lidl-affärer på sju orter i Finland. Det är en fortsättning på de leveranser som ABB gör till Lidl runt om i Europa. Vasa och Österbotten får ännu vänta på en Lidl-laddstation.

Nyhetsbild

Halonens butiksdirektör Tony Friis: "Vi är redo för en kundrusch"

Finlands 23:e Halonen-butik slår upp sina dörrar i dag. – Min far ville öppna en butik här, men det har inte funnits någon lämplig lokal förrän nu, säger vd Pekka Halonen.

Nyhetsbild

Primeraresenärer strandsatta på Kreta efter konkursen

Efter Primera Airs konkurs i måndags står fortfarande sammanlagt 600 personer utan flyg under den närmaste veckan. På Kreta har 95 personer blivit strandsatta.

Nyhetsbild

S-kunder får tillgång till egen data – lätt att se vart pengarna gått

Mina köp visar vad man köpt under det senaste året, både på produktgrupps- och produktnivå.

Nyhetsbild

KPO:s första snabbkassor i bruk – det dröjer innan fler dyker upp

KARLEBY Nu har också Handelslaget KPO hoppat på tåget med självbetjäningskassor. De första finns i Karleby och Vasa.

Nyhetsbild

Nya frekvenser för 5G-nät – Telia, DNA och Elisa vann budgivning

Kommunikationsverkets auktionering av frekvenser avslutades på måndagen. Beslutet innebär att utbyggnaden av 5G-nät nu kan avancera planenligt.

Nyhetsbild

Telefonförsäljare skickar tidning till folk som inte beställt den: Österbottning – "Jag får inte stopp på det"

Tidningen Kouluturvaa sysselsätter konsumentmyndigheterna. Över tusen personer som inte vill ha tidningen har fått den ändå ihop med en fet räkning. Även österbottningar har blivit lurade.

Nyhetsbild

Utdragen mjölktvist får ett avslut – mindre mejerier kräver ännu ersättning

Valio och Arla har sinsemellan gjort en uppgörelse kring den utdragna tvisten som gällde prissättning av mjölk under åren 2010-2012.

Nyhetsbild

OP testar betalning med ansiktet

Ett enkelt och pålitligt betalningssätt. Det hävdar OP Gruppen, som är först i Finland med att starta ett pilotprojekt för betalning med ansiktsigenkänning. De första testpersonerna är OP:s egna anställda.

Nyhetsbild

Dags för Habitare – trendanalytiker tycker man ska inreda som man vill

Finlands största inredningsmässa Habitare har öppnat för i år. Nu är den enkla skandinaviska minimalismens tid förbi och det är färg och modiga stilar som gäller.

Nyhetsbild

Apotek flyttar från Dragnäsbäck till Stenhaga i november

VASA Dragnäsbäck apotek flyttar i november in i ABC:s lokaler i Stenhaga. Apoteket har länge varit i behov av mer utrymme.

Nyhetsbild

Allt fler lantbrukare säljer varor i egna gårdsbutiker

Direktförsäljningen från gård blir allt mer populär, speciellt bland djurgårdar. Hagas gårdspackeri i Närpes var tidigt ute med egen äggbutik.

Nyhetsbild

Krögare om rekordsäsongen: Gärna fler sådana här somrar

VASA Sommarvädret gynnade uteserveringarna då många sökte sig ut för att ta ett glas i värmen. För många blev det bästa sommaren på länge.

Nyhetsbild

Positivt kreditregister kan bli verklighet - Strand nöjd med utredning

Ett ökat kreditutbud och hushållens skuldsättning öppnar upp för ett positivt kreditregister i Finland. Joakim Strand (SFP) är glad över justitieminister Antti Häkkänens (Saml) initiativ.

Nyhetsbild

Självklart att inte prissätta enligt kön, säger frisörer: "Det är minuterna som räknas"

VASA Det är tiden, inte könet, som avgör priset på en klippning. Det säger frisörerna Emma Maris och Sara Viklund på Ekta Salon i Vasa. Också på YA:s frisörutbildning är man mån om få bort den gamla synen på prissättning.

Nyhetsbild

Frisörer fortsätter ha olika priser för kvinnor och män – Överinspektör: "Stort problem eftersom det berör oss alla"

Det är förbjudet för frisörer att ta olika betalt för män och kvinnor. Ändå gör många just det. Viktigt att få bukt med problemet, säger Miko Lempinen på Jämställdhetsombudsmannens byrå.

Nyhetsbild

Åhléns testar kontantfritt på varuhusen – få kunder protesterar

Åhléns har slutat med kontanter på tre av sina varuhus. Testet har pågått i två månader på varuhusen i Väla utanför Helsingborg, i Gävle och i Sickla köpkvarter i Nacka öster om Stockholm.

Nyhetsbild

VW-bilar kan börja brinna – återkallas

Tyska Volkswagen tvingas nu återkalla runt 700 000 bilar världen över. Ett fel i en taklampa, som kan få bilen att fatta eld, har upptäckts, skriver Allt om bilar.

Nyhetsbild

Altias spritfabrik i Rajamäki fyllde 130 år – Jaloviina äldst i sortimentet

Törstande landsmän vallfärdade på måndagen till Rajamäki för att höja en skål för Altias spritfabrik som fyllde 130 år.

Nyhetsbild

Produkter för kvinnor kostar ofta mer – "Lurendrejeri", säger jämställdhetsexpert

Rosa rakhyvlar kan vara dyrare än blå. Men ofta vet kvinnor inte om att de betalar mer. Konsumenter borde bojkotta produkter som inte är rättvisa, säger jämställdhetsexperten Malin Gustavsson.

Nyhetsbild

Piratkopior tär på Fjällrävens lönsamhet

Det svenska bolaget Fjällräven använder allt mer resurser för att bekämpa försäljningen av piratkopior på bolagets produkter. Asiatiska brottsligor antas stå bakom den illegala försäljningen.

Nyhetsbild

Vi äter mer kyckling och kvarg, men mindre potatis och mjölk

Under det senaste decenniet har finländarna börjat äta allt mer ost och kyckling. Däremot har konsumtionen av mjölk och potatis minskat, enligt en undersökning gjord på PTT. Antalet vegetarianer väntas öka.

Nyhetsbild

Onödigt köpa för mycket prylar inför skolstarten – "Allt finns redan här", säger lärare

VASA Många familjer lägger ner stora summor pengar inför skolstarten, helt i onödan. Det enda som egentligen behövs är en ryggsäck, säger klassläraren Pia Boije i Gerby skola.

Nyhetsbild

Moomin Characters avvisar påståenden om bristande moral

Moomin Characters vd Roleff Kråkström ställer sig oförstående till konstsamlaren Wenzel Hagelstams kritik om bristande moral i hanteringen av den specialdesignade muminmuggen.

Nyhetsbild

Samlarexpert kritisk till muminmuggen: Jag tror inte Tove skulle ha gillat det här

Ingen vet hur många exemplar det finns av den nya muminmuggen som endast säljs på Tove Jansson födelsedag på torsdag. Det här leder till en masshysteri som Tove Janssons moral inte skulle ha tillåtit, säger samlaren och antikhandlaren Wenzel Hagelstam.

Nyhetsbild

Muminmuggarna säljs i andra hand – över hundra personer ville köpa Vasabon Alexanders mugg

Några timmar efter att muggen började säljas saluförs många av Mumindagen-muggarna i andra hand. Den dyraste muggen på Tori.fi kostar över tusen euro. Vasabon Alexander Antell säljer sina muggar för 250 euro vardera.

Nyhetsbild

Hundratals köade för nya muminmuggen i Vasa – Christina från Kvevlax en av de lyckliga köparna

Den nyaste muminmuggen säljs i begränsad upplaga, och endast under 24 timmar. I Österbotten såldes muggen bara i GW-gallerian i Stenhaga. Människor köade i timmar för att få tag på en mugg.

Nyhetsbild

Maten blir dyrare – jordbrukarens inkomst förändras inte

JAKOBSTAD Torkan har påverkat skörden i norra Europa, vilket har lett till en höjning av livsmedelpriserna i Finland. Producenterna verkar inte få någon större andel av vinsten. – Det är nödvändigt att det vänder för bönderna snart, säger Tomas Långgård, ÖSP:s styrelseordförande.

Nyhetsbild

Nya stöd kan rädda bybutiker – Petsmo handelslag ser positivt på framtiden

Många bybutiker går på knäna och nu jobbat ministeriet för att hitta nya sätt att vända trenden. Petsmo handelslag har lyckats vända skutan för egen maskin. De vågar nu se positivt på framtiden.

Nyhetsbild

Sommarkläder säljer slut i värmen: "Vi har sålt betydligt mer än i fjol"

Den ihållande värmeböljan kan på vissa hålla leda till färre röda eller gula prislappar i affärerna. Sommarkläderna har nämligen gått åt som smör i solsken.