Ekonomi

Konsument

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Allt fler lantbrukare säljer varor i egna gårdsbutiker

Direktförsäljningen från gård blir allt mer populär, speciellt bland djurgårdar. Hagas gårdspackeri i Närpes var tidigt ute med egen äggbutik.

Nyhetsbild

Krögare om rekordsäsongen: Gärna fler sådana här somrar

VASA Sommarvädret gynnade uteserveringarna då många sökte sig ut för att ta ett glas i värmen. För många blev det bästa sommaren på länge.

Nyhetsbild

Positivt kreditregister kan bli verklighet - Strand nöjd med utredning

Ett ökat kreditutbud och hushållens skuldsättning öppnar upp för ett positivt kreditregister i Finland. Joakim Strand (SFP) är glad över justitieminister Antti Häkkänens (Saml) initiativ.

Nyhetsbild

Självklart att inte prissätta enligt kön, säger frisörer: "Det är minuterna som räknas"

VASA Det är tiden, inte könet, som avgör priset på en klippning. Det säger frisörerna Emma Maris och Sara Viklund på Ekta Salon i Vasa. Också på YA:s frisörutbildning är man mån om få bort den gamla synen på prissättning.

Nyhetsbild

Frisörer fortsätter ha olika priser för kvinnor och män – Överinspektör: "Stort problem eftersom det berör oss alla"

Det är förbjudet för frisörer att ta olika betalt för män och kvinnor. Ändå gör många just det. Viktigt att få bukt med problemet, säger Miko Lempinen på Jämställdhetsombudsmannens byrå.

Nyhetsbild

Åhléns testar kontantfritt på varuhusen – få kunder protesterar

Åhléns har slutat med kontanter på tre av sina varuhus. Testet har pågått i två månader på varuhusen i Väla utanför Helsingborg, i Gävle och i Sickla köpkvarter i Nacka öster om Stockholm.

Nyhetsbild

VW-bilar kan börja brinna – återkallas

Tyska Volkswagen tvingas nu återkalla runt 700 000 bilar världen över. Ett fel i en taklampa, som kan få bilen att fatta eld, har upptäckts, skriver Allt om bilar.

Nyhetsbild

Altias spritfabrik i Rajamäki fyllde 130 år – Jaloviina äldst i sortimentet

Törstande landsmän vallfärdade på måndagen till Rajamäki för att höja en skål för Altias spritfabrik som fyllde 130 år.

Nyhetsbild

Produkter för kvinnor kostar ofta mer – "Lurendrejeri", säger jämställdhetsexpert

Rosa rakhyvlar kan vara dyrare än blå. Men ofta vet kvinnor inte om att de betalar mer. Konsumenter borde bojkotta produkter som inte är rättvisa, säger jämställdhetsexperten Malin Gustavsson.

Nyhetsbild

Piratkopior tär på Fjällrävens lönsamhet

Det svenska bolaget Fjällräven använder allt mer resurser för att bekämpa försäljningen av piratkopior på bolagets produkter. Asiatiska brottsligor antas stå bakom den illegala försäljningen.

Nyhetsbild

Vi äter mer kyckling och kvarg, men mindre potatis och mjölk

Under det senaste decenniet har finländarna börjat äta allt mer ost och kyckling. Däremot har konsumtionen av mjölk och potatis minskat, enligt en undersökning gjord på PTT. Antalet vegetarianer väntas öka.

Nyhetsbild

Onödigt köpa för mycket prylar inför skolstarten – "Allt finns redan här", säger lärare

VASA Många familjer lägger ner stora summor pengar inför skolstarten, helt i onödan. Det enda som egentligen behövs är en ryggsäck, säger klassläraren Pia Boije i Gerby skola.

Nyhetsbild

Moomin Characters avvisar påståenden om bristande moral

Moomin Characters vd Roleff Kråkström ställer sig oförstående till konstsamlaren Wenzel Hagelstams kritik om bristande moral i hanteringen av den specialdesignade muminmuggen.

Nyhetsbild

Samlarexpert kritisk till muminmuggen: Jag tror inte Tove skulle ha gillat det här

Ingen vet hur många exemplar det finns av den nya muminmuggen som endast säljs på Tove Jansson födelsedag på torsdag. Det här leder till en masshysteri som Tove Janssons moral inte skulle ha tillåtit, säger samlaren och antikhandlaren Wenzel Hagelstam.

Nyhetsbild

Muminmuggarna säljs i andra hand – över hundra personer ville köpa Vasabon Alexanders mugg

Några timmar efter att muggen började säljas saluförs många av Mumindagen-muggarna i andra hand. Den dyraste muggen på Tori.fi kostar över tusen euro. Vasabon Alexander Antell säljer sina muggar för 250 euro vardera.

Nyhetsbild

Hundratals köade för nya muminmuggen i Vasa – Christina från Kvevlax en av de lyckliga köparna

Den nyaste muminmuggen säljs i begränsad upplaga, och endast under 24 timmar. I Österbotten såldes muggen bara i GW-gallerian i Stenhaga. Människor köade i timmar för att få tag på en mugg.

Nyhetsbild

Maten blir dyrare – jordbrukarens inkomst förändras inte

JAKOBSTAD Torkan har påverkat skörden i norra Europa, vilket har lett till en höjning av livsmedelpriserna i Finland. Producenterna verkar inte få någon större andel av vinsten. – Det är nödvändigt att det vänder för bönderna snart, säger Tomas Långgård, ÖSP:s styrelseordförande.

Nyhetsbild

Nya stöd kan rädda bybutiker – Petsmo handelslag ser positivt på framtiden

Många bybutiker går på knäna och nu jobbat ministeriet för att hitta nya sätt att vända trenden. Petsmo handelslag har lyckats vända skutan för egen maskin. De vågar nu se positivt på framtiden.

Nyhetsbild

Sommarkläder säljer slut i värmen: "Vi har sålt betydligt mer än i fjol"

Den ihållande värmeböljan kan på vissa hålla leda till färre röda eller gula prislappar i affärerna. Sommarkläderna har nämligen gått åt som smör i solsken.

Nyhetsbild

Många tappar telefonen i sjön – viktigt ha hemförsäkringen i skick

Det är sommar och antalet telefoner som tar sig ett dopp är förstås större än andra årstider. Det lönar sig att ha hemförsäkringen i skick, säger man på försäkringsbolagen.

Nyhetsbild

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

1

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Nyhetsbild

5G-nätet är här – bra för såväl konsumenter som industrier enligt experter

Finland är ett av de mest framstående länderna inom den nya 5G-teknologin som lovar såväl snabbt som responsivt internet för att förbereda inför ett allt mera uppkopplat samhälle.

Patent- och registerstyrelsen uppmanar varumärkesinnehavare att vara på sin vakt

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar varumärkesinnehavare att vara särskilt vaksamma mot fakturaliknande anbudsbrev.

Nyhetsbild

Ikea återkallar vattenautomat för djur – två hundar har kvävts till döds

Ikea ber kunder som köpt en vattenautomat för husdjur att genast sluta använda den. Det finns en risk för att hundens eller kattens huvud fastnar och djuret kvävs, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska: Allt fler satsar på egna solpaneler

VASA Fler väljer att producera en del av sin elektricitet själva med hjälp av solpaneler. Inom Vasa Elnäts område har hittills 20 nya mikroproducenter kopplats till nätet i år. Det är dubbelt fler än i fjol.

Nyhetsbild

Köpmän önskar att staden går in för åldersgräns på energidrycker

JAKOBSTAD I K-butikerna får köpmännen själva sätta åldersgränserna. Köpman Aki Salminen har olika åldersgräns i sina två butiker – föräldrarnas önskemål styr.

Nyhetsbild

Bensin, diesel, el och hybrid: Jämför vad bilarna kostar

2

Andelen hybrider, bilar med två eller fler kraftkällor, ökar kraftigt bland de nyregistrerade personbilarna i Finland. Samma gäller de laddningsbara hybriderna.

Indiska satsar på näthandel i Finland – endast på finska

Indiska skriver i ett pressmeddelande att företaget "växlar upp satsningen i Finland genom att lansera sin e-handel på finska. Kommunikation på lokalt språk ska göra det mer lättillgängligt för kunder i Finland att shoppa online."

Nyhetsbild

Vasa centrum är livskraftigt – "var varsam med balansen mellan centrum och Stenhaga"

Vasa får bra betyg när livskraften i stadskärnorna mäts. Vasa är en av de städer som noterar den kraftigaste indexökningen. Mätningar gjordes i totalt 34 städer.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

1

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Strid om sugrör på McDonalds bolagsstämma

Debatten om plastanvändning går het runt om i världen. I dag ska frågan upp på snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA sedan några ägare föreslagit att plastsugrören ska slopas.

Nyhetsbild

Zuckerberg EU-grillad i Bryssel – "Jag ber om ursäkt"

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel. Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Nyhetsbild

Utredning: Kvinnor shoppar mest, herrkläder säljer bra

Finländare shoppar allt mer kläder. I fjol köpte vi närmare en procent mer kläder än året innan. Det här framkommer av arbetsgivarförbundet Finsk Handels nya utredning om modehandeln i Finland.

Nyhetsbild

DNA och Nordea testar pekplatta för seniorer

DNA och Nordea har startat ett pilotprojekt med en pekplatta som äldre ska kunna använda för att sköta bland annat bankärenden. Seniorerna undrar hur det blir med datasäkerheten och hur lång tid det tar innan också den här tekniken är föråldrad.

Nyhetsbild

VW återkallar 410 000 bilar efter bältesfel

Volkswagen kommer att återkalla 410 000 bilar med anledning av de säkerhetsbältesproblem som har upptäckts.

Nordeas nya årsavgifter kan uppgå till 90 euro

Bankkoncernen Nordea planerar en förnyelse av prissättningen för sina banktjänster. Den årliga avgiften kan uppgå till 90 euro, uppger Yle.

Nyhetsbild

Cambridge Analytica-historien – vad har hänt?

Det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica har hamnat i blåsväder i Storbritannien och USA efter att det avslöjats att företaget inhämtat personliga uppgifter om Facebookanvändare sedan 2014. Men vad är det som har hänt och vad är det analysföretaget anklagas för?

Nyhetsbild

Facebook informerar drabbade i kväll

Klockan 19 i kväll kommer alla Facebook-användare att få veta om de finns med bland de 87 miljoner vars data delats med analysföretaget Cambridge Analytica.

Nyhetsbild

Bilarna blir nyare – allt fler privatpersoner kör hyrbil

SPECIAL: BIL & BÅT Privatleasing av bilar har länge varit stort i till exempel Storbritannien och Sverige. Nu är finansieringsformen på frammarsch också i Österbotten.

Nyhetsbild

Facebook skannar privata chattar

Facebook medger att företaget skannar inlägg och bilder som användare delar via meddelandeappen Messenger.

Rederi förbjuder medtagen mat - unga resenärer blev av med sin matsäck

I påskhelgen blev tre unga resenärer fråntagna sin matlåda i Viking Lines säkerhetskontroll i Stockholm.

Nyhetsbild

"Bankkortens dagar är räknade"

I framtiden är det ingen som kommer att ta fram betalkortet eller kontanter i snabbköpskassan, snarare kommer vi alla att stirra in i en kamera för att godkänna våra inköp.

Nyhetsbild

Alko har öppet på påskafton – men ingen rusning väntas

VASA I år går det att handla vin och starksprit även på påskafton. På Alko tror man ändå inte att folk köper mer alkohol, utan snarare att försäljningen sprider ut sig över fler dagar.

Nyhetsbild

Premiär för öppna Alkodörrar på påskafton

1

Den nya alkohollagen ligger bakom förändringen.

Kunder i hela landet hade problem med Elisas modem

Kunder i hela Finland hade problem med Elisas kabelmodem under torsdagen. Störningarna pågick i över tolv timmar.