Ekonomi

Krönika

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Risken stor att vi ännu ångrar oss gruvligt

Trots att gruvlagen i Finland är ganska ny är andan i lagen från en svunnen tid. Det här kan vara en riktigt dålig affär för oss.

Nyhetsbild

Wärtsiläaktien föll tungt, men reaktionen överdriven

Wärtsiläaktien föll tungt efter tisdagens resultatrapport. Analytikerna hade skruvat upp förväntningarna och när Wärtsilä inte prickade eller överträffade förväntningarna sjönk aktien som en sten. En överdrift? Antagligen.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Investeringen ett kvitto på att Wärtsilä tror på regionen

Det är en industri och en marknad i förändring och Wärtsilä ska leda utvecklingen. I det arbetet blir det nya innovations- och produktionscentret i Vasa en viktig plattform. Wärtsiläs beslut att investera i Vasa ska ses som ett erkännande för kunnandet och verksamhetsmiljön som finns i Vasa.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga världens bästa katamaraner

Hela katamaranprojektet skulle aldrig ha blivit av om inte Peter Granholm hade närt en långvarig dröm och vision om att bygga katamaraner i det absoluta toppsegmentet. All respekt till alla företag och duktiga hantverkare som står bakom OQS men utan Peter hade det aldrig hänt.

Nyhetsbild

Wärtsilä står allt stadigare på tre ben

När Wärtsilä publicerade siffrorna för det första kvartalet den 25 april 2008 hade finanskrisen ännu inte briserat. Orderstocken var smått ofantliga sju miljarder euro och orderingången drygt 1,9 miljarder euro. Tio år senare är Wärtsilä ett betydligt mångsidigare bolag, med en bred produktportfölj och tre starka stödben.

Nyhetsbild

Rött blev grönt på börsen

Efter måndagens och tisdagens börsras vände kurserna upp igen på onsdagen. Rött byttes mot grönt. I USA steg Dow Jones med 2,33 procent medan S&P 500-indexet slutade på plus 1,74 procent, när handeln avslutades natten till onsdagen. I Helsingfors har börsen öppnat 1,4 procent på plus.

Nyhetsbild

Nu är Onecoin begravt

2

INBLICK I januari gjordes tillslag mot flera Onecoinföretag i Bulgarien. Misstankarna gäller organiserad brottslighet och stöd av terrorism. Sagan är över och det är svårt att vara förvånad.

Nyhetsbild

Avslag och dråpslag kring Kvarkenprojektet

Kvarkenprojektet har väckt känslor i veckan. Färjeprojektet går ändå vidare precis som planerat, säger insatta.

Gott nytt börsår 2018

Trots att det gångna året varit turbulent på den politiska fronten har avkastningen på aktiemarknaden fortsatt vara god.

Flera goda tecken på marknaden

MARKNADSANALYSEN För tillfället råder en positiv inställning till placeringsmarknaden.

Finsk och svensk bomarknad är två skilda saker

MARKNADSANALYSEN En återkommande diskussion bland investerare och främst bland fastighetsinvesterare är bostadspriserna i Sverige.

Nyhetsbild

Köplägen på Helsingforsbörsen?

MARKNADSANALYSEN För tillfället går det bra i världsekonomin på bred front. Både de utvecklade ekonomierna och tillväxtekonomierna växer.

Ekonomin går på högvarv

MARKNADSANALYSEN "Såhär långt in i rapportsäsongen kan man konstatera att börsbolagen går bra och marknaden är het för tillfället", skriver Andreas Kjellman.

Nyhetsbild

Klustret är viktigt men inte allt

"Ser man bara på de absoluta skattetopparna i vårt lokala näringsliv hittar vi också mycket annat än energiklustret. Man kan till och med säga att det är riktigt spretigt", skriver Peter Stolpe.

Nyhetsbild

En Viria-aktie har blivit hundra

Virias nya drag kräver inga åtgärder av aktieägarna. Ägarna kan luta sig tillbaka och se på när aktierna ynglar av sig.

Höga förväntningar finns inbyggda

MARKNADSANALYSEN Rapportsäsongen har kommit i gång för tredje gången detta år. Det blir en intressant rapportsäsong med särskilt fokus på huruvida våra börsbolag kommer att kunna leverera ett resultat som motsvarar de höga förväntningar som är inbyggda i dagens aktiekurser.

Stark data och börslistningar

MARKNADSANALYSEN Efter att aktiemarknaderna under sommarmånaderna inte gett avkastning, var september månad desto starkare.

Nyhetsbild

Är Vasas marknad överhettad?

1

Det byggs och planeras mycket bostäder i Finland just nu. Flera medelstora städer pekas ut som riskzoner för överproduktion.

Nyhetsbild

Rösta med fötterna, råder experten

Vad ska man göra om man irriterar sig på att ett företag tar betalt för att man ringer dem? Visa att det är konsumenten, kunden, som har makten, råder expert.

Nu är det viktigt att köpa kvalitet

MARKNADSANALYSEN Vi har lagt sommaren bakom oss och kvällarna har börjat mörkna. Vi kan ändå trösta oss med att man på marknaden kan hitta både bolagsspecifika samt makroekonomiska ljusglimtar.

Sommaren över – vad vågar vi tro om hösten?

MARKNADSANALYSEN I dag firar vi villaavslutning och livet börjar återgå till det normala. Semesterperioden i Europa är snart över, vi återvänder till våra arbetsplatser och företagen börjar igen gå för fullt.

Nyhetsbild

Tolv av tretton rätt

NYHETSKOMMENTAREN Ett trummande budskap levereras. Det blir nästan full pott, nästan tretton rätt av tretton möjliga, för spelsajter.

Europa har potential

MARKNADSANALYSEN Fram till de senaste dagarnas oro kring amerikanska presidenten Trump har aktiemarknaden präglats av en historiskt låg volatilitet både i USA och i Europa.

Nyhetsbild

Klokt beslut av Wärtsilä

KRÖNIKA Wärtsilä fortsätter att göra strategiskt lyckade företagsköp och kloka beslut.

Ta hand om dina pengar

MARKNADSANALYSEN För att du skall kunna bli ekonomiskt oberoende, bör du låta pengarna arbeta för dig och inte tvärtom. Din uppgift är att hålla pengar i konstant arbete.

Nyhetsbild

Bra start för ABB och Wärtsilä

NYHETSKOMMENTAREN ABB och Wärtsilä har fått en bra start på året. ABB redovisade ökade intäkter och Wärtsilä överraskade med den riktigt stark orderingång. Det bådar gott.

Nyhetsbild

Nokias ökenvandring över

KOMMENTAR I februari 2011 beskrev Nokias vd Stephen Elop bolaget som en brinnande plattform. Nokia har gått genom eld och vatten, ingen tvekan, men plattformen har bytts mot ett stabilt containerfartyg. Ökenvandringen är över.

Vårtecken i finländsk ekonomi

1

MARKNADSANALYSEN Vi står inför en intressant vår och sommar. Närmaste veckorna och månaderna kan påverka riktningen för det resterande året.

Hur länge varar optimismen på marknaden?

MARKNADSANALYSEN På tisdagen fick vi in siffror på USA:s industris inköpschefsindex för mars. Siffran var fortsättningsvis väldigt stark och låg på 57,2, vilket dock var något lägre än februari månads siffra på 57,7.

Nyhetsbild

Tack!

KOMMENTAR Årets energivecka är slut. Det är vi också som har bevakat evenemangen – och säkert många av er som deltagit i dem.

Nyhetsbild

Skogsindustrin på fötter

I Äänekoski sade en av cheferna att skogsindustrin nog alltid varit en framtidsbransch för Finland.

Förbättrad konjunktur i Euroområdet

MARKNADSANALYSEN Under de senaste åren har vi sett en förbättrad konjunktur i USA medan vi i Europa har haft det trögare. Enligt vissa ekonomer börjar USA så småningom nå sin fulla potential i denna konjunkturcykel.

Nyhetsbild

Stor, större, Tesla

NYHETSKOMMENTAREN Stora volymer är det enda som gäller för Tesla. Vasa är med i leken och vinner oberoende hur den slutar.

Framtidsprognoser justeras upp

MARKNADSANALYSEN Det finns fortsättningsvis positiva tecken i ekonomin. Efter en skaplig rapportperiod har placerarna flyttat fokus från bolagsnivå till makronivå.

På spåret eller inte?

MARKNADSANALYSEN Vårvintern är en intressant tid för placeraren. Resultatrapporterna regnar in för fjolårets sista kvartal.

Nyhetsbild

Småföretagare får för lite

En viktig nyhet gled nyligen förbi i nyhetsflödet. Det handlade om ensamföretagarnas inkomster.

Aktiehandel är en vintersport

MARKNADSANALYSEN Året 2017 har fortsatt i samma positiva riktning som det gångna året avslutades. Vi kan konstatera att det har varit trevligt att vara en investerare under de senaste månaderna och att aktiehandeln också denna säsong varit en vintersport.

Inte Gott nytt år – osäkert nytt år

KOLUMN Vad världsekonomins utsikter beträffar får man gå mycket långt bakåt i tiden för att hitta ett år som inletts under lika stor osäkerhet som det nya året 2017.

Nyhetsbild

Britterna satte sin agenda för brexit

KOMMENTAR Storbritannien lämnar definitivt EU, men vill ha ett frihandelsavtal som garanterar bästa möjliga förutsättningar för handel mellan EU och Storbritannien.

Se risk som en möjlighet

MARKNADSANALYSEN Det oförutsägbara ekonomiska världsläget har bidragit till att dagens värld känns osäker. Med osäkerhet ökar framtidsrisken.

Fast i skuldträsket

KOLUMN Ett av de äldsta försäljningsknepen är att förse presumtiva kunder med en liten present.

Nyhetsbild

Amerika först

KOLUMN Konturerna av den inkommande amerikanska presidentens ekonomiska politik kan så småningom skönjas.

Var ligger Olympiakvarteret?

KOMMENTAR När jag skrev den här texten föddes frågan var Olympiakvarteret börjar och slutar.

Långsiktighet viktigt för placerare

MARKNADSANALYSEN Det är inte lätt att vara placerare just nu.

Ta inte kål på tillväxten

KRÖNIKA Så här under årets allra mörkaste tid är varje ljusglimt välkommen.