Ekonomi

Livsmedel

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Kinesiska konsumenter köper snart griskött från Vörå eller Malax

Snart kan kineser köpa griskött i butiken från Vörå eller Malax. Atria har nämligen lyckats få in en fot i detaljhandelsledet i Kina. Den första leveransen har redan lämnat Nurmo.

Nyhetsbild

2 700 ton unket kött exporterades från Polen

Polen har exporterat 2 700 ton kött från sjuka kor till bland annat Finland och Sverige. Det uppger den polske chefsveterinären på torsdagen efter att nya uppgifter om skandalen blivit kända.

Nyhetsbild

Finländare äter fortsättningsvis mycket kött

Hela 93 procent av finländarna äter kött i någon form medan sju procent inte äter något kött alls. Allt fler försöker ändå minska på köttkonsumtionen.

Nyhetsbild

Vasakrögare positiva till nytt köttkrav – "Hoppas fler satsar på närproducerat"

VASA Från och med maj måste restaurangbesökare få information om köttets ursprungsland. VBL har pratat med några lokala krögare i Vasa.

Nyhetsbild

Alkos försäljning rasade under senaste året – mest sålt är brännvin, longdrinks och billigt vin

Alkos försäljning per liter minskade med 8,5 procent under 2018. Försäljningen av ren sprit gick ner med 5,4 procent.

Nyhetsbild

Handelns prispålägg på köttprodukter kan vara nästan 70 procent

7

Skinkpålägg kan kosta nästan 70 procent mer i butikshyllan än vad affären betalat i inköpspris.  Handelns prispålägg på köttprodukter är rejält, visar uppgifter som VBL/ÖT fått ta del av.

Nyhetsbild

Bönder tyr sig till snabblån – men läget är inte riktigt så illa i Österbotten

KORSHOLM Det finns jordbrukare i Österbotten som tecknar snabblån för att klara driften. Fenomenet oroar, men det är inte särskilt utbrett.

Nyhetsbild

Industrin fick en större andel av matpriserna – handeln och producenterna mindre

Industrins relativa andel av konsumentpriserna på baslivsmedel har ökat medan handelns och producenternas andelar minskat, visar en utredning.

Nyhetsbild

Tre av fem hushåll tänker köpa inhemsk julskinka

Julskinkans popularitet håller i sig, men skinkans storlek på julbordet har blivit mindre.

Nyhetsbild

Luke: Finländare äter mera fisk – importerad lax populärast

1

Konsumtionen av importerad fisk var nästan tio kilogram per finländare 2017. Den totala konsumtionen av fisk ökade med cirka sex procent jämfört med året innan.

Nyhetsbild

SLC uppmanar kommunerna: Stöd bönderna genom att upphandla finländskt

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, vill att kommunerna och städerna ger tillräckliga anslag för upphandling av mat till de offentliga köken.

Nyhetsbild

Verso Food ska göra färs av bondbönor i ny fabrik – skapar 20 nya jobb i Kauhava

Verso Food och Kauhava stad bygger en ny 4000 kvadratmeter stor fabrik för 10 miljoner euro. När den tas i bruk i början av 2019, får 20 personer jobb där.

Nyhetsbild

MTK: Priset på griskött måste höjas – annars blir en del utan inhemsk julskinka

Högre kostnader och lägre producentpris sätter grisbönder i en svår situation. Situationen måste förbättras, skriver Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Hesburger drar sig ur Iran på grund av ekonomiska sanktioner

Hamburgerkedjan Hesburger lägger ned sin verksamhet i Iran. Bakom beslutet ligger den osäkerhet som de internationella sanktionerna medför.

Nyhetsbild

Atria investerar i fjäderfäproduktion i Nurmo och Sahalax

Försäljningen av olika broilerprodukter ökar och det får Atria att investera i mera produktionskapacitet. Atria satsar 3,4 miljoner euro i produktionsanläggningarna i Nurmo och Sahalax.

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

S-gruppens sena kvällsrabatter minskar matsvinnet

S-gruppens matsvinn har minskat med 17 procent de senaste tre åren, uppger bolaget i ett pressmeddelande. I stället för att slänga bort matprodukter har S-gruppen sålt rödmärkta produkter för 30-60 procents rabatt under kvällstid.

Nyhetsbild

Direktförsäljning från gårdar allt populärare – temadag på lördag

I fjol sålde 13 procent av husdjursgårdarna, det vill säga 1 500 gårdar, sina produkter direkt från gården. Antalet har ökat i jämn takt under de senaste åren, enligt Jord- och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild

Arla vill dela ut hela årsresultatet till bönder

Sommarens torka har påverkat många lantbrukare. Nu föreslår Arlas styrelse att hela nettovinsten för koncernen betalas ut till Arlas bönder.

Nyhetsbild

Sillburkar återkallas – risk för glassplitter bland fisken

S-kedjan återkallar partier av två sillprodukter. Orsaken är risken för glassplitter i burken.

Nyhetsbild

Ny lag om växthälsa skärper kraven – allt fler ska kontrollera sig själva

Lagstiftningen om växthälsa förnyas. Klassificeringen av skadegörare förändras, importkraven skärps och aktörernas eget ansvar betonas.

Nyhetsbild

Enorm marknad för finländsk supermat – också i Österbotten växer värdefulla svampar på träden

Lackticka, sprängticka, björksav och blåbär. Finland har rikligt med dolda hälsojuveler i sina rena skogar. Den globala hälsotrenden och gamla traditioner ger upphov till en stor marknad, även i Österbotten finns det värdefulla svampar på träden.

Nyhetsbild

Jordgubbsodlare i Vörå: "Kvaliteten på bären lider av värmen"

Jordgubbsodlare får mindre skörd då solen förstör bären. Kallare väder och regn behövs för att skörden ska klara sig. Blåbärs- och lingonsäsongen förkortas också på grund av värmen.

Nyhetsbild

Allt fler Vasarestauranger satsar på veganska lunchalternativ

VASA Användningen av alternativa proteinkällor blir allt vanligare. Flera restauranger i Vasa marknadsför sig som veganska restauranger och andra har veganska alternativ.

Nyhetsbild

Mjölkbönder valde att byta till jordgubbar – beslutet mognade fram

KARLEBY/KRONOBY Mats Brandt bytte mjölkproduktion mot jordgubbsodling. Förhoppningen är att kunna försörja sig som bärodlare året om.

Nyhetsbild

Halloumitillverkare har svårt att möta efterfrågan - ingen brist på halloumi i Finland ännu

På grund av att efterfrågan av halloumi håller på att öka i större länder i Europa kan det bli brist i Sverige, skriver bland annat Dagens Nyheter. Finländarnas smaklökar åtrår inte den salta grillosten i lika stor omfattning som svenskarna, enligt importör.

Nyhetsbild

Konsumenterna vill ha förpackningar som gör det enkelt och snabbt att handla

Livsmedelsindustrin letar efter sätt att minska på förpackningsplasten men det är inte lätt att ersätta den. Konsumenternas beteende har stor betydelse.

Nyhetsbild

Fazer vann PR-tävling med syrsbröd

I år deltog över 2 500 bidrag i den internationella tävlingen SABRE Awards.

Nyhetsbild

Thailändskt straff mot finska bärbranschen påverkar inte stort företag i Korsholm

Thailands beslut att skära ner på utresevisum för bärplockare påverkar inte bärföretag i Korsholm. Bolaget bjuder in 700 plockare från Thailand i år. Det är lika många som i fjol.

Nyhetsbild

Ja till nya eko-regler i EU – beslutet påverkar odlare också i Österbotten

EU:s medlemsländer har nu sagt definitivt ja till nya regler för ekologiskt odlande i unionen. Avtalet får följder för finländska odlare, men först efter tolv år.

Nyhetsbild

Orkla Suomi lägger ner produktionen i Åbo – Ahti-sillen blir utländsk

Grönsaks- och sillproduktionen har inte varit lönsam och efter samarbetsförhandlingar under våren läggs nu produktionen i Åbo ner. 48 personer mister jobbet.

Nyhetsbild

Billigt vin kan bli betydligt dyrare

Den globala vinproduktionen drabbades hårt av förra årets extremväder. Den totala skörden sjönk till de lägsta nivåerna på 60 år och nu kan billiga viner bli betydligt dyrare.

Nyhetsbild

Finland får huvudrollen på världens största matmässa

VÖRÅ Österbottniska lantbruksföretag lockas till en gigantisk lantbruksmässa i Tyskland i början av nästa år. Målsättningen är att öppna nya marknader när den finländska prismässigt inte hållet måttet. Satsningen presenterades på ÖSP:s vårmöte i dag.

Nyhetsbild

I Koskenkorva blir korn till sprit, djurfoder och stärkelse

1

När statsägda Altia tar klivet in på Helsingfors fondbörs kan varje finländare äga en del av spritfabriken som tillverkat brännvinet Koskenkorva sedan början av 1950-talet. I byn Koskenkorva i Ilmola finns fabriken som tillverkar råvaran till drycken, men sprit är inte den enda produkten som förädlas ur korn.

Nyhetsbild

Luke: Rekordmängd kyckling men mindre nötkött

I fjol producerades runt 398 miljoner kilogram kött, vilket är en dryg procent mindre än året innan. Produktionen av fjäderfäkött fortsatte att växa samtidigt som nöt- och svinköttsproduktionen minskade.

Nyhetsbild

Övertidsförbudet i kraft – kan bli brist på varor i butikerna

VASA Övertidsförbudet inom handeln påverkar kunderna. En del livsmedel kan ta slut i butikerna, till exempel gurkor, säger PAM:s regionchef i Österbotten. Köpmännen är ändå inte oroliga.

Nyhetsbild

Livsmedelsföretag uppmanas satsa på export

PEDERSÖRE

Livsmedelsföretagen i regionen uppmuntras att satsa på export. Också från statligt håll har man satsat resurser på att få exporten att växa.

Nyhetsbild

Valio satsar på havremjölk

Valios havrebaserade drycker och "gurtar" lanseras inom kort i Finland och i Sverige. Förväntningarna är höga – och mjölkbönderna de potentiella vinnarna, enligt Valios produktutvecklingsdirektör Tuomas Salusjärvi.

Nyhetsbild

Årets bulle är en nachoslåda

JAKOBSTAD Hör du till dem som tycker bäst om locket på fastlagsbullen? Då kanske nachosvarianten är något för dig.

Nyhetsbild

Planer på jätteväxthus i Mäntsälä

Ett nytt växthus motsvarande en tiondel av Närpes tomat- och gurkareal kan byggas i nyländska Mäntsälä. Planerna väcker viss oro för överutbud.

Nyhetsbild

Valio höjer mjölkpris, med en cent

Valio belönar mjölkproducenter som tar hand om sina djur och som producerar mjölk på ett "ansvarsfullt sätt" med ett högre mjölkpris. Valio kallar förnyelsen för "kornas vårdreform".

Nyhetsbild

Små bryggerier slipper flaskhals med ny alkohollag

ÖSTERBOTTEN Den omdebatterade alkohollagen ger små bryggerier nya möjligheter. Men allt är inte rosenrött. VBL och ÖT har pratat med några av Österbottens mikrobryggerier om deras tankarna kring den nya alkohollagen.

Nyhetsbild

Multimiljonärer i USA investerar stort i vegetariskt kött

I USA tävlar nu start up-företag om att bli störst inom den vegetariska köttbranschen. Multimiljonärer som Bill Gates, Richard Branson och Leonardo DiCaprio har investerat stort i företag som vill skapa den perfekta vegetariska biffen. På restauranger kan man redan beställa en växtbaserad, blodig hamburgarbiff.

Nyhetsbild

Valios exportdirektör: "Vi siktar på Europa, Kina och Afrika"

VASA För över 100 år sedan skjutsade smör ut Valio på den internationella marknaden. I dagsläget är laktosfria produkter trumfkortet.

Nyhetsbild

Både självkritik och utskällningar under debatt om lantbruk

2

VASA Olika lösningar för att vända den negativa spiral som finländskt jordbruk befinner sig i luftades i samband med ett ekonomiseminarium om lantbruk i Vasa i dag.