Ekonomi

Pälsnäring

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över ordförandeklubben i SÖP

Markus Sjöholm från Nykarleby är ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP. Han efterträder Kaj Wik, vars farmbolag försattes i konkurs för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Mikael Lassén om minkslakten: Värsta ångestattacken i dansk politik

Beslutet om den danska minkslakten togs inte på vetenskaplig grund utan är enligt Mikael Lassén den största ångestattacken som drabbat danska politiker i landets historia – med statsminister Mette Fredriksen i spetsen.

Nyhetsbild

Saga furs auktion avslutad – "Hoppar inte i taket över priserna, men väldigt positivt resultat"

Saga furs skinnauktion avslutades på torsdag eftermiddag. De två sista dagarna resulterade i att alla blårävsskinn gick åt.

Nyhetsbild

Minkpriserna fortsätter uppåt – dubbelt upp från september

Efter två dagars försäljning online har priset på minkskinn stigit med 20 till 25 procent jämfört med då Saga Furs höll sin senaste auktion i mars.

Nyhetsbild

EU vill granska alla pälsdjursfarmer under ett år – Livsmedelsverket: Beslutet skapar mer jobb för alla

Ingen coronavirussmitta har upptäckts på finländska pälsdjursfarmer. EU-kommissionens beslut om att alla gårdar ska granskastill och med mars nästa år innebär att de finländska gårdarna är under lupp fram till dess.

Nyhetsbild

Lyckad minkauktion i Köpenhamn – priserna steg med 20 procent: "Det är otroligt bra för näringen"

Minkauktionen i Köpenhamn gick väldigt bra, säger Dick Sundqvist och Jesper Lauge Christensen från Kopenhagen Fur. Priserna fortsätter stiga: "Till och med kunderna är förvånade."

Nyhetsbild

Priset på minkskinn steg – risk för brist på skinn en orsak

Världens största auktionshus för minkskinn, Kopenhagen Fur, noterar en prisökning på ytterligare 23 procent vid årets andra auktion. Orsaken är den starka efterfrågan.

Nyhetsbild

Drygt 2000 minkar nu coronatestade – farmarna ska bekosta vaccinet själva

ÖSTERBOTTEN Tre självdöda minkar ska skickas in från varje farm var tredje vecka – oklart hur länge. Oklart är också om det finns ett vaccin i sommar.

Nyhetsbild

Klart: TF Products får bygga destruktionsanläggning

PEDERSÖRE Efter en flera år lång process är det snart fritt fram för Torp Frys dotterbolag att börja bygga sin destruktionsanläggning.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde skinn för över 100 miljoner euro – priset på blåräv stampar på stället

Det började bra med de stora blårävsskinnen av hög kvalitet. Priset på dem gick upp från december. De mindre skinnen sålde också bra. Men i stort ligger blåräven kvar på en nivå som inte är lönsam.

Nyhetsbild

Blueshadow raskar uppåt – positiva tecken för blåräv

Blueshadow räven öppnade starkt uppåt då rävauktionen inleddes på tisdagen. Priset steg med mellan 15 och 20 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Tre pälsfarmer verkar på Korsholms farmområde: "Vi tar emot danska farmare med öppna armar"

KORSHOLM Välkommen, danska farmare! Päldjursuppfödarna vill gärna ha fler kolleger till farmområdet. Utan farmområdet hade de själva aldrig kunnat fortsätta föda upp pälsdjur.

Nyhetsbild

Minkskinnen fortsätter uppåt – vit mink först ut på Saga Furs

På onsdagen inleddes den digitala pälsauktionen i Vanda, där vita minkskinn var först ut. De vita minkskinnen steg i pris med mellan 20 och 50 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Minkskinnen redan en bristvara – priserna stiger

Nu är minkskinnen tillbaka på en lönsam nivå. Det visar säsongöppningen på Kopenhagen Fur, där medelpriserna steg med nästan 80 procent jämfört med september.

Nyhetsbild

Jättestödpaket börjar nå danska minkuppfödare – kadaver grävs upp och kremeras

Utbetalningar till den i stort sett förintade danska minkindustrin har börjat, meddelar myndigheten Fødevarestyrelsen på Twitter. Besked kommer samtidigt om att miljoner dödade minkar ska grävas upp och brännas.

Nyhetsbild

Osäkert om danska minkfarmare vill till Österbotten: "Rädda för finskt pälsförbud"

Finland är ett av de länder som danska minkfarmare kan tänkas flytta till. Men osäkerheten kring hur det blir med näringen i Danmark och vad farmarna tänker göra är stor.

Nyhetsbild

Om några månader ska vaccinet för minkar vara klart

Vid Pälsdjursuppfödares Förbund är man är nöjd med de resultat som coronavaccinet för minkar och finnsjubbar hittills visat och hoppas att vaccineringen kan börja så fort som möjligt. Hittills har inga coronafall bland minkar upptäckts i Finland.

Nyhetsbild

Korsholm till danska minkfarmare: Här finns 20 hektar för pälsfarmer – välkomna

Danska minkfarmare kan komma att etablera sig i Finland. I dansk media välkomnar Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg danska minkfarmare till Vörås och Korsholms farmområde.

Nyhetsbild

Polen har upptäckt covid-19 hos mink

Polen har upptäckt det första fallet av covid-19 i mink, uppger landets jordbruksdepartement.

Nyhetsbild

Ingen smitta på finska minkfarmer – "Men vi är på helspänn"

Av de 120 minkfarmer i Finland som hittills skickat in självdöda djur till Livsmedelsverket har inte ett enda coronafall konstaterats.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde färre skinn till lägre priser och gick på förlust

Pälsauktionsbolaget Saga Furs uppvisar många minus i sitt bokslut. Både antalet skinn och värdet på dem sjönk. Däremot steg bolagets förlust.

Nyhetsbild

Stenfors lämnar SÖP för nytt finansinstitut i Vasa

ÖSTERBOTTEN Dan-Ove Stenfors lämnar pälsbranschen för en återgång till finansbranschen – nu som områdesförsäljningschef i ett nytt finansinstitut på väg till Vasa.

Nyhetsbild

Hittills ingen corona på pälsfarmer i Finland – vaccin för minkar ska tas fram

Finlands pälsdjursuppfödares förbund hoppas på ett coronavaccin för minkar inom några månader. Förhoppningen är också att vaccineringen av människor ska minska risken för smitta bland djur.

Nyhetsbild

Klart: Minkuppfödning förbjuds i Danmark

Nästa år blir det förbjudet att föda upp mink i Danmark. Det står klart sedan folketinget röstat igenom ett lagförslag. Nu återstår det att lösa hur uppfödarna ska kompenseras ekonomiskt för den miljardindustri som har slagits i spillror.

Nyhetsbild

Äntligen en ljusning för rävfarmarna – prisökning på blåräv

JAKOBSTAD Redan på onsdagen  började budgivningen på rävlotterna. På Saga Furs sista auktionsdag såldes blåräv med en liten prisökning.

Nyhetsbild

Positiva signaler på pälsauktionen – gynnsam prisutveckling

Saga Furs decemberauktion genomförs helt digitalt. Köparna finns som väntat främst i Kina och intresset för minkskinnen är större än på länge.

Nyhetsbild

Ingman: Vi får hoppas det bara blir negativa resultat

Fem kadaver från trettio minkfarmer har coronatestats. Ingen smitta hittades. När nu djur från alla landets sjubb- och minkfarmer ska testas, hoppas Kenneth Ingman på fler lika negativa resultat.

Nyhetsbild

Självdöda minkar och sjubbar ska coronatestas i minst ett halvår

Efter självständighetsdagen börjar Livsmedelsverket analysera självdöda minkar och sjubbar från alla Finlands farmer för att se om de bär på coronaviruset.

Nyhetsbild

Ingen corona på de 30 första minkfarmerna – men redan nästa vecka fortsätter testerna

ÖSTERBOTTEN Alla minkfarmer i landet ska testas för corona, och även finnsjubbarna. Dessutom rekommenderar THL  "mycket låg tröskel" för test på farmarbetarna.

Nyhetsbild

Forskningsdirektör: Pälsdjursfarmarna har gjort allting rätt

Livsmedelsverket överväger att utvidga granskningen av minkfarmer även om ingen coronasmitta uppdagas i Österbotten. Rävar är inte lika känsliga.

Nyhetsbild

Irland kan avliva minkar efter coronalarm

Irland planerar en landsomfattande avlivning av minkar efter larmet i Danmark om att en muterad variant av viruset upptäckts på minkfarmar.

Nyhetsbild

Ingen corona hittad hittills – men nya budet är att varje minkfarm ska granskas

22 av 30 farmer har analyserats och samtliga är negativa. Men nu berättar Livsmedelsverket att varenda minkfarm i landet ska analyseras i vinter.

Nyhetsbild

Efter kaoset: Lagstöd för minkstopp på gång i Danmark

Efter den senaste tidens kaos i minkfrågan har den danska regeringen åter kopplat greppet. Alla landets minkar ska avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år.

Nyhetsbild

Hälften av farmerna analyserade – ingen corona hittad bland minkar

ÖSTERBOTTEN 16 av 30 farmer är analyserade av Livsmedelsverket, samtliga prover är negativa. "En god nyhet, men för tidigt ropa hej", säger förbundet.

Nyhetsbild

Pälsaktören Kopenhagen Fur lägger ner – Magnus Ljung på Saga Furs: Våra volymer ökar

Danska pälsauktionshuset Kopenhagen Fur avslutar sin verksamhet. Det betyder att finländska Saga Furs blir ensamt kvar. Vd:n Magnus Ljung räknar med större volymer.

Nyhetsbild

Pälsförbundets veterinär: "Vi har inga fall hittills bland minkar, hoppas det håller i sig"

ÖSTERBOTTEN Den svårt prövade branschen uppvisar noll lönsamhet i år, och det sista den behöver vore breda avlivningar och nedläggningar av minkfarmer.

Nyhetsbild

Minkfarmare i Oravais om virusrisken i branschen: "Det är klart att vi alla är oroliga"

ORAVAIS Tobias Andersson har 10.000 minkar och 5000 rävar på sina farmer i Oravais. Han hoppas och tror att Finland inte agerar i panik, som danskarna.

Nyhetsbild

Ingen coronasmitta bland lokala minkar – Torp frys vd: Minkproduktionen lönsam nästa år

Ingen coronasmitta har hittills upptäckts bland österbottniska minkar. Bjarne Snellman, vd på foderköket och pälsdjursfarmen Torp frys i Pedersöre, tror att minkproduktionen kan bli lönsam redan nästa år.

Nyhetsbild

Minkslakten kan fälla minister i Danmark

Fyra miljoner minkar har avlivats i Danmark. Men tvisten om regeringens olagliga order om masslakt går vidare – med krav på ansvarig ministers avgång.

Nyhetsbild

Dansk professor uppmanar Sverige att döda alla minkar för säkerhets skull

Lär av Danmark och avliva all svensk mink så snabbt som möjligt – det rådet ger en dansk professor i klinisk mikrobiologi. Men Sveriges tillförordnade statsepizootolog försvarar beslutet att låta avelsdjuren vara kvar.

Nyhetsbild

Forskare ifrågasätter om alla danska minkar måste avlivas – "Vi vet för lite"

Finländska forskare rekommenderar is i magen i fråga om hotet från det muterade danska coronaviruset. Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet och en av dem som utvecklar ett finländskt vaccin, är inte orolig.

Nyhetsbild

WHO utreder muterade virus hos danska minkar

Muterat coronavirus från mink har hittats hos 214 personer i Danmark under perioden juni till oktober. Världshälsoorganisationen (WHO) ska nu göra en riskbedömning av smittan.

Nyhetsbild

Livsmedelsverket granskar österbottniska farmer – "beredda avliva alla pälsdjur om smitta påträffas"

De danska minkarnas dystra öde kan ge ett lyft åt finländska minkfarmer, förutsatt att man lyckas hålla coronaviruset borta. Påträffas coronafall bland minkar i Finland avlivas alla djur på den farmen, uppger Livsmedelsverket.

Nyhetsbild

Coronavirus på minkfarmer också i Sverige – "Risken för fler fall är stor"

Coronavirus finns nu på sammanlagt tio minkfarmer i Sverige.

Nyhetsbild

Nytt stödpaket till pälsdjursnäringen – övre gräns höjs till 80.000 euro

Företag inom den så kallade primärproduktionen, där bland annat pälsdjursnäringen ingår, får nu möjlighet att söka stöd på upp till 80 000 euro.