Ekonomi

Pälsnäring

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Dött lopp i debatt om pälsnäringen i Nykarleby

NYKARLEBY Djurrättsaktivister är djurrättsaktivister och pälsdjursuppfödare är pälsdjursuppfödare och aldrig mötas de två. Det visades ännu en gång då Svenska Yle hade bjudit in till en direktsänd debatt i Nykarleby på tisdagen.

Nyhetsbild

Kris inom pälsnäringen – Kaj Wik: "Minst 150 farmare slutar"

Med facit från den pälsauktion som pågår i Köpenhamn räknar flera inom branschen att minst 20 procent av de österbottniska pälsfarmarna slutar då årets skinnskörd är bärgad.

Nyhetsbild

Dyster säsongavslutning för pälsfarmare i Köpenhamn – "Alla i branschen blöder"

Läget för pälsdjursuppfödarna ser allt mörkare ut. Säsongens sista pälsauktion i Köpenhamn visar inte något ljus i tunneln - tvärtom. Redan nu räknar branschfolk att farmarkåren reduceras med 20 procent nästa år.

Nyhetsbild

Saga Furs första halvår på minus

Pälsauktionsbolaget Saga Furs redovisar förlust för årets sex första månader. Koncernens omsättning minskade med 17 procent och rörelseresultatet sjönk klart och var 4,6 miljoner euro på minus. Resultatet per aktie sjönk till minus 0,83 euro.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda avslutad – "Priserna täcker inte produktionskostnaderna"

Saga Furs valde att inte sälja en del av skinnen vid juni auktionen för att mota de sjunkande priserna. I nuläget säljs skinnen under produktionskostnaderna.

Nyhetsbild

En halv miljon vita minkskinn såldes på Saga Furs auktion

På Saga Furs auktion i Vanda såldes hela utbudet på nära 500 000 skinn av vit mink. Efterfrågan var särskilt stor på hanskinnen. De mest aktiva köparna kom från Kina.

Nyhetsbild

80 procent av dagens minkutbud såldes i Vanda

Saga Furs juniauktion fortsatte på onsdagen. 750 000 silverblue och sapphire minkskinn bjöds ut. 80 procent av silverblueskinnen gick åt.

Nyhetsbild

Priset på bruna minkskinn oförändrat i Vanda: "Kinesiska marknaden är utmanande"

På måndagen sålde bruna minkskinn på auktionen i Vanda. Priset är fortfarande på samma nivå som på senaste internationella auktion - omkring tio euro för lågt.

Nyhetsbild

Första minkskinnen sålda i Vanda – Priserna försiktigt uppåt

Under söndagen de första minkskinnen i Vanda. Prisen går nu försiktigt uppåt men försäljningsprocenten är fortfarande för låg.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda inleddes med stabila men låga priser

I dag fredag startade den veckolånga skinnauktionen i Vanda. Känslan är att marknaden kan ha stabiliserats. Men fortfarande ligger priserna under lönsamhetsnivå.

Nyhetsbild

Svårt läge för pälsbranschen – farmarna hoppas på bättre priser på juniauktionen

På fredag startar sommarens pälsauktion i Vanda och farmarna hoppas att det är nu det vänder. Efter flera år av låga priser är det många som har det tufft.

Nyhetsbild

Pälsdjursgödsel blir näring till växthus och balkonger

Pälsdjurens gödsel passar mycket väl för framställning av näringsrik gödsel till växthus och hemhushåll. Det skriver Profur i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Priset på minkskinn föll på auktion i Köpenhamn

Priset på mink fortsatte att falla under Kopenhagen Furs auktion. 80 procent av utbudet såldes.

Nyhetsbild

Kenneth Ingman vice ordförande i Saga Furs

Kenneth Ingman har valts till vice ordförande för bolaget Saga Furs styrelse. Jorma Kauppila fortsätter som ordförande.

Nyhetsbild

Pälsförbund firar med visning av farmnäringen

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund firar i år sitt 90-årsjubileum genom att lyfta fram farmarna och näringen i strålkastarljuset.

Nyhetsbild

Saga Furs räknar med sämre resultat

Saga Furs räknar med ett betydligt sämre resultat för det här räkenskapsåret. Överutbudet på skinn håller fortfarande ner prisnivån.

Nyhetsbild

Rävauktionen i Köpenhamn blev en besvikelse

Kopenhagen Furs försök att sälja en större mängd norska rävskinn blev ingen succé - allra minst som en stor del av silverrävarna drogs tillbaka då man inte lyckades försvara prisnivån som sattes i Vanda för två veckor sedan.

Nyhetsbild

Redan låga minkpriser fortsätter backa i Köpenhamn

Minkpriserna har gått ner med omkring fem procent i Köpenhamn jämfört med februariauktionen i samma auktionshus.

Nyhetsbild

Olönsamheten fortsätter rida prövad farmarkår

Årets största pälsauktion avslutades på Saga Furs i Vanda på tisdagen - med priser som långt ifrån tillfredställer redan prövade pälsdjursuppfödare.

Nyhetsbild

Pälspriserna höll i sig i Vanda på söndag

Pälspriserna förändrades inte mycket på auktionen i Vanda på söndag. Minken har sålts till 88 procent och rävskinn till 95 procent.

Nyhetsbild

Pälsauktion i Vanda: Allt skinn säljs, men tio euro för billigt

De flesta minkskinnen på pälsauktionen i Vanda blir sålde, men priserna är för låga för att vara lönsamma.

Nyhetsbild

Blåräven raskar neråt – farmare råds minska produktionen

Också om det gick något bättre än befarat med blåräven, som backade med 11 procent från december, så ställer de österbottniska rävuppfödarna in sig på ett nytt förlustår.

Nyhetsbild

Även blåräven backar i Vanda

Blueshadow som inledde dagen i auktionshuset i Vanda backade 10 procent från december. Lika stort är tappet då de största blårävsskinnen gått under klubban.

Nyhetsbild

Silverräven fortsätter uppåt i Vanda

Silverrävarna infriade förväntningarna och steg med knappt 15 procent då rävauktionen inleddes På Saga Furs i Vanda på onsdagen.

Nyhetsbild

Självkritik inom pälsnäringen efterlyses

En majoritet av SDP:s riksdagsledamöter skulle avveckla pälsnäringen enligt undersökning. Det ändrar inte partiets linje säger lokala sossar.

Nyhetsbild

Pälsnäringen vill ha tydlig vattenförordning i ny lag

Alla djur måste ha kontinuerlig och tillräcklig tillgång till vatten för att stilla sin törst, konstaterar Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, ProFur, i sitt uttalande för Jord- och skogsbruksministeriet om lagförslaget om djurens välbefinnande.

Nyhetsbild

Tia Matthews: Modeindustrin älskar fortsättningsvis päls

PÄLS När ett modehus beslutar sig för att sluta använda päls blir det stora rubriker. Att nya designers hittar materialet verkar inte vara lika häftigt, säger Tia Matthews.

Nyhetsbild

Vincent lever sin dröm i egen minkfarm

PÄLS Vincent Höglund i Pensala gör verklighet av sin pojkdröm – att jobba med djur i eget företag på landsbygden.

Nyhetsbild

Lindénbolag tömmer minkfarmerna

PÄLS I förra veckan tömde en av Finlands största minkproducenter sina farmer i Nykarleby på de sista minkarna.

Nyhetsbild

Skillnaderna mellan pälsfarmerna växer

PÄLS Sett till det finansiella läget finns det inte ett farmföretag som är det andra likt.

Nyhetsbild

Foderexperten Lassén har målet klart för finländsk mink

PÄLS Mikael Lassén har målbilden klar för sig. Inom fem år ska finländska farmare producera de största, bästa och mest välmående minkarna med minsta mängden foder.

Nyhetsbild

Minken stampar kvar på olönsam nivå

Kopenhagen Fur lyckades förvisso bli kvitt hela utbudet på 3,3 miljoner minkskinn på auktionen som avslutades på söndag. Men minkskinnen stampar stadigt kvar på samma olönsamma nivå som tidigare.

Nyhetsbild

Brun mink satte fart på skinnhandel

De bruna minkskinnen satte ny fart på handeln i auktionsalen i Köpenhamn på torsdagen. Men det handlar fortsättningsvis om ett olönsamt pris för minkuppfödarna.

Nyhetsbild

Minkar fortsätter backa – fyra auktionshus blev tre

Priset på minkskinn fortsätter backa från en redan olönsam nivå. Det visar auktionsöppningen på Kopehagen Fur, där säsongens första minkauktion inleddes på onsdag.

Nyhetsbild

Saga Furs vände förlust till vinst

Saga Furs har vänt förlust till vinst. Koncernen redovisar en rörelsevinst på 5,8 miljoner euro för fjolåret. Styrelsens förslag till dividend är en euro per aktie. Vice vd Juha Huttunen uppmanar producenterna att satsa på kvalitet.

Nyhetsbild

Skinnkvaliteten på topp

NYKARLEBY Skinnkvaliteten blir allt bättre i Österbotten. För första gången var det två pälsproducenter som fick full pott på SÖP:s skinnutställning.

Nyhetsbild

Skinnpriser kan sjunka ytterligare

NYKARLEBY Pälsbranschen kan få jobba i motvind något år till innan prisnivån stabiliseras igen. Men på lång sikt ser det positivt ut, enligt Sagafurs vd Pertti Fallenius.

Tre presidentkandidater vill förbjuda pälsfarmer

Tre presidentkandidater vill förbjuda pälsfarmning, medan fyra inte har något emot pälsbranschen. Sittande presidenten Sauli Niinistö vill inte säga vad han anser i frågan.

Nyhetsbild

"Norskt förslag om pälsförbud rubbar inte den finländska näringen"

Norges nya borgerliga minoritetsregering vill avveckla landets pälsdjursnäring innan år 2025. Uppfödare i Finland tror inte att förslaget har några följder för den finländska näringen.

Nyhetsbild

Sverige vill kontrollera om minkar mår bra i farmerna

1

Förutom att föreslå en ny djurskyddslag vill regeringen även att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning – något som kan få stora konsekvenser för minknäringen i Sverige.

Nyhetsbild

Nissinen blir Pro Furs kommunikationsdirektör i februari

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund har utnämnt pedagogie magister Olli-Pekka Nissinen, 42, till förbundets kommunikationsdirektör och medlem i ledningsgruppen.

Nyhetsbild

Bara halva utbudet blåräv gick åt

Är kineserna borta stannar också handeln med blåräv. Det visar facit än en gång från torsdagens rävauktion, där Saga Furs tvingades dra tillbaka knappt halva utbudet på 200 000 blårävar.

Nyhetsbild

Trevande start för blåräv – köpare från Kina saknas

VANDA Det blev som väntat ingen rivstart för blårävarna. Orsaken är det ringa antalet kinesiska köpare i Saga Furs auktionssal i Vanda.

Nyhetsbild

Rävskinn håller septembernivå

RÄVAUKTION Finnsjubben inledde säsongens första skinnauktion i Vanda på onsdag. Priset blev i stort sett det samma som i september.

Nyhetsbild

Stefan Saaristo lämnar Saga Furs

I morgon inleds säsongens första rävauktion i Vanda. Auktionen blir direktör Stefan Saaristos sista. Han lämnar Saga Furs vid årsskiftet.