Ekonomi

Pälsnäring

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Minkskinnen fortsätter uppåt – vit mink först ut på Saga Furs

På onsdagen inleddes den digitala pälsauktionen i Vanda, där vita minkskinn var först ut. De vita minkskinnen steg i pris med mellan 20 och 50 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Minkskinnen redan en bristvara – priserna stiger

Nu är minkskinnen tillbaka på en lönsam nivå. Det visar säsongöppningen på Kopenhagen Fur, där medelpriserna steg med nästan 80 procent jämfört med september.

Nyhetsbild

Jättestödpaket börjar nå danska minkuppfödare – kadaver grävs upp och kremeras

Utbetalningar till den i stort sett förintade danska minkindustrin har börjat, meddelar myndigheten Fødevarestyrelsen på Twitter. Besked kommer samtidigt om att miljoner dödade minkar ska grävas upp och brännas.

Nyhetsbild

Osäkert om danska minkfarmare vill till Österbotten: "Rädda för finskt pälsförbud"

Finland är ett av de länder som danska minkfarmare kan tänkas flytta till. Men osäkerheten kring hur det blir med näringen i Danmark och vad farmarna tänker göra är stor.

Nyhetsbild

Om några månader ska vaccinet för minkar vara klart

Vid Pälsdjursuppfödares Förbund är man är nöjd med de resultat som coronavaccinet för minkar och finnsjubbar hittills visat och hoppas att vaccineringen kan börja så fort som möjligt. Hittills har inga coronafall bland minkar upptäckts i Finland.

Nyhetsbild

Korsholm till danska minkfarmare: Här finns 20 hektar för pälsfarmer – välkomna

Danska minkfarmare kan komma att etablera sig i Finland. I dansk media välkomnar Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg danska minkfarmare till Vörås och Korsholms farmområde.

Nyhetsbild

Polen har upptäckt covid-19 hos mink

Polen har upptäckt det första fallet av covid-19 i mink, uppger landets jordbruksdepartement.

Nyhetsbild

Ingen smitta på finska minkfarmer – "Men vi är på helspänn"

Av de 120 minkfarmer i Finland som hittills skickat in självdöda djur till Livsmedelsverket har inte ett enda coronafall konstaterats.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde färre skinn till lägre priser och gick på förlust

Pälsauktionsbolaget Saga Furs uppvisar många minus i sitt bokslut. Både antalet skinn och värdet på dem sjönk. Däremot steg bolagets förlust.

Nyhetsbild

Stenfors lämnar SÖP för nytt finansinstitut i Vasa

ÖSTERBOTTEN Dan-Ove Stenfors lämnar pälsbranschen för en återgång till finansbranschen – nu som områdesförsäljningschef i ett nytt finansinstitut på väg till Vasa.

Nyhetsbild

Hittills ingen corona på pälsfarmer i Finland – vaccin för minkar ska tas fram

Finlands pälsdjursuppfödares förbund hoppas på ett coronavaccin för minkar inom några månader. Förhoppningen är också att vaccineringen av människor ska minska risken för smitta bland djur.

Nyhetsbild

Klart: Minkuppfödning förbjuds i Danmark

Nästa år blir det förbjudet att föda upp mink i Danmark. Det står klart sedan folketinget röstat igenom ett lagförslag. Nu återstår det att lösa hur uppfödarna ska kompenseras ekonomiskt för den miljardindustri som har slagits i spillror.

Nyhetsbild

Äntligen en ljusning för rävfarmarna – prisökning på blåräv

JAKOBSTAD Redan på onsdagen  började budgivningen på rävlotterna. På Saga Furs sista auktionsdag såldes blåräv med en liten prisökning.

Nyhetsbild

Positiva signaler på pälsauktionen – gynnsam prisutveckling

Saga Furs decemberauktion genomförs helt digitalt. Köparna finns som väntat främst i Kina och intresset för minkskinnen är större än på länge.

Nyhetsbild

Ingman: Vi får hoppas det bara blir negativa resultat

Fem kadaver från trettio minkfarmer har coronatestats. Ingen smitta hittades. När nu djur från alla landets sjubb- och minkfarmer ska testas, hoppas Kenneth Ingman på fler lika negativa resultat.

Nyhetsbild

Självdöda minkar och sjubbar ska coronatestas i minst ett halvår

Efter självständighetsdagen börjar Livsmedelsverket analysera självdöda minkar och sjubbar från alla Finlands farmer för att se om de bär på coronaviruset.

Nyhetsbild

Ingen corona på de 30 första minkfarmerna – men redan nästa vecka fortsätter testerna

ÖSTERBOTTEN Alla minkfarmer i landet ska testas för corona, och även finnsjubbarna. Dessutom rekommenderar THL  "mycket låg tröskel" för test på farmarbetarna.

Nyhetsbild

Forskningsdirektör: Pälsdjursfarmarna har gjort allting rätt

Livsmedelsverket överväger att utvidga granskningen av minkfarmer även om ingen coronasmitta uppdagas i Österbotten. Rävar är inte lika känsliga.

Nyhetsbild

Irland kan avliva minkar efter coronalarm

Irland planerar en landsomfattande avlivning av minkar efter larmet i Danmark om att en muterad variant av viruset upptäckts på minkfarmar.

Nyhetsbild

Ingen corona hittad hittills – men nya budet är att varje minkfarm ska granskas

22 av 30 farmer har analyserats och samtliga är negativa. Men nu berättar Livsmedelsverket att varenda minkfarm i landet ska analyseras i vinter.

Nyhetsbild

Efter kaoset: Lagstöd för minkstopp på gång i Danmark

Efter den senaste tidens kaos i minkfrågan har den danska regeringen åter kopplat greppet. Alla landets minkar ska avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år.

Nyhetsbild

Hälften av farmerna analyserade – ingen corona hittad bland minkar

ÖSTERBOTTEN 16 av 30 farmer är analyserade av Livsmedelsverket, samtliga prover är negativa. "En god nyhet, men för tidigt ropa hej", säger förbundet.

Nyhetsbild

Pälsaktören Kopenhagen Fur lägger ner – Magnus Ljung på Saga Furs: Våra volymer ökar

Danska pälsauktionshuset Kopenhagen Fur avslutar sin verksamhet. Det betyder att finländska Saga Furs blir ensamt kvar. Vd:n Magnus Ljung räknar med större volymer.

Nyhetsbild

Pälsförbundets veterinär: "Vi har inga fall hittills bland minkar, hoppas det håller i sig"

ÖSTERBOTTEN Den svårt prövade branschen uppvisar noll lönsamhet i år, och det sista den behöver vore breda avlivningar och nedläggningar av minkfarmer.

Nyhetsbild

Minkfarmare i Oravais om virusrisken i branschen: "Det är klart att vi alla är oroliga"

ORAVAIS Tobias Andersson har 10.000 minkar och 5000 rävar på sina farmer i Oravais. Han hoppas och tror att Finland inte agerar i panik, som danskarna.

Nyhetsbild

Ingen coronasmitta bland lokala minkar – Torp frys vd: Minkproduktionen lönsam nästa år

Ingen coronasmitta har hittills upptäckts bland österbottniska minkar. Bjarne Snellman, vd på foderköket och pälsdjursfarmen Torp frys i Pedersöre, tror att minkproduktionen kan bli lönsam redan nästa år.

Nyhetsbild

Minkslakten kan fälla minister i Danmark

Fyra miljoner minkar har avlivats i Danmark. Men tvisten om regeringens olagliga order om masslakt går vidare – med krav på ansvarig ministers avgång.

Nyhetsbild

Dansk professor uppmanar Sverige att döda alla minkar för säkerhets skull

Lär av Danmark och avliva all svensk mink så snabbt som möjligt – det rådet ger en dansk professor i klinisk mikrobiologi. Men Sveriges tillförordnade statsepizootolog försvarar beslutet att låta avelsdjuren vara kvar.

Nyhetsbild

Forskare ifrågasätter om alla danska minkar måste avlivas – "Vi vet för lite"

Finländska forskare rekommenderar is i magen i fråga om hotet från det muterade danska coronaviruset. Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet och en av dem som utvecklar ett finländskt vaccin, är inte orolig.

Nyhetsbild

WHO utreder muterade virus hos danska minkar

Muterat coronavirus från mink har hittats hos 214 personer i Danmark under perioden juni till oktober. Världshälsoorganisationen (WHO) ska nu göra en riskbedömning av smittan.

Nyhetsbild

Livsmedelsverket granskar österbottniska farmer – "beredda avliva alla pälsdjur om smitta påträffas"

De danska minkarnas dystra öde kan ge ett lyft åt finländska minkfarmer, förutsatt att man lyckas hålla coronaviruset borta. Påträffas coronafall bland minkar i Finland avlivas alla djur på den farmen, uppger Livsmedelsverket.

Nyhetsbild

Coronavirus på minkfarmer också i Sverige – "Risken för fler fall är stor"

Coronavirus finns nu på sammanlagt tio minkfarmer i Sverige.

Nyhetsbild

Nytt stödpaket till pälsdjursnäringen – övre gräns höjs till 80.000 euro

Företag inom den så kallade primärproduktionen, där bland annat pälsdjursnäringen ingår, får nu möjlighet att söka stöd på upp till 80 000 euro.

Nyhetsbild

THL: Utred om coronasmittade varit i kontakt med pälsdjur

Finländska myndigheter försöker hindra coronaviruset från att nå pälsfarmer. I Danmark inleder man nu massavlivning av minkar.

Nyhetsbild

Pälsdjursförbund tar massavlivning i Danmark på allvar – "Verkar vara oerhört aggressivt"

Steven Frostdahl från Finlands pälsdjursuppfödares förbund ser allvarligt på coronautbrott på minkfarmer i Danmark. Han tror att nejdens farmare ändå har det bättre ställt.

Nyhetsbild

Lamt intresse för rävskinnen – bara vart femte skinn såldes

JAKOBSTAD När Saga Furs septemberauktion avslutades kunde man konstatera att försäljningen av rävskinn blev en besvikelse. Resultatet var väntat eftersom de viktigaste köparna uteblivit.

Nyhetsbild

Rekordmånga minkskinn såldes i Vanda

VANDA Saga Furs nådde upp till en försäljningsprocent på 75 för minkskinnen under septemberauktionen. Antalet sålda skinn är också rekordstort.

Nyhetsbild

Positiv start på pälsauktionen

VANDA Totalt bjuds 5,6 miljoner minkskinn ut på Saga Furs septemberauktion som inleddes på tisdagen. Kineserna dominerar handeln som nu är ganska livlig. Men priserna är fortfarande låga.

Nyhetsbild

Pälsbeslutet väcker också glädje i SDP – så här tänker en som drev igenom det

ÖSTERBOTTEN Socialdemokraternas Anita Hellman, Helsingfors, arbetade för att förbjuda pälsnäringen. Nu berättar hon hur hon resonerar.

Nyhetsbild

Chock och besvikelse bland pälsfarmare efter SDP:s beslut – "Som att få en käftsmäll"

Chock och besvikelse. Som att få en käftsmäll. Landsbygden nedmonteras. Så upplever österbottniska pälsfarmare Socialdemokraternas beslut att driva ett förbud mot näringen.

Nyhetsbild

Leif Blom kan bli sista pälsdjurkonsulenten i Korsnäs: "Lite vemodigt"

KORSNÄS Pälsdjursnäringen har haft stor betydelse för Korsnäs och man har haft en egen pälsdjurskonsulent sedan 1970-talet. Men behovet av tjänsten har minskat i takt med att farmer lagts ner.

Nyhetsbild

Steven Frostdahl: "Staten bör inse hur viktig pälsnäringen är för Finlands export"

Efter några år av lågkonjunktur i pälsbranschen hann hoppet bara tändas innan coronakrisen kom. Steven Frostdahl på FPF är ändå säker på att det alltid kommer att finnas en välutvecklad och högkvalitativ pälsnäring i Finland.

Nyhetsbild

Pälsfarmare efterlyser statligt stöd under coronakrisen: "Kassaflödet har helt stannat upp"

Pälsfarmare Tobias Andersson sitter med 90 procent av fjolårsproduktionen osåld.

Nyhetsbild

Coronaviruset drabbar europeiska pälsfarmer – över en miljon minkar har avlivats

Coronavirus som spridits från farmarbetare till minkar – men även från minkar till farmarbetare – har tvingat pälsfarmare på flera håll i Europa till tuffa åtgärder. Värst drabbat är Nederländerna där man nu avlivat över en miljon minkar.

Nyhetsbild

Kenneth Ingman om pälskrisen – ''Vi blir tvungna att leva på gamla reserver''

Finlands pälsdjursuppfödares förbund känner av krisen som de finländska farmarna befinner sig i.