Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

SAS flyger inte till Vasa i höst – "Har rutter som är mera lönsamma och har högre prioritet"

Enligt Peter Källberg, projektchef på Vasek, börjar SAS flyga rutten Åbo-Stockholm och ser sedan om det finns en öppning för Vasa.

Nyhetsbild

Österbottniska företag vill flyga igen – SAS öppnar ingen linje mellan Stockholm och Vasa

Två av tre österbottniska företag tror att resandet kommer att återgå till samma nivå som före pandemin. Men Vasa–Stockholm saknas på SAS' ruttkarta.

Nyhetsbild

Bilskolläraren Christian tipsar: Så här minskar du på dina bränslekostnader – och gör en miljögärning

VASA Det lönar sig alltid att köra ekonomiskt och kanske speciellt nu. Christian Granholm vid bilskolan Rönn i Vasa ger tips på hur du kan minska bränsleförbrukningen.

Nyhetsbild

Finnlines sätter in två nya passagerarfartyg mellan Sverige och Finland

De nybyggda fartygen är en del av rederiets investeringsprogram på totalt 500 miljoner euro.

Nyhetsbild

Olycksdrabbade flygplanstypen Boeing 737 Max 7 måste testas mer i USA

Nyhetsbild

Passagerarlyft för Finnair

Flygbolaget Finnair transporterade 890 500 passagerare i september, en ökning med nästan 200 procent jämfört med samma månad i fjol.

Nyhetsbild

Kaskö hamn gör sig redo för storinvestering – hoppas få behålla fyra viktiga bokstäver

KASKÖ Djupare farled och förbättrad järnväg har länge stått på Kaskö hamns önskelista. Nu finns goda chanser att de blir verklighet. En ny kartongfabrik i stan skulle nämligen betyda stora satsningar på hamn och räls. Möjligen blir det även lättare att behålla fyra viktiga bokstäver, TEN-T.

Nyhetsbild

Skellefteå flygplats har 1 megawatts snabbladdning för tre eldrivna skolplan – pilotutbildning lockar hit miljömedvetna européer

Kommersiella elflygplan som tar passagerare över Kvarken är ännu långt borta. Men i Skellefteå finns redan laddstrukturen och elektrisk flygskola.

Nyhetsbild

Elflyg blir hybrid – Heart Aerospace satsar på ett större plan med turbinmotorer

JAKOBSTAD Ett svenskt elflygsprojekt växer till plan som tar trettio passagerare. I stället för renodlad eldrift blir det en hybridoption.

Nyhetsbild

Högtflygande planer – Kauhava öppnar upp för storevenemang och mera flyg

Nya system för instrumentlanding gör det möjligt att satsa på flyget igen. Men i första hand försöker Kauhava locka till sig storevenemang.

Nyhetsbild

"Nu finns förutsättningarna för flygtrafiken" – tidtabellen utformad för affärsbehovet

KRONOBY Stig-Göran Forsman, vd för Kronoby Flyghangar tror att med Finnair återvänder också passagerarna. Finnair fick alla rutter som konkurrensutsattes.

Nyhetsbild

Enkät: Finländarna mindre intresserade av elbilar än vad bilköpare i de nordiska grannländerna är

Varannan finländare skulle inte köpa en elbil även om priset sjönk till samma nivå som för bensindrivna fordon. Det framgår av en enkät som köp- och säljsajten Tori.fi har beställt.

Nyhetsbild

Fyra företag vill flyga till fem finländska destinationer – Kronobytrafikens framtid klarnar nästa vecka

Senast klockan 13 i dag, måndag, skulle flygbolag lämna in offerter på trafiken från Helsingfors-Vanda flygplats till fem destinationer runtom i Finland. Fyra flygbolag är intresserade.

Nyhetsbild

Riksdagen ska behandla initiativ om slopad dieselskatt

Ett medborgarinitiativ om slopad dieselskatt har nått 50 000 underskrifter och går därmed vidare till riksdagen.

Nyhetsbild

Transportbranschen undrar varför yrkesdieseln dröjer

Beredningen av en skattelättnad för transportföretagen, yrkesdieseln,  startade i februari i år. Nu undrar branschen varför reformen dröjer.

Nyhetsbild

Nu är Ekeris produktion klimatneutral – "Vi är väldigt stolta"

PEDERSÖRE Ekeri som tillverkar släpvagnar av olika slag i sin fabrik i Kållby kan nu stoltsera med att fabriken och verksamheten är klimatneutral.

Nyhetsbild

VR slog alla tiders rekord i juli – störst tillväxt på linje till och från Seinäjoki

Den inhemska tågtrafiken skrev historia i juli i år, då VR noterade rekordantal tågresor gjorda i Finland.

Nyhetsbild

Två Tallink-fartyg blir flyktingboenden i Nederländerna – passagerare kan påverkas på två rutter

Rederiet Tallink Silja uppger att fartygen Galaxy och Silja Europa kommer att hyras ut till Nederländerna. Både personal och passagerare påverkas.

Nyhetsbild

Aurora Botnias avgång från Vasa försenades på torsdagen – Wasalines vd Peter Ståhlberg berättar om orsaken

Färjan Aurora Botnias avgång från Vasa försenades med nästan en timme på torsdagseftermiddagen. Wasalines vd Peter Ståhlberg berättar varför.

Nyhetsbild

SAS börjar inte flyga mellan Vasa och Stockholm i höst – sker kanske först i vår: "Frågan är inte om utan när"

VASA Det ser inte ut att bli några direktflyg mellan Vasa och Stockholm i höst. Men Peter Källberg, projektchef på Vasek, tror att det bara är en tidsfråga innan det sker.

Nyhetsbild

Glansdagarna är över – strejkkulturen hänger kvar

Från att vara bland de bästa i löneligan till strejker vartannat år. SAS anpassning till en ny flygvärld har varit smärtsam. Enligt flygexperten Jan Ohlsson är ett skäl att minnet från de gamla glansdagarna sitter kvar i väggarna.

Nyhetsbild

Medlaren: "Vi kommer kalla in parterna i pilotstrejken" – Tusentals resenärer är strandsatta

Medlaren Mats Wilhelm Ruland säger till NRK att medlarna kommer kalla parterna till nya rundor "om inte så väldigt länge". Samtidigt ställer nu Apollo in nästan alla charterresor från Sverige med SAS på lördagen.

Nyhetsbild

Fick ut 1500 liter etanol ut ett ton trä – forskaren Kristian Melin från Vasa ser potential för bränslet trots EU–förbud

År 2035 förbjuds förbränningsmotorn men bara för person- och skåpbilar. Bioetanol, biogas och biodiesel behövs för tunga trafiken, säger forskare.

Flygmekaniker i sympatistrejk med piloterna

Danska flygmekaniker sympatistrejkar med piloterna men i nuläget finns inga liknande planer från svenskt håll. Samtidigt uppger norska pilotfacket att man inväntar samtal från SAS-ledningen.

Nyhetsbild

SAS piloter går ut i strejk – påverkar 30000 resenärer per dag

SAS och pilotfacken har inte kommit överens. Nu tas piloterna, med omedelbar verkan, ut i en strejk som enligt SAS drabbar runt 30 000 resenärer dagligen. SAS vd Anko van der Werff kallar strejken för "skamlig" medan Svensk pilotförening anser att SAS tvingade fram den.

Nyhetsbild

Därför minskade Teslas leverans under kvartal två

Teslas leveranser av elfordon minskade under det andra kvartalet jämfört med det första. Det främst på grund av att deras fabrik i Kina under flera veckor tvingats stänga ned, meddelade företaget under lördagen.

Nyhetsbild

Lufthansa ställer in 3100 flygningar i sommar

Tyska Lufthansa ställer in 3 100 flygningar i sommar. En av orsakerna är att många anställda insjuknat i covid, vilket försvårat en redan ansträngd personalsituation.

Nyhetsbild

Uppgifter: 900 SAS-piloter kan gå i strejk nästa vecka

Pilotförbunden i Norge varslar SAS om att ta ut samtliga medlemmar i strejk från och med onsdag, rapporterar norska medier. Om parterna inte kommer överens kan närmare 900 piloter från Sverige, Danmark och Norge lägga ned arbetet den 29 juni.

Nyhetsbild

Strejk på Heathrow väntas – många avgångar ställs in

Hundratals anställda vid det brittiska flygbolaget British Airways på Heathrow vill strejka i protest mot sänkta löner. Strejkhotet kommer samtidigt som Europas stora flygplatser dras med långa köer till följd av personalbrist.

Nyhetsbild

SAS-mekaniker i Danmark varslar om strejk

SAS-mekaniker i Danmark har varslat om sympatistrejk från den 5 juli om inte bolagets piloter når fram till en uppgörelse med arbetsgivaren.

Nyhetsbild

Branschexpert om framtiden för flyg mellan Vasa och Stockholm: "SAS flyger om det finns ekonomi i det"

SAS kämpar med sviktande ekonomi och hotande strejker, samtidigt som svenska staten vägrar pumpa in några mer pengar. Om linjen till Vasa någonsin återuppstår, beror helt på om den är lönsam.

Nyhetsbild

Turkish airlines byter namn

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på tisdagen att det turkiska flygbolaget Turkish Airlines byter namn till Türkiye Hava Yollari.

Nyhetsbild

SAS flyttar fram återkomsten till Vasa – Peter Källberg på Vasek: "Jag vågar tro på att de tar sig ur krisen"

Den första uppstarten var insatt till augusti, men nu flyttar flygbolaget SAS fram sina flyg till och från Vasa. – Både för företag och privata personer är flygen till Stockholm viktiga, säger Vaseks projektchef Peter Källberg.

Nyhetsbild

Redan i april hade Aurora Botnia fullbokade avgångar – Ståhlberg "Närturismen en vinnare"

Turistsäsongen har börjat, det ser Peter Ståhlberg på Wasaline som nu kör så många turer de kan med en besättning. Det blir en lyckad sommar, konstaterar han.

Nyhetsbild

Yle: Fusion av hamnarna i Karleby och Jakobstad kunde öka chansen till mer EU-stöd

Hamnen i Jakobstad är för liten för att få höra till det trafiknät som kopplar ihop EU:s medlemsländer. Men om hamnen i Jakobstad sattes under samma paraply som Karleby hamn, kunde EU-stöd kanske beviljas även i framtiden.

Nyhetsbild

Expert: Hårt slag för SAS, men viktig signal från staten – "Hoppas man är beredd låta någon med en långsiktig plan ta kommandot"

En ny, stark hand behövs för att rädda SAS. Därför kan statens nej till nytt kapital till det krisande flygbolaget vara ett viktigt steg framåt. – Det är en pressad sits, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Nyhetsbild

Svenska staten ger inte mer räddningspengar till SAS – "Finns andra utgifter som är mer angelägna"

Svenska staten kommer inte att tillföra något nytt kapital i SAS räddningspaket – och kommer därmed att minska sitt ägande i bolaget. – Staten tänker inte lägga in mer pengar i SAS i framtiden. Tydligare än så tror jag inte att vi kan vara, säger Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Nyhetsbild

EU ställer nya klimatkrav på fartyg och flyg – men strider om vilket bränsle som ska få räknas som hållbart

Flyg och fartyg i EU ska framöver ta sig fram med allt mer hållbara bränslen. När och hur mycket ska nu medlemsländerna försöka ena sig om i Luxemburg.

Nyhetsbild

Hälften av all beslagtagen rysk egendom i Finland står i Karleby hamn

En femton meter hög last med järnmalmspellets står i djuphamnen i Karleby och täcker en yta stor som sex fotbollsplaner. Materialet ägs av finska staten och är till salu.

Nyhetsbild

En full tank har aldrig tidigare varit så dyr – "Priset på bränsle är helt hemskt"

För kring 2,30 får man en liter bensin eller diesel i tanken. Det är alla tiders dyrast pris. Researrangören Gösta Ingves och busschauffören Per-Erik Nordman ska köra till Roskilde. – Priserna var på en annan nivå när vi beslöt priserna för resan.

Nyhetsbild

Hundratals bulkfartyg väntar vid Kinas kust

477 bulkfartyg väntar nu utanför Kinas östra kust på att få komma in i hamnarna, sedan Kina infört lockdown i Shanghai för att minska spridningen av coronasmitta.

Nyhetsbild

VR stoppar godstransporterna till Ryssland – men det dröjer flera månader

VR Groups styrelse har nu beslutat att godstrafiken österut stoppas. VR Transpoint, som sköter om godstrafiken, ska nu göra upp en plan för hur det ska gå till.

Nyhetsbild

VR Groups vd blev uppsagd – nu söker styrelsen en ersättare

VR Groups verkställande direktör Lauri Sipponen blev på måndagen uppsagd med omedelbar verkan. Passagerartrafikchefen Topi Simola tar över tills en ny vd har hittats.

Nyhetsbild

Biogas drömbränslet då el, bensin och diesel skjuter i höjden: "Här i Jeppo har vi nog flest biogasbilar per invånare"

TEMA: BIL & BÅT I byn med 950 invånare finns nu redan 25 biogasbilar. Tio av dem mötte upp vid tankstället för att berätta om gasens förträfflighet.

Nyhetsbild

VR återupptar godstrafik till Ryssland

Några dagar efter beskedet att man stoppar rysk godstransport meddelar nu VR Transpoint att man återupptar godstrafiken till Ryssland.