Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Norwegian börjar flyga Vasa–Helsingfors i höst

2

Den nya rutten flygs två gånger i veckan.

Nyhetsbild

Flygbranschens vinstprognos rasar

FLYGTRAFIK Flygbranschen drar ner vinstprognosen för 2019, på grund av oro för utbredda handelskonflikter och högre oljepris.

Nyhetsbild

Eckerö Line köper nytt fartyg

Det nya fartyget ska registreras i Finland. För närvarande seglar det mellan Liverpool och Dublin.

Nyhetsbild

Flygkaoset har lättat – planen lyfter igen

Efter dagar av flygkaos till följd av konflikten mellan SAS och bolagets piloter har trafiken i stort sett återgått till det normala. På lördagen väntas även de längre flygningarna gå enligt tidtabell.

Nyhetsbild

SAS-strejken blev dyr och ingen vann – olösta knutar kan ge nya problem

En kostnad på runt 50 miljoner euro och ett avtal utan egentliga vinnare. Så kan SAS pilotstrejk summeras. Konflikten är avblåst, men olösta knutar kan bädda för nya konflikter.

Nyhetsbild

Medborgarinitiativ vill införa flygskatt – forskare föreslår att inrikesflygen avskaffas helt och hållet

1

På torsdagen startade ett medborgarinitiativ som vill sätta politisk press på att införa flygskatt.

Nyhetsbild

Flygtrafiken ökar i landet – men minskar i Österbotten

1

Flygtrafiken i landet fortsätter att öka, men i Österbotten går det åt andra hållet. Lokala företag har också minskat sitt flygande.

Nyhetsbild

Allt fler tar flyget trots "flygskammen" – Greenpeace vill att fler väljer andra sätt att resa

2

På sistone har det blivit allt vanligare att höra om folk som slutat resa med flyg för miljöns skull. Trots denna trend fortsätter flygtrafiken öka.

Nyhetsbild

Fortsatt strejk – SAS ställer in 500 flyg på 1 maj

SAS ställer in avgångar även på onsdagen, över 500 stycken, till följd av pilotstrejken. Norsk kabinpersonal permitteras medan svenska kabinanställda tillfälligt omplaceras.

Nyhetsbild

SAS vd Richard Gustafson: Strejken måste få ett slut

De skandinaviska SAS-piloternas strejk är inne på fjärde dagen. Ett tusental flyg ställs in under måndagen och tisdagen.– Vi måste få ett slut på den här strejken, säger SAS vd Richard Gustafson.

Nyhetsbild

Baltic Princess ser ut att kunna återgå i trafik på torsdag

Passagerarfärjan Baltic Princess som fick två motorer utslagna på onsdagen kan troligen återgå i trafik på torsdag kväll, meddelar rederiet Tallink Silja.

Nyhetsbild

Fjolåret lyckat för Karleby hamn – hamndirektör siktar på ytterligare tillväxt

KARLEBY Karleby håller sin plats som Finlands tredje största allmänna hamn och siktar nu på en andra plats. Den pågående muddringen förväntas öka hamnens konkurrenskraft.

Nyhetsbild

Paris elektrifierar kollektivtrafiken

Elbussar ska ersätta hundratals dieseldrivna bussar på Paris gator i hopp om att förbättra den dåliga luftkvaliteten i staden.

Nyhetsbild

Så väljer du rätt däck

SPECIAL: BIL & BÅT Ljud, kvalitet, komfort och utseende. Det är fyra saker som varje däckköpare behöver ha koll på. Mönsterdjupet avgör när det är dags att byta.

Nyhetsbild

Leasing är framtidens sätt att äga bil – "Det absolut smidigaste alternativet"

1

SPECIAL: BIL & BÅT Allt fler privatpersoner väljer att leasa en ny bil i stället för att köpa. I korthet innebär det att man endast betalar för så mycket man använder bilen.

Nyhetsbild

Batterier till elbilar får ny form

SPECIAL: BIL & BÅT Intresset för elbilar växer men fordonen är dyra för många konsumenter. Batterierna är den stora kostnaden och forskning pågår för att hitta billigare lösningar. Att integrera batteriet i karossen prövas av svenska forskare.

Nyhetsbild

Landsvägskryssare med raketvarning

SPECIAL: BIL & BÅT Subaru Outback må vara lite gammalmodig i designen men bjuder på mycket i standardutrustning, säkerhet och körupplevelse. För den som är på jakt efter en stor och trygg fyrhjulsdriven följeslagare för en rimlig summa är bilmodellen ett kap.

Nyhetsbild

I husbilen kan du ha fjällstuga, hotellrum och transport i ett

SPECIAL: BIL & BÅT Hur ska man göra och vad ska man tänka på då man väljer husbil? Vi reder ut frågan med tre som kan husbilar.

Nyhetsbild

Volvobilar ska ingripa om föraren slarvar

Föraren övervakas med kameror och om körningen är slarvig – eller föraren verkar vara påverkad – griper bilen in.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar motorer till nya Kvarkenfärjan

VASA Wärtsilä bygger motorerna till Wasalines nya färja. Fartygsmotorerna ska göra Kvarkenfärjan till ett av de mest miljövänliga fartygen i världen.

Nyhetsbild

Sugbilar gör att NTM växer på bredden

De italienska bilarna kan suga allt från slam till jord och småsten. De gör också att Närpes Trä och Metall växer på bredden.

Nyhetsbild

Här fungerar logistiken – Nykarlebud har hittat sin nisch

Kenneth Isaksson tror på transportbranschen. Med en ny hall och ett skräddarsytt digitalt logistiksystem är Nykarlebud väl rustat för kundernas krav – här fraktas allt från brandfarligt gods till privata flyttlass.

Nyhetsbild

TUI och Norwegian stoppar olycksplan

Turkish Airlines, TUI och Norwegian stoppar alla sina flygplan av modellen Boeing 737 Max 8 efter söndagens krasch i Etiopien. Samtidigt förbjuder flera länder all trafik med den olycksdrabbade modellen i sitt luftrum.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Tesla dumpade nypriserna – märkets begagnade superbilar blev dyrare än splitternya

ÖSTERBOTTEN Den amerikanska elbilstillverkaren slår till igen mot en häpen gammaldags bilbransch. Priserna på nybilar dumpas med tiotusentals euro.

Nyhetsbild

Rederierna och maskinbefälen överens – ingen strejk på lördag

Rederierna i Finland och Finlands Maskinbefälsförbund har kommit överens om ett nytt kollektivavtal som är i kraft till våren 2021.

Nyhetsbild

Orolig bilbransch visar upp sig i Genève

2018 var ett blandat år för den internationella bilbranschen. En del märken redovisar stigande resultat, men för flera gick det sämre.

Nyhetsbild

Finlands Skeppsbefälsförbund hotar med strejk om två veckor

Om inget avtal nås, stannar både passagerar- och fraktfartygen den 16 mars klockan 6. Wasalines vd Peter Ståhlberg är förbannad.

Nyhetsbild

Sjöfarten ska minska klimatutsläppen – ekonomisk fråga för Viking Line

Utsläppsmålen kommer inte att nås utan alternativa bränslen, tror sjöfartens rådgivare.

Nyhetsbild

Norwegians emission godkänd av stämma

Det förlusttyngda norska lågprisflygbolaget Norwegian Air Shuttles ägare har godkänt styrelsens förslag om en garanterad nyemission på tre miljarder norska kronor, enligt styrelseordförande Bjørn Kise.

Nyhetsbild

EU enas efter långkörare om lastbilsutsläpp

Efter tuffa förhandlingar mellan branschen och politikerna har EU:s lagstiftare för första gången enats om vilka utsläppskrav som ska gälla för tunga fordon.

Nyhetsbild

Arbetstvisten inom flygledningen fortfarande olöst

På torsdagen förkastade Flygledarnas förbund (SLJY) riksförlikningsmannens förlikningsförslag. Arbetsgivarna för servicebranscherna (Palta) godkände förslaget.

Nyhetsbild

Airbus skrotar A380 efter stor orderminskning

Den problemtyngda europeiska flygplanstillverkaren Airbus meddelar att man lägger ner produktionen av modellen A380.

Nyhetsbild

VIDEO: Se snöborsten i arbete - En till nästa år, säger företagare

Sedan två år röjer PS Lyfttjänst snön på de stora taken i landskapet med hjälp av en roterande sopborste på en av företagets kranbilar.

Nyhetsbild

EU stoppar tyskfransk tågjätte – hade blivit alltför dominerande

Tyska Siemens och franska Alstoms planer på att slå sig samman till en europeisk tågjätte har grusats. Sammanslagningen stoppas av EU:s konkurrensmyndighet.

Låst läge i hamnkonflikt – punktstrejk planeras i Umeå

Efter nya medlarsamtal är parterna i hamnkonflikten fortfarande inte närmare en lösning. Nya strejk- och lockoutvarsel har lagts de senaste dagarna och fler kan det bli.

Nyhetsbild

Riksdagen gör förberedelser för avtalslöst brexit

Riksdagens stora utskott vill försäkra sig om att trafikförbindelserna upprätthålls.

Nyhetsbild

Kursras för Norwegian – ber om miljarder

Beskedet om att Norwegian tar in tre miljarder norska kronor genom en nyemission fick aktien att störtdyka.Fokus ska ändras från tillväxt till kostnadsbesparingar, enligt vd Bjørn Kjos.

Nyhetsbild

Snön sinkar tågtrafiken – 20 av 36 fjärrtåg håller tidtabellen

VR varnar för att snön kommer att påverka tågtrafiken i många delar av landet. I huvudstadsregionen har flera lokaltåg dragits in helt, medan fjärrtågen försenas.

Nyhetsbild

Raumos stadsdirektör om Kvarkenfärjan: "Mycket viktig beställning"

VASA Att Kvarkenfärjan byggs i Raumo är en viktig signal. Det säger stadsdirektör Kari Koski.

Nyhetsbild

Här ska Kvarkenfärjan byggas – Håkan från Jakobstad visade upp Raumovarvet

VASA Hundratals timmar av förhandlingar ligger bakom mångmiljonaffären. Men enligt RMC:s försäljningschef Håkan Enlund är det nu som arbetet inleds.

Nyhetsbild

Beställningarna väntas rulla in när långtradarna blir längre

Från och med den här veckan tillåts extralånga fordonskombinationer i trafiken. Det betyder att bland annat släpvagnstillverkarna Ekeri och Tyllis har beställningar att vänta.

Nyhetsbild

Karleby hamn samarbetsförhandlar

KARLEBY En del tjänster vid Karleby hamn kommer att konkurrensutsättas från och med slutet av mars i år. Som en följd av det har hamnen inlett samarbetsförhandlingar med sina kranförare.

Nyhetsbild

Hamnstrejk bryter ut i 15 svenska hamnar i dag

Facket har nobbat slutbudet från medlarna, och av allt att döma går hamnarbetarna ut i strejk i 15 svenska hamnar i dag. Konsekvenserna väntas bli stora för svenska företag som inte kan ta emot eller skicka varor.

Nyhetsbild

Hamnbråk utvidgas – lockoutvarsel läggs

Efter Hamnarbetarförbundets strejkvarsel – nu svarar Sveriges Hamnar med att lägga ett lockoutvarsel. Den långvariga konflikten riskerar slå hårt på Sveriges export och import, enligt arbetsgivarna.

Nyhetsbild

Kronoby hade färre resenärer och Vasa fler – Flygplatschef: "Vi har aldrig haft så många charterflyg"

Hur många har rest till och från flygplatserna i Vasa och Kronoby? Här finns svaret.