Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Medlaren: "Vi kommer kalla in parterna i pilotstrejken" – Tusentals resenärer är strandsatta

Medlaren Mats Wilhelm Ruland säger till NRK att medlarna kommer kalla parterna till nya rundor "om inte så väldigt länge". Samtidigt ställer nu Apollo in nästan alla charterresor från Sverige med SAS på lördagen.

Nyhetsbild

Fick ut 1500 liter etanol ut ett ton trä – forskaren Kristian Melin från Vasa ser potential för bränslet trots EU–förbud

År 2035 förbjuds förbränningsmotorn men bara för person- och skåpbilar. Bioetanol, biogas och biodiesel behövs för tunga trafiken, säger forskare.

Flygmekaniker i sympatistrejk med piloterna

Danska flygmekaniker sympatistrejkar med piloterna men i nuläget finns inga liknande planer från svenskt håll. Samtidigt uppger norska pilotfacket att man inväntar samtal från SAS-ledningen.

Nyhetsbild

SAS piloter går ut i strejk – påverkar 30000 resenärer per dag

SAS och pilotfacken har inte kommit överens. Nu tas piloterna, med omedelbar verkan, ut i en strejk som enligt SAS drabbar runt 30 000 resenärer dagligen. SAS vd Anko van der Werff kallar strejken för "skamlig" medan Svensk pilotförening anser att SAS tvingade fram den.

Nyhetsbild

Därför minskade Teslas leverans under kvartal två

Teslas leveranser av elfordon minskade under det andra kvartalet jämfört med det första. Det främst på grund av att deras fabrik i Kina under flera veckor tvingats stänga ned, meddelade företaget under lördagen.

Nyhetsbild

Lufthansa ställer in 3100 flygningar i sommar

Tyska Lufthansa ställer in 3 100 flygningar i sommar. En av orsakerna är att många anställda insjuknat i covid, vilket försvårat en redan ansträngd personalsituation.

Nyhetsbild

Uppgifter: 900 SAS-piloter kan gå i strejk nästa vecka

Pilotförbunden i Norge varslar SAS om att ta ut samtliga medlemmar i strejk från och med onsdag, rapporterar norska medier. Om parterna inte kommer överens kan närmare 900 piloter från Sverige, Danmark och Norge lägga ned arbetet den 29 juni.

Nyhetsbild

Strejk på Heathrow väntas – många avgångar ställs in

Hundratals anställda vid det brittiska flygbolaget British Airways på Heathrow vill strejka i protest mot sänkta löner. Strejkhotet kommer samtidigt som Europas stora flygplatser dras med långa köer till följd av personalbrist.

Nyhetsbild

SAS-mekaniker i Danmark varslar om strejk

SAS-mekaniker i Danmark har varslat om sympatistrejk från den 5 juli om inte bolagets piloter når fram till en uppgörelse med arbetsgivaren.

Nyhetsbild

Branschexpert om framtiden för flyg mellan Vasa och Stockholm: "SAS flyger om det finns ekonomi i det"

SAS kämpar med sviktande ekonomi och hotande strejker, samtidigt som svenska staten vägrar pumpa in några mer pengar. Om linjen till Vasa någonsin återuppstår, beror helt på om den är lönsam.

Nyhetsbild

Turkish airlines byter namn

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på tisdagen att det turkiska flygbolaget Turkish Airlines byter namn till Türkiye Hava Yollari.

Nyhetsbild

SAS flyttar fram återkomsten till Vasa – Peter Källberg på Vasek: "Jag vågar tro på att de tar sig ur krisen"

Den första uppstarten var insatt till augusti, men nu flyttar flygbolaget SAS fram sina flyg till och från Vasa. – Både för företag och privata personer är flygen till Stockholm viktiga, säger Vaseks projektchef Peter Källberg.

Nyhetsbild

Redan i april hade Aurora Botnia fullbokade avgångar – Ståhlberg "Närturismen en vinnare"

Turistsäsongen har börjat, det ser Peter Ståhlberg på Wasaline som nu kör så många turer de kan med en besättning. Det blir en lyckad sommar, konstaterar han.

Nyhetsbild

Yle: Fusion av hamnarna i Karleby och Jakobstad kunde öka chansen till mer EU-stöd

Hamnen i Jakobstad är för liten för att få höra till det trafiknät som kopplar ihop EU:s medlemsländer. Men om hamnen i Jakobstad sattes under samma paraply som Karleby hamn, kunde EU-stöd kanske beviljas även i framtiden.

Nyhetsbild

Expert: Hårt slag för SAS, men viktig signal från staten – "Hoppas man är beredd låta någon med en långsiktig plan ta kommandot"

En ny, stark hand behövs för att rädda SAS. Därför kan statens nej till nytt kapital till det krisande flygbolaget vara ett viktigt steg framåt. – Det är en pressad sits, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Nyhetsbild

Svenska staten ger inte mer räddningspengar till SAS – "Finns andra utgifter som är mer angelägna"

Svenska staten kommer inte att tillföra något nytt kapital i SAS räddningspaket – och kommer därmed att minska sitt ägande i bolaget. – Staten tänker inte lägga in mer pengar i SAS i framtiden. Tydligare än så tror jag inte att vi kan vara, säger Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Nyhetsbild

EU ställer nya klimatkrav på fartyg och flyg – men strider om vilket bränsle som ska få räknas som hållbart

Flyg och fartyg i EU ska framöver ta sig fram med allt mer hållbara bränslen. När och hur mycket ska nu medlemsländerna försöka ena sig om i Luxemburg.

Nyhetsbild

Hälften av all beslagtagen rysk egendom i Finland står i Karleby hamn

En femton meter hög last med järnmalmspellets står i djuphamnen i Karleby och täcker en yta stor som sex fotbollsplaner. Materialet ägs av finska staten och är till salu.

Nyhetsbild

En full tank har aldrig tidigare varit så dyr – "Priset på bränsle är helt hemskt"

För kring 2,30 får man en liter bensin eller diesel i tanken. Det är alla tiders dyrast pris. Researrangören Gösta Ingves och busschauffören Per-Erik Nordman ska köra till Roskilde. – Priserna var på en annan nivå när vi beslöt priserna för resan.

Nyhetsbild

Hundratals bulkfartyg väntar vid Kinas kust

477 bulkfartyg väntar nu utanför Kinas östra kust på att få komma in i hamnarna, sedan Kina infört lockdown i Shanghai för att minska spridningen av coronasmitta.

Nyhetsbild

VR stoppar godstransporterna till Ryssland – men det dröjer flera månader

VR Groups styrelse har nu beslutat att godstrafiken österut stoppas. VR Transpoint, som sköter om godstrafiken, ska nu göra upp en plan för hur det ska gå till.

Nyhetsbild

VR Groups vd blev uppsagd – nu söker styrelsen en ersättare

VR Groups verkställande direktör Lauri Sipponen blev på måndagen uppsagd med omedelbar verkan. Passagerartrafikchefen Topi Simola tar över tills en ny vd har hittats.

Nyhetsbild

Biogas drömbränslet då el, bensin och diesel skjuter i höjden: "Här i Jeppo har vi nog flest biogasbilar per invånare"

TEMA: BIL & BÅT I byn med 950 invånare finns nu redan 25 biogasbilar. Tio av dem mötte upp vid tankstället för att berätta om gasens förträfflighet.

Nyhetsbild

VR återupptar godstrafik till Ryssland

Några dagar efter beskedet att man stoppar rysk godstransport meddelar nu VR Transpoint att man återupptar godstrafiken till Ryssland.

Nyhetsbild

Kriget i Ukraina stoppar all transittrafik från Ryssland till Karleby – "Vi har gått in för det värsta scenariot"

KARLEBY Transittrafiken gällande järnpellets, kol och nickel via järnvägen från Ryssland till Karleby hamn har avbrutits.

Nyhetsbild

Transportbranschen hoppas på bränslestöd: "Vi borde upp på barrikaderna"

ÖSTERBOTTEN Antingen kör vi oss fattiga eller så parkerar vi fordonen och blir fattiga likaså. Det säger Rolf Kuula som hoppas på statlig kompensation.

Nyhetsbild

Flyget ska bli klimatsmart – för det krävs mera än elflyg

Alla medel måste användas för att världen ska klara av klimatmålen. Elflyget kommer att ha sin nisch men betydelsen blir ändå ganska liten.

Nyhetsbild

Stockholmsflyget är tillbaka – Kronoby får ny rutt till Arlanda i maj

KRONOBY Efter ett uppehåll på nästan fyra år börjar svenska flygbolaget Amapola Flyg trafikera till Arlanda fyra dagar i veckan från och med den 2 maj.

Nyhetsbild

Regionflyget i hjärtat – med el ska lokalflyget återupplivas

Heart Aerospace har med sitt elflygskoncept lyckats få fasta order på ett plan som ännu inte flugit. Bolaget hoppas förnya regionalflyget.

Nyhetsbild

Tullen: Exporten till Ryssland har halverats på en vecka

EU:s sanktioner mot Ryssland syns tydligt i tullens statistik. På bara en vecka har mängden gods som exporteras till Ryssland skurits ner med hälften.

Nyhetsbild

Aeroflot stängs av från bokningssystem

Ryska flygbolaget Aeroflot utesluts nu från det internationella bokningssystemet Sabre som ett led i sanktionerna mot Ryssland, uppger en rad internationella medier.

Nyhetsbild

Wasaline portar ryska långtradare – beslutet gäller tills vidare

Från och med fredag kan ryska långtradare inte åka över Kvarken med Aurora Botnia. Det är rederiets sätt att försöka påverka situationen i Ukraina, säger Catarina Fant.

Nyhetsbild

Viking Glory på jungfrutur – snurrande restaurang ger passagerarna full koll på skärgården

Viking Glory är ute på sin jungfrutur mellan Åbo och Stockholm. – Här finns bland annat fyra brittiska män som rest i 40 timmar för att få vara med, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Nyhetsbild

Ukrainska flyktingar får åka gratis med buss och tåg – VR undviker ryska kollegor

Både statsjärnvägarna VR och bussbolaget Onnibus låter ukrainska flyktingar resa gratis när de kommer till Finland.

Nyhetsbild

Ryssland pressas ekonomiskt även sjövägen – får inte angöra hamnar

Storbritannien stoppar alla fartyg med anknytning till Ryssland från att lägga till i landets hamnar.

Nyhetsbild

Finnair ställer in flygningar i ryskt luftrum en vecka

Finnair meddelar att man förbereder sig för en stängning av luftrummet genom att ställa in flyg till delar av Asien och Ryssland i en vecka.

Nyhetsbild

Finnair håller sig bort från de östra delarna av Ukraina – SAS undviker luftrummet helt

Flygbolaget SAS slutar nu flyga över Ukrainas luftrum. Beslutet gäller till en början fram till den 27 februari. Finnair bedömer läget annorlunda.

Nyhetsbild

Ljusning för flyget från och till Vasa – Finnair sätter in fler turer, SAS tillbaka i augusti

Efter två långa och tunga år ser det ut som om Vasaflyget igen får luft under vingarna. Men: – Det är fortfarande en svår situation för flygbolagen, säger Vaseks Peter Källberg.

Nyhetsbild

Flyg över Kvarken kan bli av redan till hösten – ny rutt till Skellefteå utreds

KRONOBY Jätteprojekt som Northvolts batterifabrik i Skellefteå skapar behov av reguljärt flyg över Bottenviken. Nu hänger det på näringslivet om det lönar sig.

Nyhetsbild

Seinäjoki flygplats kan bli bas för obemannade flygplan – hoppas på 30 plan per dag: "Vi hoppas vara först"

Lovande förhandlingar med bulgariskt drönarföretag kan göra flygplatsen i Seinäjoki till ett av de första naven i Europa. Industrin i Vasa har visat intresse.

Nyhetsbild

Österbottens handelskammare oroade över hamnarna i Kaskö och Jakobstad

I slutet av förra året offentliggjorde Europeiska kommissionen ett förslag att hamnarna i Kaskö och Jakobstad ska nedgraderas i EU-nätverket och tas bort från listan över så kallade TEN-T hamnar. Det är något Österbottens handelskammare vill undvika.

Nyhetsbild

VR har dragit in tågturer till Vasa – inte ens till sportlovet blir det fler tåg på rälsarna

I fjol meddelade VR att man sätter in fler tågturer mellan Vasa och Helsingfors kring sportlovsveckorna. I år gör det statliga järnvägsbolaget tvärtom och minskar på antalet turer.

Nyhetsbild

Ulf och Stig är ute på sitt livs resa – kör hem Viking Glory från Kina: "Det här är toppen av alla upplevelser hittills"

Fiskenät har fastnat i propellern, de har sett sköldpaddor och delfiner men inte en enda pirat. Befälhavaren Ulf Lindroos och intendenten Stig Pernell är påväg hem till Åbo med nya fartyget Viking Glory, utrustad med teknik från Wärtsilä och ABB.

Nyhetsbild

Svenska regeringen vill skynda på elflyg

Regeringen vill att utvecklingen av elflyg ska skyndas på. Trafikverket får därför i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskningen på området kan utvecklas.

Nyhetsbild

Wasa Express kan fortsätta mot Röda Havet under våren – går nu mellan Spanien och Marocko

VASA Den före detta Vasafärjan fungerar som charterfartyg på Medelhavet första halvan av året. Det är oklart när resan söderut fortsätter.