Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Nonen Vocals bjuder på glädje och liv i showen "ALIVE" – "Det kan vara de sista föreställningarna vi gör"

På lördag är det dags för Nonen Vocals att inta scenen på Ritz igen. Med sin show hoppas de kunna glädja Vasapubliken.

Nyhetsbild

Stort intresse för ståuppkomik till maten – extra föreställning med svenska komiker i Vasa

Det är många som vill se och höra Magnus Betnér, Henrik Hjelt och Alfred Backas show i Vasa. Därför blir det en extra föreställning, men i klubbformat.

Nyhetsbild

Axel Åhmans debutroman är tillägnad alla som brinner – "Det är absolut ingen självbiografi"

Vasabon Axel Åhman är aktuell med sin debutroman "Eldsjäl", en berättelse som kretsar kring eldsjälar och en förening i en liten by i Österbotten. Frågan är om man kan brinna för mycket?

Nyhetsbild

Helt rätt att Alfred Backa belönas – men var är alla andra potentiella pristagare?

Alfred Backa går i Leif Sjöströms satiriska fotspår, så det är logiskt att han prisas. "Förhoppningsvis dröjer det inte tio år tills nästa Leif Sjöström-pristagare identifierats" skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Äventyrlighet och uppfinningsrikedom förenar generationerna i "Knyckarna" – men lite mera substans hade inte skadat

"Huvudsaken verkar vara att lyfta fram Helga, som ter sig som en slags Karlsson på taket-karaktär mitt emellan barnslighet och mognad" skriver Maria Kallio om bilderboken "Knyckarna".

Nyhetsbild

Vasabon Enni Yli-Hynnilä, 30, är aktuell med diktsamling – "Tristessen fick mig att börja skriva dikter"

Ibland kan en tråkig dag förvandlas till något som präglar hela din framtid. Detta kan poeten Enni Yli-Hynnilä intyga. Tack vare tristessen som barn är hon nu aktuell med sin tredje diktsamling.

Nyhetsbild

Musikern Roger Whittaker död

Musikern Roger Whittaker har avlidit, 87 år gammal. Den brittiske sångaren dog förra veckan på ett sjukhus i Frankrike, bekräftar hans familj.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: Verkar som att sen-nyliberalismens företrädare helst skulle tysta oss

Regeringsprogrammet visar klart att den oheliga allians som nu förväntas hålla i trådarna hellre ser konstnärerna som drivna och hårdföra affärshajar än som kreativa konstskapare, skriver Henrik Jansson.

Nyhetsbild

RECENSION: Starka känslor och magisk musik på Wasa Teater – "Publiken tumlar ut i foajén med ståpäls"

Förhoppningen om att sätta Österbotten på musikalkartan känns närmare än någonsin, skriver Åsa Tast i sin recension av "Vänd om min längtan" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Dessa kan få Österbottniska litteraturpriset

Musikalversionen av Ann-Luise Bertells roman "Vänd om min längtan" är högaktuell, men på nomineringslistan till det Österbottniska litteraturpriset finns en annan Bertell-roman.

Nyhetsbild

Karin Erlandssons "Nattexpressen" blir musikal i Jakobstad

JAKOBSTAD Nykarlebyförfattaren Karin Erlandssons adventsbok "Nattexpressen" blir musikal. Detta i ett samarbete mellan Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola i Umeå och utbildningarna i musik, musikpedagogik och scenkonstpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Nyhetsbild

Vasabandet Bone Charger vill ladda publikens batterier – "Vår dynamik på scenen är speciell"

Medlemmarna i hårdrocksbandet Bone Charger säger sig bjuda på musikaliskt avancerad musik och livespelningar fyllda med energi. – Vi hoppas att detta leder till något större, säger gitarristen Kalle Heikius.

Nyhetsbild

Magnus Betnér kommer till Österbotten igen – Vasa humorfestival flyttas fram

"Vasaborna verkar gilla upplägget" säger arrangören Daniel Lindholm om humor & middag-konceptet. Snart roar tre namnstarka komiker på Strampen.

Nyhetsbild

Nedergård, naket och "nepo" på österbottniskt fattigmansvis – Wasa teaters spelår i tio punkter

Det är premiärtider på Wasa teater, och på lördag har storsatsningen "Vänd om min längtan" urpremiär. Patrik Back nynnar "I could have my Gucci on" och reflekterar kring teaterns spelår.

Nyhetsbild

Att vara deprimerad och fången i sin meningsbur – "Misslyckad i en uggla" synliggör det problematiska

Den brunledsna och tröga stämning Peter Mickwitz beskriver är lätt att beröras av, skriver Anna Möller-Sibelius om "Misslyckad i en uggla".

Nyhetsbild

Tonåringens konstnärsdrömmar uppfylldes i form av resor – Annita Ödman skriver om "bildlivet"

Annita Ödman vill mycket med sin bok, och titeln till trots är det texten framom bilderna som berättar, skriver Julia Svarvar om "Bilder berättar".

Nyhetsbild

Merete Mazzarella lägger byggsten till byggsten av tro och tvivel – det är rörande och modigt

Troende kristna är inga perfekta helgon med fungerande rutiner. Vi går alla tillbaka till ruta ett gång på gång och det är meningen, skriver Hanna Backman som läst om Merete Mazzarellas sökande efter tro i nya boken "Nånting på andra sidan".

Nyhetsbild

Vasabon Maija Rantala, 32, valde att byta farmaci mot skådespeleri – nu medverkar hon i musikal på Vasa stadsteater

Drömmar kan slå in. I alla fall om man frågar Maija Rantala som fått chansen att dela scen med erfarna skådespelare under sin praktik på Vasa stadsteater.

Nyhetsbild

RECENSION: Beethovens ”Eroica” fick igång såväl publik som brandlarm

Tematiken är mörk och koncentrerad runt döden, avsaknaden och minnen, men inleds och avslutas med två livfullare satser, skriver Rolf Nordman om Vasa stadsorkesters konsert "Sommarminnen".

Nyhetsbild

Skådespelaren Maria Salomaa fick ett ovanligt erbjudande – nu befinner hon sig i Jakobstad

JAKOBSTAD En kvinnas liv, samtidigt gestaltat av tre skådespelare i tre olika åldrar och länder. Det väntar den publik som söker sig till Schaumansalen för att ta del av föreställningen "Tre rum".

Nyhetsbild

Kejsaren som är modeslav framkallar gapskratt – men bjuder också på seriösa guldkorn

"Kejsarens nya kläder" är oväntat fräsch och har en tidlös touch som torde tilltala även den mest kräsna publik, skriver Åsa Tast om Wasa teater-pjäsen för den unga publiken.

Nyhetsbild

Sjunk in i Aki Kaurismäkis värld på Ritz filmkväll – "Det är inte så mycket action och specialeffekter"

Ritz i Vasa ordnar en filmkväll med Aki Kaurismäkis trilogi "Työläistriologia" på fredag. – Var beredd på att han har en speciell stil, säger Valter Lidsle om regissören vars nya och prisade film snart har premiär.

Nyhetsbild

Springsteen sjuk – ställer in spelningar

Bruce Springsteen ställer in sina resterande konserter i USA i september på inrådan av läkare.

Nyhetsbild

Skippa flosklerna – här finns läskiga hästar, Söderfjärden och fallfärdiga lador som berättar något mer

Det är ingen tillfällighet att Mia Damberg, Marcus Lerviks och Elina Försti skapar stämning, sätter ton och präglar färgskalan i jubileumsutställningen "KONTAKTi", skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Utsålt då finska bandet Turmion Kätilöt spelade i Vasa – "Vi är en konstig familj"

Med skräckinjagande sminkning, blod och en salig blandning av musikaliska inslag intog Turmion Kätilöt Vasa. Bandet som fått stämpeln metalband bjuder på mycket mer än så.