Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Fiskare i Jakobstad: "Så här mycket lax har jag inte sett tidigare"

JAKOBSTAD Fiskaren Leif Semskar ger lugnande besked: Det finns gott om lokal havslax till midsommar och det ser ut att bli en bra säsong.

Nyhetsbild

Närpes ska höra folket genom enkät

Det blir som väntat genom en enkät invånarna i Närpes får säga sitt om en samgång med Kaskö. Stadsfullmäktige var helt inne på den linjen för att ge kommuninvånarna möjlighet att delta och påverka i frågan.

Nyhetsbild

Nu blir skolan större – inte alltid lätt att förena nytt med gammalt

NÄRPES En utbyggnad av Västra Närpes skola pågår som bäst. På onsdagen ordnades förevisning av byggprojektet. – Mycket har handlat om att få ihop de nya med det gamla, säger tekniska direktören Edd Grahn.

Nyhetsbild

Vörå köper ny pistmaskin – "Den korta men branta backen kräver sin maskin"

VÖRÅ Nu har man både provkört och bestämt sig. Planen är att Vörås nya pistmaskin ska pista och dra spår redan den kommande vintern.

Nyhetsbild

En god idé kan ge 200 000 euro

Inför Svensk-Österbottniska samfundets 100-årsjubileum ordnas en tävling där idéer som kan främja konst, kultur eller vetenskap efterlyses.

Nyhetsbild

Kårkullas prissättning inte den enda stötestenen

Det är inte enbart samkommunen Kårkullas prissättning som har fått Jakobstad att se över upphandlingen av specialtjänster för personer med funktionsnedsättning.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas skorsten vittrar sönder – kan rivas

VASA Toppen av Vasa Elektriskas skorsten är i mycket dåligt skick. Därför förkortas den med 6,5 meter. Om inte det hjälper kan skorstenen jämnas med marken. Det kan bli en dyr historia.

Nyhetsbild

ÅA fick en miljon för satsning på fortbildning inom it, vård och språk

Åbo Akademi satsar på en ny verksamhetsmodell för fortbildning. Fokuset ligger på vård, flerspråkighet och it. – Vi har beaktat behovet på arbetsmarknaden, säger rektor Lisbeth Fagerström.

Nyhetsbild

Lista: Dimitterade från Kredu

Följande har avlagt en examen vid Kredus yrkesutbildning i Nykarleby eller Helsingfors under vårterminen.

Nyhetsbild

Fusksköterska i Kristinestad dömd till ett år villkorligt fängelse

I RÄTTEN Den kvinna som utgav sig för att vara sjukskötare och jobbade på ett vårdhem i Kristinestad i tre år dömdes på onsdagen till ett års villkorligt fängelse av Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Rektor byter Kristinestad mot Jakobstad – "Dags att gå vidare"

Nu är det dags att gå vidare, säger Minna Vanhamäki som slutar som rektor för finskspråkiga gymnasiet och högstadiet i Kristinestad. Hon har valts till ny rektor för Pietarsaaren lukio i Jakobstad.

Nyhetsbild

Polisen: Föraren i olycksbilen i Terjärv kan ha somnat

KRONOBY I måndags inträffade en dödsolycka på Högnabbavägen i Terjärv. Enligt kriminalkommissarie Ove Storvall finns det tecken som tyder på att föraren kan ha somnat vid ratten.

Nyhetsbild

SE KARTA: Planen för Vasklot går vidare – nu får allmänheten säga sitt

Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso är lättad. Nu kan arbetet med Vasklotplanen gå vidare, men mycket arbete återstår fortfarande.

Nyhetsbild

Oscar är glad om han får en pumpa överhuvudtaget – det är svårare än man tror

Allt började med att Oscars sambo tyckte att han vattnade ihjäl deras blommor hemma. Nu deltar paret i VBL:s, ÖT:s och Sydins pumpautmaning #österbottenodlar.

Nyhetsbild

Regnbågsfolket vill samarbeta – målet ett stort Pride Österbotten

KARLEBY Det blir en österbottnisk prideparad även 2020. Då står Karleby på tur. Nu vill Setas ordförande i Vasa och arrangören av Karleby Pride samarbeta – och skapa ett österbottniskt regnbågsnätverk.

Nyhetsbild

Knölar från Sverige fyller butikerna – trots att det finns gott om inhemsk nypotatis

I år kunde nypotatisen skördas rekordtidigt. Det finns därför gott om inhemsk nypotatis till midsommarfirandet. Problemet är att många butiksdiskar är fyllda med nypotatis från Sverige – och dem vill affärerna först bli av med.

Nyhetsbild

Zachariasskolan i Nykarleby möbleras – skolan kommer vara i bruksskick innan hösten

NYKARLEBY Den nya sammanhållna grundskolan i Nykarleby har byggts och tas i bruk i etapper. Denna vecka möbleras alldeles nya klassrum som kommer fyllas av elever under hösten.

Nyhetsbild

Lärarförbundets hälsning till sparande kommuner: "Permittering av lärare vore en nedvärderande sparåtgärd"

VASA Fel om skolan får ta smällen när kommunerna ska få rätsida på ekonomin. Det säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbund. Man borde inte permittera lärare och allra minst i Österbotten.

Nyhetsbild
1

Vasa festival gör bättringar för grannarnas skull – "Det blir en folklig festival"

VASA I fjol klagade elva grannar på Vasa festival. I år har arrangörerna gjort förbättringar för att underlätta för grannarna så länge festivalen pågår.

Nyhetsbild
3

Barry utvisas trots att han har tre jobb – "Vörå är mitt hem"

VÖRÅ Barry Hassan, 20, tvingas återvända till Guinea efter fyra år i Finland. Under åren i Vörå har han lärt sig svenska, skaffat tre jobb, tagit en examen och fått en ny familj. "Jag tänker inte ge upp allt det här", säger han.

Nyhetsbild

Kirsi och Rolf räddade Jungsborg – "Jag tänkte att är det faktiskt sant vad jag ser"

KARLEBY Det var en vanlig måndagsmorgon för Kirsi och hunden Rolf. Vad de inte visste var att de skulle rädda Jungsborg från att brinna ner.

Nyhetsbild

Östman om tilläggsbudgeten: "Personligen hade jag inte så stora förväntningar"

Oppositionspolitikern Peter Östman (KD) ser inget dramatiskt i utdelningen för Österbotten. Enligt honom hade det varit orealistiskt att vänta sig mer pengar.

Nyhetsbild

Patientens berättelse borde ges större roll – Åsa Slotte doktorerar om upplevelser av anorexi

KRONOBY Patientens egen berättelse borde ges en mer central roll i ätstörningsvården. Åsa Slotte från Nedervetil doktorerar om vad anorexi betyder för patient och anhöriga.

Nyhetsbild

Malax får muralmålning – svenske konstnären Jon ska måla biblioteksgaveln

Kommungårdens biblioteksgavel är snart inte ljusbrun längre. Den ska få en muralmålning – ett konstverk som täcker stenväggen.

Nyhetsbild

Malax får två nya kvinnor på chefsposter

Cecilia Raunio blir ekonomichef och Ann-Christine Holtti personalchef.

Nyhetsbild

Magdalena använder naturens skafferi: Det finns så mycket att ta vara på

Från april till september finns det många växter i naturen som man kan plocka och använda i matlagningen men också spara inför vinterhalvåret. Det är både ekonomiskt och hälsosamt.

Nyhetsbild

Svinhus i Vasa blir lagerlokal

VASA Vasa stad har sålt ett gammalt svinhus som hört till fattiggården i Klemetsö. De nya ägarna ska hyra ut det som små förråd.

Nyhetsbild

Fiskare från Lettland och Polen på inspirationsresa i Österbotten

Fiskemänniskor från Lettland och Polen besöker Österbotten för att inspireras av Finlands fiskförädling. Finlandsbesöket är en del av ett nytt internationellt fiskeprojekt som Marthaförbundet är med i.

Nyhetsbild
5

Ollikainen om uteblivna vägpengar i Österbotten: "Blir förmodligen en ny tilläggsbudget i höst"

Varken Vassor – Kärklax eller några andra österbottniska vägavsnitt finns med i regeringens andra tilläggsbudget. Men enligt Mikko Ollikainen (SFP) är hoppet inte ute än.

Nyhetsbild

Henriksson nöjd med tilläggsbudgeten – "Bra för regionen"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är nöjd med regeringens tilläggsbudget. Järnvägssatsningarna får beröm.

Nyhetsbild

Järnvägen mellan Karleby och Bennäs får mer pengar

KARLEBY Regeringen föreslår i sin tilläggsbudget mer pengar för bland annat förbättringar i säkerhetssystem och elektrifieringar.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter ansvara för vården vid Ulrika-hemmet

Verksamheten vid Ulrika-­hemmet fortsätter tills vidare i Kristinestads regi. Det är klart efter ett möte på måndagen. Staden har haft ansvar för vården från slutet av januari.

Nyhetsbild

LISTA: De får bidrag från Harry Schaumans Stiftelse

Fotbollshistoriker, AI-projekt och språkvård står bland mottagarna när Harry Schaumans Stiftelse delar ut 1 miljon euro. Se listan på mottagare här!

Nyhetsbild

Malin Brännkärr beviljas tjänstledighet – tillfällig kommundirektör väljs nästa vecka

KRONOBY Kronoby kommunstyrelse fattade på måndagens möte beslut om att bevilja Malin Brännkärr tjänstledighet. Snart väljer de en tillfällig kommundirektör.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen – två personer inblandade

KORSHOLM En bilolycka inträffade vid avfarten mellan motorvägen och Björneborgsvägen vid ett-tiden natten till tisdag.

Nyhetsbild

Från potatis till fisk – Romar blev vd för fiskodlingsfirma

JAKOBSTAD Alf-Håkan Romar är sedan början av juni vd för Nordic Trout. Ett bolag som har fiskodlingar bland annat i Örnsköldsvik.

Nu fattas besluten: Så ska invånarna i Närpes och Kaskö höras om fusionen

Nu går fusionsprocessen vidare mellan Närpes och Kaskö. Förslaget i Kaskö är att ordna en rådgivande folkomröstning, medan invånarna i Närpes föreslås höras genom en enkät. Båda städernas fullmäktige fattar det slutliga beslutet på onsdag.

Nyhetsbild

Kasköborna får säga sitt om en fusion –"Hjärtat säger nej men hjärnan säger ja"

Snart är Kaskö kanske inte längre Finlands minsta stad. Fusionsprocessen med Närpes går vidare. VBL har pratat med några Kasköbor om vad de tycker om en eventuell fusion med Närpes.

Nyhetsbild

Problem också med finska skolans tak i Kstad

Finska skolan i Kristinestad har inte bara rumsbrist. Också yttertaket kräver brådskande åtgärder. Det framkom då stadsfullmäktige före sitt möte bekantade sig med skolan.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen i Korsholm väntar på svar av förvaltningsdomstolen angående fusionen

Det blev några små preciseringar, men annars gick det helt enligt föredragningslistan. Det innebär att det blir upp till förvaltningsdomstolen att besluta om det var rätt av fullmäktige att behandla fusionen mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild

Lista: Så här mycket pengar satte riksdagskandidaterna på sin valkampanj

De flesta riksdagsvalskandidater i Vasa valkrets spenderade tiotusentals euro på sin valkampanj. Se vår lista för en inblick i deras satsningar.

Nyhetsbild

Forskare: Valkampanjer på sociala medier tar över – Sannfinländare vinner med provokation

Sociala medier är en trendande kampanjföringskanal. Speciellt yngre kvinnor är mera villiga att testa Instagram.

Nyhetsbild

Stöld vid Åminne hamn – händelsen är polisanmäld

Malax Navigationsklubb uppmanar de som har båtar i Åminne att gå igenom båtarna efter att andra båtägare slagit larm om att saker har stulits.

Nyhetsbild

Färre busschaufförer utbildas vid YA – men efterfrågan växer och jobb finns

Intresset för busschaufförsutbildningen dalar vid Yrkesakademin i Österbotten. Det förvånar utbildarna –  för jobb finns. Samtidigt ökar samarbetet med näringslivet, och i höst startar en ny utbildning inom logistik.

Nyhetsbild

Fallfärdigt hus med diger historia – omdiskuterad byggnad revs i Jeppo

NYKARLEBY I centrum av Jeppo har det sedan 1870-talet stått ett hus som inhyst både skoaffär och bank. Under måndagen jämnades det numera fallfärdiga huset med marken, till bybornas glädje.