Lokalt

Jord- & skogsbruk

Nyhetsbild

LISTA: De fick mest lantbruksstöd i fjol – Närpes i topp igen

Växthusgrönsaker, mjölk och nötkött, det producerar företagen som toppar listan över lantbruksstöd i Österbotten. Odlarägda Närpes Grönsaker var bara några tusenlappar ifrån att att bli Finlands största stödmottagare.

Nyhetsbild

Kritikstorm när dansk gris tar plats i butiken – SOK-direktör: "95 procent är inhemskt"

Producenter och politiker anser att S-gruppen favoriserar danskt griskött i sina egna märkesvaror. S-gruppens direktör säger att 95 procent av det färska griskött som säljs kommer från Finland.

Nyhetsbild

Bara handfull mjölkbönder kvar i Närpes – men Linda och Jussi vill se fler kor på gården

Mjölkgårdarna blir färre, liksom ekoproducenterna. Linda Pellfolk och Jussi Murto-Koivisto i Närpes vill bli större på ekomjölk och hoppas kunna bygga nytt för 150 kor. Men först måste några frågetecken rätas ut.

Nyhetsbild

Kommuner som börjar på K är störst på mjölk – och så är det även i Österbotten

Det är k som i ko och som i Kuopio, Kurikka, Kiuruvesi och Karleby. De är landets största mjölkkommuner. Och i det österbottniska landskapet produceras mest mjölk i en kommun som börjar på – just det – K.

Nyhetsbild

Forskare: “Gör jordbruket till en lösning istället för ett problem”

Efterfrågan på ekologisk mat går ner i butikerna. Den trenden vill den svenska forskaren Artur Granstedt vända på. Enligt honom behövs det ekologiska jordbruket om vi i framtiden ska ha mat som räcker till alla.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

ÖSP inte med när bönder kallar till traktormarsch – "Vi borde ordna något på eget område"

Missnöjda jordbrukare ordnar nu traktormarscher, bland annat i Seinäjoki. ÖSP deltar inte. "Men vi har nog beredskap att ordna något liknande", säger ordförande Tomas Långgård.

Nyhetsbild

Bondeupproret sprids i Europa – Mats Nylund kommenterar läget i Finland

Mats Nylund, SLC:s styrelseordförande, förstår jordbrukarnas protester i Tyskland. Just nu är han inte särskilt orolig för motsvarande uppror här, men vet inte hur det går när regeringens rambudget läggs fram i april.

Nyhetsbild

Vasa stad säljer virke och energived för hundratusentals euro

Vi gallrar litet här och litet där, säger skogsförman Timo Jousmäki.

Nyhetsbild

Nylund på ÖSP-möte: "Med Ukraina i EU ändras hela lantbrukspolitiken"

Den dag Ukraina blir EU-medlem kommer unionens lantbrukspolitik att förnyas. Annars räcker pengarna inte till, sade SLC:s ordförande Mats Nylund vid ÖSP:s höstmöte, där han lyfte aktuellt inom lant- och skogsbruk.

Nyhetsbild

ÖSP omvalde Långgård på möte där frågan ställdes: Varför så få kvinnor?

Tomas Långgård från Malax leder de österbottniska bönderna också under jubileumsåret 2024. Men fullmäktiges sammansättning väckte frågan: Var är kvinnorna?

Nyhetsbild

Skogscentralen lägger ned kontor i Närpes och Jakobstad – "Mycket av rådgivningen ska bli digitaliserad"

Omställningsförhandlingarna vid Finlands skogscentral är avslutade. I hela landet sägs 50 anställda upp, och lokala kontor i Närpes och Jakobstad läggs ned.

Nyhetsbild

Ihärdigt regn gav sämre skörd – "Det var på håret att vi fick tröskat"

Regnet försämrade kvaliteten på spannmålen. Men med facit i hand blev skörden i Österbotten inte så illa som den kunde ha blivit.

Nyhetsbild

Regnen försvårar skördearbetet – 20 procent kan bli kvar på åkrarna i Österbotten

Skördearbetet har varit utmanande i hela landet denna höst. Enligt Proagria är situationen värst i Österbotten där 15–20 procent av spannmålen kan bli kvar på åkern.

Nyhetsbild

Sämsta kornskörden på 50 år – men nytt rekord för ärtodlingen

Den nya skördeprognosen är här och det ser illa ut på spannmålsfronten. Det blir den minsta kornskörden på 50 år och den största ärtskörden någonsin. Och ungefär lika mycket potatis som i fjol.

Nyhetsbild

Skörden riskerar regna bort – Filip Norrgård driver eget jordbruk första året: "Hela årets inkomster är kvar på skiftet"

Kostnaderna för produktionen har sällan varit så höga som nu. Skörden såg länge ut att bli god men det ihållande regnet riskerar minska kvaliteten.

Nyhetsbild

Liam, 8 år, sådde solrosor – genom fältet stöder familjen hans fotbollslag

Familjen Sunds solsrosfält i Munsmo gläder många förbipasserande. Fältet är en dröm som blivit sann.

Nyhetsbild

Nu behöver blomkålen räddas från åkermyllan igen – "Fyll frysarna", säger Christer Finne i Solf

Värmen i juni gör att blomkålen mognar samtidigt, trots att den planterats i etapper. Jordbrukarna står inför risken att tvingas vända ner kålen i jorden.

Nyhetsbild

Efter nästan 20 år med kummin provar Henrik nu odla bondböna – en tacksam växt som inte kräver någon gödsel

På åkrarna bredvid Henrik Wägars bondgård i Pörtom växer bondböna. Han tycker det är en intressant växt som inte fordrar så mycket. Med sina kvävefixerade rötter behöver den till exempel ingen gödsel men ger ändå god skörd.

Nyhetsbild

Fågelinfluensan oroar fjäderfäuppfödare – men tillsvidare kan kalkonerna fortsätta vara utomhus

Fjäderfäuppfödaren Kristian Bengts i Övermark vidtar försiktighetsåtgärder för att undvika att fågelinfluensan ska drabba hans djur.

Nyhetsbild

Bonden varnar – kor dör av pantburkar i naturen

Efter att ha hittat en aluminiumburk i kornas foder berättar nu familjen Drycksbäck om farorna med att slänga skräp på åkrarna.

Nyhetsbild

Markägarna överväger att låta åkrar svämma över efter hamnvägsvalet: "Vi känner ett starkt tryck"

Markägare och lantbruksföretagare jobbar för att beslutet om hamnvägens Vikbyalternativ ska återtas.

Nyhetsbild

Extremt väder kan leda till färre jordgubbar – Alina är en av cirka 200 ukrainare som arbetar vid odling i Pörtom i år

Jordgubbsskörden ser ut att bli mindre än vanligt. Nationellt har det också kommit färre ansökningar från säsongsarbetare än tidigare år, men Anders och Niklas Lång i Pörtom har inte haft några problem att rekrytera till sina odlingar.

Nyhetsbild

Filip Norrgård, 27, tog över lantbruket i år – ser ljust på framtiden trots höga insatser: "Vi äter ju varje dag"

Vårbruket är igång och Filip Norrgård sår första gången under eget namn och under nya stödformer. Det finns lugnare tider att ta över lantbruk än då räntor stiger och gödselpriserna dubblats. Men han är ändå nöjd med sitt val.

Nyhetsbild

Inga nya fall av tomatviruset – "Kan få lov att fortsätta odla i infekterat växthus"

Inga nya fall av det fruktade tomatviruset har påträffats, varken hos plantleverantören eller i de två växthus som fick infekterade partier. Viruset blir vanligare i EU och numera kan man få lov att fortsätta odla och skörda tomater i ett drabbat växthus.

Nyhetsbild

Farliga tomatviruset nu i växthus i Österbotten – myndigheterna försöker hindra spridning

Det värsta tomatviruset av dem alla, ToBRFV, har för första gången bekräftats i växthus i Österbotten. Viruset påträffades i två partier tomatplantor, som redan levererats till odlare. Livsmedelsverket har inlett arbetet med spåra, söka och utrota viruset.

Nyhetsbild

Ulf tror på framtiden trots minskad efterfrågan på ekologiskt: "Efter nedgång kommer uppgång"

Oroliga tider får folk att köpa mindre ekologiskt. Bland ekoproducenterna finns ändå en tro på att svackan bara är tillfällig.

Nyhetsbild

Vill locka fler unga till studier i jord- och skogsbruk – utredare: "YA och Optima kan specialisera sig"

Utredaren Kaj Suomela efterlyser specialisering och tuffare marknadsföring för att få fler unga att studera inom naturbruk. YA och Optima måste samarbeta, och om inte Novias utbildning i Ekenäs lockar borde den flyttas till Åbo. Eller varför inte ha första året i Vasa?

Nyhetsbild

I den egna reaktorn på bakgården blir Bjarnes kodynga biogas – men det är inte energin i gasen som ska betala investeringen

ÖSTERBOTTEN Biogasen ersätter flisen i Bjarne Maras hem och ladugård. – Ibland eldar jag bort gasen som oljeshejker gör, säger han.

Nyhetsbild

Naturvård kan vara både enkelt och billigt – och Finland har unika stödsystem

Naturvård är en del av skogsvården; det är en ökande trend, säger Nina Myllykangas, som jobbar som expert på naturvård på Finlands skogscentral.

Nyhetsbild

LISTA: Två miljarder i lantbruksstöd – Närpesföretag lyfte mest i Österbotten

Närpes grönsaker, Jan-Erik Sigg, Sven Sigg. Tre företag från Närpes finns med bland de tio som lyfte mest lantbruksstöd i Finland i fjol. Här kan du se en lista över de största stödmottagarna i Österbotten.

Nyhetsbild

Tusen besökare väntas till Kållbymarknad på fredag – "Finns en vilja och ett behov att samlas"

PEDERSÖRE Intresset för lantbruksbranschens vårmarknad i Kållby är stort. Utställare från både Frankrike, Tyskland och Nederländerna är på väg.

Nyhetsbild

Mjölkbilen rullar årets alla dagar – vi följde med chauffören Sören en morgon

Midsommarafton, julafton, nyårsafton – vad almanackan visar spelar ingen roll, mjölkbilen rullar årets alla dagar. En mjölkgård får besök varannan dag, eller natt. VBL hängde med när chauffören Sören Jansson körde den sydliga rundan.

Nyhetsbild

I år finns det dubbelt så mycket pengar för frivilligt skydd av skog – dessutom får skogsägarna mer betalt

Skogscentralen i Österbotten har nu dubbelt så mycket pengar för frivilligt skydd av skog. Och det är också lättare att få dem.

Nyhetsbild

Tillsynsveterinär efter fallet i Pedersöre: Möjligt att missförhållanden på produktionsgårdar förblir oupptäckta

PEDERSÖRE Det är helt möjligt att en djurhållare kan falla mellan maskorna och allvarliga missförhållanden förbli oupptäckta, säger tillsynsveterinären med anledning av fallet där över 200 nötkreatur hittades döda i Pedersöre.

Nyhetsbild

Mats Nylund om köttproducenten med 200 döda djur på sin gård: "Tragiskt – orken måste ha tagit slut"

ÖSTERBOTTEN Den Pedersörebonde som lät nötdjur dö av vanvård kan tvingas betala tillbaka stöd. Det blir enorma summor, säger SLC:s Mats Nylund.

Nyhetsbild

Milda januari kan behandla grödorna omilt – "Inte optimalt, men inte heller omöjligt" säger Dan i Närpes

Vädret i januari har varit mildare än normalt. Att temperaturen ständigt växlar mellan plus och minus är inte bra för åkrar eller höstgrödor, säger växtodlingsrådgivare Dan Kjällberg i Närpes. Det finns flera tusen hektar med vete, råg, kummin och vall som övervintrar i Österbotten.

Nyhetsbild

Elhos framgångssaga finns nu i bokform – "Arne Löfvik hade en tidig försäljartalang"

PEDERSÖRE På drygt 50 år har Elho växt från att vara en småskalig försäljare av jordbruksmaskiner till att producera egna. Och exportera dem till 40 länder.

Nyhetsbild

Oroliga miner då Österbottens bönder träffades i Vörå: "Vänstern och De gröna har terroriserat i regeringen"

ÖSTERBOTTEN Vi sammanförde fyra jordbrukare och experter för en diskussion om det allvarliga läget för Finlands bönder.

Nyhetsbild

SLC tog upp jordbrukets kostnadskris och valde centralstyrelse för 2023

Jordbrukets lönsamhet och kostnadskris samt markägarnas egendomsskydd väckte diskussion när SLC:s fullmäktige sammanträdde till ordinarie höstmöte i Vanda på fredagen.

Nyhetsbild

Spel förbereder jordbrukarna på kriser – "Jag hoppas det här är det onödigaste projektet jag någonsin varit med om"

Ett nytt beredskapsspel är ett sätt att få jordbrukarna att förbereda sig inför eventuella kriser på sina gårdar. Bakom spelet står Proagria Lantbrukssällskapet.

Nyhetsbild

Framtidstro trots utmaningar för unga matproducenter – "Det är världens bästa yrke"

Att vara matproducent innebär att vara sin egen chef, tillbringa mycket tid ute och få följa med årstidsväxlingarna. Men det har också sina utmaningar.

Nyhetsbild

Virkesuppköparen Kati Kohtakangas trivs bäst i skogen: "Jag har längtat tillbaka hela tiden"

Kati Kohtakangas är en av få kvinnor som jobbar som virkesuppköpare och den enda på UPM i Österbotten. Skogen är hennes trygga sfär.

Nyhetsbild

Höga lagringskostnader på grönsaker – "Vi skördar trots att det blir en minusaffär"

SOLF Det höga elpriset gör att frilandsodlare överväger exportera eller lämna kvar skörden på åkern i stället för att förvara den över vintern.

Nyhetsbild

SLC varnar för att jordbrukets stödutbetalningar förändras

Livsmedelverket har meddelat att stödutbetalningstidtabellen för perioden 2023–2028 förändras markant jämfört med hur det är nu. I framtiden kommer stöden i huvudsak att betalas ut i december samt följande år mellan februari och juni. Det här kan betyda ekonomiska bekymmer för många jordbrukare, har SLC räknat ut.

Nyhetsbild

Anders Kronholm sprider ut gips på sina åkrar: " Mycket effektiv metod att hålla kvar kväve och fosfor i jorden"

JAKOBSTAD Den mark där Anders Kronholm låter sprida ut gips är bland de äldsta som odlas i Kisor. Århundraden av odlingsverksamhet har påverkat jordens näringsinnehåll.

Nyhetsbild

Österbottniska odlare vill testa gips på åkrarna – ska minska övergödningen av vattendragen

JAKOBSTAD Övergödning av vattendragen är ett stort problem men det finns sätt att effektivt hindra urlakning av vissa näringsämnen. Ett sätt är att sprida gips på åkermarker.

Nyhetsbild

Så mycket ärter har aldrig tidigare skördats – och då minskar behovet av importsoja

Havreskörden blir den största på femton år, men det är ärterna som sticker ut. Odling av ärter har ökat explosionsartat och årets skörd är alla tiders rekord i Finland. Arealen var större än för potatis och sockerbeta tillsammans. Mer ärter i djurfodret minskar importen av soja.

Nyhetsbild

Jordbrukare vill få bukt med fågelproblem – tusentals flyttfåglar trampar ner skörden och äter upp grödor

Jordbrukare i Sundom och Munsmo vill få bukt med problemen som flyttfåglarna ställer till med. Under lördagen diskuterades en lösning då ministern Antti Kurvinen (C) besökte Söderfjärden.

Nyhetsbild

Skogsbruket borde ställas om enligt skogsexperten Mikael Karlsson – "Kalhyggen är en katastrof för biodiversiteten"

Att hugga ner skog går inte ihop med de globala hållbarhetskraven. Som stora skogsägare har städer och kommuner ett stort ansvar att ställa om skogsbruket, säger skogsexperten Mikael Karlsson.