Lokalt

Jord- & skogsbruk

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Steve Nyholm: Ekologiska råvaror kan vara lösningen på klimathotet

1

VASA Intresset för ekologiska produkter har växt under de senaste åren. Förutom att produkterna är rena från kemikalier har de också en positiv inverkan på klimatet.

Nyhetsbild

Jordbruket som kolsänka – stort intresse att bli "kolbonde" även i Österbotten

VÖRÅ I framtiden kan det vara möjligt att köpa kött, bröd eller grönsaker och samtidigt veta att produkten bundit skadligt kol medan den vuxit.

Nyhetsbild

Köttet inget klimathot, säger de flesta kandidaterna

Kossor är klimatbovar och vi borde äta mindre kött – eller? Nej, eller nja, svarar väljare och kandidater i riksdagsvalet. Enkla svar är svåra att hitta.

Nyhetsbild

Holländarna bygger glas över många hektar i Närpes

När växthusodlarna i Närpes satsar är det i regel holländare som bygger. Konkurrensen är hård. Och odlarna i Närpes är hårda förhandlare.

Nyhetsbild

Bönderna i valet är oense om högre stöd till jordbruket

Majoriteten bland både väljare och kandidater vill höja stöden till jordbruk. Men de kandidater som är bönder är inte helt eniga.

Nyhetsbild

Nära köpstopp på timmer i hela landet – stormskador kvar i skogarna

Stormskadat timmer ligger ännu kvar i skogarna. Samtidigt är det praktiskt taget köpstopp då sågarna har sina lager fulla tills hösten.

Nyhetsbild

SLC kritiserar sänkta producentpriser

1

För några dagar sedan kom nyheten om att HK Scan sänker producentpriset för nöt och broiler. Ett beslut som får skarp kritik från Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC)

Nyhetsbild

De unga jordbrukarna och ekogårdarna ökar i Österbotten

Antalet beviljade startstöd till unga jordbrukare fördubblades i fjol, uppger NTM-centralen i Österbotten. Över 40 unga jordbrukare startade eget jordbruk.

Nyhetsbild

Närpes fick mest investeringsstöd till lantbruk i fjol – Nykarleby tvåa

De klart högsta investeringsstöden och räntestödslånen inom lantbruket i Österbotten gick i fjol till Närpes. Förklaringen är växthusen. Nykarleby kom på andra plats.

Nyhetsbild

Sällsynt lite potatis i lagren – odlarna får ändå inte bättre betalt

I mitten av januari fanns det totalt 97 miljoner kilogram potatis i lager. Det är ovanligt lite. Odlarna får 19,18 euro för 100 kilogram matpotatis.

Nyhetsbild

Efter 20 år som självständiga – "fattade rätt beslut"

För 20 år sedan tog fyra anställda över Markkarteringstjänsts enhet i Närpes och startade Hortilab. Det har de inte behövt ångra.

Nyhetsbild

Många hotbilder mot jordbruk – beredskap är A och O

JAKOBSTAD Elavbrott, bränder eller till och med cyberattacker. Det finns mycket som kan ställa till det för jordbrukarna, så det gäller att förbereda sig.

Nyhetsbild

Extra stöd och statlig borgen för bönder efter torkan

Staten kan bevilja borgen för lån till lantbruk som fått problem med likviditeten till följd av väderfenomen. Och vårveteodlare får nu söka extra stöd.

Nyhetsbild

Stormen fällde nio träd över sommarstuga i Sundom

VIDEO Sammanlagt föll tjugotalet träd på tomten och flera av dem landade på byggnader. "Det värsta vi har sett hittills", säger Magnus Rådström som röjde på tomten på tisdagen.

Nyhetsbild

Vinterstormen fällde träd – "Skadorna minst lika stora som under midsommaren i fjol"

Träden som föll när stormen drog in över Österbotten är en ekonomisk förlust för skogsägarna – speciellt vintertid när det är dyrare att ta ut virket ur skogen.

Nyhetsbild

Skogsvårdsföreningen: Hemförsäkring täcker inte stormskador på skog

Många träd har vält i skogarna under stormen. Men för att få ersättning från försäkringsbolag krävs en skogsförsäkring som täcker stormskador, säger fältchef Anders Hjortman på Skogsvårdsföreningen.

Nyhetsbild

UPM föryngrar sina krafter i Korsnäs- och Malaxtrakten – virkesuppköpare har blivit skogskundsansvariga

Ny krafter tar över på skogsbolaget UPM i Korsnäs- och Malaxtrakten. I Korsnäs går John Vikberg i pension efter 35 år i bolagets tjänst.

Nyhetsbild

Jordbrukare i södra Finland får 20 miljoner i stöd

Regeringen fastställde på onsdagen det extraordinära tillfälliga stödet för fodervall, foderkorn och vårvete.

Nyhetsbild

Forskare utreder dold allergirisk – efterlyser växthus i Österbotten

Allergier kan orsakas av odlingsväxter, pollinerare eller av skadeorganismer och de organismer som används för deras biologiska bekämpning.

Nyhetsbild

ÖSP: Jordbruket en del av lösningen på klimatförändringen

Med åkrar och skog som binder koldioxid är jord- och skogsbruket snarare en lösning än ett problem i kampen mot klimatförändringen anser ÖSP.

Nyhetsbild

Lantbrukare får EU:stöd på luciadagen

Flera EU-stöd till lantbruket betalas ut på torsdag, bland annat för att kompensera för den torra sommaren. Totalt betalas nästan 500 miljoner euro ut i december.

Nyhetsbild

Årets rågskörd rasade – höga spannmålspriser och liten skörd utmanar producenterna

Året spannmålsskörd blev liten, visar en skördeundersökning som Naturresursinstitutet Luke har gjort bland odlare. Enligt uppskattningar är årets skörd lika liten som för tjugo år sedan.

Nyhetsbild

Vass i potatislandet – intressant men dyrt

I fjol spreds vassklipp på ett par potatisåkrar i Härkmeri. Vassen förbättrar jorden men är för dyr för att betalas av bonden.

Nyhetsbild

Finländsk mat på jättemässa – målet är mer i bondens börs

Ökad export och därmed mera pengar i bondens börs är slutmålet för medverkan i jättemässan i Berlin. Men inga svenskösterbottniska företag var redo att delta.

Nyhetsbild

Ministeriet ingrep om fondpengar i Pörtom – nu får ÖSP hela potten

Man ville dela ut pengarna till åtta föreningar i Pörtom. Men då ingrep ministeriet. Det gick inte för sig. Nu ser det ut att bli endast ÖSP:s lokalavdelning som får medel ur Pörtom lånemagasins stipendiefond, som avslutats.

Nyhetsbild

Exportinitiativ gav Österbottens skogsvårdsförening pris

Utmärkelsen "Årets tia" delas ut vartannat år till en skogsvårdsförening som gjort exemplariskt arbete för skogsägarnas intressebevakning.

Nyhetsbild

Nu är potatisen dyrbar – men inte i Finland

KRISTINESTAD Utländsk storindustri väntas snart börja söka potatis att köpa i Finland. Och det till nästan dubbelt högre pris än odlarna får på inhemska marknaden.

Nyhetsbild

Vinterodling av spetspaprikor inleds i Närpes

NÄRPES I Närpes är man först ut i världen med att odla spetspaprikor i växthus vintertid.

Nyhetsbild

Centern vill stärka kolsänkorna – "Det är viktigt för klimatet"

Centern efterlyser snabba åtgärder för att avveckla den fossila ekonomin och stärka kolsänkorna i skogarna.

Nyhetsbild

Nu går det undan i skogen – rekordpriser på virke

Finländsk skog är het nu. Det avverkas som aldrig förr och virkespriserna är rekordhöga. I Österbotten verkar det ändå vara något lugnare.

Nyhetsbild

Ny trend på väg – Fisk och grönsaker kan odlas under samma glastak

Trenden är tydlig: landbaserad fiskodling är på kommande. Och den kunde mer fördel kombineras med växthusodling.

Nyhetsbild

Klimatförändring ger bönder hopp och bekymmer – "Vi får vänja oss vid extremväder"

2

Extrema väderförhållanden och varmare klimat aktualiserar frågan om vad som händer med det finländska jordbruket i framtiden. Klimatförändringen är utmanande, men öppnar också nya dörrar.

Nyhetsbild

Jordbrukets krispaket diskuterades på ministermöte: "Stöden är oersättliga"

EU-kommissionen kommer inte att bevilja ett krispaket för jordbrukare, men de strävar efter att genom flexibilitet underlätta de europeiska jordbrukarnas situation skriver Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

MTK: gör det lättare för invandrare att få jobb på jordbruken

Bristen på arbetskraft inom jordbruket behöver åtgärdas. Möjligheten att sysselsätta invandrare borde därför förenklas.

Nyhetsbild

VIDEO: Lars-Erik berättar om den perfekta tiltan

Lars-Erik Staffans både tävlar i och dömer plöjning. Om det är nån som vet hur den perfekta plöjningen ska se ut är det han. Vi kollade in hur han gör när han laddar upp inför FM om några veckor.

Nyhetsbild

Lars-Erik är VM-domare i plöjning: "Plogtiltorna ska ligga som lakritsremmar"

KIMO Lars-Erik Staffans från Kimo är VM-domare i plöjning. Uppdraget har tagit honom till England, Kenya och senast till Tyskland där årets världsmästerskap hölls i början i av september.

Nyhetsbild

En av landets större hönsfarmer planeras i Närpes

NÄRPES Hans Vikstrand i Nämpnäs planerar att bygga ut hönsfarmen till 80.000 hönor. Utvecklingen mot större gårdar går extra snabbt i äggbranschen.

Nyhetsbild

Prognos: Årets spannmålsskörd mindre än konsumtionen

Enligt den senaste prognosen uppgår spannmålsskörden hösten 2018 till 2,7 miljarder kilogram. Det räcker inte till den inhemska spannmålskonsumtionen.

Nyhetsbild

Förbund: Potatis ett miljövänligare val än pasta och ris

Allt fler äter pasta och ris i stället för potatis. Men kan potatisen återfå sitt rykte med hjälp av ökad miljömedvetenhet? Det tror man åtminstone på Livsmedelsindustriförbundet.

Nyhetsbild

Potatisodlarnas framtid i vågskålen – "Gränsen är nådd"

PETALAX Potatisodlarna i Finland går mot ett av de sämsta skördeåren under hela 2000-talet. Låga odlarpriser får många att ifrågasätta om det finns en framtid för de finländska potatisodlarna.

Nyhetsbild

Årets spannmålsskörd verkar bli den minsta på 30 år – torka och hetta orsaken

Denna varma och torra sommaren tar ut sin rätt. Enligt naturresursinstitutets Lukes beräkningar blir årets totala spannmålsskörd 2,7 miljoner ton. Ifall prognosen slår in kan årets skörd klassas som missväxt.

Nyhetsbild

Torkan satte fart på ogräsen – gråbo ett gissel för jordbrukarna

KORSHOLM Ingen jordbrukare vill ha ogräs på sina odlingsmarker. Men under den gångna sommaren har växtligheten av ogräs som gråbo ökat hejdlöst. Och det skapar huvudbry för odlarna.

Nyhetsbild

Producent: Reko har varit otroligt viktigt för oss

VASA Vasas rekoring firar femårsjubileum och nya kunder hittar hela tiden dit. Enligt producenterna finns det rum för ännu fler.

Nyhetsbild

Uppsving för rekoringen i Vasa – "Blomkålen blev en räddande ängel"

VASA Rekoringen i Vasa ordnar femårskalas på lördag. Efter en svacka med dalande intresse hittar konsumenterna igen till reko i Vasa, mycket tack vare en knölig grönsak.

Nyhetsbild

Krispaket på 65 miljoner euro till jordbruket – "Regeringen har förstått allvaret"

Regeringen riktar 65 miljoner euro till de finländska jordbrukarna. Krispaketet är välbehövligt men otillräckligt. Nu vill branschorganisationer att dagligvaruhandeln drar sitt strå till stacken.