Lokalt

Brott & straff

Nyhetsbild

Polisen krossar systematiskt United Brotherhood – så här gick det till när ligan kom till Vasa

Slutet hägrar för United Brotherhood. Men en av de märkligaste berättelserna i organisationens historia är hur den landade i Vasa. Allt började med en 181 centimeter lång strippa. Med i bilden finns också en yrkestorped.

Nyhetsbild

Fem anställda vann lång rättstvist – städföretag tvingas betala över 200 000 euro

Företaget SOL Palvelut gav fem städare sparken för att de ansågs ha förfalskat sin arbetstid. Olagligt, menade städarna. Efter fyra år vann de anställda i Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt väljer nåd före straff i cykelolycka

I RÄTTEN. En 64-årig manlig cyklist drämmer rakt in i ryggen på en 86-årig kvinna så att hon slungas till marken och skadas. Men omständigheterna är så egenartade att tingsrätten väljer att inte utdöma straff.

Nyhetsbild

Vörå kommun indraget i arbetstvist – förkastade anställds läkarintyg och avskedade personen

VÖRÅ En tidigare anställd vid Vörå kommun har dragit kommunen in i rättssalen. Den ex-anställda anklagar kommunen för olaglig uppsägning och kräver närmare 40 000 euro i skadestånd.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på flera års fängelse – miljoner gick via finska konton

KARLEBY Listiga fifflare eller bara godtrogna och lättlurade finländare? Nu nystar Karleby tingsrätt upp en omfattande penningtvätthärva.

Nyhetsbild

Smygkameran i Vamk:s toalett var kamouflerad osynlig med tejp

VASA Kameran var inte bara placerad i toaletten på måfå. Den var exakt placerad under tvättstället riktad rakt mot toalettstolen. Och maskerad för att göras så osynlig som möjligt.

Nyhetsbild

Fullmäktigeledamot misstänkt för ärekränkning – tvisten i Korsnäs blir rättssak

KORSNÄS Var fullmäktigeledamotens grova språk på Facebook och i textmeddelanden ärekränkning? Det ska tingsrätten avgöra.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på tre års fängelse – många turer kring penningtvätt i rätten

I RÄTTEN Fyra män stod i dag åtalade i Österbottens tingsrätt i Karleby. De misstänks ha försökt tvätta över fyra miljoner euro. Åklagaren yrkar på tre års fängelse för huvudmisstänkt.

Nyhetsbild

Psykiater om kvinnan vars minne försvann efter misshandel: "Det är tyvärr vanligt att minnet aldrig återvänder"

Det är inte ovanligt med minnesluckor efter kraftiga slag mot huvudet – eller vid starka trauman. Men det är dessvärre också vanligt att minnet aldrig återvänder, säger specialläkare Risto Vataja vid Helsingfors universitetssjukhus.

Nyhetsbild

Misstänkt olaglig torvproduktion i Södra Österbotten – 245.000 hålls som säkerhet

Mellan 2002 och 2007 misstänks torv ha skördats på ett över tiotals hektar stort område utan miljölov, meddelar Polisinrättningen i Södra Österbotten.

Nyhetsbild

Vasaföretag plågas av falska fakturor – spåren leder till Spanien

Det är någon som skickar bluffakturor till Vasaföretag. Fakturorna ser autentiska ut, men i verkligheten flyter pengarna iväg till Spanien om man betalar summan.

Nyhetsbild

1000 liter brännolja stals från Pörteborg – "Påfyllnadsröret hade slagits sönder"

PÖRTOM Pörteborgs ägare Glenn Björkqvist gjorde en otrevlig upptäckt på tisdagen. Någon har stulit över 1000 liter brännolja ur cisternen på servicestationens gårdsplan.

Nyhetsbild

Maskerade Vasamän stal droger av odlare med hjälp av lockfågel – nu väntar fängelse

I RÄTTEN. De båda männen kallas Helgongänget i vissa kretsar. Den här gången rånade de en drogodlare i Vasa. De använde sig av viss finess, men det blir fängelsevistelse ändå.

Båtmotorer stals från verkstad i Sideby

Två båtmotorer har stulits från en verkstad i Sideby någon gång mellan den 23 december och 7 januari.

Nyhetsbild

Polisens tips: Så gör du om du drabbas av en IT-attack

VIDEO: Tänk på detta om du drabbats av en IT-attack.

Nyhetsbild

Restaurangägare i rätten igen för brott han redan dömts för – parterna gjorde ovanlig överenskommelse

I RÄTTEN. En österbottnisk företagare i snabbmatsbranschen åtalas nu för andra gången inom ett år för samma brottshelhet. Det ska inte vara möjligt. Och det gjorde att åklagaren och försvaret gjorde en deal.

Nyhetsbild

Polisen om penningtvätthärvan: "De kriminella värvade helt vanliga finländska företagare att tvätta pengar åt dem"

Ett av de största fallen av penningtvätt någonsin har nystats upp i Österbotten. Finländska företagare har gått med på att tvätta pengar åt kriminella i utlandet – i utbyte mot ett arvode. En av de misstänkta är en ung man från Toholampi.

Nyhetsbild

Österbottning tvättade pengar åt internationella skurkar – polisen har rett ut härvan

Enheten för utredning av ekonomiska brott vid Polisinrättningen i Österbotten har fått klart en förundersökning som gäller penningtvätt av flera miljoner euro. Vinningen man har fått tillbaka är cirka 3,5 miljoner.

Nyhetsbild

Österbottnisk polis jobbade och körde bil i fyllan – döms till böter

Efter att ha druckit mängder med sprit kvällen innan satte sig polisen bakom ratten och körde till jobbet. Då han kom fram och började jobba var han fortfarande berusad.

Nyhetsbild

Vasabrottslingar får fängelse för omänsklig misshandel – urinerade på offret och gav honom livshotande skallskador

I RÄTTEN. De förnedrade och misshandlade en 25-årig man nästan till döds i en lägenhet i Vasa. Sedan kastade de honom i bakluckan och dumpade honom på en grusplan. Nu döms gärningsmännen till ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Professor om Jakobstadsfallet: "För allvarlig brottsmisstanke för att släppas ur häktet"

JAKOBSTAD Det finns ingen orsak att släppa en dråpmisstänkt person ur rannsakningshäktet, säger professorn i straff- och processrätt Matti Tolvanen.

Nyhetsbild

Polisen reder ut ärendet i sinom tid – rektorn kommenterar inte fallet

På polisen bekräftar man att det finns en brottsanmälan mot Yrkesakademin i Österbotten. Rektor Boris Ståhl vill inte kommentera ärendet.

Nyhetsbild

Den 21-åriga kvinnan var hemma på julledigt när hon överfölls brutalt nära VCS – den misstänkte åkte fast på grund av slarv

VASA Den unga kvinnan var i slutskedet av sin raska morgonpromenad när hon plötsligt överfölls brutalt nära Vasa centralsjukhus. Över en vecka senare minns hon fortfarande ingenting av händelsen. Blackouten är total.

Nyhetsbild

Dråpmisstänkte Jakobstadsbon släppt fri – polisen tror inte han flyr

JAKOBSTAD Den 34-åriga mannen som misstänks ha dödat en ung kvinna i Jakobstad har släppts på fri fot. Polisen tror inte att han tänker fly.

Nyhetsbild

Zubier-insamling går vidare till åklagare – två misstänkta

De inblandade är misstänkta för bedrägeri, förfalskning och penningbrott. – Jag hade maximal otur men jag ångrar inget, säger Sonya Höstman som startade insamlingen för Hassan Zubier.

Nyhetsbild

Åklagare tar ställning till misstänkta djurskyddsbrott i Kristinestad

Polisen har blivit klar med en förundersökning som gäller fem fall av misstänkt djurskyddsbrott i Kristinestad och Storå.

Nyhetsbild

Olagligt att skjuta upp nödrakter om ingen är i nöd

Det är förbjudet att skjuta nödraketer som fyrverkeripjäser eftersom det kan leda till onödiga spaningspådrag.

Nyhetsbild

Två personer döms till fängelsestraff i härvan kring Malax-Korsnäs hvc

Österbottens tingsrätt har dömt två personer till villkorliga fängelsestraff för miljöförstöring. Även böter på tusentals euro delades ut.

Nyhetsbild

Journalistförbund välkomnar HFD-dom: "Offentligheten får inte gömmas undan"

Fredagens prejudikat gällande Jakobstad får bred betydelse för alla myndigheter som försöker dölja sig bakom företag och affärshemligheter.

Nyhetsbild

VBL/ÖT vann i HFD: Det var fel av Jakobstad att mörka i stadsdirektörsfrågan

ÖSTERBOTTEN Det var fel att gömma sig bakom en konsult och bädda för "svarta hästar" i valet av stadsdirektör år 2016. Domen i HFD får nationell betydelse.

Nyhetsbild

Droguppgörelse i Vasa – "Helgonligan" i farten och inför rätta igen

I RÄTTEN De två männen stal cannabisplantor av en odlare i Vasa så att han inte skulle kunna sälja droger åt minderåriga flickor. De gjorde det med hjälp av infiltration – och ett järnrör.

Nyhetsbild

Frikyrkopastorer lyfte bidrag och delade på pengarna – dömda för grovt bedrägeri

JAKOBSTAD Den kvinnliga frikyrkopastorn bodde utomlands och lyfte 1 000 euro i månaden för en personlig hjälpare som fanns i Pedersöre. De delade på pengarna i nästan ett års tid.

Nyhetsbild

Tragisk cykelolycka ger tingsrätten moralisk utmaning

Juridiskt sett handlar rättsfallet om en äldre kvinna som blev påkörd av en cyklist. Men kan man straffa en cyklist som inte längre minns någonting – alls?

Nyhetsbild

Fängelse för mannen som slog sönder ett öga med pistol – men åklagaren är inte nöjd

En 33-årig man från Kristinestad döms till 11 månaders ovillkorligt fängelse för en rå misshandel. Offret kunde ha mist sitt öga när han blev slagen med pistol. Men åklagaren är missnöjd med domen.

Nyhetsbild

Vasabo greps misstänkt för butiksrånet i augusti – höstens två andra butiksrån fortfarande under utredning

VASA Polisen grep i måndags en man misstänkt för butiksrånet i Roparnäs i augusti.

Nyhetsbild

Det närmar sig rättegång i Jakobstadsdråpet – polisen fortsättningsvis förtegen

JAKOBSTAD Rättegång är att vänta i början av nästa år i fallet där en man från Jakobstad på sannolika skäl är misstänkt för att ha skjutit en ung kvinna till döds.

Nyhetsbild

Man antastade kvinna sexuellt i öde bibliotek i Vasa

I RÄTTEN. En 27-årig man från Vasa gjorde sexuella närmanden mot en kvinna i ett annars folktomt bibliotek i Vasa. Han döms för sexuellt antastande.

Nyhetsbild

Markku Eronen stiger åt sidan under polisutredning: "Det här ger sjukhuset arbetsro"

ÖSTERBOTTEN Markku Eronen på Gamla Vasa sjukhus lämnar tillfälligt rollen som ledande överläkare. Hans jobbresor utreds fortfarande av polis.

Nyhetsbild

Nu talar den Onecoin-dömde ut: "Jag ångrar ingenting"

ONECOIN. 36-åringen från Korsholm dömdes till villkorligt fängelse för att ha slarvat med skatter i samband med Onecoin-inkomster. Nu talar han för första gången ut i en intervju.

Nyhetsbild

Flydde från varuhus med laxfilé tejpad under jackan – dök inte upp i rätten

I RÄTTEN En man i Jakobstad försökte stjäla matvaror genom att tejpa fast dem under jackan. Han togs på bar gärning men försvinner ur landet på lördag.

Nyhetsbild

Slog sin mamma med våt handduk och kastade vasst föremål på mormor

I RÄTTEN En man i fyrtioårsåldern åtalas för grov misshandel efter att ha slagit sin mamma och kastat ett vasst föremål i pannan på sin sängliggande mormor.

Nyhetsbild

Fräcka bedrägerier på frammarsch i Österbotten – Polisen: "Det här verkar organiserat"

Varje dag blir minst tre österbottningar lurade. Det sker oftast på nätet. Men nu är också företagen fritt villebråd och pengarna försvinner utomlands.

Nyhetsbild

En del bedrägerier utreds inte – det är inte värt det

VASA

Förut hade polisen ganska bra koll på klassiska bedragare. Läget har förändrats. Den nya bedragaren är ansiktslös.

Nyhetsbild

Två Vasabor döms till fängelse för grov våldtäkt

I RÄTTEN. Två män från Vasa förgrep sig grovt på en kvinna. Den grymma gärningen ägde rum i mars 2017. Nu väntar fängelse.

Nyhetsbild

Partiknarkhandlare i Vasa får över fyra års fängelse – sålde knark på Brändö

I RÄTTEN. Det blev en hård dom för pensionären som upprätthöll narkotikakiosk på Brändö i Vasa. Och allt han tog emot som betalning för drogerna tillfaller staten.

Nyhetsbild

Tjuvjägarna dömdes till villkorliga fängelsestraff och jaktförbud

I RÄTTTEN Österbottens tingsrätt har dömt de tre unga männen som gjort sig skyldiga till tjuvjakt i Jakobstad till villkorliga fängelsestraff och jaktförbud.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo med mörk bakgrund i rätten – slog sönder en mans öga med pistol

I RÄTTEN. En 33-årig man från Kristinestad riskerar få ovillkorligt fängelse. Han är bland annat åtalad för olaga hot efter att ha dragit en pistol ur byxlinningen på en efterfest.

Nyhetsbild

Även proffs undrar: Kan vi verkligen lyssna på ungdomarna?

JAKOBSTAD Psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet hänger ihop. Det framhåller Amelie Andersson och Sandra Högström på seminariet Unga och droger 2.0.

Nyhetsbild

Skarpt tonläge i Korsnäs – fullmäktigeledamot polisanmäld för ärekränkning

KORSNÄS Det började med insändare. Sedan gick debatten över i grovt språk på en fullmäktigeledamots Facebooksida och i textmeddelanden.