Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Rättegången inledd mot Martyrkyrkans vänner – alla åtal bestrids

KARLEBY Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff och för de båda åtalade och föreningen att betala tillbaka den insamlade summan på 2 577 590 euro. De åtalade bestrider alla åtal.

Nyhetsbild

Händer i dag: Rättegången mot Martyrkyrkans vänner inleds

KARLEBY I dag inleds rättegången mot den kristna föreningen Martyrkyrkans vänner. Hela tre dagar är reserverade i tingsrätten i Karleby.

Nyhetsbild

Staten fryser 283 000 euro av överläkare Markku Eronens tillgångar

Polisen misstänker att Gamla Vasa sjukhus suspenderade överläkare Markku Eronen begått grova bedrägerier i tio års tid. Nu ser staten till att hans egendom inte går upp i rök under utredningens gång.

Nyhetsbild

15-åring kunde ha kört ihjäl en polis – polisen kräver hårdare straff

En ung pojke kunde ha kört ihjäl en polis men han undvek straff för dråpförsök i tingsrätten. Nu tar hovrätten ställning till fallet.

Nyhetsbild

Riksdagsledamoten Juha Mäenpää i Vasa hovrätt i dag

VASA Riksdagsledamoten Juha Mäenpää (Sannf) kan fällas för ärekränkning efter en insändare om ett misstänkt våldtäktsfall. Åklagaren vill att frågan om uppsåt behandlas på nytt.

Nyhetsbild

Österbottniskt motorbyte gick åt skogen – nya bilmotorn havererade efter ett par kilometer

Ett helt vanligt motorbyte kan ibland leda till långvariga tvister. Ett ödesdigert österbottniskt bilmotorbyte har nu lett till två rättegångar.

Nyhetsbild

Dödsolyckan i Jalasjärvi: Minderåriga förare hade ingen del i 14-årings död

Polisen är klar med förundersökningen gällande dödsolyckan i Jalasjärvi, då två isbilar sjönk genom isen.

Nyhetsbild

Märklig frontalkrock i Pörtom gav förare fängelsedom

NÄRPES I augusti 2018 frontalkrockade en personbil med en husbil i Pörtom. Nu döms personbilsföraren till villkorligt fängelse. Men den verkliga orsaken till krocken förblir ett mysterium.

Nyhetsbild

Vasabo som grundlurade Nordea döms till fängelse – den andra Vasabon går helt fri

I RÄTTEN. I en något oväntad vändning blir en av Vasaborna som åtalades för att ha skinnat Nordeakunder helt friad i Österbottens tingsrätt. Bevisen var inte starka nog. Men den andra döms till ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Laihelakvinnan kommer nu med nya teorier om dråpet – kräver att få gå fri

Hon dömdes till tio års fängelse för att ha dödat sin älskares fru. Nu kräver hon upprättelse – och att gå helt fri. Hon presenterar också ett alternativt skeende.

Nyhetsbild

Ovillkorligt för mannen som högg med kniv under Konstens natt – också en kvinna som ingrep döms

Mannen som härjade med kniv under Konstens natt döms till över tre års ovillkorligt fängelse. Men också några av de som försökte ingripa döms.

Nyhetsbild

HS: Misshandel och rån vanligast bland unga i Vasa – polisen i Österbotten överraskad

Av Finlands 20 största städer är Vasa den stad där misstänkta misshandelsfall och rån är allra vanligast bland ungdomarna, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Mordfall i Kaustby till åtalsprövning

KAUSTBY Undersökningen av ett brott mot liv som ägt rum i Kaustby i juni är klar och ärendet har nu sänts för avslutande utsaga. Efter detta kommer ärendet att gå till åtalsprövning med brottsbenämningarna mord och brott mot griftefrid.

Nyhetsbild

Rättspsykolog om sexualbrottshärvan: Hör till de värsta fall jag känner till

Forskning visar att återfallsrisken hos förbrytare som dömts för sexualbrott mot barn är liten. – Det bör samtidigt tilläggas att det finns en liten grupp förbrytare där risken för återfall är avsevärt större, säger Julia Korkman, rättspsykolog vid HUS och forskare vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Larsmobo dömd till böter – tafsade på 16-åring som väntade på bussen

I RÄTTEN En 48-årig man från Larsmo tafsade på en 16-årig flicka när de båda väntade på bussen vid busstationen i Karleby i augusti i somras.

Nyhetsbild

Fyra män åtalas i stor sexualbrottshärva mot barn – huvudmisstänkt tidigare aktiv inom församlingen

Rättegången inleddes på tisdagen och pågår hela veckan. Tre av de fyra misstänkta personerna är österbottningar, varav en är Vasabo.

Nyhetsbild

Nya uppgifter i fallet där 8-årig pojke rånades i Vörå – de misstänkta är i mopedåldern

Hur kan det komma sig att en 8-årig pojke plötsligt blir rånad i Vörå centrum? Mitt på dagen. Polisen utreder det unika fallet fortfarande.

Nyhetsbild

Vasaföretagare straffas hårt för fuskbygge – paret fick aldrig sitt drömhus

Vasaparet beställde sitt drömhus. I stället fick de räkningar på ogjort arbete och ett hus som sju år senare ännu inte står klart.

Nyhetsbild

Ännu ett dråp i Vasa – man misstänks ha dräpt sin livskamrat

VASA Mannen häktades i juni men släpptes några dagar senare. Fyra månader efter dådet häktades han plötsligt på nytt och ska snart inför rätta.

Nyhetsbild

Hanna Jern nära att utsättas för bedrägeri på nätloppis – polisen: "Varningsflagga att någon vill betala för mycket"

Varningsklockorna räddade Hanna Jern från att råka ut för bedrägeri på Findit. Nu vill hon varna andra som använder nätloppisar.

Nyhetsbild

Parkeringsövervakare i Vasa hotas och jagas på jobbet – utrustas med overallkameror

VASA Varje vecka får parkeringsövervakare i Vasa stå ut med hot och riskfyllda situationer. Vakter har fått utstå dödshot och det har hänt att någon försökt köra över dem.

Nyhetsbild

Vasakvinna får fängelse för att ha tagit stora snabblån i sin bästa väns namn

Det brast i omdömet för den 49-åriga Vasakvinnan. Det ger henne villkorligt fängelse. Men hon undviker ett dubbelstraff.

Nyhetsbild

Vasabo åtalad för knivhuggning under Konstens natt – de som försökte stoppa honom riskerar också straff

Hur mycket våld kan du bruka för att försvara dig innan du själv gör dig skyldig till misshandel? Tingsrätten måste nu avgöra var gränsen går mellan nödvärn och övervåld.

Nyhetsbild

Österbottnisk veterinär dömd för ärekränkning och brott mot sekretesslagen

Veterinären borde inte ha ringt och sänt e-post där hon påstod att kunden hade problem. Och inte borde hon ha avslöjat något om hunden heller.

Nyhetsbild

Två misstänkta för dödsfallet med fyrhjulingen och kättinggrinden

KAUSTBY I augusti omkom en man från Kaustby i en trafikolycka med en fyrhjuling. Polisen misstänker två personer.

Nyhetsbild

Pappan missbedömde omkörning – dömd för vållande av barnets död

NYKARLEBY Ett spädbarn dog i en krock på Riksåttan i Nykarleby för tre år sedan. Barnets pappa åtalades bland annat för grovt dödsvållande. Tingsrätten fastslår att det var frågan om en grov missbedömning snarare än likgiltighet.

Nyhetsbild

Spädbarn dog i krock på Riksåttan i Nykarleby – pappan i rätten

I RÄTTEN Pappan till en 10 månader gammal bebis åtalas för grovt dödsvållande, grovt vållande av personskada och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Rusning till Brottsofferjouren – "Dataintrånget är en tragedi"

Efter dataintrånget på psykoterapicentret Vastaamo har privatpersoner blivit utsatta för utpressning av hackarna. "Betala inte", säger Sari Somppi på Brottsofferjouren.

Nyhetsbild

Skadegörelse i nya skejtparken – "Nog är man besviken"

JAKOBSTAD En månad hann skejtparken i Jakobstad vara i fred innan den utsattes för skadegörelse. På staden funderar man nu om det skulle hjälpa med övervakningskameror.

Nyhetsbild

Dataintrång kan ske på många sätt – molntjänster gör lockelsen större

CYBERBROTT Det är osannolikt att psykoterapiföretaget Vastaamos enheter i Vasa och Karleby drabbats av den stora stölden av patientjournaler.

Nyhetsbild

Mika Vainioranta från Kauhajoki leder Österbottens elitpoliser – vald till Årets Polis

ÖSTERBOTTEN Ser du en mörkklädd grupp med hjälmar och halvautomatiska vapen på uppdrag i Österbotten en natt så är det Mika Vainiorantas team som är ute.

Nyhetsbild

Österbottnisk veterinär åtalad för att ha kränkt kund och spridit hemliga uppgifter

Veterinären ska ha skrivit grova insinuationer om en av sina kunder till flera mottagare per e-post. Enligt åklagaren spred veterinären sekretessbelagda uppgifter till utomstående.

Nyhetsbild

Lurendrejare fikar efter bankkoder i FPA:s namn

Skurkar försöker fiska bankkoder och kreditkortsuppgifter. Men FPA ber aldrig om sensitiv information per mejl eller sms.

Nyhetsbild

Kvinna tog stora snabblån i sin bästa kompis namn: "Jag är så hemskt, hemskt ledsen"

I smyg tog hon lån för tiotusentals euro – i sin bästa väns namn. Nu åtalas den 49-åriga Vasakvinnan för bland annat grovt bedrägeri.

Nyhetsbild

Avloppsvattnet avslöjar: kraftig ökning av droger i Vasa – "70 procent av rattfylleristerna påverkade av annat än alkohol"

DROGER Vasa hör till de städer som sett den största ökningen i narkotikaanvändning sedan 2018. Nu närmar sig också kokainet allt mer från södra Finland.

Nyhetsbild

Knivhugg på krogen: 22-åring dömdes till fängelse för försök till dråp

I RÄTTEN En 22-årig Karlebyman dömdes till ett års fängelse efter att ha huggit en annan man i halsen med stilett på krogen en kväll i augusti för två år sedan.

Nyhetsbild

Nu talar Markku Eronen: "Det här är en tolkningsfråga – inget brottmål"

Överläkare Markku Eronen anser att det handlar om hur man tolkar hans arbetsavtal, inget annat. Och han är mycket kritisk till suspenderingen.

Nyhetsbild

Polisen om skadegörelsen i Lillkyro: "Vi har kännedom om vem som befann sig platsen"

LILLKYRO Polisen i Österbotten utreder fallet med den barnfamilj som fick en bilruta krossad i Lillkyro som skadegörelse.

Nyhetsbild

Nya brottsmisstankar mot överläkaren på Gamla Vasa sjukhus – på fredag diskuteras hans möjliga suspendering

Sedan tidigare misstänks han för grova bedrägerier. Nu utreds det om Markku Eronen också skickat ogrundade faktureringar för sinnesundersökningar. Beloppet är på över 200 000 euro.

Nyhetsbild

Kristinestad har gått från sömnig småstad till brottsplats

De senaste åren har Kristinestad allt oftare skakats av sanslösa dåd och gåtfulla brottshärvor. Polisens belägring i avlägsna Sideby är den senaste i en lång rad märkliga händelser.

Nyhetsbild

Belägringen i Sideby: kvinnan som gick omkring med vapen i biblioteket har släppts

KRISTINESTAD Ett ovanligt nödsamtal gjorde att polisen skickade tunga artilleriet till Sideby i fredags. En kvinna misstänks för bland annat olaga hot.

Nyhetsbild

Petalax har haft besök av tjuvar – Polisen: Ring alltid om du har haft inbrott

Har du haft inbrott? Det bästa du kan göra då är att ringa polisen så att de kan komma och undersöka brottsplatsen.

Nyhetsbild

Vasas sexutpressare döms nu även för sexuellt utnyttjande av barn

I somras dömdes han för att i skepnad av sexintresserad minderårig flicka ha pressat män på pengar. Nu visar det sig att han också själv trakasserat minderåriga flickor.

Nyhetsbild

Familj fick bilrutan krossad mitt i natten – "Flera personer sprang efter bilen"

Resan från Vörå till Åland fick ett dramatiskt slut. Mitt i natten dängde en man ett järnrör i familjens bil i Lillkyro och slog sönder en bilruta.

Nyhetsbild

Polismisshandeln till åtalsprövning – "Skäl att misstänka brott"

KRONOBY Förundersökningen i fallet med polisen som misstänks ha misshandlat en ung man i Kronoby i våras är klar. Enligt förundersökningsledaren Jonna Ryynänen finns det skäl att misstänka brott.