Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Så fick polisen upp spåret på tjuvjägarna – läs direktrapporteringen från tingsrätten

JAKOBSTAD Rättegången mot de tre unga män som misstänks för tjuvjakt är avslutad. ÖT/VBL var på plats och rapporterade direkt från rättssalen.

Nyhetsbild

Tjuvjaktsrättegång inleds i dag i Jakobstad – ÖT/VBL rapporterar live

JAKOBSTAD En grupp unga män ägnade sig åt omfattande tjuvjakt i Jakobstadsregionen för några år sedan. De blev fast när ett jaktlag hittade ett olagligt skjutet rådjurskadaver.

Nyhetsbild

Kvinna länsade dödsbokonto och lämnade äldre par lottlöst – döms men överklagar till hovrätten

I RÄTTEN En 59-årig kvinna länsade sin fars dödsbo och lämnade övriga arvingar lottlösa. Nu ska hon hosta fram de 111 000 euro hon är skyldig. Hon får också villkorligt fängelse. Men hon vill pröva ärendet i en högre instans.

Nyhetsbild

Legendarisk knarkhandlare från Vasa i klistret igen – polisen fann ett helt varuhus i hans lägenhet

I RÄTTEN. 69-åringen upprätthöll en veritabel knarkkiosk i sin lägenhet i Vasa. Det polisen fann i hans lägenhet trotsade faktiskt all beskrivning. Nu väntar en fängelsevistelse – igen.

Nyhetsbild

Dråpmisstänkte Jakobstadsbon misstänks också för narkotikabrott

JAKOBSTAD Den 34-åriga man som sitter häktad misstänkt för att ha skjutit ihjäl en ung kvinna på Storgatan i Jakobstad utreds också för grovt narkotikabrott.

Nyhetsbild

Vasa hovrätt chockhöjer straff: Två års fängelse blir över sex år för drogsmugglare

I RÄTTEN. Det här är sista spiken i kistan för knarkligan som åkte fast i Vasa helt av en slump. Nu döms hjärnan bakom ligan hårt. I tingsrätten fick han två år. Vasa hovrätt höjer straffet till över sex år.

Nyhetsbild

Polisen i Österbotten går ut med namn och bild på efterlyst man – vill ha tips från allmänheten

Efterlysningen gäller Kyösti Stenroth, som misstänks för allvarliga brott mot liv och hälsa.

Nyhetsbild

Nykarlebybo beställde knark på nätet – döms för grovt narkotikabrott

Tingsrätten har dömt en man bosatt i Nykarleby och två Pedersörebor till villkorliga fängelsestraff för bland annat grova narkotikabrott.

Nyhetsbild

70-årig Kristinestadsbo skrev rasistiskt om utlänningar – döms för hets mot folkgrupp

I RÄTTEN. Mannen använde rasistiska tillmälen i sociala medier och gjorde sig rolig över våldtäkter och hedersmord. Nu döms 70-åringen för hets mot folkgrupp.

Nyhetsbild

Vasabo som låtsades vara minderårig flicka i sexchatt döms till fängelse

I skepnad av en ung flicka förförde han män på nätet. När de nappade började han pressa dem på pengar. Tillsammans med en kompis döms han för sammanlagt 77 utpressningsbrott.

Nyhetsbild

Jakobstadsföretagare gick i konkurs - lyfte pengar ur företaget åt sig själv

I RÄTTEN En företagare i Jakobstad  med 3-4 anställda bokförde inte sina egna kontantuttag. Tingsrätten dömde henne till villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Pensionär tände bränder i Vasa centrum och eldade slutligen upp sin egen lägenhet

I RÄTTEN En 66-årig man från Vasa döms till ovillkorligt fängelse. Orsaken är de bränder han anlade i tidigare i år. Han försökte bland annat tända eld på Citymarket.

Nyhetsbild

14 månaders pina över för Michael Hagström

KARLEBY Åklagaren ser ingen grund för att väcka åtal mot Karleby stads miljöchef Michael Hagström.

Nyhetsbild

15-årig Vetilbo nära köra ihjäl två poliser – åtalas för dråpförsök

KARLEBY En 16-årig Vetilbo som körde nästan 100 kilometer i timmen med en motorcykel och var nära att köra på två poliser åtalas för dråpförsök. Han var 15 när brottet begicks.

Nyhetsbild

Fängelse för Karlebybo som sköt med revolver i centrum – men inte för mordförsök

KARLEBY Den Karlebybo som under en biljakt sköt med en revolver på Torggatan i Karleby i juli har dömts till fängelse i tre år och fyra månader.

Nyhetsbild

Polisen fortsatt förtegen: "Kan inte delge mer uppgifter"

JAKOBSTAD Polisen fortsätter att vara förtegen när det gäller utredningen av händelsen där en ung kvinna miste livet i centrum av Jakobstad.

Nyhetsbild

Två Pedersörebor och en Nykarlebybo åtalas för grova narkotikabrott

Tre män, en från Nykarleby och två från Pedersöre åtalas för grova narkotikabrott. På onsdagen behandlades målen mot de tre männen i Österbottens tingsrätt i Jakobstad.

Nyhetsbild

Man från Larsmo satte eld på familjens hus – döms till villkorligt

LARSMO En man från Larsmo döms till ett års villkorligt fängelse för att ha tänt eld på familjens hus.

Nyhetsbild

En person omhäktad för dråpet på Storgatan – förs till Vasa fängelse

JAKOBSTAD I början av oktober sköts en ung kvinna till döds i en lägenhet i centrala Jakobstad. I dag onsdag omhäktades en av de två männen som frihetsberövats efter dråpet.

Nyhetsbild

Karlebybo avfyrade revolverskott under biljakt – åtalas nu för mordförsök

Biljakten pågick genom Karleby centrum i juli i somras. När den 37-årige mannen kom upp jämsides med bilen han jagade, avlossade han revolverskott mot personerna i bilen.

Nyhetsbild

Rättsprofessor: Det är allvarliga saker när en advokat varnas

På pappret ser en varning från Advokatförbundets tillsynsnämnd bara ut som en knäpp på fingrarna. Men inom branschen ser man allvarligt på dem.

Nyhetsbild

Österbottnisk advokat får varning – lyfte pengar ur dödsbo utan tillåtelse

En advokat från Jakobstad har fått en varning för fyra överträdelser. Bland annat plockade han ut sina arvoden ur dödsboets oskiftade egendom.

Nyhetsbild

Vändning i Laiheladråpet: Åtalade kvinnan vill bli sinnesundersökt

Det var tänkt att den slutgiltiga domen skulle ges i dag. I stället har den 48-åriga dråpåtalade Laihelakvinnan bett om att sinnesundersökas, vilket skjuter fram domen.

Nyhetsbild

Ko från Korsholm friad från åtal för hemfridsbrott

I RÄTTEN. Det går inte riktigt att döma en ko för hemfridsbrott. Det slår Österbottens tingsrätt fast. Men det gick inte att fälla kons ägare heller.

Nyhetsbild

Vöråbo dömd för misshandel i hemmet – men slapp de värsta åtalen

I RÄTTEN. En 30-årig man från Vörå döms till 1 års villkorligt fängelse för att ha misshandlat och hotat sin sambo till livet. Men han dömdes inte för de grövsta åtalen.

Nyhetsbild

Sju år gammal arvstvist i rätten för fjärde gången

En kvinna åtalas för att ha förskingrat 111 000 euro från sin fars dödsbo. Det är pengar som två andra parter enligt testamentet hade rätt till.

Nyhetsbild

Jakobstadsdådet: Dråpmisstänkta männen släpps inte ur fängelset

JAKOBSTAD Det blir fortsatt fängelsevistelse för de två männen som anhållits misstänkta för dråpet av en 20-årig kvinna på Storgatan i Jakobstad. Männen häktades på onsdagen.

Nyhetsbild

18-årig förare körde ihjäl en 52-årig man – får 1400 euro i böter

I RÄTTEN. En 19-årig man från Vasa döms för dödsvållande. Han gjorde en omkörning, miste herraväldet över bilen och körde ihjäl en man och en hund.

Nyhetsbild

Riksåklagaren överklagar Skogbydom – "Chockerande", säger Beväringsförbund

ÖSTERBOTTEN Rättsprocessen kring militära dödskraschen i Raseborg ser ut att få en fortsättning. "Chockerande av riksåklagaren", säger Beväringsförbund.

Nyhetsbild

Ung kvinna skjuten till döds – droger inblandade i dråpet på Storgatan

JAKOBSTAD Den ena av de misstänkta gärningsmännen ringde 112. Den svårt skottskadade kvinnan hämtades med ambulans, men var död när man anlände till sjukhuset.

Nyhetsbild

Hovrätten skärper straffet för 27-åringen som knivhögg man i Roparnäs

VASA Vasa hovrätt skärper straffet för den 27-åring som i april 2018 knivhögg en man till döds i en lägenhet i Roparnäs, det skriver både YLE och Pohjalainen.

Nyhetsbild

Pappan om friandet efter Skogbytragedin: "Extremt klantigt av försvarsmakten"

ÖSTERBOTTEN Domen som friar beväringen gör att fokus nu borde sättas på Nylands brigad. Det anser Bennäsbon Steve Lindfors som förlorade sin son i olyckan.

Nyhetsbild

Militär förare om Raseborgsdomen: "Absolut en god nyhet att han friades"

ÖSTERBOTTEN Tidigare beväringen Leo Klinge från Sjundeå hoppas att riksåklagaren efter domen "inser sitt misstag" och lämnar den friade föraren i fred.

Nyhetsbild

Våldsdåd skakar om – Optima har sorgflaggning

JAKOBSTAD Optima kommer att ha sorgflaggning på torsdag med anledning av våldsdådet i Kuopio. Direktör Max Gripenberg berättar hur Optima försöker gardera sig.

Nyhetsbild

Vasaföretagare tog 420 000 euro av ett husbolag – döms inte för grov förskingring

I RÄTTEN. En 50-årig företagare plockade ut nästan en halv miljon euro från ett husbolag för att finansiera sitt nästa byggprojekt. Han döms visserligen, men inte för det huvudsakliga åtalet.

Nyhetsbild

Åtal för grovt våld föll – tingsrätten trodde inte på brottsoffrets ovanliga berättelse

I RÄTTEN Tre män som åtalades för grovt frihetsberövande och grovt rån går fria. Tingsrätten trodde inte på målsägandens, en 20-årig man från Vasa, berättelse.

Nyhetsbild

Novia måste betala skadestånd till uppsagd

VASA En uppsagd lärare borde har erbjudits andra jobb som blev lediga på Novia anser Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Man och kvinna åtalades för dråp i Vasa – dömdes för grov misshandel

VASA Kvinnan uppviglade mannen att misshandla en annan man. Tio dagar senare avlider offret på sjukhuset. En köttbit fastnade i hans hals, och han kvävdes.

Nyhetsbild

Gjorde våldsamt motstånd mot poliser - döms till ovillkorligt fängelse

VASA. En man uppförde sig hotfullt och aggressivt i en studiebostad i Sunnanvik en söndagskväll i slutet av juni. När polisen försökte gripa honom rusade han mot dem med dragen kniv.

Nyhetsbild

Mellandom i Maringaisfallet: Mannen döms för mord och sinnesundersöks

I RÄTTEN Mannen som sköt ihjäl sin svåger i Maringais i Karleby i juni 2019 konstateras av tingsrätten ha gjort sig skyldig till mord. Nu ska han sinnesundersökas mot sin vilja.

Nyhetsbild

Unga Vasaligister härjade på stan – rånade en oskyldig studerande och misshandlade butiksbiträde

I RÄTTEN Fyra unga män åtalas för allvarliga brott. En del av dem var inte ens myndiga när de genomförde en brottsvåg i Vasa centrum hösten 2018.

Nyhetsbild

Nykarlebyman dömd till villkorligt straff för misshandel

I RÄTTEN Tio månader villkorligt fängelse blev straffet för den man från Nykarleby som vid flera tillfällen misshandlade sin särbo.

Nyhetsbild

Fyra åtalas för sexualbrott mot barn – brotten ska delvis ha skett i Södra Österbotten

Fyra fall av sexualbrott mot barn, varav tre är grova. Det ska behandlas i tingsrätten. De misstänkta brotten ska bland annat ha hänt i Södra Österbotten.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt tar sig an unikt fall – ska avgöra om en ko kan begå hemfridsbrott

I RÄTTEN. Kan en helt vanlig ko faktiskt begå ett hemfridsbrott? Eller ska – kan – djurägaren ställas till svars? Ibland har Österbottens tingsrätt knepiga frågor på bordet.

Nyhetsbild

Vöråbo misshandlade sin sambo grovt upprepade gånger – hotade döda henne inför deras barn

I RÄTTEN En 30-årig man från Vörå åtalas för grov misshandel och frihetsberövande. Han plågade sin ex-sambo i åratal. Knivhugg och kvävning gjorde han ingen skillnad på, han skulle bara ha ordning på henne.