Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kronobybo var högt uppsatt inom Onecoin – bott utomlands i åratal

En Kronobybo i 40-årsåldern var en av de centrala gestalterna i Onecoin. Han lämnade rörelsen innan den rämnade. Nu är han aktiv inom ett annat nätverk, Cloud Horizon.

Nyhetsbild

Onecoins grundare: "Jag har lurat hela världen och måste leva med det"

FBI:s utredning av Onecoin visar hur grundaren Ruja Ignatova från första början försökte skinna hela världen. VBL kan nu berätta hur idén föddes.

Nyhetsbild

Två knivmisshandlar till åtalsprövning – ena kan bli försök till mord

JAKOBSTAD Förundersökningen i de två knivslagsmålen som utreds som dråpförsök i Jakobstad är på slutrakan. Det ena fallet kan bli rubricerat som försök till mord.

Nyhetsbild

Blivande poliser varnar yrkesskolelever: "Droger ger mer konsekvenser än ni tror"

JAKOBSTAD Polisstudenter vill ge Optimaelever tankeställare när det gäller droger. Däremot får eleverna inget svar på varför droger florerar i Jakobstad.

Nyhetsbild

Utsökningsverkets chef Ulf Böling: "Det finns folk som är immuna mot utmätning"

VASA Österbottens utsökningsverk håvar in 38 miljoner euro per år av personer som står i skuld. Men omkring hälften förblir faktiskt oindrivet. Det finns folk som utsökningsverket aldrig kommer åt.

Nyhetsbild

Polisen sprängde exceptionellt ung drogliga – smugglade in åtta kilo amfetamin till Vasa

VASA En ung, fräck drogliga har sprängts. Ligan lyckades dessutom lura utsökningsverket. Åklagaren yrkar på hela 13 års fängelse för hjärnan bakom amfetaminsmugglingen.

Nyhetsbild

Vittne för skrämt för att våga vittna – del av rättegång sköts upp

I RÄTTEN Delar av en rättegång gällande en särskilt brutal misshandel sköts upp. Ett för åtalet centralt vittne var vettskrämt och smet på onsdagen undan plikten att vittna.

Nyhetsbild

Gevärmannen från Kristinestad har häktats – misstänks dessutom för misshandel efter skjutningen

Österbottens tingsrätt häktade den 41-årige mannen på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök. Polisen utreder också vad som hände efter att han sköt sin kompis i ljumsken.

Nyhetsbild

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årig man häktad – misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Nyhetsbild

De ger juridisk hjälp – billigare

Du kan få rättshjälp gratis – av proffs. Rättshjälpsbyrån hjälper dem som inte har råd med privata jurister och advokater.

Nyhetsbild

Brottsoffer har svagt rättsskydd – måste ofta driva in skadestånd på egen hand

Varje dag dömer Österbottens tingsrätt personer att betala ersättningar till brottsoffer. Men vad händer sedan? Får de faktiskt pengarna? VBL bad advokat Sabina Saramo reda ut saken.

Nyhetsbild

FBI har gripit Onecoinledare – flera är åtalade

Åtal har väckts mot hela Onecoins ledning. FBI grep för några dagar sedan en av de främsta ledarna, Konstantin Ignatov. Nu hotar långa fängelsestraff på upp till 20 år.

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa döms för fiffel

I RÄTTEN En Vasaföretagare född 1967 döms till bötesstraff för arbetsrelaterade brott och förseelser. Dessvärre redan för andra gången.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasatrakten får fängelse och näringsförbud

En 49-årig österbottnisk företagare döms till 10 månaders villkorligt fängelse för att ha utnyttjat olaglig arbetskraft. I praktiken använde han en politisk flykting som slavarbetare.

Nyhetsbild

Hovrätten: "Inga bevis för att beröringarna av barnet var sexuella"

I RÄTTEN Åtalet förkastades i fallet med en 60-årige man som var misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. Nu redogör hovrätten för motiveringarna.

Nyhetsbild

Förälder om skolhotet i Vasa: Det här måste tas på allvar

Karin Äijö har två barn i Onkilahden yhtenäiskoulu. Hon är inte helt tillfreds med hur skolhotet har utretts, eller hur det har hanterats av skolan.

Nyhetsbild

Pappan till omkomne beväringen: "Armén nog nöjd med att föraren tar all skuld"

PEDERSÖRE Steve Lindfors är pappa till Kristoffer, en av beväringarna som avled. Han hoppas att nya vändningen ska tvinga försvaret att ta ansvar.

Nyhetsbild

Vasabo åtalad för våldtäkt frias helt i rätten

En 36-årig man med Vasa som hemort går fri. Han åtalades för en våldtäkt som ska ha ägt rum år 2017. Tingsrätten friar honom på grund av bristande bevis.

Nyhetsbild

Överinspektör: "Taxihändelsen i Smedsby kan vara brottslig diskriminering"

KORSHOLM Föraren som barskt visade ut paret ur taxin i Smedsby förra helgen kan ha gjort sig skyldig till brott. Det säger överinspektör Tiina Valonen.

Nyhetsbild

Titanskivor i ögonhålan efter misshandel på dansplats

Ett offer fick titanskivor inopererade i ögonhålan efter att ha blivit misshandlad på Fagerö. Åklagaren yrkar på böter.

Nyhetsbild

Fotbollsspelare i Vasalag åtalas för ärekränkning – skrev sexuella meddelanden om lagchefen

Fyra fotbollsspelare från Vasa åtalas för att ha skrivit nedlåtande och sexuellt nedsättande saker om fotbollslagets kvinnliga ordförande. De bestrider åtalet. Hon kräver 10 000 i skadestånd.

Nyhetsbild

Mobbarna vägrar lämna André i fred – "Vi vill bara att de ska sluta"

PEDERSÖRE 17-åriga André Snellman har mobbats så länge han kan minnas. Han har hoppat av skolan, skaffat hemligt telefonnummer och till och med försökt ta sitt liv. Mobbningen bara fortsätter.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasa dömd för fusk i repris

Han dömdes för olaglig arbetskraft år 2017. Nu döms han för samma sak igen. Själv säger han att han inte kände till en arbetsgivares plikter – ännu heller.

Nyhetsbild

Vasabo fotograferade kvinna han precis hade våldtagit

I RÄTTEN En Vasabo född 1975 döms till två års ovillkorligt fängelse för våldtäkt. Han fotograferade också offret när hon var redlös och naken.

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa åtalad för olaglig arbetskraft

I RÄTTEN Regionförvaltningsverket och åklagarväsendet rensar upp i företagsvärlden i Vasa. Nu åtalas ännu en restaurangägare för brott och förseelser.

Nyhetsbild

Åtalsprövning mot högre tjänsteman i Karleby senareläggs

Förundersökningen av fallet med den högre tjänstemannen i Karleby som är misstänkt för grov förskingring och missbruk av tjänsteställning har dragit ut på tiden.

Nyhetsbild

Dömd knivman överklagar till Vasa hovrätt

Den 49-årige gärningsmannen knivhögg sin ex-fru i skolkorridoren på Vamia i oktober 2018. Han dömdes till ovillkorligt fängelse för en månad sedan.

Nyhetsbild

Man misstänks ha försökt sprida hiv i Vasatrakten – har gått under jorden

En 35-årig man från Rovaniemi misstänks ha försökt sprida hiv i Vasatrakten. Problemet är att han försvunnit spårlöst.

Nyhetsbild

Polisen: Nej, Jakobstads centrum har inte blivit farligare nattetid

JAKOBSTAD Fyra allvarliga misshandelsfall har skett i Jakobstad det senaste halvåret. Men enligt kriminalkommissarie Ove Storvall har Jakobstadsnatten inte blivit otryggare.

Nyhetsbild

Knivöverfallet på gågatan: Ex-flickvännen räddade troligen offrets liv

JAKOBSTAD Tack vare ett ögonvittne som filmade hela skeendet kring knivöverfallet på gågatan i Jakobstad har polisen en klar bild av vad som hände.

Nyhetsbild

Postlådor vandaliseras i Vörå – Matti fick sin postlåda förstörd

VÖRÅ Matti Havulehto är arg. Närmare tjugo postlådor har förstörts i Vörå under helgen – och han har bildbevis. – Jag vet vem som gjorde det, säger han.

Nyhetsbild

Restaurangägare i Vasa anlitade olaglig arbetskraft – igen

En 36-årig företagare från Vasa har anlitat olaglig arbetskraft. Vad värre är: han har dömts för exakt samma sorts gärning förut.

Nyhetsbild

Polisen gör brottsutredning kring kaplan Engströms insändare

KRISTINESTAD En förundersökning har inletts kring Markus Engströms insändare om homosexualitet. Brottsmisstanken kan vara hets mot folkgrupp.

Nyhetsbild

Grönt ljus: Snart kan polismannen utredas

Det blir ingen hovrättsbehandling mot polisen som förra veckan friades från misstankar om att ha ljugit i rätten. Det innebär att polisen nu kan starta en internutredning om de rasistiska saker som sades i en hemlig inspelning.

Nyhetsbild

Man dömd till fängelse för härva av brott – hotade åldring med hammare

En 25-årig man i Jakobstad dömdes till ovillkorligt fängelse för en knappa året lång brottshärva. Mannen rånade bland annat en 80-årig kvinna med hammare.

Nyhetsbild

Knivdråpare får över 12 års fängelse

I RÄTTEN Han knivhögg en 38-årig man till döds på ett ovanligt rått sätt. Nu får han 12 år och två månader ovillkorligt fängelse för dråp. Ett exceptionellt hårt straff.

Nyhetsbild

Människohandelsåtalad: "De försöker sätta dit mig"

Företagaren som åtalas för människohandel bestrider allt. Jag försökte hjälpa en ung man och tacken jag får är ett åtal, säger han.

Nyhetsbild

Österbottnisk företagare åtalad för människohandel – arbetstagaren sov på frysboxen

I RÄTTEN En 49-årig restaurangägare i Österbotten missbrukade sin ställning som arbetsgivare. Enligt åklagaren utnyttjade han grovt en ung politisk flykting som slavarbetare.

Nyhetsbild

Polis undviker fängelsedom – men kommer att utredas ytterligare

En 51-årig polisman från Vasa frias från anklagelser för falsk angivelse och att ha ljugit i rätten. Men han kommer att bli föremål för ännu en polisutredning.

Nyhetsbild

40-årig Vasabo länsade anhörigas konton

En Vasabo döms till villkorligt fängelse för en lång rad bedrägerier. Han stal pengar av sin mor och bror hundratals gånger. Han tog också snabblån i deras namn.

Nyhetsbild

Man får två års fängelse för drogsmuggling – avtjänar straffet i sitt hemland

En nederländsk man döms till två års ovillkorligt fängelse för att ha smugglat droger in i landet. Men fem av åklagarens åtal föll i tingsrätten.

Nyhetsbild

YA-lärare körde berusad med elever i bilen

VASA En berusad lärare skjutsade en grupp elever från Yrkesakademin i Vasa när polisen stoppade dem. En tragedi, säger rektor Boris Ståhl om händelsen som inträffade förra veckan.

Nyhetsbild

Snårigt att utvisa utländska brottslingar

Många kräver att utlänningar som begår brott ska utvisas. Men det är inte så enkelt som det låter. Vi lät kriminalkommissarie Sami Isoniemi bena ut problematiken.

Nyhetsbild

Anni, 34, är grillbiträdet som gick och blev fängelsedirektör

"Jag hoppas att jag är mild men resolut som chef. Men jag har också lärt mig att jag måste vara mig själv", säger Finlands yngsta fängelsedirektör Anni Karnaranta.

Nyhetsbild

Anställd skadade hand i borrmaskin – Ekeri dömdes för arbetarskyddsbrott

I RÄTTEN En anställd på släpvagnstillverkaren Ekeri i Pedersöre skadade handen i en pelarborrmaskin. Företaget dömdes till böter för arbetarskyddsbrott.