Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ännu en cannabisodling i Kivilös – 30-åring dömd till villkorligt fängelse

JAKOBSTAD Polisen slog i somras till mot ytterligare en cannabisodling i stadsdelen Kivilös i Jakobstad. Cannabis motsvarande ett gatuvärde på över 40 000 euro hittades.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på över 10 års fängelse i Gerbydråpet

Åklagaren kräver en grundlig utredning av den åtalades inre värld och en professionell bedömning av hur farlig han verkligen är.

Nyhetsbild

Polisen har nystat upp Kronobyfallet – så gick det till när mannen lämnades att dö i skogen

KRONOBY Männen stal narkotikaklassade mediciner på apoteket och satt sedan i skogen och delade på bytet. Det uppstod troligen bråk, varpå den ena mannen misshandlade den andra och lämnade honom i skogen.

Nyhetsbild

Brandsläckaren försvann från bensinstationen i Sundom – för tredje gången

VASA Inte igen, säger butikschef Tomas Träskelin vid K-Market i Sundom. På onsdagen upptäckte personalen nämligen att brandsläckaren stulits vid bensinstationen.

Nyhetsbild

Dråpet i Gerby: Inte ens hunden hörde sin husse dödas

Gerbydråpet är ett fall som borde ha varit solklart. Det fanns trots allt flera potentiella vittnen. Men märkliga omständigheter gör fallet svårtolkat.

Nyhetsbild

Mannen som åtalas för dråpet på Klamydias ex-trummis bedöms vara exceptionellt farlig

Mannen som står åtalad för dråpet var bara på fri fot i drygt fyra månader innan tragedin i Gerby ägde rum.

Nyhetsbild

Man stalkade ex-fru i Kristinestad – hängde ut henne som prostituerad

Mannen kunde inte acceptera att äktenskapet tog slut. Knepen han tog till för att hämnas blev riktigt fula. Och det var inte ens första gången.

Nyhetsbild

En person häktad misstänkt för dödsvållande i Kronoby

KRONOBY Fallet med den döda mannen i Kronoby har samband med apoteksinbrottet i mitten på april. En man har häktats misstänkt för att ha misshandlat och lämnat mannen liggande i snön.

Nyhetsbild

Kvinna dömd till villkorligt fängelse – knivhögg sin man i ryggen

I RÄTTEN En 55-årig kvinna i Karleby slog först sin man med en inglasad tavla, och anföll honom sedan med en kniv i vardera handen och skadade honom i armen och ryggen.

Nyhetsbild

Österbottnisk taxiförare i blåsten för påstådda fejkresor

En österbottnisk taxichaufför åtalas för grovt bedrägeri. Enligt åklagaren var en del av fakturorna han skickade in till en kommun helt uppdiktade.

Nyhetsbild

Onecoin-offer talar ut: "Jag har kompisar som skyfflade in 40 000"

Över fem år efter händelserna träder ett Onecoin-offer fram. Han berättar nu – anonymt – om hur det gick till när han förlorade pengar till kryptovalutan som aldrig existerade.

Nyhetsbild

Alla åtalade frias i märklig arbetsplatsolycka – grävskopa orsakade svåra skador men det var inte ett brott

Händelsen när en grävskopa plötsligt lossnade och orsakade en arbetare allvarliga skador var inte ett arbetarskyddsbrott. Österbottens tingsrätt slår fast att det handlade om en oförutsebar olycka.

Nyhetsbild

Villkorligt fängelse för mannen som sålde snus i sitt garage i Nykarleby

I RÄTTEN Den 78-årige Nykarlebymannen som ertappades med 75 kg snus i sitt garage döms till 1 år och 2 månader villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Nyhetsbild

Åtal väcks mot de mordmisstänkta kvinnorna på Åland – en har rötterna i Jakobstad

ECKERÖ

Åtal för mord begånget i samråd har nu väckts mot två kvinnor  i det så kallade Eckeröfallet, på Åland. Det meddelar landskapsåklagaren i ett pressmeddelande i dag torsdag.

Nyhetsbild

Tim Sparvs spelarkontrakt föremål för rättegång i Vasa – österbottning åtalad för grov förskingring

En ovanlig rättegång i Vasa fokuserar på ett av Tim Sparvs gamla spelarkontrakt och 25 000 euro som ingen riktigt verkade veta något om. Också Tim Sparv vittnade under onsdagen i detta märkliga ärende.

Nyhetsbild

Icke existerande hundvalpar såldes på nätet – många i Österbotten drabbade

Under mars och april har polisen i Österbotten fått flera anmälningar om bedrägerier som är kopplade till försäljning av hundvalpar på nätet.

Nyhetsbild

Hovrätten sänker straff för amfetaminliga – ung Vasakvinna frias helt

Tingsrätten dömde en ung Vasakvinna till över två års ovillkorligt fängelse för amfetaminförsäljning. Nu friar Vasa hovrätt henne från alla misstankar.

Nyhetsbild

Polisen grep person i Vasa – filmsnutt sprids på sociala medier

VASA Fyra videoinspelningar från ett polisingripande i Vasa sprids på sociala medier. Övervåld, säger kritikerna. Polisens kommunikationschef kan inte kommentera fallet.

Nyhetsbild

Relationsdrama motivet bakom Eckerömordet – misstänkta kan dömas till livstids fängelse

ECKERÖMORDET De två kvinnor som fortsättningsvis sitter häktade misstänkta för mordet på en man i Eckerö i julas riskerar att dömas till livstids fängelse. Ena kvinnan och offret har koppling till Österbotten.

Nyhetsbild

Vasabo dömd för råa sexuella övergrepp och dödshot – kontrollerade sin flickvän genom brutal terror

En 23-årig man från Vasa döms till ovillkorligt fängelse för bland annat ovanligt grova sexuella brott. Målsäganden var hans flickvän.

Nyhetsbild

Varning: nya bluffmeddelanden i farten – Holms i Kvevlax: På en dag frågade åtta kunder efter paket

Det ser ut som ett meddelande från Posten. "Du har ett paket som väntar", står det och du uppmanas klicka på en länk. Gör du det är det för sent. Nu varnar polisen och Holms för bedrägerier.

Nyhetsbild

Företagshälsovårdare i Vasa döms för snokande i patientuppgifter

Kvinnan var osams med samtliga tre målsägande. Hon utnyttjade sin position för att få ett psykologiskt övertag. Nu döms hon.

Nyhetsbild

Nykarlebypar i 70-årsåldern misstänks ha hållit dygnet runt-snusbutik i garaget

I RÄTTEN I nästan fyra år misstänks Nykarlebyparet ha smugglat och sålt snus i sitt garage. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Nyhetsbild

Nykarlebypar åtalas för snussmuggling – åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse

I RÄTTEN

Under minst tre års tid misstänks ett äldre par i Nykarleby ha smugglat snus och sålt det vidare. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling. 

 

Nyhetsbild

Mångmiljonföretag och personal i Vasa fälls för arbetarskyddsbrott

Ett mångmiljonföretag baserat i Vasa och två av dess anställda döms för ett arbetarskyddsbrott. Under coronapandemin har företaget gått på minus men tingsrätten dömer ändå ut samfundsbot.

Nyhetsbild

Mörkhyad Vasabo utsattes för rasism på nätet – polisen lade ner utredningen

Det här är en märklig berättelse om Vasabon som inte fick någon hjälp av polisen. I stället anlitade han jurist och drev åtalet på egen hand. På måndagen dömde Österbottens tingsrätt i hans favör.

Nyhetsbild

Studerande fortsätter festa i tvättstugor och lägenheter i Vasa – polisen grep några som vägrade lämna platsen

VASA Polisen i Österbotten får allt fler larm om folk som festar i tvättstugor och studiebostäder, särskilt i Vasa. Som mest har det varit runt 50 deltagare, säger kommunikationschef Mikael Appel.

Nyhetsbild

Arbetare förlorade kamp mot grävskopa och bröt tio revben – tingsrätten granskar egendomlig arbetsolycka

Mitt i ett arbetsmoment lossnade skopan från grävmaskinens arm. Det ledde till en allvarlig olycka. Österbottens tingsrätt utreder nu om den egendomliga händelsen var ett arbetarskyddsbrott.

Nyhetsbild

Svedenfallet: Foto på misshandel sattes ut på sociala medier – huvudmisstänkt yrkeskriminell häktad

JAKOBSTAD En man misshandlades med järnrör, och foton sattes ut på sociala medier i samband med ett drogrelaterat bråk i slutet av mars. Detta är vad polistillslaget i Sveden i Jakobstad handlade om.

Nyhetsbild

Man misstänks för grovt sabotage i Oravais – varit häktad i snart sju veckor

ORAVAIS En 32-årig man misstänks för att ha anlagt en brand i sin lägenhet i Oravais. Fjorton andra personer fanns i huset vid tidpunkten för gärningen.

Nyhetsbild

Vasabon som bet hål på och knivhögg sin flickvän döms – men han undviker fängelset

I blint raseri ströp han sin flickvän medvetslös, bet hål i hennes ansikte och knivhögg henne. Österbottens tingsrätt dömer honom till villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Nykarlebybo beställde nikotinpåsar från Sverige – åtalades för ett hälsobrott

Nykarlebybon beställde tjugo dosor nikotinpåsar per post. Han döms nu för läkemedelsförseelse eftersom varan ansågs vara ett receptbelagt läkemedel. Det var dosor som i slutändan blev dyra.

Nyhetsbild

Företag och vd frias i härvan med avfall på en tomt i Toby

Hovrätten förkastar åtalen för miljöförstöring mot UPC Konsultointi och dess vd. Tingsrätten dömde parterna till böter efter att byggavfall hamnat på en tomt i Toby.

Nyhetsbild

Sjukskötare i Vasa åtalas för att ha snokat i patientuppgifter – ex-mannen ett av de påstådda offren

VASA En 53-årig kvinna från Vasa åtalas för bland annat dataskyddsbrott och sekretessbrott. Hon ska ha använt andra personers patientuppgifter för egen nytta. I bakgrunden ligger något så ovanligt som en vattenskada.

Nyhetsbild

Kristinestads fullmäktigeordförande lämnade fingeravtryck för uteslutning

Polisens undersökning av det anonyma brevet som sändes till fullmäktigeordförande Henrik Antfolk i Kristinestad fortgår. På måndagen lämnade han sina fingeravtryck vid polisstationen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Dykare söker försvunnen man i Seinäjoki – polisen misstänker brott mot liv

Polisen i Österbotten börjar i dag göra eftersökningar efter Kai-Pekka Savolainen som försvann i Seinäjoki i slutet på november. Man kommer att söka i närheten av hans bostad och i vattnet nära Kampusranta.

Nyhetsbild

Kvinna från Korsholm förskingrade från sin faster – döms nu till fängelse

KORSHOLM Hon betalade tillbaka allt hon tog men det spelar ingen roll. Brottet var ändå ett faktum. Men tingsrätten fann förmildrande omständigheter i fallet.

Nyhetsbild

Kvinna misstänkt för våldsbrott – polisen vill ha tips från allmänheten

Polisen i Österbotten har gått ut med en efterlysning. Nu vill de ha allmänhetens hjälp.

Nyhetsbild

30-årig Närpesbo sålde 1,3 kilo marijuana – fick villkorligt för grovt narkotikabrott

Tingsrätten har dömt en Närpesbo till villkorligt fängelse för grovt narkotikabrott. Ett skuldhäfte med anteckningar var ett av de bevis som övertygade rätten om att 30-åringen sålt och förmedlat minst 1 310 gram marijuana.

Nyhetsbild

Över 50 personer samlades för att festa i tvättstuga i Vasa

VASA Under helgen samlades ett gäng studerande för att festa – i en tvättstuga. Polisen i Österbotten informerar om händelsen i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Korsholmares grova misshandel av frun fångades på film – nu döms han till ovillkorligt fängelse

Han misshandlade sin fru så brutalt att hon fortfarande hade svårt att öppna munnen ett halvår senare. Nu döms han till över två års ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Ung korsholmare åtalad för misshandel av sin partner – och en obegriplig poststöld

Det är ord mot ord i ett något märklig rättsfall som handlar om studielån, misshandel och en poststöld som trotsar all logik.

Nyhetsbild

Vasabo bet hål i sin flickväns ansikte – ville inte ens ha jurist i rätten

VASA En 40-årig man från Vasa åtalas för grov misshandel. Han använde både kniv och tänder på sin flickvän. I rätten valde han att uppträda utan juridisk hjälp.

Nyhetsbild

Ovanligt med övergrepp på allmän plats i Vasa – Polisen: Det är en säker stad

VASA Efter mordet på Sarah Everard i Storbritannien delar kvinnor världen över med sig av sina rädslor för att röra sig ute i mörkret. Vi bad polisen ta fram statistik om övergrepp i Vasa. Den innehöll flera överraskningar.

Nyhetsbild

Kvinna tömde sina släktingars konton i Korsholm – åtalas för grov förskingring

KORSHOLM Hon hade laglig rätt att sköta sina ålderstigna släktingars penningärenden. I stället för att enbart sköta dem gjorde hon enorma överföringar till sitt eget konto.