Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Lagman Allén befarar en stor konkursvåg: "De kan börja ramla in redan i vår"

Rättegångar skjuts nu fram på grund av coronaviruset. Det kommer att förlänga köerna. Dessutom är risken att en stor konkursvåg kan komma att skölja över Österbotten, och det ger mera jobb.

Nyhetsbild

Kassabiträdet Yasmina lyckades lura en bedragare: "Tricket bedragaren försökte sig på var verkligen lågt och fräckt"

VASA Möt Yasmina Limam, Vasas kanske mest kvicktänkta kassabiträde. I måndags gillrade hon en fälla åt en bedragare i butiken. Fällan slog igen med en smäll.

Nyhetsbild

Jakobstadsman odlade narkotika på balkongen och slängde olagligt vapen från bro

I RÄTTEN En 29-årig man i Jakobstad dömdes för bland annat narkotikabrott och för skjutvapenbrott på torsdagen. Vapnet hade mannen "kastat i vattnet från någon bro".

Nyhetsbild

Polisutredningen av den hysteriska misshandeln i Korsnäståget nästan klar

VASA Polisen har benat ut den märkliga händelsen där åtta unga pojkar gav sig på en fullvuxen man. De använde besinningslöst våld mot honom medan kompisarna applåderande såg på.

Nyhetsbild

Ung man som försökte råna fattiggubben i Larsmo dömd till villkorligt fängelse

I RÄTTEN Ett gäng med fyra ungdomar stannade vid en poke-stop vid Larsmo kyrka en natt i maj för tre år sedan. En av dem, en 17-åring, bröt med kofot sönder fattiggubben.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt stänger dörrarna till sina kanslier i Vasa och Karleby

Österbottens tingsrätt stänger dörrarna för kunder med ärende till kansliet såväl i Vasa som i Karleby. I stället uppmanas alla att använda telefon eller e-post i kommunikationen med tingsrätten.

Nyhetsbild

I två dagar draggade polisen med magnet efter vapnet i Larsmosjön

JAKOBSTAD Två Jakobstadspoliser, som är ivriga gäddfiskare, satt i två dagars tid i civilkläder i en båt under Fårholmsbron och draggade efter vapnet som användes för att döda den unga kvinnan.

Nyhetsbild

Polisen anser att dådet på Storgatan var vådaskott – hittar inga bevis för uppsåt

JAKOBSTAD Den unga kvinnan i Jakobstad blev skjuten i misstag. Det är förundersökningsledare Ove Storvalls slutsats efter omfattande teknisk undersökning och de inblandade männens berättelser.

Nyhetsbild

Österbottnisk taxi-vd i rätten för att ha skinnat folk och dödsbon: "Jag såg ingen annan väg ut"

I RÄTTEN Han hade gamla skulder som han försökte göra sig av med genom att bli rik snabbt. Den här österbottniska företagaren tog expresshissen rakt ner i avgrunden och nu väntar fängelse.

Nyhetsbild

Laihelakvinna dömd till tio års fängelse för dråp – hudrester under naglar och hårstrån avgörande bevis

Svartsjuka och oklarheter i en pågående skilsmässoprocess ser ut ha varit de utlösande faktorerna till Laiheladråpet. 

Nyhetsbild

Dom i Laihelafallet: Tio års fängelse för 48-åriga kvinnan

Den 48-åriga kvinnan som stått åtalad för dråpet av en kvinna i Laihela döms till tio års fängelse.

Nyhetsbild

Får man filma och sprida bilder av brott? – så här svarar polis

Är det lagligt att publicera videomaterial av brott. Kriminalkommissarie Eero Välimäki berättar i vilka fall det kan strida mot lagen och vad som gäller för polisen. Men det finns inget enkelt svar på frågan.

Nyhetsbild

Vasabo får nästan maxstraff för livsfarligt sabotage – och enorma skulder

I RÄTTEN. Han tände eld på huset där hans minderårige son sov. Huset blev obeboeligt men sonen kunde räddas. Nu döms den 56-årige Vasabon till många års fängelse och astronomiska skadestånd.

Nyhetsbild

Tjuv i farten i Veikars – "Sonen sprang på tjuven bakom husknuten"

Under helgen bröt sig en tjuv in i vd:n och busschauffören Patric Wiiks hem i Veikars. Hela händelsen hade kunnat gå obemärkt förbi, om det inte varit för att Wiiks son råkade stöta på en figur på gården några minuter före inbrottet.

Nyhetsbild

Rallyolyckan i Seinäjoki i rätten – kvinna fick rallybil över sig och dog ögonblickligen

Bilen slungas av vägen i en hastighet av 120 kilometer i timmen och träffar en sittande kvinna. Hon dör omedelbart. Nu åtalas fem av arrangörerna för dödsvållande.

Nyhetsbild

Minderåriga misstänks för misshandeln i Korsnäståget – socialen inkopplad

VASA I lördags blev en medelålders man misshandlad av ett gäng tonåringar i Korsnäståget i Vasa. Nu förhör polisen de minderåriga misstänkta.

Nyhetsbild

Hovrätten: Strängare straff för knivmannen på gågatan i Jakobstad

I RÄTTEN Den man som knivhögg en annan man på gågatan i Jakobstad får sitt ovillkorliga fängelsestraff höjt från ett och ett halvt år till två år och två månader av hovrätten.

Nyhetsbild

Riksdagsledamot i rätten för ärekränkning – även Pohjalainens tidigare chefredaktör åtalas

RÄTTEN Sannfinländaren Juha Mäenpääs insändare om en misstänkt våldtäkt leder till åtal mot honom och chefredaktörerna på Pohjalainen och Ilkka, skriver Ilkka-Pohjalainen.

Nyhetsbild

Fem misstänks ha försökt sprida ett kilo amfetamin i Karleby

I RÄTTEN När polisen gjorde husrannsakan hos de misstänkta knarklangarna hittade man höggradigt amfetamin i en mängd som i utspädd form motsvarar ett kilo på gatan.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo som skändade utlänningar på nätet fick inte överklaga

I RÄTTEN. I tingsrätten dömdes den drygt 70-årige mannen för hets mot folkgrupp. Han erkände gärningarna men krävde att Vasa hovrätt skulle fria honom. Det gick inte riktigt enligt planerna.

Nyhetsbild

Två unga män dömda för sexuellt utnyttjande av barn i Larsmo

I RÄTTEN De två unga männen var 19 år gamla när de tillbringade en natt på en sommarstuga i Larsmo tillsammans med två flickor, den ena 14 och den andra 16. De drack alkohol tillsammans.

Nyhetsbild

Polisen i Österbotten nystar upp amfetaminhärva – man som bott i Jakobstad och Vasa misstänkt

JAKOBSTAD//KARLEBY Polisinrättningen i Österbotten undersöker en brottshärva där i huvudsak amfetamin har smugglats från utlandet 2017–2019. Över trettio är misstänkta och sex är häktade. Bland dem en 35-åring som verkat i Jakobstad och Vasa.

Nyhetsbild

Allt fler vänder sig till Brottsofferjouren – också i Österbotten

Brottsofferjouren i Finland hade 18 100 klienter i fjol, en ökning med 27 procent jämfört med 2018.  "Här i Österbotten ser statistiken ganska likadan ut", säger Sari Somppi, regionchef på Brottsofferjouren i Västra Finland.

Nyhetsbild

Polisen i Jakobstad upphävde dråpmisstänkte mannens reseförbud

JAKOBSTAD Den 34-åriga mannen som utreds misstänkt för att ha skjutit ihjäl en ung kvinna i Jakobstad i oktober har inte längre reseförbud eller fotboja.

Nyhetsbild

Polisen: Allas ansvar ta hand om djurens välbefinnande

Polisen vill öka medvetenheten om djurrelaterade brott med kampanj. Uppmanar till vaksamhet med importerade sällskapsdjur.

Nyhetsbild

Djurägare dömd för djurskyddsbrott

KRONOBY En djurägare i Kronoby har av Österbottens tingsrätt dömts för djurskyddsbrott. Straffet blev dagsböter och djurhållningsförbud i fem år.

Nyhetsbild

Vasabo får långt fängelsestraff för grym förnedring – rättegången var hemlig

I RÄTTEN. En man från Vasa född på 1990-talet har gjort sig skyldig till ovanligt grymma brott. Han får över tre års fängelse för att ha utövat systematisk terror och grovt våld mot fyra personer.

Nyhetsbild

Skärpt straff för gevärmannen från Kristinestad – släktingen fick 200 hagel i ljumskarna

I RÄTTEN. Vasa hovrätt har höjt straffet för den man som sköt sin släkting med hagelgevär i Kristinestad för ett år sedan. Offret skadades svårt och fick bestående men.

Nyhetsbild

Två häktade för inbrottsvåg i Perho – en person svårt misshandlad med kofot

PERHO En handfull byggnader har utsatts för inbrott eller olovligt intrång i Perho. En person blev misshandlad med kofot av inbrottsstjuvarna.

Nyhetsbild

Vöråbor döms för miljöförstöring – dumpade och eldade upp byggavfall

I RÄTTEN. Två män från Vörå döms till böter för miljöförstöring. De dumpade en del byggnadsavfall i terrängen. Resten eldade de upp utan tillstånd.

Nyhetsbild

Korsnäsbombaren är nu en fri man – gick fri efter mindre än fem år

Bilbomben i Korsnäs I december 2014 detonerade en spikfylld bomb på en kvinnas motorhuv i Korsnäs. Den skyldige mannen dömdes till nio års fängelse för mordförsök. Han gick fri efter ungefär halva tiden.

Nyhetsbild

Taxi i Karleby lämnade 6-åring med funktionsvariation ensam på gården i timmar

I RÄTTEN Ett barn med funktionsvariation lämnades utanför hemmet av taxiförare och hittades storgråtande av sin pappa tre timmar senare. Då hade barnet till slut lyckats ta sig in i huset.

Nyhetsbild

Mystisk eldsvåda i Smedsby nu ett fall för tingsrätten

I RÄTTEN. I januari 2018 totalförstördes ett hus i Smedsby. Länge misstänkte man att det var en olycka. Men så hände något helt oväntat.

Nyhetsbild

Villkorligt fängelse för Nykarlebyman som förskingrade broderns pengar

I RÄTTEN Den drygt 60-åriga mannen i Nykarleby som gav bort pengar som tillhörde hans och broderns jordbruksföretag dömdes till nio månader villkorligt fängelse för grov förskingring.

Nyhetsbild

HD ändrade inte polisdom – Vasakonstapel som använde elchockvapen gjorde fel

VASA Först friade tingsrätten poliskonstapeln från Vasa, sedan sade hovrätten nej. Nu har Högsta domstolen sagt sitt i fallet som fick sin början 2015 på Vasa torg.

Nyhetsbild

Livstids fängelse för Maringaismördaren – sköt ihjäl sin svåger

I RÄTTEN Mannen som i juni i fjol sköt ihjäl sin svåger i Maringais i Karleby döms till livstids fängelse för mord. Mannen sköt svågern med två skott med pumphagelgevär.

Nyhetsbild

Karlebyman fick inte pengar av mamma – misshandlade henne med flera knytnävsslag

I RÄTTEN En 40-årig man i Karleby gick hem till sin mamma och krävde att få pengar av henne. När han inte fick det slog han henne flera gånger med knytnävarna.

Nyhetsbild

Trio döms för att ha gillrat en fälla och misshandlat Vasakille med golfklubba

I RÄTTEN. Två män och en kvinna döms till fängelse för att ha våldfört sig på en ung man de inte hade så mycket till övers för. Han blev slagen med golfklubba och skuren i ansiktet.

Nyhetsbild

Nykarlebybröder i tingsrätten – den ena förskingrade hundratusentals euro

I RÄTTEN Över 200 000 euro försvann från de två jordbrukarbrödernas konto under en period av nästan två år. Den ena brodern medger att han tagit pengarna utan lov.

Nyhetsbild

Efter högt juridiskt spel – Närpes får ersättning för asfaltkartellen

Resan var lång och kulminerade i ett högt juridiskt spel. Närpes och Jakobstads kamp mot asfaltkartellens huvudaktör verkar få sin upplösning.

Nyhetsbild

Banktjänsteman misstänkt för brott – flyttade över halv miljon till sitt eget konto

I samband med att Centralkriminalpolisen utrett misstänkt penningtvätt, har man kommit en tjuvaktig banktjänsteman på spåren. Hen häktades i dag, fredag.

Nyhetsbild

Knarket tar mer plats i statistiken och trafiken – våldsbrotten minskar

Trenden i antalet brott har varit nedåtgående, det vill säga positiv, det senaste decenniet. Men narkotikan och dess följder går mot trenden.

Nyhetsbild

Ventilationsröret som landade i Raskasta Joulua-publiken år 2017 blir rättssak

Ett ventilationsrör och en ljusskena i Vasa ishall föll ner på publiken i december 2017. Nu tvistas det om vem som ska betala vad.

Nyhetsbild

Polisen dementerar: Dråpmisstänkt har inte brutit mot reseförbud

JAKOBSTAD På sociala medier har det den senaste tiden florerat rykten om att den man som är misstänkt för ett dråp i centrum av Jakobstad skulle ha brutit mot reseförbudet och glidit ur polisens nät. Det stämmer inte, meddelar polisen.

Nyhetsbild

Bilförare dömd för krock i Oravais – 17-årig mc-förare tvingades väja, gled tiotals meter på asfalten och drämde in i bakdörren

I RÄTTEN. Han trodde mc-föraren var en långtradare. Den 17-åriga motorcyklisten skadades allvarligt och bilisten döms för vållande av personskada.