Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Liselund får stormarknader – utredning: Hotar områdets närbutiker

2

VASA Liselund får plats för nya två stormarknader. I planutkastet reserveras också ett område för en brandstation.

Nyhetsbild

LISTA: Här är Korsholms fem dyraste hus

1

BOSTADSKOLLEN De dyraste husen till salu i Korsholm just nu har inte bara feta prislappar gemensamt: Tomterna är stora i fyra av fem fall. Se listan över de fem dyraste husen här!

Nyhetsbild

Ovissheten har lagt sig hos hyresgästerna: Men ännu har vi inte blivit uppsagda

VASA Samtalsämnet har varit givet när invånarna vid Frilundsvägen 5 i Vasa träffats om kvällarna den senaste tiden. Det ska byggas en fabrik på granntomten.

Nyhetsbild

Baracker är inte en hållbar lösning för Keskuskoulu – bättre lösning utreds

1

KORSHOLM Korsholm utreder som bäst var man kunde hitta nya och bättre evakueringsutrymmen för Keskuskoulu i Smedsby. Eleverna behöver vara i exil 3–5 år.

Nyhetsbild

Taket på Botniahallen läcker – renovering 2022 föreslås

Botniahallens tak läcker på minst tio olika ställen. I kontorslokalerna läcker vatten in i innerkonstruktionerna när det regnar. Vasaregionens arenor har visserligen försökt lappa taket, men det räcker inte.

Nyhetsbild

Wärtsilä vill bygga nära Reinskajen i Vasklot

1

I området där Wärtsilä vill bygga sin nya anläggning finns bostäder, logistikföretag, kontor, kraftverk nedlagda produktionslokaler, grönområden, kraftlinjer. På tisdag behandlar planeringssektionen det första skedet av planläggningsprocessen.

Nyhetsbild

Nya Centrumhuset ett steg närmare byggstart

VASA Nya Centrumhusets fasad, bilplatsernas samt in- och utfartens placering är inte enligt detaljplanen. Förslaget är att planeringssektionen tillåter avvikelsen.

Nyhetsbild

Nymålade trähus med spännande historia välkomnar folk till Vasa

VASA Under senaste tio åren har de som äger lägenheterna sett till att husen på Handelsesplanaden 42, byggda i slutet av 1800-talet, fräschats upp från rören till fasaden. Gården bär på många historier: den har nästan köpts upp av bulvaner, blivit av med ett hustak och fått halva uthuset uppbränt.

Nyhetsbild

Hoijar bygger nya parhus – egnahemsbyggen slår bottenrekord i Nykarleby

NYKARLEBY Korsholmsföretaget Byggnads Ab Hoijar har precis inlett sitt sjunde byggprojekt i Nykarleby. Det är tre parhus, som ligger ett stenkast från de tre parhus som blev inflyttningsklara i april.

Nyhetsbild

Här vill Wärtsilä bygga sin nya fabrik i Vasklot

1

VASA Wärtsilä vill bygga sitt nya teknologi- och utvecklingscenter vid Reinskajen, mellan kraftverket och Industrigatan. Se grafik över det exakta området.

Nyhetsbild

Hussektorn i Vasa utreder vilka byggnader som ska sättas högst på renoveringslistan

VASA Vasa stads hussektor har reserverat 6,2 miljoner för grundrenoveringar, men de vet inte ännu exakt hurdana åtgärder pengarna ska gå till. Först måste de gå igenom 3000 rader med förslag på saker som borde åtgärdas i stadens byggnader.

Nyhetsbild

Sidobrandstation planeras söder om Vasa

VASA I Vasa hussektors planer för framtida investeringar finns en sidobrandstation – en filial till huvudbrandstationen, komplett med brandbilar och beredskap. Den ska placeras någonstans i närheten av Liselund och Risö.

Nyhetsbild

Renoveringen av Styrelsegården inleds i höst – efteråt har färre egna rum

VASA Under hösten flyttar Vasa stads anställda ut ur Styrelsegården, som ska genomgå en omfattande renovering. När den är klar vid årsskiftet 2020–2021 har Styrelsegården förvandlats till ett aktivitetsbaserat kontor, där inte speciellt många av de anställda har förutbestämda arbetsstationer utan kan sätta sig lite var de vill.

Malax kommun stöder bergvärme i Solhem?

Malax ska betala ett stöd på 12 000 euro för installationen av bergvärme i Solhem, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Nyhetsbild

Styrelsen om Äppeldalen: Besvären är ogrundade

KORSHOLM Det kan ta upp till 1,5 år innan Korsholm får besked från Vasa förvaltningsdomstol om planeringen av Äppeldalen har gått rätt till eller inte.

Nyhetsbild

De flyttade till stugan – för gott

LARSMO Inte en dag har familjen Käld ångrat att de flyttade ut till villan. – Här upplever man årstiderna på ett helt annat sätt, säger Mats Käld och tittar ut över Hälsingöfjärden.

Nyhetsbild

Taket behöver också vård – gör en ordentlig granskning vart femte år

LARSMO Hustak håller inte för evigt. Det finländska klimatet är så tufft att det finns skäl för varje husägare att regelbundet hålla koll på hur det ser ut högst upp på huset.

Nyhetsbild

Gymnasiet i Petalax är i dåligt skick – kommunen överväger att bygga nytt

MALAX

På sikt står Gymnasiet i Petalax inför ett stort renoveringsbehov. I dag fyller inomhusluften normvärdena, men riskkonstruktioner i byggnaden bäddar för problem förr eller senare.

Nyhetsbild

Kolnebackens skola i Malax är till salu igen

MALAX I maj såldes Kolnebackens skola till en person som skulle göra om skolan till lägerområde. Nu verkar köparens planer ha gått i stöpet. Malax kommun har lagt ut skolan till försäljning igen.

Nyhetsbild

Nu planeras framtidens Kvevlax – "Kvevlax är det nya Smedsby"

KVEVLAX Korsholm planerar just nu hur Kvevlax på bästa möjliga sätt ska växa och utvecklas. Ett orosmoln är riksväg 8. Ny vägplan stänger korsningar och höjer hastigheten.

Nyhetsbild

Farmtomter i Vassor är snart klara – men just nu behövs de inte

KORSHOLM Korsholm fortsätter planera farmtomter i Vassor trots att det akuta behovet är över. Det gäller att vara beredd den dag behovet finns igen, säger teknisk direktör.

Nyhetsbild

Skolbyggen åkte på oväntade kostnader – En oljetank hittades i Smedsby

KORSHOLM Stora mängder snö och besvärlig tjällossning står dyrt för Korsholm. På investeringssidan tyder allt på att 19 miljoner inte räcker för alla byggprojekt.

Nyhetsbild

Kalles Inn ska få mera byggrätt för att kunna expandera

KORSHOLM Förslaget är byggrätten för Kalles Inn ska utökas från nuvarande 600 till 2.500 kvadratmeter. Men allt som byggs ska smälta in i omgivningen.

Nyhetsbild

Vasa stad bygger ny kaj och gör Fiskstranden prydlig för en miljon euro

VASA Fiskstranden får en större och finare kaj. Området vid Faros och Fiskets hus görs snyggt och prydligt. Kostnad: Cirka en miljon euro.

Nu börjar tomtplaneringen vara på slutrakan – Solf får 16 nya tomter

KORSHOLM Korsholms kommun har brist på tomter i Solf. Nya är på kommande, men troligen först 2020.

Nyhetsbild

Nu görs Vexalaboden om till bostäder och kiosk

VEXALA För ett par veckor sedan köpte Hj. Bertula & son den gamla butiksfastigheten i Vexala av konkursboet. Arbetet att bygga om fastigheten är redan i full gång.

Nyhetsbild

Vanha Vaasan koulu rivs kanske först nästa år – omfattningen av rivningsarbetet utreds

VASA Staden väntar först på en utredning om det finns asbest eller andra skadliga ämnen i byggnaden – dessa påverkar rivningskostnaderna. Efter det samlar man ihop rivningsofferter och bestämmer därefter när staden har råd att riva byggnaden.

Nyhetsbild

Äntligen invigning – nya Kristinahemmet är klart

KRISTINESTAD De flesta boende på Kristinahemmet flyttade visserligen in redan i maj. Men på tisdagen blev det officiellt då riksdagens talman Paula Risikko klippte det blåvita bandet.

Planen för Söderfjärdsbackens bostadsområde kan behandlas i fullmäktige

MALAX Det första egentliga förslaget till detaljplan för det nya bostadsområdet på Söderfjärdsbacken läggs nu fram till påseende. Planen innehåller 132 tomter. Malaxstyrelsen gjorde inga ändringar då den behandlade den på måndag kväll. Om inga hinder uppenbarar sig kan den behandlas i fullmäktige i november.

Nyhetsbild

Fyren Utgrynnan har renoverats för 400 000 euro – "Renoveringen har gått bättre än bra"

KORSHOLM Fyren Utgrynnan har varit insvept i plast i sommar. Renoveringen har gått oväntat bra, största utmaningen var att ta sig i land på den lilla ön.

Nyhetsbild

Novias nya nisch: hakar på trend inom byggbranschen

VASA En nedlagd skola monteras ner och flyttar, ett serviceboende får ny plats. När byggbranschen ger sig in i tankegångar om återanvändning och hållbarhet vill yrkeshögskolan Novia i Vasa vara med och driva på österbottniska byggföretag.

Nyhetsbild

Nya Evangeliska centret är både effektivt och mångsidigt

VASA Jakten på en hållbar lösning har varit en riktig långkörare och projektet har varit utmanande, inte minst ekonomiskt. Men nu har Evangeliska folkhögskolan äntligen flyttat in i de nyrenoverade lokalerna på Strandgatan.

Husfabriken fick rätt – reklamationen borde ha gjorts snabbare

Tingsrätten gav husfabriken rätt. Ville Mankkinen borde ha meddelat om skadorna inom sex månader, enligt tidsfristen i avtalet. Hovrätten höll kvar domen.

Nyhetsbild

Bostadsmässan i Vasa blev husbyggarens mardröm: Livet har inte varit normalt sedan dess

3

VASA För snart tio år sedan såg Ville Mankkinen fram emot flytten till Sunnanvik och ett nytt hus på strandtomt med utsikt över Södra stadsfjärden. I stället blev hans liv en mardröm.

Nyhetsbild

Ron Nykänen: Den nerbrända hallen ska byggas upp på nytt

KRONOBY Det är bara ett knappt dygn sedan industrihallen i Terjärv brann ner. Men företagarna som höll till där är redan på det klara med att den ska byggas upp igen.

Nyhetsbild

Förslag: förkasta besvär om Tvålfabriken

VASA Staden anser att förvaltningsdomstolen bör förkasta besvären angående planförslaget om Tvålen-Rahkolaområdet. Förslaget innebär bland annat att Tvålfabriken kan rivas.

Nyhetsbild

Snabba ryck – Wärtsiläs område i centrum fick ny beteckning i stadens planer

VASA Två dagar efter att Wärtsilä meddelade att bolaget lämnar Vasa centrum har staden ändrat områdets användningsändamål. Nu kan det också användas för "mångsidigt urbant boende".

Nyhetsbild

Wärtsiläs besked ger Vasklots tornhus ny fart – mer service väntas också

VASA Detaljplanen för ett 21 våningar högt hus på Waskias parkering har varit klar i två år. Och nu flyttar Wärtsilä sina arbetstagare till Vasklot.

Nyhetsbild

Vi kikar in i Espen – här växer Vasas nya köpcenter fram

VASA De som inte på länge besökt köpcentret Espen, tidigare HS-center, kommer inte att känna igen sig. Stället har fått en helt ny skepnad.

Nyhetsbild

Stadens kostnad för Wärtsiläs satsning ännu oklar

VASA Vad Vasa stad eventuellt måste bygga för Wärtsiläs storsatsning på Vasklot återstår att se. Den konkreta planeringen börjar först nu.

Nyhetsbild

Nu går det att söka renoveringsbidrag för föreningshus

Finlands Hembygdsförbund meddelar att ansökningen om renoveringsbidrag för föreningshus har börjat. Förra året delade förbundet ut totalt 1,7 miljoner euro till 174 olika samfund i landet.

Nyhetsbild

Tyck till: Vad ska hända med Wärtsiläs utrymmen i Vöråstan?

VASA Vad tycker du man borde göra med Wärtsiläs tomma utrymmen vid Metviken i Vöråstan? Skicka in dina förslag till oss!

Nyhetsbild

Forskare om Wärtsiläs fabriksområde: Ordna en öppen arkitekttävling

VASA Snart blir ett stort fabriksområde ledigt mitt i Vasa centrum. Peter Ehrström, docent i urban politik, hoppas att staden inte tar några förhastade beslut om framtiden: "Det är viktigt att noga fundera igenom vad som bäst stärker Vasas urbana image".

Nyhetsbild

Vasabor får tycka till om daghemsplan i Gerby

VASA Staden ordnar ett möte för allmänheten om det nya svenskspråkiga daghemmet i Gerby. Bygget planeras i korsningen av Tallmarksvägen och Nyskogsvägen.

Nyhetsbild

Korsholms kommun bygger om och säljer lägenheter i hus som brann

KORSHOLM Det parhus som brann i Smedsby i vintras ska nu byggas upp. Det blir ingen ny veterinärmottagning i huset, i stället tänker kommunen sälja sina lägenheter.