Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Gamla busstationen i Vasa jämnad med marken

VASA Den 83 år gamla busstationen i Vasa är ett minne blott. Rivningsmaterial och bråte är det enda som finns kvar.

Nyhetsbild

Nu får Vasaborna säga sitt om hur Vasklot ska se ut i framtiden

VASA Förnyandet av delgeneralplanen för Vasklot har påbörjats. Bland annat genom en webbenkät och ett informationsmöte får privatpersoner och företag säga sitt om området.

Nyhetsbild

Skarvarnas fel att vattenledningarna började läcka

2

KORSNÄS Vattenledningen läckte i både Träskvik, Bjurbäck och Smedback. Enligt Roland Westerback, vattenskötare på Korsnäs kommun, var orsaken skarvar som inte höll tätt. – Anfrätning och materialtrötthet är orsaken, säger han.

Nyhetsbild

Snart är busstationen borta

VASA I 83 år har den stått där, busstationen i Vasa. Nu jämnas den med marken.

Nyhetsbild

Terrängcyklister vill bygga specialbana på Gerbyberget

Terrängcykelåkarna som håller till på Gerbyberget vill bygga en bana för en speciell form av den fartfyllda sporten – pump track.

Nyhetsbild

Karperö och Singsby ska få växa rejält – Ny plan har plats för 460 nya hem

KORSHOLM Känner du på dig att du har ett kulturellt värdefullt hus i Singsby eller Karperö? Då lönar det sig att ta en extra titt på den nya delgeneralplanen. Arbetet går nu in på slutrakan.

Nyhetsbild

Att riva en skola kostar Vasa över en miljon euro

Vanhan Vaasan koulu behövs inte längre. Eleverna går i skola på Brändö i väntan på en ny och den gamla ska rivas. Men det kräver ett tilläggsanslag på över en miljon euro.

Nyhetsbild

Förslag: bygg en evakueringsbyggnad på skolområdet i Smedsby

KORSHOLM Keskuskoulu i Smedsby står inför en stor renovering. Samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm föreslår att kommunen flyttar barnen till en evakueringsbyggnad medan renoveringsarbetet pågår.

Nyhetsbild

Förslag: Riv och ersätt de äldsta delarna av Lärknäs och Annahemmet och bygg om de nyare

KORSNÄS Ungefär hälften rivs och ersätts med ett något mindre nybygge, ungefär hälften är kvar och byggs om eller renoveras. En arbetsgrupp föreslår den här modellen för de fuktskadade boendena i Korsnäs: Lärknäs och Annahemmet.

Nyhetsbild

Barer, restauranger, caféer – snart är det fullt på Hovrättsesplanaden

VASA Om kunderna känner sig välkomna och får kvalitet så kommer de. Det räknar Khang Tran med, och öppnar ännu ett ställe i Vasa centrum.

Nyhetsbild

Fiskets hus får väggar – aktörerna bjöd in till rundvandring på bygget

1

VASA Fiskets hus i Vasa börjar ta form. Fiskdiskens och Österbottens fiskarförbunds lokaler har fått väggar, medan restaurangdelen ännu bara består av en grund. Sommaren 2019 ska allt vara klart.

Nyhetsbild

Korsholms högstadium behöver grundrenoveras – "Vi borde få det åtgärdat så fort som möjligt"

KORSHOLM Korsholms högstadium är i stort behov av en omfattande renovering. Rektor Inger Damlin hoppas på politiska beslut för sin skola med närmare 600 elever.

Nyhetsbild

Vasa stad ordnar idétävling för nya campusbron – men bara på finska

1

Vasa stad vill ha idéer på hur den planerade campusbron kunde se ut. För att samla in idéer ordnas en tävling där studerande kan vinna 5000 euro. Men allting går på finska.

Nyhetsbild

Wasa Teater blir dyrare, men fonder betalar

Restaurangen, köket och den audiovisuella tekniken blir dyrare än beräknat när Wasa Teater renoveras. Men ägaren Söfuk behöver inte betala mer.

Nyhetsbild

Det strålar rött om Scala igen – anrik skylt fick uppföljare

NYKARLEBY Nu lyser den röda Scala-skylten ovanför entrén till kulturhuset i Nykarleby igen. På fredag hålls en liten invigning.

Nyhetsbild

Ishallen blir dyrare än beräknat – 607.656 euro saknas

VASA Ishallens renovering och tillbyggnad behöver mera pengar. Väldig olyckligt, säger Lars-Erik Wägar, (SFP), ordförande för Vasa stads koncernsektion.

Nyhetsbild

Staden river vid Wolffskavägen 24 – tomten ska säljas

VASA Det gamla missbrukarboendet vid Wolffskavägen 24 rivs. Sedan ska staden sälja tomten.

Nyhetsbild

Ändrade planer: O’Learys kommer inte till Vasa

VASA Sportpuben O’Learys hade planer på att öppna i Vasa. Det är inte längre aktuellt, säger företagaren Timo Kuusisto.

Nyhetsbild

Byggandet av Wasa Station börjar tidigast nästa år

VASA Om bygget av Wasa Station är tänkt att starta nästa år så borde det reserveras 5–7 miljoner euro för ändamålet i stadens budget. Även om den gamla busstationen nu ska rivas dröjer innan bygget är i gång.

Nyhetsbild

Folkhälsan renoverar herrgården på Norrvalla

1

VÖRÅ Samfundet Folkhälsans styrelse har fattat beslut om att renovera Holmsgården, även kallad herrgården, på Norrvalla. Den 560 kvadratmeter stora byggnaden renoveras under 2019 och ska sedan användas för utbildningsändamål.

Nyhetsbild

Gymnasiet i Petalax tätas i väntan på ny byggnad

MALAX Närpesfirman Sancon ska genomföra brådskande, byggtekniska åtgärder för att säkerställa inomhusluften vid Gymnasiet i Petalax.

Nyhetsbild

Vasa får sin första målade transformatorstation

VASA Under pågående vecka har ett nytt stadskonstverk börjat ta form i Vasa. Transformatorstationen i hörnet av Formansgatan och Bangatan får ett motiv som påminner om en sagovärld.

Nyhetsbild

Tim Sparv donerar konstgräs till Vasa övningsskola: "Jag gör det av kärlek till Österbotten"

VASA Grusplanen vid Vasa övningsskola är snart ett minne blott. Fotbollspelaren Tim Sparv har donerat en konstgräsplan till skolan.

Nyhetsbild

Även arkivet flyttar när styrelsegården stänger för renovering

VASA Stängt, står det på styrelsegårdens dörr vid Vasaesplanaden. Inne är det flyttkaos. Folk tömmer hyllor och skrivbord i flyttlådor och svarta sopsäckar.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker lyriska: "Vi startar resan mot en ännu mer framgångsrik region"

KORSHOLM Det händer sällan att politikerna hickar till av lycka över att få godkänna en delgeneralplan. Den här gången gjorde de det.

Nyhetsbild

Fiskets hus fick sina första väggar – om en månad ska alla vara på plats

VASA De första väggelementen restes upp på torsdag till det som ska bli Fiskets hus vid fiskstranden i Vasa. Enligt Byggtjänst H-E Storlunds vd Staffan Julin har arbetet med bygget gått bra hittills.

Nyhetsbild

Reparationsarbeten påverkar parkeringen i torggrottan i Vasa

Med start nästa vecka utförs reparationsarbeten i torggrottan. Reparationerna påverkar trafiken vid in- och utfarterna och parkeringsmöjligheterna.

Nyhetsbild

Nu inleds rivningen av gamla busstationen i Vasa – påverkar parkeringen på området

1

VASA Den gamla busstationsbyggnaden får nu ge vika för byggandet av Wasa Station. Rivningsarbetena kommer att påverka parkeringsmöjligheterna på området.

Nyhetsbild

Ny konstgräsplan snart klar – med lite tur hinner du spela fotboll på Kasernområdet innan vintern kommer

VASA Stora rullar med konstgräs ligger och väntar på grusplanen mellan Kaserngatan och ortodoxa kyrkan och staketet är redan på plats. Nu hänger tidtabellen på vädret.

Nyhetsbild

Nu finns det gott om tomter för nybyggare i Sydösterbotten

Närpes öppnar upp för södra delen av Johannesberg med elva lediga tomter. Även i grannstäderna är nya bostadstomter på gång.

Nyhetsbild

Malax godkände antikhandlarens bud på skolan i Kolnebacken

Pörtombon Oiva Lehtonen blir ny ägare till skolfastigheten i Kolnebacken. Ännu har han inte hunnit bestämma vad han ska göra med den.

Nyhetsbild

Nu finns det fem evakueringsalternativ för Keskuskoulu – Ett är Kvevlax lärcenter

KORSHOLM Ska Korsholm köpa en evakueringsbyggnad åt Keskuskoulus elever? Kan eleverna evakueras till Kvevlax lärcenter eller kanske till Steinerskolan i Vasa? Nu ska fem alternativ utredas grundligt.

Nyhetsbild

Små byggbolag måste samarbeta för att kunna tävla om stora kontrakt

Yrkeshögskolan Novia utvecklar ett unikt samarbete inom infra- och byggbranschen runt Kvarken. Målet är att koppla ihop små företag så att de kan tävla med multinationella koncerner då det gäller stora uppdrag.

Nyhetsbild

Seniorer fyller sakta men säkert Ekgården

NYKARLEBY Nu är det nya seniorhuset inflyttningsklart. Men trots ett enormt förhandsintresse står sex bostäder i Ekgården ännu tomma.

Nyhetsbild

Fennovoimas kärnkraftverk riskerar försening – ny bedömning vid årsskiftet

PYHÄJOKI Nu svarar Fennovoima på den nya myndighetskritiken kring kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Man skyller bland annat på att reglerna är annorlunda i Ryssland.

Nyhetsbild

Nytt område ger plats för 100 nya hushåll i Nykarleby

Nu är den klappad och klar - detaljplanen för Nykarlebys nyaste bostadsområde på Smedsbacka. Om ett år ska husen kunna börja byggas på de 19 tomter som ges ut i ett första skede.

Nyhetsbild

Två stora Karlebyprojekt i stadsstyrelsens sektion

KARLEBY Idéer om hur Kosilområdet söder om järnvägen i Karleby kan utvecklas har sammanställts och diskuteras i stadsstyrelsens sektion på måndag. Då tas även planeringen av Centralparken/Idrottsparken upp.

Nyhetsbild

Mirka bygger ut i Jeppo – får nytt kök och större matsal

NYKARLEBY Om det går som planerat kommer Mirka i Jeppo att byggas ut med ett nytt kök och en tillhörande matsal på nästan 1 500 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets jättebygge i stöpsleven – många är med och planerar

VASA När centralsjukhusets nya H-hus planeras vill man få input från så många berörda som möjligt. Och alla involverade företag sitter vid samma bord och planerar tillsammans.

Nyhetsbild

Studion i Academill ännu utan hyresgäst

VASA Studion i Academill fortsätter att stå tom – och inga konkreta förhandlingar pågår med potentiella hyresgäster. Den tidigare Mediacity-studion var i tillfällig användning då kongressen Musik & talang arrangerades i lokalen.

Nyhetsbild

Batterifabriksplanen går till fullmäktige: Följderna för trafiken blir betydande

VASA Om 20 år beräknas åtminstone 3000 personer arbeta på Långskogen-Granholmsbackens storindustriområde. Planen innebär stora förändringar för trafiken.

Nyhetsbild

Utredning: Handeln behöver mest nya kvadratmetrar i stadsområdet

VASA Detaljhandeln räknar med en köpkraft på över en halv miljard euro (516 miljoner) i Vasa. Många vill dela på den kakan.

Nyhetsbild

Bostadschefen: Både unga och gamla vill bo i stadskärnan

Centrum lockar nya invånare. Det måste bostadspolitiken i Vasa ta fasta på, säger bostadschefen.

Nyhetsbild

Elever ska evakueras under flera år – Korsholm söker nu hållbara lösningar

2

KORSHOLM Keskuskoulu och även Korsholms högstadium behöver bra, tillfälliga utrymmen att vistas i de kommande åren. Baracker duger inte, anser samhällsbyggnadsnämnden. Fastighetsverket får nu i uppdrag att hitta en lösning.

Nyhetsbild

Risöplanen klar för godkännande men intresset för området har minskat

VASA Meningen var att Risö skulle bli nästa område för stormarknader i Vasa. I stället ser det ut att bli Liselund, trots att den planen har längre till målstrecket än vad Risöplanen har.