Lokalt

Djur & natur

Nyhetsbild

Suzan och Ajala odlar lök, morötter och nya vänskaper – "Det får mig att minnas hur det var hemma”

VASA Vasa stads mål är att vara en klimatneutral stad på 2020-talet. Nu förverkligas invånarnas idéer om hur man ska göra livet i staden mer hållbart. En av idéerna är en gemensam stadsträdgård. 

Nyhetsbild

Öringen viktigare än vattenkraft, anser staten – vill förhandla om forsen i Perus

KRISTINESTAD Myndigheterna vill göra det lättare för havsöring att vandra upp i Lappfjärds å. Därför får byföreningen i Perus frågan om de vill sälja forsrättigheterna, som krävs för vattenkraftverket, till staten.

Nyhetsbild

Djupt oenig skarvgrupp tvingas sätta arbetet på is – "Det finns en väldigt stor frustration"

ÖSTERBOTTEN Uppdraget är oklart och gruppen djupt oenig och dysfunktionell. På måndagen beslöt den regionala skarvgruppen att sätta sitt arbete på is i väntan på en ny naturskyddslag.

Nyhetsbild

Gunilla skulle rädda fågelunge från att bli överkörd – blev slagen i ansiktet av uggla i Nykarleby

NYKRLEBY Naturfotografen Gunilla Björklund hade fotograferat en slaguggleunge i Nykarleby och skulle rädda den från att bli överkörd när hon blev anfallen av mamman.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Den nordiska våren kan vara vrång och besvärlig

Första maj med solglimtar som emellanåt lyser ner genom revor i molntäcket. Kylig nordlig vind som har dominerat stort under de senaste veckorna och effektivt bromsat upp snösmältningen och islossningen. Sjön ligger ännu istäckt men den sköra isen lönar det sig inte längre att röra sig på. Det är bara rastande flyttfåglar som nyttjar isen så här långt in i våren.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Kylig och långsam vår

LOKALT Första maj med solglimtar som emellanåt lyser ner genom revor i molntäcket. En kylig nordlig vind har dominerat stort under de senaste veckorna och effektivt bromsat upp snösmältningen och islossningen.

Nyhetsbild

Nu kan du spana på fiskar i Svedjehamn – ny utsiktsplats öppnar på lördag

KORSHOLM Intill Saltkaret i Svedjehamn finns en ny utsiktsplats där man kan följa med fiskarnas vårlek. – Naturstigen har också gjorts mer tillgänglig, berättar Jonna Hagström.

Nyhetsbild

Fåren får en ny sommar i Gamla Vasa – tackorna går på urbant grönbete i väntan på höstens betäckning

VASA Nu är det bestämt att det blir ännu en sommar för Christoffer Ingos får i Gamla Vasa. Sex tackor ska beta på stadens äng intill ruinerna.

Nyhetsbild

VIDEO: Lissu fick drömjobbet – är Vasas nya gåsansvariga: "Gäss, tänkte jag"

Drömjobbet. Men man måste ha skinn på nosen. Det har jag. Så säger schäfern Lissu, nyanställd gåsansvarig på Vasa stad.

Nyhetsbild

"Den långa vintern har försenat pollensäsongen" – men på torsdag slår björken till i Österbotten

En snällare vår för pollenallergiker – i alla fall för den som är allergisk för björk, säger experter på pollen. Men helt skonade blir vi inte – för på en skala från ett till fyra når halten av björkpollen en trea på torsdag, enligt pollenprognosen från Åbo universitet.

Nyhetsbild

Lugn men jämn ström av husdjur kommer med ukrainare till Österbotten – "Alla testas för rabies"

JAKOBSTAD Ett flertal av dem som kommer från Ukraina till Finland tar med sig sina hundar och katter. När de väl är här ska veterinärer kontrollera att det inte finns någon risk för smittspridning.

Nyhetsbild

John producerar japanskt lyxkött i Kovjoki – "Jag har funderat på kobekött i tjugo år"

NYKARLEBY Det exklusiva japanska nötköttet wagyu, som de flesta känner som kobekött, finns numera också på Ranckens Ranch i Kovjoki, där John Häger lät slakta den första stuten innan påsk.

Nyhetsbild

I dag eller i morgon väntas flödestoppen i våra åar – se bilder och video från Kyro älv i Skatila

Förra veckan meddelade NTM-centralen i Södra Österbotten att varmt väder kommer sätta fart på flödet i våra åar och älvar. Flödestoppen är nu här och ispropparna är borta.

Nyhetsbild

Förbjudet att fiska fram till sommaren – kolla in vilka platser som förbjuds i Vasa

KARTA Från och med i dag förbjuds fiske på ett flertal platser i Vasa. Allt handlar om att rädda abborren. Förbudet är i kraft en månad.

Nyhetsbild

Trädgårdsmästaren Åsa och hennes kollegor pysslar om 13 000 plantor – så ska Vasa stads rabatter se ut i sommar

Varje vecka anländer stora leveranser med sticklingar till stadsträdgården i Vasa. De ska så småningom planteras i rabatterna, men allra först ska tulpanerna och narcisserna blomma  – 30 000 stycken.

Nyhetsbild

Nästa veckas väder avgörande för vattenflödet i Österbottens åar: "Det finns fortfarande mycket snö"

Enligt prognoserna ser flödestoppen i de österbottniska åarna och älvarna att infalla i huvudsak under nästa vecka.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Israndens fåglar

Det blänker till av blått från stugsundet i allt det snöigt vita då jag stiger ur bilen på parkeringsplatsen. Det är onsdagen den 6 april och norra delen av stugsundet ligger isfri efter dagar med friska vindar och starka strömmar.

Nyhetsbild

Märgborren förstör tallar i Jakobstad och UPM utpekas – "Jag är inte så säker"

JAKOBSTAD Tallar speciellt i Östanpå plågas av skadeinsekten märgborren. Enligt Jakobstads skogsbruksingenjör är det UPM:s virkeshögar i hamnen som är boven, men på UPM är man inte så säker.

Nyhetsbild

Mongolpiparen och 600 till på Jukkas lista – fåglarna fick honom att landa i Sideby

Våren är en fin tid för fågelskådare. Tusentals gäss och svanar återvänder via Sydösterbotten och Jukka Koskelainen använder flitigt teleskop och kamera. Vandabon köpte hus i Sideby – byn där sällsynta arter visat upp sig – och han är inte den enda som flyttat dit för fåglarnas skull.

Nyhetsbild

Nu finns flera timmar berättelser om livet i Kvarkens skärgård – på 75 avsnitt får lyssnaren veta allt

Flera tusen år av liv och leverne i Kvarkens skärgård finns sammanställt i audioguide på 75 avsnitt. Det är första gången som någon rotat riktigt djupt i världsarvsområdets kulturhistoria.

Nyhetsbild

Vargarna i Sundom var fullvuxna individer enligt rovdjurskontaktperson

Tassavtrycken talar sitt tydliga språk. Åtminstone två fullvuxna vargar, troligtvis en hona och en hane, rörde sig i Sundom i början av veckan. Och i Korsholm har ett annat, lite ovanligare rovdjur synts.

Nyhetsbild

Maria och schäfern Perry jagades av vargen i Sundom: "Det var väldigt skrämmande"

Plötsligt stod Maria Perälä och hunden Perry öga mot öga med en varg. När hon svängde om för att gå bort följde vargen efter dem hack i häl. Till slut fick de springa för att försöka komma undan.

Nyhetsbild

Flera vargobservationer i Vasa på måndagskvällen – Anders i Sundom en av dem som mötte vargen: "Den var inte skygg"

På måndagen var en hundägare på promenad några kilometer från Sundom centrum. Personen stötte då på vargar och en av dem följde efter hunden och hundägaren. En timme senare påträffades en varg nära fotbollsstadion i Vasa.

Nyhetsbild

Alma och Sixten trivs i bilen – lärdes upp redan som valpar: "En säkerhet för både dig och hunden"

TEMA: BIL & BÅT Sommaren närmar sig och med det bil- och båtresorna ut till sommarstugan. Då är det viktigt att ha rätt utrustning så att hunden sitter säkert vid en eventuell olycka.

Nyhetsbild

Nu börjar vårjakten på bäver

Den som vill bege sig på bäverjakt har en månad på sig.

Nyhetsbild

Korsholmspolitikerna vill hjälpa blommorna – hoppas se flera ängar redan i sommar

Korsholm vill uppmuntra sina invånare att så blomsterängar. Det finns också en tanke om att erbjuda jordbrukare ersättning mot en hektar blomsteräng.

Nyhetsbild

Sand från Sahara kan färga snön i Österbotten – Meteorologiska institutet vill ha prover

Nu gäller det att vara observant. Det skriver Meteorologiska institutet på Twitter och ber samtidigt allmänheten att samla in prover på sand som kan färga snön gul eller orange.

Nyhetsbild

Första vårflödestoppen väntas i Österbotten nästa vecka – isen ovanligt tjock

Trots den stora snömängden väntas inget större vårflöde än normalt i år, men allt beror på vädret. Den österbottniska kusten kan få sin första topp i början av nästa vecka.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Vårstämning på Märigrund

Mellan Norkgrundet och Märigrund där byns gamla fiskeläge ligger finns bara nattgammal blåis. Inget att ge ut sig på för en människa med självbevarelsedriften i behåll.

Nyhetsbild

Hare på skare – då lever äppelträd farligt – "Ringbarkad stam som en avklippt vattenslang"

Snörik vinter, skare och hare – det kan vara en dödlig kombination för ett oskyddat äppelträd. Men det kan finnas en möjlighet att få ett träd sargat av gnagskador att överleva, säger trädgårdsmästaren och pomologen Leif Blomqvist.

Nyhetsbild

Ukrainare får ta med sina hundar och katter på flykten – importregler luckras upp

Polen var först med beslutet. Sedan följde Estland och nu också Finland. Importreglerna luckras upp för de ukrainare som tar sitt husdjur med på flykten.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Februarivintern på sitt bästa

Talgoxen sjunger på stugtomten när jag stövlar bort till vedlidret efter en korg ved. Det är den gammaldags trestaviga talgoxsången som ljuder från en av de stora björkarna på tomten.

Nyhetsbild

28 fällda vargar i Sverige, inga vargar fällda i Finland – "Vi räknar vargstammen i mars när den är som minst"

I Sverige har 28 vargar fällts i årets licensjakt. I Finland stoppades motsvarande jakt. Ministeriet som utlovade stamvårdande jakt avvaktar med nya beslut i väntan på att få veta hur många vargar vi har och hur många som krävs för en långsiktigt livskraftig stam.

Nyhetsbild

Minister Jari Leppä: Målet är fortfarande stamvårdande jakt på varg

Målet är att Finland liksom Sverige ska kunna ha en licensjakt på varg, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C). Han tror att nya uppgifter om vargbeståndet öppnar för stamvårdande jakt.

Nyhetsbild

Så här blir du småfåglarnas favorit – Sundomborna Niclas och Siri tipsar

Gråsiska, gulsparv och nötskrika kan bli stammisar på ditt fågelbord bara förutsättningarna finns. Vill du locka dem till dig finns det några saker att tänka på.

Nyhetsbild

"En riktig käftsmäll", säger Anders Norrback om stoppad vargjakt – nu vill han ändra lagen och rätten att överklaga

ÖSTERBOTTEN Ensaksrörelse har gjort okynnesöverklagan och nyttjat kryphål i lagen för att nå politiskt mål. Det menar Anders Norrback som vill åtgärda bristen.

Nyhetsbild

Vargen rev Folke Heds hund i Kristinestad – "Det är en hunddräpare, så enkelt är det"

För rovdjurskontaktperson Folke Hed blev måndagen en sorglig dag. Från ingenstans dök nämligen vargen upp och rev hans hund. – Det var inte en lokal varg, säger han.

Nyhetsbild

Naturskyddsförening vill stoppa jakt på varg – domstol avgör denna vecka

I december beviljades dispenser för stamvårdande jakt på varg i Lauhanvuoriflocken i Kauhajoki-Karvia-området. Besvär har inlämnats och nu bestämmer domstolen om det blir någon jakt eller inte.

Nyhetsbild

Syskonen Sofia och Benjamin utmanar andra – ska fånga hundra fåglar på bild

KARLEBY Fågelskådningen engagerar. Sofia och Benjamin Björk i Karleby är redan på god väg att nå målet att fånga hundra fåglar på bild i år.

Nyhetsbild

Varg avlivades i Kurikka – polisen gav ordern

På söndagen avlivades en kraftigt haltande varg i Kurikka. Det var storviltsassistansen som sköt den skadade vargen på order av polisen.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Så klarar våra vilda djur vinterdagar med köld och sol

Utetermometern visar minus tjugo grader. Men det är till all lycka vindstilla när jag stiger ut i kylan.

Nyhetsbild

Kommuner planerar ny klinik på Fågelberget: "Med flera veterinärer på samma ställe blir allt lättare"

Nu planeras en ny gemensam klinik för de kommunala veterinärerna i Vasa och Korsholm. På sikt är drömmen att också få en veterinär till.

Nyhetsbild

SE LISTA: En hundras kliver upp som mest populär i Finland

Under fjolåret skaffade allt fler finländare en fyrfotad vän. Och det är fortsättningsvis tre hundraser som dominerar listan över registrerade hundar i Finland.

Nyhetsbild

Läsarbilder: Kattpensionärer som njuter av livet

BILDER En katt spinner så högt att husse och matte måste höja volymen på tv. En annan älskar att bli kliande bakom öronen. Medan en tredje bär på ett mystiskt förflutet. Här är läsarnas bilder på pensionärskatter som njuter av livet.

Nyhetsbild

Österbotten drog nitlott då licenser för vargjakt delades ut: "Frustrerande", säger Anders Norrback som upplevt fårattack

ÖSTERBOTTEN För första gången på sex år ska varg jagas i stamvårdande syfte. Men inte här. "Jakt skulle göra dem skygga för människor", säger Norrback.

Nyhetsbild

Colin har sett Socklot genom kameralinsen sedan i ettan: "Jag tycker om att vara i naturen"

NYKARLEBY Colin Johnson drömmer om att åka till Svalbard för att fotografera fjällripor och landskap. I väntan på det förevigar han nötskrikor i Socklot.

Nyhetsbild

Renen håller ett vakande öga på allt i sin omgivning

KARLEBY Ibland är det någon som buffar till en annan, men för det mesta står de fem renarna och mumsar nöjt. Trots det lugna intrycket håller de noga koll på folk och fä.

Nyhetsbild

Coronavaccinering av minkar inletts i Finland – "Häftigt att vara först i Europa"

Finland är det första landet i Europa som nu har inlett vaccination av minkar. I nuläget har 20 000 minkar fått vaccin och i januari ska vaccinationen av resten köra igång, även i Österbotten.

Nyhetsbild

Norrback applåderar stamvårdande vargjakt: "Viktig signal om att oron tas på allvar"

På tisdagen fastställdes förordningen om stamvårdande jakt. En viktig signal om att oron för vargproblemet som är verklighet i Österbotten tas på allvar, säger riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) från Närpes.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Lätt att vara uppe före solen den här årstiden

Hans Hästbacka läser djurens spår i snön, och tassavtrycken från sork och mus lovar gott. Kommer vi äntligen att få en stark smågnagarstam i kustlandet, skriver han.