Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nästan dagliga vargattacker på pälsfarm i Pörtom – "Vi ska tydligen leva med vargar"

1

Förra veckan kom vargen tre gånger till Matts och Per-Ole Långs rävfarm i Pörtom. Vid varje besök dödade den tre, fyra rävar.

Nyhetsbild

Hygienen är viktig då småfåglarna ska matas

De fåglar som övervintrar i Finland har på senare år ökat både i mängd och mångfald. Det i hög grad tack vare finländarnas förkärlek för att mata fåglar under vintern. Men det gäller att sköta hygienen vid fågelbrädet, annars kan det gå dåligt för fåglarna.

Nyhetsbild

Viltcentralens jaktchef Stefan Pellas kritiseras i utlåtande: "Han har underblåst vargkonflikten"

4

Naturskyddsföreningen Tapiola menar att jaktchef Stefan Pellas ökat vargrädslan via medier. Pellas anser själv att han har varit saklig.

Nyhetsbild

Vöråpolitiker om ny plan för vargstammen: "Vargen prioriteras över människan"

Vörå ska vara en vargfri kommun. Med det tillägget godkände styrelsen utlåtandet om den nya planen för vargstammen.

Nyhetsbild

Landskapsförbundet kritiserar nya vargplanen – för långsamt, för ineffektivt

ÖSTERBOTTEN. Styrelsen för Österbottens förbund går till hårt angrepp mot ny förvaltningsplan: "Märkligt att den inte tar upp pälsnäringens problem."

Nyhetsbild

Fyrverkerierna blev för mycket för Markku Harjus getter – djuren flydde på villaavslutningen

KORSHOLM Sent på villaavslutningen fick Markku Harju ett samtal: "Har ni era getter på plats?" Det visade sig att svaret på frågan var nej, getterna var inte på plats. Djuren hade flytt och spatserade runt inne i Vallgrund.

Nyhetsbild

Matts Lång efter ny vargattack mot farmen: Viltcentralen måste börja ta det här på allvar

4

PÖRTOM När Matts Lång i Pörtom kom till farmen för att utfodra djuren vid halv åtta-tiden på fredagsmorgonen upptäckte han att farmen ännu en gång haft påhälsning av varg.

Nyhetsbild

MT: Farm i Pörtom drabbad av vargattack för tredje gången på tre månader

På Matts och Per-Ole Långs farm i Pörtom har rävar fått sätta livet till på grund av varg flera gånger i sommar. Natten till fredagen drabbades farmen av en tredje vargattack.

Nyhetsbild

Gås med vita kinder har tagit över i Vasa – hundar kan hålla den borta från stränder

För ett par år sedan höll kanadagässen till på stränderna och i parkerna i Vasa. Nu är de vitkindade gässen här.

Nyhetsbild

Små mängder blågröna alger i Vörå och Malax

Den här veckan har NTN-centralen observerat blågröna alger i kustområden i Vörå och Malax. Det är ändå inte fråga om några stora mängder.

Nyhetsbild

På tisdag smäller det – då börjar sjöfågeljakten

Jakten på sjöfågel börjar nästa vecka. Begränsningar har införts för flera arter som minskat i antal.

Nyhetsbild

Svampar och träd lever i symbios i skogen – Forskare: "Kalhyggen förstör svampsamhället"

1

Ensidiga skogsbestånd är dåliga nyheter för svamparnas mångfald. Genom något som forskarna kallar "wood wide web" utbyter svamparna och träden information – ett system som totalförstörs när träden huggs ner.

Nyhetsbild

Nu gäller karantän för den sociala katten Kitty – avger strålning

1

Familjen Högnäs katt Kitty led av giftstruma och fick en injektion radioaktiv jod. Nu avger Kitty radioaktivitet vilket lett till att människor endast får vara i hennes närhet 10–15 minuter per dygn.

Nyhetsbild

Spännande skarvmöte i Vasa i dag: "Vi kan inte längre låtsas att vi är överens"

2

VASA På onsdagen håller den nationella skarvgruppen möte på Fiskets hus i Vasa. Enligt Stefan Thölix, en av medlemmarna, kan mötet bli stormigt.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Bevingade ädelstenar i kopparfärgade vattendrag

Solen gassar från en molnfri himmel och får släta träytor att kännas brännheta. I skuggan är det jämnt trettio grader och luften står stilla. Högsommarhetta råder ännu ett dygn eller två. Sedan kommer kall polarluft svepande ner över Norden och sänker temperaturen radikalt, skriver Hans Hästbacka.

Nyhetsbild

Svanar med brun hals i Metviken – orsaken okänd

3

VASA Ända sedan våren har fullvuxna svanar setts med bruna halsar i Metviken i Vasa. I fågelriket är det inte ovanligt att fåglar missfärgas i sin närmiljö.

Nyhetsbild

Ny vargattack mot rävfarm i Pörtom – "Det här är nog det värsta vi sett"

När Per-Ole Lång och Matts Lång i Pörtom kom med morgonmaten till rävarna på tisdagen möttes de av en upprivande syn. Fyra valpar låg döda. Vargen har varit i farten under natten.

Nyhetsbild

Mari-Ann i Oravais blev inte glad för överraskningen i fröpåsen – fick höga gula blommor istället för de låga rosa

Mari-Ann Lax i Oravais är inte ensam. Flera österbottningar har råkat ut för samma sak: fel frön i fröpåsen. Nu ska Mari-Ann riva bort de gula blommorna.

Nyhetsbild

Skarvarnas holme blev buffé för havsörnar – Mirva Wideskog har iakttagit örnarna från sommarstugan

2

KRISTINESTAD I sommar har havsörnar haft kalas på holmen där skarvkolonin i Sideby håller till. Som mest såg familjen Wideskog 17 örnar samtidigt.

Nyhetsbild

Sköldpaddan är inget långsamt husdjur – mer än 20 har rymt hemifrån i sommar

Det låter otroligt, men det är faktiskt sant: Det händer ofta att sköldpaddor rymmer hemifrån. De är inte alls så långsamma som man kan tro, säger Jaana Vahtola, rådgivare och utbildare på organisationen Etsijäkoiraliitto.

Nyhetsbild

Lindarnas klibb fastnar på skosulor och bilar – just nu är Vasas gator som värst

VASA Se upp med var du går just nu. Klibbet från lindarna tillsammans med fröna som blåst ner kan bli en hal historia under sulorna.

Nyhetsbild

Ridhästar och ponnyer bedömdes på Rasmusbacken

Solfbon Tove Söderholm kom till Vörånejdens ridklubbs föl- och stoutställning på tisdagen. Ett fyrtiotal hästar bedömdes av Hippos domare Annu Stenqvist och Heidi Sihvo.

Nyhetsbild

Ska du ut och leta nya smultronställen? Så här gör du på strandhugget

Vi kan vara glada för allemansrätten, och att vi får slå oss ner på nästan vilken strandkant som helst. Men allt är inte tillåtet.

Nyhetsbild

Hunden Likka hittade hem efter fem veckor på rymmen

KORSHOLM Söndagen den 16 juni rymde hunden Likka från sitt hem i Veikars. Fem veckor senare fick ägaren Tarja Lehmussaari tillbaka sin saknade hund. Mycket har hon rådgivarna på Etsijäkoiraliitto att tacka för. 

Nyhetsbild

Nina och Jessica vill krossa fördomar om tamråttor – "De är smarta, sociala och empatiska"

VASA Är råttor äckliga och sprider sjukdomar eller är de söta och passar ypperligt som husdjur? Det råder det delade meningar om. En sak är säker och det är att Nina Kronholms och Jessica Mattilas vardag förgylls av deras tamråttor.

Nyhetsbild

Se video: Här är Österbottens största skarvkoloni

1

KORSHOLM Vi åkte ut till kolonin som inte nått ut i rubrikerna trots att den är störst i hela Österbotten med 1 710 bon och minst 5 000 fåglar.

Nyhetsbild

Vasaregionen har inte alls sluppit skarven – doldiskolonin är störst av alla

2

KORSHOLM Den omdebatterade fågelns bon är puts väck från Metgrund och Juckasgrynnan. Men skarvarna har inte alls slutat jaga där. Vi åkte ut till storkolonin.

Nyhetsbild

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild

Unga österbottningar tacklar vildmarken på läger i Västerbotten

Forsränning, höghöjdsbana och spökhistorier. Röda korsets vildmarksläger är i full gång i de västerbottniska skogarna. I år samlas österbottningar och norrmän runt lägerelden.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Kanadensare möter européer i österbottniska åar – vem segrar?

Jakobstadsregionen har länge varit bäverfritt bortsett från en engångsföreteelse 2016. Men läget kan förändras inom de kommande åren.

Nyhetsbild

Högsäsong på skjutbanorna – jägarna förbereder sig inför jaktsäsongen

MALAX Jägare runtom i Österbotten söker sig till skjutbanorna för att återuppväcka muskelminne och rutin inför ett nytt jaktår. I Petalax ekar skotten från Yttermalax jaktklubbs jägare.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Strandhugg på Gåshällan

Det är förunderligt vilken sund och levande hunger havet föder, framför allt under blåsiga och kyliga dagar som kräver mera av kroppen än varma och vindsvaga sommardagar gör.

Nyhetsbild

Caprilli ridskola bryter normen – ordnar ett ridläger bara för killar

NYKARLEBY För andra året i rad ordnar ridskolan Caprilli ett ridläger vid NURK avsett för pojkar. Killarna rider, skor hästar och bygger terränghinder.

Nyhetsbild

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.

Nyhetsbild

Rekordmängder larver angriper österbottniska tallar i sommar

De senaste två somrarna har en stor mängd tallträd blivit utsatta för ett skadedjur. Det rör sig om den röda tallstekeln.

Nyhetsbild

Monå får besöksgård – dörrarna öppnar i dag

NYKARLEBY Under flera månaders tid har Terhi Frilund arbetat hårt för att kunna förverkliga sina drömmar. Under lördagen öppnar Moon ranch för allmänheten.

Nyhetsbild

Roland hittade unik fågel i Vasa: “Som att en bilentusiast skulle sett en Ferrari”

VASA Plötsligt satt den där, den rödhuvade törnskatan. Roland Lillkåla gjorde tillsammans med sin familj ett historiskt fynd på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Se video: Plötsligt svärmade flera tusentals bin kring Solffamiljens gård – Biodlaren: "Det här händer hela tiden"

SOLF Det började med några bin som flög omkring familjen Hahns biltak. Men på torsdagen hade de blivit tiotusental. Orsaken var att drottningen i samhället flyttat.

Nyhetsbild

Tips: Ta hand om din katt när det blir varmt – även husdjur kan få värmeslag

Även katter och andra husdjur kan få värmeslag. Tack och lov visar djuret i sådana fall tecken på att något är fel. Här får du tips på hur du kan göra för att hjälpa Misse under värmeböljan.

Nyhetsbild

"Folk ids inte längre anmäla vargobservationer"

1

Tidigare duggade vargobservationerna tätt i Pörtom, men på senare tid har det varit mera tyst om vargen. Rickard Bäck, som är rovdjurskontaktperson i Pörtom, tror sig veta förklaringen: Folk har slutat anmäla sina observationer.

Nyhetsbild

Smygfilmare tog sig in på pälsfarm i Korsholm – fastnade på bild

KORSHOLM En pälsfarm i Korsholm fick olovligt besök av maskerade personer som fotograferade anläggningen. En av dem fångades på film.

Nyhetsbild

Myggsäsongen har tagit fart – det finns olika knep för att bekämpa blodsugarna

VASA Myggforskare rekommenderar att man står stilla om man vill slippa mygg. I Zip Adventure Park går äventyret förlorat om man följer rådet. Här har man tagit till andra knep för att bekämpa blodsugarna.

Nyhetsbild

Pälsfarmare anhåller om skyddsjakt på varg efter attack i Pörtom

1

Uppdaterad. Under kort tid har en pälsdjursfarm i Pörtom vid fem olika tillfällen haft påhälsning av varg. På farmen har man förlorat ett 80-tal rävvalpar. Nu ska pälsfarmaren anhålla om skyddsjakt på varg.

Nyhetsbild

Stugägare mot staden – än är Fårörarnas framtid inte avgjord

VASA Vasa stad kan tänka sig att sälja i stället för att avverka på Fårörarna. Under sommaren funderar en grupp stugägare på ett motbud.