Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Tio liter äpplen blir gas för flera kilometer

Har du ingen aning om vad du ska göra av alla dina äpplen? Var bara lugn. Om inte våra tips i den här artikeln hjälper kan Stormossen förvandla dem till biogas och kompostjord.

Nyhetsbild

VIDEO: Se hur Mimmi lär sig hitta svamp

Tanja Eriksson lär hundar hitta kantareller. I videon är det hennes egen jack russellterrier Mimmi som tränas till att hitta den eftertraktade svampen.

Nyhetsbild

Mimmi hjälper matte hitta kantareller: "Alla hundar kan lära sig hitta svamp!"

Liten eller stor, jakt- eller sällskapshund. Det spelar ingen roll. Alla hundar kan lära sig att hitta kantareller och andra svampar som passar ypperligt i höstens matgrytor.

Nyhetsbild

Varg bet ihjäl två rävar på farm i Pörtom

PÖRTOM UPPDATERAD. Natten mellan söndag och måndag bet en varg ihjäl två rävar vid en farm i Pörtom. Händelsen är anmäld till polisen. Det var ganska våldsamt, säger rovdjurskontaktpersonen Rickard Bäck.

Nyhetsbild

Professionell vargspårare sökes till regionen: "Man hamnar lätt i stormens öga"

ÖSTERBOTTEN Naturrerursinstitutet Luke börjar snart söka en fältarbetande vargexpert till västra Finland. En sådan finns redan i Åbo, Antti Härkälä. Han beskriver uppdraget som utmanande.

Nyhetsbild

VIDEO: Häng med på fårvallning med Sune och Börje

Bordercollien Borderliz Sune och hans matte Michaela Wikberg tog nyligen en sjätte plats i finalen i EM i vallning i Tjeckien. Vi besökte dem hemma i Taklax där vi fick ett smakprov på hur det går till när man vallar får.

Nyhetsbild

Michaela, bordercollien Sune och fårflocken får sitt samarbete att se ut som en dans

KORSNÄS – Huii! Sune! Höger! Med några få visslingar och rop dirigerar Michaela Wikberg vallhunden Sune att samla ihop ett tjugotal får på en äng i Träskvik och flytta dem dit hon vill. Sune kilar glatt och fokuserat kring flocken, utan att ge ifrån sig minsta skall.

Nyhetsbild

Vörås vargklagan går vidare – biträdande JO vill ha utredning av polisen

VÖRÅ Polisens beslut om att inte ge lov att avliva den morrande vargen i Kimo ska utredas noggrannare. Biträdande justitieombudsmannen har läst Vörås klagan, nu vill hon höra polisens åsikt.

Nyhetsbild

Mera pengar till uppföljning av vargstammen i västra Finland

I samband med budgetbehandlingen utlovades extra anslag för uppföljning av vargstammen i västra Finland. I år ställer Jord- och skogsbruksministeriet inget övre tak för antalet undantagslov för varg.

Nyhetsbild

Ny grupp kring vargen möts av skepsis i Nykarleby

Någon lokal samarbetsgrupp kring vargreviret i Nykarleby kunde inte bildas, åtminstone inte efter ett tre timmar långt möte som Finlands viltcentral hade kallat till i onsdags.

Nyhetsbild

Jägare protesterar mot vargpolitik – överkörd älgkalv vid riksåttan tas inte om hand

1

KORSHOLM En överkörd älgkalv ligger kvarlämnad vid sidan av riksåttan efter en kollision i går kväll i Vallvik. Lokala jägare protesterar mot vargpolitiken och vägrar göra något åt älgkalven.

Nyhetsbild

Börje från Vasa hjälper forskningen om fjärilar i Finland –så påverkade värmeböljan våra fjärilar

Tack vare sådana som Börje Snickars i Roparnäs går det att uppskatta dagfjärilarnas utbredning i Finland. Han har deltagit i Finlands miljöcentrals nationella inventering av dagfjärilar sedan 1999 då den inleddes.

Nyhetsbild

NTM-centralen om naturskydd på Replot: Det är vår skyldighet att se till att området har tillräckligt skydd

KORSHOLM En stor del av Rudskärsfjärden-Finnvikarna på Replot är naturskyddsområde, men inte allt. Nu förhandlar NTM-centralen om tolv hektar till.

Nyhetsbild

Varg rev kalv nära hus i Laihela – "19 gånger fler vargobservationer i år än i fjol"

LAIHELA Klockan 12 var allt normalt. Fem timmar senare hade en eller flera vargar ätit en stor del av den halvårsgamla kalven, cirka 600 meter från ägarens gård. – Hittills i år har vi fått in 19 gånger fler vargobservationer i Laihela än vad vi fick in under samma period i fjol, säger Vesa Mattila.

Nyhetsbild

Får i farozonen – störst risk för vargattacker just nu

I augusti och september är risken för fårskador orsakade av varg som störst. Valpar som övar jakt med honorna och bortstötta fjolårsvalpar kan söka lätta byten på betesmarker.

Nyhetsbild

Nu inleds sjöfågeljakten – Jägare uppmanas undvika hotade änder

Årets sjöfågeljakt inleds med en rekommendation att hotade arter bör undvikas. Jägare tycker det är naturligt att man väljer vilt som det finns gott om. Replotbon Gabriella Norrgård har väntat sedan förra hösten att få köra i gång årets jakt.

Nyhetsbild

Björnjakt inleds på måndag – målet är att göra dem rädda för folk

Finlands viltcentral har beviljat sammanlagt 260 dispenser för jakt på björn i stamvårdande syfte för jaktperioden, som inleds måndagen den 20 augusti.

Nyhetsbild

Få älgar får fällas längs kusten – vargen påverkar jakten

Kommande säsong får ett par tusen älgar fällas i Kust-Österbotten. Det är 500 färre än året innan. Förklaringen är fjolårets lyckade jakt.

Nyhetsbild

Pälsförbundets ordförande om nya lagen: "Inget revolutionerande"

Blir regeringens djurskyddslag verklighet innebär det ekonomiska investeringar för Finlands pälsnäring när alla farmer tvingas installera nya vattensystem.

Nyhetsbild

Ministern berömmer nya djurskyddslagen – fokus på djurens arttypiska behov

Förlängd betesperiod för nötkreatur och kontinuerlig tillgång till vatten för däggdjur och fåglar. Bland annat det föreslår en proposition som ska förbättra djurens välbefinnande. Djurskyddsförening vill ha kortare övergångsperioder.

Nyhetsbild

Sjöfågeljakten inleds på måndag

Klockan tolv på måndag den 20 augusti går startskottet för sjöfågeljakten.

Nyhetsbild

Insektforskaren tipsar: Så blir du av med getingarna

Att skrämma bort getingar med papperspåsar och vattenfyllda plastpåsar, det är skrock. Däremot kan man lätt samla upp dem i ett kärl, berättar insektforskaren Lena Huldén. Hon anser att man med gott samvete kan ta livet av getingar.

Nyhetsbild

BERÄTTA: Hur blir du av med getingarna?

En virkat getingbo, ett glas läsk eller en plastpåse med vatten i taket. Tricksen för att bli av med getingar är många. Vilket är ditt bästa tips? Hör gärna av dig och berätta!

Nyhetsbild

Utfärd till Mellanbådan

NATUR Trots långvarig hetta och torka står de flesta träd och buskar gröna och ganska fräscha. "Jag kan inte annat än beundra växtlighetens stora tålighet", skriver Hans Hästbacka om sitt besök på Mellanbådan i Nämpnäs skärgård.

Nyhetsbild

Blågrönt i Molpe och Karperö – övriga stränder badvänliga

Tills vidare pekar algrapporten på att de blågröna algerna lyser med sin frånvaro – förutom i Karperöfjärden och vid Molpe badstrand. Under veckan klarnar det även om intestinala enterokocker eller escherichia coli-bakterier finns vid badstränderna i Österbotten.

Nyhetsbild

Gammaflyn angriper odlingar – kan orsaka stor skada på kort tid

NÄRPES Gammafly är en ny insekt i våra trakter. Under sommaren har jordbrukare i södra Finland drabbats av gammaflyns framfart. Insekterna har även hittats i Närpes den senaste veckan.

Nyhetsbild

Gösta krockade med en hjort – "Jag hann bara tänka att nu smäller det"

1

KORSHOLM Hjort- och rådjurskrockar är ett växande problem i trafiken. Det kan delvis bero på att det inte fälls så många hjortar under jakten, säger jaktchef Stefan Pellas. En som haft närkontakt med en vitsvanshjort är Veikarsbon Gösta Svevar, och han riktar skarp kritik mot jaktbestämmelserna.

Nyhetsbild

"Många getingar men inget rekordår"

Getingarna är många men något rekordår är det inte nödvändigtvis frågan om, enligt assisterande professor och getingforskare Jouni Sorvari på Östra Finlands universitet.

Nyhetsbild

Håkan kan dö av ett getingstick – adrenalinpennan är alltid med

JAKOBSTAD Omkring två procent av befolkningen är allergisk för getingstick. För Håkan Löfqvist, som hör till de två procenten, gäller det att hela tiden vara på sin vakt. Ett getingstick kan vara fatalt.

Nyhetsbild

Bävrarna blir allt fler – nu höjs jaktkvoten från 350 till 400

Under jaktsäsongen 2018–2019 hålls kvoterna för gråsäl och östersjövikare kvar på samma nivå. Jord- och skogsbruksministeriet höjer jaktkvoten för europeisk bäver från 350 till 400 djur.

Nyhetsbild

Sjömärken dödsfälla för skarvar – situationen ska åtgärdas

JAKOBSTAD Döda skarvar som hängde i ett sjömärke nära Kallan observerades i fredags. Det är sjömärkets konstruktion som gör att skarvarna kan dö. På Trafikverket meddelar man att problemet snart ska ses över.

Nyhetsbild

Kråka fastnade med foten i ett träd på Replot – två gånger

REPLOT På måndagskvällen fick brandkåren rycka ut till Panike på Replot. En kråka hade fastnat med foten i en gran. Nästa dag hände samma sak igen. "Det är ganska otroligt", säger Ville Isomöttönen på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Nu ska hundarna få en egen badstrand i Jakobstad

JAKOBSTAD Hundar och människor har svårt att samsas på samma stränder. Därför vill föreningen Jakobstadsnejdens djurvänner ha en egen badstrand för husdjuren.

Nyhetsbild

Havsörnsboet är tomt – ungen har börjat flyga

VASA Sedan början av sommaren har en kamera sänt live från ett havsörnsbo i Vasa skärgård. Men nu är boet tomt. Den lilla ungen tog sina första flygtag i torsdags.

Nyhetsbild

Insektsinvasion i Österbotten – "Värmen gör dem mer aktiva"

Österbotten har invaderats av små flygande insekter. Detta har uppmärksammats av flera VBL-läsare. Vilken typ av insekter det rör sig om, går dock inte att säga med säkerhet.

Nyhetsbild

Största agilitytävlingen någonsin i Jakobstad – 50 funktionärer behövs

JAKOBSTAD

Den 4–5 augusti går FM för juniorer, seniorer och para-agility av stapeln i Tellushallen. Det är den största agilitytävlingen som ordnats i Jakobstad.

Nyhetsbild

Höskörden oroar hästägare – i vinter kan det bli problem

PEDERSÖRE För traktens hästägare är fodersituationen än så länge under kontroll, trots torkan. I de södra delarna av landet och i mellersta Finland är situationen svårare. Men till vintern kan det bli problem också i Österbotten.

Inga blågröna alger vid badstränderna i Vasa

Vid senaste mätning påträffades inga blågröna alger vid badstränderna i Vasa.

Nyhetsbild

Bladlössen frodas i värmen

Bladlöss som täcker halva terrassen eller som färgar plåttaken gula. Det har man kunnat se på olika håll i Österbotten i sommar. Enligt Hans Hästbacka trivs många insekter i det torra varma vädret.

Nyhetsbild

Snart får pandorna smaka på inhemsk bambu: "De är väldigt kräsna"

Senast kring jul ska pandorna Lumi och Pyry i Etseri få säga sitt om finländsk bambu. Det finns inga garantier för att de vill äta de sorter som är bäst lämpade att odla i Finland, säger projektledaren Jari Luokkakallio.

Nyhetsbild

Djuren lider i hettan – ta hand om era små vänner

PETALAX Djuren mår dåligt i värmen. Ett djur som drabbas av värmeslag kan i värsta fall hamna i chock och få skadade organ. Därför har hönsägaren och bloggaren Caroline Eriksson gjort allt för att hennes små kycklingar ska ha det bra.

Nyhetsbild

Fästingarna skapade förtret vid sommarparadiset

NYKARLEBY Fästingar trivs i fuktigt klimat och högt gräs. Honorna kan bära på upp till 2000 ägg, och om klimatet är gynnsamt utvecklas alla till fullvuxna fästingar. Gunvor Luukkonen har i många år aktivt försökt få bort dem och fört anteckningar över hur många hon hittat vid sin sommarstuga.

Nyhetsbild

Rovmaskar viktiga i våra vatten – finfördelar och äter alger

Universitetsforskaren Marie Nordström, tidigare Vasabo, har i en studie visat att bakborstig rovmask bidrar till att hålla grönalger i schack.

Nyhetsbild

Nu behöver flundran inte längre undra – den döptes på latin

Den nya plattfiskarten i Östersjön, den så kallade "Östersjöflundran", har fått det latinska namnet platichthys solemdali, efter den norske marinbiologen Per Solemdal.