Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Här finns fordon för alla smaker – "Roligt när det händer något på torget"

VASA Westcoast Motor Show ordnades under lördagen för andra gången på Vasa torg. I höst fortsätter utställningen i Botniahallen.

Nyhetsbild

Närmare 1000 personer besökte Åminne i går kväll – "Stämningen var på topp"

Humorgruppen KAJ:s senaste projekt, Vörjeans, spelade vid Åminne folkpark i går kväll.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Rocklegenderna Whitesnake tog över Jakobstad

Ingen gick miste om att det legendariska hårdrocksbandet Whitesnake besökte Jakobstad i går kväll då klassiska låtar som "Here I go again" och "Is this love" dånade och spred 80-talsnostalgi från Centralplanen.

Nyhetsbild

Rocknerven vibrerade i Jakobstad – Europe bjöd på rockpärlor

JAKOBSTAD Jakobstad fylldes av tindrande tryckare och melodiösa hårdrockspärlor. Drygt 7 000 personer rockade loss.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Världsmästarna möttes av ett folkhav

VASA Hundratals Vasabor jublade när pokalen eskorterades av spelarna Miika Koivisto och Joel Kiviranta. VM-guldet firades med buller och bång.

Nyhetsbild

Händer i dag: VM-pokalen landar i Vasa – här är tidtabellen för hockeyfesten

VASA Nu stiger guldfebern ytterligare efter Finlands seger i hockey-VM i maj. I dag visas nämligen VM-pokalen upp av de lokala medaljörerna i Inre hamnen i Vasa.

Nyhetsbild

Inför lördagens Monåregatta: tio båtar är redan anmälda

NYKARLEBY Det blir folkfest i Monå i år igen. Allt från rökt lax och nypotatis till hoppborgar och trubadurer står på schemat.

Nyhetsbild

Parkeringsbrist befaras på rockkonsert – nästan 7 000 har köpt biljett

JAKOBSTAD Arrangören uppmanar konsertbesökare att lämna bilen hemma. Nästan 7000 biljetter har sålts inför Pietarsaari Open Air.

Nyhetsbild

Vasaborna ställde frågor om regeringsprogrammet – Henriksson: Kanske bästa någonsin

VASA Utbildning, skarv, sysselsättningsgraden och utvecklandet av Österbotten. Det var några av sakerna som diskuterades när regeringens biblioteksrunda nådde Vasa.

Nyhetsbild

Förberedelserna är igång – på fredag äntrar Whitesnake scenen

JAKOBSTAD Arrangemanget väntas gå smidigt och på fredag kommer Whitesnake till Jakobstad. Alla som vill ta del av brittisk 80-tals rock kan med andra ord söka sig till Centralplanen.

Nyhetsbild

Många tog chansen att måla självporträtt och djur på Tikanojas konsthem

Det nationella målarevenemanget Hela Finland målar ordnades på Helene Schjerfbecks födelsedag och Bildkonstens dag. I Vasa tog många chansen att måla och teckna vid Tikanojas konsthem och Black Wall Gallery.

Nyhetsbild

Nu inleds scenbygget – i år täcks planen inte in

JAKOBSTAD Solens första strålar värmer talkofolket som precis hittat till centralplanen. En långtradare med delarna till scenen står parkerad på området och efter morgonens första kaffekopp drar scenbygget igång.

Nyhetsbild

Linda och Linn är på brandkårsläger med 173 andra i Sundom: "Lägerveckan är den bästa veckan i året"

VASA Just nu kan Sundomborna se ovanligt många ambulanser och brandbilar i farten. – Var inte oroliga, det är bara vi från brandkårslägret, säger Sabina Holopainen från Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund.

Nyhetsbild

Skrottorgets yngsta försäljare heter Toivo – vill sälja sina gamla leksaksbilar

1

VASA Skrottorget i Vasa har blivit en tradition, säger Visit Vasas vd Max Jansson.  Tanken är att evenemanget ska göra torget till en stämningsfull mötesplats. Och en av de som bidrar till stämningen är femårige Toivo Blomster.

Nyhetsbild

Vörådagarna lockar många återkommande besökare – "Försöker smitta av intresset på nästa generation"

VÖRÅ Vörådagarna lockar trogna besökare. Grejen är förstås att träffa folk.

Nyhetsbild

Spionäventyr för barn ordnas i Oravais

ORAVAIS Varje onsdag i juli ordnas ett spionäventyr på Furirbostället i Oravais där barn får vara med som aktörer. Vill man inte delta i äventyret kan man komma dit för att titta på gårdens djur, leka historiska lekar eller gå med styltor.

Nyhetsbild

Den klassiska frågan på Tomatkarnevalen: "När kom ni och när far ni?"

NÄRPES Nu har tomatkarnevalen börjat i tomatriket Närpes. En karneval som är viktig för både ortsbor och emigranter – många vallfärdar nu till tomaternas Mecka.

Nyhetsbild

Ingmar har fyllt sin trädgård med 400 unika rosor – på söndag deltar han i evenemanget Öppna trädgårdar

VASA På en holme utanför Västervik har Ingmar Lindqvist en trädgård full med rosor. Hans metoder har gjort att växter som inte annars lever i vårt klimat klarar sig.

Nyhetsbild

Tälten ska resas och maten ska förberedas – många hjälper till under Wasa Football Cup

VASA Wasa Football Cup kör i gång på fredag. Men redan på torsdagsförmiddagen var många talkoarbetare på plats både på och intill fotbollsplanerna.

Nyhetsbild

Rekordmånga grönsakssorter på årets tomatkarneval – som blir tre dagar

NÄRPES Förberedelserna inför tomatkarnevalen är i full gång och i år tjuvstartar hela karnevalen redan på torsdag kväll. VBL har pratat med kultursekreterare Victor Strömbäck i Närpes om årets tomatkarneval.

Nyhetsbild

Lådbilsrallyt i Petalax blir av – tio personer deltar

Nu är det bestämt – lådbilsrallyt den 12 juli blir av. Det blev klart efter att anmälningstiden gick ut på måndagen.

Nyhetsbild

Dags för Wasa Football Cup – så här fungerar årets stora fotbollsfestival

Från 69 olika städer kommer lag för att delta i årets Wasa Football cup, som tillhör en av Finlands tre största juniorturneringar i fotboll. Den femte juli drar den årliga turneringen igång och pågår i tre dagar.

Nyhetsbild

Deltagarrekord i Maxmo – över 500 sprang undan cancer

MAXMO För tredje året i rad inleddes Vörådagarna med evenemanget "Spring undan cancer". På söndagen slogs det tidigare deltagarrekordet med bravur.

Nyhetsbild

Över 3400 personer kom för att se Vikingarna vid Åminne folkpark

Arrangörerna är nöjda med biljettförsäljningen och riktar sin tacksamhet till alla som varit med och ordnat evenemanget.

Nyhetsbild

Bergö har hittat sätt att visa upp sig – satsar på träffsäkra sommarevenemang

Djurgaranti på vandringsleden, en festival som artisterna inte tackar nej till, en mobil danslave och en marknad där var fjärde bybo är funktionär. Var finns det här? På Bergö.

Nyhetsbild

92-åriga Lisa Häggvik fick träffa sin stora idol vid Åminne – "Nu känns det bra"

Vikingarnas Christer Sjögren är Lisa Häggviks stora idol. I och med dansbandets spelning på lördag fick hon en chans att träffa honom. Häng med på en rundtur i vimlet!

Nyhetsbild

Yngve Dahl har inte missat en enda postrodd – deltog i år för trettionde gången

Vissa år har de rott hela vägen, andra år har det gått att segla över Kvarken. Den rutinerade Yngve Dahl berättar om sina postroddsminnen.

Nyhetsbild

Video: Folkdansare i alla åldrar bjöd på dans

JAKOBSTAD Kring 150 folkdansare från olika håll i Svenskfinland dansade på både gågata och torg på lördagen. Den yngsta dansaren var bra två år.

Nyhetsbild

Se bilder: Årets postrodd är i gång – "Vi seglar i sju knop"

KORSHOLM Jannike Taflin och de andra roddarna på båten Syhlvia har det hellre trevligt än tungt. Men i år finns goda förutsättningar för att både ha det morsamt och satsa på en fin placering.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i helgen i Österbotten

Vad är du intresserad av? Är det Vikingarna, postrodden, teater eller världsarvspaddling? Se vår lista på ett urval av helgens händelser här.

Nyhetsbild

Postrodden blir av – men byter startort på grund av vädret

KORSHOLM På lördag går starten för årets postrodd över Kvarken. Planen var att segla iväg från Svedjehamn, men på grund av vädret flyttar man starten till Holmön.

Nyhetsbild

Frikyrkor bjuder in till konferens – "Vi vill bidra och ta vårt ansvar"

JAKOBSTAD "Ge det vidare" är temat för den sommarkonferens som ordnas i Jakobstad från och med torsdag. Tillsammans med över hundra volontärer vill arrangörerna skapa en plats för gemenskap och vila.

Nyhetsbild

Tottesunds herrgård får nytt liv i sommar

MAXMO Nyrenoverade Tottesunds herrgård erbjuder mångsidigt program i sommar. "Vi vill skapa nytt liv på Tottesund", säger Håkan Nylund, ordförande för Maxmo hembygdsförening. 

Nyhetsbild

I höst står Vasa värd för ny klimatkonferens – "Klimatförändringen händer nu"

En ny nordisk klimatkonferens ordnas i Vasa i september. Under konferensdagarna utlovas både vetenskapliga föreläsningar och dockteater.

Nyhetsbild

Vasas sommarartister brinner för sitt jobb

VASA Vasa stads sommarartister i år är Emma Dahl, Emma Katajamäki, Joona Keturi och Nikolas Siika-aho. I nästan två månader ska de underhålla Vasaborna på boenden, torg och i parker.

Nyhetsbild

SE BILDER: Vasas midsommarfestival lockade – "Vi har aldrig sålt så här mycket biljetter förr"

VASA Lisää Löylyä-festivalen ordnas under midsommarhelgen för fjärde året i rad. Arrangör Ari Rintamäki är nöjd och förväntansfull.

Nyhetsbild

Midsommarstången restes på Kimo bruk även i år – se bilderna här!

ORAVAIS Traditionsenligt kläddes midsommarstången i Kimo. Det fina vädret, musik och dans lockade många till Kimo bruk under fredagseftermiddagen för att hjälpa till med att resa midsommarstången.

Nyhetsbild

Boule lockar pensionärer från Österbotten – 100 tävlade i Jakobstad

JAKOBSTAD På onsdag ordnades Österbottens boulemästerskap av Svenska pensionärsförbundet. Evenemanget lockade 88 deltagare samt några familjemedlemmar och andra bekanta.

Nyhetsbild

En god idé kan ge 200 000 euro

Inför Svensk-Österbottniska samfundets 100-årsjubileum ordnas en tävling där idéer som kan främja konst, kultur eller vetenskap efterlyses.

Nyhetsbild

Regnbågsfolket vill samarbeta – målet ett stort Pride Österbotten

KARLEBY Det blir en österbottnisk prideparad även 2020. Då står Karleby på tur. Nu vill Setas ordförande i Vasa och arrangören av Karleby Pride samarbeta – och skapa ett österbottniskt regnbågsnätverk.

Nyhetsbild

Vasa festival gör bättringar för grannarnas skull – "Det blir en folklig festival"

1

VASA I fjol klagade elva grannar på Vasa festival. I år har arrangörerna gjort förbättringar för att underlätta för grannarna så länge festivalen pågår.

Nyhetsbild

Midsommar utan sommarstuga – det här kan du göra i helgen

1

Under midsommaren parkerar sig många österbottningar på sina sommarstugor. Men helgen kan också spenderas på festival eller i danspaviljongen.

Nyhetsbild

100 år sedan Söderfjärden började torrläggas – hedrades med minnesmärke

VASA Utan tusentals timmar av talkoarbete skulle en del av Söderfjärden än i denna dag vara täckt av vatten. Torrläggningen firades med pompa och ståt på söndagen.

Nyhetsbild

Arrangör för Festivilla: Kombinationen med Rockperry var bra

VASA Arrangören för Festivilla, Timo Tiilikka, säger att Festivilla fortsatte vara stadsbornas fest.