Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Berättelsen i centrum för Turtschaninoff

JAKOBSTAD För Maria Turtschaninoff får hennes böcker gärna läsas feministiskt, men de innehåller i första hand berättelser snarare än budskap. Det var något av vad hon förmedlade till elever från Jakobstads gymnasium på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Dans, musik och fyrverkerier på julöppningen i Vasa

De skotträdda husdjurens mardrömskväll närmar sig. Julöppningen den 25 november avslutas nämligen med fyrverkerier från Rewell centers tak.

Nyhetsbild

Vamias studerande ordnade företagsmässa – "Roligt att få prova på något nytt"

SE BILDER FRÅN MÄSSAN Vamias studerande ordnade en Välmåendedag och Ung Företagsamhet (UF) minimässa på tisdagen i Vasa. Besökare fick boka olika skönhetsbehandlingar på plats, men det som lockade mest var de småföretag som de studerande själva startat.

Nyhetsbild

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild

Yannika, 17, är projektledare när ungdomsorganisation samlas i Vasa – simulerar hur det går till i EU-parlamentet

Ungdomsorgansationen EYP har verksamhet i 40 länder i Europa. Yannika Rönnqvist är spindeln i nätet när EYP ordnar session i Vasa i helgen.

Nyhetsbild

Kulturhuvudstad inget för Vasas stadsstyrelse – ”Synd, tiden är helt rätt”

VASA Det kostar att bli europeisk kulturhuvudstad, och Vasa har inga pengar. Men det kostar inte nu, och allt talar för Vasa, säger Tommi Mäki, som har lämnat in en motion. Snart ska fullmäktige diskutera frågan.

Nyhetsbild

Valter och Simon fyndar leksaker – loppisentusiaster fyller Botniahallen

KORSHOLM En långsamt ringlande bilkö till Botnihallens parkering vittnar om stort intresse för Megaloppis, som den här gången är större än någonsin.

Nyhetsbild

Megaloppis är större än någonsin

KORSHOLM I jakten på de bästa loppisfynden vallfärdar österbottningar till Megaloppis i Botniahallen på lördag.

Nyhetsbild

Händer i dag: Kända forskare berättar om hur du gör upptäcktsresor i arkiven

VASA Hur får man reda på mer om sina avlidna släktingar? Hur skapar man berättelser av det som hittas i arkiven? Det får man svar på under arkivens dag i Vasa.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på turné i regionen – spelar visor och håller artistsamtal

KULTUR Fredrik Furus och Jack Vreeswijks turné genom Svenskfinland har nu nått Österbotten efter en lyckad start i södra Finland. Följande spelningar sker denna vecka i Jakobstad, Vasa, Jeppo och Karleby.

Nyhetsbild

Ljus lyser upp minnet av drogernas offer

VASA Runt ett träd, nära Trefaldighetskyrkan, lyser ett tjugotal ljus. Anhöriga till personer som dött på grund av droger, hedrar minnet av sina nära och kära.

Nyhetsbild

Vasabladets rosa tröjor gav lokala cancerföreningen tusentals euro

VASA Vasabladets gemensamma välgörenhetskampanj med lokala cancerföreningen är slut. Insamlingen gav 8 500 euro. – Det var några som ville betala 40 euro trots att de valde en grå tröja, säger Ulf Lassander, som var med och startade kampanjen.

Nyhetsbild

Konferens för kvinnor ordnas i Vasa

VASA Blomma har ordnats på olika håll i Finland. Nu kommer konferensen till Vasa för första gången. På programmet står bland annat föreläsningar, gudstjänst och skönhetsbehandlingar.

Nyhetsbild

Filicia ordnar movember-kampanj: "Kul att göra gott som studentförening"

VASA Movember handlar om både välgörenhet och ansiktsbehåring. Om en månad är det dags att avgöra: vilken av teknikstuderandena bär den bästa mustaschen?

Nyhetsbild

Tim Sparv invigde ny konstgräsplan

1

VIDEO Under tisdagen invigdes äntligen den nya konstgräsplanen vid Vasa övningsskola. Den fick också ett namn.

Nyhetsbild

VIDEO: Svenska veckan startade på Närpesdialekt

Svenska veckan drog i gång på Närpesdialekt i Vasa. Svenska och finska elever samlades i det tvåspråkiga gymnasiecampuset Lykeion.

Nyhetsbild

Julgala i ishallen inhiberas

VASA Det blir ingen julgala i ishallen i Vasa i år. Det uppger Sports vd Tomas Kurtén.

Nyhetsbild

Övningsskolans nya konstgräsplan invigs på tisdag

VASA Fotbollsplanen står äntligen klar på skolgården. Tim Sparv kommer till Vasa för att inviga planen han donerat till Vasa Övningsskola.

Nyhetsbild

Förväntansfullt i stadshuset – "Det blir säkert musik av hög kvalitet"

Det är dags för finalen av presidentparets besök i Vasa. I stadshuset minglas det i väntan på att stadsorkestrarna från Vasa och Seinäjoki ska uruppföra Leif Segerstams symfoni nr 319, som är tillägnat presidentparets son.

Nyhetsbild

VIDEO: Se när presidentparet anländer till Företagsbyn

VASA Det var en stor välkomstkommitté som tog emot presidentparet i Österbottens företagsby.

Nyhetsbild

Presidentparet inledde besöket i Vasa med att träffa sjätteklassare – "Det var så spännande"

VASA President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har inlett sitt besök i Vasa. I Företagsbyn står en hel mottagningskommitté på rad och är en aning nervösa inför mötet med presidentparet.

Nyhetsbild

Presidenten träffar Vasaborna – VBL direktsänder

Vasabladet direktsänder när president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Vasa på torsdag.

Nyhetsbild

Ungdomsfullmäktige inför presidentparets Vasabesök: "Känns jättehäftigt att de vill prata med oss"

VASA President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio kommer till Vasa på torsdag. Förutom att de besöker Företagsbyn och Technobotnia träffar paret sju ledamöter från Vasa ungdomsfullmäktige för att diskutera frågor som rör unga.

Nyhetsbild

Tre band showar i Åminne till förmån för Pet for Botnia-insamlingen

MALAX Tre band – Johnnys Chinchillas, Viktor Hurmio & Fetknopparna och Nordwall Udd Big Band – bjuder på höjdpunkter ur sina karriärer i Åminne folkpark på lördag. Överskottet från kvällen går oavkortat till Österbottens Cancerförenings Pet for Botnia-insamling.

Nyhetsbild

Nytt på mässkartan i Österbotten – Knowhow blir Edujob

Expo Österbotten, som ordnat många olika typer av mässor i Österbotten i 30 år, förnyar sig. 2019 väntar en utbildningsmässa med helt nytt koncept. Samtidigt växer energiveckan Energy week i Vasa.

Nyhetsbild

Stökigt när ungdomar samlas vid församlingshemmet

MALAX Malax församling behöver hjälp av föräldrar när ungdomar samlas vid församlingshemmet i Yttermalax på fredagskvällar. Det blir lätt stökigt när hundratalet ungdomar samlas.

Nyhetsbild

Sexualfostran viktig: "Tabu ökar risken för sexuellt utnyttjande"

LARSMO Ju mer tabu sex är, desto större risk finns det att ett barn blir utnyttjat. Sexualfostran minskar risken, konstaterar rättspsykolog Tom Pakkanen.

Nyhetsbild

Chefer skuggas av framtida ledare – Hanna: "Det var lite oklart vad en rektor gör"

VASA I kampanjen "Ledare för en dag" paras ungdomar ihop med en person i ledande ställning och får bekanta sig med deras arbetsuppgifter under en helt vanlig arbetsdag. Hanna Pundars, 17 år, är en av dem.

Nyhetsbild

Jaros 34 mål ger 8.500 euro till Project Liv

FOTBOLL Jaros 34 mål under den gångna division 1-säsongen innebär cirka 8.500 euro i välgörenhet för Project Liv.

Nyhetsbild

Tusentals besökte Vasaramässan – arrangör: "Vi är nöjda"

Den nittonde uppsättningen av Vasaramässan lockade många intresserade till Botniahallen i Korsholm. Mindre hus var något som var populärt, säger arrangören Expo Österbotten.

Nyhetsbild

Värdig ceremoni när de sju arkebuserade männen välsignades till gravens ro

Medan solen kastade sina sista strålar över kyrkogården välsignades Kalle Suosalo, Pekka Tiihonen, Emil Lind, Johannes Puurunen, Yrjö Eriksson, Axel Salonen och Erik Svalberg till gravens vila.

Nyhetsbild

Zombie Walk – Karleby invaderades av vänligt sinnade odöda för en dag

KARLEBY Under lördagen ordnades evenemanget "Zombie Walk" i Karleby. Ett evenemang för alla åldrar och människor. Enda förutsättningen för deltagande var ett intresse för zombier och läskiga sminkningar.

Nyhetsbild

Mässan har börjat – Kom för att få idéer och inspiration

KORSHOLM Lediga tomter, sängar, cirkulär ekonomi och elavtal. Vasaramässan har lite allt möjligt som berör hus och hem.

Nyhetsbild

Bygg nytt, renovera och inred – Årets byggmässa lockar med experter och inspiration

SMEDSBY Den 19:e byggmässan i Botniahallen ordnas den här helgen. Arrangören Expo Österbotten firar 30 år och jubileumsåret till ära får studerande besöka mässan gratis.

Nyhetsbild

Idétävlingen om campusbron: Bidrag på svenska går också

VASA Idétävlingen om bron mellan Vasa Elektriska och universitetsområdet går också på svenska. En svensk version av tävlingsprogrammet kommer under nästa vecka.

Nyhetsbild

President Niinistö och fru Haukio besöker Vasa

VASA

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Vasa torsdagen den 1 november.

Nyhetsbild

Marthorna i Karperö ordnar brunch för PET-röntgen

KORSHOLM Njut av en läcker höstbrunch och stöd samtidigt PET-insamlingen. På söndag ordnar Karperö marthaförening brunch vid Carpella och all vinst går till cancerföreningens insamling för en PET-röntgen.

Nyhetsbild

Ingen diskriminering i Vasas gymnasier – Självklart, tycker elever

VASA Här råder en fri zon utan all form av diskriminering. Vasa gymnasium och Vaasan Lyseon Lukio deklararade sig som ett sådant område på FN-dagen.

Nyhetsbild

Yttrandefrihet under ständig bevakning

JAKOBSTAD Friheten att säga vad man vill måste finnas, men samtidigt behövs gränser. På det sättet har debatten om tryckfriheten inte kommit särskilt långt på 250 år, konstaterades i en paneldiskussion i Schaumansalen på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Mobila kärnreaktorer på marknaden om fem år

JAKOBSTAD Juha Miikkulainen, utvecklingschef för Fennovoima, besökte ett seminarium i Jakobstad för att prata om de utmaningar och möjligheter som finns i framtidens energiproduktion.

Nyhetsbild

De provar på stå upp-komik: "Nu vill jag inte gömma mig mer"

VASA En vanlig uppfattning är att man föds med humortalang. Men det stämmer inte, menar Alexandra Häggman, som arrangerar kurs i stå upp-komik. Ida-Maria Andersson och Malena Snellman deltar i kursen som avslutas med en show inför riktig publik.

Nyhetsbild

Stor brist på frivilligarbetare – nu ska nya inspireras i Karleby

KARLEBY Allt fler är ofrivilligt ensamma och samtidigt finns få frivilliga som vill jobba ideellt. Men nu ska nya inspireras.

Nyhetsbild

Seniorer vill mota ensamhet med fler kafferum i Nykarleby

NYKARLEBY Mitt i småstadsidyllen finns det många äldre som lever isolerat och i en ofrivillig ensamhet. Dess bättre finns det i småstaden många som är redo att mota ensamheten.

Nyhetsbild

39 cyklar gick under klubban då polisen auktionerade ut sitt hittegods

VASA – Första, andra, tredje, såld. Överkonstapel Kari Latva håller med van hand i polisens traditionsenliga auktion och den lyckliga köparen får sin cykel. Ett femtiotal personer besökte polishuset på onsdagen då 39 upphittade cyklar auktionerades ut, och intäkterna gick till polisinrättningens bästa.

Nyhetsbild

Förening vill sprida kunskap om högkänslighet – "Ungefär var femte är högkänslig"

VASA Högkänsliga är personer som reagerar kraftigare än andra på omgivningen. Nu försöker de organisera sig i Vasa.