Lokalt

Evenemang

Nyhetsbild

I Böle vill man få igång byagemenskapen – drog till sig byborna genom kalas

1

KORSHOLM Vikingborg ungdoms- och hembygdsförening vill att Böleborna ska börja samlas oftare i föreningshuset, nya Bölebor är mer än välkomna. Två av de färskare byborna föreslår att lösningen stavas käpphästridning.

Nyhetsbild

Jättegrönsaksodlaren hungrar alltid efter mer – Leena Wasenius hoppas skörda jättepumor på 200 kilo

För fyra år sedan sådde Leena Wasenius ett frö som resulterade i en ovanligt stor pumpa. Plötsligt öppnade sig en värld av jättegrönsaker där siktet alltid är inställt på att överträffa fjolårets resultat.

Nyhetsbild

820 plättar serverades i Borgaregatans skola

VASA I Borgaregatans skola firade man Hem och skola-dagen en vecka i förväg. På fredagsmorgonen bjöd föräldraföreningen hela skolan på plättar med sylt och grädde.

Nyhetsbild

Veterantraktorföreningen avslutar året med att plöja – nästa sommar börjar den också krossa sten

MALAX På lördag avslutar föreningen Malax veterantraktor sin säsong med den traditionsenliga höstplöjningen. Men den ser redan fram emot nästa sommar, då den nyinköpta, över 100 år gamla stenkrossen ska vara i gång.

Nyhetsbild

Sami Kortell mästare i karaoke - "Molly the murderer" vinnande låt

KARLEBY Sami Kortell nådde en ny framgång på den nationella karaokescenen i helgen. Öjabon deltog i tävlingen FM Karaoke Starat och knep segern i klassen för engelskspråkiga låtar.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Elin Willows ersätter Claes Andersson på kvällens Akademiforum

VASA Claes Andersson är tvungen att ställa in kvällens föreläsning på Akademiforum i Academill i Vasa på grund av sjukdom. I stället deltar Elin Willows, som gav ut boken Inlandet i våras, tillsammans med Heidi Hakala.

Nyhetsbild

Arbetsmarknaden är stor för dem som kan flera språk

JAKOBSTAD Bygg broar tills landhöjningen gjort sitt och förenat Sverige och Finland säger författaren Juha Ruusuvuori. Den flitiga och prisbelönta författaren har bland annat skildrat hur det är att vara "Muukalainen Muumilaaksossa." I dag besökte han Jakobstad.

Nyhetsbild

Bra start på skärgårdsmarknad trots regn – "Tror inte jag missat en marknad på tjugo år"

Malax På skärgårdsmarknaden på Bergö kunde besökarna fynda olika lokalproducerade produkter, som rökt får, fisk och soppa, som Bergös präst beskriver som legendarisk.

Nyhetsbild

Nygrundad djurrättsförening samlas i Vasa – vill sprida information om pälsnäringen

1

VASA Ett tiotal djurrättsaktivister samlas på gågatan Vasa på lördag för att uppmärksamma pälsnäringen i Finland. Det är den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save som står bakom initiativet. – Det är inte fråga om någon manifestation eller demonstration, vi vill helt enkelt informera allmänheten om vår verksamhet och sprida vårt budskap, säger Niina Kuorikoski.

Nyhetsbild

Kvarkentrafiken jubilerar – firar med att blicka både framåt och bakåt

Det har gått 70 år sedan Kvarkentrafiken inleddes och 5 år sedan Umeås och Vasas gemensamma rederi NLC Ferry grundades. För att uppmärksamma detta ordnas i dag ett seminarium ombord på Wasa Express.

Nyhetsbild

Stort intresse för att spela Näcken – men nu blir det bråttom att fotografera

1

KORSHOLM Sex personer ville låta sig fotograferas som Näcken i Kyro älv. Ansökningstiden gick ut redan på onsdagen. "Vi var tvungna att snabba på för vädret blir ju snart svalare", säger Pia Smeds, ordförande för byarådet i Älvbyarna.

Nyhetsbild

Lannäslund höll öppet hus

JAKOBSTAD Sol, hundskall, kaffe, lotteri och korv var alla ingredienser under lördagens öppet hus på Lannäslund.

Nyhetsbild

"Gambämark" har premiär – Se våra bilder från minglet

VASA Med folkdräkt, glamour och en smula skumvin har nu Wasa Teaters storsatsning "Gambämark" premiär. Publiken samlades i ett fullsatt Ritz innan föreställningen och humöret var på topp. Många ville se KAJ:s nya musikal på lördagen.

Nyhetsbild

Firar 50 år med att bjuda in landets bästa dansare

VASA Det var många par som tog sig en svängom på lördag när det ordnades Grand Prix-tävling i dans i Vasa. Tävlingen var en del av Vaasan Viuhkas 50-årsfirande.

Nyhetsbild

Sover du ute i natt? Skicka in bilder till oss!

I natt ordnas evenemanget Sova ute i Finland. Tillbringar du natten i tält eller under bar himmel? Skicka in dina bilder till oss.

Nyhetsbild

Doktorerna fick sina hattar och svärd

VASA 85 doktorer och hedersdoktorer fick ta emot insignierna som hör titeln till när Vasa universitet ordnade högskolevärldens högtidligaste fest: doktorspromotion.

Nyhetsbild

Händer i dag: Sik- och strömmingsmarknaden börjar i Inre hamnen

VASA I helgen är det igen dags för den årliga sik- och strömmingsmarknaden i Inre hamnen.

Nyhetsbild

För Fredrik är varje dag en kamp mot speldjävulen

JAKOBSTAD Svart kaffe, cigaretter och pajazzo. För den unga Pedersörebon Fredrik Nygård var de äldre killarna som stod vid spelmaskinerna idoler. Det som började med små slantar växte till ett fruktansvärt missbruk.

Nyhetsbild

Läsåret öppnades med festival på campuset

VASA Mira Luoti, Teflon Brothers och Spekti var några av artisterna på Vasahögskolornas festival på Brändö.

Nyhetsbild

Renässansrockstjärnan Bruce Dickinson drog fullt hus

Superstjärnan Bruce Dickinson kryddade sin show med brittisk humor och han är definitivt en sann tusenkonstnär med snudd på renässansmänniska.

Nyhetsbild

Sov Tryggt samlade många åskådare till Inre hamnen

Allt från dagisbarn till pensionärer rör sig i Inre hamnen under onsdagen. Evenemanget Sov Tryggt vill i år lägga fokus på unga.

Nyhetsbild

Räddningsuppvisning lockar många till Inre hamnen

VASA För andra året i rad ordnas evenemanget Sov Tryggt. Räddningsuppvisningar med gränsbevakningen, räddningsverket och Vasa centralsjukhus intresserar många skolelever.

Nyhetsbild

Känsla av rockkonsert i Campus – Maiden-fansen har strömmat till

KARLEBY Senare i dag kommer Bruce Dickinson att föreläsa i Campushallen i Karleby. Tillställningen inleds klockan två och redan när dörrarna öppnades en timme tidigare var det gott om folk som köade.

Nyhetsbild

Händer i dag: Superstjärnan föreläser i Karleby

KARLEBY I dag har det blivit dags för Bruce Dickinson att föreläsa i Karleby. Iron Maiden-sångaren gästar Medirex seminarium i Campushallen.

Nyhetsbild

Håkan är gemenskapsföretagare – alla intäkter går till samhället

KORSHOLM Håkan Björk vill inte kalla sig en god man. Men han är en person som brinner för landsbygden, som vill hjälpa människor och som tror på det allmänna goda. Därför sysslar han med gemenskapsföretagande: – Modellen tar det bästa ur såväl kapitalismen som socialismen.

Nyhetsbild

De bjuder in till åktur i rullstol

På fredag är det inte bara marknad i Nykarleby. Alla de som besöker marknaden får därtill testa sina gränser, eller hur det känns att ta sig fram i rullstol eller göra en stadspromenad utan att se.

Kontroversielle rapparen kom till tro - nu besöker han Österbotten

Hiphop-artisten Sebastian Stakset förändrade sitt liv radikalt. Den tidigare förgrundsfiguren i Kartellen lämnade ett liv med droger och kriminalitet - numera åker han omkring och berättar om sin kristna tro.

Nyhetsbild

Lintilä ser företagen som de viktigaste aktörerna

2

KARLEBY Näringsminister Mika Lintilä säger att regionalpolitiken inte ska skapa och förstärka motsättningar. Han tycker att begreppet regionalpolitik för ofta ges en negativ klang.

Nyhetsbild

Hinderbaneloppet i Solf bjöd på rolig motion

SOLF Det var svettigt och kul i Solfskogen på lördagen. 180 barn och unga sprang hinderbana och det främsta målet var att ha roligt.

Nyhetsbild

Motionsjippo lockade – många passade på att testa olika sporter

Det var många ivriga motionärer som samlades i Botniahallen i Smedsby på lördagen. De flesta testade olika typer av sporter som innebandy, cirkuskonster, tennis, judo ...

Nyhetsbild

Mika Lintilä besöker Karleby – regionpolitik på agendan

KARLEBY På måndag besöker näringsminister Mika Lintilä (C) Karleby och det ordnas en träff för allmänheten i stadshuset.

Nyhetsbild

Rohans resliga riddare red in i Karleby - de medeltida dagarna är här

KARLEBY Riddarparaden genom Karleby är ett tydligt tecken på att de medeltida dagarna nu har börjat.

Nyhetsbild

Fallskärmshoppare tävlade i Vasa – "Få hobbyer som är lika sociala"

VASA Människor med passion för att hoppa från hög höjd samlades i Vasa för höstens fallskärmstävling. Även om det var en tävling låg större fokus på att det skulle vara kul. Och det verkade deltagarna ha.

Nyhetsbild

Hur firar du villaavslutning? – skicka in dina bilder till oss!

Någon firar villaavslutning med en lasershow. En del firar med kräftfest hemma och andra med marschaller och bastu på stugan. Hur firar du villaavslutning? Skicka in dina bilder från firandet till oss.

Nyhetsbild

Ordnar gemensamt firande under venetiansk

JAKOBSTAD Högtider ska man inte fira ensam, tycker Gunilla Luther-Lindqvist och hennes man Bertel. I år är det femte året i rad de bjuder in till ett gemensamt firande av venetiansk afton.

Nyhetsbild

Bra åtgång på raketer i år – "De ska skjuta högt och ha stor spridning"

VASA Raketförsäljningen inför villaavslutningen är inne på slutrakan. Hittills har det varit bra åtgång och försäljare misstänker att flera sorter kan ta slut redan under fredagen.

Nyhetsbild

Cirka 960 flossade till nytt inofficiellt finskt rekord i Jakobstad

JAKOBSTAD Det tidigare inofficiella finska rekordet för antal flossare är 750 stycken. Det slogs i Jakobstad i onsdags när cirka 960 flossade loss under evenemanget Spotlight.

Nyhetsbild

Jubilerande motionsjippo vill locka hela familjen till att röra på sig i vardagen

För tionde gången öppnar Botniahallen sina dörrar för motionsintresserade i alla åldrar lördagen den 1 september. I år finns chansen att testa på över 20 olika idrottsgrenar. – Det finns något för alla, både vinter- och sommargrenar, säger Jaakko Saarinen, idrottsplanerare vid Vasa stad.

Nyhetsbild

Antti Rinne på besök i Vasa: En otroligt bra framtid väntar er

VASA Wärtsiläs storsatsning är ett utmärkt exempel för övriga landet. Det tycker Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne, som är på besök i Vasa med resten av riksdagsgruppen.

Nyhetsbild

Små marginaler i socialt mästerskap

JAKOBSTAD Stämningen var på topp på Segelsundsplanen i Jakobstad på onsdag. Över hundra pensionärer var på plats för att göra upp om titeln som finlandssvenska pensionärsmästare i boule. Alla kan inte vinna, men det gör inte så mycket.

Nyhetsbild

Händer i dag: Handelns och kulturens natt i Jakobstad

JAKOBSTAD I kväll är det dags för Jakobstads centrum att leva upp rejält en sista gång i sommar. På ett traditionsenligt sätt bjuder Spotlight på program, shopping och aktiviteter.

Nyhetsbild

Äldre lär sig att falla mjukt – får testa judo

KARLEBY De äldre får lära sig att undvika skador vid fall med hjälp av judo. Det är ett sätt att ge bättre förutsättningar för de äldre att bo hemma. Ett pilotprojekt startar den 4 september. Kursen kan ta emot 15 deltagare.

Nyhetsbild

Lasershow ersätter Veneziadfyrverkerier – oförglömlig show utlovas

KARLEBY I år ska inga husdjur störas av fyrverkerier under Veneziaden. Som första stad i Finland satsar Karleby i stället på en stor lasershow.

Nyhetsbild

Klart i morse: Mikael Gabriel ersätter Isac Elliot

UPPDATERAD Det blir hiphop-artisten Mikael Gabriel som ersätter Isac Elliot som huvudakt under Veneziaden på lördag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Hakkors såldes på Juthbacka – Arrangör: "Detta godkänner vi inte"

NYKARLEBY Åtminstone två försäljare sålde hakkors på Juthbackamarknaden i år. Marknadens arrangörer är medvetna om saken och försöker se till att liknande inte händer igen. – Det här hör inte hemma på vår marknad, säger Dage Groop, ordförande för Veteranbilssällskapet.

Nyhetsbild

Arrangör: Rekordår för Juthbackamarknaden

NYKARLEBY. Dage Groop och Peter Nyman i Veteranbilssällskapet är mer än nöjda över årets Juthbackamarknad. De uppskattar att årets marknad var en riktig höjdare.

Nyhetsbild

Seminarium om Vasa-Seinäjoki börjar – det här kommer diskuteras

Tinget i Kyro är ett seminarium där man ska diskutera samarbetet mellan Vasa och Seinäjoki. Första taltur har riksdagens talman Paula Risikko.

Nyhetsbild

Skolfreden utlystes med buller och bång – Dudesons showade på scenen

VASA Nu har skolfreden utlysts i Vasa, med draghjälp av The Dudesons. På lördagen samlades ett hundratal personer på Vasa torg för att se på då idolerna showade loss. Polisen och räddningsverket höll samtidigt information om säkerheten.

Nyhetsbild

Skräckförfattare deltar i Gamla Vasa-dagen – "Han lyfter upp lokala historier i sina böcker"

VASA På söndagen står Gamla Vasa än en gång i händelsernas centrum. Då är det dags för Gamla Vasa-dagen med loppisrunda, guidade museirundturer och musik. Dessutom kommer Vasabördiga författaren Marko Hautala föreläsa på Gamla Vasa museum, säger museiguiden Calle Koskela.