Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Jakobs dagar blir virtuellt och delat i mindre evenemang

JAKOBSTAD Trots att restriktionerna för större evenemang har lättats upp betydligt är det inte möjligt att ordna vad som helst. Jakobs dagar i normal tappning skulle bli för svårt att övervaka, säger arrangören.

Nyhetsbild

Österbottens första hållbarhetsvecka bjuder på kurser och skördefest

Den 21–27 september arrangeras Österbottens första hållbarhetsvecka. På programbladet hittar du allt från seminarier, marknader och fest.

Nyhetsbild

Vilka regler gäller egentligen för evenemangsarrangörer? – "Inga hinder att ordna dans bara anvisningarna följs"

Enligt branschfolk leder otydliga regler till att arrangörer avvaktar. På polisen menar man å andra sidan att reglerna är tydliga och att det trillar in gott om evenemangsanmälningar.

Nyhetsbild

Svenska friidrottsstjärnor besöker Jakobstad – föreläser och leder pass

JAKOBSTAD Susanna och Jenny Kallur var en del av det svenska friidrottsundret under 2000-talet. Framför allt Sanna hörde till den absoluta världseliten på korta häcken. I höst besöker systrarna Jakobstad.

Nyhetsbild

Hundratals Vasabor stöder Black lives matter – Nalani, tio år: "Rättvisa åt alla"

VASA Med höjda knytnävar och plakat tog Vasaborna upp kampen mot rasism. Demonstrationen på Vasa torg lockade många, trots corona.

Nyhetsbild

Juthbacka ordnar stickningspicknick – "Lite som att släppas på grönbete"

På Juthbackas Sticknick finns ingen lärare och inga elever. Alla hantverksintresserade är välkomna att uppmärksamma den internationella stickdagen, så länge man håller distansen.

Nyhetsbild

Vasa stod upp mot rasism – se våra bilder från torget

Hundratals människor samlades på torget för att protestera mot rasismen som finns också i Finland och Österbotten. I vårt bildspel får du hänga med bland skyltarna på demonstrationen.

Nyhetsbild

Hundratals samlade på torget – se video!

VASA Just nu är torget fullt med demonstranter som håller knytnävar och skyltar i luften. Här kan du se en video från demonstrationen.

Nyhetsbild

Läs vår direktrapportering från BLM-demonstrationen i Vasa

VASA Hundratals Vasabor deltog i Black Lives Matter-demonstrationen på Vasa torg på torsdagen. Här kan du läsa våra liveblogg från demonstrationen.

Nyhetsbild

Händer i dag: Black Lives Matter-demonstration på torget i Vasa

VASA Demonstrationen vill visa sitt stöd för BLM-rörelsen i USA – och även lyfta upp att strukturell rasism är ett problem som också finns i Finland.

Nyhetsbild

Idrottslägren i Vasa kör igång – fotboll, dans och simning på schemat

Tack vare det varma vädret kan barnen bada i havet ifall de önskar.

Nyhetsbild

Vasaungdomar ordnar Black Lives Matter-protest – arrangören Yasmina: "Jag har upplevt rasism i Vasa"

VASA Protesterna mot rasism och polisvåld sprider sig över världen. Nu ordnar unga aktivister också en protest i Vasa. Protesten är fredlig, men: – Vi har redan mött motstånd, säger arrangören Yasmina Limam.

Nyhetsbild

4H-föreningarna ordnar verksamhet för unga också denna sommar – "Vill erbjuda meningsfull sysselsättning"

I takt med att regeringen gradvis lättar på coronarestriktionerna kommer också 4H-föreningarna sakta men säkert starta upp delar av sin sommarverksamhet.

Nyhetsbild

Kulturnatten i Nykarleby blir inte av – Juthbackamarknaden fortfarande ett frågetecken

NYKARLEBY Kulturnatten ordnas inte i år, men Nykarleby Kultur och Fritid arrangerar fortfarande Nykarlebyveckan i slutet av augusti. Juthbackamarknaden är inte fastställd ännu.

Nyhetsbild

American Car Meeting ställs in – skulle ha firat 20 år

PENSALA I år blir det ingen amerikanarträff i Pensala. Föreningen bakom evenemanget hade planerat länge. – Det känns surt, säger Christian Vesterqvist.

Nyhetsbild

Robinson-Micke till Jakobstad – föreläser om att vara schysst

JAKOBSTAD I söndags stod det klart att kocken från Åland, Micke Björklund, var vinnare av svenska Expedition Robinson 2020. I september föreläser han i Jakobstad.

Nyhetsbild

Tommi Mäki satsar på nytt koncept i Inre hamnen

vASA Företagaren Tommi Mäki äger nu majoriteten av bolagen bakom Inre hamnens terrass. Han förnyar terrassen och satsar på eget koncept. Kritiken bemöter han med jämnmod.

Nyhetsbild

400-årsfirandet i Karleby och Nykarleby står fast – välkomnar lättade restriktioner

Trots att svenska kungen uteblir och med coronaviruset som objuden gäst lever drömmen om folkfest kvar när Karleby och Nykarleby firar 400 år. Lättade restriktioner välkomnas av städerna.

Nyhetsbild

Ungdomar konfirmeras senare än vanligt i sommar – förutom i Vörå församling

Församlingarnas skriftskola, skriftskolläger och konfirmation ordnas senare i år. I Vasaregionen är det endast Vörå församling som ordnar konfirmation i juni.

Nyhetsbild

Efter nya beskedet om max 500 personer – fotboll och sommarteater ska spelas

Det blir möjligt att ordna evenemang med högst 500 personer i juni, så länge försiktighetsåtgärder vidtas. Och det är fullt möjligt enligt några föreningar i Österbotten.

Nyhetsbild

Marthaförbundet avråder från kalas – "Man ska vara medveten om riskerna"

En läsare undrar hur man ska ordna trygga studentkalas i coronatider. Marthaförbundet svarar: fira bara med den närmaste familjen.

Nyhetsbild

Ingen Power Truck Show i Alahärmä i år – "Det blir ännu större och bättre nästa år"

ALAHÄRMÄ "Det är med tungt hjärta vi i dag har fattat beslutet att transportbranschens stora händelse Power Truck Show ställs in i år". Så skriver arrangörerna på Facebook.

Nyhetsbild

Vill du visa dina växter?

Första söndagen i juli öppnas igen hundratals trädgårdsportar för besökare.

Nyhetsbild

Många firade första maj ute i naturen – "Jag har aldrig sett torget så tomt på första maj"

Inga människor, inga ballonger och ingen underlig doftblandning av godis och mujkor. Torget i Vasa har nog aldrig känts så tomt på första maj som i år. Men ute i Replot kunde man handla godis.

Nyhetsbild

Langradin, marknaden och Vörådagsfesten ställs in i sommar

De traditionsenliga Vörådagarna ställs in i år på grund av coronakrisen. Evenemanget var inplanerat från den 29 juni till den 5 juli.

Nyhetsbild

Första maj utan veteranbilsparad – "Bara att vänta på nästa år i stället"

Paraden med veteranbilar har hört till de mest uppskattade inslagen på första maj. I år uteblir den.

Nyhetsbild

Ett tack till veteranerna – veterandagen uppmärksammades i Vasa med kransnedläggning

På grund av coronavirusepidemin är man tvungen att avstå från det traditionella firandet av veterandagen både nationellt och lokalt.

Nyhetsbild

Årets veterandag firas med krans – alla andra program i Vasa ställs in

På måndag, den 27 april firas nationella veterandagen. Men i år kommer flaggdagen som firas samma datum som Lapplandskriget tog slut, att se annorlunda ut.

Nyhetsbild

Regionens kårer scoutar på distans – "Saknar att träffas i scoutlokalen"

Den årliga scoutveckan ser i år lite annorlunda ut än den brukar. Undantagstillståndet leder till kreativa lösningar också bland nejdens scouter.

Nyhetsbild

Inga stora sommardanser i Österbotten efter regeringens beslut – "Det är förödande"

Regeringens beslut att förbjuda större folksamlingar i sommar påverkar Åminne folkpark, Molpe ungdomsförening, Fagerö folkpark och Klacken i Lillby – för att nämna några.

Nyhetsbild

Förhoppningar om att Juthbackamarknaden och Forsby traktorpulling ska kunna genomföras

NYKARLEBY/PEDERSÖRE Både Juthbackamarknaden och Forsby traktorpulling lockar stor publik. Det finns ännu förhoppningar om att evenemangen ska kunna genomföras.

Nyhetsbild

Ny hantverkartävling utmanar österbottningarnas kreativitet – "Lyckan lever i hantverket"

Nu är det dags att plocka fram hantverkaren i dig och börja pyssla, säger Gunilla Sand, Lena Lithén, Johanna Stolpe och Kati Källman. De vill inspirera österbottningarna med en ny tävling.

Nyhetsbild

Stora evenemang förbjuds i juni och juli – Vasa Festival fortsätter planera för augusti

VASA Luddigt, tycker Visit Vasas vd Max Jansson om regeringens besked. I nuläget är det oklart om stora evenemang kan ordnas i augusti. Tommi Mäki fortsätter ändå planera Vasa Festival.

Nyhetsbild

Jakobs dagar kan arrangeras i augusti – "Skulle vara otroligt viktigt"

JAKOBSTAD Jakobs dagar kan inte genomföras som normalt i juli. Men Ida-Marie Jungell har inte gett upp tanken på en stadsfestival i augusti.

Nyhetsbild

Dags att utse årets österbottning – här är kandidaterna

Nu är det dags att rösta fram årets österbottning. Juryn har valt ut tio kandidater bland de förslag som kommit in från läsarna.

Nyhetsbild

Polisens och räddningsverkets uppmaning: Fira påsken så här

Fira påsken hemma med familjen, eller åk ut till stugan om den ligger nära. Bränn en brasa, men inte med över tio personer. Läs polisens och räddningsverkets påskuppmaningar här.

Nyhetsbild

Handelskammarens vd hoppas på sommaren: "Borde få göra sånt vi mår bra av"

ÖSTERBOTTEN Under sommaren tankar finländarna energi för att klara vintern. Juha Häkkinen hoppas att vi då kan resa inrikes igen och uppleva festivaler.

Nyhetsbild

Inga allmänna påskbrasor får ordnas i år – risbrasor får brinna utan publik

"Stopp" står det på skylten framför rishögen vid Kvevlax UF. För andra året i rad blir det ingen påskbrasa. I fjol var det för torrt. I år sätter coronaviruset stopp.

Nyhetsbild

Maria Österåker ska fånga aktivismen i Korsholms bygder: "Vill ta vara på jävlarnammat i byarna"

När byarna är aktiva och livet är lokalt, då spirar både byarna och hållbarheten. Maria Österåker som själv är en riktig landsbygdsvurmare leder projektet byaaktivism.nu.

Nyhetsbild

En varm tanke och och en värmande pläd väntar hemvårdsklienter i Nykarleby

NYKARLEBY Rotaryklubben hade inte en blåblek aning om coronaviruset då den i fjol drog igång en lokal hjälpinsats för att skaffa plädar till hemvårdens klienter i Nykarleby.

Nyhetsbild

Sjukskötarna firar sin ideella förening som fyller 95 år

En gång sjukskötare alltid sjukskötare. Så känner några sjukskötare med lång erfarenhet av vårdarbete. Nu ska de fira Sjuksköterskeföreningen i Vasa som fyller 95 år.

Nyhetsbild

Konferens för sjukskötare ställs in och flyttas till hösten

Konferensen "Florence Nightingale 200 år" skulle har ordnats i maj i Vasa. Den har flyttats fram till oktober på grund av coronavirusläget.

Nyhetsbild

SE BILDER: 105 ljus tändes till minne av vinterkriget

På fredagen tändes ljus vid hjältegravarna i Vasa. Ljusen tändes för att uppmärksamma att det nu har gått 80 år sedan vinterkrigets slut.

Nyhetsbild

LISTA: Många evenemang ställs nu in på grund av coronaviruset

Inga evenemang med fler än 500 deltagare ska arrangeras i vår. Det betyder att evenemang ställs in på löpande band.

Nyhetsbild

Det ser mörkt ut för Skolmusik 2020

JAKOBSTAD Ännu har inget officiellt beslut tagits om att evenemanget Skolmusik 2020 ställs in. Men evenemanget som är planerat till 7–9 maj i Jakobstad faller inom de ramar som regeringen förbjudit.