Lokalt

Fiske

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu söks nya lösningar för Långskärs fiskehamn – "Hoppas det här får ett lyckligt slut"

Hur ska det gå med Långskärs fiskehamn? – Vi vill att Vasa fortsätter driva hamnen. Men det kräver att fiskarna aktiverar sig, säger områdeskommitténs ordförande.

Nyhetsbild

Skarvforskaren som går på djupet: Här är Markus Norrbacks avslöjanden

ÖSTERBOTTEN Ansökningar om skarvåtgärder tar flera hundra procent längre att behandla om de skrivs på svenska. Det är en pikant detalj i Norrbacks forskning.

Nyhetsbild

Ny plan för Ekofish – gjorde avtal med Jakobstads hamn

JAKOBSTAD Ekofish har ingått ett arrendeavtal med Jakobstads hamn Ab om en kajplats där höstupptagning av fisk kan ske.

Nyhetsbild

Bryggan har förlängts – nu får Veikko fiska längre ut i Metviken

VASA Alla fiskare som försöker få fångst vid Metviken är glada. Fiskebryggan, som byggdes i fjol, har nu förlängts.

Nyhetsbild

Larsmobor tar nytt beslut om fiskodling – "Säg nej, så vi har ryggen fri"

LARSMO Styrelsen i Larsmo bys samfällighet hade inte rätt att skriva arrendeavtal. Nu avgör delägarna om fiskodlingen får nyttja vattenområdet.

Nyhetsbild

Forskare vill begränsa strömmingsfisket – Fiskare: "Det är bara att skrota allt då"

Forskare i Sverige vill stoppa trålfisket av strömming i Ålands hav och delar av Bottenhavet under vissa perioder. Det skulle ha förödande konsekvenser för yrkesfiskarna.

Nyhetsbild

Martin i Malax fick rom på riset: "Det gick över förväntan"

MALAX Abborren och gösen hittade till de lekplatser som Martin Talvitie gjort åt dem av risknippen. "Jag gör ett nytt försök nästa år, det är helt klart", säger han.

Nyhetsbild

Fiskare från Lettland och Polen på inspirationsresa i Österbotten

Fiskemänniskor från Lettland och Polen besöker Österbotten för att inspireras av Finlands fiskförädling. Finlandsbesöket är en del av ett nytt internationellt fiskeprojekt som Marthaförbundet är med i.

Nyhetsbild

Rapport: Människan förstör fisket – muddring och utdikning hotar fiskarnas lekplatser

Människan förstör fiskens lekplatser. En färsk rapport visar att muddringar, utdikningar och övergödningen förstör miljön för fiskar.

Nyhetsbild

Martin sänker barrkvistar för en större stam – "Jag vill få gösen att föröka sig"

Abborren, siken och laxen har varit viktiga för yrkesfiskarna i tiderna. Nästa kan vara gösen. Martin Talvitie hjälper den på traven med en gammal, beprövad metod.

Nyhetsbild

Bergöfiskaren Kim har tröttnat på sälskadorna – "Situationen är bedrövlig"

MALAX Kim Sundén är en av 219 yrkesfiskare kring Östersjön som deltar i en stor undersökning om säl- och skarvskador. – Något måste verkligen göras nu, säger Sundén.

Nyhetsbild

Skarvarna har kommit i stora mängder – nu vet man hur mycket de påverkar fisket

Skarvarna tar upp till tio procent av fiskarnas fångst, enligt abborrundersökning från Vasa. Till Sideby har de redan kommit i stora mängder.

Nyhetsbild

Gamla julgranar blir Metvikens egna korallrev

VASA På trettondagen sänktes hundra granar under Metvikens is i Vasa. I vår blir de begagnade julgranarna perfekta lek- och gömställen för abborre och mört.

Nyhetsbild

Fiskeområdena blir fiskeriområden – "Det känns onödigt"

De ungefär 200 fiskeområdena i Finland blir 100 fiskeriområden 2019. I Österbotten är många kritiska till omorganisationen och finansieringen.

Nyhetsbild

Ingen vild fisk till julen – "Inte konstigt när man vet orsaken"

Visst finns det fisk till julbordet – om man väljer odlad lax, röding eller sik. Men lokal fisk lyser med sin frånvaro.

Nyhetsbild

Naturresursinstitutet: Sämre lönsamhet för kustfiske

Naturresursinstitutet har sammanställt data som visar att omsättningen och de totala intäkterna inom kustfisket ökade 2017. Däremot sjönk lönsamheten.

Nyhetsbild

Vasa stad gör sig av med Långskärs fiskehamn – Sundom får ge utlåtande

SUNDOM Långskärs fiskehamn i Sundom finns med på Vasa stads lista över fastigheter som ska bort. Men först vill stadsstyrelsen höra Sundomborna.

Nyhetsbild

Nylander försvarar fiskenäringen – ”Beslutet om att höja minimimåttet för gös är ohållbart”

Ministeriets beslut att höja minimimåttet för gös kommer att slå mot de redan utsatta yrkesfiskarna, anser SFP:s Mikaela Nylander. Nylander anser att det finns bättre sätt att skydda gösen.

Nyhetsbild

Gösbeståndet har minskat – Åtgärd: Höj minimimåttet

Från och med den 1 januari ska gösen som fiskas kommersiellt i Skärgårdshavet och Bottniska viken vara minst 40 centimeter lång. I Finska viken och insjövattnen är det 42 centimeter som gäller. Orsaken är att gösen mår dåligt.

Nyhetsbild

Sverige stänger medan Finland öppnar fiskodlingar

JAKOBSTAD Fiskodling har fått ett skamfilat rykte då utsläppen bidrar till övergödningen. Även ute till havs bidrar det till totalbelastningen i havet. I Sverige till exempel stängs fiskodlingar av miljöskäl.

Nyhetsbild

Fiskodling ger stora utsläpp – men behöver ingen MKB

Den fiskodling som företaget Ekofish vill bygga utanför Jakobstad beräknas ge nästan fyra gånger större fosforutsläpp än vad stadens reningsverk ger. Ändå krävs ingen miljökonsekvensbedömning.

Nyhetsbild

VIDEO: Många återkommande fiskförsäljare på marknad – "Vasa har en bra fiskkultur"

VASA Både långväga och lokala försäljare har hittat sin väg till sik- och strömmingsmarknaden i Inre hamnen. Cirka 45 olika försäljare finns på plats. För de som inte tycker om fisk finns bland annat ost eller syltmunkar.

Nyhetsbild

Kampen om gammelgäddan lockade över 200 personer

ORAVAIS Gäddkastet är en kamp om den tyngsta och den längsta fisken. För att ha chans att vinna gäller det att snabbt hitta den bästa fiskeplatsen. Hur stor var då årets vinnarfisk?

Nyhetsbild

Både fisk och fiskare kämpar i hettan: "Fisken blir snabbt mjuk och eländig"

MALAX Det varma vädret tvingar fiskaren Martin Talvitie att dra ner på tiden ute till havs för att siken inte ska förstöras. Även levande lider siken i värmen. I grunda sjöar kan en fortsatt värmebölja orsaka fiskdöd.

Nyhetsbild

FM i harpunfiske ordnas i Korsholm – "En fysisk sport som kräver mycket"

KORSHOLM Finska mästerskapet i harpunfiske ordnas för andra gången i Korsholm. Yngsta deltagaren i den fysiskt krävande tävlingen är elva år. På lördagen ordnades tävlingen i Björkö och på söndag vid Replotbron.

Nyhetsbild

Per-Anders Berglund förlorade flera siknät – och han är inte den enda

Ett antal fiskare har blivit utan sina nät i både Norra och Södra Vallgrund. Polisen uppger att fiskenät ibland försvinner, men att det inte är fråga om någon stöldtrend.

Nyhetsbild

Fiskexperten Juha Ojaharju: Nya bryggan vid Metviken underlättar fisket

Nu har fiskare i Vasa en helt egen brygga vid Metviken. Båtar får inte lägga till där. Bryggan ska underlätta fisket i centrala Vasa.

Nyhetsbild

Gott om midsommarlax – ökad byråkrati retar fiskare

JAKOBSTAD Det finns gott om lax till midsommar. Men ökat pappersarbete och övervakning tär på arbetsglädjen, enligt fiskare.

Nyhetsbild

Video: Se hur mörtarna stiger i bäcken

MOLPE Se hur mörtarna kämpar motströms och krälar sig framåt mot fisktrappan i Molpe-bäcken.

Nyhetsbild

Vårlekande fiskar får förbättrade lekplatser i Österbotten

MOLPE Bäcken mellan Sandviken i Molpe och havet är en ådra som sprattlar av liv så här års. Det drygt 20 000 kvadratmeter stora området ger havet abborre, gädda och mört. Se vår video över hur mörtarna stiger i bäcken och når fisktrappan!

Nyhetsbild

Snart är strömmingen slutfiskad för i vår

Det kan bli svårt att få tag i strömming till midsommar. Kvoterna för strömming som fiskas till livsmedel börjar vara slut för i år.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöter är oroliga för kustfiskarnas framtid

Riksdagsledamöter från centern, blå framtid och sfp kräver åtgärder för att kontrollera skarv- och sälbestånden.

Nyhetsbild

Isen gjorde det möjligt – och ställde till det

NYKARLEBY Ett tjugotal entusiaster samlades på Torsöfjärden för notdragning i söndags. Men det gick inte riktigt som planerat.

Nyhetsbild

Fiskförädlare kan få köpa Nämpnäs skola

Ett företag inom fiskförädling kan bli ny ägare till före detta Nämpnäs skola.

Nyhetsbild

Fiskarförbund kritiserar uttalande om fiskefångster: "Mycket märkligt"

Kustfiskarnas fångst av bland annat lax, sik och abborre störtdyker. Fjolåret ser ut att bli en historisk bottennotering enligt Naturresursinstitutets premilinära uppgifter. Orsaken stavas sälskador och dåligt väder. Skrivbordsuttalande, kontrar fiskare.

Nyhetsbild

Enkät: fiskare ser skarvar och sälar som ett hot i Kyro älv

Skarvar och sälar orsakar stora problem för fiskare kring Kyro älv. Det visar NTM-centralens enkät som skickades ut till yrkesfiskare och fritidsfiskare i fjol.

Nyhetsbild

Miljonprojekt får fiskebranschen att vädra morgonluft

Innovationsprogrammet Blue Welfare Network är späckat av förväntningar inom fiskenäringen. Branschen söker nya lösningar och produkter för att öka fiskets värde. Men utvecklingen är långsam.

Nyhetsbild

"Det lämnar inget kvar åt yrkesfiskarna"

Debatten kring skadedjurs påverkan på yrkesfisket kan snart ses under ett nytt ljus. Även fast fiskbeståndens minskning inte verkar farliga kan verkligheten vara ödesdiger för yrkesfiskarna, enligt projektledare.

Nyhetsbild

Nytt projekt ska rädda yrkesfiskarna från säl och skarv

Ett nytt samarbete mellan fiskerigrupper vid Östersjön vill visa hur förödande effekt sälar och skarvar kan ha på yrkesfiskare. I flera yrkesfiskesamfund konstaterar man att ingen yrkesfiskare kan fortsätta om man inte gör något åt situationen.

Nyhetsbild

Fiskarförbund lovordar ny studie

Studien som visar konkurrens om fisken i Östersjön bekräftar det som fiskare vittnat om i flera år: skarven inverkar allvarligt på fiskbeståndet.

Nyhetsbild

Musslor från Lappfjärds å skickas på rekreation

LAPPFJÄRD Flodpärlmusslorna­ i Lappfjärds å har inte förökat sig på långa tider. Nu ­skickas 100-åringarna på rehabilitering för att yngla av sig.

Nyhetsbild

Sänkt strömmingskvot

Strömmingskvoten sänks med 40 procent från och med nästa år. Det ställer till det för fiskare i Österbotten.

Nyhetsbild

På spaning efter säl

SÄLJAKT Kvarkens vårisar håller inte längre för säljakt. Men jakt på öppet vatten är besvärlig och många ger upp. Vi följde med ett par entusiaster som vägrar ge sig.

Nyhetsbild

Fritidsfisket undersöks i Österbotten

Bristerna i kunskapen om fritidsfisket i Österbotten ska nu åtgärdas.

Nyhetsbild

Talkoanda tog flugfisket till Malax

JAKT OCH FISKE Kolnebackens sportfiskesjö i Malax har genom ofantliga mängder talkotimmar omvandlats från en vildvuxen insjö till ett praktiskt fiskeparadis.