Lokalt

Forskning & utbildning

Nyhetsbild

"Det blir stökigt i klassen " – lärarna Rebecca och Mikael godkänner inte ursäkten under pulshöjande pauser

KORSHOLM Fyra minuter rörelse räcker för att väcka hjärnan. Korsholmslärarna Rebecca Siegfrids och Mikael Wallsten är övertygade om ett lek och rörelse ger läsro.

Lions Club Vasa-Old Vasabygden donerar till Högskolestiftelsen i Österbotten

Lions Club Vasa-Old Vasabygden stöder stiftelsens verksamhet genom en aktiedonation till ett värde av cirka 17 000 euro. Med donationen vill man stöda högklassig forskning och undervisning i Österbotten.

Nyhetsbild

Tritonias flytt är bara början – Vasa universitet planerar lämna fabriksbyggnaden helt

VASA Studerande och forskare trivs i Tritonia. Men ekonomiska realiteter vill annorlunda. En följd blir att Vasa stad får fundera på vad man vill göra med den gamla bomullsfabriken.

Nyhetsbild

Finska spetsar drabbas av blodig diarré oftare än andra raser – forskare söker lösningen

Ända sedan slutet av 1990-talet har finska spetsar drabbats av blodig diarré. En del år är det bara en handfull spetsar som insjuknar, andra år har det varit uppemot tjugo hundar som drabbats.

Nyhetsbild

Forskaren Daniel Ventus från Korsholm ifrågasätter livslånga diagnoser för ofrivillig tidig utlösning – doktorerar vid ÅA

Onaniövningar och övningar i kroppsmedvetenhet kan hjälpa män som lider av ofrivillig tidig utlösning, säger psykologen Daniel Ventus, uppvuxen och bosatt i Korsholm, som skrivit sin doktorsavhandling om ämnet.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

ÅA planerar flytt från Tritonia – högskolans biblioteksböcker får ny plats i Academill

VASA Åbo Akademi inleder nu planeringen av att flytta bibliotekstjänsterna i Vasa från Tritonia till Academill.

Nyhetsbild

Så här kan man se hur landsbygden drabbas av reformer – Starta från de lokala förutsättningarna

Hur kan landsbygden utvecklas hållbart trots att befolkningen minskar? Jo, med avstamp i den lokala särprägeln. Det här borde man tänkta på också i reformer.

Nyhetsbild

Enkät: Allt fler flickor trakasseras på nätet – "Kraftiga åtgärder krävs"

Två år efter att metoo-rörelsen startade utsätts allt fler flickor för sexuella trakasserier på sociala medier. Nu krävs kraftiga åtgärder, säger Rädda barnen.

Nyhetsbild

Datero har varit en hjälpande hand i 20 år

VASA I 20 år har IKT-centret Datero hjälpt stora som små med inlärningssvårigheter och funktionsvariationer.

Nyhetsbild

Mia Heikkilä ny professor i småbarnspedagogik vid ÅA

Kristinestadsbördiga Mia Heikkilä har valts till biträdande professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi. Professuren är ny och finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Nyhetsbild

Bildningen i Korsholm tvingades spara men når inte målet – bildningsdirektören: "Vi kan inte spara på lagstadgad verksamhet"

Bildningens budget håller inte. En anledning är att elevantalet har ökat och att det kräver fler timresurser. Nu hoppas bildningsnämnden på ett tillägg till budgeten nästa år.

Nyhetsbild

Nu utvärderas klimatsmarta maten vid Övis – "Kritiken kom mest från utomstående"

VASA Det blev ramaskri i vissa kretsar när Vasa övningsskola lämnade bort rött kött i några veckor. Men elever och föräldrar har tagit det med ro.

Nyhetsbild

Fredsstuderande litar inte på FN – "Staterna måste säga upp en del av sin suveränitet"

VASA Hur ska världen bli en lugnare plats? Staterna måste ge över en del av sin makt till internationella paraplyorganisationer, säger fredsstuderande på Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Fredrik Furu: Läsning blev min tillflykt från mobbningen

Gör läsning någon skillnad? Definitivt, säger artisten Fredrik Furu. Han var en av gästerna under temadagen "Läsning gör skillnad" och berättade där hur böcker räddade honom som barn.

Nyhetsbild

ESSÄ: Sura sulfatjordar i en hållbar och produktiv jordbruksanvändning

Österbotten är känt för sitt flacka landskap och bördiga jordbruksmarker men tyvärr även för en dålig kvalitet på vattendragen med surt och metallrikt vatten. Novia deltar i ett projekt där man testar metoder för att höja dräneringsvattnets kvalitet och lindra effekterna av det sura och metallrika dräneringsvattnet.

Nyhetsbild

Barn kanske läser sämre, men mer – det ska 700 lärare nu diskutera

Läsningen bland barn och unga minskar och blir sämre, sägs det. Men samtidigt blir läsningen mer mångfacetterad, och en större utmaning för lärarna.

Nyhetsbild

"Något kommer att hända" – skolpersonal vittnar om hot

Många lärare har upplevt psykisk ohälsa som ett hot i skolan. Det kan också handla om konflikter som flyttat från fritiden till skolan.

Nyhetsbild

Därför är Närpes så framgångsrik – kan visa väg för andra orter

Vissa orter på landsbygden i Norden är mer framgångsrika än andra. Som Närpes. Nu ska andra kunna lära sig något av detta.

Nyhetsbild

Nya skolor måste vara både öppna och säkra – "Det är ingen lätt ekvation"

SKOLAN Flera utgångar från varje rum, intrikata låssystem och bra sikt. Hotbilderna är med och formar hur dagens skolor ser ut fysiskt.

Nyhetsbild

Bergös servicelösningar visas upp i nordisk studie – "Man blir lätt hemmablind"

Landsbygden behöver nya servicelösningar. Bergö är ett praktexempel – också internationellt sett – anser forskare.

Nyhetsbild

Catarina Ahlvik har forskat i mindfulness inom affärslivet – stressnivån minskade efter åtta veckors övning

PEDERSÖRE Den chef som går ett mindfulness-program minskar stressnivån och risken för utbrändhet. Samtidigt blir det lättare att koppla bort tankar på jobbet utanför arbetstid. Det visar en ny avhandling från Hanken, gjord av Catarina Ahlvik från Lepplax.

Nyhetsbild

Vasa universitet samarbetar med Företagsbyn – nu kan sexorna också testa på att vara rektor och professor

Från och med i höst kan sjätteklassarna i Vasa också jobba som rektor, forskare och professor i Företagsbyn.

Nyhetsbild

Tegengrenskolan kan få idrottsprofilering – Rektorn: "Passar oss som hand i handske"

2

VÖRÅ Morgongympa på fredagar och möjlighet för idrottare att träna med idrottsgymnasiet, det är några saker som erbjuds på Tegengrenskolan i Vörå. Nu ska skolan få starkare idrottsprofil.

Nyhetsbild

I dag firar vi Hem och skola-dagen: "Utmärkt tillfälle att uppmärksamma elevernas välbefinnande"

I dag, den 27 september, deltar 130 svenskspråkiga skolor i firandet av Hem och skola-dagen. Alla borde fundera över vad Hem och skolas verksamhet egentligen innebär, säger verksamhetsledaren Micaela Romantschuk: "Målet är ju en trygg skola."

Nyhetsbild

Österbottniska lärare: Vi behöver få lära oss mer om psykisk ohälsa

VBL och ÖT frågade lärare, skolkuratorer, -psykologer och andra vuxna i skolor i svenska Österbotten vad de skulle ändra på i hur skolan hanterar psykisk ohälsa. Här är deras svar.

Nyhetsbild

Vasas Steinerskola med och firade hundraårsjubileum – planterade träd för klimatet

VASA Tolvåriga Shankar Uuksulainen tycker det bästa med Steinerskolan är att eleverna får göra egna läroböcker i realämnena.

Nyhetsbild

Sandra ska bli kock: " Det är skönt att veta att jag kommer få jobb"

De nya studerandena har kommit till staden – vi har träffat dem. Sommarjobbet på en lokal restaurang tände en gnista i Sandra Nylund från Petalax. Nu ska hon bli kock.

Nyhetsbild

Futuristen Niko Herlin: 16-åringar borde få möjlighet att arbeta vid sidan av studierna

Hur mycket vi än drömmer och fantiserar krävs det handling för att förändring ska ske. Och förändring måste ske, speciellt inom utbildningsvärlden, anser futuristen Niko Herlin.

Nyhetsbild

I Tritonias arkiv finns Mikael Agricolas signatur i tryggt förvar

VASA Tritonia har många uppgifter och förvaltar bland annat elva specialsamlingar. Bibliotekets framtid är oklar och personalen väntar på besked. Vasa universitets rektor, Jari Kuusisto, säger att allt klarnar i oktober.

Nyhetsbild

Mobbningen minskar – Hem och Skola: "Det skulle vara konstigt om det inte gjorde det"

Under de senaste tio åren har mobbningen minskat i skolorna. – Det är fint att trenden är att det minskar, säger Micaela Romantschuk på Hem och Skola.

Nyhetsbild

Kim Strandberg fick Djupsunds professur

VASA Kim Strandberg efterträder Göran Djupsund som professor i statskunskap vid ÅA i Vasa. Han vill göra utbildningen mer internationell.

Nyhetsbild

Vasa universitet med i unikt projekt som utreder gemensam förståelse i klimatdiskussionen

1

Klimatdebatten tenderar att dela upp människor, men i ett stort nationellt samarbete ska nu Vasa universitet ta reda på om det finns saker som också förenar.

Elev från Vasa vann fysiktävlingen Teknatur

VASA Amanda Rösgren från Vasa Övningsskola är en av vinnarna i fysiktävlingen Teknatur. Hon får nu chansen att åka på en studieresa.

Nyhetsbild

Förberedande polisutbildning i gång i Kronoby – får hjälp av Fredrik Smulter

KRONOBY En del har svårt att klara det fysiska testet, för andra blir modersmålsessän en stötesten. Nu är den första svenskspråkiga utbildningen som förbereder för polisskolan i gång i Kronoby.

Nyhetsbild

Timmen då hela Finland stannar upp för att läsa

Alla finländare uppmanas att läsa i en timme i kväll från klockan 19 till 20. Det är första gången lästimmen Read Hour ordnas.

Nyhetsbild

ESSÄ: Därför är det vettigt att kommuner stöder forskning

Framgångar på området forskning och innovation ger en intressant inblick i hur ett samhälle prioriterar sina resurser. Görs det betydande satsningar för att nya idéer ska komma fram, prövas, och få möjlighet att utvecklas, och varför är det vettigt av en kommun att stödja forskning och utveckling lokalt?

Nyhetsbild

Blivande juristen Mirjam siktar högt – "Bilden vi har av yrket är ganska romantiserad"

VASA Mirjam Fogde ser fram emot många roliga år av juridikstudier men vill inte pressa – arbetslivet kommer ändå, förr eller senare. "Jag vill också hinna njuta av studierna." Mirjam är en av de nya studerandena Vasabladet intervjuar den här veckan.

Nyhetsbild

Thomas Karv blir snart doktor – bjuder på tips om hur EU ska hålla ihop trots brexit

1

VASA Vad innebär det om EU kollapsar? Den frågan fick i gång Thomas Karvs tankar för fem år sedan. Nu har han tänkt färdigt.

Nyhetsbild

Honn ska få framtidens yrke som kodare – "Du rättar till ett fel och det dyker upp trettio nya"

VASA Studerandena är här, de är pinfärska och de är många. Vasabladet kör i gång höstens studiestart genom att presentera en om dagen. Möt Honn Lam från Tammerfors som är en av dem som ska svara på samhällets skriande behov av kodare.

Nyhetsbild

De lär sig leda människor - stort intresse för Novias nya utbildning

Personlig utveckling och mer kunskap om hur man leder ett arbetsteam. Det står på önskelistan när Novias ledarskapsutbildning på engelska sparkar igång.

Nyhetsbild

Vasa övningsskola lämnar bort allt rött kött under sex veckor för klimatets skull

4

VASA Hållbarhet står högt i kurs på Vasa övningsskola. Nu serverar man klimatsmart mat för lågstadie- och högstadieeleverna i sex veckor.

Nyhetsbild

Hayatos flyttlass gick från Hiroshima till Vasa – snart börjar studierna vid ÅA

VASA Hiroshima har över en miljon invånare. Vasa har 67 000. Kontrasten oroar inte Hayato Mishima. Men något gjorde honom orolig på vägen till den nya studiestaden.

Nyhetsbild

Nya ÅA-rektorn von Wright på premiärvisit i Vasa – höjdes till skyarna av studenterna

VASA Moira von Wright betonade ÅA som Finlands port till Norden. Hon har lyft in studerande i rektorsrådet, något som Studentkåren hyllar.

Nyhetsbild

Blivande merkonomen Tiia: "Man måste vara beredd på att det går åt skogen"

VASA De nya studerandena har tagit Vasa med storm. Merkonomstuderande Tiia Risku från Korsholm har gjort passionen för hästar till sitt extraknäck. 15-åringen har redan ett eget företag.

Nyhetsbild

Tusentals studerande intar Vasa: "Deras betydelse är enorm"

I Vasa finns över 13 000 högskolestuderande och av dem är runt 2000 nya det här läsåret. Stefan Råback, vd för Vasek, är nöjd med sifforna. – Men vi måste bli bättre att hålla kvar dem i regionen.

Nyhetsbild

Hanken lämnar Tritonia – väljer i stället att samarbeta med stadsbiblioteket

VASA. Hanken lämnar Tritoniasamarbetet från och med årsskiftet. Svenska Handelshögskolan satsar i stället på samarbete med Vasa stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Nu har också IB-studenterna fått sina mössor – 23 nyutexaminerade firar i dag

VASA I dag utexaminerades 23 studerande från Vasa övningsskolas gymnasiums IB-linje. Deras examen motsvarar en internationell studentexamen.

Nyhetsbild

Vasas och Karlebys flygklubbar samarbetar – "Fler borde hitta det här fantastiska intresset"

Vasa flygklubb och Karleby flygklubb ordnar fortgående flygkurser, som ger certifikat för till exempel segelflygning eller motorsegelflygning.

Nyhetsbild

Korsholmselever får åka på planerade klassresor – framtiden öppen

Alla planerade klassresor och lägerskolor för läsåret 2019–2020 får genomföras. Det slog bildningsnämnden i Korsholm fast på sitt möte på torsdagen.