Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Helinä Saarela ny dekan vid Vasa universitet

VASA Helinä Saarela har utnämts till ny dekan för fakulteten för redovisning och finans vid Vasa universitet. Hon tillträder sin tjänst den 1 november.

Nyhetsbild

Unga läkare ger Vasa bra betyg som praktikplats

Undervisningen av läkarpraktikanter i Vasa är med i ett nytt projekt med målet att ge bättre service för en tvåspråkig befolkning.

Nyhetsbild

Säkerheten ska ses över i skolornas fysiska tester efter dödsfall

Efter ett dödsfall i Esbo utreds nu skolornas gemensamma fysiska tester. I österbottniska skolor är man inte odelat positiv till testerna.

Nyhetsbild

Projekt ska utbilda mentorer för vårdarna: "Närståendevård kan vara både meningsfullt och påfrestande"

VASA Som närståendevårdare axlar man ett stort ansvar för sin anhörige. För vårdaren kan det vara värdefullt att få prata med andra som varit i samma situation. Därför ska ett nytt projekt utbilda erfarenhetsmentorer i Österbotten.

Nyhetsbild

Roligt och nyttigt att kunna flera språk

JAKOBSTAD Juhani Turunen hade svårt för svenskan i skolan. Därför skickades han på svenskbete till Kökar. På en sommar lärde han sig Kökardialekt men upptäckte också möjligheterna som tvåspråkigheten innebär.

Nyhetsbild

Jutta ger ett år av sitt liv till studentkåren – "Ibland känns det som ett heltidsjobb"

VASA Jutta Maunula sätter de egna studierna på is för att satsa på Åbo Akademis studentkår ÅAS verksamhet. Jobbet, som inte egentligen är ett jobb, innebär ibland 12-timmars arbetsdagar. Men enligt Maunula är det värt det.

Nyhetsbild

Alla får inte betalt för studentkårsjobbet – "Jag medger att arvodet inte är stort"

Studentkårsstyrelserna vid högskolorna i Finland jobbar utgående från olika förutsättningar. Vid vissa större studentkårer ligger ersättningarna för uppdraget nära nivån för en månadslön. I mindre högskolor får man lägre eller ibland inga arvoden alls.

Nyhetsbild

Fuktskadade byggnader gör barn hesa – "Viktigt behandla hosta"

1

JAKOBSTAD Nästan vart tionde barn som vistas i en fuktskadad byggnad lider av heshet. Bland allergiska barn är andelen hesa ännu större. För att undvika röstproblem som vuxen är det viktigt att behandla barns hosta.

Nyhetsbild

Dyslexi blir hinder i digitalsamhället – men tekniken kan också hjälpa

VASA

För människor med läs- och skrivsvårigheter är den digitala vardagen ett problem. Men tekniken erbjuder också lösningar. Det vill ett nytt österbottniskt projekt upplysa om.

Nyhetsbild

Forskare: Alger och sjögräs kan göra bränsle av avloppsvatten

VASA Kan näringen från avloppsvattnet bli till bränsle? Ja, om man odlar alger i vattnet och gör biogas av dem, svarar forskaren Andreas Willfors. Med resterna kan man sedan gödsla åkrarna.

Nyhetsbild

Studerande från Vasa och Umeå bygger hus: "Du behöver inte vara bra på matte för att bli arkitekt"

VASA Hur skulle ett hus inspirerat av känslan "optimism" se ut? Ja, det kan vara gult, det kan ha en blomkruka på taket och det kan vara sammansatt av allas gemensamma idéer. Gymnasiestuderande från Vasa och Umeå deltog i en workshop i arkitektur på tisdagen, och samarbetet regionerna emellan fortsätter.

Nyhetsbild

En buss kommer lastad med hängivna lärare och studerande från Åbo Akademi

KARLEBY Den turkosa ÅA-bussen har ett digert program. Under sex veckor kör den via så gott som alla svenskspråkiga gymnasier. På tisdagen var det elever vid Karleby svenska gymnasium som fick information om både Åbo Akademi och studiestaden Åbo.

Nyhetsbild

Skolorna är nästan grannar – nu korsar de språkgränsen

Så nära men ändå långt borta. Men nu möts gymnasister i Närpes och Östermark och ska lära sig varandras språk och kultur.

Nyhetsbild

Håll koll på kommunalpolitiken med ny app – Malax först med att testa

Universitetslärarna Janne Berg och Jenny Lindholm har en idé om hur kommunalpolitiken kunde bli mera lättillgänglig. Via en app i telefonen ska det gå att följa till exempel hur politiker röstar, vad som sker i olika sakfrågor och olika kommundelar.

Nyhetsbild

ÅA-studerande om SD:s popularitet: "Det finns ett missnöje som bara växer"

VASA Den här kvällen sitter ett gäng samhällsvetarstuderande i Vasa och följer med valvakan i Sverige med stort intresse. Då ämnesföreningen Politivas ordnar valvaka är samtalsämnet givet: Sverigedemokraterna och varför de blivit så populära.

Nyhetsbild

Anki åkte till Kambodja som utbildare: "Jag är så glad att jag vågade"

KARLEBY Anki Mannström åkte till Kambodja för att hjälpa, men kom hem med många egna lärdomar. Hon vill uppmana andra att ta chansen att vidga sina vyeer.

Nyhetsbild

Nu börjar promotionen av 76 doktorer i Vasa – se bilderna

VASA På fredagen promoveras 76 doktorer vid Vasa universitet, fler än någonsin tidigare under universitetets 50-åriga historia. Se bilder från när de får sin doktorsvärdighet.

Nyhetsbild

Vasa får nya daghemsplatser i januari

VASA I januari öppnar ett nytt finskspråkigt daghem, Pilke Pikkuponi, i Infjärden i Vasa. Dessutom startar Steinerdaghemmet Tiitiäinen i Vöråstan en ny grupp för barn under tre år.

Nyhetsbild

Folkhälsan startar ny utbildning för massörer i Vörå

VÖRÅ

Från och med oktober kan färdigt utbildade massörer gå en specialyrkesutbildning på svenska i Vörå.

Nyhetsbild

Rekordmånga doktorer promoveras i Vasa – rektor ser behov av akademiskt kunnande

VASA Hela 76 doktorer är anmälda till promotion vid Vasa universitet. I dagarna tre firas den högtidligaste av de akademiska festerna.

Nyhetsbild

Nytt modersmålsprov i studentexamen – "Upplägget är spännande"

NYKARLEBY Modersmålsprovet i studentexamen förnyas. Förutom att provet för första gången skrivs i digital form, så ändrar även uppbyggnaden.

Nyhetsbild

Beslut fattat i Övis-gate: Vasa och Övis får bakläxa av Regionförvaltningsverket

VASA I våras nekades Romeo Boussir plats i Vasa övningsskola. Fallet har nu granskats av myndigheterna. Det avslöjar brister i hur staden och Övis hanterat elevfrågor.

Nyhetsbild

Jämställdhet temat när Åbo Akademi inledde läsåret – "Inget vi ska ta för givet"

VASA Vi måste arbeta för jämställdhet varje dag, också inom studievärlden. Det menar Wasa Teaters chef Åsa Salvesen, som höll tal när Åbo Akademi invigde läsåret i Vasa. Det blir ett läsår där man åter tvingas hålla strama ekonomiska tyglar.

Nyhetsbild

27 vill utbilda sig till närvårdare i Kristinestad – gruppen blir finskspråkig

Vamias omtvistade närvårdarutbildning i Kristinestad kommer att bli av. Utbildningen skulle bli tvåspråkig men 25 av 27 sökande är finskspråkiga.

Nyhetsbild

Inga beslut om vad som händer med Rejpelt skolas fastighet

VÖRÅ Vörå kommun har ännu inga svar på frågan om vad som ska hända med Rejpelt skolas fastighet. Om elevantalet inte stiger stänger skolan om tre år.

Nyhetsbild

Vasa universitet inleder jubilemusåret – satsar stort på forskning

VASA Det var festligt när Vasa universitet började sitt femtionde läsår på måndagen. Många talade varmt för forskning och utbildning – och vikten av välmående. Vasa universitet rekryterar 20 forskare.

Nyhetsbild

Diabetesforskning i Österbotten ger resultat – i framtiden kan behandlingen skräddarsys

JAKOBSTAD En sällsynt genmutation, som är vanligare i Österbotten, minskar risken för diabetes utan att ha några skadliga effekter. Den här upptäckten kan ge upphov till nya läkemedel mot sjukdomen.

Nyhetsbild

Viria stöder Novias medelinsamling – skänker 10 000 euro

Yrkeshögskolan Novia får en stor donation av teknologibolaget Viria. Företaget stöder skolans medelinsamingskampanj med 10 000 euro.

Nyhetsbild

Pedersörebo har tagit fram verktyg som löser matematiska och praktiska problem

ESSE

Pedersörebon Jan Kronqvist har forskat fram ett matematiskt verktyg. Verktyget kan till exempel användas för att göra produktionen i en fabrik miljövänligare eller för att hitta den effektivaste strålbehandlingen för en cancerpatient.

Nyhetsbild

Här är höstens 25 IB-studenter från Vasa Övningsskolas gymnasium

Totalt 25 personer avlägger internationell studentexamen vid Vasa Övningsskolas gymnasium.

Nyhetsbild

Ronja skrev full poäng i IB-examen – "Jag studerade smart i stället för hårt"

VASA På fredag håller IB-linjen vid Vasa övningsskola sin studentdimission. Ronja Borgmästars från Vasa är en av de nya studenterna. Hon blev förvånad när examensresultatet kom. Hon hade fått full poäng.

Nyhetsbild

Sökes: Personer som vill jobba med hållbar utbildning

VASA Är du intresserad av hållbar utbildning? Då kanske Vasa stads nya satsning är något för dig. Under hösten ordnar staden ett utbildningsprogram som ska stärka hållbarhets- och framtidstänkandet i skolorna och vid läroanstalter, i daghemmen och inom ungdomsarbetet.

Nyhetsbild

Maria blir operatör på nödcentralen efter 20 år i olika företag – "Det här är väldigt intressant"

VASA Vasabon Maria Teräs är politices magister med inriktning på nationalekonomi. Efter tjugo år inom administration och personalförvaltning vill hon bli nödcentralsoperatör. Hon är en av sexton på den tvåspråkiga kursen i Vasa.

Nyhetsbild

Forskning: Finlandssvenska par tjänar mer än andra par – "Mannens inkomster styr"

1

I familjer där båda parter talar svenska är inkomsterna störst. Samtidigt är inkomstfattigdom vanligare bland finlandssvenskar än andra par, visar Camilla Härtulls forskning.

Nyhetsbild

Insamling kan ge landsbygdsforskningen i Vasa nytt liv: "Stödet från regionen är stort"

VASA Nästan en halv miljon euro har samlats in för att trygga en professur vid landsbygdsforskningen på Åbo Akademi i Vasa. Enheten har saknat professor sedan 2016.

Nyhetsbild

Forskningsfartyg utforskar Kvarken i tre veckor – räknar sälar och föreslår höjd skyddsstatus

1

Kvarken ska undersökas med dykare, drönare och undervattenskamera i tre veckor. Amerikanska havsforskningsorganisationen Oceana ligger bakom. Föreslår höjd skyddsstatus men bibehållen fartygstrafik.

Nyhetsbild

Inspirationsdag för abiturienter – Fokus på karriär i stället för utbildning

Fokus på karriär och livet efter studierna ska inspirera abiturienter i sju gymnasier. På fredagen höll 22 inspiratörer föreläsningar om deras karriärer och vilka egenskaper som behövs för deras jobb.

Nyhetsbild

Böcker på surfplatta vanligare i skolorna – "Ebban ska locka till läsning"

KORSHOLM Genom att lyssna på ljudböcker kan elever bli intresserade av att läsa. Det hoppas i alla fall Kuni-Vassor skolas rektor Tomas Koskinen. – Det elektroniska biblioteket Ebban har fungerat som ett bra komplement till skolbiblioteket, säger han.

Nyhetsbild

Seriös aktör har visat intresse för att driva Nordiska konstskolan

KARLEBY Förhandlingar förs som bäst, medger stiftelsens ordförande Brit Stenman. Karleby stad är också gärna med och stöder verksamheten, men stadsdirektör Stina Mattila är besviken över att inte ha blivit kontaktad innan beslutet om nedläggningen fattades.

Nyhetsbild

Skolfreden utlystes i Smedsby – "Viktigt att man kommer ihåg att respektera varandra"

KORSHOLM Skolfreden utlystes i Smedsby med tal och dans. Dansen är en del av ett större projekt som Smedsby-Böle skola gått inför det här läsåret. Målet är att få in mera rörelse i skolvardagen.

Nyhetsbild

Kulturfonden satsar på tvåspråkighet – stort intresse från finskspråkigt håll

VASA Intresset är stort bland finskspråkiga aktörer för Svenska Kulturfondens projekt för samarbete över språkgränsen. I Vasanejden är bland annat Åbo Akademi, Korsholms gymnasium och Kyrönmaan lukio aktuella med projekt på temat levande tvåspråkighet.

Nyhetsbild

Konstskolans studierektor: "Det här är en internationell tragedi"

KARLEBY Karleby tappar sitt namn på den nordiska kartan för samtidskonst när Nordiska konstskolan läggs ner och det är få som förstår vad det innebär, tror studierektor Meri Linna.

Nyhetsbild

Stiftelsen vill inte kasta in handduken: "Konstskolan har en viktig funktion"

KARLEBY Stiftelsen för Nordiska konstskolan vill inte kasta in handduken utan söker olika möjligheter för att skolan ska kunna fortsätta.

Nyhetsbild

Essi står utan studieplats då konstskolan stängs: "Det är helt obegripligt"

KARLEBY Essi Pellikka från Torneå skulle om en vecka ha återvänt till Karleby för sina studier vid Nordiska konstskolan. Nu har hon ingen aning om vad hon ska göra.

Nyhetsbild

Nedskärningarna kunde inte rädda konstskolan – "Bättre att sluta med flaggan i topp"

KRONOBY/KARLEBY Antalet studerande vid Nordiska konstskolan har under många år stadigt minskat vilket lett till en tynande tillvaro. Att studierna inte leder till någon examen kan vara en orsak, tror Tom Hansén, rektor vid Kvarnen samkommun.