Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Annukka satsar på datorspelaren och hens familj – skapar ny handbok på svenska

Dataspel kan vara till stor nytta men de kan också skapa problem. Det säger Annukka Såltin. Hon är huvudredaktör för en bok om spelfostran.

Nyhetsbild

Malax får skolcoach – "Det finns ett skriande behov av extra vuxna i högstadiet"

Många ville ha statsstöd för ungdomsarbetet i skolan. Malax är en av de kommuner som får pengar. Nu kan Malax anställa en skolcoach.

Nyhetsbild

Vasaskola börjar ge undervisning i islam

1

SKOLAN Elever i Vasas finska grundskolor ska få undervisning i islam. Det är vårdnadshavarna som har uttryckt en önskan om islamlektioner.

Nyhetsbild

Fyran Emilia tog strid för skolan – och bjöd in politiker: "Vill att de ska se vår lilla mysiga skola"

Tölby-Vikby skola hotas från och till av stängning. När Emilia Holmberg fick höra det bjöd hon in beslutsfattare.

Nyhetsbild

Övis får för många elever – en lösning är att ändra upptagningsområdet

VASA Vikinga och Haga får fler förstaklassare och Övningsskolan färre om Vasaskolorna ändrar sina upptagningsområden.

Nyhetsbild

Forskare undersöker hur folkomröstningen påverkade samhällsklimatet i Korsholm: Blev samhället polariserat?

Hur påverkade folkomröstningen tilltron till politik och kommun? Påverkade omröstningen de sociala relationerna? Bland annat det ska forskaren Thomas Karv ta reda på.

Nyhetsbild

Integrationsprojekt banar väg för entreprenörer

Jakobstad Genom integrationsprojektet vill Bildningsalliansen öka nyanländas kunnande om hur det går till  att starta företag i Finland.

Nyhetsbild

Här är höstens studenter i Österbotten

Grattis till höstens studenter!

Nyhetsbild

Finlands svenska lärarförbund valde ny styrelse – Vasabon Jenny Teir kom med

Finlands svenska lärarförbunds fullmäktige har utsett nya styrelserepresentanter för perioden 2021–2022. Jenny Teir från Vasa valdes in som ny medlem.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa kan leda till att barnen stannar hemma från skolan – forskare söker skolor till ny studie

Varför stannar barnen hemma från skolan? Den frågan ställer sig forskaren Katarina Alanko. Hon har startat ett projekt som undersöker skolor i både Sverige och Finland.

Nyhetsbild

Nykarleby landskommun får färsk översikt – "Ett otroligt gubbvälde"

NYKARLEBY Topelius bodde egentligen aldrig i Nykarleby stad och Kuddnäs har i tiderna fungerat som fattiggård. Bland annat det framkommer i boken om Nykarleby landskommun.

Nyhetsbild

Förbundsordförande Inger Damlin: "Mycket som är på gränsen just nu"

Just nu anser lärarfacket att det behövs skolvisa lösningar som inte tummar på lärarnas ork. De vittnar om att många lärare känner sig otillräckliga samtidigt som pressen från samhället ökar.

Nyhetsbild

Lärarna försöker få in variation – "Svårt att spela bollspel ensam"

NYKARLEBY Coronaläget har lett till tvära kast och mer jobb också för lärarna. På gymnastiklektionerna är det svårt att få in variation, men Mikaela Storbacka och Jori Isomäki uppskattar att skolornas ledning peppar både lärare och elever.

Nyhetsbild

Margita får Frans Henrikssons pris: "Det är så roligt att jobba med unga människor"

I dag är det 150 år sedan Frans Henriksson föddes. Det pris som är instiftat till minne av den driftiga företagaren och kulturmecenaten går i år till läraren Margita Engelholm från Lappfjärd. Hon har inspirerat hundratals skolelever till företagsamhet.

Nyhetsbild

Yrkesskolorna i Vasa öppnar igen – "Efterlängtat"

Under måndagen får många studerande på yrkesskolor och gymnasier runt om i Österbotten äntligen stiga in i sina skolbyggnader igen. Men helt vanlig är vardagen inte, berättar Åsa Stenbacka, rektor på Vamia.

Nyhetsbild

Få ålänningar studerar i Vasa – "Ett äventyr när man flyttar långt hemifrån"

VASA Vasa kan inte ses som en populär studieort bland ålänningar, men många av dem som flyttat från Åland för att studera i Vasa trivs bra. Det är mycket upp till studerande själva att locka till sig flera ålänningar.

Nyhetsbild

Nu är det fritt fram för lärarstuderande att praktisera igen – nästan

Praktikavbrottet har varit besvärligt för många och det är också många som gagnas av att reglerna lättas upp, säger Fritjof Sahlström dekan för lärarstuderandena på ÅA.

Nyhetsbild

Vamia och gymnasierna öppnar sina dörrar igen på måndag

VASA Läroinrättningarna på andra stadiet i Vasa, alltså gymnasierna och Vamia, återgår till närundervisning på måndag den 2 november. Alla bör använda munskydd.

Nyhetsbild

YA börjar utbilda närvårdare även i Jakobstad 2021

JAKOBSTAD Det råder en stor personalbrist inom vården i regionen, framförallt gällande vikarier, meddelar utbildare inom vård.

Nyhetsbild

Grönt ljus för att återuppta vårdpraktik – "Många har gått och väntat på det här"

På måndag återvänder vårdstuderande till sina praktikplatser i Österbotten. Beskedet kom i sista stund för många som hoppas bli klara till nyår.

Nyhetsbild

Öviselever om att använda munskydd: Helt okej, men jobbigt om man har astma

VASA Högstadieeleverna i Vasa är tillbaka i skolan efter två veckor av distansundervisning. De måste ha munskydd hela dagen. Det går bra, men blir lite tungt att andas efter ett tag, säger några.

Nyhetsbild

Ny coronaexponering i Zachariasskolan – årskurserna 7–9 stängs

NYKARLEBY Ytterligare en person har konstaterats vara smittad med coronavirus i Zachariasskolan. Därför har man i dag beslutat att årskurserna sju till nio stängs fram till den 1 november och man övergår till distansundervisning.

Nyhetsbild

Språkkurser i svenska oerhört populära i Närpes – kursplatserna gick åt på nolltid

Närpes vuxeninstitut gick via ett projekt in för att ordna avgiftsfria språkkurser i svenska. När anmälningarna rasslade in visade det sig att intresset var så stort att 70 personer stod i kö för en kursplats.

Nyhetsbild

Göran Backman blir pensionär – ny rektor valdes

Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik i Vörå kommun har valt ny rektor för Centrumskolan i Oravais. Nuvarande rektorn Göran Backman går i pension.

Nyhetsbild

Brändös tre högskolor fortsätter samarbeta om Tritonia

VASA De var fem. Nu är det tre kvar som samarbetar om vetenskapsbiblioteket Tritonia i Vasa. Snart flyttar det till en mindre byggnad.

Nyhetsbild

Viruset påverkar kurserna vid Korsholms vuxeninstitut

KORSHOLM På grund av virusriskerna gör Vuxeninstitutets kurser ett uppehåll under resten av oktober eller fortsätter som distansstudier.

Nyhetsbild

Oxhamns skolas rektor: Munskydd påverkar eleverna – på gott och ont

JAKOBSTAD Peter Lindqvist, rektor i Oxhamns skola i Jakobstad, upplever att munskydden gjort eleverna tystare, åtminstone tillfälligt. Elever säger att det känns tryggare att ha munskydd i skolan.

Nyhetsbild

Föräldraenkät: "Det är lätt och smidigt att kommunicera med lärarna"

En stor del av föräldrarna upplever att samarbetet mellan skola och hem fungerar bra. Och steget att ta kontakt med den egna läraren är låg.

Nyhetsbild

Förslaget: Skolor och daghem i vågskålen i Korsholm

KORSHOLM Kommundirektören föreslår att Solf och Tölby-Vikby skolor slås ihop. Daghemmen i Veikars, Petsmo och Kuni kan stängas nästa år.

Nyhetsbild

Micaela Romantschuk: "Prata om mobbning och lär känna föräldrarna"

Mer än var tredje förälder säger att deras barn blivit mobbat. Micaela Romantschuk uppmanar föräldrar att tala om mobbning med sina barn.

Nyhetsbild

Distansundervisning hela veckan i Malax – gäller enheter där smitta konstaterats

På tisdag återgår grundskolorna i Malax till närundervisning. Men inte alla. De enheter som haft coronasmitta fortsätter på distans.

Nyhetsbild

Tveksam till nyttan med förlängd läroplikt – "Hjälp dem som verkligen behöver hjälp"

Nja till en förlängning av läroplikten. Det är Finlands Svenska Skolungdomförbunds inställning till regeringens proposition. Ordförande Alexandra Wegelius tycker att reformen känns förhastad.

Nyhetsbild

ESSÄ: Utmaningar för invandrarkvinnor som föder barn i Finland

Anita Wikberg, lektor i vård vid Yrkeshögskolan Novia, skriver i essän om förlossningsvård och vård av invandrare. Invandringen har ökat mer än tiodubbelt sen 1990-talet och det kräver förståelse och kunskap att vårda personer med andra traditioner.

Nyhetsbild

Coronavirus i skolan i Kvevlax – Korsholm stänger dörrarna

KVEVLAX En i personalen vid Kvevlax lärcenter har smittats av coronaviruset. Exponeringen i skolan skedde den 8 och 9 oktober. Samtidigt stänger Korsholm dörrarna för extern verksamhet i kommunens lokaler.

Nyhetsbild

Föräldrar listar det som oroar barn i skolan: "Låt åtminstone alla ha en kamrat i gruppen"

Höga krav på sig själv, mycket ljud i klassen, mobbning och avsaknad av vänner. Det här stressar och oroar barn i skolan enligt föräldrarna.

Nyhetsbild

Suvilahden koulu drabbat av coronasmitta – 34 i karantän

VASA Suvilahden koulu i Vasa hann inte riktigt fram till höstlovet. På tisdag konstaterades en anställd vara smittad av coronaviruset.

Nyhetsbild

Nytt coronafall i Korsholms högstadium – distansundervisningen fortsätter

KORSHOLM Korsholms beredskapsledningsgrupp har tillsammans med smittskyddsläkare fattat beslut om att hålla Korsholms högstadium stängt fram till den 26 oktober.

Nyhetsbild

Lärarstuderande får inte praktisera utanför sjukvårdsdistriktet – ÅA föreslår alternativ till praktik

Ingen praktik utanför Vasa sjukvårdsdistrikt, beslutade dekan Fritjof Sahlström på fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier på Åbo Akademi i Vasa. Frustrerande, säger de studerande som påverkas av beslutet.

Nyhetsbild

Finska skolor i Vörå kan inte flytta till Rejpelt – byggnaden är i för dåligt skick

Nu måste Vörå i snabb takt tänka om vad gäller den finskspråkiga utbildningen. Bland alternativen finns åtminstone Karvsor, Oravais, Vörå och köptjänst.

Nyhetsbild

Läroavtal blir allt populärare: Nu kan frisören Julia både bokföra och fakturera

Frisören Julia Rönngård ville bara lära sig mer om sitt företag. Men merkonomstudierna gav mersmak och extrajobb. Nu väljer allt fler att utbilda sig genom läroavtal.

Nyhetsbild

Nu övergår skolorna i Vasa till distansundervisning – "Skolorna bättre rustade nu"

VASA På måndag övergår alla skolor i Vasa till distansundervisning. Charlotta Hilli, expert på distansundervisning, tror att skolorna har bättre utgångsläge nu än i våras.

Nyhetsbild

VIDEO: 300 år gammal Forsbysmedja fick nytt liv – "Kulturgärning att den nu är upprustad"

PEDERSÖRE Höstkylan gör sig påmind utomhus men inne i smedjan värmer två eldhärdar. Här möts historia och nutid.

Nyhetsbild

Fler coronafall i Vörågymnasiet – Tegengrenskolan beredd på distansstudier

VÖRÅ I onsdags övergick Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium till distansundervisning efter att en elev drabbats av covid-19. Nu har fler konstaterats smittade.

Nyhetsbild

Sursikelever får nästa vecka ledig: "En välbehövlig andningspaus"

PEDERSÖRE På ett extrainsatt nämndmöte på fredagseftermiddagen beslöts att Sursik skola får två dagar längre höstlov, med start på måndag.

Nyhetsbild

Malax skolor övergår till distansundervisning på måndag – "En försiktighetsåtgärd"

SKOLAN Det finns inga kända fall i Malax grundskolor, men för säkerhets skull blir det distansundervisning för årskurserna 4–9 nästa vecka.