Lokalt

Forskning & utbildning

Nyhetsbild

De vill få liv i Korsnäståget igen: "Invånarna är trötta på det dåliga ryktet – och de vill ha en ny mötesplats"

Korsnäståget var en modern exempelförort – i dag kämpar stadsdelen med färre invånare, sämre service och dåligt rykte. Nu vill forskare förebygga segregering och öka delaktigheten.

Nyhetsbild

Desperata försök att stoppa nya virusvarianten – "Res inte till södra Afrika"

Nu görs intensiva försök att stoppa spridningen av den nya B.1.1.529-virusvarianten. Utrikesministeriet uppmanar finländare att hålla sig borta från södra Afrika.

Nyhetsbild

Tre nya tjänster inrättas vid Vasa medborgarinstitut Alma

Varje år studerar ungefär 170 studerande inom den grundläggande utbildningen för vuxna i Vasa. För den ansvarar medborgarinstitutet Alma – som nu får mer resurser för att stöda sina studerande.

Nyhetsbild

Helsingfors universitet utbildar socialarbetare i Vasa nästa höst – rektor: "Vi vill ta vårt riksansvar i vårdfrågan"

I höst startar en kandidatutbildning till socialarbetare på svenska i Vasa. Enligt Svenska social- och kommunalhögskolans rektor är utbildningen här för att stanna.

Nyhetsbild

Utmaning att hitta behörig personal till daghemmen i Vasa – "Det blir bara svårare och svårare hela tiden"

Många stora förändringar på kort tid har lett till att daghem i hela landet söker personal med ljus och lykta. I oktober fanns det nästan trettio lediga tjänster inom småbarnspedagogiken i Vasa.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vetenskapskarnevalens andra dag späckad med aktuell forskning – en salig blandning av lokal, regional och global vetenskap

VASA Barnkonventionens dag till ära togs bland annat barns rättigheter och skydd upp till diskussion under Vetenskapskarnevalen. Även forskning i musikteori, satelliter och österbottnisk dialekt fick utrymme på evenemangets sista dag.

Nyhetsbild

Vetenskapskarnevalen avslutades – hälsorobot stal publikens hjärtan

Det blev hälsoroboten Nao som tog hem segern i den lekfulla tävlingen Science Slam, som avslutade Vetenskapskarnevalen på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Pilotprojekt involverar hundratals Larsmoelever – deltar i jämlikhetstävling

LARSMO Med hjälp av coaching ska Larsmoelevernas självkänsla stärkas. Samtidigt får lärare och föräldrar verktyg att orientera sig i den ofta krävande vardagen.

Nyhetsbild

Vaccinforskare: "Människor med andra åsikter ska inte bara avfärdas som foliehattar"

Forskning ska ge redskap till att förstå och hantera samhället och samtiden. ÅA-forskaren Carolin Ahlvik-Harjus forskning om attityder till vaccination träffade rätt då hon började med arbetet strax innan coronapandemin slog till.

Nyhetsbild

Moira von Wright ser SFP-kopplingar i ÅA-härvan – talar ut i HBL-intervju: "Det finns också andra intressen"

Åbo Akademi är "en mycket komplex organisation där universitetets idé inte var den bärande tanken." Det säger uppsagda rektorn Moira von Wright i en intervju med Hufvudstadsbladet. Hon upplever ändå inget motstånd från ÅA i Vasa.

Nyhetsbild

Historisk mat ska bli som ny – snart kan man söka recept på mat vi åt för 300 år sedan

Vetenskapskarnevalen bjuder på föda såväl för intellektet som för kroppen. Historiska maträtter ska hitta sin väg till de finländska köken.

Nyhetsbild

Finlandssvenskarna tycker rätt lika om vaccin och miljö – Marina Lindell avslöjar vad vi INTE är överens om

Marina Lindell, forskare vid Åbo Akademi, har under flera år undersökt finlandssvenskars åsikter, värderingar och upplevelser i samhället. Hur lika och olika är vi varandra? Och hur står det egentligen till i Svenskfinland?

Nyhetsbild

"Forskare i hela världen har en sak gemensamt – viljan att hitta lösningar som kan hjälpa andra"

Från vårdrobotar till klimatdebatter. Vetenskapskarnevalen bjöd under fredagen på en mångsidig presentation av forskning som görs i Vasa.

Nyhetsbild

"Att vara på plats ger en bättre helhetsbild" – österbottniska studerande besöker högskolor i Vasa

Det är en helt annan känsla att få vandra omkring i skolmiljön, än att se den genom en skärm, säger österbottniska abiturienter som besökte Academill på fredagen.

Nyhetsbild

Vetenskapskarnevalen har börjat – Ledison lyser vägen till Vasaforskarnas arbetsrum

VASA Vetenskapskarnevalen är en del av temaåret för forskningsbaserad kunskap. Evenemanget populariserar och presenterar den forskning som görs i Vasa.

Nyhetsbild

Vasaforskare föreslår riskbaserad övervakning av skolor – "Granskningen borde göras där problemen finns"

Brist på systematisk granskning av grundskolorna gör att barn går miste om stöd för lärande och att mobbing inte alltid åtgärdas, visar forskning gjord vid Vasa universitet.

Nyhetsbild

Nu är det premiär för Vetenskapskarnevalen – hör om aktuell forskning live på våra sajter

Syftet bakom vetenskapskarnevalen att föra samman människor och forskare. På fredag och lördag kliver 150 forskare upp på fyra scener i Vasa. – Vi hoppas att folk ska få aha-upplevelser, säger Vetenskapskarnevalens producent Nina Edgren-Henrichson.

Nyhetsbild

Teckningstävling för barn och unga i Österbotten: Rita Kvarkens egen satellit!

Alla teckningar som lämnas in under tävlingen kommer att åka ut i rymden.

Nyhetsbild

PODCAST: Vaccin, hållbar konsumtion och politik på ny festival som för vetenskapen närmare folket

PODCAST Under ett par dagar råder karnevalstämning i Vasa då forskare från universitet och högskolor delar med sig av kunskap från olika områden.

Nyhetsbild

Novia och Vasa yrkeshögskola får 750 000 euro för samarbete om förnybar energi

VASA Projektet ska samarbeta med företagen i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Styrelseordförande skjuter ner uppsagda ÅA-rektorns kritik: "Rektors anställningsskydd jämförbart med vd i ett företag"

ÖSTERBOTTEN Tappar styrelsen förtroendet kan rektorn avskedas. Så var det med ÅA-rektorn Moira von Wright. Expert: "Det enda vore om uppsägningen bygger på helt fel information."

Nyhetsbild

Tritonia ska flytta: "Visionen är att nya biblioteket ska inspirera till att skapa ny kunskap"

Det är ett stort jobb att flytta ett bibliotek. Ännu större om den nya byggnaden är mindre. Nu går personalen på Tritonia igenom alla sina hyllor.

Nyhetsbild

Vetenskapskarnevalen blir ett Ted talk à la Österbotten – "Det här är forskning på ett begripligt sätt"

Om en vecka intar Vetenskapskarnevalen Vasa under två programfyllda dagar – mera exakt över 80 programpunkter och totalt 45 timmar av diskussioner, presentationer och intervjuer.

Nyhetsbild

För Noah är robotar och virtuell verklighet en del av skoldagen – "Hjälper att förstå bättre"

KORSHOLM Smedsby-Böle skola leder ett internationellt projekt om spelbaserad inlärning och virtuell verklighet i undervisningen. Skolans femmor får agera testpatrull.

Nyhetsbild

Nu ska pedagogerna lära sig leda skolan – "Vi hoppas kunna starta en forskarskola"

Vid sidan av lärarutbildningen ska pedagogerna vid ÅA nu satsa även på ledarskapet av skola och utbildning. Ny forskarutbildning är att vänta.

Nyhetsbild

ESSÄ: Global kompetens en självklarhet vid Novia

I dagens samhälle är global kompetens en nödvändighet inom många yrken och därför ett viktigt ansvarsområde som varje utbildning behöver förbinda sig till och beakta i olika undervisningssituationer.

Nyhetsbild

Novia och Edu YA bildar nytt fortbildningsbolag – "Ju mer kontaktyta vi får med arbetslivet desto bättre"

En ny fortbildningshelhet inleder sin verksamhet i Österbotten vid årsskiftet. – Tillsammans kan vi göra mer för att avhjälpa arbetskraftsbristen än som två enskilda aktörer, säger Örjan Andersson, yrkeshögskolan Novias rektor.

Nyhetsbild

Atmosfärforskaren Mikael Ehn från Vasa blir professor: "Forskning är lite som detektivarbete"

Forskningen i partiklar i atmosfären har stor betydelse för vår förståelse av klimatuppvärmningen, säger Mikael Ehn som i december utnämns till professor i fysikalisk atmosfärkemi.

Nyhetsbild

Studentkårens Vasarepresentant undrar varför rektorn fick sparken: "Vore trevligt att förstå och gå vidare"

Niklas Grönholm studerar i Vasa och sitter i Åbo Akademis kårstyrelse. Han ser det som viktigt att ÅA-styrelsen ger mer info om måndagens dramatik kring avskedandet av Moira von Wright.

Nyhetsbild

Yrkeshögskolan Novia blir delägare i Edu YA

Nytt kursutbud är att vänta i januari.

Nyhetsbild

Universitetskollegiet om avpolletteringen av von Wright: "Ny rektor måste aktivt lyssna in och utveckla Åbo Akademi"

Ronald Österbacka, fysikprofessor från Jakobstad, leder det kollegium vid ÅA som kritiserat von Wright: "Nu har vi tilltro till tf-rektorn."

Nyhetsbild

Vasabaserade Fritjof Sahlström om att ÅA sparkat sin rektor: "Det här hade jag faktiskt inte väntat mig"

ÖSTERBOTTEN Dekanen vid Åbo Akademis fakultet i Vasa förvånades över att styrelsen avsatte Moira von Wright. "Betyder inte att jag ifrågasätter beslutet."

Nyhetsbild

Sjukskötare får ny akademisk utbildning i Vasa – första i Finland

Kerryn Saarinen har kommit från Australien för att studera till avancerad klinisk sjukskötare vid Åbo Akademi. Hon anser att den nya akademiska utbildningen ger ett språng i karriären.

Nyhetsbild

ÅA-studerande tillbaka på campus igen: "Jag har mer sprall i mig än en vanlig måndag"

När Åbo Akademi nu inleder läsårets andra period är de flesta tillbaka på campus igen. I Vasa möts glada studerande som plötsligt har fått nya studiekamrater.

Nyhetsbild

Eleverna Jenni och Tindra blir somesmarta i skolan – "Det finns saker på nätet som är osanna"

Hur formulerar man ett starkt lösenord? Vad ska man göra om en främling gör närmanden på sociala medier? Hur känner man igen falska nyheter? Snart kan eleverna i Vasa övningsskola svara på de här frågorna tack vare projektet #somesmart.

Nyhetsbild

Juristutbildningen i Vasa fyller 30 år – Marcus och Petra träffades under studietiden och nu leder de enheten

I år har det gått 30 år sedan juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet grundade en enhet i Vasa. Behovet av jurister är stort och kommer att öka – men det finns inget behov av ännu en juristutbildning i Vasa, menar Petra Sund-Norrgård och Marcus Norrgård.

Nyhetsbild

Forskare vill veta hur seniorer mår – enkäten Gerda på väg med posten till tusentals

För fem år sedan kände sig seniorer i Österbotten inte lika ensamma som sina jämnåriga i väst och öst. Nu vill forskare veta hur de äldre mår i dag.

Nyhetsbild

Finlandsmodellen ger barn möjlighet att testa nya saker – Julia har lärt sig göra piruetter på isen

Alla barn och unga ska ges möjlighet till en hobby med hjälp av Finlandsmodellen. VBL har gjort nedslag i Malax och Vasa som erbjuder över hundra klubbar sammanlagt.

Nyhetsbild

Vörå har nu i princip bara en finsk skola – färre flyktingbarn gör att skolan i Oravais tillfälligt har stängts

Färre flyktingbarn i kommunen ledde till att endast två barn skulle ha börjat i finska skolan i Oravais i höstas. Nu skjutsas de istället till Pettersbacka.

Nyhetsbild

Arbetsliv stöds men önskan om familjeliv förbises – Elisabeth Hästbacka forskar i delaktighet

Förutsättningar till ett fungerande familjeliv? Det är något som en del personer med funktionsvariation saknar, och som samhället ibland förbiser. I en pinfärsk avhandling kartlägger Elisabeth Hästbacka möjligheten till jämlik delaktighet.

Nyhetsbild

De ska forska i barns och ungas välmående – "Vi vill hitta när välmåendet börjar gå i negativ riktning"

Välbefinnande och skolframgång går hand i hand. Nu startar Åbo Akademi en omfattande studie med pilotskolor i Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild

Pälsnäringen måste samarbeta – "Överraskad över hur svagt förtroende farmarna har för varandra"

Pälsbranschen tyngs av traditionsbundenhet och måste förändras. I en ny utredning granskas relationerna i branschen. Saga Furs är den starkaste aktören, men förtroende för auktionsbolaget svajar.

Nyhetsbild

Ronja och Oliver hittade sin plats mellan nian och resten av livet: "Här finns tid för att tänka och andas"

Nu ska alla gå en utbildning på andra stadiet. Men vägen dit kan se olika ut. På Efo har några 16-åringar hittat sin plats – och fått en kreativ paus.

Nyhetsbild

Vasa universitet finns med på prestigefylld rankinglista

Den brittiska tidskriften Times Higher Educations har gjort en ämnesspecifik rankinglista, och Vasa universitet är med på den.

Nyhetsbild

Vasarektorer reagerar på insändare om mobbning i yrkesskolorna: "Det är ett svårt kapitel"

VASA Många ungdomar i yrkesskolorna i Vasa mår psykiskt dåligt. Det säger rektorer VBL/ÖT har talat med. Samtidigt bedyrar de att skolorna gör allt för att stödja eleverna.

Nyhetsbild

Baracker byts snart mot tillbyggnad i Sundom: "Vi har väntat som på solens uppgång"

Sundom har vuxit de senaste åren. Nu är det skolhusets tur. Slutresultatet blir riktigt bra, tror rektor Annika Snickars som snart får nya klassrum.

Nyhetsbild

Vasakemist hjälpte nobelpristagaren List med laboratoriet i Mülheim

Då Mika Lindén var gästforskare i Tyskland, träffade han också en av årets nobelpristagare i kemi.

Nyhetsbild

Kurt Björklund donerar en miljon euro till Hanken

Hankenalumnen Kurt Björklund donerar en miljon euro till den pågående fundraisingkampanjen Räkna med Hanken.

Nyhetsbild

Kerstin Storvall tar över rodret för Kredu och Step-utbildning: "Jag är en lagkapten"

NYKARLEBY Kerstin Storvall har jobbat som lärare i omkring 25 år. Nu går hon i stället in som ledare för två organisationer.

Nyhetsbild

Nykarlebybaserad utbildning har vuxit ur sitt namn – "Vi utbildar fortfarande efter församlingens behov"

NYKARLEBY Step-utbildning har långa anor, men namnet är nytt och profilen ska poleras. Fokus ligger inte längre på att enbart utbilda för församlingarnas behov.