Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

ÅA-forskare siktar mot USA – "Att slå våra idéer och metoder samman verkar ha ganska stor potential"

Daniel Antfolk från Kristinestad har fått forskningsstipendium för bröstcancerforskning. Nu är siktet inställt på USA, om coronaläget tillåter det.

Nyhetsbild

Anthony Anih forskar om krigstrauma: "Problemen finns i Finland också"

Ett trauma går ofta i arv från den generation som upplevt det till nästa. Det har Anthony Anih sett i sina doktorsstudier. 

Nyhetsbild

Korsholms högstadium fick tillförordnad rektor – "Jag vill finnas där för alla"

KORSHOLM Pia Blomqvist har varit biträdande rektor på Korsholms högstadium sedan 2018. Nu tar hon över som tillförordnad rektor under tiden Inger Damlin är på tjänstledigt.

Nyhetsbild

Appen för smittspårning behöver utvecklas mer

Appen som ska hjälpa till att spåra coronavirussmittan är lätt använda men tekniken behöver utvecklas. Det visar utvärderingen av pilotförsöket på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Vasa universitet inleder nytt samarbete – "Skolan en av de 300 bästa i världen"

VASA Från och med i höst kan studerande vid Vasa universitet välja att studera ett år vid handelshögskolan i S:t Petersbrurg. Valet kan resultera i en dubbelexamen.

Nyhetsbild

"Fint syfte men är det rätt sätt?" – Vi samlar tankar kring en förlängd läroplikt

Att höja utbildningsnivån är bra. Men först måste man satsa på elevstödet i grundskolan, tycker aktörer inom skolvärlden.

Nyhetsbild

Vasa universitet får nästan en miljon euro till nya projekt – "Det känns fantastiskt"

VASA Vasa universitet får understöd för projekt vars syfte är att öka människors kunnande och stärka deras ställning på arbetsmarknaden. Förhoppningen är även att projekten ska gagna näringslivet.

Nyhetsbild

120 nya studieplatser vid Vasa universitet – flest inom ekonomi och teknik

VASA Vasa universitet antar 20 procent fler studerande än tidigare år. Sammanlagt 722 nya studerande förväntas inleda studierna där i höst.

Nyhetsbild

Munsala hembygdsförening lanserar bok – "Viktigt att förstå sin historia"

MUNSALA Munsalas historia och invånare finns porträtterade i sammanställningen av tidningsartiklar Runar Nyholm skrev om bygden.

Nyhetsbild

Ministeriets beslut står fast – Topeliusgymnasiet får inte specialstatus

Topeliusgymnasiet ser inte ut att få sin specialstatus tillbaks. Planen är ändå att fortsättningsvis satsa på naturvetenskap och entreprenörskap.

Nyhetsbild

Fler studerande kan tas emot på gymnasiet i både Nykarleby och Petalax

Antagningsresultaten till andra stadiets utbildningar har kommit. Coronapandemin har inte påverkat ansökningsprocessen nämnvärt.

Nyhetsbild

Listan över antagna till Optima har publicerats

JAKOBSTAD Optima har publicerat listan över alla studerande som blivit antagna till studier i yrkesinriktad grundexamen hösten 2020. I listan syns bara personer som har godkänt att deras namn får publiceras.

Nyhetsbild

Lista: Här är de antagna till Yrkesakademin Österbotten

Här är namnen på de som blivit antagna via gemensam ansökan till Yrkesakademin i Österbotten våren 2020 och som gett tillåtelse att namnet får publiceras.

Nyhetsbild

Julia och Lisen har gjort en matematikbok tillsammans

VASA Det finns ett behov av en matematikbok för förskolebarn med fokus på talförståelse och ett naturnära tema ansåg Vasabon Lisen Häggblom. För det behövdes en illustratör – och valet föll på Maxmobördiga Julia Glasberg.

Nyhetsbild

Sundom skola föreslås bli fyra klassrum större med en tillbyggnad

SUNDOM Med fyra klassrum till och en omorganisering av matsalen kan Sundom skola matcha antalet elever.

Nyhetsbild

Fem vill bli rektor vid Borgaregatans skola – här är namnen

VASA Fem personer har sökt rektorstjänsten vid Borgaregatans skola i Vasa. Intervjuerna med dem slutförs på fredag. UPPDATERAD 19.19.

Nyhetsbild

Oklart hur det blir med Arbis och Opisto – nämnden vill veta vad språksektionerna tycker

VASA Utbildningsnämnden i Vasa vill höra vad de svenskspråkiga och finskspråkiga sektionerna tycker innan den fattar beslut om Arbis och Opistos framtid.

Nyhetsbild

Damlin efter valet: "Får gåshud när jag tänker på det"

FSL:s nya ordförande heter Inger Damlin och bor i Vörå. Nu ser hon fram emot att ta sig an utmaningarna som ligger framför henne.

Nyhetsbild

Inger Damlin vald till ny ordförande för lärarförbundet

Finlands Svenska Lärarförbund har valt en ny ordförande för åren 2020–2022. Bland fyra nominerade kandidater föll valet slutligen på Inger Damlin.

Nyhetsbild

På onsdag väljer FSL ordförande – Vöråbo och Närpesbördig kandiderar

Efter ett två månader långt uppskov blir valet äntligen av. På onsdag väljer Finlands svenska lärarförbund FSL ny ordförande.

Nyhetsbild

Alexandra från Närpes vill leda finlandssvenska skolungdomar

Närpesbon Alexandra Wegelius vill bli Finlands Svenska Skolungdomsförbunds nya ordförande. Viktigt för henne är skolhälsovård och en välkomnande skolmiljö.

Lista: Utexaminerade från Kredu i vår

Kristliga folkhögskolan i Nykarleby, Kredu, utexaminerade följande personer i vår:

Nyhetsbild

Hon är den första småbarnspedagogen i språkbad från ÅA

Visst var det lite ensamt att gå en del kurser utan studiekamrater, tycker 22-åriga Sofie Nylund. Men allt slit var värt det – nu är hon den första som utexamineras som lärare inom småbarnspedagogik med inriktning på språkbad från Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Nu är de äntligen studenter – "Läsåret har både varit fantastiskt och fantastiskt märkligt"

På lördagen fick studenterna i Korsholms gymnasium sina vita mössor. Studenterna är glada att de trots allt fick avsluta gymnasietiden tillsammans.

Nyhetsbild

27 skolor får stipendier av Vasa Elektriska

Vasa Elektriska delar ut stipendier för över 10 000 euro till nästan 30 skolor i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Lista: Här är alla som i vår tar examen från YA

Yrkesakademin utexaminerar allt från plåtslagare till frisörer – på fyra orter. Här hittar du namnen på alla som tar en examen i vår.

Nyhetsbild

Lista: De får examen från Vamia i vår

VASA Här finns hela listan på de som får sin examen från yrkesskolan Vamia i Vasa i vår.

Nyhetsbild

Stefan Kula – den lata eleven som blev rektor

NYKARLEBY Stefan Kula var inte den flitigaste eleven i gymnasiet. Då prioriterade han hårdrock och fotboll. Men som pedagog har han vigt sitt liv åt att hjälpa ungdomarna på traven. Nu går han i pension.

Nyhetsbild

Fysisk examensfest ersattes med virtuell variant – Juuso fick sin efterlängtade ingenjörsexamen

VASA Det var historiskt då Vasa yrkeshögskola (VAMK) tackade och sade adjö till 394 yrkeshögskolestudenter under fredagens examensfest på distans. Korsholmsbördige Juuso Perälä var en av dem som fick ta emot sin ingenjörsexamen.

Nyhetsbild

Personalen på Arbis kritisk till sammanslagning – "Det känns som en annektering"

VASA Ingen har lyssnat på riktigt, ett välfungerande institut monteras ner, framtiden blir otrygg. Personalen är inte alls nöjd med planerna för Vasa Arbis.

Nyhetsbild

Oklara krav på resurslärare i Petalax – "Det är svårt att säga vem som är mest behörig"

MALAX Finns det behörighetskrav för en resurslärare? Den frågan har väckts i Malax. Alla tycker inte att valet av resurslärare till Högstadiet i Petalax gick rätt till.

Nyhetsbild

Det blir examensfest i Petalax – "Vi kan inte dela ut betygen eller sätta på mössorna men vi kan ha ett avslut"

Vårens studenter vid Gymnasiet i Petalax får ta fram finkläderna och putsa skorna. Examensfesten blir varken virtuell eller uppskjuten – den blir hybrid.

Nyhetsbild

Rektor om yrkesskolornas arbetspraktik i coronatider: "Det har gått förvånansvärt bra"

Majoriteten av yrkesskolornas praktikperioden har gått att genomföra trots coronakrisen. Undantag finns och svårast är det inom servicebranschen.

Nyhetsbild

Arbetsgruppens förslag: Slå ihop Arbis och Vaasa-opisto

BILDNING Vaasa-opisto och Arbis föreslås bli ett enda nytt institut. Arbis hus förblir ett svenskt rum och finlandssvenskheten sägs till och med få större synlighet.

Nyhetsbild

Kovjoki-Markby skola öppnar för att stängas: "Det är nu frågorna börjar komma"

NYKARLEBY Många lärare och elever vittnar om att det är skönt att få avsluta skolåret på plats. I en skola som ska läggas ner är det kanske extra viktigt.

Nyhetsbild

Historielektionen hölls utomhus första dagen – "Det var nog strikt"

VASA Första dagen tillbaka i skolan gick bra, tycker Moa och Ronja Höstman. Det är strikta regler, men frågan är om alla orkar följa dem ända till avslutningen.

Nyhetsbild

"En skola är ingen skola utan elever" – Norra Korsholms skola välkomnade elever till en annorlunda skolvardag

KORSHOLM Gården är uppdelad i olika områden och varje klass i Norra Korsholms skola har sitt eget. Avstånden ska hållas och det har eleverna på koll, men visst är det ledsamt att inte få krama saknade vänner.

Nyhetsbild

Efter 38 skoldagar hemma – nu träffar Vikingabarnen sina kompisar: "Jag kramar Nuka, fast på avstånd"

VASA På torsdagen öppnade skolorna igen efter coronaisoleringen. Vi följde med till Vikinga skola i Brändö, där känslorna var tudelade.

Nyhetsbild

Visst är det okej att komma tillbaka till högstadiet – "Men litet onödigt känns det"

VASA Undervisningen fortsätter som förr i Övningsskolans högstadium. Men första dagen var det mycket som skulle gås igenom.

Nyhetsbild

Lärare valdes i Nykarleby – och omplacerades

NYKARLEBY Bland annat stängningen av Kovjoki-Markby skola och beviljade tjänstledigheter gör att flera elever får bekanta sig med nya ansikten i höst.

Nyhetsbild

Nytt idrottsprogram lanseras på Vasa universitet

Från och med i höst kan man studera idrottsledarskap och -marknadsföring på Vasa universitet. Men själva studierna genomförs i Helsingfors och på distans.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus får miljoner för att jobba för patientsäkerhet i Finland

Vasa centralsjukhus får tre miljoner euro i statsunderstöd för att grunda ett utvecklingscenter för patient- och klientsäkerhet.

Nyhetsbild

Nöjda elever återvänder till skolan — "Skönt att få säga hejdå till klassen"

KORSHOLM Att gå i skola på distans har varit toppen, tycker Hilja Risku i Solf. Däremot finns det flera som längtar tillbaka till klassrummet.

Nyhetsbild

Fysiska avstånd utmaning i stora högstadier – "En extrem situation"

Två av traktens största högstadier förbereder vårterminens sista dagar. Ett jättepussel av specialarrangemang ska trygga återgången till närundervisning.

Nyhetsbild

Hundratals annullerade prov i studentexamen på grund av coronakrisen

Enligt studentexamensnämndens preliminära statistik annullerade hundratals abiturienter en del av sina prov på grund av tidigareläggningen av realproven i mars. Lina Frostdahl vid Jakobstads gymnasium valde att skriva proven.