Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

En vill bli rektor för gymnasiet i Vörå

Vörå ska anställa en rektor för Vörå samgymnasium och Vörå idrottsgymnasium. Nämnden har ett namn att ta ställning till.

Nyhetsbild

ESSÄ: Jeppis Lux – ljuset i hjärtat av Jakobstad

Ljusfestivalen Jeppis Lux föddes ur behovet att tillsammans skapa något ljust och lustfyllt som motvikt till coronapandemin och den sociala isoleringen som många upplever på grund av den. Festivalen genomfördes i samband med Runebergsveckan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Bröstcancer kan förebyggas med låg dos medicin

Ny studie visar att bröstcancer som är känslig för hormoner kan förebyggas med en liten dos Tamoxifen. Medicinen har använts i fyrtio år men har så svåra biverkningar att många slutar ta den.

Nyhetsbild

Omgivningen viktig i ny läromedelsserie – "Det finns matematik i allt"

JAKOBSTAD Nya matematikböcker tar avstamp i den finlandssvenska miljön. Jakobstadsläraren Maria Stenberg är en av författarna.

Nyhetsbild

Snart kan man få behörighet som studiehandledare vid ÅA i Vasa – ny studiehelhet startar i höst

VASA Lärare i yrkeslivet kan få behörighet som elev- och studiehandledare genom att avlägga deltidsstudier vid Åbo Akademi. Utbildningen börjar i höst.

Nyhetsbild

Österbottniska orter topprankade i kommunbarometer

VBL/ÖT plockade ut de svenskösterbottniska orterna i tidskriften Suomen Kuvalehtis kommunbarometer. Nästan alla finns i toppskiktet. Se listan.

Nyhetsbild

Nu får Benjamin och andra högstadieelever gå tillbaka till skolan: "Känns bra"

Nu får elever och lärare gå tillbaka till klassrummen igen. Bra, välkommet och en lättnad – det är reaktionerna från en elev, en rektor och en skoldirektör.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Nya politiker ska bestämma hur många skolor det finns i framtidens Vörå

Vörå gick mot strömmen och valde att inte stänga Pettersbacka skola – inte än i alla fall. Det nya fullmäktige får ta fram en strategi för skolstrukturen.

Nyhetsbild

Fler närvårdare utbildas i Jakobstad

JAKOBSTAD Behovet är stort och inget tyder på att det minskar. De som utbildar sig till närvårdare kan räkna med att kunna välja bland jobberbjudandena.

Nyhetsbild

Pia Blomqvist är ny rektor för Korsholms högstadium

KORSHOLM Det stod mellan två bra kandidater, men bildningsnämnden i Korsholm valde enhälligt Pia Blomqvist till ny rektor för högstadiet.

Nyhetsbild

Här lär sig seniorerna engelska på distans – "Vi är alltid glada efter våra möten"

I början strulade tekniken men nu flyter det på. Sju glada seniorer träffas på Zoom varje måndag för att lära sig vardagsengelska.

Nyhetsbild

Malax rustar för smågruppsundervisning i egen regi – "Behovet finns och det minskar inte"

Smågruppsundervisning har funnits i Högstadiet i Petalax i snart två år. Nu planerar Malax för en liknande enhet för lågstadieelever.

Nyhetsbild

Läkare får förbättra sin svenska på Vasas vårdcentraler

Annika Lehmusvuo och Julia Sokolova, specialiserande läkare, är glada för att få lära sig svenska också i arbetet. På Vasa stads läkarmottagningar får de lära sig svenska på ett ovanligare sätt.

Nyhetsbild

Pettersbacka skola läggs inte ner – "Vi måste ta timeout för att få en helhetslösning"

Ännu ett beslut har fattats om Pettersbacka skola i Vörå. Skolan får nådeår i väntan på nytt beslut av ett nytt kommunfullmäktige.

Nyhetsbild

Korsholmsskolor deltar i omfattande projekt med finskspråkiga vänskolor

Hanaholmens nätverk Svenska nu och Svenska folkskolans vänner (SFV) har inlett ett vänskolprojekt, där finsk- och svenskspråkiga skolor får samarbeta.

Nyhetsbild

FSL:s ordförande: Se till att också utveckla lärarutbildningen i Finland

Ordförande Inger Damlin vid Finlands Svenska Lärarförbund ser inget problem med Åbo Akademis plan att börja utbilda klasslärare i Sverige – så länge utbildningen på hemmaplan inte glöms bort.

Nyhetsbild

Reningsverk i Vasa, Jakobstad och Karleby har virusets arvsmassa i avloppsvattnet

Kemi, Nyslott och Seinäjoki hade ingen arvsmassa från coronaviruset i avloppsvattnet enligt Institutet för hälsa och välfärds senaste analys. Men de här orterna är undantag.

Nyhetsbild

Abiturienterna tar studentskrivningarna i coronatider med ro – "Jag var mest orolig att försova mig"

På tisdagen drog årets studentskrivningar i gång med första delen av studentprovet i modersmål. Abiturienterna VBL talat med tycker att skrivningarna kändes säkra.

Nyhetsbild

Ida från Karperö skrev en handbok om betongåtervinning

Återanvändning av betong sparar på naturresurserna. Det ska vara så enkelt som möjligt. Ida Smedlund bestämde sig för att göra något åt saken och skrev en handbok.

Nyhetsbild

Abiturienten Ellen i Vasa gör allt för att inte bli smittad: "Mycket står på spel"

VASA Ellen Bos i Vasa ska snart skriva vårens första studentprov. Hon och familjen har därför suttit i frivillig karantän i två veckor. Oron för att bli smittad är ett stort stressmoment för många, säger hon.

Nyhetsbild

Teknologiindustrin donerar storsumma till finländska universitet – Vasa universitet och ÅA får 100 000 var

VASA – Donationen hjälper oss förverkliga vår strategi, säger Jari Kuusisto på Vasa universitet.

Nyhetsbild

Academills bibliotek har öppnat: "Övergången har gått förvånansvärt bra"

VASA Sedan ett par månader tillbaka har studerande vid Åbo Akademi i Vasa ett eget bibliotek. Personalen väntar på att det nya normala ska börja så att de får träffa sina kunder.

Nyhetsbild

Rektorer i Österbotten om studentprov i karantän: "Abiturienterna riskerar bli ojämlikt behandlade"

Alla gymnasier har inte möjlighet att ordna studentskrivningar för abiturienter i karantän. Vörå samgymnasium är en av de skolor som hamnar i en knepig sits: "Vi tvingas nog klia oss i huvudet innan vi får det löst", säger vikarierande rektorn Maria Holmgård.

Nyhetsbild

FSS kritiserar regionala skillnader: "Jättemycket stress för abiturienterna"

I vissa regioner kan abiturienter i karantän skriva studentexamen. I Österbotten är det osannolikt att det går att genomföra i många gymnasier. FSS kritiserar de regionala skillnaderna.

Nyhetsbild

Svenskspråkiga skolor i Vasa växer medan finskspråkiga krymper – "Trycket på centrum är stort"

Antalet svenskspråkiga elever i Vasa fortsätter öka. Det löser man genom att möblera om i upptagningsområden och utrymmena i skolor.

Nyhetsbild

ESSÄ: Barn behöver få må bra

Vid Yrkeshögskolan Novia pågår ett projekt vars målsättning är att utbilda ”barnambassadörer”. En barnambassadör kan vara ett stöd i vardagspusslet, värnar om barnets rätt till lek och aktivitet och kan föra barnets talan i sociala sammanhang.

Nyhetsbild

Forskning: En hund gör hemmets bakterieflora rikligare och mångsidigare

I de hem där det bor en hund finns proportionellt sett fler bakterier, enligt en ny undersökning. Detta kan minska riskerna för astma och allergier.

Nyhetsbild

Beslut om distansundervisning väntat i Österbotten – "Hade blivit kaotiskt annars"

På många håll i Österbotten var förberedelserna för distansundervisning redan gjorda före sportlovet började. Därför överrumplas högstadierna inte av regionförvaltningens beslut.

Nyhetsbild

Lärarkåren är frustrerad: Vi är trötta och behöver tydliga besked

Blir det distansundervisning i högstadiet från och med måndag eller inte? Österbottniska lärare önskar att de fått vila på sportlovet, men så blev det inte.

Nyhetsbild

Ett folkisår med hästar – Kredu och Nurk i nytt samarbete

Folkhögskolan Kredu i Nykarleby erbjuder från och med hösten ett skolår där de studerande kommer att tillbringa två av fem skoldagar i stallet vid Nurk.

Nyhetsbild

Ännu oklart om äldre elever distansundervisas från måndag: "Situationen är ny"

Ska österbottniska högstadieelever när- eller distansundervisas efter sportlovet? Regeringens åsikt är klar – men ingen vet ännu hur det blir.

Nyhetsbild

Spänning, stress och lite oro – snart skriver Auriina och Martta studentprov

Om två veckor inleds studentskrivningarna och rekommendationen är att abiturienterna nu sätter sig i frivillig karantän. Auriina Puhakainen och Martta Palola tänker minska närkontakterna och tillbringa största delen av tiden hemma.

Nyhetsbild

Åbo Akademi startar ny inriktning inom medier och kommunikation

Antagning till Åbo Akademis nya magisterprogram förutsätter antingen en kandidatexamen eller motsvarande relevant arbetserfarenhet.

Nyhetsbild

Nämndordförande efterlyser skolstrategi för Vörå – "Vi saknar en målsättning"

VÖRÅ Vörå hade långt gående planer på att slå ihop Koskeby skola och Tegengrenskolan till en enhetsskola, men nämnden slog på bromsen.

Nyhetsbild

LISTA: De får stöd från Högskolestiftelsen i Österbotten

Högskolestiftelsen stöder högskoleverksamheten i Österbotten med över 900 000 euro i år. Bland annat det nya magisterprogrammet i informationsteknologi vid Åbo Akademi får 50 000 euro.

Nyhetsbild

Vörå satsar på app för småbarnspedagogiken – "Föräldrarna kan vara delaktiga på ett helt annat sätt"

Vörå använder en del av det statliga coronastödet till en app för småbarnspedagogiken. Den ska ge personalen mer tid för barnen och involvera föräldrarna mer.

Nyhetsbild

Nu höjs läropliktsåldern – nior måste söka vidare: "Vi tätar nätet så att färre trillar ur"

Alla vårens nior måste söka in till en utbildning. Framöver ska ingen falla mellan stolarna och fler unga ska få jobb. Det är målet med höjningen av läropliktsåldern.

Nyhetsbild

Folkhögskolor vädrar morgonluft – nu startas flera nya linjer i Österbotten

I höst startas flera nya avgiftsfria folkhögskolelinjer för läropliktiga. Äntligen är vi i samma division som andra, säger biträdande rektor på Efö.

Nyhetsbild

Spelbranschen får chans att frodas och locka i glesbygden

Kan spelindustrin ha betydelse för samhällsutvecklingen utanför storstäderna? Svaret på frågan är ja, i alla fall om man ska tro Michael Stenmark som varit med och startat spelklustret Arctic Game Lab i norra Sverige.

Nyhetsbild

Vargen stort nyhetsobjekt i Österbotten på 2010-talet: "Nu handlar det mer om en konflikt mellan människor"

När det skrivs om varg i dag får också dess försvarare komma till tals. Det har lett till att vargnyheter allt mer blivit en konflikt mellan människor.

Nyhetsbild

Arvid från 1903 lär elever om emigration – i österbottniskt rymningsspel på nätet

År 1903 planerar Arvid emigrera från Österbotten. Men han behöver hjälp. Det är utgångspunkten i ett nytt spel för historieundervisningen i högstadiet.

Nyhetsbild

Hem och Skolas Romantschuk vill se professur i relationer i skolan: "Det skulle stärka välbefinnandet"

En professur i relationer i skolan skulle stärka välbefinnandet och minska mobbningen. Det tror Micaela Romantschuk på Hem och Skola.

Nyhetsbild

Korsnäs kan få egen bildningschef

Det finns planer på att Korsnäs kommun ska få en egen bildningschef. Avtalet med Malax skulle sägas upp. I stället skulle en ny tjänsteinnehavare sköta de här uppgifterna.

Nyhetsbild

Framtiden ska bli grönare – forskare tar fram förslag på hur det ska gå till

VASA Det nya projektet med deltagare i fyra länder har döpts till Green Transformation, förkortat Greta. Deltagarna ska fundera på hur olika regioner och institutioner kunde samarbeta då det gäller energifrågor och återvinning.

Nyhetsbild

Pandemin påverkar många unga negativt – "Viktigt att unga känner sig sedda"

Vi lever i tider som är omtumlande för de allra flesta, men i synnerhet för skolelever och studerande. Enligt forskaren Patrik Söderberg ökar risken för bland annat ensamhet i exceptionella tider.