Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Många vill bli lärare i Svenskfinland – universiteten fick 500 ansökningar

Man kan vara säker på att få jobb, säger dekanus Fritiof Sahlström som en orsak till att så många ansökt till de svenskspråkiga klasslärarutbildningarna.

Nyhetsbild

Vamia hotas av samarbetsförhandlingar – 30 anställda kan drabbas

VASA På grund av minskad finansiering från staten måste nu yrkesskolan Vamia skära i antalet anställda. Men samarbetsförhandlingarnas öde ligger i stadsstyrelsens händer.

Nyhetsbild

Vissa äter i klassrummen – musiklektionerna hålls i befolkningsskyddet

VASA Trångboddheten i Sundom skola fortsätter. Åtminstone under de följande två läsåren blir eleverna fler.

Nyhetsbild

Mål: Österbotten ska bli kluster för spelindustrin

VASA Yrkeshögskolan Novia har 130 projekt. Qvarken Game Industry är ett av dem. Tobias Björkskog från Jakobstad hjälper spelföretag i Österbotten och Västerbotten att växa.

Nyhetsbild

Rekordmånga sökande till Vasa universitet

VASA Det blev en rejäl ökning av antalet sökande till Vasa universitet i år. Till teknikstudierna nästan tredubblades antalet.

Nyhetsbild

Finskspråkiga i Korsholm kräver egen bildningsnämnd – lämnade in motion efter fusionsbeslutet

1

KORSHOLM Fullmäktigeledamöterna i MSK (Mustasaaren suomenkielinen kunnallisjärjestö) kräver en finskspråkig bildningsnämnd i Korsholm.

Nyhetsbild

Arash Gilan: Allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras

VASA Författaren Arash Gilan besökte Hanken i Vasa för att föreläsa om digitalisering. Och devisen är tydlig: digitalisera eller dö.

Nyhetsbild

SE LISTA: De får examen från Vamia

De här får sin examen från Vamia under vårterminen.

Nyhetsbild

Jean skrev om rwandiska folkmordet och bearbetade samtidigt sin egen sorg

VASA Jean d Amour Banyanga var 20 år då folkmordet i hemlandet i Rwanda började. 25 år senare disputerar han med sin doktorsavhandling om det sociala lidandet efter folkmordet.

Nyhetsbild

Forskare förvånad över att svenskspråkiga trakasserats på arbetsplatser

7

Svenska på arbetsplatser kan trigga finskspråkiga till otrevligt bemötande. Det framkommer i ny rapport – och förvånar sociologen Kjell Herberts.
 

Nyhetsbild

Pälsutbildningen i Jakobstad läggs ner – intresset är för litet

JAKOBSTAD Antalet sökande är för få och stödet från farmarna uteblir. Efter 30 år är det slut med pälsutbildningen i Jakobstad. Utbildningens eldsjäl Pia Blomström har redan slutat.

Nyhetsbild

Karleby svarar om filmbråket: "Skolan har rätt att välja läromedel"

KARLEBY Karlebys bildningsnämnd hänvisar till skolans rätt att välja teman och läromedel i sitt svar till Regionförvaltningsverket om filmbråket i det svenska gymnasiet.

Nyhetsbild

Nästan alla kandidater vill att högskolorna får mer pengar

Väljarna vill ha mer pengar till högskolorna och riksdagskandidaterna är ännu starkare av den åsikten. Mycket tyder på att den negativa utvecklingen bryts.

Nyhetsbild

Åttondeklassare fick testa på arbetslivet: "Vi knyter kontakter – och får skippa skolan"

VASA Vasabladet har under veckan haft två prao-elever från Vasa övningsskola, Edith Brännbacka och Alexandra Berg. De fick som uppgift att skriva om andra elever och deras tankar kring prao. Möt några åttondeklassare.

Nyhetsbild

Hem och skolas Micaela Romantschuk: Skolan behöver ett eget Valvira

SKOLAN Om en kommun har för litet pengar för att dess skolor ska kunna följa lagen finns det i dag ingen myndighet som kan åtgärda det. Hem och skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk efterlyser en övervakande myndighet för skolvärlden.

Nyhetsbild

Efter ett krävande år kan sjukskötarna fira – nu har de rätt att skriva ut medicin

Vårdarbetet effektiveras när sjukskötare kan skriva ut vissa typer av läkemedel. 29 sjukskötare har utbildats i ett samarbete mellan Novia, Vasa yrkeshögskola och CLL. På onsdagen fick de sina intyg.

Nyhetsbild

Motstånd sporrar lärandet: "Gör utmaningar intressanta"

PEDERSÖRE Vad är det som gör att elever lär sig? Det berättade brittiska föreläsaren och skolutvecklaren James Nottingham för 450 av regionens lärare i lördags.

Nyhetsbild

Köttforskare Eero Puolanne: "Matproduktionen är inte den stora miljöboven"

JAKOBSTAD Professor emeritus Eero Puolanne brukar fråga sina studerande "Vad är viktigare: 400 gram eller gult?" Han vill visa att saker inte går att jämföra rakt av.

Nyhetsbild

Elias kan delta i lektionen utan att vara på plats – roboten Avve är hans ögon i klassrummet

I Korsholm kan man nu delta i undervisningen trots att man inte är fysiskt på plats i klassrummet.

Nyhetsbild

Studentskrivningarna inleddes med prov i läskompetens – stavfel tillåtna

JAKOBSTAD Vårens studentskrivningar inleddes i tisdags med modersmålsprovet i läskompetens. Ett lite kontroversiellt prov, enligt Gunnevi Kiiskinen, rektor i Jakobstads gymnasium.

Nyhetsbild

Abiturienten Elin inte orolig för tekniska problem: "Digitaliseringen har fler fördelar än nackdelar"

Elin Berg är en av de 94 abiturienter i Vasa övningsskola som i dag skriver studentprov på dator. Men hon är inte orolig för tekniska problem. – Föräldrarna är nog mera oroliga än studerande, säger hon.

Nyhetsbild

Nu tar SFV emot din ansökan bums

För en vanlig finlandssvensk – en Norrgård, Södergård, Wiik eller Udd – är den väsentligaste förändringen att Svenska folkskolans vänner sedan i december har löpande ansökningstid.

Nyhetsbild

Färre ettor i Korsholm i höst – i förskolan blir barnen fler

KORSHOLM Totalt 288 nya ettor intar skolbänken i Korsholm i höst. Kvevlax lärcenter får flest nya elever – hela 56 barn.

Nyhetsbild

Svensk psykolog: Vi måste bli bättre på att stötta traumatiserade flyktingar

VÖRÅ Det finns fortfarande mycket att göra vad gäller att stötta traumatiserade flyktingar som kommer till Sverige och Finland, säger psykologen Frida Johansson Metso.

Nyhetsbild

Miljonprojekt ska göra lärare mer språkmedvetna – språkbadsprofessor Siv Björklund: "Dagens klassrum är redan flerspråkiga"

VASA Med det EU-finansierade projektet ska alla elever i Europa kunna nå studieframgång på samma villkor. Blivande lärare vid Åbo Akademi i Vasa kan redan under sin praktikperiod testa verktyg från projektet.

Nyhetsbild

Karvsor skola växer så det knakar – byggs ut så att alla elever ska få plats

VÖRÅ Med 15 nya ettor fortsätter Karvsor skola att spränga väggarna. Skolan har det trångt, men det blir bättre till hösten.

Nyhetsbild

Efter filmbråket i Karleby – nu ska Utbildningsstyrelsen ge riktlinjer

KARLEBY Utbildningsstyrelsens jurister ska nu göra upp riktlinjer för hur gymnasierna ska hantera frånvaro i skolan.

Nyhetsbild

Optima-kurator: "Högre tröskel att prata om mobbning"

JAKOBSTAD Ingen studerande ska behöva sluta yrkesutbildningen på grund av mobbning. Däremot finns det möjlighet att stänga av mobbare som inte ger sig.

Nyhetsbild

Musikvideo ska sprida glädje – men främst locka till språkbadsstudier

"Vad vill du bli när du blir stor? Språkbadslärare!" sjunger studerade vid Åbo Akademi. På måndagen släpptes en musikvideo som ska fördubbla ansökningarna till utbildningslinjerna.

Nyhetsbild

Ronja Sandbacka ny informatör vid ÅAS

Styrelsen för Åbo Akademis Studentkår har anställt Ronja Sandbacka som vikarie för informatören. Sandbacka börjar vikariera ordinarie informatör Matias Dahlbäck den 11 mars.

Nyhetsbild

Åse och Erika ger barn och lärare verktyg mot mobbning

VASA Åse Fagerlund, doktor i psykologi, är övertygad om att det går att få bort mobbningen bland barn och unga. Hon testar en ny metod bland femmorna i två Vasaskolor.

Nyhetsbild

Jättepott för forskning kring batterikemikalier i Karleby

KARLEBY Ett forskningsprojekt kring batterikemikalier som bland annat görs vid universitetscentret Chydenius i Karleby har fått tio miljoner euro i finansiering.

De får bidrag från Högskolestiftelsens egna medel

I tisdagens tidning listades de som får bidrag från Högskolestiftelsen. Men de som får bidrag från stiftelsens egna medel saknades. Här är de.

Nyhetsbild

Lista: De delar på Högskolestiftelsens 850.500 euro

Högskolestiftelsen i Österbotten finansierar forskningsprojekt och delar ut stipendier och bidrag. Här är listan på de som får stipendier 2019.

Nyhetsbild

Studier i Umeå lockar finlandssvenskar

SPECIAL: UTBILDNING Närheten till Österbotten, men också unika utbildningar och lägre antagningskrav lockar finlandssvenskar till Umeå universitet. I dag finns över 34 000 studerande på campusområdet.

Nyhetsbild

Breda möjligheter vid Optima

SPECIAL: UTBILDNING En husbyggare som också blir merkonom, och en före detta studerande inom socialpolitik som snart är kosmetolog. Båda ryms under samma tak på Optima i Jakobstad, och däremellan finns nästan 1?400 andra studerande knutna till skolan.

Nyhetsbild

Novias ingenjörer är eftertraktade: “Lagom mix av teori och praktik”

SPECIAL: UTBILDNING En bra ingenjör är tekniskt lagd, men ser också produkten bakom siffrorna. Egenskaper som businesstänk och kommunikation blir allt viktigare.

Nyhetsbild

De erbjuder en alternativ väg till universitetet

SPECIAL: UTBILDNING Är du utan studieplats? Ingen fara, det finns en alternativ väg in till högskolorna. I framtiden ska det bli ännu enklare att ta sig in via öppna universitetsstudier.

Nyhetsbild

Många nior osäkra på vart de ska söka sig efter högstadiet – "det är stora beslut de ska fatta"

SPECIAL: UTBILDNING För vissa är valet självklart, andra behöver mera betänketid. Att välja skola efter nian är ett stort beslut. Elevhandledare Sofia Renlund: Få vet ännu vad de vill bli.

Nyhetsbild

Många korsholmare har fått en enkät om fusionen – det handlar om forskning

KORSHOLM Forskarna bakom Korsholms medborgarråd mäter vad väljarna tycker före de läst rådets utlåtande om fusionen.

Nyhetsbild

Peter Ehrström blir gästprofessor i Hamburg

Peter Ehrström, docent i urban politik och verksam i vuxenpedagogik vid Åbo Akademi, ska under sin gästprofessur vid Hamburgs universitet bland annat undervisa i social hållbarhet i städer.

Nyhetsbild

YA överväger att återinföra lämplighetstest – kan bli aktuellt redan under vårens ansökan

"Vi är i beredskap att införa ett lämplighetstest", säger Yrkesakademins rektor Boris Ståhl.

Nyhetsbild

Vamia återinför lämplighetstest för dem som vill bli närvårdare

VASA Efter den senaste tidens livliga diskussioner om vårdpersonalens kunskap och lämplighet för yrket återinför nu Vamia lämplighetstest för sin närvårdarutbildning.

Nyhetsbild

Ghita forskar i hur naturen påverkar vårt välbefinnande – "Vi borde se mer på vilka ekonomiska effekter naturen har"

VASA Hur kan man snabbt och enkelt få sitt blodtryck att sjunka, hjärtat att varva ned och nivån av stresshormon att minska? Genom att vistas en kvart i naturen, säger doktoranden Ghita Bodman.

Nyhetsbild

Smedsby-Böle skola återanvänder datorer –"Lika bra som nya"

KORSHOLM Smedsby-Böle skola i Korsholm använder sedan två månader tillbaka återanvända bärbara datorer. De har fungerat så bra att man nu planerar köpa in fler datorer och fler läsplattor.