Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Språkundervisningen ska börja tidigare – Jakobstad testar redan

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga skolväsende har fått statliga pengar på cirka 19.000 euro för att kunna erbjuda frivillig svenska från årskurs 1 detta läsår.

Nyhetsbild

Novia satsar i ny utbildning i teknik på engelska i Vasa

VASA Yrkeshögskolan Novia inleder en ny mastersutbildning på engelska i Vasa. Utbildningen riktar sig till personer som ska skapa värde i framtidens ledarskap och affärsutveckling.

Nyhetsbild

Sommarlovet slutar tidigt nästa år – sjutton dagar ledigt över jul och nyår

Vasaeleverna ser ut att få masa sig till skolan ovanligt tidigt nästa höst. Enligt förslaget börjar terminen redan den 8 augusti.

Nyhetsbild

Bygger sagobibliotek för Europa – Övermark skola leder projektet

Sagor och berättelser från olika länder och på olika språk i text och ljud. Sju länder samarbetar inom det europeiska projektet som de närmaste 2,5 åren leds av Övermark skola.

Nyhetsbild

Närvårdare får till godo studiepoäng – Vamia och ÅA vill förkorta studiestigen

VASA Närvårdare från Vamia som söker till studier på kandidatnivå i vårdvetenskap vid Åbo Akademi kommer i fortsättningen få 25 studiepoäng tillgodoräknade genom sin tidigare examen. Samarbetet ska slussa studerande snabbare ut i arbetslivet.

Nyhetsbild

Engelskspråkig undervisning utökas i Vasa – fler grupper kräver större lokaler

Elevplatserna inom den engelskspråkiga grundläggande utbildningen fördubblas i Vasa. Orsaken är bland annat en ökad efterfrågan på engelskspråkig undervisning.

Nyhetsbild

Skotsk mus och finländsk patient knäcker Parkinson

En internationell forskargrupp har upptäckt ett genetiskt fel som förorsakar den neurologiska sjukdomen Parkinson. En skotsk mus och en finländsk patient ledde forskarna i rätt riktning.

Nyhetsbild

David Stiernholm ger husmorstips för vardagen på jobbet

Telefonen plingar, post it-lapparna lyser, oläst epost hopar sig, kollegorna stör. Stressen tilltar och arbetet blir ineffektivt. David Stiernholms lösning: struktur.

Nyhetsbild

Femmor dansar på modersmålstimmarna – "De frågar efter dansen om vi hoppar över en vecka"

KORSHOLM Kan man lära sig om verb genom att dansa? Eller adjektiv? Och på vilka sätt kan man tolka en dikt genom dans? Sådana här saker funderar femmorna i Norra Korsholms skola på. De deltar i ett projekt som integrerar dans i modersmålsundervisningen.

Nyhetsbild

Öviseleverna tycker konstgräs är bättre än grus

VASA Vid invigningen av Tim Sparvs konstgräsplan var många Öviselever där. Praoeleven Sandra Salmela ställde tre frågor till några av dem.

Nyhetsbild

Nu får Övis-eleverna äntligen springa av sig på gräs som är grönt året runt

VASA – Slit den med kärlek, sa Tim Sparv då den nya konstgräsplanen vid Vasa Övningsskola invigdes. – Äntligen, men framförallt tack, sa eleverna.

Nyhetsbild

Elever från Korsholms gymnasium besöker Suomussalmi – ska berätta om finlandssvenskhet

KORSHOLM Vid 12-tiden på måndagen startade en delegation bestående av sex elever och finskläraren Terho Jalkanen från Korsholms gymnasium mot Suomussalmi. På svenska dagen på tisdag ska de bekanta sig med gymnasiet där – och berätta om finlandssvenskarna.

Nyhetsbild

ESSÄ: Alger – en plåga eller framtiden?

Kan alger vara något bra? Algblomning, eller rättare sagt alg- och bakterieblomning, är något som de flesta tyvärr känner till. Jag vill förklara när alger kan vara något positivt, och hur vi kan dra nytta av att till och med odla alger.

Nyhetsbild

Folkhögskolan breddar och ökar kursutbud i Nykarleby

Det är mycket på gång vid Kristliga folkhögskolan i Nykarleby, både när det gäller yrkesutbildning, men också utbildning som förbereder nyanlända för ett fullödigt liv i sitt nya land.

Nyhetsbild

ÅA i Vasa sänker språkkraven till lärarutbildning i språkbad

VASA För finskspråkiga som söker till lärarutbildningarna i språkbad räcker det med studentexamensvitsordet cum laude i lång svenska och magna cum laude i medellång svenska.

Nyhetsbild

Granlund donerar till Vasa yrkeshögskola och Novia – "Det är oerhört viktigt att tekniska utbildningar erbjuds"

Fastighetsteknikföretaget Granlund vill se att det satsas mer i tekniska utbildningar i Vasaregionen. Företaget donerar totalt 10 000 euro till Novia och Vasa yrkeshögskola.

Nyhetsbild

Landsbygdsforskning i Vasa vädrar morgonluft – "Men det största hindret återstår"

VASA Med en halv miljon euro i insamlade medel och fakultetsrådets godkännade tar landsbygdsforskningen vid Åbo Akademi i Vasa ett stort steg närmare förverkligande.

Nyhetsbild

Auvo Rauhala blir arbetslivsprofessor på Åbo Akademi

1

Åbo Akademi har utsett sin första arbetslivsprofessor. Det är pensionerade chefsöverläkaren vid Vasa centralsjukhus, Auvo Rauhala som är knuten till ämnet vårdvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.

Nyhetsbild

Digitala studentprov förändrade mattelektionerna på Vasa gymnasium

1

VASA

Nu är hela studentexamen digital. Nästa år övergår matematiken som sista ämne till det nya systemet. På Vasa gymnasium har man förberett de studerande genom att bland annat ordna digital undervisning och digitala prov.

Nyhetsbild

Muntliga prov kan bli aktuella i studentexamen

1

Från och med våren 2019 består studentskrivningarna helt och hållet av digitala prov. Men förändringen kommer inte att stanna upp.

Nyhetsbild

Jämlikheten i den finländska skolan blir sakta sämre

Barnets sociala och ekonomiska bakgrund har större inverkan på skolframgången än tidigare.

Nyhetsbild

Linda Lindholm blir tf vd för Åbo Akademis Studentkår

Politices magister Linda Lindholm har blivit utnämnd till tf verkställande direktör för ÅAS. Hon ersätter Patrik Fellman som avgår från tjänsten.

Nyhetsbild

Kvarnen först i Finland med polisförberedande utbildning

KRONOBY Hösten 2019 startar en ny, unik utbildning vid Kronoby folkhögskola. Tjugo studerande får plats på den ettåriga utbildningen som i första hand riktar sig till dem som vill söka till Polisyrkeshögskolan.

Nyhetsbild

Studenter får ansöka direkt till Vamk genom kursbetyg – skilda ansökan första i Finland

Ett samarbete mellan Vamk och Vaasan lyseon lukio ska minska på pressen inför att ansöka till tredje stadiets utbildningar. Vissa av Vamk:s linjer börjar ta emot ansökningar som baseras på kursbetygen i relevanta ämnen för utbildningen.

Nyhetsbild

Bäckbyelever lär sig kemi genom att laga korv

PEDERSÖRE 32 gram havssalt, 20 gram mosad vitlök, 24 gram harissa, tre gram fänkålsfrön, med mera. Det gäller att hålla koll så måtten blir rätt i Merguez-smeten.

Nyhetsbild

Kvarnen startar ny utbildning – förbereder för polisutbildning

KRONOBY I samarbete med Polishögskolan i Tammerfors startar folkhögskolan Kvarnen en ny utbildning i Kronoby.

Nyhetsbild

Många företag körs ner i onödan – tidig förberedelse inför pensionen kan hjälpa

KARLEBY Många mindre företag tynar sakta bort eftersom företagaren drar sig för att gå i pension. Monika von Bonsdorff, ny professor i utveckling av affärsverksamhet på Karleby, forskar i företagares pensionsprocess.

Nyhetsbild

Vasabördig undersökte ledarskap i doktorsavhandling – Globala grupper fungerar bättre med delat ledarskap

Hur ska man få en arbetsgrupp att fungera när medlemmarna sitter utspridda över hela världen och kommer från olika kulturer? Det har Emma Nordbäck forskat i.

Nyhetsbild

Lågstadieelever i Korsholm kan välja livsåskådning – stort intresse i Norra Korsholms skola

KORSHOLM För två år sedan sades det att det inte finns intresse för livsåskådning i Korsholm. I år läser 78 lågstadieelever ämnet.

Nyhetsbild

Längre höstlov men flera lördagar för Vasaelever

1

En del skolelever har höstlov en hel vecka, medan andra får nöja sig med två lediga dagar. Orsakerna varierar i de olika kommunerna.

Nyhetsbild

Gymnasiedag lockade 1800 ungdomar till Brändö

Gymnasieungdomar från olika delar av Österbotten fick på torsdagen bekanta sig med studiestaden Vasa. – Många vill veta hur inträdesproven är, säger Kaisa Ollila som studerar till socionom.

Nyhetsbild

Gymnasieelever går på universitetskurs i energi – "Jag tror vi får lära oss mycket"

VASA Den är alldeles ny för gymnasieeleverna – universitetskursen i energi och hållbar utveckling. På måndagen körde den igång med labb och virtuell verklighet.

Nyhetsbild

Novias forskare delar med sig av sin kunskap i VBL och ÖT

VASA Varje månad kommer en essä skriven av en Noviaforskare att publiceras i Vasabladet och Österbottens tidning. Med det vill de nå ut med sina senaste innovationer.

Nyhetsbild

ESSÄ: “Revitalizing Pensala” – Pensalas återkomst

Från och med 2008 bor för första gången i historien en större andel av jordens befolkning i städer än på landet. Vi behöver väcka liv i vår landsbygd och göra byarna attraktiva igen. Varför inte börja med Pensala?

Nyhetsbild

Eleverna i Högstadiet i Petalax lär sig sociala färdigheter med hjälp av rollspel

PETALAX I Högstadiet i Petalax får åttorna på lektionstid lära sig att ge både komplimanger och kritik och över huvud taget hur de ska bemöta andra. Det sker genom rollspel och är en del av träningen i social kompetens.

Nyhetsbild

Högstadier: Omöjligt stoppa all mobbning, men vi gör så gott vi kan

Högstadiernas antimobbningsteam kallas in när något allvarligt har hänt. De flesta i Vasatrakten arbetar enligt Kiva-modellen. Det har effekt, tycker de: "Men vi inbillar oss inte att vi löser all mobbning."

Nyhetsbild

Hem och Skola vill få föräldrarna att engagera sig i barnens skolgång

Forskning visar att föräldrarnas engagemang påverkar barnens skolframgång mest. Därför startar Hem och Skola projektet "Varje förälder" som ska hitta nya sätt att engagera föräldrar.

Nyhetsbild

Beslut om YA:s flytt remitterades – beslutet enhälligt

JAKOBSTAD Söfuks samkommuns styrelse beslöt skjuta upp beslutet om Yrkesakademin i Österbottens lokaler. Förslaget var att YA skulle lämna lokalerna på Sursikbacken.

Nyhetsbild

Gymnasierna vill spräcka språkgränsen

JAKOBSTAD Gymnasierna i Jakobstadsregionen har fått 80.000 euro av Svenska Kulturfondens Hallå-program. Pengarna ska användas för ge studerande möjligheter att använda det andra inhemska språket på ett naturligt sätt.

Nyhetsbild

Rektorstjänst när Övis gymnasium får ny rektor nästa år

VASA Rektorspositionen vid Vasa övningsskolas gymnasium övergår från att vara förtroendevald till att bli en sexårig tjänst.

Nyhetsbild

IB-studerande träffades i Vasa – "Det är roligt att träffa nya människor"

Akademiskt arbete och fysisk aktivitet stod på programmet när de studerande på IB-linjerna på Mattlidens och Vasa övningsskolas gymnasier träffades för första gången i Vasa i helgen. – Det är intressant att se hur lika vi är, säger Sara Gestrin från Mattlidens gymnasium.

Nyhetsbild

"Det är inte varje dag man får åka från Vasa till Helsingfors och gå på museum"

Under tre år får alla elever i årskurs åtta möjlighet att uppleva konst. Det kan vara allt från teater där de får träffa skådespelare till att besöka museum och göra egna konstverk.

Nyhetsbild

Femmor om nya Keskuskoulu: "Det är som ett hotell"

KORSHOLM Mustasaaren keskuskoulu satsar fullt ut på helt öppna lärmiljöer. Överlyckliga femmor fick bekanta sig med sitt nya klassrum på fredagen.

Nyhetsbild

"Mobbning ska motarbetas på flera nivåer – med grupper, miljöer och individen"

4

"På samma sätt som en person kan behöva stöd i matte eller modersmål kan man behöva stöd i sociala färdigheter och social kompetens", säger Patrik Söderberg som skrivit doktorsavhandlingen "Inte bara otur".

Nyhetsbild

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.