Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Thomas Karv blir snart doktor – bjuder på tips om hur EU ska hålla ihop trots brexit

1

VASA Vad innebär det om EU kollapsar? Den frågan fick i gång Thomas Karvs tankar för fem år sedan. Nu har han tänkt färdigt.

Nyhetsbild

Honn ska få framtidens yrke som kodare – "Du rättar till ett fel och det dyker upp trettio nya"

VASA Studerandena är här, de är pinfärska och de är många. Vasabladet kör i gång höstens studiestart genom att presentera en om dagen. Möt Honn Lam från Tammerfors som är en av dem som ska svara på samhällets skriande behov av kodare.

Nyhetsbild

De lär sig leda människor - stort intresse för Novias nya utbildning

Personlig utveckling och mer kunskap om hur man leder ett arbetsteam. Det står på önskelistan när Novias ledarskapsutbildning på engelska sparkar igång.

Nyhetsbild

Vasa övningsskola lämnar bort allt rött kött under sex veckor för klimatets skull

4

VASA Hållbarhet står högt i kurs på Vasa övningsskola. Nu serverar man klimatsmart mat för lågstadie- och högstadieeleverna i sex veckor.

Nyhetsbild

Hayatos flyttlass gick från Hiroshima till Vasa – snart börjar studierna vid ÅA

VASA Hiroshima har över en miljon invånare. Vasa har 67 000. Kontrasten oroar inte Hayato Mishima. Men något gjorde honom orolig på vägen till den nya studiestaden.

Nyhetsbild

Nya ÅA-rektorn von Wright på premiärvisit i Vasa – höjdes till skyarna av studenterna

VASA Moira von Wright betonade ÅA som Finlands port till Norden. Hon har lyft in studerande i rektorsrådet, något som Studentkåren hyllar.

Nyhetsbild

Blivande merkonomen Tiia: "Man måste vara beredd på att det går åt skogen"

VASA De nya studerandena har tagit Vasa med storm. Merkonomstuderande Tiia Risku från Korsholm har gjort passionen för hästar till sitt extraknäck. 15-åringen har redan ett eget företag.

Nyhetsbild

Tusentals studerande intar Vasa: "Deras betydelse är enorm"

I Vasa finns över 13 000 högskolestuderande och av dem är runt 2000 nya det här läsåret. Stefan Råback, vd för Vasek, är nöjd med sifforna. – Men vi måste bli bättre att hålla kvar dem i regionen.

Nyhetsbild

Hanken lämnar Tritonia – väljer i stället att samarbeta med stadsbiblioteket

VASA. Hanken lämnar Tritoniasamarbetet från och med årsskiftet. Svenska Handelshögskolan satsar i stället på samarbete med Vasa stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Nu har också IB-studenterna fått sina mössor – 23 nyutexaminerade firar i dag

VASA I dag utexaminerades 23 studerande från Vasa övningsskolas gymnasiums IB-linje. Deras examen motsvarar en internationell studentexamen.

Nyhetsbild

Vasas och Karlebys flygklubbar samarbetar – "Fler borde hitta det här fantastiska intresset"

Vasa flygklubb och Karleby flygklubb ordnar fortgående flygkurser, som ger certifikat för till exempel segelflygning eller motorsegelflygning.

Nyhetsbild

Korsholmselever får åka på planerade klassresor – framtiden öppen

Alla planerade klassresor och lägerskolor för läsåret 2019–2020 får genomföras. Det slog bildningsnämnden i Korsholm fast på sitt möte på torsdagen.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus satsar på ett nationellt center som ska ge ännu bättre patientsäkerhet

Vasa centralsjukhus grundar ett forskningscenter som ska utveckla patientsäkerheten i hela landet. Nu söker sjukhuset en professor i samarbete med Åbo universitet.

Nyhetsbild

Internationella studerande får finländsk lärarbehörighet i Vasa – nytt magisterprogram startar nästa höst

Åbo Akademi i Vasa är först ut i landet med att erbjuda internationella studerande ett magisterprogram i pedagogik som dessutom ger finländsk lärarbehörighet.

Nyhetsbild

Älvbyarnas språkbadsskola fick nej – men föreningen bakom idén ger inte upp

KORSHOLM Lokala föreningar vill driva en språkbaddskola i gamla Veikars skola. Nu har de fått ett nej från ministeriet.

Nyhetsbild

Finländska bryggerier skriker efter inhemsk humle – forskare försöker ge dem vad de vill ha

I takt med att ölintresset växer ökar också efterfrågan på finländsk humle. Utbudet är i dag närmast obefintligt men det försöker man nu ändra på.

Nyhetsbild

Reform för antagning till högskolor delar åsikterna: "Det finns många sidor av saken"

Betygen blir snart allt viktigare för antagning till högskolor och universitet. Förändringarna är stora, men kanske inte fullt så dramatiska som de först kan verka. Vi förklarar reformen.

Nyhetsbild

Andra stadiet ska inte vara ett låst, ångestladdat väntrum för framtiden

Nästa års reform kan göra så att unga känner att de behöver tänka strategiskt och välja kurser som lönar sig mer än andra. Men det som lönar sig är inte alltid det som är mest värt.

Nyhetsbild

Snart kan studentprovet i lång matematik avgöra chans till studier – FKF ordnar prepkurs

Sökes: Toppresterare i studentskrivningen i lång matematik. Finnes: En hjälpande hand vid Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa.

Nyhetsbild

Skolresor finansieras på olika sätt i kommunerna – alla ordnar inte resor

Utbildningsstyrelsens direktiv om skolresor tolkas olika kommunerna. I Vasa och Petalax ordnas olika typer av resor i högstadierna – i Vörå har resorna slopats helt.

Nyhetsbild

De skulle åkt på skolresa i går – nu är den lagd på is: "Det känns orättvist"

2

Förbundet Hem och Skola vill att Korsholms kommun ser över hur pengar samlas in till skolresor. Ärendet ligger hos bildningsnämnden – nu tvingas elever vänta med sina skolresor.

Nyhetsbild

Nykarlebyborna flitiga att ge idéer till Arbiskurser - "Inga skamliga förslag hittills"

NYKARLEBY Skrattet ligger nära till hands när Arbistrion i Nykarleby berättar om höstens kurser. Just nu är den nya katalogen på väg till hushållens brevlådor.

Nyhetsbild

Dialekter i fokus när vetenskapsakademi besökte Närpes

Dialekter fortsätter fascinera forskarna. Professorer och forskare från Sverige och Finland besökte Österbotten för att bekanta sig med folkkultur. I Närpes fick de lära sig mer om finlandssvenska dialekter.

Nyhetsbild

Vörå-Oravais-Maxmo medborgarinstitut inleder höstterminen – tf rektor Marcus Beijar är förväntansfull

VÖRÅ På måndag nästa vecka kan de kunskapsivriga anmäla sig i Vörå till medborgarinstitutets (MI) kurser. Marcus Beijar, tf rektor, säger att det är den mest intensiva tiden.

Nyhetsbild

Arbis i Vasa har fokus på hjärtat – i dag öppnar höstterminens anmälan

VASA Välmående är kärnan i Vasa Arbis kursprogram i år. Kurskatalogen har mestadels flyttat till nätet och den fysiska katalogen är nu en broschyr.

Nyhetsbild

Optimadirektör slutar – vill pröva på något annat i yrkeslivet

JAKOBSTAD Tiina Sjölund har sagt upp sig efter 15 år som förvaltningsdirektör på Optima. Orsakerna är personliga, säger hon.

Nyhetsbild

Fler vuxna ett stöd i skolorna – kommuners ungdomsledare syns allt oftare på rasterna

Flera österbottniska kommuner har i dag en skolcoach eller utreder behovet av en. Men på många håll har man valt att använda ungdomsledarna ute i skolorna.

Nyhetsbild

Extra ögon och öron behövs i skolorna – Rolli Snellman blir skolcoach i Kronoby

Skolcoach, resursperson, ungdomsledare. Kärt barn har många namn, men både för Rolli Snellman i Kronoby och Mikaela Hellman i Larsmo är det a och o att skapa förtroende bland de unga.

Nyhetsbild

Nu välkomnar Steinerskolan sina elever till nyrenoverade lokaler – rektor Juhani Mäkinen: "Här finns goda möjligheter att växa"

VASA Ungefär hundra elever får börja läsåret i Steinerskolans nya fräscha utrymmen i Vöråstan. I år får eleverna vara med och fira att det är 100 år sedan den allra första Waldorfskolan grundades.

Nyhetsbild

Dags för skolstart – så här ser läsåret ut i regionens skolor

På måndag inleder många skolor i nejden ett nytt läsår. Klicka här för att se hur höst- och vårterminen ser ut.

Nyhetsbild

Beteendevetare: Vår analoga hjärna kämpar i den digitala tiden

Anna Tebelius Bodin ser det som sin livsuppgift att sprida kunskap om psykologin bakom inlärning. Hon marinerar gärna kunskapen i oxytocin och uppmanar lärare att göra det också.

Nyhetsbild

Sture Udds nya vision: "Vi måste enas kring ett Vasa Water city"

1

VASA Alla i staden borde ha som fokus att göra Vasa så attraktivt att världens 15-20-åringar känner staden och vill flytta hit, säger Sture Udd.

Nyhetsbild

Vasas utmaning: Att få högutbildade att flytta hit – och stanna här

VASA Regionforskaren Aleksi Koivistos presentation om Vasas befolkningsutveckling är inte upplyftande. Men det finns lösningar för tillväxt.

Nyhetsbild

Professor: Barn kanske inte behöver lära sig läsa, skriva och räkna i framtiden

6

KARLEBY Det är inte säkert att sådant vi i dag ser som grundkunskaper över huvud taget behövs i arbetslivet i framtiden, menar arbetslivsprofessor Lauri Järvilehto.

Nyhetsbild

Nu måste bildningssektorn i Korsholm spara – så påverkas skolornas och daghemmens verksamhet

KORSHOLM Korsholm måste spara och bildningsnämnden har infört vikarie- och anställningsstopp på grundskolor och daghem i Korsholm. Men vad betyder det i praktiken? VBL har rett ut hur läget ser ut i kommunen.

Nyhetsbild

Lärarfacket till föräldrar: Ta del av barnens skolgång

VASA Lärarna Kari Nieminen, Pia Latomäki och Heli Katajamäki, som representerar lärarfacket OAJ i Österbotten hoppas att föräldrarna intresserar sig om sina barns skolgång. Här ger de några goda råd.

Nyhetsbild

Så jobbar Österbottens skolor med säkerhet – app för säkerhet kan bli vanligt

Österbottens rektorer är överens om vikten av en trygg skolgång. Nylanserad säkerhetsapp är på tapeten när skolvärlden vaknar och ser över sina säkerhetsrutiner inför läsåret. 

Nyhetsbild

Snart är sommarlovet slut – 750 elever börjar skolan i Vasa

VASA I Vasa börjar skolorna den 12 augusti. Förskoleundervisningen i daghemmen börjar 16 augusti.

Nyhetsbild

ESSÄ: Låt havet fortsätta vara vägen

En gemensam utmaning för turismföretagare i Finland är den ofta väldigt korta säsongen. Det gäller i synnerhet de företagare som driver gästhamnar. Man talar om att säsongen sträcker sig från midsommar till skolstart, cirka åtta veckor. Det är en kort tid att tjäna sitt levebröd på, skriver Rasmus Karlsson, projektledare för Smart Marina vid Novia. 

Nyhetsbild

Psykologer: "Barnen ska inte behöva förlora sin självkontroll"

PEDERSÖRE Grundsynen inom lågaffektivt bemötande är att de som har förmåga att bete sig gör det. Problemskapande beteende ska hanteras med det i åtanke.

Nyhetsbild

Möbeldesignern Malin Fleen printade ut klimatsmart fåtölj

Det var vad båtbyggare Malin Fleen ville bli då hon blev stor. I våras blev hon färdig möbeldesigner från Göteborgs universitet – med en fåtölj hon skapat för att passa in i en båt.

Nyhetsbild

Åsa Slotte forskar kring anhörigas förståelse – "Man reagerar inte på någons biokemi"

När Åsa Slotte växte upp led hennes ena förälder av psykisk ohälsa. Hennes erfarenheter i kombination med filosofistudier tog henne in på forskningsområdet medicinsk filosofi. I sin doktorsavhandling kring moralisk förståelse av anorexi betonas vikten av samtal.

Nyhetsbild

Snart är Smedsby skolcentrum klart – här ska ettor och nior gå i skola under samma tak

KORSHOLM Till skolstarten ska både högstadiet och lågstadiet för första gången finnas under samma tak. Men ännu återstår en stressig månad av förberedelser vid Smedsby skolcentrum. Frågan är om allt blir klart i tid.

Nyhetsbild

Studiestöd också på sommaren? – ungdomsförbunden är delade i frågan

Ungdomspartiernas debatt hettade stundtals till när studiestödet, EU, och statsfinanserna avhandlades på scenen vid Finlandsarenan.

Nyhetsbild

Lukumanu fick inte göra obetald praktik på sin arbetsplats och fick ingen förklaring till varför – "Jag är förkrossad"

1

VASA Trots förbättrade kunskaper i finska och en kandidatexamen i företagsekonomi ville ett Vasaföretag inte låta Lukumanu Iddrisu göra sin obetalda praktik hos dem.