Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu drar folk till skogs – frisk luft lockar som aldrig förr

Det blåser en frisk nordvästan, 9–10 meter i sekunder, solen skiner och fåglarna kvittrar. Det känns som en vanlig lördagsförmiddag ute vid havsbandet, förutom att alla österbottningar verkar vara ute.

Nyhetsbild

Apoteksjouren upphör i Vasa

VASA Fram till den 5 april kan Vasaborna handla sina mediciner ända till klockan 22 på kvällen. Men sedan är det slut. Joursystemet upphör i Vasa.

Nyhetsbild

Jimmy om corona: "Jag har aldrig tidigare varit så sjuk"

Musikern Jimmy Westerlund fick coronasmittan i Spanien och är efter 13 dygns helvete nu på bättringsvägen.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Häyry: "Fira påsken i hemtrakterna"

VASA Fira påsken hemma, och tala med barn och unga om rådande begränsningar. Det är Vasas stadsdirektör Tomas Häyrys budskap i coronatider.

Nyhetsbild

Tre nya fall av covid-19

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar om tre nya fall av coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Nyhetsbild

Odling kan lugna stressade själar – "Det är som terapi"

Blir du överväldigad av alla coronanyheter? Gå ut och påta i trädgården eller förvandla din balkong till en grön oas. Trädgårdsentusiasten Ulrica Taylor tänker i alla fall odla som aldrig förr.

Nyhetsbild

Coronavirus farligare för äldre och personer med underliggande sjukdomar

VBL/ÖT reder ut hur farligt coronaviruset är för personer i riskgrupp och vilka underliggande sjukdomar som kan orsaka allvarlig coronavirusinfektion.

Nyhetsbild

Coronaviruset är livsfarligt för Elisabet – lätt val att stanna hemma

VASA Elisabet Rantschukoff är beredd att sitta flera månader hemma. Det sista hon vill är att få coronaviruset. Det är livshotande för henne.

Nyhetsbild

Bråda tider för Vasa centralsjukhus växel: "Dubbelt fler samtal än vanligt"

Förra veckan fick växeln på Vasa centralsjukhus åtminstone dubbelt fler samtal än vanligt. Denna vecka är situationen något lugnare.

Nyhetsbild

Skyddshemmet hjälper precis som vanligt trots corona – ser risk att behovet ökar

VASA När både föräldrar och barn nu är mycket hemma kan det bli svårt i familjer där man redan har problem. Vasa mödra- och skyddshem finns till för att ge hjälp.

Nyhetsbild

Jonas från Jakobstad lever i ett nedstängt Frankrike: "I Finland tror man att det finns ett alternativ"

2

I Frankrike dödar coronaviruset över hundra människor per dag. – All kritik mot statsmakten här handlar om att stängningen skedde för sent, säger Jonas Holmqvist.

Nyhetsbild

Mathjälpen i Vasa kommer i gång trots coronaviruset – matkassar delas ut

VASA Trots undantagstillståndet kommer behövande i Vasa nu att kunna hämta mat igen. Från och med onsdag denna vecka delas den ut.

Nyhetsbild

Det är trångt på Öjbergstrappan – Vasa stad vädjar: Använd sunt förnuft

VASA Det har varit mycket folk på motionstrappan vid Öjberget på sistone. Vasa stad vädjar nu till folk att undvika idrottsplatser där det kan uppstå trängsel.

Nyhetsbild

Inga nya bekräftade fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt

Det är fortfarande 16 bekräftade fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Samtliga mår bra och är hemma, säger tf chefsöverläkare Christian Kantola.

Nyhetsbild

Tandläkarklinik permitterar personal – tandläkare särskilt utsatta för coronasmitta

VASA Tandläkare är särskilt utsatta för droppsmitta. Nu tvingas tandläkarkliniken Adente permittera sin personal till mitten av april.

Nyhetsbild

Anita Ismark och Patrick Ragnäs: Vi måste ta situationen på allvar

En stor del av Svenska pensionärsförbundets medlemmar hör till riskgruppen för coronavirus och covid-19. – Just nu är försiktighet viktigast, säger Anita Ismark.

Nyhetsbild

Ytterligare ett fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall är nu uppe i 16 i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Första mötet för att bilda en cancerklubb i Korsholm

KORSHOLM En svensk eller tvåspråkig cancerklubb är aktuell i Korsholm. När situationen i samhället återgått till normalläge ska intresserade samlas och diskutera en ny klubb.

Nyhetsbild

Guide hjälper seniorer i Vasa genom coronaepidemin

VASA Vilka är symptomen på covid-19, vad ska jag göra om jag blir sjuk och vilka apotek har hemkörning? Det är några av frågorna som besvaras i en guide riktad till äldre Vasabor.

Nyhetsbild

Mathjälpen till fattiga stoppas av coronaviruset – "Det värsta beslutet vi tagit"

Fattiga blir utan mat när Mathjälp Vasa tvingas pausa sin verksamhet. Diakonin fortsätter ge ut matkassar, men pausar gratis måltider. I Malax ordnas hemleverans.

Nyhetsbild

Hundarna ska rastas trots undantagstillstånd – men avståndet till andra hålls

VASA Att röra sig utomhus är en av de få sysselsättningarna för tillfället. Vasaborna promenerar, cyklar eller löper längs strandpromenaden. VBL har pratat med några hundägare på promenad.

Nyhetsbild

VIDEO: Så här går ninjaskolan till

I ninjaskolan får barn lära sig allt en ninja behöver kunna. Om man klarar eldprovet blir man en ninja. Titta på vår video!

Nyhetsbild

Succévideon "Jump ilag" får en uppföljare – "Vårt varumärke är Vörådialekten"

VÖRÅ Tre damer, tre stolar och en härligt klingande Vörådialekt. Svårare än så verkar det inte vara att få äldre att motionera hemma.

Nyhetsbild

LIVE: Senaste nytt om coronaläget

Live VBL/ÖT/Sydin följer coronaläget i Österbotten, Finland och resten av världen. Direktrapporteringen ger dig snabbt de senaste nyheterna om coronaviruset.

Nyhetsbild

Beslut om välfärdsområdet flyttas fram – "Kommunerna har annat att tänka på"

Inom april skulle Österbottens kommuner besluta om hur mycket av vården de ska överföra till nya välfärdsområdet. Nu flyttas deadline fram.

Nyhetsbild

Följ hygiendirektiven och var aktiva – Ole Norrback håller igång med hjälp av röjsågen

Ole Norrback säger att regeringen vill väl med beredskapsbestämmelserna. – Men använd det sunda förnuftet och glöm inte varandra.

Nyhetsbild

Tvätta händerna och hosta i ärmen – hygiendirektiven kan låta tjatiga men de är viktiga

Hygiendirektiven är speciellt viktiga med tanke på dem som ingår i riskgruppen. Det säger Hans Björknäs, specialist i inremedicin.

Nyhetsbild

Stödchatten "Ärligt talat" utökar öppettiderna: "Många känner sig ensamma och oroliga"

Skolstängningarna och coronaviruset gör att många känner sig oroliga eller ensamma. Därför förlänger nu Luckan Unginfo sina öppettider för stödchatten.

Nyhetsbild

"Ingen orsak att hamstra mediciner" – Logistiken hinner inte med

JAKOBSTAD Apotekarförbundet manar till lugn bland apotekshyllorna. Ökade kundmängder har gjort att vissa läkemedel tagit slut, om än tillfälligt.

Nyhetsbild

Rejäl minskning av antalet kunder på gymmen till följd av coronaviruset

VASA Med satsningar på hygien och olika restriktioner försöker gymmen undvika att de ska behöva stänga helt. Coronaepidemin gör ändå att många håller sig borta.

Nyhetsbild

Jonas Kuhlberg sitter i karantän efter Europaturné – testade positivt i måndags

– Min första tanke var "så typiskt". Det säger Jakobstadsbon Jonas Kuhlberg som känner sig frisk trots att han insjuknat i covid-19.

Nyhetsbild

Därför inför regeringen kraftiga krisåtgärder mot coronavirus – läs det här

ÖPPEN ARTIKEL. Avsikten med denna artikel är att försöka få människor att förstå omfattningen och riskerna med coronaviruset och varför vi alla har ett ansvar för att minska riskerna.

Nyhetsbild

Senaste nytt om coronasmittan – så här påverkar covid-19 samhället

Vi får dagligen höra nyheter om coronavirusets framfart och hur det påverkar våra liv. Det kan vara svårt att följa med flödet. Här har vi samlat en del av de viktiga nyheterna från Österbotten och Finland som Vasabladet och Österbottens Tidning publicerat det senaste dygnet.

Nyhetsbild

Roboten Nao kör gymnastikpass för seniorer – har blivit klienternas kompis

Robot Roboten Nao leder gymnastikpass för seniorer i Vasa. Seniorcentrets idrottsservice och klienterna deltar i Åbo Akademis experiment.

Nyhetsbild

Korsholm stänger ner sin verksamhet på grund av corona – målet är att skydda riskgrupperna

KORSHOLM Delar av kommunens verksamhet stängs ner. Det säger Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg på söndagen.

Nyhetsbild

Psykiater: Ge inte barnen dubbla budskap om corona

Säg inte att det är lugnt till barnen, samtidigt som du agerar i panik. Barn märker det, säger barn- och ungdomspsykiatern Hassan Jaghoory om coronaviruset.

Nyhetsbild

Överläkare: För inga sjuka barn till mor- och farföräldrar

Ett barn kan ha covid-19 utan att man inser det. Det kan däremot slå hårt mot mor- och farföräldragenerationen. För inte dit sjuka barn, säger överläkare.

Nyhetsbild

Corona tvingar hotellägare tänka om – viruset slår hårt mot Vasahotell

Coronaviruset slår hårt mot hotellbranschen. Vasas hotell har redan fått flera avbokningar och fler lär det bli då Energy Week ställs in. Astor drabbas hårt.

Nyhetsbild

Besök inte mormor om du tror du har corona – riskerna är störst för äldre och kroniskt sjuka

Risken att personer i hög ålder smittas av viruset är större än hos andra. Även de som har kroniska sjukdomar är mera utsatta.

Nyhetsbild

Här är numren du ska ringa om du misstänker coronavirus

VASA. Tror du att du har fått coronavirus, har du misstänkta symtom eller är du annars bara nyfiken på vad coronaviruset innebär? Här är telefonnumren du kan ringa.

Nyhetsbild

Läsare ger egna förslag : Så här kan ensamheten minska

Mer än var tredje känner sig ensam ganska ofta eller ibland. Vi bad läsarna ge råd om hur det kan bli bättre. Här är läsarnas förslag för att motverka ensamhet.

Nyhetsbild

Corona eller covid-19? – språkvårdaren förklarar

Det råder viss förvirring kring namnet på det virus som dagligen är på tapeten. Heter det coronavirus eller covid-19? Vi reder ut vad viruset egentligen heter.

Nyhetsbild

Debattörer: Alla har ett ansvar att minska ensamheten

Nästan en halv miljon finländare känner sig ensamma. Vad kan man göra för att minska den siffran? Den frågan diskuterades under Akademiforum – tillsammans mot ensamheten.

Nyhetsbild

VIDEO: Här kan du se sändningen från seminariet om ensamhet

Ta del av allt som sades på Akademiforum via direktsändningen som pågick klockan 18–20.

Nyhetsbild

Händer i dag: Akademiforum om ensamhet – över tvåhundra anmälda

Den svenska psykologen och författaren Anna Bennich gästar kvällens Akademiforum. Seminariet direktsänds på Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens nyhetssajter med start klockan 18.