Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Hjärtinfarkten ser sällan ut som på film – ovanligt att unga kvinnor drabbas

Sur uppstötning eller molande obehag – hjärtinfarkten kan visa sig på många sätt. Det är mycket ovanligt att unga kvinnor får hjärtinfarkt. Men det händer.

Nyhetsbild

Carola vann till slut – fick sjukpension efter 15 års kamp

VASA Det tog några timmar innan Carola Seittu vågade öppna brevet. Två gånger tidigare hade försäkringsdomstolen sagt nej till sjukpension.

Nyhetsbild

Öjbergstrappan poppis då skidcentret väntar på vintern

VASA Trots snöbrist och stående skidlift var Öjberget välbesökt under trettondagen. Ann-Louise Nordman är en av dem som tagit till trappan då skidsäsongen hämmats av snöbrist.

Nyhetsbild

Så vill vi ha vår nyårspizza – "I dag vill man frossa"

VASA Ananasen är en nationell höjdare bland pizzafyllningarna, men i Vasa finns en annan favorit. Nyårsdagen är pizzans dag för festprissar och livsnjutare.

Nyhetsbild

Studier kräver rörelse – Gymnasiet i Petalax hittade rum för det här

I flera år har man jobbat med att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet i de finländska grundskolorna. Nu gör man det också i gymnasier och yrkesskolor.

Nyhetsbild

Magdalena tipsar om hur du ger hjärnan en paus – här vinner du på att förlora

Energin och koncentrationen minskar. Det känns som om din hjärna maler på i samma spår. Då kan det vara läge för en "brain break".

Nyhetsbild

Nyåret är en magisk vändpunkt i våra liv – därför vill folk skapa förändring med löften, säger Jaana Kurki

Det kan låta klyschigt, men många vill fortfarande avge nyårslöften. Viljan att skapa förändring i livet är positiv, men lova inte mer än du kan hålla, säger Jaana Kurki vid Horisonten.

Nyhetsbild

Popcornhjärna listas som nyord – bra anser psykiatern Hassan Jaghoory

Ordet popcornhjärna ligger rätt i tiden, anser psykiatern Hassan Jaghoory. Han är en av dem som hjälpt till att ge ordet luft under vingarna.

Nyhetsbild

Nyhet i Vintervasa: Ny funktion visar i realtid var det går att skida och åka skridskor

VASA Det hör redan till de mest eftersökta på Vasas webbplats. Nu lanseras en ny funktion med färsk och riklig information för vintersportarna.

Nyhetsbild

Får ansvar för vården för sex miljoner per år – "Smidig service på två språk ska erbjudas"

Nästan en tredjedel av Kristinestads social- och hälsovårdstjänster ska produceras av ett nytt bolag, som kontrolleras av vårdjätten Pihlajalinna. Årligen gäller det tjänster för  cirka sex miljoner euro. En utgångspunkt är smidig service på två språk, säger Pihlajalinnas vd.

Nyhetsbild

Oravaispensionärer motionerar för en friskare framtid – "Appen ger motivation"

ORAVAIS Om 60–75-åringarna skulle motionera mera skulle de leva länge. Dessutom skulle Finland kunna sänka sjukvårdskostnaderna med 500 miljoner euro.

Nyhetsbild

Alla barn har inte råd med idrott – pengar finns att söka i Korsnäs, Malax och Vörå

Uppdaterad. Barn och unga ska inte behöva sluta idrotta för att familjen inte har råd. Därför satsar Finland en miljon euro ur statsbudgeten på det här. I Österbotten får Korsnäs, Malax och Vörå pengar.

Nyhetsbild

Tegengrenskolan i behov av bättre inomhusluft – Elever klagar på huvudvärk 

VÖRÅ Tegengrenskolan ska renoveras, men först 2021. I väntan på det sänker skolan temperaturen och fortsätter att vädra klassrummen under rasterna.

Nyhetsbild

Rekordtidig influensaepidemi slår till i Österbotten – 30 fall förra veckan, säger överläkare

VASA I november upptäckte infektionsöverläkare Juha Salonen de första fallen av influensa i Österbotten. Det är ändå svårt att säga något om hur epidemin blir, men: "Problematiskt att vi har så få bäddplatser."

Nyhetsbild

Vöråelever får en coach för sociala medier – ska också hjälpa föräldrarna

VÖRÅ Även föräldrar ska få hjälp med att se över barnens skärmtid och kunskap om hurdana forum barnen rör sig på.

Nyhetsbild

Beväringar med kikhosta skickas hem – hålls isolerade i hemmen under julen

Hittills har 16 fall av kikhosta konstaterats vid Nylands brigad. Nu skickar försvarsmakten hem de insjuknade beväringarna medan behandlingen pågår. Föräldrarna får hämta dem, säger chefsläkare.

Nyhetsbild

Vörå går också med i välfärdsområdet –"Vi är bara beredda att godkänna grundavtalet"

VÖRÅ Det blev ett ja till grundavtalet, men politikerna vill ännu fundera om allt ska flyttas över eller om till exempel äldrevården ska bli kvar i Vörå.

Nyhetsbild

Michaela blev utmattad när dottern blev frisk från anorexin – nu startar Project Liv en grupp för anhöriga

När Michaela Relanders dotter blev frisk kollapsade hon själv. Det är tufft att vara anhörig till någon som har en ätstörning – men det hjälper att tala om det. Nu finns en svensk stödgrupp i Österbotten.

Nyhetsbild

Barn i glesbygderna har sämre kondition än stadsbarn

Höstens Move-mätning visar att det finns regionala skillnader i skolbarnens kondition. Enligt UKK-institutets direktör Tommi Vasankari är en orsak att allt färre barn i glesbygderna går, cyklar eller skidar till skolan.

Nyhetsbild

Ungdomar om Move: Vi behöver mätningarna

VASA "Ungdomar sitter mycket i dag. Det är bra att det finns mätningar som kan motivera dem att röra på sig", säger Laura Borgmästars, en av alla åttor som gjort Move-testet i höst.

Nyhetsbild

Åtta övningar som visar om du klarar vardagen – här är Move-testet

Move-testet görs i skolan, så vad är det de gör egentligen? Jo, de här övningarna (klicka på länkarna för att se bilder och videoklipp):

Nyhetsbild

Move-resultat: Österbottniska ungdomar har bra bålstyrka

Åttorna i Österbotten har en styrka som gör att de orkar sitta stilla i skolan. En stark bål utmärker den här gruppen i jämförelse med jämnåriga i resten av Finland.

Nyhetsbild

Lillkyroborna ska må bra tack vare ett testamente

HÄLSOVÅRD Ett arv bekostade inredningen av Lillkyros nya hälsostation. Men det finns fortfarande pengar kvar att använda för Lillkyrobornas hälsa.

Nyhetsbild

Tyngdtäcken allt mer populära – kan lösa dina sömnproblem

VASA Tyngdtäcken har snabbt etablerat sig på konsumentmarknaden och blir allt mer populära. Inom vården har de använts betydligt längre. Men varför är de så bra?

Nyhetsbild

I Vörå serverar skolorna mellanmål – frukten är god, men plättarna är allra bäst

VÖRÅ Om Arvid Österåker, Max Bergman och Iivar Häggman fick bestämma skulle skolan servera plättar till mellanmål betydligt oftare.

Nyhetsbild

Flickor mår sämre än pojkar – "Jag har inte sett sådana skillnader sedan jag började på 1990-talet"

SKOLHÄLSA Mindre droger, men också mindre sömn. Där skiljer sig Vasas unga från landets medeltal. Annars ser det normalt ut, vilket inte är så bra om man är flicka.

Nyhetsbild

Jakobstad får fortsätta med dygnet runt-vård på Malmska i tre år

JAKOBSTAD Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat dispens för jour inom primärvården för social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd.

Nyhetsbild

Nu blir det rehabilitering vid Norrvalla igen – på finska

VÖRÅ Från och med årsskiftet ordnar Härmä Rehab än en gång rehabiliteringsverksamhet i Norrvalla. Den här gången betjänar de endast finskspråkiga kunder.

Nyhetsbild

Arbetskliniken i Jakobstad firar 30 år med öppet hus

I trettio års tid har Arbetskliniken hjälpt personer som har svårt att hitta jobb att komma in på arbetsmarknaden. På tisdag firas jubileet med öppet hus i klinikens lokaler i Östanlid.

Nyhetsbild

Arbetsträningen gav resultat för Joel – "Jag har fått mer självförtroende"

Joel Ågholm från Nykarleby kom till Arbetskliniken i Jakobstad på hösten 2016. Då hade han varit arbetslös i ett år. I dag har han ett fast arbete och en ny tro på sig själv.

Nyhetsbild

Julen kan vara svår för transpersoner – "Så här klarar du familjefesten", säger Vasa Setas ordförande

Statistiken talar sitt dystra språk: Allt för många transpersoner möter en för tidig död. Familjen är en av de största orsakerna till att en del väljer att ta sina egna liv, säger Vasa Setas ordförande Saana Lind. Specifikt: Bristen på stöd från de nära och kära.

Nyhetsbild

Sirkka och Leila grundade Röda Korsets hälsopunkt – nu firar den tio år

För tio år sedan kavlade Sirkka Soikkeli och Leila Ilkka-Gröndahl upp ärmarna. Tillsammans skapade de en hälsopunkt dit vem som helst är välkommen. Hälsopunkten erbjuder en bristvara i dagens samhälle – tid.

Nyhetsbild

KBL: Systrarna Anna och Julia vill skapa välmående

Artikel från Kommunbladet Syskonen Anna Nordmyr och Jenny Julin, från Vörå, brinner för att skapa välmående och lönsamma arbetsplatser. Tillsammans driver de en egen avdelning inom huvudföretaget Yourcoach.

Nyhetsbild

Slöjden blev Pernillas tillflykt – "Ger mig ro att sitta stilla och fokusera"

När Pernilla Vikström avslutade sin cellgiftsbehandling mot cancer behövde hon ett sätt att hitta tillbaka till vardagen. Då började hon sy lapptäcken för bebisar.

Nyhetsbild

Allt fler unga använder droger i Vasa – trots stadens försök att förbättra situationen

VASA Statistiken talar sitt dystra språk. Droganvändningen ökar i regionen, och kryper neråt i åldrarna. Flera aktörer försöker förebygga problematiken men det verkar inte som om något biter.

Nyhetsbild

Unga vill förbättra sin hälsa – men är trötta på negativa kommentarer från vuxna

Många ungdomar får dagligen höra att de borde lägga bort telefonen och göra något annat istället. VBL:s praoelever från Korsholms högstadium har under veckan pratat med ungdomar i sin egen ålder för att ta reda på hur de förhåller sig till sin egen hälsa. 

Nyhetsbild

Lömskt virus kan finnas i vedhögen – högsäsong för sorkfeber

JAKOBSTAD Hög feber, ont i ryggen och huvudvärk? Då kan du har smittats av Puumalavirus. Det är högsäsong för sorkfeber just nu.

Nyhetsbild

Simhallen i Vasa är stängd i helgen

Simhallen i Vasa är stängd för allmänheten på grund av simtävlingar i helgen.

Nyhetsbild

Skabb i Oxhamns och flera andra skolor i Jakobstad

JAKOBSTAD Skabbsmitta har upptäckts hos ett antal elever i flera skolor i Jakobstad. Föräldrarna uppmanas titta efter eksem och vattenfyllda blåsor.

Nyhetsbild

Åbo Akademi tar avstånd från vaccinkritisk föreläsning i Academill – "Det är beklagligt"

VASA Den 16 november ordnar Vasa naturkost en hälsodag i Academill. En av programpunkterna, föreläsningen "Frisk utan vaccin", har väckt frågetecken.

Nyhetsbild

Svårt för äldre bedöma när det är dags parkera bilen för gott

Körkort och bil betyder frihet för många. Att kunna köra vart som helst, när som helst, höjer livskvaliteten. Men, för de flesta kommer det en dag när körförmågan sätter stopp och körkortet tas ifrån en.

Nyhetsbild

33 döda efter att ha rökt e-cigarett i USA – Expert: "Dödsfall kan inte uteslutas i Finland"

E-cigaretter har funnits på marknaden i cirka tio år. Ännu vet vi inget om de långvariga effekterna på kroppen, säger Hanna Ollila, expert på THL.

Nyhetsbild

Samojeden Rosie älskar att göra andra glada – stor efterfrågan på besökshundar

KORSHOLM Rosie är besökshunden från Solf som får klienter att skratta, även de som inte gjort det på länge. – Hon ger oss alla fina minnen, säger matte Nanette Westergård-Sjölund.

Nyhetsbild

Marja-Leena miste sin son i knivhuggning – startar tvåspråkig stödgrupp för anhöriga till våldsoffer

Föreningen Huoma och Österbottens kriscenter Valo startar tillsammans en stödgrupp för anhöriga till offer för våldsdåd. Marja-Leena Hautamäki, som miste sitt enda barn i en knivhuggning, är initiativtagare till gruppen.

Nyhetsbild

Åldrande befolkning kräver satsning på ryggen

JAKOBSTAD På Malmska kan man erbjuda mångsidig hjälp för dem som lider av ryggproblem. Att befolkningen åldras är bland annat något man märker av på sjukhuset.