Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Upp till 100 000 finländare kan ha postcovid – läkare: "Det finns ingen mirakelmedicin"

En del blir friska från postcovid på några månader och andra dras med symtom i två år. Många får inte postcovid. Inget vet varför; svaren kan dröja årtionden.

Nyhetsbild

Glatt gäng i Kronoby har plats för fler medlemmar: "Här täcks vi göra bort oss"

KRONOBY När man får svårt att tala hamnar man lätt utanför. Det har många av medlemmarna i Österbottens svenska afasi- och strokeförening fått erfara. Därför är den starka gemenskapen i föreningen viktig.

Nyhetsbild

"Sista delen av showen var lite väl avklädd" – dragartisten på Yle Extrems skolturné väckte reaktioner

Yle Extrems skolturné "Klimax" var i det stora hela uppskattad i de österbottniska högstadieskolor som den besökte. Men dragshowen väckte reaktioner både hos elever och lärare.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Ny verksamhet på svenska ska förebygga spelmissbruk – "Spelande och sociala medier skapar oro"

Ett nytt projekt med målet att förebygga spelmissbruk gör entré på svenska. Det är organisationen Pelituki som nu erbjuder e-rådgivning och handledning i digitalt spelande och spel om pengar, oavsett modersmål.

Nyhetsbild

Svensk klimakterieexpert: Kvinnor har inte tillräckligt med kunskap om förklimakteriet och klimakteriet

Alltför många kvinnor har dålig koll på förklimakteriet och klimakteriet. Många dras med besvärliga symtom utan att förstå att det går att få hjälp. Det säger svensk expert.

Nyhetsbild

Experter vid Institutet för hälsa och välfärd: Vi behöver mer individuellt boende

Då boendeservice upphandlas borde klientens behov och önskemål styra, inte pengar, säger Rut Nordlund-Spiby.

Nyhetsbild

Familjeterapin i Jakobstadsregionen unik i Österbotten – "Metoden får gärna spridas"

Jakobstadsregionen är den enda som erbjuder multidimensionell familjeterapi i Österbotten. – I många fall kan man förebygga att barn måste placeras utanför hemmet om teamet kopplas in i ett tidigt skede, säger Monica Hällund-Myntti på Beroendevårdskliniken.

Nyhetsbild

Efter elva år med parkinson – Kari Hurme: Den sociala biten är viktigast oavsett om du är frisk eller har en diagnos

JAKOBSTAD Den som får en diagnos ska inte förhasta sig utan fortsätta leva sitt liv med alla förmågor hen har just då. Det säger Kari Hurme, som har ett aktivt liv där parkinson endast får hänga med.

Nyhetsbild

Efter en paus på tre år är motionsjippot för barn och unga tillbaka – "Det finns en gemensam oro"

Under coronapandemin har över 20.000 barn slutat med sin hobby. Ett stort motionsjippo i maj hoppas locka Vasaregionens barn och unga tillbaka till idrotten.

Nyhetsbild

Färre än hälften av åttorna och niorna tycker att skolmaten smakar gott

25 procent av gymnasieeleverna i Österbotten äter inte skollunch varje dag. Av dem som går i yrkesskolor, är det ännu fler som väljer bort skollunchen.

Nyhetsbild

GRAFIK: Så många österbottningar sjukskrevs för psykisk ohälsa – "Öppenvården måste bli bättre"

Den öppna psykvården borde bli bättre i Österbotten. Det säger forskaren Kristian Wahlbeck när han studerar nyaste statistik. Den visar att landskapet har ovanligt många sjukskrivna på grund av depression.

Nyhetsbild

Läsarnas bästa tips på huskurer mot corona: Milkshake mot halsont och varm vetedyna på bröstet

När coronan slår till kan du pröva lindra symptomen med ångbad, glass och lökångor. Milkshake lär också göra susen när det river i halsen.

Nyhetsbild

Distansjobb rekommenderas i Södra Österbotten – försämrat covidläge

Under hela pandemin har 80 personer avlidit på grund av covid-19 i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Hälften av dödsfallen skedde i februari eller mars i år.

Nyhetsbild

Positiv psykologi kan stärka ungas välmående – "Men vi vuxna måste leva som vi lär"

Föräldrar och skolpersonal som känner sina egna styrkor kan bättre stöda barn och unga i att se och utveckla sina styrkor, säger Åse Fagerlund. Hon föreläser inom ett projekt som ska öka välmåendet bland barn och unga i Österbotten.

Nyhetsbild

Utbrett missnöje med studenthälsovården i Vasa, visar enkät: "Att betala för att köa är helt fel"

Bland högskolestuderande i Vasa råder ett missnöje med studenthälsovården. Det framkommer i en enkätundersökning som VBL har gjort. Bristfällig information och krånglig tidsbokning är två orsaker till missnöjet.

Nyhetsbild

För Annika Knekt är te mer än bara en dryck

JAKOBSTAD Annika Knekt har aldrig lärt sig dricka kaffe och har ofta fått nöja sig med en tepåse på kalas eller kaféer. Därför ville hon lära sig mer om den 5000-åriga drycken.

Nyhetsbild

Malva började träna för tidigt efter covidsjukdom – läkaren råder att stegvis återgå till motion

VASA Malva Nylund kämpar nu med konsekvenserna av att hon började träna för snabbt efter coronasmittan. – När man återgår till motion efter att ha haft viruset handlar det mycket om att lyssna på kroppen, säger läkaren Nadja Granholm.

Nyhetsbild

Psykolog: Oro som läggs på oro kan bli ett alltför tungt lass

Kriget i Ukraina, kärnvapenhotet, ekonomin, pandemin. Oro läggs på oro och kan bli en stor stress för många, säger psykologen Sture Enberg. Fastna inte i katastroftänkande. Läs fler råd här.

Nyhetsbild

Psykoterapeuten Ulla Weckström: "Viktigt med framtidstro i kriser – framför allt för barn och unga"

JAKOBSTAD Barns och ungas upplevelser av kriserna måste få större utrymme, anser Ulla Weckström. – Ställer de en fråga har de sannolikt också utkastet till ett svar. Vuxna ska lyssna innan vi levererar kunskap.

Nyhetsbild

Projektet Hantera vardagen firar 20 år – hjälper utsatta: "Alla ska få känna sig som en del av samhället"

Sedan 2002 lär projektet Hantera vardagen ut matlagning, vardagsekonomi och städning till samhällets utsatta. Projektledaren Sofia Grynngärds ser ett fortsatt behov av projektets kurser.

Nyhetsbild

Psykolog: Våga diskutera när barn frågar om kriget – "Viktigaste är att inte lägga locket på"

VASA Knappt har vi klarat coronakrisen så blir det krig i östra Europa. Det här kan påverka folks mående, också här i Österbotten, säger Anna-Maria Hjerpe.

Nyhetsbild

Ny kampanj uppmuntrar till motion året runt: "Vi mår bra av att vara aktiva"

I mars, juni och november räknas motion om till poäng. Deltagarna i kampanjen "Aktiv året om" har chans att vinna priser.

Nyhetsbild

Nu finns bollar, hantlar och pulkor på biblioteket i Korsnäs – rekordutdelning gjorde det möjligt

KORSNÄS Den som vill prova på en ny idrott behöver inte skaffa egen utrustning direkt. I Korsnäs finns en hel del att låna. Det är lika enkelt som att låna en bok.

Nyhetsbild

22 covidpatienter behöver specialsjukvård i Södra Österbotten – många smittas nu också på vårdavdelningar

På måndagen vårdades 42 covidpatienter på sjukhus i Södra Österbotten. 22 av dem behöver vård inom specialsjukvården, medan 20 vårdas på allmän avdelning.

Nyhetsbild

Marthaförbundet tipsar: Så här lagar du mat med studentbudget – "Genom att planera undviker du onödiga inköp"

En vanlig fördom är att studerande bara äter nudlar. Men så behöver det inte vara. Sofia Grynngärds och Matilda Hassel ger tips på hur man lagar hälsosam och billig mat.

Nyhetsbild

Malik tränar andra studerande i innebandy och futsal – "Viktigt att motionera när man studerar mycket"

VASA Att träna hjälper en att orka studera, anser Malik Fajic. Han är en av ledarna på ÅAU Sports, som har motionsgrupper vid de svenska högskolorna i Vasa.

Nyhetsbild

Ny motionsutmaning i Korsholm tar modell av svensk klassiker – "Man tävlar bara mot sig själv"

Tror du att du klarar av att skida 30 kilometer, springa 15 kilometer, cykla 50 kilometer och simma en kilometer? Då kan Korsholmsklassikern vara den rätta utmaningen för dig.

Nyhetsbild

Vård i Vasa får gott betyg – ger effektiv hjälp för dem som har svårt att röra sig

VASA Avdelningen för krävande rehabilitering på Vasa centralsjukhus är den första enheten inom den specialiserade sjukvården som beviljas kvalitetscertifikatet för kinestetik i Finland.

Nyhetsbild

Flytt av tandvården till Vörå spikades redan för över fem år sedan – "Beslutet håller i alla lägen"

Tandvården borde ha koncentrerats till Vörå centrum redan för två år sedan. Beslutet om flytten togs 2016. Mikael Gädda, tidigare vårddirektör, förstår inte varför frågan lyfts upp på nytt när beslutet är klart.

Nyhetsbild

Korsholm har fått en egen cancerklubb – "Det finns de som kämpar och inte kan vara ute i skidspåren"

Ny cancerklubb i Korsholm vill växa. Klubben vill värva ännu fler medlemmar och hoppas kunna göra det i skidspåren i Hankmo.

Nyhetsbild

Yle: Mobbningen har ökat igen – även i de österbottniska skolorna

Eleverna som upplevt mobbning har ökat i bland annat Karleby, Vasa och Korsholm. I Larsmo har andelen däremot minskat – och är lägst i Svenskfinland, visar Svenska Yles jämförelse.

Nyhetsbild

Joel i Solf firar den nationella skiddagen i fem timmar – "Jag har gjort långpass förr, men inte i sånt här väder"

Skidåkningen har fått en egen dag. På lördagen firades den för första gången. "Vi ska fira att vi har möjlighet att åka skidor i Finland", säger en åkare.

Nyhetsbild

När du glömmer kondomen ökar risken för smitta – könssjukdomarna har inte försvunnit från Österbotten: se statistik här

207 syfilisfall, 482 fall av gonorré och hela 16 280 fall av klamydia. Nationella siffror visar att könssjukdomarna inte försvunnit från Finland, och statistik från Österbotten talar samma språk. – Så länge vi vuxna tycker det är hysch-hysch kommer vi ha det här problemet, säger sexualrådgivare.

Nyhetsbild

Andningsskydd ger bättre skydd mot omikron – "Kan löna sig att uppgradera", säger expert

Omikronvarianten borde få finländarna att se över sina munskydd. Det säger Erja Mäkelä på Arbetshälsoinstitutet. FFP2-masken är bra. Men: – De är tyngre att andas genom.

Nyhetsbild

Stor prisskillnad på coronatester på privata kliniker

Priset på coronatester varierar rätt mycket mellan de privata läkarstationerna i Österbotten. Den offentliga sjukvården står inte till tjänst med pcr-tester eller antigentester när du behöver intyg för en resa.

Nyhetsbild

Korsholm ger nu info om corona i skolor och daghem enbart via webben

KORSHOLM Korsholms kommun ska också framöver informera om coronasmitta i skolor och daghem, men nu sker det främst på webben. Det meddelar kommunen på måndagen.

Nyhetsbild

Vasa stad: Ungdomar tränger sig före, svär och orsakar fara vid Öjberget – kan bli av med liftkort

VASA Störande beteende vid Öjberget kan leda till att liftkortet beslagtas. Det skriver Vasa stad i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Fanny från Nykarleby är i karantän i Dragsvik – "Jag sitter i ett omklädningsrum i idrottshuset"

På grund av smittoläget har beväringarnas permissionsscheman påverkats. De som befinner sig på brigaden kan därför tvingas vänta tre till fyra veckor på permission.

Nyhetsbild

Coronan tog sig in på stadssjukhuset – nu ökar trycket på vården

Coronan hann före patienterna till stadssjukhuset i Vasa. Det var tänkt att flytta över covidpatienter från Vasa centralsjukhus när det behövs, men nu tog sig viruset in till en avdelning där tio patienter infekterades på några dagar.

Nyhetsbild

Lediga vaccintider på söndag i Vasa

Det finns lediga tider för vaccinering mot covid-19 i Vasa.

Nyhetsbild

Sjukvården: Underrätta dem du träffat om du får covid

Stanna hemma med minsta lilla symtom på influensa. Om de inte gått över på två dagar och ett självtest är positivt ska du ta ett officiellt test. Du ska själv kontakta dem du har varit i kontakt med två dygn innan du fick symptom. Undantag finns.

Nyhetsbild

Österbotten inför egna regler för skolelever – behöver inte coronatesta sig rutinmässigt

Barn och unga i Österbotten behöver bara testa sig vid symptom och exponeringar. Alla skolelever ska få två test till en början. Första leveransen kommer på tisdag.

Nyhetsbild

Nu sätts hobbyverksamheten för vuxna på is – så här ser det ut i Vasa och Korsholm

Nya coronabegränsningar påverkar hobbbyverksamheten för vuxna de kommande veckorna. I Vasa och i Korsholm ställs aktiviteter in.

Nyhetsbild

Leon, 8, och Luca, 5, väntar på sin tur att bli vaccinerade – "Vi vill skydda andra så att de inte blir sjuka"

Bröderna Leon och Luca Berg i Solf har väntat länge på att få ta coronavaccinet. Och snart ser väntan ut att vara över. Korsholm planerar börja vaccinera barn i slutet av nästa vecka.