Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Jonna Hongell: Nej, det här är inte det nya normala

"Jag har fått bilder skickade till mig utan att jag bett om det och blivit trakasserad med ord. Det gav mig ångest men å andra sidan är det ganska normalt."

Nyhetsbild

Minister: "Att jobba jämställt är något som alla parter vinner på"

PEDERSÖRE Både arbetsliv och privatliv gynnas av jämställdhet, enligt minister Thomas Blomqvist (SFP) som besökte LKI Käldman i Pedersöre i dag.

Nyhetsbild

Ghita Bodman ordnar seminarium om friskfaktorer: "Det är en boom att söka sig tillbaka till naturen"

VASA Gör naturen oss friskare? Och finns det faktiskt forskning om det? Svaret är ja, säger doktorand Ghita Bodman. På torsdagen höll hon ett seminarium om salutogenes vid Academill i Vasa.

Nyhetsbild

Unikt projekt: Frivilliga "storasystrar" ska hjälpa unga flickor må bättre

VASA Hur kan vuxna hjälpa unga som mår psykiskt dåligt? Genom att lyssna på dem, säger Sonja Rodén. Hon är projektkoordinatorn som nu erbjuder en unik ny hjälp för unga flickor som mår dåligt: Ett systerskap.

Nyhetsbild

Insamling stöder personer med psykisk ohälsa – stipendier ger ekonomiskt stöd åt de som har det svårt

I dag uppmärksammar vi världsdagen för psykisk hälsa. Psykosociala förbundet, som fyller 35 år i år, firar med att starta en insamling där medlen går direkt till stipendier till de som lider av psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Annika Rak: Personligheten försvinner inte med cancern

JAKOBSTAD Hon tog beskedet om bröstcancer ganska lugnt. Men när läkaren ville ta bort hela bröstet trots att tumören bara var liten som en ärta började hon leta efter alternativ.

Nyhetsbild

Håkan och Märta förbättrar hjärnhälsan genom minneslekar –"Som att börja i första klassen igen"

Håkan Wikström och Märta Ena är två av deltagarna i ett nytt projekt som går ut på att hjälpa seniorer att förebygga minnessjukdomar. I vissa fall kan risken att insjukna minska med upp till 30 procent.

Nyhetsbild

Lovisa, 17, mår bra i dag – "Depressionen har gett mig drivkraft"

PEDERSÖRE 17-åriga Lovisa Eklund ser inte glädje som någon självklarhet. Men att ha tagit sig ur en depression har gett henne styrka. Sök hjälp och låt hjälpen ta tid, är hennes råd till andra unga som mår dåligt.

Nyhetsbild

Österbotten ska bli mer barnvänligt – Barnbudgetering ett steg på vägen

1

VASA Barnbudgetering kan bli ett nytt begrepp i kommunerna. En första uträkning har gjorts på nästa års statsbudget.

Nyhetsbild

Med darrande ben och applåder – nu är trappan vid Öjberget officiellt öppnad

"Jag är jätteglad över att vi har fått trappan. Alla kan använda den oberoende av ålder, kondition eller kön. Den passar för vem som helst", sade Mika Lehtonen, idrottschef i Vasa när trappan vid Öjberget invigdes på onsdagen.

Nyhetsbild

Allt fler yrkesskolelever använder snus – stor ökning också bland flickor

Allt fler yrkesskolelever använder snus dagligen, medan tobaksrökningen minskat en aning. Tillgången på snus och priset verkar vara det som avgör.

Nyhetsbild

Nästan all personal vid Hedbo har slutat

PEDERSÖRE Endast en ur personalen vid Hedbo (40 % arbetstid) ville fortsätta efter att verksamheten överfördes till Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk från och med september.

Nyhetsbild

Robert Back: "En otroligt enkelspårig argumentation"

I samhället ska medlen fördelas mellan olika områden. Var landar vi om allt ställs emot något annat, frågar sig konstlektorn Robert Back.

Nyhetsbild

Håkan Omars: Förminska inte konstens betydelse i vården

Man silar mygg och sväljer kameler, säger Håkan Omars om kritiken av konst i Vasa centralsjukhus. Det är välbelagt att konst och kultur gör gott.

Nyhetsbild

Vasabladets prao: Det är viktigt att man pratar om den mentala ohälsan

Vasabladets prao, Rebecka Silfvast, var med på tisdagskvällens seminarium. Läs hennes tankar kring de ungas psykiska hälsa. 

 

Nyhetsbild

Stort seminarium om psykisk ohälsa i kväll – följ vår livesändning på webben

VASA I kväll diskuteras ungdomarnas mående på ett stort seminarium i Vasa. Över 250 personer är på plats, men VBL sänder också direkt på webben.

Nyhetsbild

Ungdomsledaren Kia är ofta ute på fältet – vet hur viktigt det är för unga att bli sedda

VASA Alla – busschauffören, kvinnan på stan, politikern – har ansvar för hur ungdomarna mår. Se dem, prata med dem, involvera dem, säger ungdomsledaren Chatarina Fjällström i Vasa.

Nyhetsbild

Video: Bekämpa stelhet och ryggont – fysioterapeuterna tipsar

JAKOBSTAD Sitter du i kontorsstolen eller bakom ratten i bilen eller spakarna i grävmaskinen? Känns det som att du behöver sträcka på dig men vet inte riktigt hur?

Nyhetsbild

Oscars och Noels företag hjälper ungdomar att hantera stress – nu expanderar de till Österbotten

Grundarna till företaget Studiekompassen, Oscar Damén och Noel Forsén, lär ut studieteknik till gymnasieelever. Via företaget vill de, likt en kompass, peka ut riktningen i studierna och i livet.

Nyhetsbild

Nu kommer medicinrobotar också på svenska – "Klienterna gillar dem mycket"

KARLEBY En apparat, eller robot, som säger till när och hur du ska ta din medicin, vore det något? Inom Soite har man positiva erfarenheter av dessa robotar i hemvården.

Nyhetsbild

Unga österbottningar berättar: Så här dåligt mår vi

"Ibland formar sig ångesten som en klump i bröstet och den försvinner inte." Så skriver en gymnasieelev i undersökningen #allaskafåmåbra. Läs de ungas berättelser om psykiskt illamående.

Nyhetsbild

Sömncoachen Jonny Granholm hjälper människor hitta sunda sömnrutiner

Sömnen är viktig för vårt välbefinnande. Ändå är det allt fler som sover dåligt i dag. Orsakerna är flera. Sömncoachen Johnny Granholm i Vasa ser hur ökade effektivitetskrav i arbetslivet har fått folk att sova sämre.

Nyhetsbild

Träningen blev Pelles väg till ett friskare liv – "Mitt långsiktiga mål är att må bra"

Sänkt blodsocker, bättre kondition och bättre nattsömn. Sedan Pelle Furubacka tog hjälp av en personlig tränare har mycket förändrats. För honom är träningen ett sätt att hållas frisk.

Nyhetsbild

Gynekologen Pirjo Dabnell: "Klimakteriet inget att vara rädd för"

Svettningar, blodvallningar och dålig nattsömn. Lägg till besvär som minskad ämnesomsättning och torra slemhinnor. Klimakteriet kan vara riktigt besvärligt. Men det kan också gå hur smidigt som helst – alla kvinnor får inte ens symptom.

Nyhetsbild

Professor: Mångsidig kost viktigast vid reumatiska sjukdomar

Det finns få vetenskapliga bevis för kostens betydelse vid reumatiska sjukdomar. De flesta uppfattningar i detta ämne saknar således grund. Men ensidig kost är inte att rekommendera för reumatiker – mångsidighet är nyckelordet, säger Finlands första professor i näringsterapi, Ursula Schwab.

Nyhetsbild

Skolpersonal: "Inte längre tabu att tala om psykisk ohälsa" – men många efterlyser utbildning i ämnet

Unga talar öppet om att de ska till kuratorn eller skolpsykologen. Det är en positiv utveckling i skolan, tycker de vuxna som svarat på VBL:s och ÖT:s enkät.

Nyhetsbild

Nytt projekt ska stärka ungas självkänsla – "Det finns behov av förebyggande arbete"

VASA Vilken är din styrka? Den frågan får barn och unga när Mikaela Lervik och Jennifer Dalgren från Barnavårdsföreningen kommer på besök till klassen.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: Ryggen inget att rycka på axlarna över

Ryggen är enormt viktig. Men ger vi den den uppmärksamhet den förtjänar innan det börjar göra ont?

Nyhetsbild

Maria Sämskar från Utbildningsstyrelsen: "Arbetet för ungas välmående blir aldrig färdigt"

I läroplansgrunderna används inte termer som "psykisk hälsa" särdeles flitigt. Men genom att betona kollaborativt lärande och ämnesövergripande undervisning hoppas man på att kunna stärka gemenskapen i skolorna.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa är inte längre skamligt – skolkurator: "Fler än förr vågar söka hjälp"

MALAX/KORSNÄS Det är okej att må dåligt. Det har barn och föräldrar insett, och söker därför snabbare hjälp, säger Mats Bergvik, skolkurator i Malax och Korsnäs. Men den ökande ångesten oroar honom.

Nyhetsbild

Motionärer och idrottare trappar upp träningen på Öjberget – Matias Strandvall tipsar om de bästa övningarna

VASA Jakobs trappa gick hela vägen upp i himlen. Öjbergets trappa når inte lika högt – men är tillräckligt lång för rejäl träning. VBL har testat trappan tillsammans med Matias Strandvall.

Nyhetsbild

I Vasa gymnasium pratar eleverna även om de svåra sakerna – "Här har alla någon att vara med"

Det är hos vänner som de flesta ungdomar får stöd om de mår psykiskt dåligt. Kompisar kan framför allt förhindra att det blir värre, säger några studerande i Vasa gymnasium.

Nyhetsbild

Brottsofferjouren: "Det hör till att man inte vågar berätta"

Samla mod och våga berätta för någon vuxen som du litar på att du blivit våldtagen. Det är rådet från Brottsofferjouren.

Nyhetsbild

Över 600 har redan svarat på enkäten om ungdomarnas psykiska hälsa

De flesta ungdomar söker inte hjälp trots att de upplever psykisk ohälsa. Det visar den pågående enkäten inför seminariet #allaskafåmåbra.

Nyhetsbild

Decibel vill nå ut till fler – ny ungdomsinformatör ska främst jobba med finskspråkiga

Med projektet "Nu talar vi om det – Puhutaan siitä" hoppas ungdomsportalen Decibel på att nå både ungdomar i fler kommuner och vuxna. – Det är viktigt att ungdomar vågar tala om allt, säger nyanställda ungdomsinformatören Sam Jansson.

Nyhetsbild

Ida-Maria Skytte fick harpest – efterlyser mera information om sjukdomen

År 2016 utbröt en större epidemi av harpest i Finland. En av de som insjuknade var politikern Ida-Maria Skytte. Det här är hennes historia.

Nyhetsbild

Harpesten sprider sig i Sverige – situationen lugn i Finland

Ett större utbrott av harpest pågår just nu i Sverige. Vid Institutet för hälsa och välfärd THL följer man med situationen via medierna, men kommer med lugnande besked: Risken att sjukdomen sprider sig över gränserna är minimal.

Nyhetsbild

Vasa stads miljödirektör om vindmöllan i Sundom: Bullerproblem trots liten effektminskning

VASA Sänk effekten nattetid för att minska bullernivån. Den uppmaningen fick Mervento i juni om vindkraftverket i Sundom. Men efter det har en kontroll inte gjorts.

Nyhetsbild

Badstränderna i Vasa öppnade igen – virusmängden den samma

VASA Alla badstränder i Vasa kan användas. Virusmängden är konstant och situationen kan ha varit den samma i åratal. Men det förekommer ingen hälsorisk trots det.

Nyhetsbild

Elevcoachen i Vörå fortsätter ett år till – "Hoppas det kan bli permanent"

VÖRÅ Det behövs en extra vuxen i skolan som kan stöda elever med psykisk ohälsa. I Vörå fortsätter elevcoachen Sonja Bertlin hjälpa högstadieeleverna under det kommande läsåret.

Nyhetsbild

Alla barn ska ha möjlighet att idrotta – kommuner kan ansöka om stöd

Även barn och unga från mindre bemedlade familjer ska kunna vara med i idrottsföreningar. Nu kan kommuner ansöka om stöd för det. Totalt delar regionförvaltningsverken ut en miljon euro.

Vi vill veta hur du mår – svara på enkäten!

De unga mår dåligt. Den rubriken har vi läst. Hur ligger det egentligen till, och framför allt, vad kan vi göra? Det vill VBL, ÖT och CLL veta.

Nyhetsbild

Stor satsning på ungas välmående – "De som har problem har verkligt mycket problem"

Allt är inte nattsvart. Men det är ett faktum att allt fler unga får psykisk vård. Nu tar VBL, ÖT och CLL tag i de ungas välmående.

Nyhetsbild

Företagshälsovård under större hatt i Österbotten

Ett nytt bolag bildas för företagshälsovården i Österbotten och Södra Österbotten. Drygt tio kommuner i de båda landskapen väntas gå med i det nya Botnia Företagshälsovård AB.

Nyhetsbild

En del kommuner erbjuder barn gratis lunch på sommaren – inte aktuellt i Vasa eller Korsholm

MAT I en stadsdel i Borgå serveras gratis lunch i juni. Helsingfors erbjuder gratis mat till barn under 16 år. "Vi har fått jättebra feedback".