Lokalt

Jobb & arbetslöshet

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Dags att söka sommarjobb – ungdomsinformatör: "Alla har något de är bra på"

Hur ska man som tonåring gå till väga för att söka sommarjobb? Och vad kan företagen i sin tur göra för att locka sommarjobbare?

Nyhetsbild

Österbottens NTM-centrals nya överdirektör Timo Saari: "Vi måste satsa mer på matchning och invandring"

Näringslivet i Österbotten imponerar stort på den nya överdirektören Timo Saari. Därför vill han satsa mer på att få arbetstillfällena och arbetstagarna att mötas.

Nyhetsbild

Karleby kan bli försökskommun

KARLEBY Karleby hör till de 20 kommuner eller samkommuner som arbetar vidare på sin modell för att utveckla sysselsättningsservicen.

Nyhetsbild

Industrifacket i Österbotten: "På tiden att lönenivåerna rör sig i rätt riktning igen"

Vesa Autio på Industrifacket i Vasa välkomnar nytt kollektivavtal. ABB:s och Wärtsiläs huvudförtroendemän tror också att det kommer att gynna kommande förhandlingar.

Nyhetsbild

Avdelning nio är årets arbetsplats i Vasa – "Det har inte blivit så här av sig självt"

VASA Varje år väljer Vasa stad ut årets arbetsplats och i år fick avdelning nio på Vasa stadssjukhus den äran. En bra arbetsplats är något de arbetar för varje dag, säger avdelningsskötaren Kirsi Kainulainen.

Nyhetsbild

Strejkvakt: "Vi står i främsta ledet, men alla vill ha bort Kiky"

VASA De strejkande inom industrin har tröttnat på att jobba gratis 24 timmar varje år. Nu tänker de se till att det blir förändring.

Nyhetsbild

Mörkt på kontoren på ABB – "De flesta har stannat hemma i dag"

På området där ABB har sina kontorslokaler är de flesta av parkeringsplatserna lediga på måndagsmorgonen när industristrejken är i gång. – Några har kommit hit, men tagit en u-sväng, säger huvudförtroendemannen Kaj Hagström.

Nyhetsbild

Allt fler väljer en annan arbetsplats än jobbet – det är dags att uppdatera synen på vad distansarbete är

"Det finns inget att oroa sig för när det gäller distansarbete, men utgångspunkten är att det inte passar alla jobb eller alla människor", säger Niilo Hakonen, sakkunnig inom arbetslivsutveckling.

Nyhetsbild

LISTA: De här kommunerna erbjuder distansjobb – "Hos oss ser vi det som samma jobb"

De flesta kommuner i svenska Österbotten tillåter distansarbete. Men distansjobb funkar inte för alla jobb inom den kommunala sektorn.

Nyhetsbild

Allt fler har jobb i Österbotten – Hanna är en av 76 nya som Mirka anställt i år

I år rekryterades Hanna Alavillamo till Mirka som chef för marknadsföring och kommunikation. Sedan hon anställdes har hennes team fått två nya medarbetare.

 

Nyhetsbild

Poststrejken: En miljon bankkort outdelade

Över en miljon nya bankkort ska distribueras till Andelsbankens kunder i höst. En del hann skickas i väg med posten före strejken men långtifrån alla. Läs här vad som händer med dem.

Nyhetsbild

Vörå fastanställer två personer som ska sysselsätta invånarna

VÖRÅ Kommunstyrelsen i Vörå behandlade fyra anställningar på måndagen. Två tidsbundna jobb förlängs och två omvandlas till fasta tjänster.

Nyhetsbild

Stefan hjälper Vörås långtidsarbetslösa – "Jag lyssnar på deras visioner och önskemål"

VÖRÅ Med målmedvetet jobb har Vörå fått allt fler långtidsarbetslösa sysselsatta. Men jobbalternativ behövs, gärna från lokala företag.

Nyhetsbild

Företagaren Carola lät sig inte lockas av lyx och limousiner – "Jag är stolt över att jag sa nej"

VASA Carola Svahn-Salomäki tackade nej till första chansen att bli företagare, trots att det hade betytt att en dröm gått i uppfyllelse. Nu firar hon 30 år i branschen och har precis utnämnts till årets kvinnliga företagare i Vasa.

Nyhetsbild

Allt fler unga österbottningar har jobb – flera åtgärder för att höja sysselsättningen

Andelen arbetslösa i Österbotten fortsätter att minska. NTM-centralen satsar på flera sysselsättningsfrämjande åtgärder för att få ner siffran ytterligare.

Tio söker jobb som byråsekreterare i Kstad

Tio personer vill jobba som byråsekreterare inom skolväsendet i Kristinestad. Fem sökande är behöriga och de kallas alla till intervju. De fem övriga saknar språkintyg.

Nyhetsbild

Harrströmstationen stänger efter över 50 år – "Hoppas någon tar över"

KORSNÄS Verkstaden är helt stängd, kaffeserveringen har upphört i baren och snart väntar slutförsäljning. TB-stationen i Harrström är inne på slutrakan i Westergårds regi, men ännu hoppas de på en efterträdare.

Nyhetsbild

Sex personer vill bli fastighetschef i Malax

MALAX Malax kommun söker en ny fastighetschef. I september är det klart vem det blir.

Nyhetsbild

Över 2000 har skrivit under namnlista för skräddaren Fareed – utvisningshotet har även gett fler kunder

Namninsamlingen för Fareed Al-Magasees engagerar många. Även i vardagen syns engagemanget då fler kunder kommer till hans syateljéer.

Nyhetsbild

Ole Norrback om en höjning av pensionen: "Ett steg åt rätt håll"

Ett regeringsförslag om att höja de lägsta pensionerna behandlas som bäst. – Sen kan man fråga sig om det är tillräckligt, säger Svenska Pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback.

Nyhetsbild

Arbetskraftsinvandrare i Närpes får lära sig språk på arbetstid – bosniska Asima: "Det är smidigt och modernt"

NÄRPES I Närpes får vietnamesiska och bosniska arbetskraftsinvandrare språkundervisning på arbetstid – via QR-koder. Arbetsgivarna står bakom idén, som blev av tack vare K5:s integrationsråd.

Nyhetsbild

Österbotten behöver mera utländsk arbetskraft – processen måste bli lättare

Finland borde göra som Sverige och slopa behovsprövningen. Det säger handelskammarens verkställande direktör Juha Häkkinen. – Finland behöver mera arbetskraftsinvandring.

Nyhetsbild

Experter: Könsdiskriminering inom byggnadsbranschen förekommer – i viss mån

VÖRÅ Hur vanligt är det med könsdiskriminering inom byggnadsbranschen? Vi reder ut frågan med bland annat Byggnadsförbundet och Jämställdhetsombudsmannen.

Nyhetsbild

Frida har sökt hundra lediga jobb i jakten på drömyrket – men har inte fått ett enda

VÖRÅ Att jobba som byggare har varit Frida Hägglunds dröm sedan barnsben. Men trots att hon har rätt utbildning och söker varje ledigt jobb har hon aldrig ens fått provjobba som byggare.

Nyhetsbild

Experter: Invandring för arbete borde göras lättare – "Sträng byråkrati ställer till det för vissa"

Allt fler söker uppehållstillstånd på grund av arbete. – Tillståndsprocesserna måste gå snabbare. Det skulle gynna alla, anser experter inom migration och arbetsmarknad.

Nyhetsbild

Direktör blir chef – Tomas Knuts efterträdare söks

NYKARLEBY Det är spartider i Nykarleby, även i stadshuset. När avgående förvaltningsdirektör Tomas Knuts efterträdare söks är det som chef.

Nyhetsbild

TB-stationen i Harrström stängs – "Nu har vi fattat beslutet"

Bankkontoret i Harrström hann knappt stängas förrän det är dags för nästa besked om stängning. Nu lägger macken i byn, "Harrström-barin", lapp på luckan.

Nyhetsbild

KPO sysselsätter 790 sommarjobbare i Österbotten

Hundratals ungdomar börjar sitt första sommararbete inom Handelslaget KPO i sommar. Nästan hälften av dem deltar i programmet "Lär känna arbetslivet och tjäna en slant".

Nyhetsbild

Allt fler har jobb i Österbotten – pilotprojekt hjälper unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att minska stadigt i Österbotten. Samtidigt försöker man få bukt med ungdomsarbetslösheten genom pilotprojekt som hjälper unga att söka jobb eller hitta en studieplats.

Nyhetsbild

Juristen tipsar: Tänk på det här då du börjar sommarjobba

Vilka rättigheter har du som sommarjobbare, och vad ska du göra om du blir dåligt behandlad? Här svarar juristen Sini Hernesaho på frågorna.

Nyhetsbild

Från sport till kött – Antti Koivukangas byter jobb

JAKOBSTAD Yles sportjournalist Antti Koivukangas är Snellmans nya kommunikationsplanerare. Det var inget lättvindigt beslut, säger han.

Nyhetsbild

Håkan fången av byråkratin för arbetssökande förare – måste själv betala för att få förnyad yrkeskompetens

Yrkesförare måste genomgå fem kursdagar för att få formell behörighet. Men varför måste en arbetssökande förare betala för detta själv, undrar en drabbad.

Nyhetsbild

Nya, framgångsrika österbottningar kommer från Nepal och Ungern

JAKOBSTAD Mukunda Neupane och Bálint Ilk har på några år klättrat rejält på karriärstegen. De talar båda svenska och finska och har varit beredda att jobba hårt för sin framgång.

Nyhetsbild

Vasapoliser tävlar mot svenska kollegor i idrott: "Man får vänner för livet"

VASA En busslast med idrottsglada poliser rullade i fredags iväg mot Örnsköldsvik. Där ska de tävla i fotboll och skytte mot svenska poliser.

Nyhetsbild

Vasa samarbetsförhandlar först på tisdag – fler än tio jobb är hotade

VASA Stadsstyrelsen i Vasa gick på nämndernas linje när det gäller sparkraven. Det innebär att ännu mer måste sparas via samarbetsförhandlingarna.

Nyhetsbild

Åtta gymnasiestuderande från Österbotten fastnade i Norge på grund av flygstrejk – tar buss hem

Studerande från övningsskolans gymnasium och Pedersöre gymnasium tvingas åka hundratals kilometer i buss när SAS-piloterna gått ut i strejk.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa och fler lediga jobb i regionen – läget fortsättningsvis bäst i Österbotten

Arbetslösheten fortsätter att minska och antalet lediga arbetsplatser ökar i Österbotten. Det visar sysselsättningssiffrorna för mars.

Nyhetsbild

Tom Holtti fortsätter som inhoppare tills Vörå har vikarie för kommundirektören

VÖRÅ Tom Holtti fortsätter som tf kommundirektör i Vörå till den 3 juni. Det fyraåriga vikariatet kommer att lediganslås så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Aktion Österbotten söker influencer som vill marknadsföra sin hemby

Är du en fena på sociala medier och älskar din hemby i Österbotten? Nu kan du söka sommarjobb som byainfluencer.

Nyhetsbild

Vasa samarbetsförhandlar "för minskande av arbetskraften"

VASA Stadsstyrelsen håller med nämnderna, som inte förmår spara 2,5 procent. Därmed blir det över tre miljoner till att spara in via samarbetsförhandlingar.

Fritt fram att byta bransch efter ett års jobb i Finland

Från och med juni är det fritt fram för utomeuropeiska arbetsinvandrare i Österbotten att byta bransch. På villkor att de redan jobbat ett år i Finland.

Nyhetsbild

Bästa nyheten säger ukrainare då behovsprövning slopas

Att behovsprövningen slopas för dem som bott och arbetat i Finland i ett år applåderas av de ukrainare vi träffar i Jeppo. Men lätt är det inte att byta bransch - på grund av språket.

Nyhetsbild

Undersökning: Släkt lockar läkare till Vasaregionen

VASA Släkt och bekanta får läkare att söka sig till Vasaregionen. Däremot skrämmer både finskan och svenskan bort en del.

Nyhetsbild

Väljarna mer skeptiska än riksdagsvalskandidaterna till arbetskraftsinvandring

Politikerna ser behov medan väljarna ser konkurrens. Populistforskare Ann-Cathrine Jungar analyserar det faktum att betydligt färre väljare än kandidater vill ha arbetskraftsinvandring.

Nyhetsbild

Julina, Nathalie och Henrika fick trosor och kondomer av arbetsgivaren – men ingen lön

NÄRPES När deras före detta arbetsgivare beklagade sig i tidningen över hur han blivit utan lön blev måttet rågat för Julina, Nathalie och Henrika. Efter nästan två år har de ännu inte fått sin lön av honom.