Lokalt

Jobb & arbetslöshet

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

De flesta av Vasa stads sommarjobbare kan börja – utom de som fått jobb på daghem

JOBB Vasas daghem tar inga sommarjobbare i år. Men annars får de flesta börja på de jobb de fått inom staden, trots coronarestriktionerna.

Nyhetsbild

Än finns tid att svara på vår sommarjobbsenkät – över 300 har redan gjort det

Många har fått kämpa hårt för att hitta sommarjobb i år visar vår enkät.

Nyhetsbild

Marcus Beijar slutar i förtid

Vörå kommuns vikarierande fritidsdirektör Marcus Beijar slutar i förtid.

Nyhetsbild

Det har varit tungt för många, säger centralsjukhusets förtroendeman: "Alla är oroliga för sommaren"

CORONA Omflyttningar, osäkerhet och mer jobb. Och så själva coronasmittan. Det är mycket som har stressat personalen på centralsjukhuset. Men de slapp permitteringar.

Nyhetsbild

I år är sommarjobben färre än normalt och osäkerheten stor

ÖSTERBOTTEN Coronaepidemin har ställt till det för många unga som vill ha sommarjobb. Det kan gå långt in på sommaren innan alla vet om de har jobb eller inte.

Nyhetsbild

Välkommet besked, säger SLC om att fler säsongsarbetare släpps in – men varför bara 3000, undrar odlare i Pörtom

Ytterligare 3000 säsongsarbetare får komma till Finland. Positivt, säger SLC. Anders Lång i Pörtom tycker kvoten kunde skippats. I Österhankmo hoppas paret Björk få hit sina anställda som de redan fått grönt ljus för.

Nyhetsbild

Färre permitteringar efter regeringens besked – men i Korsholm går de första på fredag

CORONA När kommunerna öppnar upp slipper en del anställda bli permitterade. Mycket beror på hur många barn som återvänder till dagis.

Nyhetsbild

Vörå permitterar inte på grund av corona – 32 anställda omplaceras

VÖRÅ Det är inte vettigt att permittera de som fått för litet jobb på grund av coronabegränsningarna. Det beslutar Vöråstyrelsen.

Nyhetsbild

Nu är det fem sökande till stadsdirektörstjänsten

Den andra ansökningsomgången har hittills resulterat i ett namn till, så nu är det fem personer som söker stadsdirektörstjänsten i Närpes.

Nyhetsbild

Nu klart vem som blir ny rektor för högstadiet i Närpes

Nu är det klart vem som efterträder Göran Småros som rektor för Närpes högstadieskola. Den nya rektorn tillträder i höst.

Nyhetsbild

Optima permitterar drygt en fjärdedel av personalen

Yrkesutbildaren Optima permitterar 60 av de 220 anställda. Det här blev klart efter samarbetsförhandlingarna som avslutades i tisdags.

Nyhetsbild

Vasa bygger upp resursbank – permitterade kan erbjudas nya uppgifter

VASA Vasa stad bygger nu upp en resursbank med permitterade som kan erbjudas andra arbetsuppgifter. Intresset för social- och hälsovården är också stort men förflyttningar är svåra i praktiken.

Nyhetsbild

Vasa hovrätt har avgjort saken: Novia måste betala stora skadestånd för olaglig uppsägning

I RÄTTEN. 2015 sade yrkeshögskolan Novia upp en lärare från sin tjänst. Fem år senare tvingas skolan betala över 90 000 euro i skadestånd för uppsägningen som inte gjordes på lagliga grunder.

Nyhetsbild

Malax permitterar upp till 98 anställda – "Vi försöker hitta annat arbete"

MALAX Upp till 98 personer i upp till 90 dagar. Det är permitteringsbeslutet i Malax. I praktiken blir det färre och tidigast från den 22 maj.

Nyhetsbild

Teese Botnia har permitterat 140 – "Vi är färdiga att reagera om det blir bättre eller värre"

Skolor och daghem går på sparlåga. Då behövs nästan ingen mat och ingen städning. Därför har Teese Botnia permitterat 140 arbetstagare.

Nyhetsbild

Petra sköter det coronatomma hotellets enstaka gäster – "Det här borde vara vår högsäsong"

Då Hotell Astor går på sparlåga är Petra Gästgivars Lundberg vd:n som bokar, städar och serverar frukost, men som också tar beslut om permitteringar och funderar på hotellets framtid.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Backgren: Coronakrisen ändrar synen på distansarbete

Coronakrisen slår mot alla delar av samhället. Trots att krisen drabbar företag på landsbygden uppstår också nya möjligheter.

Nyhetsbild

Städarna har blivit viktigare – och kraven hårdare

En del av städfirmornas kunder vill ha mer städning. I en del stängda lokaler passar man på och gör storstädning. Men snart blir det mer permitteringar.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman: "Tuffare att gå miste om lön nu än annars"

KORSHOLM I Korsholm inleds samarbetsförhandlingar. Linda Felixson, huvudförtroendeman för FOSU i Korsholm, vill inte att någon ska gå miste om lönen i dessa tuffa tider.

Nyhetsbild

Orapac gör skyddsvisir till sjukhus i hela landet

Exporten från Kina dog tvärt och Stefan Vehkoja, materialkoordinator på VCS, blev orolig. Han funderade med Fredric Tidström, vd på Orapac, som klippte till en modell. Nu strömmar beställningar in från hela landet.

Nyhetsbild

Ambassadörsjobb finns i Malax – ska ge bilder av kommunen ur nya vinklar

Marknadsför kommunen på sociala medier. Det är ett nytt uppdrag i Malax. Umgås med åldringar. Det sommarjobbet har funnits länge i kommunen.

Nyhetsbild

Fem söker vikariat som K5-direktör

Vårdsamkommunen K5:s direktör Jarkko Pirttiperä är tjänstledig till slutet av år 2021. Fem personer vill bli tf direktör. En av dem är idag ledande tjänsteman i Kristinestad.

Nyhetsbild

Paneldiskussion om jämställdhet: För få kvinnor inom teknik – balansen bättre bland prästerna

Antalet prästvigda kvinnor fördubblas. Några procent av kvinnorna studerar teknik. Inom vården är det kvinnodominans. Men jämställdheten ökar.

Nyhetsbild

Matlagning på schemat när arbetslösa träffas – populärt projekt kan få fortsättning

VASA Doften av kyckling sprider sig i caféet på Korsholmsesplanaden i Vasa. Långtidsarbetslösa och sjukpensionärer lagar mexikansk mat.

Nyhetsbild

Ettårigt avtal uppnått för sjömän ombord på finskflaggade fartyg

Sjöfartens arbetsmarknadsorganisationer har godkänt ett förhandlingsresultat som gäller löneförhöjningar i kollektivavtal för utrikes sjöfartens huvudavtal och småtonnageavtal samt isbrytarnas kollektivavtal.

Nyhetsbild

Söfuk behöver ny kulturchef – här är namnen på de som sökt

Nio personer vill ta över efter Ann-Maj Björkell-Holm, som slutar som kulturchef på Söfuk.

Nyhetsbild

Trenden bruten – arbetslösheten ökar i Österbotten

I december ökade antalet arbetssökande för första gången sedan 2016. Samtidigt är antalet lediga jobb många och hälften av företagen rapporterar om brist på arbetskraft.

Nyhetsbild

Två vill bli byggnadschef i Nykarleby – här är namnen

NYKARLEBY När ansökningstiden gick ut klockan 16 på onsdagen hade två personer visat intresse för tjänsten som byggnadschef i Nykarleby.

Nyhetsbild

Företagare uppmanas anställa internationella studerande – Lukumanu i Vasa: "Alla vinner på det"

VASA Som internationell studerande har det inte varit lätt att bli anställd inom sitt kunskapsområde i Österbotten. Lukumanu Iddrisu, som kom från Ghana till Vasa 2014, anser att fler företag och arbetstagare skulle gynnas av internationell rekrytering.

Nyhetsbild

Dags att söka sommarjobb – ungdomsinformatör: "Alla har något de är bra på"

Hur ska man som tonåring gå till väga för att söka sommarjobb? Och vad kan företagen i sin tur göra för att locka sommarjobbare?

Nyhetsbild

Österbottens NTM-centrals nya överdirektör Timo Saari: "Vi måste satsa mer på matchning och invandring"

Näringslivet i Österbotten imponerar stort på den nya överdirektören Timo Saari. Därför vill han satsa mer på att få arbetstillfällena och arbetstagarna att mötas.

Nyhetsbild

Karleby kan bli försökskommun

KARLEBY Karleby hör till de 20 kommuner eller samkommuner som arbetar vidare på sin modell för att utveckla sysselsättningsservicen.

Nyhetsbild

Industrifacket i Österbotten: "På tiden att lönenivåerna rör sig i rätt riktning igen"

Vesa Autio på Industrifacket i Vasa välkomnar nytt kollektivavtal. ABB:s och Wärtsiläs huvudförtroendemän tror också att det kommer att gynna kommande förhandlingar.

Nyhetsbild

Avdelning nio är årets arbetsplats i Vasa – "Det har inte blivit så här av sig självt"

VASA Varje år väljer Vasa stad ut årets arbetsplats och i år fick avdelning nio på Vasa stadssjukhus den äran. En bra arbetsplats är något de arbetar för varje dag, säger avdelningsskötaren Kirsi Kainulainen.

Nyhetsbild

Strejkvakt: "Vi står i främsta ledet, men alla vill ha bort Kiky"

VASA De strejkande inom industrin har tröttnat på att jobba gratis 24 timmar varje år. Nu tänker de se till att det blir förändring.

Nyhetsbild

Mörkt på kontoren på ABB – "De flesta har stannat hemma i dag"

På området där ABB har sina kontorslokaler är de flesta av parkeringsplatserna lediga på måndagsmorgonen när industristrejken är i gång. – Några har kommit hit, men tagit en u-sväng, säger huvudförtroendemannen Kaj Hagström.

Nyhetsbild

Allt fler väljer en annan arbetsplats än jobbet – det är dags att uppdatera synen på vad distansarbete är

"Det finns inget att oroa sig för när det gäller distansarbete, men utgångspunkten är att det inte passar alla jobb eller alla människor", säger Niilo Hakonen, sakkunnig inom arbetslivsutveckling.

Nyhetsbild

LISTA: De här kommunerna erbjuder distansjobb – "Hos oss ser vi det som samma jobb"

De flesta kommuner i svenska Österbotten tillåter distansarbete. Men distansjobb funkar inte för alla jobb inom den kommunala sektorn.

Nyhetsbild

Allt fler har jobb i Österbotten – Hanna är en av 76 nya som Mirka anställt i år

I år rekryterades Hanna Alavillamo till Mirka som chef för marknadsföring och kommunikation. Sedan hon anställdes har hennes team fått två nya medarbetare.

 

Nyhetsbild

Poststrejken: En miljon bankkort outdelade

Över en miljon nya bankkort ska distribueras till Andelsbankens kunder i höst. En del hann skickas i väg med posten före strejken men långtifrån alla. Läs här vad som händer med dem.

Nyhetsbild

Vörå fastanställer två personer som ska sysselsätta invånarna

VÖRÅ Kommunstyrelsen i Vörå behandlade fyra anställningar på måndagen. Två tidsbundna jobb förlängs och två omvandlas till fasta tjänster.

Nyhetsbild

Stefan hjälper Vörås långtidsarbetslösa – "Jag lyssnar på deras visioner och önskemål"

VÖRÅ Med målmedvetet jobb har Vörå fått allt fler långtidsarbetslösa sysselsatta. Men jobbalternativ behövs, gärna från lokala företag.

Nyhetsbild

Företagaren Carola lät sig inte lockas av lyx och limousiner – "Jag är stolt över att jag sa nej"

VASA Carola Svahn-Salomäki tackade nej till första chansen att bli företagare, trots att det hade betytt att en dröm gått i uppfyllelse. Nu firar hon 30 år i branschen och har precis utnämnts till årets kvinnliga företagare i Vasa.

Nyhetsbild

Allt fler unga österbottningar har jobb – flera åtgärder för att höja sysselsättningen

Andelen arbetslösa i Österbotten fortsätter att minska. NTM-centralen satsar på flera sysselsättningsfrämjande åtgärder för att få ner siffran ytterligare.

Tio söker jobb som byråsekreterare i Kstad

Tio personer vill jobba som byråsekreterare inom skolväsendet i Kristinestad. Fem sökande är behöriga och de kallas alla till intervju. De fem övriga saknar språkintyg.