Lokalt

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nina Dahlbäck: Min mamma lever inte, men hon är inte heller död

På allhelgona triumferar språket och minnena över tystnaden och glömskan. Även den som är död blir levande igen.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: I min nya hemstad kan jag tala svenska utan att få på käften

Jag saknar storstadens myller, men att inte kunna sticka ut näsan genom dörren utan att träffa tio bekanta har sina sidor.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Kalasbra med rötter

Det verkar som att många av oss någon gång i livet kommer till en punkt där man börjar fråga sig varifrån man kommer, vem man liknar och varför man är som man är, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Inte enbart förvaring

Precis lika lite som ett dagis ska vara enbart förvaring ska ett boende för dementa äldre vara det.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: När ska Finland sluta utvisa människor som jobbar?

Alla vinner när lokala företag ger arbete åt en människa som behöver skapa sig ett nytt liv. Trygghet, lokalproducerat och arbetskraft går hand i hand om asylsökande får stanna.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Onödigt farligt i morgonrusningen

Trots avsaknaden av varningsskyltar var jag nästan tvungen att tvärnita eller köra ned i diket. Så är det ibland att köra till jobbet längs riksåttan.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Berger: Ja, man blev utmattad också förr

Jag läste en diskussionstråd nyligen där man i samband med en artikel lyfte upp utbrändhet hos föräldrar. Blev folk utmattade förr eller är det ett nytt fenomen, undrade någon.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Ska det bli Wasa station ska det bli bra

VASA I Tammerfors har man hållit på en tid redan, och det är lite bråttom. År 2022 ska det spelas hockey-VM där.

Nyhetsbild

Berättelsen om kossan som slog rättsväsendet

Av någon märklig anledning kan fullkomligt triviala ärenden fortfarande falla mellan springorna och landa i en rättssal. Ta nu bara exemplet med kon som skulle begå hemfridsbrott tillsammans med en motorvärmarkabel.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Rör på dig människa – 5000 steg om dagen räcker helt enkelt inte

KOMMENTAR Vi sitter som aldrig förr. Det blir nio timmar om dagen i kontorsstolen, bilen och soffan. Så mycket har människan aldrig förr suttit.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: "Jag mår illa"

Så sjunger Magnus Uggla i Sverige. Han mår illa över alla kändisar som vill visa upp sig. Det senaste veckorna har det skrivits och pratats en hel del om illamåendet bland vanligt folk. Mest har det kanske pratats om ungdomar, som inte orkar med hänga med i den fart som livet tycks kräva i dag, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: "Hur ska vi göra nu då?" undrar sjukhusets telefonrådgivning när jag talar svenska

Centralsjukhuset låter mig med ett knapptryck välja om jag vill tala svenska eller finska. Ändå förstår personen i telefonrådgivningen inte vad jag säger och undrar flera gånger: kan du ta det på finska?

Nyhetsbild

Ida Erikson: Läsning gör skillnad – en förbluffande skillnad

"Vet du om att du kan ge ditt barn ett rejält försprång i livet? Det kan du. Allt du behöver göra är att läsa en bok om dagen för ditt barn – det leder till häpnadsväckande resultat", skriver Ida Erikson i sin kommentar.

Nyhetsbild

Tom Forsman: Därför blir det drama i Kaskö den 18 november

"Frågan om en fusion mellan Kaskö och Närpes kan avgöras av en enda Kasköbo. Hur blev det så? Det är egentligen inte så konstigt", skriver Tom Forsman i sin kommentar.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: En annan form av pausgympa

Glöm schablonbilden av pausgympa som något som sker framför skrivbord på kontor. Gräv där du står – du kan inspirera andra!

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Vemodet är längtan och saknad, men ger också en strimma av hopp om nya möjligheter

”Det är då som det stora vemodet rullar in och från havet blåser en isande, gråkall vind”, sjunger den svenska artisten i sång som heter "Vintersaga". Sången handlar om hur vintern gör sitt intåg över hela landet och sveper in landet i snö och is.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Anställda skapar mest omvälvning – inte fria entreprenörer

Om vi inser att hela 73 procent av världens innovationer  utvecklas av helt vanliga anställda har vi kommit långt på väg då det gäller produktivitetsutveckling i arbetslivet.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Den som är grönast vinner

Det är vanligt att företag framhäver hur miljömedvetna de är i sin marknadsföring, men frågan är om det alltid stämmer.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Sex eller nio – vad ser du?

Allt är inte alltid vad det ser ut att vara. En sak kan se olika ut och betyda helt olika saker beroende på från vilket håll man råkar titta på dem, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Anders Strandén: Klokt av Vasapolitikerna att satsa mera på eget i vård och omsorgsfrågor

Vasa borde ordna mera vård och omsorg i egen regi. Det blir billigare än att köpa fler vårdtjänster, enligt social- och hälsovårdsnämnden.

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Nu är det täljning och körsång som ger status

Strunta i den dyra handväskan eller dyra bilen. Svensk trendspanare listar körsång och drejning till årets trend och den nya statussymbolen.

Nyhetsbild

Mikael Nybacka: Självklart ska Vasa ha en skejtpark

Karleby har flera. Pedersöre har en. Rovaniemi, Uleåborg, Sibbo, Åbo, Helsingfors, Grankulla har också en eller flera skejtparker. Listan på städer med riktiga skejtparker kunde göras lång. Förhoppningsvis kan vi skriva in Vasa på den listan nästa år.

Nyhetsbild

Anna Sourander: De 60 000 icke-existerande jobben blir höstens thriller

Vem ska jobba var och under vilka premisser? Den frågan måste regeringen svara på, annars väntar skampålen lagom till jul, skriver Anna Sourander i sin kommentar om den politiska hösten.

Nyhetsbild

Fanny Willman: På övergångsstället är Nykarleby inte småstad som bäst eller Vasa som soligast

Varje gång jag genom bilrutan ser en tant le innerligt men liksom ursäktande slår det mig – vi kan bättre än så här, Österbotten.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Allt hänger ihop

En ny generation påverkas av de föregående i sina ställningstaganden och i sitt val av livsstil. Så har det alltid varit, även om varje ny generation gärna vill tro att just de är enastående, mera självständiga och mera framåt och innovativa än föräldragenerationen, skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Knäpptyst kommunikation då flygplatsen evakuerades

"Polisens första och enda uttalande kom en och halv timme efter att flygplatsen i Vasa evakuerades. Det är förvånande och exceptionellt", skriver Patrick Sjöholm i sin kommentar.

Nyhetsbild

Mät inte sönder barnens rörelseglädje

Nu har man också börjat sätta aktivitetsarmband på dagisbarn för att få dem att motionera mera. Är det ett problem? Ja, i ett längre perspektiv kan det vara mer negativt än positivt.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Vasas ekonomi är inte bara statens fel

EKONOMI "Vasas investeringstakt för några år sedan straffade sig och nu gör det ont. Men visst är det också till stora delar statens fel", skriver Björn Nyberg i sin kommentar.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Smällar man får ta

Vi har större chans att resa oss från en ordentlig smäll, motgång eller förlust än från många mindre återkommande smällar, skriv Leif Westerlund i sin samlevnadskolumn.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Miljardärens besök – handlade det om superyachter eller om någonting helt annat?

JAKOBSTAD Besökte miljardären regionen för att köpa ännu en båt? Eller var det någonting annat som intresserade till exempel inom gruvindustrin?

Nyhetsbild

Alexandra Björklund: Skolan främjar inte alla intelligenser

Efter fjorton år i skolbänken har jag lärt mig diverse saker. Som att vissa intelligenser är viktigare än andra, det finns dumma frågor och tacka alltid köket för maten.

Nyhetsbild

En sydösterbottnisk story: Det här är berättelsen om tre städer, i fyra säsonger

Att förstå hur en landsända kommer till och blir vad den är i dag kan vara knepigt. Blir det lättare av att se det i ett Netflix- eller HBO-scenario? Dennis Rundt beskriver kampen för tillvaron i Sydösterbotten genom att föreställa sig den som tv-serie.

Nyhetsbild

Felix Rantschukoff: Elsparkcykel som fordon i Vasa – en bitterljuv berättelse

Efter en visit till Köpenhamn dröjde det inte länge. Elsparkcykeln var fordonet för mig. Det här är min upplevelse hittills av Vasa som elsparkcykelstad, skriver Felix Rantschukoff.

Nyhetsbild

Johanna Långbacka: Jag hittar mod i "den lilla människan"

Den senaste tiden har jag tänkt en hel del på mod, och funderat på var också jag kan hitta lite. Svaret är människorna. De helt vanliga människorna.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: En utmaning att leva tillsammans

"Oberoende av om man förälskat sig och hängt ihop en tid eller om man varit gift x antal år dyker frågan upp, ska vi fortsätta vår relation eller inte? Kommer vår kärlek att hålla, eller har det blivit för mycket vardag över vår relation? Mer romantiskt uttryckt handlar det om frågan om vi är rätt för varandra", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: "Varför sysslar du med rollspel"? Det var en bra fråga

Sista helgen i juli deltog jag för första gången i Ropecon, Europas största rollspelsmässa. Men på frågan "varför" måste jag tänka efter både en och två gånger, skriver Fredrik Westblom.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: 90-talisterna som gick in i väggen och försvann

Min generation finländare har vuxit upp i ett utpräglat välfärdssamhälle. Då vi inte behöver kämpa för vår överlevnad kämpar vi i stället med att konstruera vår identitet. Inte är det konstigt att folk blir utmattade.

Nyhetsbild

Fejsaren hälsar på 200 personer per dag – "Ibland säger det klick"

KRÖNIKA Vasabladets reporter Elsa Kemppainen minns sommaren 2006 då hon jobbade som fejsare. Mycket har hänt sedan dess – den irriterande välgöraren består. Men i dag ler fejsaren i stället för att pressa.

Nyhetsbild

Ida Erikson: Jag glömmer aldrig terrordåden i Norge

Det är åtta år sedan reporter Ida Erikson skickades till Norge för att rapportera från Norge och terrordåden i Oslo och på Utøya: "Det är händelser som Norge aldrig glömmer. Det är händelser som jag aldrig glömmer."

Nyhetsbild

Karolina Åsmus: En spricka i väggen är mer än en spricka i väggen

Badhytterna ska vara en trygg plats, oavsett om du är barn, vuxen, kvinna, man, pojke, flicka eller annat.

Nyhetsbild

Anders Strandén: Låt unga samlas med moped även om det låter om dem

Unga som kör moped och umgås på en skolgård hör till stadskulturen. Vasa och Vasaborna måste ge rum för sådana möten.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Medan nordan blåser

"Hela grejen med vår känsla för vädret är att vi vill ha det bra. Vi vill känna oss lyckliga och varma. Det är också därför vi så gärna vill ha någon att prata med, en god vän eller en partner, någon som vill lyssna på vad just jag har att säga", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Vi är friska, ja, men...

Hotet om att vården i framtiden får pengar enligt sjuklighetsindexet finns kvar. Det vore fatalt för Österbotten.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Ett kulturarv förfaller när torp och gårdar står tomma

Att lista tomma ödehus på landet är inte bara en gärning för kulturarvet och bostadssökare. Det är ett sätt att locka fler invånare.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Sommaren är drömmarnas tid

Det är drömmar som fört världen och mänskligheten framåt. Människor som vågat se och tänka på det som ligger bortom vardagsverkligheten. Det som ännu inte finns och ingen ännu har sett.