Lokalt

Kyrkor & samfund

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kyrkan står inför mer än sju svåra år. Kan lokaler hyras ut?

Ska församlingarna äga skog, mark och fastigheter? Kan kyrkans lokaler hyras ut åt andra? Linus Strålman, notarie i Borgå stift, efterlyser ett nytänkande för evangelisk-lutherska kyrkans framtid.

Nyhetsbild

Biskopen: Kyrkans attityd till sina medlemmar måste förändras

Evangeliska-lutherska kyrkan står inför många svåra år. Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att många svåra beslut måste tas och attityden till medlemmarna förändras.

Nyhetsbild

Samuel Erikson fortsätter som kaplan i Vörå – Kronoby söker kyrkoherde

Domkapitlet i Borgå stift förordar att tf. kaplanen i Vörå församling Samuel Erikson fortsätter sköta samma tjänst fram till slutet av juli 2021.

Nyhetsbild

Korsnäs församling gick på plus i fjol

Det blev ett överskott för Korsnäs församling i fjol. En del av pengarna reserveras för att renovera servicehuset på begravningsplatsen.

Nyhetsbild

Verksamheten fortsätter i Dragnäsbäcks kyrka – på söndag är det gudstjänst

VASA En stödförening hyr Dragnäsbäcks kyrka av stiftelsen som äger den. På så sätt kan kyrkan användas även i fortsättningen.

Nyhetsbild

Förslag: Kyrkoskatten i Vasa höjs från 1,40 till 1,65 procent

De evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa behöver mer pengar. Om kyrkoskatten höjs med 0,25 procent, ökar inkomsterna med 1,9 miljoner euro.

Nyhetsbild

Kyrkhelgen i Karleby ställs in – "Fanns inget annat alternativ"

KARLEBY Arrangörerna för Kyrkhelg Nord har valt att ställa in höstens storsamling i Karleby. Kyrkhelgen brukar locka upp till 3000 deltagare.

Nyhetsbild

Kyrkornas storlek till fördel då gudstjänster och kyrkliga förrättningar återupptas

I tisdags gav biskoparna grönt ljus för församlingar att återuppta gudstjänster och kyrkliga förrättningar med över 50 personer den första juni. Förutsatt att skyddsanvisningarna följs återgår mycket av kyrkans verksamhet till det normala.

Nyhetsbild

ÅA-forskare om sekten som raggar i Österbotten: "Fel att kalla den livsfarlig"

ÖSTERBOTTEN Vasa svenska och Replot församling varnar för Österns blixt. Men kinesisk propaganda verkar ha rört till begreppen. Tommy Ramstedt reder ut.

Nyhetsbild

Vasa svenska församling varnar för kinesisk sekt – söker kontakt via Facebook

Österbotten Personer från sekten "Österns blixt" följer österbottniska församlingar på sociala medier och tar även kontakt. Nu varnar kyrkoherden.

Nyhetsbild

Förslag: Återkalla permitteringarna i Vasa kyrkliga samfällighet

VASA När restriktionerna har lättat finns det inte längre någon orsak att permittera personalen. Det menar ledningsgruppen i Vasa kyrkliga samfällighet, som föreslår att beslutet upphävs.

Nyhetsbild

Färre vigslar i sommar – många brudpar har valt att flytta eller avboka

Det lär inte bli särskilt många kyrkliga vigslar i Österbotten i sommar. Speciellt i juni är många vigslar avbokade.

Nyhetsbild

Karolin Wargh har valts till ny kantor i Vasa svenska församling

Karolin Wargh är utbildad musiker från Novia med kyrkomusik med orgelspel som huvudämne. Hon arbetar för tillfället som kantor på deltid i Solfs församling.

Nyhetsbild

Kökspersonalen vid Alskathemmet packade 6 000 matportioner till behövande – "Vi hade tid över"

VASA Kökspersonalen hade tid över och leverantören mat över till följd av coronaepidemin. Då slog man sig ihop så att matsvinnet går till de som behöver hjälp.

Nyhetsbild

Vasaförsamlingar permitterar 149 – coronaviruset drabbade verksamheten

Samarbetsförhandlingarna i Vasa kyrkliga samfällighet har avslutats. Resultatet blev att totalt 149 personer permitteras.

Nyhetsbild

Församlingarna i Vasa börjar planera sina nya lokaler – reserverar 50 000 euro

VASA – Om det går som på Strömsö börjar vi bygga 2022, säger Vasa kyrkliga samfällighets fastighetschef Kalle Pulkkinen.

Nyhetsbild

Replot församlings barnträffar blev sångstund på nätet – nu får tusentals vara med

När föräldrar och barn inte längre kunde träffa varandra i församlingshemmet fick kyrkoherde Camilla Svevar tänka ut ett annat sätt. Nu kan familjerna sjunga, be och fundera kring Gud via en video. Men tittarna är hundra gånger fler än de som brukade komma på träffar.

Nyhetsbild

Snart ska Sankta Birgitta renoveras – församlingsmedlemmarna får själva tycka till

NYKARLEBY Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby står inför en omfattande renovering. Nu får församlingsmedlemmarna ge sina förslag på vilka förbättringar som kan göras.

Nyhetsbild

Domkapitlet berättar om byten på präststolar runtom i Österbotten

Domkapitlet har befriat Berndt Berg från uppdraget som prästassessor från den 1 september. Hans efterträdare väljs den 7 maj. Kyrkostyrelsen delade ut pengar för fastighetsinvesteringar runtom i landet.

Nyhetsbild

Biskopsmötet: Konfirmandläger kan flyttas fram

Konfirmandläger och dagskriftskolornas närundervisning kan flyttas fram. En del av undervisningen kan genomföras på distans.

Nyhetsbild

Kyrkoherden Fredrik Kass predikar i en tom kyrka i påsk – "Det är speciellt att inte kunna samlas"

Även kyrkan drabbas av undantagsförhållandena. Fredrik Kass, kyrkoherde i Kvevlax församling, hade aldrig kunnat föreställa sig att hans första påsk i församlingen skulle bli så här.

Nyhetsbild

LISTA: Påskens gudstjänster via radio, tv och sociala medier

En annorlunda påsk står för dörren då församlingarna valt att flytta ut gudstjänster på nätet. En del webbkyrkor sänder live via bland annat Youtube och Facebook, medan andra sänder förinspelat material. VBL har listat församlingarnas påskevenemang.

Nyhetsbild

Vasa kyrkliga samfälligheter samarbetsförhandlar – "Vi önskar förstås att vi inte behövde genomföra det här"

Totalt 155 anställda hör till Vasa kyrkliga samfälligheter. Nu väntar omorganisering av arbetsuppgifter och eventuella permitteringar för dem på grund av coronaepidemin.

Nyhetsbild

Samfälligheten varslar om permitteringar – indragna eftisgrupper en orsak

JAKOBSTAD Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet samarbetsförhandlar. Orsaken är att coronavirusets framfart krymper deras verksamhet.

Nyhetsbild

Gudstjänster hålls digitalt i Österbotten – tekniken bär ut budskapet

Guds ord sprids trots undantagstillståndet. I Österbotten kan man ta del av gudstjänster på hemsidor, Facebook, radio och tv.

Nyhetsbild

Inga skolbesök när biskopen besöker Korsnäs – "Hade inte varit ansvarsfullt handlande"

Det blir en avskalad biskopsvisitation i Korsnäs församling. Efter torsdagens besked från regeringen och Kyrkostyrelsens anvisningar ställs en stor del av programmet in.

Nyhetsbild

Kyrkan försöker förhindra coronaspridning – kyrkans personal skakar inte längre hand

VASA Kyrkan följer med situationen kring coronaviruset och är i beredskap för eventuella åtgärder. Personalen har fått anvisningar från hälsovårdsmyndigheter.

Nyhetsbild

Replot fick ny herde inför fullsatt kyrka: "Till skärikyrkan är alla välkomna" säger Camilla Svevar

REPLOT Lagom till kvinnodagen fick Replot sin första kvinnliga kyrkoherde. Biskop Bo-Göran Åstrand grattade församlingen och utlyste fest.

Nyhetsbild

Johan Candelin kan bli biskop i Myanmar: "Jag avvaktar polisutredningen"

KARLEBY Johan Candelin från Karleby har fått kallelse att bli biskop i Myanmar. Men han vill inte tacka ja så länge polisutredningen kring honom och Martyrkyrkans vänner pågår.

Nyhetsbild

En vill bli kyrkoherde i Korsholm

KORSHOLM Kyrkoherden i Korsholms svenska församling, Berndt Berg, går i pension i september. Bara en har sökt hans tjänst.

Nyhetsbild

Mats Björklund ny kyrkoherde i Solf – biskop Åstrand: "Nu är det fest"

KORSHOLM Till pampiga toner från stråkorkestern inleddes installationen av Solfs församlings nya kyrkoherde.

Nyhetsbild

Kyrkliga samfälligheten utreder flytt till Klemetsögatan

VASA Om det är ändamålsenligt att flytta verksamheten kan det bli aktuellt att sälja samfällighetens lokaler på Skolhusgatan.

Nyhetsbild

Valnämnden i Borgå räknade fel – Larsmokandidat föll ur stiftsfullmäktige

LARSMO Tre personer som trodde att de var invalda i stiftsfullmäktige fick på måndagen beskedet att de inte alls kom med. Bland dem Larsmobon Thomas Fagerholm.

Nyhetsbild

Wideroos och Anderssén-Löf valdes – Borgå stift representeras av två kvinnor och fyra män

UPPDATERAD 20.35: De preliminära resultaten för kyrkomötesomröstningen och röstningen i stiftsfullmäktige i Borgå Stift har klarnat.

Nyhetsbild

Nu ska den kyrkliga makten fördelas – åsiktslistor nyhet i Borgå stift

På tisdag är det stor valdag inom den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Både kyrkomötet och stiftsfullmäktige ska väljas.

Nyhetsbild

Camilla Svevar vald till första kvinnliga kyrkoherden i Replot

Camilla Svevar är ny kyrkoherde i Replots församling från och med den 1 mars 2020. Det meddelar domkapitlet i Borgå stift.

Nyhetsbild

Nu startar Gemensamt Ansvar 2020 – "Många föräldrar behöver stöd att orka"

Insamlingen Gemensamt Ansvar fokuserar i år på att stöda föräldraskapet. Det har nu gått 70 år sedan två initiativrika herrar insåg att vi finländare måste bära ett ansvar för varandra – en resa öppnade deras ögon.

Nyhetsbild

Jakobstads nya kyrkoherde installeras – vem är hans Gud?

JAKOBSTAD Klart är att Jockum Krokfors på söndag installeras som kyrkoherde i Jakobstads kyrka. Men vem är egentligen hans Gud?

Nyhetsbild

Stort intresse för att gifta sig mitt i natten – "Kanske extra spännande"

VASA För första gången ordnas någonting som kallas för "vigselnatt" i Vasa finska församling. Evenemanget börjar efter att klockan har slagit tolv på natten.

Nyhetsbild

En herde i tre församlingar bara tillfälligt – i år ska församlingarna i Malax hitta en lösning för framtiden

Petalax och Bergö församlingar har haft en tillfällig lösning för kyrkoherdetjänsten sedan hösten. När en lösning för framtiden ska hittas är också Malax församling med.

Nyhetsbild

Rekordmånga deltog i gudstjänsterna i Vasa på julafton

VASA De gudstjänster som Vasa svenska församling ordnade på julafton lockade fler människor än på länge.

Nyhetsbild

Berndt Berg går i pension – Malaxprästen Tomi Tornberg tar över som kontraktsprost

Det händer mycket i församlingarna. Kyrkoherden i Malax får ett hedersuppdrag, Korsholms kyrkoherde slutar och Replot är nära att få sin allra första kvinnliga kyrkoherde.

Nyhetsbild

Svevar vill bli kyrkoherde i Replot församling

REPLOT Kyrkoherdetjänsten i Replots församling har inom utsatt tid sökts av tf kyrkoherden i Replots församling Camilla Svevar.

Nyhetsbild

Forskare: Det är lätt att missbruka förlåtelsen inom laestadianismen

Förlåtelsen är central inom laestadianismen, men kan lätt missbrukas, säger forskare. Något som tre kvinnor vi pratat med i en tidigare artikel också intygar.