Lokalt

Kyrkor & samfund

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Camilla Svevar vald till första kvinnliga kyrkoherden i Replot

Camilla Svevar är ny kyrkoherde i Replots församling från och med den 1 mars 2020. Det meddelar domkapitlet i Borgå stift.

Nyhetsbild

Nu startar Gemensamt Ansvar 2020 – "Många föräldrar behöver stöd att orka"

Insamlingen Gemensamt Ansvar fokuserar i år på att stöda föräldraskapet. Det har nu gått 70 år sedan två initiativrika herrar insåg att vi finländare måste bära ett ansvar för varandra – en resa öppnade deras ögon.

Nyhetsbild

Jakobstads nya kyrkoherde installeras – vem är hans Gud?

JAKOBSTAD Klart är att Jockum Krokfors på söndag installeras som kyrkoherde i Jakobstads kyrka. Men vem är egentligen hans Gud?

Nyhetsbild

Stort intresse för att gifta sig mitt i natten – "Kanske extra spännande"

VASA För första gången ordnas någonting som kallas för "vigselnatt" i Vasa finska församling. Evenemanget börjar efter att klockan har slagit tolv på natten.

Nyhetsbild

En herde i tre församlingar bara tillfälligt – i år ska församlingarna i Malax hitta en lösning för framtiden

Petalax och Bergö församlingar har haft en tillfällig lösning för kyrkoherdetjänsten sedan hösten. När en lösning för framtiden ska hittas är också Malax församling med.

Nyhetsbild

Rekordmånga deltog i gudstjänsterna i Vasa på julafton

VASA De gudstjänster som Vasa svenska församling ordnade på julafton lockade fler människor än på länge.

Nyhetsbild

Berndt Berg går i pension – Malaxprästen Tomi Tornberg tar över som kontraktsprost

Det händer mycket i församlingarna. Kyrkoherden i Malax får ett hedersuppdrag, Korsholms kyrkoherde slutar och Replot är nära att få sin allra första kvinnliga kyrkoherde.

Nyhetsbild

Svevar vill bli kyrkoherde i Replot församling

REPLOT Kyrkoherdetjänsten i Replots församling har inom utsatt tid sökts av tf kyrkoherden i Replots församling Camilla Svevar.

Nyhetsbild

Forskare: Det är lätt att missbruka förlåtelsen inom laestadianismen

Förlåtelsen är central inom laestadianismen, men kan lätt missbrukas, säger forskare. Något som tre kvinnor vi pratat med i en tidigare artikel också intygar.

Nyhetsbild

Tiotusentals väntas till väckelsemöte i Vasa 2024

RELIGION Landets näst största religiösa fest ordnas troligen i Vasa sommaren 2024. Väckelsemötet brukar locka mellan 20 000 och 30 000 människor.

Nyhetsbild

Kyrklig röst om skoljulfester – "Populister utnyttjar debatten"

KARLEBY Diskussionen om kyrkor och julfester är på fel spår om religioner ställs mot varandra. Maria Björkgren-Vikström från Kyrkostyrelsen säger att är det viktigaste är att ingen hamnar utanför.

Nyhetsbild

Församlingen flyttar till Näsby city – men omröstning krävdes

Det finns en oenighet både bland personal och förtroendevalda, men slutresultatet är nu att Närpes församling ska få ny adress mitt i Näsby city. Köpet omfattar tre aktielokaler.

Nyhetsbild

Trefaldighetskyrkan firades på söndagen – Vasabladet har en del av kyrkans 150-åriga historia

Psalmsång, tårta och en god dos historia. Det bjöds besökarna på då Trefaldighetskyrkan firade 150 år på söndagen.

Nyhetsbild

Kyrkorådet i Nykarleby: JO bör granska fallet med Nathanael Ahmady

NYKARLEBY

Efter ett negativt asylbeslut i september beslöt Nathanael Ahmady att ta sitt liv. Gick Migris process rätt till, undrar kyrkorådet.

Nyhetsbild

Kyrkklockorna i Vasa ringer för mänskliga rättigheter

VASA I kväll klockan 17 ringer Trefaldighetskyrkans klockor för mänskliga rättigheter. Samtidigt ringer också klockorna i Lillkyro kyrka och Sundom kyrka.

Nyhetsbild

Trefaldighetskyrkans kyrkklockor ringer för mänskliga rättigheter

Mellan den 20 och 27 oktober uppmärksammas Ansvarsveckan av kristna församlingar i hela Finland. Årets tema är mänskliga rättigheter.

Nyhetsbild

Domkapitlet: Krokfors behörig för tjänsten

Domkapitlet har intervjuat Jockum Krokfors, som var den enda sökande till tjänsten som kyrkoherde i Jakobstads svenska församling. Domkapitlet konstaterar att Krokfors är behörig för tjänsten.

Nyhetsbild

Teuva kyrka i Östermark får lagstadgat skydd

Kyrkostyrelsen beslöt den 15 oktober att skydda kyrkan i Östermark i södra Österbotten på begäran av församlingen på orten, Teuvan seurakunta, som hör till Lappo stift.

Nyhetsbild

Nykarleby församling kan be JO utreda fallet Nathanael

NYKARLEBY Handläggningen av Nathanael Taher Ahmadys asylansökan bör utredas. Frågan är vem som ska göra anmälan till JO. Församlingsrådet i Nykarleby församling ska fundera kring om det är dess uppgift.

Nyhetsbild

Ny samlingslista för kyrkomötesvalet i Borgå stift – "Vi vill försvara jämställdhet"

Den 11 februari nästa år väljs kyrkomöte och stiftsfullmäktige i den evangelisk-lutherska kyrkan för fyra år framåt. I Borgå stift har kandidatlistorna hittills bildats på regional bas, nu läggs en samlingslista med kandidater från alla prosterier fram.

Nyhetsbild

Nanna och David samtalar om livet i församlingens nya talkshow

Det kan bli hur intressant som helst när David Strömbäck och Nanna Rosengård lägger igång snacket. På söndag ordnar Närpes församling den första talkshowen i serien "I soffan".

Nyhetsbild

Drop in-dop blev ingen hit – ingen anmälde sig till församlingens dopevenemang

VASA Skulle det inte vara en bra idé att ordna drop in-dopfest i kyrkan, tänkte man på Vasa svenska församling. Tyvärr föll tanken inte Vasaborna i smaken – den här gången. – Vi ger inte upp så lätt, säger kyrkoherde Mikael Forslund.

Nyhetsbild

Maria från Karleby blev historisk – prästvigdes som första kvinna i Jerusalem

KARLEBY Söndagen var en historisk dag i Frälsarens kyrka i Jerusalem. Maria Leppäkari, född och uppvuxen i Karleby, hade huvudrollen då hon prästvigdes som första kvinna någonsin i den heliga staden.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Nylund ny sjukhuspräst i Vasa

Teologie magister Ann-Sofi Nylund har valts till ny sjukhuspräst i Vasa.

Nyhetsbild

41-årig dansk i Närpes kyrka får grundlig rehabilitering

Hälsotillståndet är gott men efter 41 år är det dags för lite rehabilitering. Som att åtgärda huvudverket och rensa luftrören.

Nyhetsbild

Nästa år ska det räcka med en fadder vid dop

Från och med början av 2020 ser det ut som att det inte längre behövs två eller faddrar vid dop. Det är i varje fall det förslag kyrkostyrelsen lämnar till kyrkomötet.

Nyhetsbild

Bo-Göran Åstrand vigs till biskop – skolelever medverkar i festmässan

Söndagen den 29 september vigs teologie magister Bo-Göran Åstrand till biskopsämbetet i en festmässa i Borgå domkyrka.

Nyhetsbild

Församlingar bildar nytt folkbokföringsregister – kyrkan samarbetsförhandlar

I Vasa grundas en tvåspråkig centralregisterenhet för kyrko- och folkbokföringen. Det innebär också att samfälligheten samarbetsförhandlar.

Nyhetsbild

Kyrkoherde Saitajoki: "Kvinnoprästfrågan har inte diskuterats"

KRONOBY Kyrkoherde Timo Saitajoki och övriga församlingsanställda i Terjärv är bestörta över att kvinnoprästmotståndet lyfts fram som en delorsak till att man vill ha en kapellförsamling.

Nyhetsbild

Grattis på 150-årsdagen, Trefaldighetskyrkan – men vart tog den ena takkronan vägen?

VASA Den 5 september 1869 är ingen vanlig dag i Vasa. Då inviger nämligen ärkebiskop Edvard Bergenheim stadens nya kyrka. Nu, 150 år senare, känner Vasaborna väl till dess namn – Trefaldighetskyrkan.

Nyhetsbild

Omtyckt kyrkoherde tackar för sig: Det känns både bra och vemodigt

JAKOBSTAD En epok är över. I går gjorde Bo-Göran Åstrand sin sista arbetsdag i Jakobstads svenska församling. I ett långt samtal berättar han om åren som gått, om en stad och en församling där mycket har förändrats men ännu mer är sig likt, om varför de eviga debatterna om äktenskapssynen inte tär på honom och hur det kom sig att han blev portad från matsalen på Pörkenäs lägergård.

Nyhetsbild

En kyrkoherde i Malax, Petalax och Bergö i höst

Ska Petalax och Bergö få en ny kyrkoherde? Det ska utredas under hösten. Nu sköts tjänsten av Malax församlings kyrkoherde.

Nyhetsbild

Mats Björklund ny kyrkoherde i Solf

KORSHOLM Domkapitlet i Borgå har valt Mats Björklund till ny kyrkoherde i Solf församling.

Nyhetsbild

Kyrkostyrelsen slår fast att församlingar fusioneras – Ylivieska får ny kyrka

Den 1 januari fusioneras församlingarna i både Kronoby och Pedersöre. Det är nu klart vem som blir kyrkoherde i de två nya församlingarna. Kyrkostyrelsen beslöt också att Ylivieska ska få en ny kyrka.

Nyhetsbild

Stödförening ser Jehovas vittnen som en utmaning: "Andligt våld förekommer"

Samhället har försökt med dialog, men inte nått hela vägen. Nu hoppas stödförening på skärpta lagar för att kunna övervaka religiösa samfund.

Nyhetsbild

Rebecka lämnade Jehovas vittnen – vittnar om förhör av barn och evig oro för demoner

Rebecka Sretenovic, aktuell som programvärd på Korsholms musikfestspel, växte upp som Jehovas vittne. Hon oroar sig för hur barnen behandlas inom rörelsen.

Nyhetsbild

I Storkyro finns en kulturhistorisk skatt med omtvistat ursprung – Storkyros gamla kyrkas ålder ett historiskt mysterium

STORKYRO Storkyro gamla kyrka visar på vad som kan hända när forskning möter tradition. Kyrkans datering är en känslig fråga.

Nyhetsbild

En helg speglad av Guds barmhärtighet– laestadianernas sommarmöte i Esse

Under helgen håller laestadianerna sitt sommarmöte vid Punsar bönehus. Temat är barmhärtighet. Många människor deltar och hjälper till.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström: Församlingarna har inga andra betydande inkomstkällor än kyrkoskatt

Utträden ur kyrkan och den minskade nativiteten i Finland bidrar med sämre ekonomi för församlingarna inom den evangelisk-lutherska kyrkan. Hälften av församlingarna gick på minus i fjol.

Nyhetsbild

Lutande gravstenar är en säkerhetsrisk – ägarna får meddelande från församlingen

Varje år får runt 200 gravrättsinnehavare i Vasa ett brev från församlingen om en gravsten som lutar eller har vält omkull.

Nyhetsbild

Kyrklig sal söker ny ägare

VASA Luthersalen på Skolhusgatan 20 är till salu. Ägaren har flyttat sin verksamhet till annan adress och behöver den inte längre.

Nyhetsbild

Jehovas vittnen möts i Jakobstad – tusen personer väntas till ishallen

JAKOBSTAD Jehovas vittnen ordnar i sommar sitt stora svenskspråkiga seminarium i Jakobstad.

Nyhetsbild

Kyrkoskatten höjs inte – men samfälligheten har fortfarande ekonomiska problem

Det är tuffa tider för kyrkan. Vasa kyrkliga samfällighet står inför en fyraårig besparingsplan och möjligheten att sälja fastigheter finns fortfarande kvar. Trots det ligger skattesatsen kvar på samma nivå.

Nyhetsbild

En vill bli kyrkoherde i Solf församling

SOLF Första gången tjänsten som kyrkoherde i Solf var lediganslagen sökte ingen den. Nu har en person anmält intresse.

Nyhetsbild

Lucas byggde modell av Pedersöre kyrka – i lego

PEDERSÖRE I ett år filade Lucas Österbacka på sin legomodell av Pedersöre kyrka innan han blev nöjd. Nu kan den bli ett stående inslag i Kyrkostrands församlingshem.